Hatma

Rasprave o vjerskim temama.
Dori

#1 Hatma

Post by Dori »

Sredinom decembra ove godine bice puna godina od kad je moj dedo preselio na Ahiret...
Znam da se kod nas na mezar ne nosi cvijece, vec prouci Ja'sin, ako vec zelimo da nesto "poklonimo"
Eh, posto ce uskoro godisnjica, cula sam da se moze prouciti "hatma".
Ja sam stvarno laik (i zelim se unapred izviniti ako vrijedjam nekoga i postavljam mozda glupa pitanja, ali ovo mi je strvarno vazno) i zanima me da li da odem u do Begove dzamije ili da nadjem nekog ko moze to prouciti?
Kako se to placa?
Sta da radim? Gdje da idem? :?
venera888

Post by venera888 »

Allah zabranjuje prodavanje njegovih rijeci,ako neznas prouciti jasin dovu,fino lijepo mu prouci fatihu na mezarju-broji ti se vise nego kad platis(to kad platis nije sigurno da se uopste broji vec moze cak otici u grijehe )
Hantraga

Post by Hantraga »

Hatma je velika stvar...To je kad neko u tvoje ime prouci cjeli Kur'an za nekog kome si ti to namjenila...

Posto je sad ramazan, jako je lijepo dati da se Hatma prouci u tom mjesecu, ali mozes i za godisnjicu.

Moras dobro paziti kome ces davati da ti prouci Hatmu, jal kao sto rekoh, to je ucenje cjele knjige, ne samo jednog sureta kao sto je Ja Sin.

Nisam siguran kome se mozes obratiti, ali samo da ti kazem, da vecina ljudi koja to uci je sad pretrpana, posto je ramazan i dosta ljudi narucuje hatme. Zato dobro pazi kome ces davati, da ne kaze da ce prouciti, a ne prouci...

vrlo je tesko reci koliko kosta ucenje Hatme. Za ljude u Bosni, koji nemaju dobra primanja, placaju oko 50 maraka...Mada ja mislim da bi posteno bilo dati 100 maraka za ucenje Hatme. Jel kao sto rekoh nije mala stvar procitati cjeli Kur'an. To je nesto sto ti treba mozda i vise od sedmice dana...Znaci nije kao Ja Sin da ga proucis za 10 minuta...

Raspitaj se u komsiluku i okruzenju, kome ostali ljudi daju da im se uce Hatme, pa mozda te neko posalje u pravom pravcu...
Hantraga

Post by Hantraga »

venera888 wrote:Allah zabranjuje prodavanje njegovih rijeci,ako neznas prouciti jasin dovu,fino lijepo mu prouci fatihu na mezarju-broji ti se vise nego kad platis(to kad platis nije sigurno da se uopste broji vec moze cak otici u grijehe )
:? :-)

Pa kako ce mu onda prouciti Hatmu???

De ba Venera, nemoj se provaljivat...
ragib

Post by ragib »

Hantraga wrote:
venera888 wrote:Allah zabranjuje prodavanje njegovih rijeci,ako neznas prouciti jasin dovu,fino lijepo mu prouci fatihu na mezarju-broji ti se vise nego kad platis(to kad platis nije sigurno da se uopste broji vec moze cak otici u grijehe )
:? :-)

Pa kako ce mu onda prouciti Hatmu???

De ba Venera, nemoj se provaljivat...
moze nahraniti siromaha ili podjeliti sadaku u ime deda rahmetli.
Hattab72

Post by Hattab72 »

Nikakve koristi od te tzv.hatme tvoj dedo nece imati...Niko ni za koga ne moze uciti Kur'an, a pogotovo ga prodavati, jer Allahov Poslanik s.a.w.s. kaze:"Ko bude ucio Kur'an za pare, na onom svijetu bice prozivljen bez mesa na licu."

Ono sto ti mozes za svog dedu uraditi je otici na hadzdz, ako ga on nije obavio i npr. ulozi u trajnu sadaku za svog dedu.
Pa ako kupis tepih u dzamiju, sve dok se ljudi time koriste, tvom dedi idu dobra djela...Ili npr. sta nedostaje nasim dzamijama, bojler za toplu vodu, peskiri,...

A ti svom dedi mozes ucii kad ga se god sjetis i to je vrijednije od bilo kakve hatme...Ne moras ici na mezar da bi ucio, a ako se potrefis u blizini, mozes i tamo, ali gdje god da se sjetis dede uputi dovu za njega, mozes na bilo kojem jeziku...Jer, jedno od dobrih stvari od kojih ce ljudi i nakon smrti imati koristi je dobro potomstvo koje ce biti u islamu i upucivati dove za svoje umrle...

Odustani od hatme i placanja Kur'ana, jer nema od toga nista...Ono sto platis za ucenje Kur'ana udjeli kao sadaku, a ti dedi prouci kad se god sjetis dovu na bilo kojem jeziku....
mema mo

Post by mema mo »

ja sam platila nasem lokalnom hodzi da prouci hatmu za mog dedu i tatu istovremeno, i kad je on proucio hatmu onako neobavezno mi se obrati pa mi rece: "mogli ste i dedi poklonit hatmu kad ste vec ocu". a ja ga onako tupo gledam pa ne znadoh sta da mu u tom momentu kazem... od tada mi ne pada na pamet da placam ikome za hatme....
Hattab72

Post by Hattab72 »

mema mo wrote:ja sam platila nasem lokalnom hodzi da prouci hatmu za mog dedu i tatu istovremeno, i kad je on proucio hatmu onako neobavezno mi se obrati pa mi rece: "mogli ste i dedi poklonit hatmu kad ste vec ocu". a ja ga onako tupo gledam pa ne znadoh sta da mu u tom momentu kazem... od tada mi ne pada na pamet da placam ikome za hatme....
To i mnoge druge stvari dokazuje o kakvom se tu biznisu radi, da ovako grubo kazem, na zalost...Mnogi su vjeru uzeli za trgovinu, a najlakse je dobiti covjeka dok tuguje za najblizim...Jadno i tesko li se tim profesionalcima koji uzese vjeru za trgovinu...

Svako svome neka uci dovu, kad god da ga se sjeti...
sulesavic

Post by sulesavic »

ragib wrote: moze nahraniti siromaha ili podjeliti sadaku u ime deda rahmetli.

Hattab72 wrote: Nikakve koristi od te tzv.hatme tvoj dedo nece imati...Niko ni za koga ne moze uciti Kur'an, a pogotovo ga prodavati, jer Allahov Poslanik s.a.w.s. kaze:"Ko bude ucio Kur'an za pare, na onom svijetu bice prozivljen bez mesa na licu."

Ono sto ti mozes za svog dedu uraditi je otici na hadzdz, ako ga on nije obavio i npr. ulozi u trajnu sadaku za svog dedu.
Pa ako kupis tepih u dzamiju, sve dok se ljudi time koriste, tvom dedi idu dobra djela...Ili npr. sta nedostaje nasim dzamijama, bojler za toplu vodu, peskiri,...

A ti svom dedi mozes ucii kad ga se god sjetis i to je vrijednije od bilo kakve hatme...Ne moras ici na mezar da bi ucio, a ako se potrefis u blizini, mozes i tamo, ali gdje god da se sjetis dede uputi dovu za njega, mozes na bilo kojem jeziku...Jer, jedno od dobrih stvari od kojih ce ljudi i nakon smrti imati koristi je dobro potomstvo koje ce biti u islamu i upucivati dove za svoje umrle...

Odustani od hatme i placanja Kur'ana, jer nema od toga nista...Ono sto platis za ucenje Kur'ana udjeli kao sadaku, a ti dedi prouci kad se god sjetis dovu na bilo kojem jeziku....
Na jednom mjestu neka sve bude...
venera888

Post by venera888 »

mema mo wrote:ja sam platila nasem lokalnom hodzi da prouci hatmu za mog dedu i tatu istovremeno, i kad je on proucio hatmu onako neobavezno mi se obrati pa mi rece: "mogli ste i dedi poklonit hatmu kad ste vec ocu". a ja ga onako tupo gledam pa ne znadoh sta da mu u tom momentu kazem... od tada mi ne pada na pamet da placam ikome za hatme....

da ne govorimo o tome da hatma tvom babi i dedu nije pomogla niti odmogla,jedino si ti potrosila :roll:

najbolje prouciti ono sto sam znas,sta god da je vrijednije je nego da platis nekome drugom
Hattab72

Post by Hattab72 »

A evo klasicnog primjera trgovanja sa vjerom:

Image

Zalosno je sto veina naseg naroda ne zna dovoljno, da bi se ovome u kraj stalo i pocelo ziviti islam i za islam, a ne od islama...

Da ne spominjem to da vecina usluga gore nabrojanih sa islamom nema nista...
ragib

Post by ragib »

ucenje Kur'ana mrtvom je dozvoljeno znaci mozes uzeti neku transkripciju na latinici i prouciti svome dedi a placanje ne dolazi u obzir.
Hattab72

Post by Hattab72 »

ragib wrote:ucenje Kur'ana mrtvom je dozvoljeno znaci mozes uzeti neku transkripciju na latinici i prouciti svome dedi a placanje ne dolazi u obzir.
Kakav je ovo savjet?

Zar osoba ako voli sebe i boji se za sebe, pa ako voli i svoje bliznje nebi trebala da nauci kur'ansko pismo (potrebno mjesec dana da se nauci citati i pisati) te da kad vec uci Kur'an, neka ga uci ispravno, jer znamo da je nemoguce uciti Kur'an ispravno preko transkripcije...

A svi smo dovoljno pametni da to mozemo nauciti, samo treba volje i ljubavi za Allahovom rijecju...

Zato savjet, okanite se transkripcija, stavite pred sebe cilj da naucite kur'ansko pismo i za mjesec dana cete biti u stanju uciti Kur'an na arapskom...
venera888

Post by venera888 »

ragib wrote:ucenje Kur'ana mrtvom je dozvoljeno .
zelim dokaz
dizZaster

Post by dizZaster »

Hattab72 wrote:A evo klasicnog primjera trgovanja sa vjerom:

Image

Zalosno je sto veina naseg naroda ne zna dovoljno, da bi se ovome u kraj stalo i pocelo ziviti islam i za islam, a ne od islama...

Hattab72, zar misliš da vjerski službenici mogu živjeti od have.
Danas se sve plaća,pa i vjerski obred, kakav je dženaza.
Leonid Breznjev

Post by Leonid Breznjev »

citiram:

U Enciklopediji fikha (El-Mevsu’atu-l-fikhijje) stoji: 'Hanefijski mezheb je kategoričan kada je riječ o učenju Kur’ana uz uzimanje nadoknade. To nije dozvoljeno (la jedžuzu) i od takvog učenja nema sevapa! Naprotiv, i onaj ko daje i ko uzima je grješan! U principu, hanefijski mezheb ne dozvoljava čak ni uzimanje nadoknade za podučavanje učenju Kur’ana, ali kasniji učenjaci tog mezheba to su dozvolili na osnovu istihsana.'

zatim:

Po hanefijskom mezhebu, učenje Kur’ana za mrtve može se tolerisati jedino u slučaju da pojedinac (pro)uči Kur’an i pokloni sevape postignute od tog učenja onome kome želi od svojih preminulih, ali - bez uzimanja bilo kakve nadoknade. Poznati učenjak hanefijskog mezheba, šejhu-l-islam Ibn Ebi-l-’Izz (preselio na ahiret 792.h./1389. godine), u znamenitom Komentaru Tahavijine poslanice o akaidu (El-‘Akide et-Tahavijje) tvrdi kako sevapi od takvog učenja stižu preminulom, ali istovremeno kategorički odbija učenje uz uzimanje bilo kakve materijalne nadoknade. U vezi s tim on iznosi brojne argumente.

i takodjer

Ne postoji nikakva dova koja se uči nakon proučenog Jasina mrtvoj osobi, niti je legitimno učenje Kur'ana mrtvima.

To nisu praktikovale odabrane generacije ovoga ummeta, a da je taj postupak bio utemeljen u šerijatu oni bi nas, bez sumnje, pretekli u tome.

Hadisi koji se navode u pogledu učenja Kur'ana mrtvima nisu vjerodostojni, a Allah najbolje zna.
Hattab72

Post by Hattab72 »

venera888 wrote:
zelim dokaz

Ovo cijenim, jer u islamu mora postojati dokaz za sve... :)

Ima uleme koja kaze da je ok uciti Kur'an mrtvima, ali poznata i priznata ulema ehli-sunneta kaze suprotno...

Prije svega, Kur'an je Uputa od Allaha s.w.t. koja je objavljena zivima i da oni koji su zivi po toj Uputi svoje zivote urede, a ne da mu se ta Uputa uci kad umre, tj. preseli.

Danas smo na zalost Kur'an pretvorili u trgovinu, a kao sto rekoh, najlakse je uzeti pare onima sto placu za svojima, tako da imami koriste nepoznavanje arapskog pisma u sirim narodnim masama i to dobro naplacuju izmisljajuci kojekakve hatme i jasine...Samo dobro podmazi, babo ce ti u dzennet kad mu proucim ja...euzubillah...

Nego, pozabavite se Kur'anom prije smrti, a kad dusa napusti tijelo i djela prestaju, osim trajne sadake i dobrog u islamu odgojenog potomstva, koje ce dove upucivati za tebe...Sto si do smrti uradio, uradio si...Zato ne zalite mjesec dana da naucite uciti u Kur'anu, vracajte se islamu i njegovim ljepotama, jer islam je apsolutna Istina...
black

#18 Re: Hatma

Post by black »

Dena wrote:Sredinom decembra ove godine bice puna godina od kad je moj dedo preselio na Ahiret...
Znam da se kod nas na mezar ne nosi cvijece, vec prouci Ja'sin, ako vec zelimo da nesto "poklonimo"
Eh, posto ce uskoro godisnjica, cula sam da se moze prouciti "hatma".
Ja sam stvarno laik (i zelim se unapred izviniti ako vrijedjam nekoga i postavljam mozda glupa pitanja, ali ovo mi je strvarno vazno) i zanima me da li da odem u do Begove dzamije ili da nadjem nekog ko moze to prouciti?
Kako se to placa?
Sta da radim? Gdje da idem? :?
jedna tvoja iskrena dova, makar to bila i jedna jedina recenica, koju ces sama uputiti Allahu, za rahmetli dedu, vrijednija je od bilo cega sto ces platiti nekom efendiji...
Hattab72

Post by Hattab72 »

dizZaster wrote:
Hattab72 wrote:A evo klasicnog primjera trgovanja sa vjerom:

Image

Hattab72, zar misliš da vjerski službenici mogu živjeti od have.
Danas se sve plaća,pa i vjerski obred, kakav je dženaza.

Ne brini se za sluzbenike...bio sam dio toga i znam kako stvari stoje...Oni imaju redovna primanja koja se postizu clanarinom, sve u zavisnosti od mjesta...Neki clanarinu ubiru sto se npr radnicima koji to zele odmah odbija od plate, dok u nekim mjestima IZ ima drugi sistem finansiranja...

Znaci, covjek placa clanarinu i ja od toga imam platu...I sad taj covjek preseli,te njegova familija mi ponudi plavu kovertu, sto ja ne odbijam, cime sam dva puta naplatio istu stvar...Jer kad pises izvjestaj za platu, naznacis koliko si dzenaza imao, a svaka dzenaza nosi odredjeni broj poena na osnovu kojih ti odrezu platu...A ja extra pare uzmem od tih nesretnih ljudi...Medjutim ne zavrsava se sa tim...Izmislili smo sedmine i ceteresnice da se guljenje nesretnih ljudi nastavi, jer dok place uzmi mu pare...

Znaci, nema opravdanja sa te strane, svaki imam ima veoma dobru platu, medjutim oni se dobrovoljno nece odreci nikad tih novotarija (sedmina, ceteresnica, jasini, tevhidi, mevludi,hatme,...) jer sve to donosi dodatne dvije njihove plate svaki mjesec u najmanju ruku (u zavisnosti od velicine dzemata i stope mortaliteta :) )
Hattab72

Post by Hattab72 »

I pazi sad ovo...

Na ovom cjenovniku stoji naslov da je to spisak vanrednih usluga...Pa koje su to onda redovne usluge???

Sto mi dodjes da kao imam klanjas dzumu???

Klasicna trgovina sa vjerom, sto je islamom strogo zabranjeno...

Zbog takvih imama i takve IZ nam omladina i zna o islamu koliko zna...
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

a kakav je ono obicaj nakon dzenaze, potom sedminama i cetreasnicama da se kuha rucak :?
Hattab72

Post by Hattab72 »

mamica 31 wrote:a kakav je ono obicaj nakon dzenaze, potom sedminama i cetreasnicama da se kuha rucak :?
Pa naravno, valja gotiviti efendiju i komsiluk...Umjesto da im se olaksa i u tom nekom bolu suosjeca, pa da komsiluk i rodbina pomognu porodici i donesu im ako treba i hranu, porodica pored svega mora se brinuti da napravi banket poslije dzenaze, a i na sedmini i ceteresnici...
ragib

Post by ragib »

venera888 wrote:
zelim dokaz
dokaz procitaj knjigu o dusi od islamskog ucenjaka Ibnul Kajjma el Dzevzije nemam je trenutno kod sebe i tu pise da je odredjena grupa uleme dozvolila na osnovu analogije da se uci Kur'an mrtvima.
Jer poslje Kur'ana i sunneta dozvoljeno je koristenje analogije u Islamu.

drugo
Ne kazem hattabe da nije bolje nauciti Kur'ansko pismo ne samo to jos je bolje nauciti Kur'an napamat i ziviti po njemu.
Evo ja sam ucio Kur'an dugo sa transkripcijom i tek kad sam osjetio ljepotu ucenja Allahove knjige naucio sam poslje i harfove.
Hattab72

Post by Hattab72 »

ragib wrote:
venera888 wrote:
zelim dokaz
dokaz procitaj knjigu o dusi od islamskog ucenjaka Ibnul Kajjma el Dzevzije nemam je trenutno kod sebe i tu pise da je odredjena grupa uleme dozvolila na osnovu analogije da se uci Kur'an mrtvima.

drugo
Ne kazem hattabe da nije bolje nauciti Kur'ansko pismo ne samo to jos je bolje nauciti Kur'an napamat i ziviti po njemu.
Evo ja sam ucio Kur'an dugo sa transkripcijom i tek kad sam osjetio ljepotu ucenja Allahove knjige naucio sam poslje i harfove.

Analogija se koristi kao zadnje sredstvo od 4 izvora seri'ata...Tek ako nema jasnih naznaka u Kur'anu i Sunnetu za odredjeni propis onda na snagu dolazi idzma, tj. misljenje uleme i ucenjaka, pa ako i tu nema jasnih smjernica, onda se koristimo kijasom ili analogijom, tj logickim prosudjivanjem...

Ali tek onda kad iscrpimo prva tri izvora seri'ata, a nikako ako imas u Kur'anu i Sunnetu odgovor, da to preskaces i trazis sebi olaksicu u svojoj logici...
ragib

Post by ragib »

Hattab72 wrote:
ragib wrote:
venera888 wrote: zelim dokaz

drugo

Analogija se koristi kao zadnje sredstvo od 4 izvora seri'ata...Tek ako nema jasnih naznaka u Kur'anu i Sunnetu za odredjeni propis onda na snagu dolazi idzma, tj. misljenje uleme i ucenjaka, pa ako i tu nema jasnih smjernica, onda se koristimo kijasom ili analogijom, tj logickim prosudjivanjem...

Ali tek onda kad iscrpimo prva tri izvora seri'ata, a nikako ako imas u Kur'anu i Sunnetu odgovomir, da to preskaces i trazis sebi olaksicu u svojoj logici...
Poznati učenjak hanefijskog mezheba, šejhu-l-islam Ibn Ebi-l-’Izz (preselio na ahiret 792.h./1389. godine), u znamenitom Komentaru Tahavijine poslanice o akaidu (El-‘Akide et-Tahavijje) tvrdi kako sevapi od takvog učenja stižu preminulom, ali istovremeno kategorički odbija učenje uz uzimanje bilo kakve materijalne nadoknade. U vezi s tim on iznosi brojne argumente.

ZNACI DOZVOLJENO JE JER ODOBRAVAJU ucenjaci
Post Reply