Hanuka :)

Rasprave o vjerskim temama.
RenaTTa

#1 Hanuka :)

Post by RenaTTa »

Hanuka (חנוכב) pochinje 25. Kisleva i traje 8 dana.

Svetkujemo je kao uspomenu na pobjedu Makabejaca nat Antiohom Epifanom IV, koji je oskvrnuo sveti Hram i time zhelio unishtiti jevrejstvo.

Ona slavi pobjedonosnu oslobodilachku borbu Jevreja i nashih praotaca u drevnom izraelu protiv okupatora Helena (Grka).
Nametanje grchke kulture i vjere - helenizacija - asimilacijom i unishtavanjem narodne samosvijesti i vjerske posebnosti, ukidanjem osnovnih jevrejskih vjerskih obreda bili su temelj ugnjetavanja u helenistichkom pokushaju unishtavanja jevrejskog naroda.

Njihova je bezochnost ishla sve do postavljanja Zeusovog kipa u jerusalemski Hram. Iz pouzdanog izvora, I knjige o Makabejcima - saznajemo da je Matat'iah, iz svechenichke porodice Hashmonejaca, sa svih pet sinova poveo neravnopravnu borbu, oslobodilachki narodni ustanak malog naroda protiv tada najmochnijeg carstva na svijetu. Poslije tri godine ratovanja, njegov sin Yehuda/Yudah Maqabi uspjeva istjerati osvajache iz velikog dijela zemlje, ulazi u Jerusalem (ירושלים), gdje na godishnjicu ponizhavajuche carske zapovijedi, 25. Kisleva, rushi tudjinska bozhanstva, chisti Hram i obavlja osvechenje - Hanuku - oskvrnutoga zhrtvenika.

Narod je osam dana prinosio zhrtve i pjevao hvalospjeve, te su svi zajedno odluchili da che se posvechenje, Hanuka slaviti osam dana (shto je kasnije i sam Rambam ustvrdio). Prema legendi, pronadjen je samo jedan vrch sa neoskvrnutim uljem, dostatnim da u menori, hramskom svijechnjaku, gori jedan dan, no (Bozhje) chudo je uchinilio da je gorjela svih osam dana praznika.
Kao uspomena na to chudo, ostao je obichaj da se pale svijeche u svijechnjaku sa osam krakova, uz deveti - posluzhitelje -tako da se svake vecheri, tokom svih osam dana, pali po jedna svijecha vishe, dok na kraju, osmoga dana ne gore svih osam.

Hanuka je veseli blagdan, djeca dobivaju darove, chesto u novcu ili chokoladnim novchichima, ako su premali za pravi novac. Igraju se zvrkom na kome pishu chetiri slova hebrejskog alef-beta N-G-H-SH (נ-ג-ה-ש / נס גדול היה שם) Nes Gadol Ha'yah Sham (veliko chudo dogodilo se tamo, a u Izraelu na zvrku pishe N-G-H-P (נ-ג-ה-פ / נס גדול היה פה) Nes Gadol Ha'yah Po - chudo veliko desilo se ovdje.

Hanuka ove godine po internacionalnom kalendaru pochinje 22. decembra, ali pripreme se vrshe vech uveliko :)

Praznik Hanuke je okarakterisan sa mini palachincima od krompira, luka i jabuka zvanim latkes odn. levivot a jedu se sa najrazlicitijim topingom, uz to
obicaj sarajevskih Jevreja jeste i poznata Hanuka Halva koja se pravi tradicionalno sa guscijom masti i pecenim ljesnacima/orasima/bademima...
O tome vishe, sljedechi put :)

!ברוך השם :)
RenaTTa

#2 Re: Hanuka :)

Post by RenaTTa »

ostro i na prvu wrote::P

Image
Sam si kriv :P :P nemoj da idem sad tonu da pravim :D ko che chekati :-) tek je 28. Heshvan !
RenaTTa

#3 Re: Hanuka :)

Post by RenaTTa »

Hochemo otpjevati jednom Ma'oz Tzur :) ?
RenaTTa

#4 Re: Hanuka :)

Post by RenaTTa »

Ma'oz Tzur Yeshu'ati, lekha na'eh leshabe'ah. Tikon beit tefilati, vesham toda nezabe'ah.
Le'et takhin matbe'ah mitzar hamnabe'ah. Az egmor beshir mizmor hanukat hamizbe'ah

Ra'ot sav'ah nafshi, byagon kohi kila. Hayai mareru bkoshi, beshi'abud malkhut egla.
Uvyado hagdola hotzi et hasgula. Heil par'o vekhol zar'o yardu ke'even bimtzula.

Dvir kodsho hevi'ani vegam sham lo shakateti. Uva nogesh vehiglani, ki zarim avadti.
Vyein ra'al masakhti, kim'at she'avarti. Ketz Bavel Zerubavel, leketz shiv'im nosha'ati.

Krot komat brosh bikesh, Agagi ben Hamdatah. venihiyeta lo (lefah) (u)lemokesh vega'avato nishbata.
Rosh yemini niseta, ve'oyev shmo mahita. Rov banav vekinyanav al ha'etz talita.

Y'evanim nikbetzu alai, azai bimei Hashmanim. Ufartzu homot migdalai, vetim'u kol hashmanim.
Uminotar kankanim na'asa nes lashoshanim. Bnei vina yemei shmona kav'u shir urenanim.

Hasof zroa kodshekha, vekarev ketz hayeshu'a. Nkom nikmat dam avadeikha me'uma haresha'a.
Ki arkha (lanu) hasha'a, ve'ein ketz limei hara'a. Dkheh admon betzel tzalmon, hakem (lanu) ro'im shiv'a.

מעוז צור ישועתי, לך נאה לשבח
תיכון בית תפילתי, ושם תודה נזבח
לעת תכין מטבח מצר המנבח
אז אגמור בשיר מזמור חנוכת המזבח

רעות שבעה נפשי, ביגון כוחי כילה
חיי מררו בקשי, בשעבוד מלכות עגלה
ובידו הגדולה, הוציא את הסגולה
חיל פרעה וכל זרעו ירדו כאבן במצולה

דביר קדשו הביאני וגם שם לא שקטתי
ובא נוגש והגלני, כי זרים עבדתי
ויין רעל מסכתי, כמעט שעברתי
קץ בבל זרבבל, לקץ שבעים נושעתי

כרות קומת ברוש בקש, אגגי בן המדתא
ונהייתה לו למוקש, וגאוותו נשבתה
ראש ימיני נשאת, ואויב שמו מחית
רוב בניו וקנייניו על העץ תלית

יוונים נקבצו עלי, אזי בימי חשמנים
ופרצו חומות מגדלי, וטמאו כל השמנים
ומנותר קנקנים, נעשה נס לשושנים
בני בינה ימי שמונה קבעו שיר ורננים

חשוף זרוע קדשך, וקרב קץ הישועה
נקום נקמת עבדיך, מאומה הרשעה
כי ארכה השעה, ואין קץ לימי הרעה
דחה אדמון בצל צלמון הקם רועים שבעה
StLouis

#5 Re: Hanuka :)

Post by StLouis »

Zinka

#6 Re: Hanuka :)

Post by Zinka »

Svim Jevrejima u Bosni i Hercegovini i sirom svijeta iskrene cestitke povodom Hanuke - blagdana slobode i svjetlosti: Hanuka lesimha! :)
Skyfox

#7 Re: Hanuka :)

Post by Skyfox »

Image

Hanuka lesimha :)

Hanuka je jedan od najvećih židovskih praznika, a slavi se 25. kisleva (sredina prosinca. Tim se praznikom spominje događaja iz 164. p.n.e. kad je, nakon trogodišnjih progona i borbi, ponovno posvećen jeruzalemski Hram. Helenistički kralj iz obitelji Seleukovića, Antioh IV. Epifan, bio je zabranio židovske obrede u Hramu, te uspostavio štovanje Zeusa Olimpskog. To je potaklo židovsku pobunu, u kojoj su ih predvodili Makabejci. Nakon Epifanove smrti Hram je očišćen i ponovno posvećen.

S tim je događajem povezana legenda o svjetiljci koja je nastavila gorjeti u Hramu, premda za nju nije bilo dovoljno ulja. Hanuka je tako ostala bitno praznik svjetla. Židovi svake godine kroz tjedan Hanuke pale posebne osmerokrake svijećnjake "hanukije" i to tako da svake večeri zapale po jednu svjetiljku toga svijećnjaka.

Dobavljeno iz "http://hr.wikipedia.org/wiki/Hanuka"
RenaTTa

#8 Re: Hanuka :)

Post by RenaTTa »

!!!תודה רבה לכולם. נס גדול היה פה

Hvala svima i Chag Hanukkah Sameach le'simchah iz ha'aretz-a :)

Image
Liberalism

#9 Re: Hanuka :)

Post by Liberalism »

Zar Hanuka ne predstavlja pocetak Jevrejskog kraljevstva, obzirom da prije toga nije bilo Jevrejskog kraljevstva u tom dijelu svijeta?
zimomor

#10 Re: Hanuka :)

Post by zimomor »

Sretna Hanuka i od mene!
zaratustra

#11 Re: Hanuka :)

Post by zaratustra »

Hag Hanuka Sameah!
to sam ja

#12 Re: Hanuka :)

Post by to sam ja »

nadam se da nisam pogrijesila ljudi SRETNA VAM HANUKA!
Bosanac sa dna kace

#13 Re: Hanuka :)

Post by Bosanac sa dna kace »

sretan praznik Hanuka svima koji je slave :)
StLouis

#14 Re: Hanuka :)

Post by StLouis »

Image

HAG HANUKKAH SAMEACH!
HAPPY HANUKKAH!
SRETNA HANUKA!

:)

Kod mene na poslu ima jako puno Jevreja. Danas ce biti slatkisa na pretek :)
sffovac

#15 Re: Hanuka :)

Post by sffovac »

חנוכה שמח
black

#16 Re: Hanuka :)

Post by black »

sretan praznik Hanuka svima koji je slave
piupiu

#17 Re: Hanuka :)

Post by piupiu »

I od mene -- Happy Hannukah!
izvor

#18 Re: Hanuka :)

Post by izvor »

SVIMA KOJI JE SLAVE:
SRETNA HANUKA! :)
armin_tz

#19 Re: Hanuka :)

Post by armin_tz »

Sretna Hanuka.... sjetih se djeteta od mog druga iz juesej, koji je katolik, a zena mu jevrej i kaze: za mene je ovo jedan praznik Chrismaka :D
kockica_kockica

#20 Re: Hanuka :)

Post by kockica_kockica »

Sinoc sam provela 4 prelijepa sata u Jevrejskoj opcini u Sarajevu gdje sam slavila sa prijatlejima Hanuku... :)

Sretna Hanuka svima koji slave :-D
mamba

#21 Re: Hanuka :)

Post by mamba »

Stvarno lijepa tradicija :) Sretna Hanuka i od mene :)
slavkoimamodilera

#22 Re: Hanuka :)

Post by slavkoimamodilera »

Sretna Hanuka! :-D
RenaTTa

#23 Re: Hanuka :)

Post by RenaTTa »

ostro i na prvu wrote:renatice hoce li te krofnice :-D
Hoche, hoche :) jadna majko... dobicu 5 kg u ovih desetak dana :)
sta je kod tebe na repertoaru?
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#24 Re: Hanuka :)

Post by dr.gog »

:dance: :dance:
Gorštak

#25 Re: Hanuka :)

Post by Gorštak »

Hvala na krofnama.
Sretna Hanuka!