Hanini vegetarijanski recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
kalesijski slavuj

Post by kalesijski slavuj »

bumbar,

svaki put kad pecem burek od gotove juhke ispadne mi lose.
neznam sta radim pogresno?
Bumbar

Post by Bumbar »

Za snicle... jaje, zacine, malo kruha, luk (oba...zavisno)

Palacinke...brasno, jaja, mlijeko, malo soli, secer i malo vode.
Bumbar

Post by Bumbar »

kalesijski slavuj wrote:bumbar,

svaki put kad pecem burek od gotove juhke ispadne mi lose.
neznam sta radim pogresno?
Uh...ne znam ni ja...ne pravim bas pite...Hananna je expert za to :-)
hananah

Post by hananah »

Ko voli snicle sa okusom mesa moze staviti sojine ljuspice i zacine po zelji :)
kalesijski slavuj

Bumbar wrote:Za snicle... jaje, zacine, malo kruha, luk (oba...zavisno)

naprimjer: pola kile mljevenog mesa OK.

koliko jaja?

za palacinke: koliko brasna ? koliko jaja? koliko mlijka?
Bumbar

Post by Bumbar »

hananah wrote:Ko voli snicle sa okusom mesa moze staviti sojine ljuspice i zacine po zelji :)
uuu...ja volim soju :D ...kaze mama nemoj kupovati (ja obicno uzmem komadice i jedem onako dok ucim) utjece na libido...kao povecava ga...ahhhaa i ja uzmem dvije kutije hahaha...
hananah

Post by hananah »

mada je tema o veg. receptima dat cu ti recept za burek

1 kg fasiranog, sitno isjeckan luk crveni i bijeli, biber, sol, 2 kriske namocene u vodi, sve izmjesati fino i puniti jufke, ali ne gotove ni slucajno jer ne valja klincu sa gotovim jufkama :)
Bumbar

Post by Bumbar »

kalesijski slavuj wrote:
Bumbar wrote:Za snicle... jaje, zacine, malo kruha, luk (oba...zavisno)

naprimjer: pola kile mljevenog mesa OK.

koliko jaja?

za palacinke: koliko brasna ? koliko jaja? koliko mlijka?
e to moras odoka za snicle...ne previse rkuha...skontaces kad uzmes da oblikujes...samo nemoj dati da ti presitno samelju meso. Najbolje je da trazis da ti samelju komad snicle ili tako nesto jer ono njihovo gotovo zna biti premasno a cijena ti je ista.
Dodaj i malo soje...super je :)
Uglavnom vidjet ces, ako se ne raspada...dobar si :)

Sto se palacinki tice...isto tako...uzmi kutljacom tijesta i onda ga izlij natrag i vidjet ces...treba da je tecno ali ne vodeno...
Za palacinke ti je isto dobro, ako nemas posebnu tavu, da ulje koje koristis ispes u siroku solju i uzmes ili kist ili npr presavijes papirni ubrus i onda ga umocis i samo prebrises tavu s tim...mene je to spasilo nerviranja oko prelijevanja ulja natrag u solju.

Kako pravis burek...ali prebaci burek na drugi topic Recepti...jer ovo je vegetarijanski :)))
Bumbar

Post by Bumbar »

hananah wrote:mada je tema o veg. receptima dat cu ti recept za burek

1 kg fasiranog, sitno isjeckan luk crveni i bijeli, biber, sol, 2 kriske namocene u vodi, sve izmjesati fino i puniti jufke, ali ne gotove ni slucajno jer ne valja klincu sa gotovim jufkama :)

Gotove jufke samo za sirom pitu...i to kada koristis dosta kiselog mlijeka sa sirom.
hananah

Post by hananah »

Bumbar ima jedan mali fazon za sirnicu, u fil umjesati samo malo praska ze pecivo, na vrhu noza, ali pita dobije poseban smek.
A to se tice bureka, pravim ga kad mi dolazi na rucak neko ko jede meso, mislim ako ljudi vole meso glupo je sad ono reci: a ja sam vegeterijanac, nema mesa ni vama. A fazon za burek je opet u fil staviti malo vode, oko dvije male soljice za kafu, meso bude razabranije pa tako i burek puno ukusniji i socniji (i ja to nekad jedoh) a sad samo komadic kad pravim za nekoga :)
pitt

Post by pitt »

ma nista bez mesa....pricajte sta hocete :D:D:D
Bumbar

Post by Bumbar »

hananah wrote:Bumbar ima jedan mali fazon za sirnicu, u fil umjesati samo malo praska ze pecivo, na vrhu noza, ali pita dobije poseban smek.
A to se tice bureka, pravim ga kad mi dolazi na rucak neko ko jede meso, mislim ako ljudi vole meso glupo je sad ono reci: a ja sam vegeterijanac, nema mesa ni vama. A fazon za burek je opet u fil staviti malo vode, oko dvije male soljice za kafu, meso bude razabranije pa tako i burek puno ukusniji i socniji (i ja to nekad jedoh) a sad samo komadic kad pravim za nekoga :)
Vidis...ja sam u sir za sirnicu naribala malo limunove kore i iscijedila malo limuna...nije bilo lose, dapace :-)

Hvala za savjet...taman za ramazan da ga iskoristim :D
hananah

Post by hananah »

Ma za Ramazan cemo otvoriti baska temu sa Ramazanskim receptima :) Znam ja svasta kuhati i puno recepata i sa mesom, ako ne jedem ja ipak rado skuham s mesom onima koji jedu :)
Bumbar

Post by Bumbar »

hananah wrote:Ma za Ramazan cemo otvoriti baska temu sa Ramazanskim receptima :) Znam ja svasta kuhati i puno recepata i sa mesom, ako ne jedem ja ipak rado skuham s mesom onima koji jedu :)
Pod obavezno :D
Ja vec sad kontam sta bi mogla kuhati da zovem raju na iftare... :D
zlata

Post by zlata »

Vi spominjete kupus-pitu...a ja se zazel'la masirac-pite.
hananah

Post by hananah »

kakva je to pita bona Zlato, znam da ima pita od bijele repe i od rize ona ratna ali za masirac nikad ne cuh :-?
de nam recept ili bar reci sta je masirac :(
zlata

Post by zlata »

Masiraca-Misiraca...to ti je ona vel'ka bijela tikvica. Od mlade se sprema pita. Njam Njam pita..."prte za polidati" sa kajmakom.
repeater

Post by repeater »

a šta oni iznesu tebi kad im odeš u goste? bananu?
hananah wrote: A to se tice bureka, pravim ga kad mi dolazi na rucak neko ko jede meso, mislim ako ljudi vole meso glupo je sad ono reci: a ja sam vegeterijanac, nema mesa ni vama
hananah

Post by hananah »

Repeater, vidis isto kao sto ja cijenim svoje prijatelje i napravim im ono sto vole da jedu, tako i oni urade isto za mene. :)
Od sad cu skupljati banane i prosljedjivati ih tebi. Bas ti pristaju :D
kalesijski slavuj

hananah wrote:Repeater, vidis isto kao sto ja cijenim svoje prijatelje i napravim im ono sto vole da jedu, tako i oni urade isto za mene. :)
Od sad cu skupljati banane i prosljedjivati ih tebi. Bas ti pristaju :D
hananah, pusti sad to.

daj nam neki dobar recept za veceras.

volimo te svi!
Pooll

Post by Pooll »

Bumbar wrote:Vege - burger

(vegetarijanski sendvič s grilanim povrćem i popečkom od zobenih pahuljica)
2 žlice maslinova ulja
2 žlice jabučnog octa
2 češnja nasjeckanog češnjaka
1 mali patlidžan, narezan na kolutove
1 žuta paprika, narezana na kolutove
1 velika crvena paprika, narezana na kriške
malo soli
malo papra
8 velikih listova špinata ili zelene salate
1 velika rajčica, narezana na kolutove
4 peciva od integralnog brašna

Pomiješajte ulje, ocat i češnjak u maloj zdjelici. Povrće marinirajte u ovoj smjesi i pecite na roštilju ili grill tavi 5-6 minuta sa svake strane.

Zadnjih nekoliko minuta možete staviti na roštilj kruh ili bio-peciva da se zapeče s unutarnje strane. U sredini sendviča stavite popečak, a redoslijed slaganja povrća, zelene salate i svježe rajčice prepuštamo vašoj mašti.

(vegetarijanska-udruga.hr)
ovo zvuci njam njam... ja sam u indiji jeo odlicne vegeterijanske burgere... ehh... ;)

Nisam citao sve recepte koje ste ovdje stavili ali evo jedan receptic za gibanicu..

Ukoliko ste nekada pravili klasicnu pitu sa gotovim jufkama/korama znate da se ne moze porediti sa razvijenim domacim jufkama. Eh razviti je ja ne znam… a i da znam to oduzima mnogo vremena a ponekad I zivaca… stoga gibanica je pravi izbor vjerujte… od gotove jufke bude odlicna…

E sad I ono najvaznije… kako je pripremiti?

Treba vam pakovanje jufki recimo 500 grama ce biti dovoljno za jednu vecu tepsiju. Prvo trebate pripremiti “tirit” ili fil koji se koristi za pitu. Evo ja otprilike koristim sljedece:

- 500 grama sira… svjezi ili mladi sir… ukoliko ste u Bosni potrazite svjezi sir koji pravi Saraj Milk..
- 500 grama pavlake… neke punomasne.. mozete kupiti neku jeftiniju I manje ukusnu pavlaku jer u piti se to ne primjeti :)
- 4-5 jaja…
- 1 casa jogurta… 1 casa slatkog mlijeka ( generalno mozete izvaditi sve one ostatke iz frizidera koje mozda ne biste iskoristili… stare pavlake… jogurt… cak i trapist sir… recimo suhi tvrdi sir… )
- 1 prasak za pecivo
- 2-3 velike kasike brasna

Sve to izmjesajte.. posolite… Ne zaboravite posoliti tirit… probajte je li slano... Na dno pomascene tepsije idu 2-3 jufke. Ostavite 2-3 jufke koje ce doci na vrh! Zatim uzimate jufku po jufku i cijele ih stavljate u ovaj tirit i zguzvane redate u tepsiju. Znaci zguzvate ih I natopite tiritom i stavljate tako “gute” u tepsiju. Kada napunite tepsiju preostali tirit/fil naspite u tepsiju I prekrijte sa one 2-3 jufke koje ste ostavili.
Rernu ugrijte na 200 I pecite najmanje sat vremena… kada porumeni mozete rernu smanjiti na 150-180 stepeni. Pred sami kraj izvadite pitu i polijete je malo sa mlijekom da se smeksa…

Ukoliko ne volite hrskavo pokrijte vrelu pitu morkom krpom… I otprilike to je to :)
Ovo je najjednostavnija pita… a jufke posto se “umacu” u tirit smeksaju I budu ukusne… ne osjetite jufku… ma morate to probati… Ukoliko ne bude islo.. zovite u pomoc…
Bumbar

Post by Bumbar »

Tikvice u tankom tijestu

Sastojci za 6 osoba
6 listova gotovog tijesta za savijaču
1 žlica kima
4 žlice ulja
40 g brašna
1 vezica kopra
200 ml mlijeka
150 g svježeg sira
1 vezica peršina
700 g tikvica
1 žlica Vegete
Za umak:
3 jaja
1 žličica ulja
1 žličica mlijeka
1 žličica jogurta
Vrijeme pripreme 1 h 10 min
Energ. vrijednost obroka 485 kcal / 2031 kJ

Postupak
1. Tikvice ogulite, naribajte, malo posolite i zatim ocijedite. Dodajte im mlijeko, brašno, Vegetu, ulje, sir, narezani kopar i nasjeckani peršin pa sve dobro promiješajte. U dubokoj posudi napravite umak od jaja, ulja, mlijeka i jogurta.

2. Tri kore za savijače raširite na radni stol i premažite umakom od jaja. Dio umaka ostavite za premazivanje gotovih savijača. Premazane kore poklopite s ostalim korama koje premažite nadjevom od tikvica i savijte u tri savijače.

3. Savijače složite u nauljen pleh, premažite ostatkom umaka od jaja i posipajte kimom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta.

Posluživanje
Tikvice u tankom tijestu narežite i poslužite uz kiselo vrhnje kao toplo predjelo.

Savjet
Ovo jelo možete pripremiti i u obliku bureka tako da na svaki list tijesta stavljate dio nadjeva

Eto ga...taze sa Coolinarke :D

Pool hvala na receptu...sad mi je jede gibanica...
Bumbar

Post by Bumbar »

Hrustavci od krumpira

Sastojci za 4 osobe
400 g krumpira
1 Pileća kocka Podravka
100 g maslaca
80 g brašna
3 jaja
peršin
muškatni oraščić
ulje za prženje
Za paniranje:
100 g brašna
2 jaja
100 g Krušnih mrvica Podravka

Postupak
1. Krumpir skuhajte, ogulite i propasirajte.

2. Pileću kocku skuhajte u 200 ml vode, dodajte maslac pa postupno ukuhavajte brašno i miješajte sve dok se tijesto ne odlijepi od kuhače. Zatim malo ohladite pa dodajite jaje po jaje, a na kraju umiješajte propasirani krumpir, nasjeckani peršin i muškatni oraščić.

3. Oblikujte valjčiće, svaki uvaljajte u brašno, jaja i mrvice pa ih ispržite u ulju.

Posluživanje
Hrustavce od krumpira poslužite kao prilog ili samostalno jelo uz salatu.

Savjet
Krumpirovo tijesto možete kod oblikovanja uvaljati samo u krušne mrvice ili nasjeckane bademe.
Bumbar

Post by Bumbar »

Povrtni odrezak

Sastojci za 4 osobe
200 g špinata
200 g mrkve
200 g šampinjona
50 g sira (gaude)
40 g zobenih pahuljica
50 g Fanta za kosani odrezak
1 do 2 žlice kiselog vrhnja
1 vezica peršina
ulje za pečenje

Postupak
1. Špinat kratko prokuhajte, ocijedite i nasjeckajte. Mrkvu skuhajte, narežite na kockice, listiće šampinjona propirjajte, sir naribajte.

2. Špinat, mrkvu, šampinjone, zobene pahuljice, sir, nasjeckani peršin i Fant za kosani odrezak pomiješajte. Dodajte kiselo vrhnje, promiješajte i ostavite neka sve malo odstoji.

3. Oblikujte odreske i pecite ih na ulju.

Posluživanje
Poslužite ih tople sa zelenom salatom ili umakom od rajčice.

Savjet
Po želji, povrtnu smjesu možete oblikovati u kuglice ili valjke (krokete).
kalesijski slavuj

bumbarice,
daj nam nesto lakse i brze za spremiti..

neku lijepu salatu ili slicno...
Post Reply