Haris Silajdžić i "Nikad nije kasno za bolji život" obmana!

Santasa

#1 Haris Silajdžić i "Nikad nije kasno za bolji život" obmana!

Post by Santasa »

Više o ovoj i sličnim temama možete pročitati na mom blogu: Neretva - River in Peril http://neretva-riverinperil.blogspot.com/

Nije kasno za bolji život – EPP hipnozom Harisa Silajdžića, Hećinog ministarstva energije i Elektroprivrede BiH u predizbornu kampanju Stranke za BiH – lobisti u konačnom pokušaju pljačke

Propagandni spotovi Elektroprivrede i ministarstva energije – predizborna kampanja Stranke za BiH

Sad, odmah-danas, ali odmah ! – nije kasno za prodaju električne magle
Gdje se još na svijetu siromašna i propala država vlastitom narodu mora ulagivati da bi pokrenula razvojne projekte i stvorila radna mjesta ? Kakve su to investicije i projekti kad se nezaposlenom narodu mora hipnotičkom propagandom prodavati bolje sutra, kada se sedmicama s TV ekrana mora ponavljati mantra u stilu vi samo spavajte a odmah, sad, danas-odmah nam dajte mandat da investiramo u izgradnju hidroelektrana gdje god nam to paše, gdje god to odgovara našim stranim finansijskim mentorima i sumnjivim investitorima i koliko god mi odlučimo da je potrebno jezera i potopljenih rijeka. Koji je to bolji život koji nam obećaje Haris Silajdžić preko svog seljačića Vahida Heće, kroz investicije srbijanskih tajkuna Vuka Hamoviča i Vojina Lazarevića, a što nam naša energetika nije mogla obezbjediti sa svojih 32-40% viška elekttrične energije svake godine posljednjih 18 godina (energetska bilanca BiH i FBiH je dostupna preko Interneta – Google-ajte).
Image
Dzajica Buk - Džajića Buk na Neretvi – lokacija na kojoj je snimljen spot sa 2-metarskom, Hećinom “nevidljivom” branom. Čak je i boja Neretve na ovoj fotki identična boji Neretve na spotu.

Sirova vulgarnost lobista iz Stranke za BiH
Prodaju nam Silajdžić, Hećo i Vuk Hamović električnu maglu na najprovidniji i najvulgarniji način – serijalom propagandnih spotova na FTV i BHT1, postavljajući bilboard-e, itd. Međutim, jedan od spotova je posebno otrovan. Radi se o spotu snimljenom na Neretvi iznad Konjica u kanjonu i lokaciji koja je poznata kao Džajića Buk, a gdje Neretva zaista zaustavlja dah svojom bistrinom, čistoćom i bojom. Kamera nam pokazuje vodu Neretve zasljepljujuče smaragdno zelene i tirkizne boje dok riječi u zlatnom fontu sa ekrana poručuju “nije kasno”, “bolji život”, “hiljade radnih mjesta”, itd, da bi na kraju preko Neretve digitalnom animacijom bila stavljena brana visine cca 2 metra !?! Ova Hećina brana jedva da se vidi od prskanja vode sa Džajića buka i jedva da doseže do obala – gotovo pa da pomisliš kako je to nekakva prirodna formacija od stijena spojena s kamenim obalama i kako takva hidroelektrana ne može ni da se vidi a kamoli da smeta. Ipak, čak i takva “nevidljiva” brana i Silajdžićeva i Hećina prodaja magle potpuno su kontraproduktivni, jednostavno smaragdna Neretva na tom mjestu poziva na otpor i razotkrivanje obmana, pa je taj spot brže bolje skinut sa repertoara (bar ga ja više od jedanput nisam vidio).

Image
Jedva vidljiva, 1 do 2-metarska brana na Neretvi (vidite li branu ispod riječi "Za bolji život", izgleda kao mali slap !!?) – drska podvala Elektroprivrede BiH državne korporacije pod kontrolom Stranke za BiH i Hećinog ministarstva energije u predizbornoj kampanji te stranke i Harisa Silajdžića

Drugi o podvali Stranke za BiH, njihovog ministra Heće i Elektroprivrede
Moj je cilj, naravno, da prenesm što više mogu informacija koje se tiču pritisaka na Gornju Neretvu i cijelo to područje te njihovo spašavanja i zaštitu, međutim, ovaj skandal ima nešto dublje i uzroke i posljedice. Zbog toga ću pokušati da za vas pronađem neke od naslova sa Interneta koji zorno i slikovito prikazuju kakve su reakcije pojedinih bh. medija i javnog mjenja na ovaj odratni pokušaj obmanjivanja javnosti (i iritantni i tvrdoglavi pritisak na rijeku Neretvu ali i Unac i Unu, te Sanu i Drinu sa Tarom). Slijede najzanimljiviji naslovi:

http://www.bhraja.ca/Vijesti/BH-teme/Be ... ko%22.html Beogradski tajkuni i sarajevski jataci: Kome je Elektroprivreda BiH "zapela za oko" - prvo pogledajte ovaj članak iz 2007 godine o vezi energetskih tajkuna iz Srbije sa Elektroprivredom BiH, te savkako morate uzeti u obzir da se u energetskom sektoru FBiH ništa ne dešava bez ministarstva energije i ministra Stranke za BiH, Heće (čitaj Silajdžića), bez obzira na političke dresove rukovodioca samog preduzeća !

http://zeleni-neretva.ba/index.php?opti ... 1&Itemid=1 Nije kasno za prodaju magle

Strujni udar 2 - Nije kasno za bolji život - se nalazi na - m o j p o r t a l .b a /novost/52090/nije-kasno-za-bolji-zivot

http://zenica-online.com/2010/08/nije-k ... -vam-vasu/ Nije kasno za bolji život ili – mamu li vam vašu!

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... afija.html Dnevni Avaz - Hećo budžetskim novcem kupuje medijsku podršku za SBiH i energetsku mafiju

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... panja.html Šta se krije iza promotivne kampanje: Hećo Oručeviću i Đilasu dao posao vrijedan pola miliona KM!

http://www.sodalive.ba/13413 Osuda postavljanja billboarda Elektroprivrede

http://www.tuzla-x.ba/index.php?option= ... Itemid=170 Nije kasno … preko puta bolnice pune oboljelih zbog nemara “politike energetskog sektora BiH”

http://www.biznis-monitor.com/biznis/izbori/3967.html Odgovor Stranke za BiH (ovo postavljam kao najbolji dokaz Silajdžićevih spletkarenja, obmana i posebno podmetanja drugima vlastitih marifetluka)

Santa
Richard Sorge

#2 Re: Haris Silajdžić i "Nikad nije kasno za bolji život" obmana!

Post by Richard Sorge »

Vjerujem da ces dovesti moje motive u pitanje ... ali pokusacu ti nesto reci .. a govorim to kao veliki ljubitelj prirode, i Neretve ( rijeke sa, za mene, najljepsom bojom na svijetu ). Neretva je izgubljena. Izgubljena je u prvom redu jer su od nje ostali samo ostatci. Ona je vec unistena branama ... a ono sto je ostalo je gornji tok. Govorim ti o faktima. Tako da uopste nije pitanje hoce li se praviti brane na Neretvi ( i Drini i Vrbasu i ono sto mene posebno boli Tari - mada jel nije " nas " problem ), nego je pitanje hocemo li mi praviti, i barem mi ubirati korist od toga, ili ce praviti neki hostapleri ili respektabilne muli koorporacije. A natjerace nas. Previse smo mali da bi se oduprli tome - na vec nacetoj rijeci. Jednostavno neka imaginarna sljedeca budzetska dubioza, vjestacka ili prirodna svejedno, bice uvjetovano pokrivanje koncesijama na ...... pa na ono sto tada bude bilo moguce poklopiti a donosilo prihode. Sjetise da su po Cileu i Boliviji i vodovodi morali biti davani pod koncesiju. Ono sto nije izgubljeno i ono sto se realno, bar se nadam, moze spasiti - je Una. I hvala Bogu, krajisnici su na pravom tragu kad su je proglasili nacionalnim parkom, ali to nije dovoljno. Treba se to podrucje razviti na nacin da donosi dosta profita i da osigurava egzistenciju za dobar dio stanovnika tog kraja. I to se vec radi raftingom i ribolovom, ali trebace jos. Tad ce biti SKORO nemoguce da se to " poklopi ". SKORO. Znaci trebace i nad tim bdjeti. A za neretvu - jednostavno mislim da je prekasno. A ako sam upravu i ako jeste - onda 100 puta bolje " mi " ... nego neki Ameri ili Indijci .. koji se cak ne trebaju ni pretvarati da im je stalo. Tako da - ne zamjeri i ako mozesh ne sumnjaj u dobre namjere. I u pamet za ono za sta jos nije kasno. Una je takodjer biser.
Richard Sorge

#3 Re: Haris Silajdžić i "Nikad nije kasno za bolji život" obmana!

Post by Richard Sorge »

Ja tebi napisah ovo samo oko Neretve i Une i tkao to .. tek sad vidim da si ti ovo malo vise politicki koncipirao. Kod mene toga nema. Tako da me postedi politickog prepucavanja. :bih:
Santasa

#4 Re: Haris Silajdžić i "Nikad nije kasno za bolji život" obmana!

Post by Santasa »

Richard Sorge wrote:Vjerujem da ces dovesti moje motive u pitanje ... ali pokusacu ti nesto reci .. a govorim to kao veliki ljubitelj prirode, i Neretve ( rijeke sa, za mene, najljepsom bojom na svijetu ). Neretva je izgubljena. Izgubljena je u prvom redu jer su od nje ostali samo ostatci. Ona je vec unistena branama ... a ono sto je ostalo je gornji tok. Govorim ti o faktima. Tako da uopste nije pitanje hoce li se praviti brane na Neretvi ( i Drini i Vrbasu i ono sto mene posebno boli Tari - mada jel nije " nas " problem ), nego je pitanje hocemo li mi praviti, i barem mi ubirati korist od toga, ili ce praviti neki hostapleri ili respektabilne muli koorporacije. A natjerace nas. Previse smo mali da bi se oduprli tome - na vec nacetoj rijeci. Jednostavno neka imaginarna sljedeca budzetska dubioza, vjestacka ili prirodna svejedno, bice uvjetovano pokrivanje koncesijama na ...... pa na ono sto tada bude bilo moguce poklopiti a donosilo prihode. Sjetise da su po Cileu i Boliviji i vodovodi morali biti davani pod koncesiju. Ono sto nije izgubljeno i ono sto se realno, bar se nadam, moze spasiti - je Una. I hvala Bogu, krajisnici su na pravom tragu kad su je proglasili nacionalnim parkom, ali to nije dovoljno. Treba se to podrucje razviti na nacin da donosi dosta profita i da osigurava egzistenciju za dobar dio stanovnika tog kraja. I to se vec radi raftingom i ribolovom, ali trebace jos. Tad ce biti SKORO nemoguce da se to " poklopi ". SKORO. Znaci trebace i nad tim bdjeti. A za neretvu - jednostavno mislim da je prekasno. A ako sam upravu i ako jeste - onda 100 puta bolje " mi " ... nego neki Ameri ili Indijci .. koji se cak ne trebaju ni pretvarati da im je stalo. Tako da - ne zamjeri i ako mozesh ne sumnjaj u dobre namjere. I u pamet za ono za sta jos nije kasno. Una je takodjer biser.
Nema razloga da sumnjam u dobre namjere - jedino što je i put u pakao popločan dobrim namjerama.

Međutim, ne bi smetalo da uvidiš kako 85 kilometara Gornje Neretve, koja je u tom dijelu potpuno očuvana, može da donese i lokalnom stanovništvu i Opštini Konjic kao i BiH u cijelini više koristi i dobra nego sve do sada izgrađene kao i one brane koje se planiraju. To područje treba da se nađe unutar bar tri nacionalna parka, tako da se zakonski može urediti očuvanje i zaštita Neretve. Još uvijek važe rješenja o zaštiti pojedinih geoloških i hidroloških objekata u kanjonu Neretve iznad Glavatičeva - tačnije 4 objekta su zaštičena, i jedino na ilegalan način može započeti devastacija tih zaštičenih mikrolokacija !

Da o endemima Neretve i ne govorim. Iako je ostalo samo trečina rijeke, ove endemske vrste još uvijek imaju dovoljno prostora koji nije devastiran za uspješno održanje populacija. To je jako važno.

Prema tome malo više optimizma, Neretva je do sad bila u dobrim rukama, nadajmo se najboljem i pomozimo onim koji se bezuslovno stavljaju u odbranu naše najljepše rijeke - Zeleni-Neretva prije svih ali i Gorsko oko, Natura AS, Ekotim, i mnogi drugi.

Što se tiče el.energije i energetske politike naše zemlje dodao bih da je razvoj i ekonomski rast jednog društva zasnovan na proizvodnji i radu - ljudskih ruku a ne vode na lopaticama turbina u hidroelektranama !

Iskreni pozdrav iz Sarajeva
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#5 Re: Haris Silajdžić i "Nikad nije kasno za bolji život" obmana!

Post by PipiDugaDevetka »

Podržavam tvoje zahtjeve @Santasa,...Ne želim da djeca moje djece idu na Soču kao turisti da vide divlju planinsku vodu,...Protivnik sam bentova i brana na svim bh. rijekama. Šta mi vrijedi struja koju će EP prodavati u moje ime, a mene tu nigdje neće biti.

No, ko sam ja? Pojedinac ništa ne može učiniti. Tek, hiljade pojedinaca prilikom glasanja mogu učiniti nešto.

Koja stranka/partija ima, po tebi, najbolje planove i najbolje namjere u vezi sa strujom, energetikom, rijekama, zaštitom okoline...?

Ja sam se namjerio da moji ukućani i ja glasamo za SDP.
Nisam član SDP.

Je li to ispravna opcija, prema tvojim stavovima, a u vezi sa tvojim uvodnim postom?
Bloger

#6 Re: Haris Silajdžić i "Nikad nije kasno za bolji život" obmana!

Post by Bloger »

Investicija Elektroprivrede BiH: Domaćem konzorciju posao vrijedan 54,5 miliona KM
Veličina slova: Decrease font Enlarge font
B. A. 02/09/2010 12:42:00
image Amer Jerlagić / Vijesti.ba

SARAJEVO - Rekonstrukciju i izgradnju 391 elektrodistributivnog objekta na području pet elektrodistributivnih podružnica u Federaciji BiH obavit će domaći konzorcij Malcom-Umel-Deling koji je ovaj posao dobio na jakom međunarodnom tenderu. Projekt će biti finanasiran iz kredita Evropske investicione banke, u okviru projekta Power IV.

Provodeći dugoročnu poslovnu politiku angažovanja domaćih kompanija na svim poslovima za koje posjeduju reference JP Elektroprivreda BiH danas je s konzorcijem Malcom-Umel-Deling zaključila najveći pojedinačni poslijeratni ugovor vrijedan 54,55 miliona KM.

Riječ je o ugovoru, koji su potpisali Amer Jerlagić, generalni direktor EPBiH, i direktori Umela i Delinga, Nedžad Aščerić i Omer Delalić, o rekonstrukciji i izgradnji 391 elektrodistibutivnog objekta na području svih pet ED podružnica: Bihać, Mostar, Sarajevo, Tuzla i Zenica.

Ugovor će biti realizovan u naredne tri godine, po sistemu „ključ u ruke“, a očekivani efekti su izgradnja 140 kilometara novih distributivnih vodova i niskonaponske mreže, rekonstrukcija/sanacija oko 600 km postojećih vodova, te izgradnja novih transformatorskih stanica 10(20)/0,4 kV čime će se povećati instalirani kapaciteti u ovim objektima za više od 20 MVA.

Direktor Delinga Omer Delalić kazao je na konferenciji za novinare da će osim konzorcija na projektu raditi i dosta drugih domaćih firmi i biti angažirao nekoliko stotina radnika.

Realizacijom ovog projekta značajno će se poboljšati kvalitet napajanja električnom energijom postojećih kupaca i kvalitet distributivne mreže,a što će uticati na smanjenje distributivnih gubitaka kao i smanjiti troškovi održavanja elektroenergetskih objekata i dužina beznaponskih pauza.

Po riječima direktora EPBiH Amera Jerlagića u 2010. zaključno s augustom Elektroprivreda BiH je potpisala 2.640 ugovora čija je vrijednost veća od 200 miliona KM.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#7 Re: Haris Silajdžić i "Nikad nije kasno za bolji život" obmana!

Bloger wrote:Investicija Elektroprivrede BiH: Domaćem konzorciju posao vrijedan 54,5 miliona KM
Veličina slova: Decrease font Enlarge font
B. A. 02/09/2010 12:42:00
image Amer Jerlagić / Vijesti.ba

SARAJEVO - Rekonstrukciju i izgradnju 391 elektrodistributivnog objekta na području pet elektrodistributivnih podružnica u Federaciji BiH obavit će domaći konzorcij Malcom-Umel-Deling koji je ovaj posao dobio na jakom međunarodnom tenderu. Projekt će biti finanasiran iz kredita Evropske investicione banke, u okviru projekta Power IV.

Provodeći dugoročnu poslovnu politiku angažovanja domaćih kompanija na svim poslovima za koje posjeduju reference JP Elektroprivreda BiH danas je s konzorcijem Malcom-Umel-Deling zaključila najveći pojedinačni poslijeratni ugovor vrijedan 54,55 miliona KM.

Riječ je o ugovoru, koji su potpisali Amer Jerlagić, generalni direktor EPBiH, i direktori Umela i Delinga, Nedžad Aščerić i Omer Delalić, o rekonstrukciji i izgradnji 391 elektrodistibutivnog objekta na području svih pet ED podružnica: Bihać, Mostar, Sarajevo, Tuzla i Zenica.

Ugovor će biti realizovan u naredne tri godine, po sistemu „ključ u ruke“, a očekivani efekti su izgradnja 140 kilometara novih distributivnih vodova i niskonaponske mreže, rekonstrukcija/sanacija oko 600 km postojećih vodova, te izgradnja novih transformatorskih stanica 10(20)/0,4 kV čime će se povećati instalirani kapaciteti u ovim objektima za više od 20 MVA.

Direktor Delinga Omer Delalić kazao je na konferenciji za novinare da će osim konzorcija na projektu raditi i dosta drugih domaćih firmi i biti angažirao nekoliko stotina radnika.

Realizacijom ovog projekta značajno će se poboljšati kvalitet napajanja električnom energijom postojećih kupaca i kvalitet distributivne mreže,a što će uticati na smanjenje distributivnih gubitaka kao i smanjiti troškovi održavanja elektroenergetskih objekata i dužina beznaponskih pauza.

Po riječima direktora EPBiH Amera Jerlagića u 2010. zaključno s augustom Elektroprivreda BiH je potpisala 2.640 ugovora čija je vrijednost veća od 200 miliona KM.
Tako, fino i perfidno. Zaduži i generacije koje dolaze, napravi, popravi, rekonstruiši,...i onda sve glanc novo prodaj privatnicima (Strancima)!

Pri potpisivanju ugovora o prodaji obavezna klauzula ugovora IMT (Imal' Mene Tu).
Već vidjeno! Nažalost!
:( :-) :(
klixober

#8 Re: Haris Silajdžić i "Nikad nije kasno za bolji život" obmana!

Post by klixober »

U gornjem toku Neretve koji pripada RS se uskoro pocinje graditi brana.Na to mi u FBiH ne mozemo nikako uticati.Koja je onda svrha opiranju izgradnje HE i malo nize? Ta brana u gornjem toku ce svakako unistiti kanjon i onemoguciti rafting.
PipiDugaDevetka

#9 Re: Haris Silajdžić i "Nikad nije kasno za bolji život" obmana!

komeba wrote:U gornjem toku Neretve koji pripada RS se uskoro pocinje graditi brana.Na to mi u FBiH ne mozemo nikako uticati.Koja je onda svrha opiranju izgradnje HE i malo nize? Ta brana u gornjem toku ce svakako unistiti kanjon i onemoguciti rafting.
Gornji tok Drine je u RS-u, a Neretva je od početka do pred kraj (ušće u Hr.), u FBiH! Ili sam ja ''polupao'' lončiće?
Armadaa

#10 Re: Haris Silajdžić i "Nikad nije kasno za bolji život" obmana!

Post by Armadaa »

PipiDugaDevetka wrote:Podržavam tvoje zahtjeve @Santasa,...Ne želim da djeca moje djece idu na Soču kao turisti da vide divlju planinsku vodu,...Protivnik sam bentova i brana na svim bh. rijekama. Šta mi vrijedi struja koju će EP prodavati u moje ime, a mene tu nigdje neće biti.

No, ko sam ja? Pojedinac ništa ne može učiniti. Tek, hiljade pojedinaca prilikom glasanja mogu učiniti nešto.

Koja stranka/partija ima, po tebi, najbolje planove i najbolje namjere u vezi sa strujom, energetikom, rijekama, zaštitom okoline...?

Nisam član SDP.

Je li to ispravna opcija, prema tvojim stavovima, a u vezi sa tvojim uvodnim postom?

Ok je Pipi, na svakoj temi ponovis glasacu za SDP, al nisam njih clan

malo ofirno jarane
PipiDugaDevetka

#11 Re: Haris Silajdžić i "Nikad nije kasno za bolji život" obmana!

Armadaa wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Podržavam tvoje zahtjeve @Santasa,...Ne želim da djeca moje djece idu na Soču kao turisti da vide divlju planinsku vodu,...Protivnik sam bentova i brana na svim bh. rijekama. Šta mi vrijedi struja koju će EP prodavati u moje ime, a mene tu nigdje neće biti.

Nisam član SDP.

Ok je Pipi, na svakoj temi ponovis glasacu za SDP, al nisam njih clan

malo ofirno jarane
Hvala na opomeni, neću više biti ''naporan'' i pripaziću šta pišem,
ali na pod-podforumu IZBORI 2010 nema pardona.
Tu je svako propagiranje dozvoljeno, ako je po pravilima Sa-x!
supervizor

#12 Re: Haris Silajdžić i "Nikad nije kasno za bolji život" obmana!

Post by supervizor »

PipiDugaDevetka wrote:
komeba wrote:U gornjem toku Neretve koji pripada RS se uskoro pocinje graditi brana.Na to mi u FBiH ne mozemo nikako uticati.Koja je onda svrha opiranju izgradnje HE i malo nize? Ta brana u gornjem toku ce svakako unistiti kanjon i onemoguciti rafting.
Gornji tok Drine je u RS-u, a Neretva je od početka do pred kraj (ušće u Hr.), u FBiH! Ili sam ja ''polupao'' lončiće?

Nije ti geografija jača strana: gornji tok Neretve nalazi se u RS, i Dodik je već dao koncesiju nekoj kompaniji iz Srbije za izgradnju hidroelektrane na Neretvi (Ulog). Bune se naši vajni ekolozi iz Konjica a ne bune se ekolozi iz Tuzle koji su primorani gutati oblake prašine iz tamošnje termocentrale?! Zar nije pametnije čuvati ugalj kao stratešku rezervu a koristiti vodu za proizvodnju električne energije?
klixober

#13 Re: Haris Silajdžić i "Nikad nije kasno za bolji život" obmana!

Post by klixober »

PipiDugaDevetka wrote:
Gornji tok Neretve u RS i uskoro ce poceti gradnja brane tamo.Nakon sto bude izgradena ta brana,sva ekoloska prica pada u vodu.
Obzirom da ce ta brana sigurno biti sagradena,nema druge nego da izgradimo jos jednu-dvije malo nize.
PipiDugaDevetka

#14 Re: Haris Silajdžić i "Nikad nije kasno za bolji život" obmana!

supervizor wrote:
PipiDugaDevetka wrote:

Nije ti geografija jača strana: gornji tok Neretve nalazi se u RS, i Dodik je već dao koncesiju nekoj kompaniji iz Srbije za izgradnju hidroelektrane na Neretvi (Ulog). Bune se naši vajni ekolozi iz Konjica a ne bune se ekolozi iz Tuzle koji su primorani gutati oblake prašine iz tamošnje termocentrale?! Zar nije pametnije čuvati ugalj kao stratešku rezervu a koristiti vodu za proizvodnju električne energije?
OK, ''polupao sam lončiće'', geografija mi nije jača strana, izvinjavam se @kome.ba i forumašima čitaocima.
Vot about, vjetrenjače=vjetroelektrane (Neki bh. inovator osvaja li osvaja nagrade sa svojim izumom elisa), sunčeva energija,...ostale alternative,...umjesto hidroE.?
klixober

#15 Re: Haris Silajdžić i "Nikad nije kasno za bolji život" obmana!

Post by klixober »

@pipi...
Kome govoris o vjetrenjacama itd.? Mi nismo relevantni sagovornici...u gornjem toku Neretve uskoro pocinje izgradnja HE i mi se tu nista ne pitamo.Nakon sto Dodik sagradi branu,postoje dvije opcije:
1.Pustiti Neretvu nizvodno od te brane da zjapi prazna
2.Iskoristiti potencijal,izgraditi jos jednu-dvije brane,znatno povecati budzet opstine,kantona,entiteta..
PipiDugaDevetka

#16 Re: Haris Silajdžić i "Nikad nije kasno za bolji život" obmana!

komeba wrote:@pipi...
Kome govoris o vjetrenjacama itd.? Mi nismo relevantni sagovornici...u gornjem toku Neretve uskoro pocinje izgradnja HE i mi se tu nista ne pitamo.Nakon sto Dodik sagradi branu,postoje dvije opcije:
1.Pustiti Neretvu nizvodno od te brane da zjapi prazna
2.Iskoristiti potencijal,izgraditi jos jednu-dvije brane,znatno povecati budzet opstine,kantona,entiteta..
Pa, onda nije BiH naša nego je cijela Dodikova. Ja da imam moć da pokrenem nadležne, po cijenu sukoba bih zaustavio Dodika.
supervizor

#17 Re: Haris Silajdžić i "Nikad nije kasno za bolji život" obmana!

Post by supervizor »

Ne treba zaustavljati Dodika, nego treba iskoristiti vodeni potencijal Neretve. U Evropi su vodeni potencijali iskorišteni 92 posto, kod nas svega 33 posto. Sktuktura Elektroprivrede BiH je katastrofalna: 70 posto struje proizvodi se u termoelektranama (ugalj) a svega 30 posto u hidroeeltrabnama (voda). Budali je jasno da treba graditi hidroelektrane a čuvati ugalj čije zalihe nisu beskonačne.
supervizor

#18 Re: Haris Silajdžić i "Nikad nije kasno za bolji život" obmana!

Post by supervizor »

INVESTICIJE
Gradnja HE Vranduk počinje u oktobru
Autor/izvor: SEEbiz / Nezavisne novine
SARAJEVO - Gradnja prvog elektroenergetskog projekta iz investicionog programa Vlade FBiH do 2020. godine, hidroelektrane Vranduk na rijeci Bosni, mogla bi početi u oktobru ove godine.

"Idejni projekt je završen, do kraja maja treba da okončamo njegovu reviziju, nakon čega ćemo krenuti s izradom međunarodnog tendera za glavni projekt, isporuku opreme i izvođenje radova. Ako bude sve teklo prema planu, vjerujemo da ćemo izvođače uvesti u radove krajem oktobra", kaže Alija Turajlić, rukovodilac Sektora za pripremu izgradnje hidroelektrana u "Elektroprivredi BiH" (EP BiH).

Najveću prepreku koja bi eventualno mogla poremetiti planove, Turajlić vidi u dobijanju okolinske dozvole.

"Federalno ministarstvo okoliša i turizma po zakonu je dužno da donese rješenje o okolinskoj dozvoli u roku od 30 dana od dostavljanja studije o procjeni uticaja na okoliš. Postupak u praksi zna potrajati i tri mjeseca, a bez okolinske dozvole ne možemo početi graditi", kaže Turajlić.

Iako još nije precizirano, EP BiH najvjerovatnije HE Vranduk neće graditi u strateškom partnerstvu sa drugim investitorima. Od 60 do 70 posto sredstava za izgradnju ove elektrane kompanija će obezbijediti iz vlastitih izvora, a ostatak bankarskim kreditima.

Instalisana snaga HE Vranduk je 19,5 megavata, a godišnje će proizvoditi 96,3 gigavat-sata električne energije. Riječ je o protočnoj centrali za koju u EP BiH kažu da neće ostaviti posljedice na živi svijet niti će ugroziti Stari grad Vranduk, kako su to prije nekoliko dana ustvrdili predstavnici stranke Zeleni BiH. Oni su zbog dodjele koncesije EP BiH podnijeli tužbu protiv načelnika opštine Zenica Huseina Smajlovića. U EP BiH tvrde da projekat realizuju pod nadzorom Federalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskih spomenika, te da postoji saglasnost lokalne zajednice za gradnju elektrane.

Ukupna investicija koštaće između 100 i 110 miliona KM, a hidroelektrana bi trebalo da bude puštena u pogon 2014. godine. U toku izgradnje elektrane direktno bi bilo angažovano 200, a indirektno 600 radnika.
nellington

#19 Re: Haris Silajdžić i "Nikad nije kasno za bolji život" obmana!

Post by nellington »

supervizor wrote:INVESTICIJE
Gradnja HE Vranduk počinje u oktobru
Autor/izvor: SEEbiz / Nezavisne novine
SARAJEVO - Gradnja prvog elektroenergetskog projekta iz investicionog programa Vlade FBiH do 2020. godine, hidroelektrane Vranduk na rijeci Bosni, mogla bi početi u oktobru ove godine.

"Idejni projekt je završen, do kraja maja treba da okončamo njegovu reviziju, nakon čega ćemo krenuti s izradom međunarodnog tendera za glavni projekt, isporuku opreme i izvođenje radova. Ako bude sve teklo prema planu, vjerujemo da ćemo izvođače uvesti u radove krajem oktobra", kaže Alija Turajlić, rukovodilac Sektora za pripremu izgradnje hidroelektrana u "Elektroprivredi BiH" (EP BiH).

Najveću prepreku koja bi eventualno mogla poremetiti planove, Turajlić vidi u dobijanju okolinske dozvole.

"Federalno ministarstvo okoliša i turizma po zakonu je dužno da donese rješenje o okolinskoj dozvoli u roku od 30 dana od dostavljanja studije o procjeni uticaja na okoliš. Postupak u praksi zna potrajati i tri mjeseca, a bez okolinske dozvole ne možemo početi graditi", kaže Turajlić.

Iako još nije precizirano, EP BiH najvjerovatnije HE Vranduk neće graditi u strateškom partnerstvu sa drugim investitorima. Od 60 do 70 posto sredstava za izgradnju ove elektrane kompanija će obezbijediti iz vlastitih izvora, a ostatak bankarskim kreditima.

Instalisana snaga HE Vranduk je 19,5 megavata, a godišnje će proizvoditi 96,3 gigavat-sata električne energije. Riječ je o protočnoj centrali za koju u EP BiH kažu da neće ostaviti posljedice na živi svijet niti će ugroziti Stari grad Vranduk, kako su to prije nekoliko dana ustvrdili predstavnici stranke Zeleni BiH. Oni su zbog dodjele koncesije EP BiH podnijeli tužbu protiv načelnika opštine Zenica Huseina Smajlovića. U EP BiH tvrde da projekat realizuju pod nadzorom Federalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskih spomenika, te da postoji saglasnost lokalne zajednice za gradnju elektrane.

Ukupna investicija koštaće između 100 i 110 miliona KM, a hidroelektrana bi trebalo da bude puštena u pogon 2014. godine. U toku izgradnje elektrane direktno bi bilo angažovano 200, a indirektno 600 radnika.
Ovakvih 20 i skoro da možeš zamijeniti TE Kakanj u punom kapacitetu.
PipiDugaDevetka

#20 Re: Haris Silajdžić i "Nikad nije kasno za bolji život" obmana!

nellington wrote: Ovakvih 20 i skoro da možeš zamijeniti TE Kakanj u punom kapacitetu.
Ne mogu zamijeniti HE TE Kakanj jer je struja iz TE da tako kažem, vršna, a HE popunjavaju zamišljenu piramidu potrošnje struje u bazi. Nije ista struja iz TE i HE.

@supervizore,
EU zemlje su stopirale izgradnju HE i sada kukaju što načiniše grešku, pa uništiše svoju prirodu.
Zašto bi smo mi pravili istu grešku kada imamo njihovo iskustvo na njihovim greškama i na njihovom okolišu?

Zašto se ''zeleni'' i vlastodršci ne dogovore i nadju neko srednje rješenje, pa grade HE samo tamo gdje je to ekonomski opravdano, povoljno za lokalno stanovništvo i minimalno štetno u ekološkom smislu?

Neozbiljno je imati energetsku strategiju ''u glavi''!

Joj, bila je slična tema ranije, na visokostručnom nivou, potražiću je, pa je ''podići''.
nellington

#21 Re: Haris Silajdžić i "Nikad nije kasno za bolji život" obmana!

Post by nellington »

PipiDugaDevetka wrote:
nellington wrote: Ovakvih 20 i skoro da možeš zamijeniti TE Kakanj u punom kapacitetu.
Ne mogu zamijeniti HE TE Kakanj jer je struja iz TE da tako kažem, vršna, a HE popunjavaju zamišljenu piramidu potrošnje struje u bazi. Nije ista struja iz TE i HE.
Naglasak je bio na tome koliko ti treba ovakvih elektrana za neki ozbiljan kapacitet - a nije nužno to da je HE dopunski element za brzinsku regulaciju - može se napraviti i sistem koji većinu struje vuče iz HE - samo treba puuuuno HE.
supervizor

#22 Re: Haris Silajdžić i "Nikad nije kasno za bolji život" obmana!

Post by supervizor »

POLA MILIJARDE KM OD IZVOZA STRUJE

Tri elektrioprivredne kompanije u BiH tokom prošle godine od izvoza električne energije zaradila su oko pola milijarde maraka.

Najveća kompanija u BiH "Elektroprivreda BiH" tokom prošle godine zaradila je izvozom struje oko 318 miliona KM, dok je "Elektroprivreda RS" u istom periodu zaradila 141 milion KM, a "Elektroprivreda Herceg Bosne" oko 27 miliona KM.

"Elektroprivreda RS" u prošloj godini proizvela je ukupno 1.733 gigavat sati električne energije, "Elektroprivreda BiH" 6.950, a "Elektroprivreda Herceg Bosne" 1.940 gigavat sati električne energije.
supervizor

#23 Re: Haris Silajdžić i "Nikad nije kasno za bolji život" obmana!

Post by supervizor »

Bilo bi bolje da smo izvozili kompjutere a ne struju. Sve dok Lagumdžija ne smisli bh komjuter, podržavam izvoz struje, čelika, aluminija i ostalih sirovina...Šta je alternativa?
nosara

#24 Re: Haris Silajdžić i "Nikad nije kasno za bolji život" obmana!

Post by nosara »

supervizor wrote:Bilo bi bolje da smo izvozili kompjutere a ne struju. Sve dok Lagumdžija ne smisli bh komjuter, podržavam izvoz struje, čelika, aluminija i ostalih sirovina...Šta je alternativa?
Alernativa pljacki...? Vidjeces u oktobru...
PipiDugaDevetka

#25 Re: Haris Silajdžić i "Nikad nije kasno za bolji život" obmana!

Evo sličnih tema koje sam spominjao, ali sa pdforuma Priroda i ekologija:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 32&t=18493

http://81.95.153.204/forum/viewtopic.ph ... f693752b8b
Post Reply