sanjica wrote:Lično mislim da Haris Silajdžić ima pravo da predloži ovu svoju ideju Skupštini BiH, gdje će oni koje je narod izabrao da ga zastupaju reći šta misle o njegovoj ideji. Naravno, mehanizmi za zaštitu ravnopravnosti naroda u odlučivanju i nacionalnih interesa će onemogućiti da se bilo kom narodu bilo šta nametne, što naravno niko od nas poštovalaca ljudskih prava i demokratije ne bi volio.
Ako građani i narodi ne budu zadovoljni stavom svojih predstavnika o Silajdžićevoj ideji, kazniće ih. Recimo, ako glasači iz RSa ne budu zadovoljni stavom SDSa, SNSDa i PDPa prema Harisovoj ideji, svi će listom na sledećim izborima glasati za Stranku za BiH, a širom RS pisaće grafiti "Svi smo mi Beriz Belkić" i "Sve do smrti i sudnjega dana branićemo Beriza i Šahbaza Džihanovića", sve ćirilicom.
Opet, o prirodi, pobudama Harisa Silajdžića se slažem sa sekiracijom, sudnjimdanom i St. Germainom, dodala bih još nešto, ali bojim se ući ću u delikt mišljenja koji je kažnjiv u svim demokratskim državama svijeta.
Živo me interesuje na čemu davis.ba zasniva svoje procjene, s obzirom da recimo Srbi iz RS redovno glasaju za SDS, PDP i SNSD, kojima ne pada na pamet ono što on naziva "normalnom državom".
Bumerang, voljela bih da mi kažeš u kom to dijelu Ustava se "upisuje identitet".
Živo me interesuje i tvoje definicija "vještačke tvorevine", da li je to ona država koju neće većina njenog naroda a koja opstaje voljom velikih sila?
Takođe, podsjetiću te da su te tvoje "suverene države koje su nešto unijele u Jugoslaviju" nastale odlukama komunistiškog AVNOJa, a da je Jugoslavija nastala negdje cca 1918, tako da ti činjenice o prirodi nastanka Jugoslavije baš i ne stoje.
BiH suverena i nepodijeljena država nije bila od srednjeg vijeka. Entiteti u BiH su nastali tako što je podijeljena dotad unitarna teritorija, nešto slično nastanku SR i AP iz SFRJ.
BiH jeste višenacionalna država, jer je sastavljena od više konstitutivnih naroda/nacija, kao recimo Belgija, Švajcarska... a razlika je u semantici, narod, nacija... to su termini koji imaju više značenja, i sve je u pitanju kako ih koristimo. To što si ti rekao može se tumačiti kao "BiH je jednonacionalna i višenacionalna država". Da li je neka država jedno ili više nacionalna u ustavnopravnom smislu, sudi se po njenom ustavu. Prema tome, Bosna je višenacionalna, Hrvatska nacionalna a Srbija građanska država.
Ustave donose i mijenjaju izabrani predstavnici građana i naroda te države, u skladu sa ustavom i zakonima te države. Ustav može da mijenja samo najviše zakonodavno tijelo, nikakvo bilo kakvo prelo samozvanih intelektualaca i eksperata koje ima podršku jedne političke opcije, svog komšiluka, ili svog saffa u džamiji.
Mada, živo me interesuje, koja je svrha stalnog forsiranja ideja koje zasigurno neće prihvatiti predstavnici svih naroda, i stalno stvaranje sukoba i netrpeljivosti.... hm, neki su već odgovorili na to čini mi se.
Sem toga, fakat, Haris sve ovo priča negdje od 92. čini mi se... čovjek svježih ideja.
sudnjidan wrote:Bosnjacki politicari nista nisu naucili iz lekcije zvane "raspad Jugoslavije". I Srbi su zeljeli sacuvati Jugoslaviju kao "gradjansku drzavu" gdje ce se glasati po principu "jedan covjek jedan glas".
Populiste kao sto je Silajdzic treba podsjetiti da se Jugoslavija raspala jer ostali narodi nisu zeljeli zivjeti pod srpskom dominacijom. I ja bih volio da nema entiteta, pogotovo mrske "RS", da se svi izjasnjavamo kao Bosanci i Hercegovci, ali je realnost drugacija. Zivimo u visenacionalnoj drzavi koju naravno treba preurediti da bude funkcionalnija, ali ove ublehe o gradjanskoj drzavi ce se obiti o glavu najbrojnijem narodu cija je pozicija u medjunarodnim okvirima dramaticno izmijenjena nakon 11. septembra 2001. a toga mnogi nisu svjesni. Trenutno je jedini garant opstanka BiH - medjunarodna zajednica. Da se negdje u Vasingtonu, Londonu, Parizu ili Moskvi sastanu svjetski mocnici i kazu "nema vise BiH", ne postoje snage unutar drzave koje ce to sprijeciti.
To je dodatni razlog da predstavnici najbrojnijeg naroda (kojem je u najvecem interesu da sacuva drzavu) budu oprezni sa populistickim poklicima tipa "idemo na referendum". Time samo daje argumente Srbima da i oni insistiraju na "referendumu" s pitanjem "Jeste li za izdvajanje RS iz BiH".
Mislim da se radi o dobro smisljenom potezu u cilju "prepadanja stada" sto Silajdziceva stranka vec dugo uspjesno radi. Slucajno ili ne, pred svake izbore izlaze sa zahtjevom za "ukidanjem entiteta" kojim se Srbi homogenizuju da glasaju za SDS (mada ni SNSD nije nista bolji). Ove godine predizborna kampanja pocela je zbog PDV-a nesto ranije, bice ovakvih zahtjeva za "referendumima" sve vise iako je i autorima jasno da je to u ovom trenutku neostvarivo. Sa druge strane predvidjam povecan broj napada na bosnjacke povratnike u "RS" kako se budu blizili izbori. "Stada" ce biti dobro isprepadana do oktobra i onda na izborima "zna se". Opet tri godine "zajednickih iftara", saradnje u kriminalnim radnjama, povecanja poslanickih pausala, bratske nabavke Audija A8, krcmljenja drzavne imovine, pa onda zadnja godina pred izbore "izrezirani raspad vlasti" i homogenizacija stada...
@ Za nick Sudnji dan!
Zao mi je ali se ne slazem sa tvojim komentarom. Prvo Yugoslavija je bila vjestacka tvorevina sastavljena od 6 suverenih republika (drzava) i 2 autonomne pokrajine. Sve te republike i pokrajine su unijele svoje drzave/teritorije u tu novu vjestacku drzavu Yugoslaviju. Kada se ta vjestacka tvorevina raspala sve te drzave i automne pokrajine su imale pravo da iznesu iz YU svoje teritorije koje su i unijele u YU i postanu suverene drzave.
Za razliku od YU....... Bosna i Hercegovina je bila prije YU suverena i teritorijalno nepodijeljena drzava. Srbi, Hrvati i drugi nisu u BiH unijeli nikakvu svoju teritoriju pa da bi je danas mogli dijeliti na neke Drzave, Autonomne pokrajine, Entitete, Kantone i sl.
Dalje BiH kao i druge drzave nije Visenacionalna nego Jednonacionalna drzava. BiH je multikulturna, multireligiozna, Visenarodna (Srbi, Hrvati, Bosanci i Hercegovci, Bosnjaci, Jevreji i drugi) i Jednonacionalna drzava Bosanaca i Hercegovaca. Srbi vec imaju jednu svoju Jednonacionalnu a Visenarodnu drzavu Srbiju. Hrvati vec imaju svoju Jednonacionalnu a Visenarodnu drzavu Hrvatsku itd.
Posto se svaki Ustav pise da bi ispunio zelje gradjana i na najbolji nacin organizovao drzavu preko ustavnog sistema onda je najbitnije da gradjani drzave BiH uz pomoc experata iz ovog domena kreiraju sami onakav Ustav kakav im najbolje odgovara a ne da im ga kreiraju izdajnici, mafija, prevaranti, nesposobnjakovici i sl.[/quote]
@ Za nick Sanjica!
Stojim iza ovoga sto sam napisala pa ti to isto ponovo citiram. Vidim iz tvog priloga da ti imas svoju istoriju bivse drzave YU kao i BiH. Vidim da smatras da je BiH isto vjestacka tvorevina kao sto je to bila YU sto nije tacno. Vidim da si za opstanak Entiteta i teritorijalnu podjelu BiH. Vidim iz tvog priloga da smatras da je BiH visenacionalna a ne jednonacinalna drzava. Po tvom ako je BiH visenacionalna onda je lako i podijeliti. Vidim da si zato da Srbi i Hrvati trebaju da imaju svoje jednonacionalne drzave da ih teritorijalno niko ne moze podijeliti i da trebaju biti visenacionalni u drugim drzavama ali nikako u Srbiji i Hrvatskoj. Vidim da te interesuje da je BiH visenacionalana drzava da bi je Srbija i Hrvatska preko svojih satelita u BiH (Srba, Hrvata i Bosnjaka) mogla lakse podijeliti.
BiH kao suverena drzava nastala je jos prije 1000 godina a njen kontinuitet kao suverene drzave je potvrdjen odlukama komunistickog AVNOJa. Znaci BiH nije kao sto ti kazes nastala kao suverena drzava avnojevskim odlukama nego je sa njima potvrdjen samo njen 1000 godisnji kontinuitet suverene ali u nekim istoriskim momentima OKUPIRANE drzave (period okupacije od stranih drzava kao sto su: Turska (osmanlije), Austrougarska, Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca (SHS), NDH, i danas 1/2 okupirana od Srba iz BiH i Srbije.
Sve u svemu postujem tebe i tvoj prilog ali se nazalost uopste ne slazem sa njim nego i dalje ostajem pri svom misljenju, argumentima i prilozenom komentaru.
U potpisu:
Bosanka i Hercegovka