Hayat
Moderator: anex
- BSn
#1626 Re: Hayat
HayatE, "uTuzli", "uBosni" i sl. nije jedna rijec i ne moze se citati kao jedna rijec.
-
Sarajevski_Marlboro
#1627 Re: Hayat
Ja gledam one Sasukice i Sasuke 
-
zonbirile
#1628 Re: Hayat
ja Rondića morona,u posjeti Istanbulu i naravno kod debila iz 1001 noć.Nejse,ali kada izvali da mi razumijemo turski i bez predhodnih predznanja,ja se upišah.Čova na silu bi glumcima u pakaš i da nam je Turska majka.Majkoooo!!!!!
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#1629 Re: Hayat
zonbirile wrote:ja Rondića morona,u posjeti Istanbulu i naravno kod debila iz 1001 noć.Nejse,ali kada izvali da mi razumijemo turski i bez predhodnih predznanja,ja se upišah.Čova na silu bi glumcima u pakaš i da nam je Turska majka.Majkoooo!!!!!
Ogroman broj rijeci u nasem jeziku ima porijeklo iz turskog ili su bas takve kakve su i u turskom.
Naravno to mozda ne zna svako, ali stare nane i dede to znaju jako dobro, a i mi koji smo imali srecu nekada nesto nauciti od njih. Tako da nije covjek lupio nikakvu ober glupost.
Meni je vise zasmetalo sto nabada engleski jezik s obzirom na to da je svjetski putnik.
- because_of_you
#1630 Re: Hayat
Malo jest uveličao
Niko ko nije učio turski nekad, ne može na osnovu par riječi koje smo čuli od starijih, pratiti seriju bez prijevoda... A on ja haman tako nekako to sročio
Al se zato da upratiti nekih riječi... Gel, otur, baba, ane, istemiyorum, hajir, evet, kizim, cocuk.... Hjooj
A šta bi bilo da sam pogledala više od 10 epizoda ukupno

Al se zato da upratiti nekih riječi... Gel, otur, baba, ane, istemiyorum, hajir, evet, kizim, cocuk.... Hjooj
- ladyblue18
#1631 Re: Hayat
Pa dobro sad to stoji, ali nije sad toliko provalio koliko rece zonbirile.because_of_you wrote:Malo jest uveličaoNiko ko nije učio turski nekad, ne može na osnovu par riječi koje smo čuli od starijih, pratiti seriju bez prijevoda... A on ja haman tako nekako to sročio
![]()
Al se zato da upratiti nekih riječi... Gel, otur, baba, ane, istemiyorum, hajir, evet, kizim, cocuk.... Hjooj![]()
![]()
![]()
Moglo se haman u svakoj epizodi (koju sam ja gledala
-
zonbirile
#1632 Re: Hayat
-----------------------------------------------ladyblue18 wrote:Pa dobro sad to stoji, ali nije sad toliko provalio koliko rece zonbirile.because_of_you wrote:Malo jest uveličaoNiko ko nije učio turski nekad, ne može na osnovu par riječi koje smo čuli od starijih, pratiti seriju bez prijevoda... A on ja haman tako nekako to sročio
![]()
Al se zato da upratiti nekih riječi... Gel, otur, baba, ane, istemiyorum, hajir, evet, kizim, cocuk.... Hjooj![]()
![]()
![]()
![]()
Moglo se haman u svakoj epizodi (koju sam ja gledala)naci fond od sigurno 20ak rijeci koje i mi koristimo.
samo što serija u trajanju od sat vremena,barata sa par hiljada riječi-smiješno
- minjonja
#1633 Re: Hayat
da se jednom i sa zonbirile slozim. ja sam znala samo skontati kad kaze belaj, hajvan i leblebije, a ostalo... haštrlzn beštksun handrmln. nidje veze sa nasim jezikom, zato nisam ni ja skontala sta je htio time reci.zonbirile wrote:ja Rondića morona,u posjeti Istanbulu i naravno kod debila iz 1001 noć.Nejse,ali kada izvali da mi razumijemo turski i bez predhodnih predznanja,ja se upišah.Čova na silu bi glumcima u pakaš i da nam je Turska majka.Majkoooo!!!!!
-
zonbirile
#1634 Re: Hayat
---------------------------------------------minjonja wrote:da se jednom i sa zonbirile slozim. ja sam znala samo skontati kad kaze belaj, hajvan i leblebije, a ostalo... haštrlzn beštksun handrmln. nidje veze sa nasim jezikom, zato nisam ni ja skontala sta je htio time reci.zonbirile wrote:ja Rondića morona,u posjeti Istanbulu i naravno kod debila iz 1001 noć.Nejse,ali kada izvali da mi razumijemo turski i bez predhodnih predznanja,ja se upišah.Čova na silu bi glumcima u pakaš i da nam je Turska majka.Majkoooo!!!!!
kakav stimulans za mene
-
Nins
#1635 Re: Hayat
BSn wrote:HayatE, "uTuzli", "uBosni" i sl. nije jedna rijec i ne moze se citati kao jedna rijec.
Akcentovane cjeline ostvarene sa proklitikom ispred naglašene riječi (u grad, na posao) imaju preneseni akcenat na nenaglašenu riječ pa proklitika ima akcenat dok ga tonička riječ nema.
Zato se "u Bosni" čita kao jedna riječ. Isto kao što se piše gradski a čita gracki. Nije ni u našem jeziku sve po Vuku, odnosno čitaj kako se piše.
-
zonbirile
#1636 Re: Hayat
---------------------------------------Nins wrote:BSn wrote:HayatE, "uTuzli", "uBosni" i sl. nije jedna rijec i ne moze se citati kao jedna rijec.
Akcentovane cjeline ostvarene sa proklitikom ispred naglašene riječi (u grad, na posao) imaju preneseni akcenat na nenaglašenu riječ pa proklitika ima akcenat dok ga tonička riječ nema.
Zato se "u Bosni" čita kao jedna riječ. Isto kao što se piše gradski a čita gracki. Nije ni u našem jeziku sve po Vuku, odnosno čitaj kako se piše.
ako tako rečeš ti i još čEtverica,tako je.
- Obuca9
#1637 Re: Hayat
To je "pravilo", ali kad pricas s nekim u raji. Kad si profesionalni novinar i radis na televiziji (a ne na televiiiizijiNins wrote:BSn wrote:HayatE, "uTuzli", "uBosni" i sl. nije jedna rijec i ne moze se citati kao jedna rijec.
- kurty
#1638 Re: Hayat
Jel go pratio zadnje dvije epizode "zelje plus"???
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#1639 Re: Hayat
jesam ja prosli put, nisam veceraskurty wrote:Jel go pratio zadnje dvije epizode "zelje plus"???
ona nana sto je stan nekome dala...
- kurty
#1640 Re: Hayat
Da bas o tome.. veceras skroz druga strana price... Nana haman pa lopina prava...plain vanilla wrote:jesam ja prosli put, nisam veceraskurty wrote:Jel go pratio zadnje dvije epizode "zelje plus"???
Ruku na srce, da se vidjeti na faci nekome kad je lopov ili sta vec, ali onaj covjek ni kriv ni duzan ispade oblacen...
Sve cisto ko suza i na njegovoj strani, navodno i malu ispisao iz skole jer je bila prozivana da joj je otac lopov...
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#1641 Re: Hayat
kurty wrote:Da bas o tome.. veceras skroz druga strana price... Nana haman pa lopina prava...plain vanilla wrote:jesam ja prosli put, nisam veceraskurty wrote:Jel go pratio zadnje dvije epizode "zelje plus"???
Ruku na srce, da se vidjeti na faci nekome kad je lopov ili sta vec, ali onaj covjek ni kriv ni duzan ispade oblacen...
Sve cisto ko suza i na njegovoj strani, navodno i malu ispisao iz skole jer je bila prozivana da joj je otac lopov...
Pa oni su nekad vec pravili prilog o tome (koliko sam skontala), i opet ga oblatise u prosloj emisiji. Ako covjek nije kriv, stvarno uzzas
Boze sacuvaj, meni nije jasno da se ljudi ne boje nikoga, pa ni Boga
-
samko1974
#1642 Re: Hayat
ma ko ce znati koje tu kriv.Pravo rece onaj jedan nanin komsija, samo njih dvoje ( nana Avdija i gospodin Imamovic) znaju pravu istinu tako da nisam mogao da se "priklonim" nijednoj strani niti bilo koga da optuzujem.Doduse i nane mi je ,zena izgleda bas jako bolesna , bogzna koliko ce jos prozivijeti i sad na ovo spala da se ganja po sudovima, sve je to zalosno.
P.S Ne znam jeste li vi primjetili ali u jednom momentu dok je Arduana bila u posjeti kod advokata , ono advokat pocinje da prica a u pozadini jos uvjek se muzika glasno cuje tako da ispocetka advokata uopste nisam mogau cuti sta govori.Slicne propuste bas na tv hayat primjecivao sam i dosada bas u vezi pustanja muzike dok neko pocinje sa pricom.
P.S Ne znam jeste li vi primjetili ali u jednom momentu dok je Arduana bila u posjeti kod advokata , ono advokat pocinje da prica a u pozadini jos uvjek se muzika glasno cuje tako da ispocetka advokata uopste nisam mogau cuti sta govori.Slicne propuste bas na tv hayat primjecivao sam i dosada bas u vezi pustanja muzike dok neko pocinje sa pricom.
- maslina
#1643 Re: Hayat
Šta ćemo mi koji nismo odrastali uz nane i dede, nego uz bake i djedove? Da se prilagodimo ili...?ladyblue18 wrote:zonbirile wrote:ja Rondića morona,u posjeti Istanbulu i naravno kod debila iz 1001 noć.Nejse,ali kada izvali da mi razumijemo turski i bez predhodnih predznanja,ja se upišah.Čova na silu bi glumcima u pakaš i da nam je Turska majka.Majkoooo!!!!!sta je pogrijesio
![]()
Ogroman broj rijeci u nasem jeziku ima porijeklo iz turskog ili su bas takve kakve su i u turskom.
Naravno to mozda ne zna svako, ali stare nane i dede to znaju jako dobro, a i mi koji smo imali srecu nekada nesto nauciti od njih. Tako da nije covjek lupio nikakvu ober glupost.![]()
Meni je vise zasmetalo sto nabada engleski jezik s obzirom na to da je svjetski putnik.
- ladyblue18
#1644 Re: Hayat
Nista, iduci cu ja put napisati sva tri naziva da zadovoljim konstitutivnost.maslina wrote: Šta ćemo mi koji nismo odrastali uz nane i dede, nego uz bake i djedove? Da se prilagodimo ili...?
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#1645 Re: Hayat
Uz koga god da je odrasla, turcizmi su se u Bosni uvijek koristili u svakodnevnom govoru, bez obzira u kom narodu, tako da je njen post provokacija obična.ladyblue18 wrote:Nista, iduci cu ja put napisati sva tri naziva da zadovoljim konstitutivnost.maslina wrote: Šta ćemo mi koji nismo odrastali uz nane i dede, nego uz bake i djedove? Da se prilagodimo ili...?
Da ne pominjem brojne riječi iz turskog jezika za koje NEMAMO adekvatne zamjene (da ne idem u off, to je toliko puta prežvakana tema).
- Obuca9
#1646 Re: Hayat
A vi što ste odrastali s bakama kao ne znate nijedan Turcizam?maslina wrote:Šta ćemo mi koji nismo odrastali uz nane i dede, nego uz bake i djedove? Da se prilagodimo ili...?ladyblue18 wrote:zonbirile wrote:ja Rondića morona,u posjeti Istanbulu i naravno kod debila iz 1001 noć.Nejse,ali kada izvali da mi razumijemo turski i bez predhodnih predznanja,ja se upišah.Čova na silu bi glumcima u pakaš i da nam je Turska majka.Majkoooo!!!!!sta je pogrijesio
![]()
Naravno to mozda ne zna svako, ali stare nane i dede to znaju jako dobro, a i mi koji smo imali srecu nekada nesto nauciti od njih. Tako da nije covjek lupio nikakvu ober glupost.![]()
Ima onaj jedan fin vic, kad Srbina pitaju da li koristi Turcizme, a on ponosno odgovori JOK.
- ladyblue18
#1647 Re: Hayat
Znam ja da je provokacija ali mi se ne spusta na taj nivo.Pera Trta wrote: Uz koga god da je odrasla, turcizmi su se u Bosni uvijek koristili u svakodnevnom govoru, bez obzira u kom narodu, tako da je njen post provokacija obična.![]()
Da ne pominjem brojne riječi iz turskog jezika za koje NEMAMO adekvatne zamjene (da ne idem u off, to je toliko puta prežvakana tema).
- kurty
#1648 Re: Hayat
ma znam to...samko1974 wrote:ma ko ce znati koje tu kriv.Pravo rece onaj jedan nanin komsija, samo njih dvoje ( nana Avdija i gospodin Imamovic) znaju pravu istinu tako da nisam mogao da se "priklonim" nijednoj strani niti bilo koga da optuzujem.Doduse i nane mi je ,zena izgleda bas jako bolesna , bogzna koliko ce jos prozivijeti i sad na ovo spala da se ganja po sudovima, sve je to zalosno.
na jednoj strani nana, starica, bolesna...
na drugoj Bego... Po papirima ispade Bego u pravu...
Zao mi je covjeka zbog sramote koja mu se navukla bez razloga
a za muziku...mislim da su oni imali muziku u pozadini koju su kasno iskljucili (namjerno ili ne)
-
VjecitiStudent
#1649 Re: Hayat
S obzirom na brzinu s kojom engleske rijeci poput šopa, iventa, managera, PR-a ... ulaze u naš jezik, još malo pa ce neki drugi Adnan moci reci da mi svi isto tako razumijemo i engleski i bez prethodnih saznanja.ladyblue18 wrote:zonbirile wrote:ja Rondića morona,u posjeti Istanbulu i naravno kod debila iz 1001 noć.Nejse,ali kada izvali da mi razumijemo turski i bez predhodnih predznanja,ja se upišah.Čova na silu bi glumcima u pakaš i da nam je Turska majka.Majkoooo!!!!!sta je pogrijesio
![]()
- sheilak
#1650 Re: Hayat
Otmica Verene Cerovine...kao prvoaprilska sala. Koja nebuloza.