Handzar divizija

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Handzar je?

Zlocinci
208
50%
Nemam stav
81
19%
Pozitivci
129
31%

Total votes: 418

Luftwaffe

#801 Re: Handzar

Post by Luftwaffe »

madner wrote:Dakle ipak nije prekrsen germanski princip.

Hrvati su imali istu teoriju kao i bosanski muslimani, to je njihova ideologija da smo jedan narod sa dvije konfesije.
Izgleda ne pikas reisa kao duhovnog vodju, koji se deklarisao Hrvatom. Arijevsko porijeklo iz Perzije je druga prica.

Palestinski muftija je koristen da ubjedi muslimane da je potrebno rekrutovati ovu diviziju. Diviziju koja je dobila saglasnost od Pavelica, i koja je u i zvana kroatische number eins ili hrvatska broj jedan.

Nema potrebe da polemisemo, samo da se drzimo cinjenica.
Pa i srbi tvrde da smo jedan narod samo što smo poturice i navodno izašli iz ,,vjere pradjedovske,,. Na kojeg reisa misliš da se izjasnio kao hrvat? A rajh nije smatrao bošnjake muslimane hrvatima katolicima. To što je bosna bila u sklopu NDH (smiješne države-kako je hitler nazvao) je drugo. Pa i danas muslimani bošnjaci koji imaju domovnicu i putuju sa hr pasošem po svijetu se tretiraju kao hrvati. Njemci u cjelini su izuzetno cijenili muslimane naročito begovske porodice. Evo primjer iz mog mjesta: Petkom za džuma namaza, kad je ujedno i bio sajmeni dan, svi su odlazili u džamiju a vojnici wehrmachta bi čuvali robu. Ovo je jedan od primjera o kojima danas očevici pričaju.
wolf07

#802 Re: Handzar

Post by wolf07 »

madner wrote:Nije to pitanje cija je bila, nego da su tada danasnji Bosnjaci smatrani Hrvatima. Dakle i mi i Hrvati smo bili Hrvati, a domovina Hrvatska. Nema Bosna.
Jel ovo opet nesto oko popisa :D ? Cuj, tada su "Bosnjaci smatrani Hrvatima"!!! Pa mogu i ja smatrati da su Bosnjaci Aboridzani ali to ne mijenja stvar u svojoj sustini. Ljudi su ti fino dali nacionalno-vjersku strukturu 13.SS i ti opet nesto zakeras. Cinjenica je da se na godisnjicu pobune u Vilenfrahu (il' kao se vec zove) uredno odazovu predstavnici R Hrvatske sve ponosni na pobunu protiv vaskolikog treceg rajha a Bosnjake niko i ne pominje. S druge strane, kad neko kaze "zlocini 13.SS divizije" odmah se upire prstom u dzamiju i u Bosnjake, malo mi je to ofirno. A o tome kakav je karakter te jedinice bio, njen ratni put i "zasluge" u ratu, sve je fino objasnjeno na prethodnim stranicama. Bojim se da je tvoj post samo jedan od onih u kojima polemises radi polemisanja a ne radi poredjenja cinjenica jer njih naprosto - nema!
madner

#803 Re: Handzar

Post by madner »

Halo ba, znate li vi naziv ove jedinice?
U svakoj varijanti nije smjelo faliti ovo da je hrvatska.

Fehim. ef. Spaho, reis za vrijeme formiranja NDH.

Poenta jeste da je to jednak princip, ovima poturice ovima hrvatsko cvijece.
janko_007

#804 Re: Handzar

Post by janko_007 »

madner wrote:Dakle ipak nije prekrsen germanski princip.

Hrvati su imali istu teoriju kao i bosanski muslimani, to je njihova ideologija da smo jedan narod sa dvije konfesije.
Izgleda ne pikas reisa kao duhovnog vodju, koji se deklarisao Hrvatom. Arijevsko porijeklo iz Perzije je druga prica.

Palestinski muftija je koristen da ubjedi muslimane da je potrebno rekrutovati ovu diviziju. Diviziju koja je dobila saglasnost od Pavelica, i koja je u i zvana kroatische number eins ili hrvatska broj jedan.

Nema potrebe da polemisemo, samo da se drzimo cinjenica.
Dakle na ovoj temi na stranici 22. sam ja postirao Memorandum bosanskih muslimana adresiran na Adolfa Hitlera. Iznad mog posta si i ti nesto postirao i nemoguce je da nisi procitao Memorandum, a ako si ga procitao vidjet ces sustinu ali i razliku. Autori Memoranduma navode da su gotski narod pod imenom "Bosi" dosli u Iliriju, tj na danasnje prostore BIH u 3.vijeku, a da su Sloveni(Hrvati i Srbi) dosli tek u 6. vijeku. Hrvati i Srbi su radili kao kmetovi na Bosonskoj zemlji. Valjda ti je onda jasna razlika izmedju hrvatskog tumacenja njihove povjesti i bosnjacke. Nikakve slicnosti, ali bas nikakve. Kad govoris o Reisu ef. Spahi, moras znati da je njegova prohrvatska orjentacija bila u kontinuitetu sa politikom ostatka JMO(Jugoslovenska muslimanska organizacija). Poslije ubistva(trovanja) dr. Mehmeda Spahe , njegov naslijednik je bio Dzafer Kulenovic, koji se odmah po dolasku Pavelica stavio na njegovu stranu. Pavelic je Dzafera Kulenovica visoko pozicionirao u vladi NDH(bio je njegov doglavnik). I o tome sam pisao, zasto se jedno krilo JMO priklonilo Pavelicu. Prije svega su svoju saradnju bazirali na tome da je Hitler(u pocetku) podrzavao Pavelica, ali isto tako i iz pragmaticnih razloga. Nastankom NDH, je prestala da postoji Jugoslavija, a time prestaje da vazi i ona sramna srpsko-hrvatska nagodba( preko ledja bosanskih muslimana) poznata kao Sporazum Cvetkovic-Macek. Medjutim, kad je Pavelic, svojom genocidnom politikom prema Srbima i Jevrejima izazvao ustanak Srba u BIH,(koji su svoj bjes iskalili nad muslimanskim zivljem)mjenja se i politika muslimanskog duhovnog i politickog vodjstva. Tako da je Dzafer Kulenovic , brat mu Osman, pa cak i Reis ef. Spaho ostali potpuno usamljeni.Vremenom , medju muslimanskim vodjstvom pobjedjuje autonomisticka struja koja zeli da se BIH izvuce iz okvira NDH i pripoji direktno trecem Reichu. Vremenom je i Hitler digao ruke od Pavelica, jer ovaj Pavelic nije mogao drzati pod kontrolom teritorij koji mu je ovaj povjerio. U vrijeme nastanka Handzar divizije Titovi partizani su kontrolisali vise od 50 posto teritorije tzv NDH. Tako da je sve islo na ruku Autonomasima. To tvoje kroatisanje 13. SS divizije (zbog onog u zagradi(kroat.1) je bio jedan kompromis Himmlera sa Pavelicem, da se eto dalje ne zaostrava situacija. Divizija ce biti sastavljena iskljucivo od bosanskih muslimana, ali ce eto imati (simbolicno)hrvatsko obiljezje. Nemoguce je da sve ovo navedeno ne znas.Pa 33 strane su napisane samo na ovom forumu. Vrati se na pocetak i pocni citati. Post po post.Kad vidim tvoje hrvatisanje ove divizije ,cudi me da i ti nisi potegao ono pitanje kako je i tvoj dedo se borio na Staljingradu, kao Handzarac
madner

#805 Re: Handzar

Post by madner »

Moj dedo nije bio sklon hvalisanju, nego je volio nazvati stvari kakvim jesu. Pavelic i NDH su zadnji Njemacki saveznik, koji se bore i nakon potpisivanja kapitulacije Njemaca. Govoriti o tome da je Hitler digao ruke od njega je smjesno.

Isto tako, to sto su oni napisali takvo pismo, koje je fakticki tacno, ne znaci da oficijelna Hrvatska ideologija prihvacena od strane Treceg Rajha nije bila da su oni Goti. Pa tako i to udje u razne pjesme, koje nisu vezane za Bosnu ali jesu za partizane.

Reci da je ta struja ostala usamljena je takodje smjesno, totalno prekrajanje historije gdje ce ispast da je NDH podrzavao Ante Pavelic i 6 drugih ljudi.

Kroatisanje Handzara je cinjenica, cinjenica je da su za NDH bili Hrvati i da je potpuno pogresno govoriti o Bosnjacima.
Josko Domorocki

#806 Re: Handzar

Post by Josko Domorocki »

madner wrote:Moj dedo nije bio sklon hvalisanju, nego je volio nazvati stvari kakvim jesu. Pavelic i NDH su zadnji Njemacki saveznik, koji se bore i nakon potpisivanja kapitulacije Njemaca. Govoriti o tome da je Hitler digao ruke od njega je smjesno.

Isto tako, to sto su oni napisali takvo pismo, koje je fakticki tacno, ne znaci da oficijelna Hrvatska ideologija prihvacena od strane Treceg Rajha nije bila da su oni Goti. Pa tako i to udje u razne pjesme, koje nisu vezane za Bosnu ali jesu za partizane.

Reci da je ta struja ostala usamljena je takodje smjesno, totalno prekrajanje historije gdje ce ispast da je NDH podrzavao Ante Pavelic i 6 drugih ljudi.

Kroatisanje Handzara je cinjenica, cinjenica je da su za NDH bili Hrvati i da je potpuno pogresno govoriti o Bosnjacima.
Jel to ima veze sa legendom Berlin pao,Odzak nije .. ? Nego imali kakvih preciznijih podataka vezano za Blajburg,mislim da je Janko ili neko bolje informisan na ovu temu., pisao da je dio Handzara zavrsio tamo.,nakon sto su se predali Britancima a ovi ih predali partizanima ?..
janko_007

#807 Re: Handzar

Post by janko_007 »

madner wrote:Moj dedo nije bio sklon hvalisanju, nego je volio nazvati stvari kakvim jesu. Pavelic i NDH su zadnji Njemacki saveznik, koji se bore i nakon potpisivanja kapitulacije Njemaca. Govoriti o tome da je Hitler digao ruke od njega je smjesno.

E svasta ga nadrobi ovdje svaka ti cast. Sta kazes za Pavelica i ustase, borili se do zadnjeg za Treci Reich. Ma borili se za svoju kozu, znali su sta ih ceka kad stignu partizani. Ne pratim tvoje ostale sfere interesovanja, ali po pitanju ovog djela nase novije istorije si supalj , kao supalj zub. Govoriti da je Handzar divizija bila NDH divizija, koja je stvorena na prijedlog Pavelica, govoriti o bosanskim muslimanima da su se osjecali kao hrvati islamske vjeroispovjesti, moze samo neko ko o tome nema uopste pojma ili neko ko zaista mrzi sve bosnjacko. I onda jos meni poturas da prekrajam istoriju. Na stranici 23 sam dao na uvid Sarajevsku rezoluciju, koju su potpisali ravno stotinu najvidjenijih ljudi intelektualaca, uleme, , tu su ugledni trgovci, tu je i gradonacelnik Sarajeva. Procitaj pa vidi kako su se osjecali bosanski muslimani u NDH. Na strani 27 sam postirao orginal dokument, gdje pomocnik predsjednika vlade Vjekoslav Vrancic, zeli da protjera Himmlerovog povjerenika za vrbovanje dobrovoljaca za Handzar diviziju, von Kremplera, jer ovaj zeli da vrbuje u diviziju samo bosanske muslimane. Procitaj, pa onda komentarisi. Inace kao sto rekoh, zelis da polemises po svaku cijenu, radi same polemike, a ne zato sto nesto znas. Ocjene su ti pausalne, neuvjerljive i bez ijednog fakta. Daj nam na uvid bar jedan dokument, bar jedan dokaz za tvoje tvrdnje da si u pravu, pa cemo dalje diskutovati. A ne sve tako nesto pausalno, rekla kazala.
janko_007

#808 Re: Handzar

Post by janko_007 »

Josko Domorocki wrote:Jel to ima veze sa legendom Berlin pao,Odzak nije .. ? Nego imali kakvih preciznijih podataka vezano za Blajburg,mislim da je Janko ili neko bolje informisan na ovu temu., pisao da je dio Handzara zavrsio tamo.,nakon sto su se predali Britancima a ovi ih predali partizanima ?..
Koliko ja znam uspjeli su se predati Britancima u mjestu St. Weid u Austriji i izbjegli biti zarobljeni od Rusa i Titovih partizana. Od prezivjelih pripadnika divizije znam da su bili u logorima po Njemackoj. Titova vlada je poslije rata trazila da im se izruruce komadant i clanovi glavnog staba. Kad su se Britanci spremali da izruce Sauberzweiga, glavnog zapovjednika Handzar divizije, on je izvrsio samoubistvo. Da je divizija bila u Bleiburgu, prvi put to sad cujem, pravo da ti kazem.
madner

#809 Re: Handzar

Post by madner »

janko_007 wrote:

E svasta ga nadrobi ovdje svaka ti cast. Sta kazes za Pavelica i ustase, borili se do zadnjeg za Treci Reich. Ma borili se za svoju kozu, znali su sta ih ceka kad stignu partizani. Ne pratim tvoje ostale sfere interesovanja, ali po pitanju ovog djela nase novije istorije si supalj , kao supalj zub. Govoriti da je Handzar divizija bila NDH divizija, koja je stvorena na prijedlog Pavelica, govoriti o bosanskim muslimanima da su se osjecali kao hrvati islamske vjeroispovjesti, moze samo neko ko o tome nema uopste pojma ili neko ko zaista mrzi sve bosnjacko. I onda jos meni poturas da prekrajam istoriju. Na stranici 23 sam dao na uvid Sarajevsku rezoluciju, koju su potpisali ravno stotinu najvidjenijih ljudi intelektualaca, uleme, , tu su ugledni trgovci, tu je i gradonacelnik Sarajeva. Procitaj pa vidi kako su se osjecali bosanski muslimani u NDH. Na strani 27 sam postirao orginal dokument, gdje pomocnik predsjednika vlade Vjekoslav Vrancic, zeli da protjera Himmlerovog povjerenika za vrbovanje dobrovoljaca za Handzar diviziju, von Kremplera, jer ovaj zeli da vrbuje u diviziju samo bosanske muslimane. Procitaj, pa onda komentarisi. Inace kao sto rekoh, zelis da polemises po svaku cijenu, radi same polemike, a ne zato sto nesto znas. Ocjene su ti pausalne, neuvjerljive i bez ijednog fakta. Daj nam na uvid bar jedan dokument, bar jedan dokaz za tvoje tvrdnje da si u pravu, pa cemo dalje diskutovati. A ne sve tako nesto pausalno, rekla kazala.
Mislim da imas ozbiljan problem sto ne citas sto pise, nego sto bi htio da pise.
NDH se borio poslje kapitulacije Njemacke. Svi ostali kvisnlinski rezimi su pali ranije. To je cinjenica i tu nema diskusije. Odgovaralo ti ili ne.
Handzar je bio SS divizija, niti sam rekao da je stvorena na prijedlog Pavelica niti govorim o osjecajima. Mislim ako bi ti da vodis monolog sa tezama koje sam napises nemam nista protiv, ali onda nemoj mene citirati sa tim glupostima.

Procitaj sta sam napisao, ne postavljaj pogresne navode ili se nemoj buniti kada te ispravim.
wolf07

#810 Re: Handzar

Post by wolf07 »

Jedna stvar se namece sama po sebi, kad je 13.SS toliko hrvatska zbog cega su onda kao sluzbeni dio uniforme nosili fes i zbog cega su se zvali bas "Handzar" a ne "Zrinjski" ili kako vec. Kako Janko rece, ovo sto u zagradi stoji "1.hrvatska" je puki kompromis da se Pavelic puno ne raspizdi i nista vise od toga.
madner

#811 Re: Handzar

Post by madner »

I isto tako mozes reci da je ono na ruci bitnije.
Luftwaffe

#812 Re: Handzar

Post by Luftwaffe »

Pa normalno da je muslimanska. Pa i sam naziv je muslimanski. Zašto je jeruzalemski muftija imao saradnju sa hitlerom. Najzad, gledali smo slike pripadnika kako klanjaju u njemačkim uniformama. I dali su svoj doprinos na sremskom frontu protiv CA.
janko_007

#813 Re: Handzar

Post by janko_007 »

MuftijaZukorlic wrote: Posve je jasno, da Handzarovci nisu ''klali'' Srbe, i ubijali civile, nego su bili veoma aktivni u odbrani Bosnjackih sela, boreci se i protiv cetnika, ustasha ali i Njemaca
Muftija, vjerovatno si htio reci da su se Handzarovci borili zajedno sa cetnicima , ustasama i Nijemcima, protiv partizana. Pa ti se omaklo. Hajd, za pocetak i nije lose procitati Zijinu knjigu, ima dosta korisnih informacija.
MojneBaKofrcenje

#814 Re: Handzar

Post by MojneBaKofrcenje »

Zanima me gdje mogu naci knjige o Handzar diviziji?
Ne vjerujem ni ja da su oni bili zlocinci :-?
janko_007

#815 Re: Handzar

Post by janko_007 »

MojneBaKofrcenje wrote:Zanima me gdje mogu naci knjige o Handzar diviziji?
Ne vjerujem ni ja da su oni bili zlocinci :-?
Pa evo ovaj muftija je postavio juce download knjige Zije Sulemanpasica:Istine i lazi o 13. SS diviziji. Ne znam ko je ukloni tako brzo. Sigurno , Cmojo
Imam knjigu ali sam ipak uspio i downloadirati i ovu sa interneta. Ova knjiga ti je dovoljna za pocetak. A pogotovo jos, ako hoces da se ubjedis da 13 SS divizija nije zlocinacka, a pripadali su Waffen SS i sluzili Himmleru
MojneBaKofrcenje

#816 Re: Handzar

Post by MojneBaKofrcenje »

Hvala! :thumbup: Bas danas nadjoh tu knjigu Zije Sulejmanpasica preko Google, na ovoj stranici http://klix.com/e-bibliote ... tine-i-lai

Procitao sam dvadesetak stranica do sada, jako zanimljiva knjiga
SkyLimit

#817 Re: Handzar

Post by SkyLimit »

janko,negdje sam pročitao da je dosta pripadnika Hadžiefendićeve legije prešlo u Handžar?
Znaš li šta o tome?
Gledao sam slike pripadnika te njegove legije,vidim tu nekako mi se čini dosta muškaraca od 40-45 godina dok kad gledam slike Handžaraca sve momci od nekih 20 godina,lijepi,visoki,ali interesantno da se stalno pojavljuju jedna te ista lica,haman su uvjek one naočite isticali u prve redove na smotrama :D
janko_007

#818 Re: Handzar

Post by janko_007 »

SkyLimit wrote:janko,negdje sam pročitao da je dosta pripadnika Hadžiefendićeve legije prešlo u Handžar?
Znaš li šta o tome?
Gledao sam slike pripadnika te njegove legije,vidim tu nekako mi se čini dosta muškaraca od 40-45 godina dok kad gledam slike Handžaraca sve momci od nekih 20 godina,lijepi,visoki,ali interesantno da se stalno pojavljuju jedna te ista lica,haman su uvjek one naočite isticali u prve redove na smotrama :D
Postovanje,
na strani 13 na ovu temu sam ovo napisao:
O njegovoj jedinici i liku Muhamedage Hadziefendica, pisao je Jahic Adnan i stoga cu ovdje citiati njegovu knjigu( sa manjim izmjenama i skracenjima) -"Muslimanske formacije tuzlanskog kraja u drugom svjetskom ratu", Tuzla, 1995.
Znaci procitajte dio knjige koju sam citirao na toj strani ili procitajte cijelu knjigu, koja je uzgred, najbolje dosad obradila istorijat Hadziefendiceve legije
pozdrav
janko-007
zović

#819 Re: Handzar

Post by zović »

Nešto od ovoga treba bacit a vodu,ali ipak zanimljivo je pročitati neke povijesne činjenice.

http://bnsp.blogger.ba/arhiva/2009/05/03/2157828

http://bnsp.blogger.ba/
janko_007

#820 Re: Handzar

Post by janko_007 »

Evo postiram naredbu zapovjednika 13 SS handzar divizije, Sauberzweiga, gdje on izricito naredjuje svojim vojnicima da se ne smiju vrsiti zlocini nad civilnim stanovnistvom pravoslavne i katolicke vjeroispovjesti. Naredba je izdata po prelasku divizije iz Srema u Bosnu 27-03. 1944, tj po njenom prvom ratnom angazovanju na tlu BIH, posle obuke u Francuskoj i Njemackoj
Image
Image
Image
Image
janko_007

#821 Re: Handzar

Post by janko_007 »

Malo je ipak nejasno ispalo ovo sa fotokopiranjem pa cu citirati ovaj dokument u onom djelu gdje on daje uputstva za ponasanje prema pravoslavnom i katolickom stanovnistvu u Bosanskoj zajednici:
"Vi znate da u Bosni , pored muslimana zive i pravoslavci i katolicki Hrvati. Svi oni ovu zemlju zovu svojom domovinom. Svi oni moraju biti ukljuceni u Bosansku narodnu zajednicu, jer smatraju ovu zemlju svojom kolijevkom.Koliko god se mi nadamo i znamo, da nam bas muslimani daju prvo cvrsto tlo za oslobodjenje, u tolikoj mjeri ne smijemo izostaviti ni druge. Molim, mislite na to i zaboravite sitne mrznje, koje samo stvaraju nove nerede"(Pismena naredba generala Sauberzweiga, zapovjednika 13. SS Divizije-Handschar. str.2 i 3)
janko_007

#822 Re: Handzar

Post by janko_007 »

Jos dva dokumenta, tj dvije naredbe o preimenovanju 13 SS divizije u Handzar
Image
Image
janko_007

#823 Re: Handzar

Post by janko_007 »

Huska ko Babo, ko plati vise. Samo nek ne diraju Cazinsku krajinu.
Image
Evo clanka od 04.avgusta 1943. u "Novom listu", sluzbenom listu NDH za BIH, o tome kako je Huska napustio partizane a onda prisao Nijemcima. Veliki dio njegove vojske je usao u sastav 13. Handzar Divizije
janko_007

#824 Re: Handzar

Post by janko_007 »

Ni poslije toliko vremena, koje sam proveo baveci se ovom divizijom, nije mi jasno, zasto je Nijemcima, prije svega Himmleru i Hitleru, bilo toliko stalo do ove divizije. Gledalo se u svim detaljima da sve stima. Pri samom formiranju divizije, Nijemci nisu znali, kako izgleda fes, pa su greskom narucili da se skroje hiljade fesova, ali onih visokih, marokanskih. Svi su bili vraceni nazad na doradu, tako se doslo do toga da fes bude isti onakav, kakav su imale Bosnjacke regimente iz Prvog svjetskog rata. Kad je iz Handzar divizije izdvojen albanski bataljon, koji ce biti jezgro za stvaranje albanske SS divizije-Skenderbeg, oni su fesove zamjenili bjelim albanskim kapama. Na ishranu se veoma pazilo, tako da je svinjsko meso bilo potpuno izbaceno iz ishrane, a konzumiranje alkohola bilo strogo zabranjeno.Brigu o tome su preuzeli na sebe tabor-imami.Prilikom proslava Bajrama, pravljeni su posebni planovi o nagradnim odsustvima pripadnika divizije. Vrhunac svega je Himmlerova direktiva(naredba), da se pricanje viceva, na racun Bosnjaka(Muja, kako su ih pogrdno zvali Nijemci) strogo zabrani.
wolf07

#825 Re: Handzar

Post by wolf07 »

janko_007 wrote:Ni poslije toliko vremena, koje sam proveo baveci se ovom divizijom, nije mi jasno, zasto je Nijemcima, prije svega Himmleru i Hitleru, bilo toliko stalo do ove divizije. Gledalo se u svim detaljima da sve stima. Pri samom formiranju divizije, Nijemci nisu znali, kako izgleda fes, pa su greskom narucili da se skroje hiljade fesova, ali onih visokih, marokanskih. Svi su bili vraceni nazad na doradu, tako se doslo do toga da fes bude isti onakav, kakav su imale Bosnjacke regimente iz Prvog svjetskog rata. Kad je iz Handzar divizije izdvojen albanski bataljon, koji ce biti jezgro za stvaranje albanske SS divizije-Skenderbeg, oni su fesove zamjenili bjelim albanskim kapama. Na ishranu se veoma pazilo, tako da je svinjsko meso bilo potpuno izbaceno iz ishrane, a konzumiranje alkohola bilo strogo zabranjeno.Brigu o tome su preuzeli na sebe tabor-imami.Prilikom proslava Bajrama, pravljeni su posebni planovi o nagradnim odsustvima pripadnika divizije. Vrhunac svega je Himmlerova direktiva(naredba), da se pricanje viceva, na racun Bosnjaka(Muja, kako su ih pogrdno zvali Nijemci) strogo zabrani.
Da budem iskren mene te stvari toliko i ne cude. Sjecam se da je po pricama ocevog amidze koji je sluzio vojsku Kraljevine Jugoslavije takodje za muslimane bio poseban kazan bez svinjetine, jednom prilikom je pozvan sa obuke i jadnik je mislio da je nesto zabrlj'o, kad ono tamo svecanost u povodu nove Hidzeretske godine kojoj muslimani nikad nisu predavali previse paznje. Dakle, nekad davno je senzibilitet po pitanju nacionalne i vjerske pripadnosti bio daleko vise izgradjen nego li se to misli danas nakon iskustava iz JNA. Sto se tice fesa cuo sam neku pricu (koja ne mora biti tacna) da su Bosnjaci u 13,SS odbili da nose marokanski fes pa je bilo frke oko toga a sve je zavrseno na nacin kako si to opisao.
Post Reply