Hardwaresko udvostrucavanje kapaciteta baterije smartphone?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Burkoff

#1 Hardwaresko udvostrucavanje kapaciteta baterije smartphone?

Post by Burkoff »

Pozdrav forumasima smartphone-asima :)

Posto vec duze vrijeme nema pomaka sa kapacitetom na baterijama koje se ugradjuju u smarphonove razmisljao sam o jednom projektu. Predmet projekta je Galaxy S2. Istina je da za njega ima kupiti baterija od 2000 mAh sto je nekih 25% dodatno na fabrickih 1650 mAh kojih inace dodje. Poklopac telefona postane ravan sto znaci da nema vise onaj "lezeci policajac" na dnu telefona gdje je pozicioniran zvucnik. Posto je to malo extra dodatne struje a baterije od 3200 ili 3800 puno promjene dizajn telefona razmisljao sam da svoju staru fabricku bateriju uvezem nekako paralelno sa aktuelnom baterijom i da improviziram poklopac. Potreban je mehanizam koji ce prebacivati 4 pina baterije mobitela sa jedne na drugu. Prebacivanje bi se desavalo kad je telefon ugasen. Znaci imam dvije baterije od 1650 mAh. Kad se jedna isprazni mogao bi jednostavno ugasiti telefon i prekidacem prebaciti na drugu bateriju koja je 100% puna i tako nju trositi dok ne dodjem kuci do punjaca. Jedini problem bi bio kako puniti u isto vrijeme dvije baterije jer ako recimo dodjem kuci i krenem puniti praznu bateriju morao bi sacekati da se napuni i da na drugu prebacim punjenje kako bi ujutro imao dvije napunjene po 100%.

Sta vi mislite o tome? Da li je ovo izvodljivo? Gledao sam tutorial na youtube kako je to covjek izveo na Nexus ili Note aparatu (ne znam tacno). Poklopac je improviziran ali se ne sjecam gdje sam gledao i kako je on rijesio prebacivanje radi koristenja i kako je rijesio punjenje obje baterije.

:-)
daxon

#2 Re: Hardwaresko udvostrucavanje kapaciteta baterije smartpho

Post by daxon »

Burkoff wrote: razmisljao sam da svoju staru fabricku bateriju uvezem nekako paralelno sa aktuelnom baterijom i da improviziram poklopac. Potreban je mehanizam koji ce prebacivati 4 pina baterije mobitela sa jedne na drugu. Prebacivanje bi se desavalo kad je telefon ugasen. Znaci imam dvije baterije od 1650 mAh. Kad se jedna isprazni mogao bi jednostavno ugasiti telefon i prekidacem prebaciti na drugu bateriju koja je 100% puna i tako nju trositi dok ne dodjem kuci do punjaca.
Pa puno ti je jednostavnije tu drugu bateriju nositi sa sobom u džepu, i kada se jedna isprazni, staviti drugu i nastaviti koristiti telefon.
Ne razumijem poentu tvoje ideje, jer se ideja zasniva na tome kako kod sebe imati dvije baterije, gdje je riješenje koje sam ti naveo puno jednostavnije, a rezultat je isti, zar ne?
Burkoff

#3 Re: Hardwaresko udvostrucavanje kapaciteta baterije smartpho

Post by Burkoff »

daxon wrote:
Burkoff wrote: razmisljao sam da svoju staru fabricku bateriju uvezem nekako paralelno sa aktuelnom baterijom i da improviziram poklopac. Potreban je mehanizam koji ce prebacivati 4 pina baterije mobitela sa jedne na drugu. Prebacivanje bi se desavalo kad je telefon ugasen. Znaci imam dvije baterije od 1650 mAh. Kad se jedna isprazni mogao bi jednostavno ugasiti telefon i prekidacem prebaciti na drugu bateriju koja je 100% puna i tako nju trositi dok ne dodjem kuci do punjaca.
Pa puno ti je jednostavnije tu drugu bateriju nositi sa sobom u džepu, i kada se jedna isprazni, staviti drugu i nastaviti koristiti telefon.
Ne razumijem poentu tvoje ideje, jer se ideja zasniva na tome kako kod sebe imati dvije baterije, gdje je riješenje koje sam ti naveo puno jednostavnije, a rezultat je isti, zar ne?
Prva stvar je u eleganciji koristenja i minimiziranja vremena utrosenog na nesto sto cesto radis. Zamisli da svaki dan sipas goriva za 5 KM i potrosis isto tako za jedan dan. Zato postoji rezervar koji napunis sa 20, 50 ili 100 KM ovisno o tvojim mogucnostima. Gdje bi bio i koliko bi vremena izgubio da nemas spremnik u autu za duzi period.

Druga stvar je u svakodnevnom skidanju poklopca i vadjenje baterije sto znaci dovodi do toga da ce se za 15 dana razvaliti poklopac i isto tako nije zdravo za strujne kontakte gdje se spajaju dvije elektronske sklopke na mobitelu da se svaki dan fizicki prekida i spaja taj strujni krug sto bi dovelo do habanja federa (kontakata baterije). Opet kao primjer moze posluziti auto. Zamisli svaku noc po jednom skines kleme na akumulatoru jer ujutro neces moci upaliti auto ili iz nekog drugog razloga?
Za 10 odvratanja klema ostetiti ces kontakte na akumulatoru i kleme ces isto tako ostetiti dok jednom ne napravis trajnu stetu sto ce dovesti do tog da moras novo kupiti nesto od toga.

Treca stvar je sto bi po tvom rjesenju morao mozda cak kupiti externu laticu za punjenje sekundarne baterije mobitela.

:mrgreen:
lajkujMe

#4 Re: Hardwaresko udvostrucavanje kapaciteta baterije smartpho

Post by lajkujMe »

Najednostavnije rijesenje, pronadji nacin da napravis bateriju od 5000 ili vise mAh elem ces rijesiti svoj problem a usput zaraditi milione od patenta :D
Burkoff

#5 Re: Hardwaresko udvostrucavanje kapaciteta baterije smartpho

Post by Burkoff »

lajkujMe wrote:Najednostavnije rijesenje, pronadji nacin da napravis bateriju od 5000 ili vise mAh elem ces rijesiti svoj problem a usput zaraditi milione od patenta :D
Kasno Marko na Kosovo stize. :lol: Vec su to ljudi napravili. Mozda godinu dana nakon prvog smartphone su se pocele praviti takve baterije ali sa kapacitetom dolazi i prostor koji takva veca baterija zauzima. Sa baterijom od 5000 mAh mobitel bi bio deblji od dvije Nokie 3310 a u onaj prostor gdje je kamera bi bila tolika rupa da mozes vode nasuti i okupati slona u toj vodi. Toliko bi kamera potonula :D

Image
Gray

#6 Re: Hardwaresko udvostrucavanje kapaciteta baterije smartpho

Post by Gray »

A da jednostavno kupiš eksternu bateriju koja ti preko micro usb puni mobitel?
NokMot

#7 Re: Hardwaresko udvostrucavanje kapaciteta baterije smartpho

Post by NokMot »

Nekome je bitnija baterija od kamere. Da neko hće patentirati nuklearnu plutonijum-uranijumsku bateriju i tad bi vrijeme između punjenja bilo 20-tak godina :). Ko pogon nuklearne posmornice :D :-)

Sent from my Nokia Lumia 620 using Tapatalk
Burkoff

#8 Re: Hardwaresko udvostrucavanje kapaciteta baterije smartpho

Post by Burkoff »

Gray wrote:A da jednostavno kupiš eksternu bateriju koja ti preko micro usb puni mobitel?
Mislis tu na bateriju koja lezi na telefonu cijelo vrijeme ili na powerbank takozvani akumulator od 5.000 ili cak 10.000 mAh?
Burkoff

#9 Re: Hardwaresko udvostrucavanje kapaciteta baterije smartpho

Post by Burkoff »

NokMot wrote:Nekome je bitnija baterija od kamere. Da neko hće patentirati nuklearnu plutonijum-uranijumsku bateriju i tad bi vrijeme između punjenja bilo 20-tak godina :). Ko pogon nuklearne posmornice :D :-)

Sent from my Nokia Lumia 620 using Tapatalk
Ma realno sramota je sto su ovako malih kapaciteta. Imaju neke cinjenice o baterijama za mobitel. Najzdravije je da je baterija skladistena na 40 - 80 % zbog korozije koja se stvara na katodama od struje. To je mozda razlog sto je dobro svakodnevno praznjenje i punjenje? Mora biti neki dobar razlog. Mislim baterija je 25 KM i izdrzati ce 2 god komotno da svaki dan po jednom napunis. To je cca nekih 700 ciklusa punjenja cak i manje jer je jedan ciklus punjenje sa 0 na 100%. ;-)
Gray

#10 Re: Hardwaresko udvostrucavanje kapaciteta baterije smartpho

Post by Gray »

Burkoff wrote:
Gray wrote:A da jednostavno kupiš eksternu bateriju koja ti preko micro usb puni mobitel?
Mislis tu na bateriju koja lezi na telefonu cijelo vrijeme ili na powerbank takozvani akumulator od 5.000 ili cak 10.000 mAh?
Na to drugo ;)
insomnia78

#11 Re: Hardwaresko udvostrucavanje kapaciteta baterije smartpho

Post by insomnia78 »

daxon wrote:
Nevjerovatno jarane:D

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Bronco_Billy

#13 Re: Hardwaresko udvostrucavanje kapaciteta baterije smartpho

Post by Bronco_Billy »

AmADin_gospo wrote:http://www.ebay.com/itm/3080mAh-High-Ca ... 41784df714

gold serija baterija.

ne izmisljaj toplu vodu
Smece.

Ako hoces dobru bateriju:

http://www.ebay.com/itm/Mugen-Power-390 ... 5404ae518a
AmADin_gospo

#14 Re: Hardwaresko udvostrucavanje kapaciteta baterije smartpho

Post by AmADin_gospo »

jesi probao? ja sam u zadnju godinu narucio skoro 100 baterija raji i familiji i svi su prezadovoljni istima.

pogledaj review na netu.
Burkoff

#15 Re: Hardwaresko udvostrucavanje kapaciteta baterije smartpho

Post by Burkoff »

Evo nasao sam ipak mod na XDA :D

Ako jos nekoga zanima bujrum link:

http://forum.xda-developers.com/nexus-4 ... y-t2239829

Samo jos ovo izvesti kod mene i zavrsena prica :)
newlevel

#17 Re: AW: Hardwaresko udvostrucavanje kapaciteta baterije smar

Post by newlevel »

Interesantna zamisao, ali realno koliko je to potrebno ?
Zar nije lakse nositi u dzepu od jaknr eksternu bateriju, pa kad ti se isprazni telefon samo prikopcas eksternu da ti napuni telefon.
A nesto kontam o tome, kakvi prekidaci, sto ce ti to. Da li je moguce samo uvezati dvije baterije, pa da ih istovremeno trosi, a istovrememo puni, bilo bi prakticnije.

Sent from my Nokia 3310
akcid

#18 Re: Hardwaresko udvostrucavanje kapaciteta baterije smartpho

Post by akcid »

Burkoff wrote:
lajkujMe wrote:Najednostavnije rijesenje, pronadji nacin da napravis bateriju od 5000 ili vise mAh elem ces rijesiti svoj problem a usput zaraditi milione od patenta :D
Kasno Marko na Kosovo stize. :lol: Vec su to ljudi napravili. Mozda godinu dana nakon prvog smartphone su se pocele praviti takve baterije ali sa kapacitetom dolazi i prostor koji takva veca baterija zauzima. Sa baterijom od 5000 mAh mobitel bi bio deblji od dvije Nokie 3310 a u onaj prostor gdje je kamera bi bila tolika rupa da mozes vode nasuti i okupati slona u toj vodi. Toliko bi kamera potonula :D
Budi pronalazač baterije koja se stalno puni na dnevnom svijetlu sunca - njegovom energijom.

Ako ne znaš, jednostavnije je da kupiš noviji mobitel :D
newlevel

#19 Re: AW: Hardwaresko udvostrucavanje kapaciteta baterije smar

Post by newlevel »

Postoji li takav telefon uopce ?
Ja sam nedavno vidio nekog lika na fakultetu, kako nekom kolegi pokazuje telefon, okrece ga prema suncu, i baterija mu se puni, vidio sam da je htc, sad nemam pojma koji je model.

Sent from my Nokia 3310
Burkoff

#20 Re: AW: Hardwaresko udvostrucavanje kapaciteta baterije smar

Post by Burkoff »

newlevel wrote:Interesantna zamisao, ali realno koliko je to potrebno ?
Zar nije lakse nositi u dzepu od jaknr eksternu bateriju, pa kad ti se isprazni telefon samo prikopcas eksternu da ti napuni telefon.
A nesto kontam o tome, kakvi prekidaci, sto ce ti to. Da li je moguce samo uvezati dvije baterije, pa da ih istovremeno trosi, a istovrememo puni, bilo bi prakticnije.

Sent from my Nokia 3310
Fol je u tome sto mislim da ce telefon malo poluditi sa skalom baterije. Neces vise imati precizan podatak trosenja baterije jer su dvije paralelne. Isto tako ko zna kako ce se to na punjac odrzaziti kad mora puniti dvije baterije paralelno. Mozda ce mu umjesto 90 min trebatu 180 min da napuni mobitel jer je sa dvije baterije opremljen sto bi bilo najidealnije. Svaka baterija ima svoje mehanizme unutar sebe kao zastitu od pregrijavanja i prekomjernjog punjenja. Ako dvije paralelno spojis na mobitel mozda ce doci do ekslopzije jer ni baterija ni mobitel nisu zamisleni da rade sa nekim trecim u krugu. Mislim tu na mob + bat + bat. Daleko je sigurnije kad se jedna po jedna na telefon mogu spojiti a da se druga ponasa kao da je nema. Neko je napisao na XDA forumu sljedece: Druze ti sa svojom duplom paralelnom baterijom nosas granatnu uz sebe sto me malo zabrinulo. ;-)
Burkoff

#21 Re: Hardwaresko udvostrucavanje kapaciteta baterije smartpho

Post by Burkoff »

akcid wrote:
Burkoff wrote:
Budi pronalazač baterije koja se stalno puni na dnevnom svijetlu sunca - njegovom energijom.

Ako ne znaš, jednostavnije je da kupiš noviji mobitel :D
Da nije skup uzeo bi Note II ili LG G2 za koje mislim da su jaki po pitanju baterije :thumbup:
Post Reply