HASAN SALIHAMIDZIC

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
djedovic

#1 HASAN SALIHAMIDZIC

Post by djedovic »

Hasan Salihamidžić (rođen 1. januara 1977. godine u Jablanici) je bosanskohercegovački nogometaš. Trenutno igra za italijanski nogometni klub Juventus

Fudbalski početak [uredi]

Prve nogometne korake je napravio u dresu Turbine. Nedugo zatim kao veliki talenat prelazi u redove mostarskog Veleža, kojem u to vrijeme u Hercegovini nije mogao promaknuti ni jedan nogometni biser, a posebno ne onakav kakav je Hasan tada bio.

Velež je uoči rata spremao novu generaciju fudbalera, koja je trebala nadmašiti sve predhodne. Hasan je prošao sve reprezentativne selekcije bivše Jugoslavije i u svakoj je bio jedan od najboljih. Kao petnaestogodišnjak razmišljao je samo kako pobjeći od rata, koji se u to vrijeme sve više širio Bosnom i Hercegovinom. Šest mjeseci je radio kao konobar u jednom kafiću kako bi zaradio novac za putne troškove. Pored velikih obaveza, Braco je redovno trenirao i nadao se da će i njega sreća poslužiti. U novembru mjesecu 1992. godine Hasan odlazi u Hamburg i uz pomoć rođaka Ahmeta Halilhodžića se priključuje treninzima juniorskog tima HSV-a. U to vrijeme njegov trener je bio Felix Maggath, koji je Bracu vrlo lijepo primio i jedan je od najzaslužnijih za Hasanov veliki uspjeh.
Bundesliga [uredi]

Nakon kratkog boravka u juniorskom timu, Braco je prebačen u prvi tim HSV-a, gdje ubrzo postaje jedan od najboljih igrača. Jedan period je stanovao kod saigrača Franciska Kopada. Tamo je upoznao njegovu sestru Ester sa kojom je u vezi. Nakon izvanrednih igara u Hamburgu, mnogi veliki klubovi su bili zainteresovani za njegove usluge, među njima velikani kao što su Barcelona i Bayern München. Hasan se odlučio za Bayern, koji mu je bolje odgovarao, jer je htio ostati i igrati u Njemačkoj. U svojoj prvoj sezoni u Bayernu postigao je nekoliko ključnih pogodaka u Ligi Prvaka (Barcelona, Manchester United), koji su Bayern odveli u finale ovog prestižnog takmičenja. 2004 godine Rafa Benitez je izjavio kako bi zelio da vidi Hasana u svom timu (Liverpool), međutim Bayern je trazio mnogo novca, oko 18 miliona eura, što je odbilo Španca od Hasana.
Juventus [uredi]

15. januara 2007. godine, potpisao je četverogodišnji ugovor s Juventusom, kojem se pridružio u ljeto iste godine. U dvadeset utakmica, postigao je četiri gola. 12. aprila 2008. godine, Salihamidžić je postigao dva gola za Juventus u pobjedi od 3-2 protiv AC Milana u Serie A.[1]
Igre u Reprezentaciji BiH [uredi]

Pored Bayerna Hasan je nastupao i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, gdje je u 48 utakmica postigao 6 golova. Debitovao je 1996. godine, u utakmici protiv Hrvatske u Bolonji gdje postigao prvi gol u historiji reprezentacije BiH. Sljedeću utakmicu postigao je i pogodak protiv Italije u pobjedi od 2-1. Reprezentativnu karijeru okoncao je 16. augusta 2006. godine na utakmici protiv Francuske u Sarajevu.

Na pitanje novinara koja mu je najdraža pobjeda Hasan je odgovorio, pobjeda protiv Danske na Koševu od 3-0 a jedina želja mu je bila da sa reprezentacijom odigra utakmicu na Evropskom i Svjetskom prvenstvu.

Jonathan Wilson je u Guardianu objavio priču o Salihamidžiću koja govori o tome gdje bi bio danas Hasan da nije otišao iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine.
Lični život [uredi]

Salihamidžić ima troje djece, Selinu, Nicka i Laru June, sa svojom španskom suprugom Esther Copado. Francisco Copado je njegov zet[2].
Karijera [uredi]

Hamburger SV 72 utakmice, (19 golova)
FC Bayern München 234 (30)
Juventus FC 7 (1)

Titule [uredi]

* Prvak Bundeslige 1999 (FC Bayern München)
* Osvajač Njemačkog kupa 2000 (FC Bayern München)
* Prvak Bundeslige 2000 (FC Bayern München)
* Prvak Bundeslige 2001 (FC Bayern München)
* Klupski prvak Evrope 2001 (FC Bayern München)
* Klupski prvak svijeta 2001 (FC Bayern München)
* Osvajač Njemačkog kupa 2003 (FC Bayern München)
* Prvak Bundeslige 2003 (FC Bayern München)
* Osvajač Njemačkog kupa 2005 (FC Bayern München)
* Prvak Bundeslige 2005 (FC Bayern München)
* German Cup Winner 2006 (FC Bayern München)
* Prvak Bundeslige 2006 (FC Bayern München)

Po mnogima jedan od najvecih izdajnika bosansko-hercegovackog nogometa, ali za mene je najbolji bosanskohercegovacki igrac otkako postoji nogomet. Ne znam jel bila ova tema, al uglavnom evo je ponovo, zasto svi ljude lose misle o tom velikom covjeku, huminatarcu i velikom fudbaleru.
Murat Sabanovic

#2 Re: HASAN SALIHAMIDZIC

Post by Murat Sabanovic »

djedovic wrote:Hasan Salihamidžić (rođen 1. januara 1977. godine u Jablanici) je bosanskohercegovački nogometaš. Trenutno igra za italijanski nogometni klub Juventus

Salihamidžić ima troje djece, Selinu, Nicka i Laru June, sa svojom španskom suprugom Esther Copado. Francisco Copado je njegov zet[2].
zet ili shura
djedovic

#3 Re: HASAN SALIHAMIDZIC

Post by djedovic »

Murat Sabanovic wrote:
djedovic wrote:Hasan Salihamidžić (rođen 1. januara 1977. godine u Jablanici) je bosanskohercegovački nogometaš. Trenutno igra za italijanski nogometni klub Juventus

zet ili shura

hahaha ja mislim da je sura
Edin H.

#4 Re: HASAN SALIHAMIDZIC

Post by Edin H. »

Je'l to onaj igrac :skoljka: sto je namjerno dobijao zute i crvene kartone da se ne povrijedi kada igra za reprezentaciju?
extraordinary

#5 Re: HASAN SALIHAMIDZIC

Post by extraordinary »

Edine, daj primjer odmah. Da vidimo jel istina. Najlakše je po Hasanu pljuvati bez osnove. Sigurno najbolji posljeratni fudbaler BiH, možda ga Džeko jedini stigne. Šteta što je sa njim sve prošlo onako kako jeste, mislim da je mogao još toga dati reprezentaciji.
Comrad

#6 Re: HASAN SALIHAMIDZIC

Post by Comrad »

Edin H. wrote:Je'l to onaj igrac :skoljka: sto je namjerno dobijao zute i crvene kartone da se ne povrijedi kada igra za reprezentaciju?
Jeste. Kazu da je 96' smislio taj plan, kako ce igrati za repku i dobijati nepotrebno crvene, kako ne bi morao igrati. :-)
Edin H.

#7 Re: HASAN SALIHAMIDZIC

Post by Edin H. »

Comrad wrote:
Edin H. wrote:Je'l to onaj igrac :skoljka: sto je namjerno dobijao zute i crvene kartone da se ne povrijedi kada igra za reprezentaciju?
Jeste. Kazu da je 96' smislio taj plan, kako ce igrati za repku i dobijati nepotrebno crvene, kako ne bi morao igrati. :-)
Hvala :oops:
simonese

#8 Re: HASAN SALIHAMIDZIC

Post by simonese »

Brazzo,najbolji
mislim da je fudbaler sa najvise titula sa prostora bivse nam
sumirprimus

#9 Re: HASAN SALIHAMIDZIC

Post by sumirprimus »

izlizana prica,treba Ćojka pustit da u miru i rahatluku okonča karijeru,u juventusu il negdje drugdje...
citroen

#10 Re: HASAN SALIHAMIDZIC

Post by citroen »

LEGENDA,sta drugo reci. :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Šibicar

#11 Re: HASAN SALIHAMIDZIC

Post by Šibicar »

Ne bih da puno polemišem o Hasanu,ali ću reći da bi po mom mišljenju puno bolji uticaj na njega imali i mi navijači i mediji da smo ga non stop hvalili i govorili najbolji si,najjači si...ovo ono,možda bi ga tad bilo stid da na svakoj utakmici ne da 200% svojih mogućnosti.A ovako,kad mu se jebavalo gdje god šta ima,na skoro svakoj tekmi,ne bi mi bilo ni čudo da mu je dopizdilo i da se namjerno nije zalagao maksimalno.Samo krenite od sebe....
djedovic

#12 Re: HASAN SALIHAMIDZIC

Post by djedovic »

hahaha ne znam zasto svi pljujete hasku i zasto govorite da nije dao 100 posto za rep. ja kolko znam hasko je placao sve putne troskove i sve je placao sam da bi dolazio igrati za bosnu,i kolko znam uvijek se odazivao kad je god je bio pozvan, i sigurno da je davao maksimalno al ljudi shvatite da nije isto igrati u jednom bayernu-klubu koji je pocetkom novg milenija sigurno bio jedan od najjacih klubova na svijetu i u jednoj jebenoj bosanskoj reprezentzaciji koja nije imala dva tri svjetska pojedinca izuzumajuci naravno barbareza(heroj!), bolica i baljica a ostali igraci su bili sta ja znam, hasanu je trebao neko s kim je mogao igrati a to u rep sigurno nije imao, nijes isto igrati sa effenbergom, elberom,linkeom,kahnom i sad sa nekim nerminom sabicem,muhamedom konjicem(svaka mu cast za sve ali nije to svjestak klasa), i ne znam ti ni ja vise s kim, sad sam posebno istaknuo pocetak milenija...
HASAN SALHAMIDZIC JE NAJVECI I NAJTROFEJNIJI BOSANSKOHERCEGOVACKI FUDBALER!!!REZULTATI SE SAMO GLEDAJU, A HASAN IH JE IMAO VISE NEGO IJEDAN DRUGI...A ZA TO SE BORIO U ZIVOTU
PasoDzigera007

#13 Re: HASAN SALIHAMIDZIC

Post by PasoDzigera007 »

Ne to je onaj,koji se nije dvoumio za koga ce igrati,iako prvojeren i standardan igrac jednog vrhunskog Njemackog kluba HSV-a,on kao mnogi drugi vec davo osiguran i nije trebao preko repke da se prodaje.To je onaj koji je bio uvjek medju najjacim fudbalerima protiv najjacih ekipa, dokaz Spanija,Danska,Njemacka,Italija,treba samo pogledati utakmice i ne praviti se corav. Da to je onaj koji se nije stidio doci na okupljanje svoje domovine 1996-te,kad su mnogi postavljali uslove da bi zaigrali za istu,a sad se dizu u nebesa. To je isti onaj Hasan koji je repki doveo Misimovica,koji je pomogao Vladavicu velik transfer u Salzburg(iako ovj to nije iskoristio),koji se bolje sjeti nezbrinute djece u Zenici od svih danasnjih reprezentativaca. To je isti onaj Hasan na kojeg su bilje ljubomorne Bosanske p..... tipa Topalbecirevic i slicni ublehasi(koji su ga i otjerli) koji su izmisljali zute kartone,da bi se Braco popljuvo. Mnogo dokaza zasto je Hasan napustio repku,a jedan od njih su i povrede u Juventusu,covjek nikako i ne igra,nedaj Boze da je jos reprezentativac pa se slucajno pozalio na povredu. Al hvala Bogu,ima dosta ljudi koji znaju cjeniti svoje legende!
charvel.

#14 Re: HASAN SALIHAMIDZIC

Post by charvel. »

Dobar je Salihamidzic pravo, sto u klupksom fubalu, sto i za nas dok je igro.
Ne znam samo sto ovoliko ljudi pljuju po njemu i prigovaraju mu nezalaganje i slicne stvari... pa sve to isto, mozda cak i vise, bi se moglo nac i kod svih ostlaih nasih reprezentativaca pa se njima opet ne trazi dlaka u jajetu kolko Hasanu.
Valjda sto je bio tolko uspjesan, a kod nas se to ne prasta.
PasoDzigera007

#15 Re: HASAN SALIHAMIDZIC

Post by PasoDzigera007 »

charvel. wrote:Dobar je Salihamidzic pravo, sto u klupksom fubalu, sto i za nas dok je igro.
Ne znam samo sto ovoliko ljudi pljuju po njemu i prigovaraju mu nezalaganje i slicne stvari... pa sve to isto, mozda cak i vise, bi se moglo nac i kod svih ostlaih nasih reprezentativaca pa se njima opet ne trazi dlaka u jajetu kolko Hasanu.
Slobodno reci jarane,ljubomora i zavist ce ubiti Bosance.Kod nas najvise vole da nekog sazalijevaju,a jel neko uspjesan,nace mu 100 razloga da ga ispljuju.
djedovic

#16 Re: HASAN SALIHAMIDZIC

Post by djedovic »

PasoDzigera007 wrote:
Ne to je onaj,koji se nije dvoumio za koga ce igrati,iako prvojeren i standardan igrac jednog vrhunskog Njemackog kluba HSV-a,on kao mnogi drugi vec davo osiguran i nije trebao preko repke da se prodaje.To je onaj koji je bio uvjek medju najjacim fudbalerima protiv najjacih ekipa, dokaz Spanija,Danska,Njemacka,Italija,treba samo pogledati utakmice i ne praviti se corav. Da to je onaj koji se nije stidio doci na okupljanje svoje domovine 1996-te,kad su mnogi postavljali uslove da bi zaigrali za istu,a sad se dizu u nebesa. To je isti onaj Hasan koji je repki doveo Misimovica,koji je pomogao Vladavicu velik transfer u Salzburg(iako ovj to nije iskoristio),koji se bolje sjeti nezbrinute djece u Zenici od svih danasnjih reprezentativaca. To je isti onaj Hasan na kojeg su bilje ljubomorne Bosanske p..... tipa Topalbecirevic i slicni ublehasi(koji su ga i otjerli) koji su izmisljali zute kartone,da bi se Braco popljuvo. Mnogo dokaza zasto je Hasan napustio repku,a jedan od njih su i povrede u Juventusu,covjek nikako i ne igra,nedaj Boze da je jos reprezentativac pa se slucajno pozalio na povredu. Al hvala Bogu,ima dosta ljudi koji znaju cjeniti svoje legende!
bravo majstore svaka ti cast na zdravom razumu, odlicno si sve napisao i dovoljno sve rekao, brazzo je nas istinski dijamant a ne dzeko koji se digao u nebesa, tog momka stvarno treba spustiti na zemlju ono sto radi po sarajevo je zbilja zivotinjski nako se ponasati pralaziti preko crvenog, piciti po gradu koda nema sutra, nasem kapitenu spahi ne znam sta bi reko jes odlican igrac i patriota al nemogu da priznam tog covjeka znajuci sta radi po zenici il tuzli, tamo se druzi sa najvecim sljamom kojeg bosna ima a dobra znamo skim si takav si...u nasoj rep ima mnogo mutnih stvari unutar igrackog kruga pitanje vremena kad ce izaci na povrsinu...hasan salihamidzic je nas ponos i sve vas koji ste protiv njega nabijem vas i dzeku i spahica i papeta na kurac... :bih:
djedovic

#17 Re: HASAN SALIHAMIDZIC

Post by djedovic »

PasoDzigera007 wrote:
charvel. wrote:Dobar je Salihamidzic pravo, sto u klupksom fubalu, sto i za nas dok je igro.
Slobodno reci jarane,ljubomora i zavist ce ubiti Bosance.Kod nas najvise vole da nekog sazalijevaju,a jel neko uspjesan,nace mu 100 razloga da ga ispljuju.
odlicno receno...ako si jadan onda svima godis, ako si uspjesan ma mars u picku materinu izdajico
mladtrek

#18 Re: HASAN SALIHAMIDZIC

Post by mladtrek »

ma super mi je ko osoba i sve to - i znam licno da je davao parama i gdje treba i gdje ne treba

a sto se tice reperezentacije srao je puno j... ga al tako je

koga zanima nek progugla malo kolki mu je prosjek kartona u reprezentaciji a kolki u timskim utakmicama
(za timove za koje je igrao ) i bice mu sve jasno - jos sto pla tekmi za reprezentaciju nije odigrao punom snagom
onda kad nije dobijao zuti ili crveni
gradska toplana

#19 Re: HASAN SALIHAMIDZIC

Post by gradska toplana »

Nije mi tesko napisati jos jednom:
Hvala ti Hasane za sve odigrane tekme za nasu BiH,za svaku dobrotu i pomoc koju si nesebicno pruzao svojoj i nasoj BiH.
A ovim sitnim dusama ili poprdanima sto ga pokusavaju diskreditovati mogu poruciti da malo ohlade,da odu malo medju ljude i nakupe se ljudstava ,a ne da citav zivot budu poprdani.
MUNAFIK

#20 Re: HASAN SALIHAMIDZIC

Post by MUNAFIK »

gradska toplana wrote:Nije mi tesko napisati jos jednom:
Hvala ti Hasane za sve odigrane tekme za nasu BiH,za svaku dobrotu i pomoc koju si nesebicno pruzao svojoj i nasoj BiH.
A ovim sitnim dusama ili poprdanima sto ga pokusavaju diskreditovati mogu poruciti da malo ohlade,da odu malo medju ljude i nakupe se ljudstava ,a ne da citav zivot budu poprdani.
znajuci kakav se sve sljam skupio u NSBIH mogu mislit kako su pokusavali musti Hasana... Covjek je bio uspjesan i imao je para, to se znalo... ne bi me cudilo i da mu je sam celo na kosevu dolazio na trening da ga ''jaranski'' posavjetuje, a zajedno sa njim i ostala bagra...
PasoDzigera007

#21 Re: HASAN SALIHAMIDZIC

Post by PasoDzigera007 »

mladtrek wrote:ma super mi je ko osoba i sve to - i znam licno da je davao parama i gdje treba i gdje ne treba

a sto se tice reperezentacije srao je puno j... ga al tako je

koga zanima nek progugla malo kolki mu je prosjek kartona u reprezentaciji a kolki u timskim utakmicama
(za timove za koje je igrao ) i bice mu sve jasno - jos sto pla tekmi za reprezentaciju nije odigrao punom snagom
onda kad nije dobijao zuti ili crveni
Nekima se crveni i zuti oprastaju,a nekima ne :wink: ,cudan li smo mi svijet.
EriKantona

#22 Re: HASAN SALIHAMIDZIC

Post by EriKantona »

Ovdje ce ti ljudi sve oprostiti...osim uspijeha. Ja mu jedino zamjeram sto javno ne kaze sta se sve desavalo
u i oko reprezentacije kada je on igrao ( a i sada ). Bar to sada moze ( nije vise Bosanac a bogami ni Hercegovac :-) )
ultima_palabra

#23 Re: HASAN SALIHAMIDZIC

Post by ultima_palabra »

Ja ga lično nisam volio dok je bio u zenitu karijere... zbog Bayerna i one njihove ekipe koja mi je bila odvratna 8-)
Ali realno... čovjek je mogao bez ikakve frke igrati za Njemačku na bar 4 velika takmičenja. Ovako su na njemu autoritet pokazivali selektori anonimusi i pljuvala ga bosanska furda :oops:
Veliki profesionalac, a kažu da je i dobrotvor... sjetim se utakmice sa Danskom kada se 10 igrača, rezerve, stručni štab i 40.000 ljudi na tribinama spišalo i sasralo od pritiska i značaja utakmice... samo Hasan šparta onom desnom stranom i nosi čitav tim :thumbup: Poslije te utakmice sam promijenio mišljenje o njemu.
samo malo

#24 Re: HASAN SALIHAMIDZIC

Post by samo malo »

Brazzo je jedan od rijetkih fudbalera kojem nije trebala reprezentacija da se proda negdje.

Sad se moze izvuci puno zakljucaka i o reprezentaciji, odnosno ljudima koji je vode.
Murat Sabanovic

#25 Re: HASAN SALIHAMIDZIC

Post by Murat Sabanovic »

eh, da smo mi navijaci dali 1 posto od onoga sto je haso dao za BH nagomet... nazalost ima navijaca ,koji ustvari nisu navijaci BH-repke, pa glasno govore da je namjerno dobijao kartone,samo da ne bi dosao na sljedece okupljanje.ti ,navijaci javno pisu da je odigrao kvalitetno samo 3-4 utamice i da mu je dres kluba uvijek bio drazi od drzavnog dresa. koliko samo covjek morao da "mrzi" hasana,pa da ovako nesto napise!!!hasan nikome nista nazao nije ucinio,a "navijaci" izmanipulisani medijima,usudjuju cak da mu zenu i djecu okrznu. pa dobro ljudi, sta vam je porodica salihamdzic ucinila,te se ovako ponasate ?! hasanova je samo greska bila sto nije zalazio u birtije kao sto su pojedini igraci cinili.hasana krasi skromnost,a na kofrcenje..... dobro ljudi ,ko je sljedeci salihamidzic...dzeko? ibisevic? misimovic? pjanic?

i onda se cudimo zasto nasi igraci nece da igraju za BH-repku ili oblace dres neke druge reprezentaciije...
Post Reply