Haris Silajdzic o modifikaciji BH Ustava: Referendum

Slazete li se sa Silajdzicevim prijedlogom?

Da (ostavicu komentar zasto)
12
80%
Ne (ostavicu komentar zasto)
3
20%

Total votes: 15

Mr_M

Post by Mr_M »

St.Germain wrote:Kakav crni referendum, narod nema hljeba da jede. Ovo je po meni jos jedan dokaz da politicari U BIH nemaju ama bas nikakve veze sa realnoscu
Ima istine.
Fair Life

Post by Fair Life »

Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Neke mi stvari ziasta nisu jasne. Ako tzv. BH politicari kao i medjunarodna zajednica odlucuju u nase ime ili ime nas gradjana o promjeni BH Ustava, nasem narodnom i nacinalnom identitetu i sl. onda ih mi optuzujemo da oni rade nama iza ledja i o najvaznijim stvarima odlucuju u ime nas. Zatim idemo pa se zalimo da je katastrofalna situacija u BiH sa ekonomijom, politikom, drzavom i sl. Sada kada neko od politicara vrati loptu nama da mi odlucujemo o nama samima, BH Ustavu, identitetu i drzavi koja ce biti po nasoj mjeri onda se mi pojedinci i gradjani ponovo zalimo i kazemo da ne treba nikakav Referendum i sl jer to mnogo kosta, uzece mnogo vremena a nece se rjesititi nista radikalno u pozitivnom smislu. Pa kako mislite promijeniti stvari i situaciju u BiH ako sudbinske odluke koje su od svakodnevne vaznosti za nas pojedince/gradjane ne budemo donosili i rjesavali zajednicki mi pojedinci/gradjani i davali politicarima da ih uvrste na dnevni red u parlament i verifikovanje istih.

Meni sve ovo izgleda da mi sami kao pojedinci/gradjani ne zelimo da se angazujemo u bilo cemu nego cekamo da nam neki tzv. BH politicari, stranke, medjunarodna zajednica servira stvari na tanjiru. Tacno je da ce nam oni bez naseg angazmana servirati stvari ali samo kakve pasu njima i njihovim interesima a ne nasim koji su nam od zivotne vaznosti. :oops:
klif

#29 Re: Haris Silajdzic o modifikaciji BH Ustava: Referendum

Post by klif »

Bumerang wrote:

http://www.fena.ba/rubrika.html?fena_id ... rubrika=UP

SILAJDŽIĆ: POTREBNO JE PUTEM REFERENDUMA PITATI GRAĐANE KAKAV SISTEM ŽELE

Građane BiH treba pitati "žele li normalnu, zapadnu demokratiju građanskog tipa ili žele doradu sistema etničke podjele, koji je nametnut silom i genocidom", smatra Silajdžić.

Sta bi se desilo sa BiH kada bi se na tom referendumu gradjani opredijelili za opciju pod "b"?
kekec

Post by kekec »

Novi_Nick wrote:Neke mi stvari ziasta nisu jasne. Ako tzv. BH politicari kao i medjunarodna zajednica odlucuju u nase ime ili ime nas gradjana o promjeni BH Ustava, nasem narodnom i nacinalnom identitetu i sl. onda ih mi optuzujemo da oni rade nama iza ledja i o najvaznijim stvarima odlucuju u ime nas. Zatim idemo pa se zalimo da je katastrofalna situacija u BiH sa ekonomijom, politikom, drzavom i sl. Sada kada neko od politicara vrati loptu nama da mi odlucujemo o nama samima, BH Ustavu, identitetu i drzavi koja ce biti po nasoj mjeri onda se mi pojedinci i gradjani ponovo zalimo i kazemo da ne treba nikakav Referendum i sl jer to mnogo kosta, uzece mnogo vremena a nece se rjesititi nista radikalno u pozitivnom smislu. Pa kako mislite promijeniti stvari i situaciju u BiH ako sudbinske odluke koje su od svakodnevne vaznosti za nas pojedince/gradjane ne budemo donosili i rjesavali zajednicki mi pojedinci/gradjani i davali politicarima da ih uvrste na dnevni red u parlament i verifikovanje istih.
Meni sve ovo izgleda da mi sami kao pojedinci/gradjani ne zelimo da se angazujemo u bilo cemu nego cekamo da nam neki tzv. BH politicari, stranke, medjunarodna zajednica servira stvari na tanjiru. Tacno je da ce nam oni bez naseg angazmana servirati stvari ali samo kakve pasu njima i njihovim interesima a ne nasim koji su nam od zivotne vaznosti. :oops
:
Fino razmisljas, ali si previdio jednu vrlo vaznu stvar.
Danas, u ovoj zemlji (tesko je reci: drzavi) pojedinac/gradjanin je nesto sto postoji samo na papiru. U stvarnosti sve se vrti oko naroda. Mislis li da bi se mogao organizovati Referendum, a da se ne dese jos bar dva Referenduma. E u tom grmu lezi zec.
Izborima treba doci do stanja, gdje ce vlast dobiti i sprovoditi stranke-politicari koji ce imati gradjanina/pojedinca kao osnov i mjerilo svih aktivnosti. U tom slucaj cemo vrlo lako i napraviti i dobiti Ustav po mjeri.
A vec receno bi, vec smo Ga i imali, ali eto nije valjao, pisali ga komunisti.
stella_k

Post by stella_k »

sanjica wrote:
zzzzz wrote: Oni Srbi iz manjeg entiteta (tipa @Sanjica) ce tesko pristati ...
Predlazem jednu revolucionarnu tehniku diskusije na internet forumima, cije karakteristike bi bile:
- pustiti ljude da sami iznose svoje stavove, umjesto sto im se bez ikakvog prava pripisuju
- ne zakljucivati na osnovu gledanja u pasulj (Cane Prebranac... ) odakle je ko, koja su mu gledista, koje je nacije, koji broj cipela nosi, kakve boje mu je potkosulja....

Znam da zvuci sasavo, ali da bar probamo...
Za tebe, koja se tako njezno i u deminutivu volis....
Sama cinjenica da mozes iznijeti svoje cijenjeno misljenje potvrdjuje revolucionarnu tehniku o kojoj govoris.
Prije nego nastavis, svakako preporucujem:http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... sc&start=0

Sve se to desavalo u onim vremenima kad "smo sami sebe granatirali"....

Bosanka
Last edited by stella_k on 09/01/2006 15:38, edited 1 time in total.
sudnjidan

Post by sudnjidan »

kekec wrote:Fino razmisljas, ali si previdio jednu vrlo vaznu stvar.
Danas, u ovoj zemlji (tesko je reci: drzavi) pojedinac/gradjanin je nesto sto postoji samo na papiru. U stvarnosti sve se vrti oko naroda. Mislis li da bi se mogao organizovati Referendum, a da se ne dese jos bar dva Referenduma. E u tom grmu lezi zec.
Izborima treba doci do stanja, gdje ce vlast dobiti i sprovoditi stranke-politicari koji ce imati gradjanina/pojedinca kao osnov i mjerilo svih aktivnosti. U tom slucaj cemo vrlo lako i napraviti i dobiti Ustav po mjeri.
A vec receno bi, vec smo Ga i imali, ali eto nije valjao, pisali ga komunisti.
Stvar je vrlo jednostavna. Legitimitet da pokrene pricu o gradjanskoj drzavi ima SDP koji u sarajevskoj opcini Centar (85 procenata stanovnistva Bosnjaci) postavi za nacelnika Srbina, ili kada na direktnim izborima za nacelnika opcine Novo Sarajevo (90 posto Bosnjaka) isturi Hrvata (koji, uzgred, pobijedi kandidata SDA). Nijedna druga partija osim SDP-a.
Kada o tome pricaju Tihic, Silajdzic, reis Ceric to ne zvuci iskreno. Primjera radi, Tihicev stranacki kolega Turkusic (ministar obrazovanja u Sarajevskom kantonu) prije nekoliko dana zabranio je podjelu novogodisnjih paketica djeci jer se to kosi sa islamskim obicajima. Normalno da ce Srbi i Hrvati kao manjinski narodi (ne manjine) u BiH biti rezervisani prema ovakvim "demokratama" i borcima za "normalnu drzavu".
I ja podrzavam "BiH bez entiteta", "gradjansku BiH", ali kada takvi prijedlozi dolaze od ovakvih likova, onda su samo kontraproduktivni i dovode do homogenizacije Srba i Hrvata. Ali, kada malo zagrebemo po povrsini, vidjet cemo da je to i cilj "predlagaca". Svako u svoje stado.
macchia_velija

Post by macchia_velija »

... bratske nabavke Audija A8, ...

Bio sam prije cetiri dana u maticnom uredu u BIhacu. I dok je veoma ljubazna gospoda mucila se na "stroju za stampanje" koji je vjerovatno koristen tokom boravka druga Tita u Bihacu tokom 2. SR, gradonacelnik Lipovava vozi se u sluzbenom Audi A8 kroz Bihac. Da neke nadrealiste podsjetim da je Lipovaca kadar SDP-a.

MI na izborima mozemo samo glasati ko ce nas pljackati. NIsta drugo.
sudnjidan

Post by sudnjidan »

macchia_velija wrote: MI na izborima mozemo samo glasati ko ce nas pljackati. NIsta drugo.
Svaki narod ima vlast kakvu zasluzuje.
sanjica

#36 Re: Haris Silajdzic o modifikaciji BH Ustava: Referendum

Post by sanjica »

klif wrote:
Bumerang wrote:

http://www.fena.ba/rubrika.html?fena_id ... rubrika=UP

SILAJDŽIĆ: POTREBNO JE PUTEM REFERENDUMA PITATI GRAĐANE KAKAV SISTEM ŽELE

Građane BiH treba pitati "žele li normalnu, zapadnu demokratiju građanskog tipa ili žele doradu sistema etničke podjele, koji je nametnut silom i genocidom", smatra Silajdžić.

Sta bi se desilo sa BiH kada bi se na tom referendumu gradjani opredijelili za opciju pod "b"?
Gospodin Haris se naravno nikad ne libi da postavlja pitanja koja nisu pitanja vec tvrdnje.
Prvo, nikad niko iz RS ne bi prihvatio ovu formulaciju i opis nastanka ovakvog drzavnog uredjenja.
JahijaJilic

Post by JahijaJilic »

Ustav nipošto ne može pisati jedan čovjek

Pa i ne moze! Sta su radili 10 godina???!
sanjica

Post by sanjica »

stella_k wrote:
sanjica wrote:
zzzzz wrote: Oni Srbi iz manjeg entiteta (tipa @Sanjica) ce tesko pristati ...
Predlazem jednu revolucionarnu tehniku diskusije na internet forumima, cije karakteristike bi bile:
- pustiti ljude da sami iznose svoje stavove, umjesto sto im se bez ikakvog prava pripisuju
- ne zakljucivati na osnovu gledanja u pasulj (Cane Prebranac... ) odakle je ko, koja su mu gledista, koje je nacije, koji broj cipela nosi, kakve boje mu je potkosulja....

Znam da zvuci sasavo, ali da bar probamo...
Za tebe, koja se tako njezno i u deminutivu volis....
Sama cinjenica da mozes iznijeti svoje cijenjeno misljenje potvrdjuje revolucionarnu tehniku o kojoj govoris.
Prije nego nastavis, svakako preporucujem:http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... sc&start=0

Sve se to desavalo u onim vremenima kad "smo sami sebe granatirali"....

Bosanka
Seko, ti si se meni izgleda skroz pogubila. Jos malo pa ces me optuziti da sam Ratko Mladic koji je promijenio pol da se sakrije od SFORa... probaj da pises ljubavne vikend romane s takvom mastom.
pravimjernik

Post by pravimjernik »

Radovan
Alija
Mate
Post Reply