Hard disk
Moderator: Benq
-
aida25
#1 Hard disk
Pozdrav, ako neko ima vremena da mi pomogne, na laptopu mi se pojavio prozorčić backup ili restore files i sad piše nakon backupa da zamijenim "faulty" hard disk i da ne koristim laptop dok hd ne zamijenim, pošto se ja ne razumijem u računare šta se dešava jel mi otišao laptop, može li to neko riješiti? Laptop mi se u posljednje vrijeme dosta pregrijava pa ću ga nositi na čišćenje, inače 5 godina je star.
-
_ado_
#2 Re: Hard disk
mozes li uraditi screenshot te poruke, da vidimo sta tacno pise?
-
aida25
#3 Re: Hard disk
Uradila sam back up, piše na početku da se obratim proizvođaču jer je moguće da je "failed" hard disc i da izvršim back up podataka, piše after backup is complete shut down the computer and repair or replace the faulty hard disc, i da pratim upute kako da popravim hd a njih ne mogu nikako sačuvati na komp nego piše da ih sačuvam na usbu koji gtrenutno nemam.
- Qler
#4 Re: Hard disk
Pa sve ti je rekao, disk je u losem stanju, mijenjaj ga da ne bi ostala bez svih podataka. Moram naglasiti ovo svih, bas bas svih, svega sto ti je na HDD-u jer iznenadjujuce puno ljudi kad im kazes da je crko disk i da nemaju nista, kazu a slike? Ili slicno...
Znaci kad ti crkne disk, nemas nista sto si imala na kompjuteru.
Znaci kad ti crkne disk, nemas nista sto si imala na kompjuteru.
-
aida25
#5 Re: Hard disk
A kad se to mijenja kolko košta i je li pregrijavanje imalo velik uticaj na to?
- Qler
#6 Re: Hard disk
zamjena ti je vjerovatno besplatna, cijena diska zavisi od toga koji ces. SSD, SSHD, HDD... moja preporuka je sve je super osim HDD-a sa 5400rpm... pa koliko imas love. Samo da nije 5400rpm.
A ako se bas puno pregrijavao, nije mu odmoglo...
A ako se bas puno pregrijavao, nije mu odmoglo...
-
aida25
#7 Re: Hard disk
Aha a koliko košta sam hd otprilike pošto stvrano nemam pojma, je li od 100km pa više ili još skuplje?
- joyjoy
#8 Re: Hard disk
Evo biraj od 20KM na više (sa više GB)aida25 wrote:Aha a koliko košta sam hd otprilike pošto stvrano nemam pojma, je li od 100km pa više ili još skuplje?
http://www.olx.ba/artikal/21253064/hdd- ... gb-laptop/
-
aida25
#10 Re: Hard disk
Pozz zamijenila sam hd na laptopu, koštao me 50km, nije bilo tako skupo, ali momak koji mi je popravio laptop kaže da će mi se ubrzo opet pokvariti laptop jer je jak procesor i laptop se previše zagrijava. Eh, sad treba mi još jedna pomoć, moram kupit kvalitetan cooler da ga rashladim koliko je to moguće, trenutno koristim canyon cooler plastični sa onim fazonom otpozadi da se može malo podignuti zadnji dio laptopa. Ja sam skoro gledala coolere u imtecu, u bbi, svi su preskupi barem 40km, ali ja ne bih žalila dati i 50km samo da znam da cooler vrijedi tih para, sad sam evo gledala ponudu imteca na internetu, ako neko ima online da mi kaže koji je cooler najbolji od tih što sam gledala na imtec.ba, ili neki drugi...hvala
- Benq
#11 Re: Hard disk
Mozes kupiti koji god zelis , cak i onaj najjeftiniji ce odradjivati posao bez problema , ja sam prije skoro dvije godine kupio u Plusu Cooler Master , bio je 25KM. Sto se tice tog pregrijavanja procesora , trebao je ocistiti cooler na procesoru , zamijeniti pastu , i ne bi sigurno imala problema sa laptopom bar sto se pregrijavanja tice. Ti mozes uzeti taj externi cooler , ali neces nesto puno postici s njim ako je cooler na procesoru prljav.aida25 wrote:Pozz zamijenila sam hd na laptopu, koštao me 50km, nije bilo tako skupo, ali momak koji mi je popravio laptop kaže da će mi se ubrzo opet pokvariti laptop jer je jak procesor i laptop se previše zagrijava. Eh, sad treba mi još jedna pomoć, moram kupit kvalitetan cooler da ga rashladim koliko je to moguće, trenutno koristim canyon cooler plastični sa onim fazonom otpozadi da se može malo podignuti zadnji dio laptopa. Ja sam skoro gledala coolere u imtecu, u bbi, svi su preskupi barem 40km, ali ja ne bih žalila dati i 50km samo da znam da cooler vrijedi tih para, sad sam evo gledala ponudu imteca na internetu, ako neko ima online da mi kaže koji je cooler najbolji od tih što sam gledala na imtec.ba, ili neki drugi...hvala
Tako da ti je moj savjet , odnesi taj laptop nekome ko ce ocistiti cooler , zamijeniti pastu na procesoru , i mirna si bar dvije godine.
-
aida25
#12 Re: Hard disk
Ma ne znam je li ga čistio, rekla sam da i to uradi, uzasno se pregrijava ko nikad do sad, znači do toga je,a ne znam onda što je reko da nema ništa od njega, mislim nije toliko star kupljen prije 5 godina.. I ovaj cooler sto sad imam dobar je i hladi ali što kažeš pregrijava se nenormalno, vidjeću svejedno da uzmem neki bolji cooler, hvala.
-
shandrprcSA
#13 Re: Hard disk
jos ce se i zapalitijer je jak procesor i laptop se previše zagrijava
-
aida25
#14 Re: Hard disk
OK uradiću tako hvala na savjetima, pozz