Haram im bilo.....

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
kurty

#426 Re: Haram im bilo.....

Post by kurty »

Sad sam malo po selima nekim bio i cisto informativno se raspitivao o cijenama domacih zivotinja...
Dobra junica se moze naci za 1500KM
Ovca sa dva jancica na stocarskoj pijaci u Mostru je 300KM....A rekose mi da se za 1000KM moze kupiti 4 "komada"...znaci 4 ovce i 8 jancica....A to znaci da ce se za godinu dana reci da porodica ima stado od 20-tak ovcica i ovnova i jagnjadi...
5ar5rovic

#427 Re: Haram im bilo.....

Post by 5ar5rovic »

Bistra_boza wrote:Da pitam 55 kad ce postaviti video koji je obecao i hoce li snimiti kad budu isli po ovce i ostalo, nadam se da cemo biti i mi iz dijaspore u mogucnosti da
vidimo osmijeh na licu te porodice. Hvala u moje ime za sve sto cinis.
Pozdrav.
Problem postavljanja video snimka posjete porodici Hodžić je tehničke prirode. Naime, progran za video editing odbija da se instalira, ali to će biti rješeno, veći problem je vrijeme. Ipak, kako sam obećao, biće kratki film na forumu prije kafe u VF-u. Podsjetnik za one koji dolaze, VF na spratu - do prozora, nedelja 19 sati, nemojte zaboraviti ponijeti priloge u novcu.
Bistra_boza

#428 Re: Haram im bilo.....

Post by Bistra_boza »

Kurty poslao PM, nadam se da ce sve biti uredu.
Pozdrav.
teAMICA

#429 Re: Haram im bilo.....

Post by teAMICA »

kurty wrote:Sad sam malo po selima nekim bio i cisto informativno se raspitivao o cijenama domacih zivotinja...
Ovca sa dva jancica na stocarskoj pijaci u Mostru je 300KM....A rekose mi da se za 1000KM moze kupiti 4 "komada"...znaci 4 ovce i 8 jancica....A to znaci da ce se za godinu dana reci da porodica ima stado od 20-tak ovcica i ovnova i jagnjadi...
:thumbup:
Šta ćemo za štalu? Ima li iko pojma šta nam treba i koliko košta da se ista napravi...
@Cober, ima li kakav cuko (malo veći :D ) da čuva ovce? I njemu ćemo kućicu sklepati
kurty

#430 Re: Haram im bilo.....

Post by kurty »

Sto se tice stale...ja sam dijete koje je u 2 razredu osnovne skole imalo jancica malo koji je bio ranjen malo....ja sam ga dobio kad je imao oko 40-tak dana...spavao je sa mnom u krevetu, ja sam ga hranio sa flasicom iz koje sam ja hranjen kad sam bio beba...imao sam neku supu ispod kuce koja je sluzila kao stala, i bila je ozidana znaci...
S druge strane nana moja je imala zivinu i bili su u objektu koji je bio skovan od dasaka...objakat je izgledao lijepo, imali su uvijek svjez zrak, a nije ovcicama hladno, jer zamislite one na bjelasnici sto su citavu zimu na otvorenom....
Znaci stala moze biti i od dasaka, ali da se uradio "ko sebi"...
kad je krava u pitanju, mislim da je sada ppuno bolje da se ide na zidane stale....ako bi se moglo izidati recimo, objekat na dva sprata, prvi sprat zidani u kojem ce biti neka stala za mogucu kravu ili ovce, sa druge strane napraviti da se mogu koke smjestiti uz taj objekat, a mozda da se "drugi sprat" napravi od dasaka, koji ce da sluzi kao pojata (skladiste za sijeno)...ili da se samo mozda stubovi izliju od betona ili izidaju, a ostalo da bude drveno...
ovo je znaci nesta cisto informativno...sad sto se tice stale i cijene, ja bih trebao znati koliki bi se objakat pravio- dimenzije, pa da mogu reci koliko bi to kostalo, i da vidim jel se nekog materija moze izganjati
teAMICA

#431 Re: Haram im bilo.....

Post by teAMICA »

Ovo je mail koji sam sastavila za slanje "raji", možete ga iskoristiti sa iste svrhe ako želite...
Na originalu imaju i tri slike, stavite ih sami, seljak ne zna kako da sve kopira i postavi na forum :D

Mi smo grupa ljudi koja se okupila na forumu Sarajevo-x, međusobno se uglavnom ne poznajemo, ali smo, dirnuti njihovom sudbinom odlučili da se udružimo u nadi da pomognemo ovim ljudima. Molimo vas da odvojite malo vašeg vremena, te pročitate par postova nas forumaša:

“Kolika li se muka morala saviti u srcu devetnaestogodišnjeg mladića iz povratničkog sela Podčauš kod Bratunca, da zaplače pred kamerama, uz jecaje govoreći da je poželio da se najede hljeba....Hej, hljeba.....I kome je san imati nekoliko ovaca...I kome bi nekoliko ovaca, riješilo sve životne probleme..... Naravno, nije mi prvi put u životu, da vidim i čujem gladne i unesrećene ljude, koji su se vratili u istočnu Bosnu.....
Nije mi prvi put da vidim ovakvu ljudsku patnju....

Ali, kad vidjeh ovog mladića i krupne suze kako se kotrljaju niz njegovo lice, kad čuh njegovu želju o samo nekoliko ovaca, zbog kojih bi, kako kaže, vrijedilo živjeti i životu se radovati....

Dečko se zove Adis Hodžić....i kao što sam rekao, povratnik je u selo Podčauš kod Bratunca. Živi sa majkom i bratom, oca nema. Priču sam vidio na TV Vogošća.”
Ahmmed

“...pokrenimo MI OVJDE, INSANI, da je nazovemo akciju, hajmo skupiti 300-500, KM, koliko god mozemo, kupiti ovcu-dvije, ili odnjeti pare neka kupi, saznati ko je momak, gje je, sta je !!!
Zar je problem to, koliko ce nas kliknuti na ovaj topic, koliko ko moze halaliti od srca !!! Marka-marka. Neka je samo halal.
Pa za mjesec- za mjesec !
Ima li jos bosanskog sevapa i halala, ima li jos ljudi u nama ?!
Mi, obicni, bez imena i promocija ?
Ima li nas, bosnjaci, katolici i pravloslavci, BOSANCI I HERCEGOVCI?”
cikavelja

“...kud pred spavanje da procitam ovo...srce da ti pukene...

u tim godinama zaplakati, moze samo koga je golema nuzda natjerala...nema san o novom kompjuteru, najnovijem telefonu, plazma TV...nego, par ovaca da prezivi...tuzno da tuznije ne moze biti...”
Maraschino

“Evo ja se javljam da mu odnesem pomoć u novcu, paketima i hrani u to mjesto Podčauš kod Bratunca. Imam relativno velik terenac kojim vjerovatno mogu doći do njegove kuće. Hajde da se dogovorimo gdje da se nađemo, jedan radni dan slijedeće nedelje, što prije, skupimo koliko ko može hrane, odjeće, novca i ja mu to odvezem.”
“Hvala svima koji su došli kod tete razapete i onima koji su imali namjeru, a nisu mogli doći. Biće vremena i prilike u "drugom krugu pomoći". Prtljažnik je prepun, auto u garaži, spreman za start ujutro. Sutra naveče, po povratku u Sarajevo, izvijestit ću vas o svemu, rječju i slikom.
Lijep pozdrav svima, 55”

5ar5rovic

“Nadam se da ce mi 55 oprostiti sto cu prenijeti dijelove njegoih sms-ova koje mi je poslao jutros...

9.30h
misija zavrsena, da ti srce pukne od tuge

9.40h
Nemas pojma sta smo uradili...

10.02h (ja napisala da mi treperi u stomaku...)
Koliko god treperis, nemas jos pojma. Nema te vode Drine da odnese tu tugu, ali upalili smo svjetlo...

Veceras ce 55 ispricati citavu pricu i staviti slike, i dati par ideja sta i kako dalje.”
amrica

“Dragi forumaši,
Prije svega, oprostite što ste dugo čekali moj izvještaj sa puta u Bratunac. Ni sad još nisam siguran da sam u stanju prenijeti vam značaj onoga što je za ove nesretne, očajne ljude značila naša solidarnost sa njima. Dočekali su nas sa dubokom nevjericom, spremni na još jedno snimanje (kažu da je bilo više novinara i ekipa) ali tu sreću i izraze zahvalnosti kad su vidjeli pomoć neću ni pokušati niti mogu opisati. To je jedina pomoć koju su dobili od kako su se vratili u svoje selo. Dobrim ljudima iz Sarajeva koji su im pomogli iskali su od Boga da ih On nagradi...
Ja sam još prepun emocija, shrvan sudbinom ljudi povratnika bez budućnosti, ljudima koji se guše u suzama, ostavljenih i zaboravljenih od onih na koje se odnosi Ahmedov naslov, pa vam neću pisati o detaljima, biće prilike za to. Amrica će sutra postaviti na forum slike koje smo danas napravili, a ja ću uskoro montirati kratki film za vas.
Današnja akcija je bila pun pogodak, pravim osobama i u pravo vrijeme.
Dragi forumaši, većeras trebate leći sretni što ste pružili ruku ostavljenima, što ste probudili nadu onima koji su je bili izgubili. Večeras će izbjeglička porodica Hodžić u svom skromnom domu leći sita i sretna jer ima nas tamo, daleko u Saraj'vu.”
5ar5rovic

Ovom dječaku možemo ispuniti njegovu najveću želju – da ima stado ovaca... Ali za to nam treba vaša pomoć, ne možemo sami. Pošto nismo nikakva organizacija niti udruženje, već obični građani koji se trude da pomognu ljudima u nevolji, možete nas kontaktirati putem maila (sa kojeg ste dobili ovaj dopis), uključiti se na forum, ili uplatiti novac na žiro račun koji služi za prikupljenje novca u ove svrhe, što takođe možete naći na forumu. Stanje računa i sve uplate možete pratiti na forumu Sarajevo-x. Nadamo se da će ova priča i vas potaknuti da pomognete koliko možete.

Racun za domace uplate u km-ovima....
primalac/primatelj: Ajdin Čubro 867434-22-25606
Račun primaoca: 1540010000001910
Svrha uplate...sta god se upise zna se za sta pare idu

Devizni racun:Uplate izvršiti na račun:
INTESA SANPAOLO BANKA BOSNA I HERCEGOVINA
OBALA KULINA BANA 9a, 71000 SARAJEVO,BIH

Payments in EUR
SWIFT:UPBK BA 22

IBAN:BA39 154 001-000-000-1910
ACC.NO.50611200 867434 25607

Daphna

#432 Re: Haram im bilo.....

Post by Daphna »

5ar5rovic wrote: Podsjetnik za one koji dolaze, VF na spratu - do prozora, nedelja 19 sati, nemojte zaboraviti ponijeti priloge u novcu.
Nisam mogla prošli put ali sada... :thumbup:
maybelline

#433 Re: Haram im bilo.....

Post by maybelline »

sanasa wrote:Ljudi moji, ja danas ne stigoh uplatiti ali i bolje je!:) Razglasila sam kome sam stigla za akciju i sad me zivkaju, odoh da to prikupim i ako Bog da sutra ide uplata i to rano...Skupila bih i garderobe za djecake ali gdje kako..Prije nedelje ne mogu nista..ako je neko spreman preuzeti paket sa garderobom u nedelju, super :thumbup: :thumbup: :thumbup:

I moja odjeca bi bila spremna do nedjelje, pa ako mozemo nedjelju odrediti za kupljenje paketa sa odjecom bilo i fantasticno!

P.S. Kod mene se naslo i dosta zenske garderobe, nesto moze djecakovoj majci, ali sam kontala, mozda oni ponesto mogu dati u komsiluku ako kome treba????
amrica

#434 Re: Haram im bilo.....

Post by amrica »

Ponavljam se, mozda nismo bili jasni, skupljanje odjece i ostalih stavri ce se dogovoriti dan uoci polaska za Podcaus, jer nemamo mogucnost za skladistenje. Ovi sastanci su prvenstveno za upoznavanje, razmjenu ideja, prijedloga, ... i skupljanje novaca...
A odlazak tamo ce odrediti 55, nadam se u dogovoru sa jos jednim kolegom forumasem koji je ponudio terenca.... (kasno mi je da listam forum, izvinjavam se :zzzz: )

Inace, 55 je rekao da se do kuce djecaka moze doci samo terencem ili slicno, ali se relativno blizu moze doci obicnim autom... tako da bi te detalje trebali vidjeti sa njim.

Vidimo se u nedelju :-D
Svemirco

#435 Re: Haram im bilo.....

Post by Svemirco »

Evo sam napravio mali pamflet od ovog maila i par slika sa posta i nosim sada mami (radi u domu zdravlja).

Ako ista uspije skupiti u toku dana ili ce oni uplatiti ili cu ja dobaciti na sastanak u VF-u u nedjelju.

Živili mi svi vi! :sax:
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#436 Re: Haram im bilo.....

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

kurty wrote:Sad sam malo po selima nekim bio i cisto informativno se raspitivao o cijenama domacih zivotinja...

Dobro bi bilo da se neko raspita za cijene ovaca na stocnim pijacama oko Travnika ( znam za dvije vece, jedna u Turbetu, a druga u Mehuricima), moguce je da su ovce i jagnjad tamo jeftinije.
Svaka usteda i kupovina veceg broja ovaca i jagnjadi bi bila dobrodosla.
Svakako bi trebalo provjeriti zdravlje ovaca zbog bruceloze i opasnosti da ih ta porodica ne izgubi ako bi bile zarazene, ili ,ne daj Boze, da se porodica zarazi brucelozom od njihova mlijeka i sira.
Pozzzz svima. :bih:
zonbirile

#437 Re: Haram im bilo.....

Post by zonbirile »

zoom66 wrote:
Vozdra raja wrote:"Plaketa Grada Sarajeva uručena je Radio televiziji FBiH - političkom magazinu "60 minita", koju je primio urednik magazina Bakir Hadžiomerović."

"Sarajevo je dobilo vlast kakvu zaslužuje i od nje očekujemo da ovom gradu vrati stari sjaj", kazao je Hadžiomerović.

Slazem se, haram im bilo, politicko-medijskoj mafiji!! :x
sram te bilo Vozdra raja :-). ti bi i ovdje politizirao umjesto da pomognes momku.

zbogom.
-----------------------------------------------------------------
ćovjek imače nije normalan,može li se malo odmoriti,ubi na svakoj temi.
daddy_cool

#438 Re: Haram im bilo.....

Post by daddy_cool »

Ja se nadam dolasku na naredni sastanak sa nekim prilogom u novcu, ili barem uplati na ž.r.

Mislim da bih mogao osigurati i nešto garderobe, pa bi bilo dobro da se pripremi neka informacija o konkretnim potrebama (da se ne šalje nešto što se neće moći iskoristiti).
slavkoimamodilera

#439 Re: Haram im bilo.....

Post by slavkoimamodilera »

amrica wrote:Moze li u nedelju 19 h, ista kota, sprat VF-Konzuma?
Samo da se ne izgubi iz vida, ja ovo racunam kao definitivni termin, dakle nedjelja 12.4.2009. u 19 sati, VF na spratu "kod prozora" /ako sam dobro razumio/, pa se vidimo tamo :thumbup:
zonbirile

#440 Re: Haram im bilo.....

Post by zonbirile »

istina živa wrote:Bit će mi zadovoljstvo upoznati Vas dobre ljude.Vidimo se akobogda u nedjelju.Nadam se da neće doći do promjene termina jer ću biti na putu ovih dana.Treba snimiti sve te ljude.Oni su sretni i kad ih upitate kako su.Eto koliko malo za sreću treba.
-----------------------------------------------
sretan ti put i znam da ima puno slučajeva,ali predloži nam nekog.Ne bi bilo loše da se osnuje neka humanitarna udruga.Jučer je bilo na Novoj,imaju 4-5 takvih i imaju isti program kao i mi ,eto što činimo ovde,ali su registrovani i imaju zakonski osnov za traženje donacija .Vidimo se u Koreji.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#441 Re: Haram im bilo.....

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

teAMICA wrote:
:thumbup:
Šta ćemo za štalu? Ima li iko pojma šta nam treba i koliko košta da se ista napravi...
@Cober, ima li kakav cuko (malo veći :D ) da čuva ovce? I njemu ćemo kućicu sklepati
Ovce dobro podnose niske temperature, ali ne i kisu. Neki "krov nad glavom" bi tebale imati tokom kisnih dana. Nista skupo i specijalno, obicna shupa pokrivena daskama ili lepenkom.

Neki cuko, a najbolji je bosanski tornjak, bi dobro dosao da pazi stado od "vuka i hajduka". :wink:

Ja k'o strucnjak za sitni mal. :-)
teAMICA

#442 Re: Haram im bilo.....

Post by teAMICA »

Poučena ranijim iskustvima, mislim da se trebamo organizovati prije sastanka u nedjelju:

1.-Koliko imamo novca na raspolaganju? - presabrati se :-D
2.-Koliko koštaju ovce, gdje ćemo ih kupiti i sve vezano za veterinarski pregled (gdje, koliko para, kako)? - molim sve koji će biti tamo da se raspitaju ako imaju gdje i zapišu potrebne informacije
3.-Može li se (barem odokativno) ponijeti par dasaka i alat da se sklepa neki ograđeni prostor za ovce? - ko se razumije u to neka kaže koju pametnu :-)
4.-Do kad traje akcija? - trebamo staviti neki krajnji datum, npr. do 1.5.
5.-Kako, kad i ko će ići? - trebat će nam dobrovoljci sa autima (ko ima kombi ili terenca još bolje), ako ćemo ljudima nositi odjeću, jastuke, jorgane, suđe...

Možda sam nešto zaboravila, ispravite me. Na sastanku treba zapisničar koji će sve fino tefteriti, ne treba se udaljavati od teme, već dogovoriti detalje akcije.
Nemojte me pogrešno shvatiti, ali nemojte da nas bude 20 a ništa ne dogovorimo :roll: ... zato - nećemo nadaleko i naširoko o školovanjima, budućnosti, poslu...
Ovi ljudi su gladni.
HAVANA

#443 Re: Haram im bilo.....

Post by HAVANA »

Ja imam terenca samo moram unaprijed znati kada se ide, zbog posla.
istina živa

#444 Re: Haram im bilo.....

Post by istina živa »

Dragi moji

Veselim se susretu u nedjelju kada ćemo nadam se mnoge stvari razjasniti i dogovoriti.Pokušat ću Vam odgovoriti na mnoga pitanja koja Vas muče,jer imam odgovore na njih.
Ništa ne brinite samo dođite i sve će biti ok.
Razmišljam da nam obezbijedim salu za sastanak jer bi nam to bilo puno bolje,ali i o tom ćemo u nedjelju.
Sve Vas PUNO VOLIM.
teAMICA

#445 Re: Haram im bilo.....

Post by teAMICA »

HAVANA wrote:Ja imam terenca samo moram unaprijed znati kada se ide, zbog posla.
Rodila te maaajkaa :D
Ako mogneš dođi u nedjelju, ako ne nazvat ću te da ti kažem detalje... još se ne zna kad se ide.
amrica

#446 Re: Haram im bilo.....

Post by amrica »

HAVANA wrote:Ja imam terenca samo moram unaprijed znati kada se ide, zbog posla.
5ar 5 je vec bio i ici ce opet, zna put i upoznao je ljude, tako da je najbolje da se vi dogovorite izmedju sebe. Samo mislim da 55 nije danas u Sarajevu.
Cevljanovici

#447 Re: Haram im bilo.....

Post by Cevljanovici »

Moze li neko ponoviti z.r. za uplatu
tornjak-bosanski

#448 Re: Haram im bilo.....

Post by tornjak-bosanski »

slavkoimamodilera wrote:
amrica wrote:Moze li u nedelju 19 h, ista kota, sprat VF-Konzuma?
Samo da se ne izgubi iz vida, ja ovo racunam kao definitivni termin, dakle nedjelja 12.4.2009. u 19 sati, VF na spratu "kod prozora" /ako sam dobro razumio/, pa se vidimo tamo :thumbup:

Evo da i ja potvrdim dolazak.
black

#449 Re: Haram im bilo.....

Post by black »

pricao sam sa jednim efendijom u kanadi i on je voljan pomoci, sakupio bi nesto love u svom dzematu (koji nije bas mali) medjutim njemu bi trebalo nesto zvanicno, tv prilog, novinski clanak ili slicno da bi imao pokrice, jer se, kako kaze, par puta desilo da budu prevareni pa je narod malo oprezniji...
dokle se stiglo sa onim chlankom, jel neko napisao i ima li iko da ce to objaviti, mogao bi to iskoristiti da posaljem..fotografije mogu skinuti odavde
kEN0

#450 Re: Haram im bilo.....

Post by kEN0 »

veliko poštovanje, veliki ljudi!
Locked