Bas mi je drago sto si me poslusala...Dena wrote:Hvala puno svima koji su odgovorili.
Nasla sam jednog straog hafiza kojem sam dala "hediju" za njegov trud....A hatma ce se naknadno "pokloniti"
Nemojte ici predaleko sa ovom temom, jer mi nije bila namjera napraviti raspravu......
Hatma
- Hantraga
-
amrino
U svakom slucaju- vec desetine puta je receno da je tvjoja jedna iskrena dova korisnija i tebi i dedi nego da placas bilo sta- i to potpuno stoji. Trebamo se cesto dovom sjecati onih koji su preselili- a ne samo na godisnjice (kako je kod nas to obicaj), jer kaburski zivot ne broji nikakve dane i godine...Svaka iskrena dova olaksava covjeku u kaburu- i samo ta stvar ti je dovoljna da ga se ponekad sjetis i proucis mu stagod.
Ja sam sebi napisala spisak svih ljudi koji su preselili a koji su mi nesto znacili ili sam ih poznavala- i svako malo uzmem spisak (koji sluzi cisto kao podsjetnik) i svima proucim dovu.
U ovoj cijeloj prici niko nije povukao crtu izmedju islamskog ucenja i tradicije koja se kod nas upraznjava. Naravno da nisu ispravne sve stvari koje se kod nas rade- ali su vremenom postale tradicija. Treba znati razliku- biti je svjestan- a onda odluciti po svopstvenom nahodjenju kako i sta ciniti.
(Kad smo vec kod toga- po islamu , koliko znam, mezari se ne bi trebali uopste obiljezavati- a u covjekovoj tradiciji i svkodnevnom zivotu- to je jednostavno nezamislivo.)
Ja sam sebi napisala spisak svih ljudi koji su preselili a koji su mi nesto znacili ili sam ih poznavala- i svako malo uzmem spisak (koji sluzi cisto kao podsjetnik) i svima proucim dovu.
U ovoj cijeloj prici niko nije povukao crtu izmedju islamskog ucenja i tradicije koja se kod nas upraznjava. Naravno da nisu ispravne sve stvari koje se kod nas rade- ali su vremenom postale tradicija. Treba znati razliku- biti je svjestan- a onda odluciti po svopstvenom nahodjenju kako i sta ciniti.
(Kad smo vec kod toga- po islamu , koliko znam, mezari se ne bi trebali uopste obiljezavati- a u covjekovoj tradiciji i svkodnevnom zivotu- to je jednostavno nezamislivo.)
- Liberalism
Obzirom kakve su bosnjaci prirode, ne bi me cudilo da ima ljudi po sarajevu koji po 100-tinjak hatmi dnevno ne prouceHattab72 wrote: Mezari nisu da se nosi cvijece na njih, jer sta je poenta toga, kad nas islam uci da od tog cvijeca na mezaru niko nista nema...
Po islamu je sve dozvoljeno, dok se ne utvrdi da je odredjena stvar haram ili zabranjena, kao sto je izmedju ostalog i ovo cvijece...
Nego za tu hatmu, jel i ona pitanje oko kojeg se spore ''komunisticki muslimani'' i ''vehabije''?
A ovo sto sam citiro jel to bas neko misli da je lose na mezar cvijece poloziti? Bas bi volio cuti zasto i kako ....
-
Sarafcina
amrino wrote:U svakom slucaju- vec desetine puta je receno da je tvjoja jedna iskrena dova korisnija i tebi i dedi nego da placas bilo sta- i to potpuno stoji. Trebamo se cesto dovom sjecati onih koji su preselili- a ne samo na godisnjice (kako je kod nas to obicaj), jer kaburski zivot ne broji nikakve dane i godine...Svaka iskrena dova olaksava covjeku u kaburu- i samo ta stvar ti je dovoljna da ga se ponekad sjetis i proucis mu stagod.
hmmm... samo da znate da vehabijska literatura ne znaci neophodno i islam
- Liberalism
pa ako ljudi zaista vjeruju u islam i u postojanje boga, i drugog svijeta, obzirom na naucne potvrde o mogucem postojanju iracionalnog prostora u kojem ne vaze ''nasi'' fizicki zakoni, te da je ljudsko tijelo u 100% povezanosti sa nasim ''fizickim'' svijetom u kojem se ne zivi nakon smrt vec jednostavno umires, ne znam zasto se u religiji na mrtvo tijelo gleda kao da je zivo, pa mu se pridaje vaznost nekada cak i veca nego kad je osoba ziva.
Moglo bi biti da je i to oko jedna od vecih prevara religije, koja je toliko znacajna da se najbolje vidi kod nas. U Bosni ne moras biti musliman sve dok ne umres. kad umres placas clanarinu za citav svoj ''bivsi'' zivot.
U najmanju ruku cudno...
Moglo bi biti da je i to oko jedna od vecih prevara religije, koja je toliko znacajna da se najbolje vidi kod nas. U Bosni ne moras biti musliman sve dok ne umres. kad umres placas clanarinu za citav svoj ''bivsi'' zivot.
U najmanju ruku cudno...
-
Hattab72
Sarafcina wrote:amrino wrote:U svakom slucaju- vec desetine puta je receno da je tvjoja jedna iskrena dova korisnija i tebi i dedi nego da placas bilo sta- i to potpuno stoji. Trebamo se cesto dovom sjecati onih koji su preselili- a ne samo na godisnjice (kako je kod nas to obicaj), jer kaburski zivot ne broji nikakve dane i godine...Svaka iskrena dova olaksava covjeku u kaburu- i samo ta stvar ti je dovoljna da ga se ponekad sjetis i proucis mu stagod.
hmmm... samo da znate da vehabijska literatura ne znaci neophodno i islam![]()
....a konkretno pitanje
... hmmm ne pise mi u ilmihalu
,
Kao sto sam i prije naglasavao, vehabije ne postoje, pa tako ni ta tzv vehabijska literatura...
Ljudi za koje tvrdite da su "vehabije" nastoje da sto dosljednije slijede Kur'an, Sunnet i prve ispravne generacije i ucenjake tog doba, a znamo da tada nije postojao covjek za cije ih ime vezete, a to je Muhammed ibn AbdulWehhab...na kraju krajeva AbdulWehhab nije njegovo ime, a Wehhab je jedno od Allahovih lijepih imena...
kad smo kod literature ti ces biti toliko drzak da nazoves sunnet, vehabijskim, jer bas u sunnetu Allahovog Poslanika s.a.w.s je dobro pojasnjeno pitanje smrti, ucenja za pare, kabura,...
I brada je sunnet, pa je pripisujete nepostojecim vehabijama...
Jesu li knjige shejhul-islama ibn Tejmije vehabijska djela??? Knjige Ibn Kesira? Knjige ibn Kajjima???
Je li ebu Hanife vehabija???A ebu Hanife u svom mezhebu rece da covjek koji nema bradu duzine sake, ne moze predvoditi ljude u namazu i biti imam...
Jesu li vehabije prve tri generecije islama?I ucenjaci tog vremena i njihova djela?
Porediti jedan ilmihal, koji ne donosi ni osnovno znanje islama, sa morem djela kroz istoriju islama moze izvaliti samo neko ko je zadrt da od toga nije sposoban da vidi svoju zabludu i sljepilo...
Malo se previse lacate za etikete i nazive, a da ne znate sta pricate...
-
ragib
fazon je u tome sto vecinom danasnje tzv."vehabije" kritikuju oni koji podrzavaju titin rezim a zna se kako su se oni odnosili prema hfz. Mustafi Busluladzicu i ostalim mladim muslimanima.Hattab72 wrote:Sarafcina wrote:amrino wrote:U svakom slucaju- vec desetine puta je receno da je tvjoja jedna iskrena dova korisnija i tebi i dedi nego da placas bilo sta- i to potpuno stoji. Trebamo se cesto dovom sjecati onih koji su preselili- a ne samo na godisnjice (kako je kod nas to obicaj), jer kaburski zivot ne broji nikakve dane i godine...Svaka iskrena dova olaksava covjeku u kaburu- i samo ta stvar ti je dovoljna da ga se ponekad sjetis i proucis mu stagod.
hmmm... samo da znate da vehabijska literatura ne znaci neophodno i islam![]()
....a konkretno pitanje
... hmmm ne pise mi u ilmihalu
,
Kao sto sam i prije naglasavao, vehabije ne postoje, pa tako ni ta tzv vehabijska literatura...
Ljudi za koje tvrdite da su "vehabije" nastoje da sto dosljednije slijede Kur'an, Sunnet i prve ispravne generacije i ucenjake tog doba, a znamo da tada nije postojao covjek za cije ih ime vezete, a to je Muhammed ibn AbdulWehhab...na kraju krajeva AbdulWehhab nije njegovo ime, a Wehhab je jedno od Allahovih lijepih imena...
kad smo kod literature ti ces biti toliko drzak da nazoves sunnet, vehabijskim, jer bas u sunnetu Allahovog Poslanika s.a.w.s je dobro pojasnjeno pitanje smrti, ucenja za pare, kabura,...
I brada je sunnet, pa je pripisujete nepostojecim vehabijama...
Jesu li knjige shejhul-islama ibn Tejmije vehabijska djela??? Knjige Ibn Kesira? Knjige ibn Kajjima???
Je li ebu Hanife vehabija???A ebu Hanife u svom mezhebu rece da covjek koji nema bradu duzine sake, ne moze predvoditi ljude u namazu i biti imam...
Jesu li vehabije prve tri generecije islama?I ucenjaci tog vremena i njihova djela?
Porediti jedan ilmihal, koji ne donosi ni osnovno znanje islama, sa morem djela kroz istoriju islama moze izvaliti samo neko ko je zadrt da od toga nije sposoban da vidi svoju zabludu i sljepilo...
Malo se previse lacate za etikete i nazive, a da ne znate sta pricate...
Mladi muslimani su bili nesto posebno za razliku od danasnjih tzv "vehabija". MM se takodjer nisu slagali sa IZ ali nisu pravili probleme kao vi danas jer su bili skolovani i puno mudriji. Danas svak hvali Aliju Izetbegovica u IZ a prije pedesetak godina su ih nazivali radikalcima. Brate Hattabe duznost vasa jeste da se medjusobno smirite i ne dirate druge ljude muslimane i nemuslimane. Boga mi prije par godina sam morao jednog "brata" razdvajati u dzamiji od starijeg clana tog dzemata takve stvari dovode do toga da vas narod ne voli. Nije to jedini primjer ima ih mali milion. Nije brada problem i deda mraz nosi bradu pa ga djeca vole.
Kako ce narod voliti nekog "selefiskog sejha" koji zabranjuje da se klanja iza nasih efendija? Koji naziva Cerica nevjernikom ili Kardavija? Takvi likovi su veliko zlo muslimanima na ovim prostorima i oni umjereni moraju se suprostaviti tim ljudima sta unose svadju i razdor medju muslimanima pa i nemuslimanima. Jer na toleranciju i suzivot medju svim ljudima bez obzira na vjeru poziva te Islam i ako se ne slazes sa njim u vezi vjerskih pitanja.
-
ragib
jah jel ovo hadziomerovc ili pecaninvenera888 wrote:Islam nije filozofija vec se iznose dokazi.Ako nekome smetaju dokazi i argumenti protiv reisa iz razloga sto je to "reis" neka se preispita malo,islam nije slijepo slijedjenje i povodjenje.
procitaj malo Imama Nevevija sta kaze kako se trebaju postivati vodje pa makar i grijesnici bili pa se ponovo javi.
-
patrius
ragib wrote:jah jel ovo hadziomerovc ili pecaninvenera888 wrote:Islam nije filozofija vec se iznose dokazi.Ako nekome smetaju dokazi i argumenti protiv reisa iz razloga sto je to "reis" neka se preispita malo,islam nije slijepo slijedjenje i povodjenje.
procitaj malo Imama Nevevija sta kaze kako se trebaju postivati vodje pa makar i grijesnici bili pa se ponovo javi.
-
_BosanaC
ragib wrote:jah jel ovo hadziomerovc ili pecaninvenera888 wrote:Islam nije filozofija vec se iznose dokazi.Ako nekome smetaju dokazi i argumenti protiv reisa iz razloga sto je to "reis" neka se preispita malo,islam nije slijepo slijedjenje i povodjenje.
- Liberalism
Da, da, narod treba postovati vodje pa makar oni i tiranini bili,, samo nam glave na ramenima ostavi, jel de Levitijanu ...ragib wrote:jah jel ovo hadziomerovc ili pecaninvenera888 wrote:Islam nije filozofija vec se iznose dokazi.Ako nekome smetaju dokazi i argumenti protiv reisa iz razloga sto je to "reis" neka se preispita malo,islam nije slijepo slijedjenje i povodjenje.
Tog imama pod hitno treba premjestiti u dzemat u Sjevernoj Koreji