Handzar divizija

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Handzar je?

Zlocinci
208
50%
Nemam stav
81
19%
Pozitivci
129
31%

Total votes: 418

Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1276 Re: Handzar divizija

Post by Woody »

Ma, to mi radi @janko_007:

Image

Sve tačno od A do Ž (Š) :thumbup: Maksimalnih 100 bodova - ideš na kantonalno takmičenje ;-)

Vidi se ko uči i ko čita i kome je stalo do dobre ocjene.

Keep a good pace on :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Drinski

#1277 Re: Handzar divizija

Post by Drinski »

Negdje pročitah da oni nisu imali handzar nozeve, nego da je to izmisljotina, a da naziv potice od grba na zastavi.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1278 Re: Handzar divizija

Post by JoseMujica »

janko :thumbup:
visokijablan

#1279 Re: Handzar divizija

Post by visokijablan »

Visoki jablane,
vidim da si se pravo razmahao i svaki put sve zescim tonom mi se obracas:"Daj izvore, daj izvore". A ja izvora, bar sto se tice Pavelica i njegovog rezima, bar toga imam napretek. Posto sam se dugo bavio Handzar divizijom, morao sam se baviti i NDH, jer je to dvoje neodvojivo. Kad sam citirao Generala Tarnera koji tacnije ima titulu Der Chef der Verwaltungsstabes beim Militärbefehlshaber in Serbien, Ministerialdirektor und SS-Gruppenfuhrer Dr. Turner. On se u jednom svom izvjestaju(03. septembra) obraca Glavnokomandujucem Wehrmachta Südost von Gleise-Horstenau i kaze sledece: ".....Nach hier vorliegenden Meldungen sind allein in Kroatien rund 200 000 Serben ermordet worden. Diesen Ermordungen sind hier allgemein bekannt und werden Rücksicht darauf, daß das kroatische Gebiet unter dem Schutz der deutschen Reiches seine Selbständigkeit erlangte, sowie mit Rücksicht darauf, daß das die in Kroatien liegende Truppe nicht verhinderte, letztlich den Deutschen zu Last gelegt". U prevodu : On obavjestava glavnokomandujuceg za Jugoistok Europe, da je od dolaska Pavelica na vlast pa do dana pisanja(03.9.1941) u Hrvatskoj pobijeno oko 200 000 Srba, Ta ubistva su ovdje svima poznata, s tim sto se posebno to treba posmatrati da je NDH u sklopu njemackog Rajha i da samo Nijemcima duguju tu svoju samostalnost. Osim Toga trupe Koje su stacionirane u NDH(misli se na hrvatsku regularnu i neregularnu vojsku) su duzne da sprecavaju te zlocine a ne da ih sami cine, da bi se to na kraju sve pripisalo Nijemcima. Dr. Turner navodi jos u istom izvjestaju da je i 104 000 i pored protivljenja njemackih okupacionih vlasti u Srbiji protjerano iz NDH u Srbiju. Ovaj izvjestaj Turnera sam prvi put nasao mikrofilmovan u Militär Archiv Freiburg i to pod Mikrofilm Ins. f. Zeitgesch. MA328 B1. 651866ff. Takodje sam zitat tog izvjestaj to nalazio i u knjizi George Stein : "Die Waffen-SS". A doslovno sam uzeo zitat ovdje na forumu iz knjige Ladislaus Hory, Martin Broszat: "Der kroatische Ustascha-Staat 1941-1945, Deutsche Verlags-Anstalt, Stuttgart 1964, Str.109.
O Pavelicu i NDH te njihovim zlocinima u njemackim izvorima postoji more dokumenata, sto objavljenih sto neobjavljenih. Kod nas je to lijepo ovjavljeno od zaplijenjene dokumentacije NDH u tomovima i tomovima u "Zborniku dokumenata i podataka o narodnooslobodilackom ratu jugoslovenskih naroda". Bogdan Krizman je napisao nekoliko knjiga o NDH i Pavelicevom rezimu(sve ih Imam) zatim Fikreta Jelic-Butic: Ustase. Nisam ti namjerno tu literaturu i nase izvore stavio na prvo mjesto jer je kod susjeda sad moderno svakog ko se time bavi proglasiti komunjarom, udbasem, jugonostalgicarom.
E sad sto se tice sta je starije koka ili jaje kad su u pitanju velikocetnicki i , velikosrpski plan o istrebljenju katolika i muslimana u BiH, kako ti kazes ili svojatanje BIH i velikohrvatski apetiti tj Hrvatska do Drine i Zemuna(to ja kazem) to je veliko povjesno pitanje. Najbolje je jelda kad se velikosrbi i velikohrvati dogovore, kao onomad 26.08.1939 Sporazum Cvjetkovic-Macek, a to je pocetak svih sledecih dogovora. Onda u takvim podjelama nema nigdje mjesta za cvijece hrvatskog naroda. Ima ali u PM ili da se ponovo vrate svojoj praiskonskoj katolickoj vjeri. A to, kako se radi su u bliskoj proslosti vec pokazali franjevci, Brale i kompanija, posebno u Hercegovini na Vidovdan 1941, da je cak i Vatikan intervenisao kod Pavelica a i kod Crkve u Hrvata, da se prestane sa tim rabotama.
E sad malo da ozbiljno porazgovaramo , ko je opasniji za BIH(kao drzavu). Velikosrpski ili velikohrvatski program. Jos od Starcevica pa na ovamo nema ni jedne politicke partije u Hrvata(Osim projugoslovenske Narodne stranke Strosmajer-Racki-Gaj) koja ne vidi cijelu BIH u sastavu Hrvatske. Pa cak i one Koje su ko biva malo liberalnije ali imaju hrvatski predznak u imenu. Evo mi u ruci, dal slucajno knjiga iz 1908 godine a pisao je Niko drugi do utemeljitelj Hrvatske seljacke stranke, Stjepan Radic. Knjiga tacno 60 strana., a cudnog naslova" Zivo hrvatsko pravo na Bosnu i Hercegovinu". E tu mi fili, sine Brute. Sta tek mislis kakav su program imali frankovci i njima slicni, kad on Radic, zrtva velikosrpskih nacionalista pise jednu takvu knjigu o hrvatskom istorijskom pravu na BIH. Ko da mu je babovina. E vidis, u tom konceptu treba posmatrati , kao pozitivnu tu ideju Autonomasa u BIH(ali samo u tom) i njihov Memorandum na Adolfa Hitlera da se BIH u cjelokupnim njenim granicama izvuce iz ralja NDH i prikljuci direktno trecem Rajhu. Eto to su te dobre namjere muslimanskog politickog vodjstva , ali se mora po sto puta ponoviti da je put do pakla uvjek poplocan dobrim namjerama.[/quote]

Preuzimaš neprovjerene stvari sa srbskih nacionalističkih foruma,ne želim ulaziti u polemiku o kronologiji zločina u NDH,mislim da je to jasno pogotovo u BIH,reći ću samo to da je kompletna građa iz tog vremana i sada u Beogradskim arhivima nedostupna javnosti uključujući tu i sve logore kao one u NDH isto tako i one u Nedićevoj Srbiji.Onda kada ta građa bude dostupna moći ćemo donositi relevantne zaključke,do tada gotovo ništa.
janko_007

#1280 Re: Handzar divizija

Post by janko_007 »

Drinski wrote:Negdje pročitah da oni nisu imali handzar nozeve, nego da je to izmisljotina, a da naziv potice od grba na zastavi.
Jesu imali handzare ali na kragni. Imas pravo da je to bio (neki) stilizovani bosanski grb (ruka do lakta sa krivom sabljom). Inace ime divizije se cesto mjenjalo. Prijedlog imena Handzar dao je(slucajno) sef generalstaba SS u Berlinu, Gottlob Berger. A naredbu za preimenovanje je potpisao Hitler 15.maja 1944. Divizija je i izdavala list"Handzar". A samo naoruzanje Handzar divizije se ni u cemu nije razlikovalo od ostalih lovackih (brdskih) ss divizija. Dakle nigdje nisu imali u svom naoruzanju neke posebne kame ili handzare za klanje.
janko_007

#1281 Re: Handzar divizija

Post by janko_007 »

visokijablan wrote: Preuzimaš neprovjerene stvari sa srbskih nacionalističkih foruma,ne želim ulaziti u polemiku o kronologiji zločina u NDH,mislim da je to jasno pogotovo u BIH,reći ću samo to da je kompletna građa iz tog vremana i sada u Beogradskim arhivima nedostupna javnosti uključujući tu i sve logore kao one u NDH isto tako i one u Nedićevoj Srbiji.Onda kada ta građa bude dostupna moći ćemo donositi relevantne zaključke,do tada gotovo ništa.
Kad koristim literaturu i arhivsku gradju, kada je u pitanju Handzar divizija, ali i NDH onda koristim ali iskljucivo njemacke arhive i literaturu na njemackom jeziku. Za neke srbske nacionalisticke forume , nemam pojma o cemu pises. Beogradske arhive niti sam koristio niti cu ih koristiti. Arhivska gradja tj zaplijenjena dokumenta o zlocinima NDH su objavljena u vise tomova, kao sto sam ti ranije naveo u "Zborniku dokumenata i podataka o narodnooslobodilackom ratu", a te zbornike u BIH ima svaka imalo bolje opremljena seoska biblioteka(knjiznica). Ne racuna se vrijeme od 1991 vec prije Isusa i poslije Isusa a tako i istorija ili povjest. A iskreno receno, nasa istocna braca preko Drine i nemaju sta objaviti o Drugom svjetskom ratu a da to vec ranije nije objavljeno. O zadnjem ratu na ovim prostorima , e to imaju.
I na kraju da ti ponudim jednu stranicu za vlastitu edukaciju i da prestanemo sa jalovom prepiskom. Ende. Schluss.
http://www.znaci.net/
VjecitiStudent

#1282 Re: Handzar divizija

Post by VjecitiStudent »

Janku zlatna medalja za strpljenje, Jablan je opet izvanredni predstavnik tranzicijskog patriotskog plitkoumlja.
Tvrtko II Kotromanić

#1283 Re: Handzar divizija

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Janko inace :thumbup:
uvijek su mu postovi argumentovani, ne znam je li mozda upravo ovo (historija) njegov fah
i ako jeste, i ako nije, opet :thumbup:
moze se nauciti nesto i na ovom forumu :)
visokijablan

#1284 Re: Handzar divizija

Post by visokijablan »

[quote="visokijablan"]Visoki jablane,
vidim da si se pravo razmahao i svaki put sve zescim tonom mi se obracas:"Daj izvore, daj izvore". A ja izvora, bar sto se tice Pavelica i njegovog rezima, bar toga imam napretek. Posto sam se dugo bavio Handzar divizijom, morao sam se baviti i NDH, jer je to dvoje neodvojivo. Kad sam citirao Generala Tarnera koji tacnije ima titulu Der Chef der Verwaltungsstabes beim Militärbefehlshaber in Serbien, Ministerialdirektor und SS-Gruppenfuhrer Dr. Turner. On se u jednom svom izvjestaju(03. septembra) obraca Glavnokomandujucem Wehrmachta Südost von Gleise-Horstenau i kaze sledece: ".....Nach hier vorliegenden Meldungen sind allein in Kroatien rund 200 000 Serben ermordet worden. Diesen Ermordungen sind hier allgemein bekannt und werden Rücksicht darauf, daß das kroatische Gebiet unter dem Schutz der deutschen Reiches seine Selbständigkeit erlangte, sowie mit Rücksicht darauf, daß das die in Kroatien liegende Truppe nicht verhinderte, letztlich den Deutschen zu Last gelegt". U prevodu : On obavjestava glavnokomandujuceg za Jugoistok Europe, da je od dolaska Pavelica na vlast pa do dana pisanja(03.9.1941) u Hrvatskoj pobijeno oko 200 000 Srba, Ta ubistva su ovdje svima poznata, s tim sto se posebno to treba posmatrati da je NDH u sklopu njemackog Rajha i da samo Nijemcima duguju tu svoju samostalnost. Osim Toga trupe Koje su stacionirane u NDH(misli se na hrvatsku regularnu i neregularnu vojsku) su duzne da sprecavaju te zlocine a ne da ih sami cine, da bi se to na kraju sve pripisalo Nijemcima. Dr. Turner navodi jos u istom izvjestaju da je i 104 000 i pored protivljenja njemackih okupacionih vlasti u Srbiji protjerano iz NDH u Srbiju.

Radi se o Šefu civilne administracije Srbije Dr. Haraldu Turneru koji u kolovozu 1942. izjavio je da je Beograd bio prvi grad u Europi koja je postala Judenfrei, te da je Srbija među rijetkim zemljama koja se riješila židovskog pitanja.
Dakle vrlo realan izvještaj,no 200 000 Srpskih žrtava u NDH do 03.09. 1941??? nije ničim potkrijepljen, čini mi se potpuno precijenjena brojka ,pa bih te molio da to učiniš.
Last edited by visokijablan on 17/04/2015 09:32, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1285 Re: Handzar divizija

Post by Chmoljo »

visokijablan wrote:Radi se o Šefu civilne administracije Srbije Dr. Haraldu Turneru koji u kolovozu 1942. izjavio je da je Beograd bio prvi grad u Europi koja je postala Judenfrei, te da je Srbija među rijetkim zemljama koja se riješila židovskog pitanja.
Dakle vrlo realan izvještaj,no 200 000 Srpskih žrtava u NDH do 03.09. 1943 nije ničim potkrijepljen čini mi se potpuno precijenjena brojka ,pa bih te molio da to učiniš.
i to imena, matične brojeve žrtava i prijavu prebivališta, moliću lijepo.

:facepalm:
Edin H.

#1286 Re: Handzar divizija

Post by Edin H. »

PM72 wrote:Možda ova snaša ima 1,80 cm :lol:
:lol: :lol: :lol:
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1287 Re: Handzar divizija

Post by Woody »

Chmoljo wrote:...i to imena, matične brojeve žrtava i prijavu prebivališta, moliću lijepo.

:facepalm:
Ne bih zanemario ni ovjerene kopije rodnih listova ;-)
visokijablan

#1288 Re: Handzar divizija

Post by visokijablan »

Čovjek govori o 200 000 srbskih žrtava samo u prvih šest mjeseci ondašnje NDH i vi mu plješćete,pa sam naravno slobodan pitati za dokaze u vezi ovoga,a mene zanima zbog čega su četnici radili onako masovne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u BIH baš u tom ranom periodu nove države,dali zbog toga što je BIH priključena Hitlerovoj Njemačkoj,ili to sve ima još dublje historijske korijene?
janko_007

#1289 Re: Handzar divizija

Post by janko_007 »

visokijablan wrote:Čovjek govori o 200 000 srbskih žrtava samo u prvih šest mjeseci ondašnje NDH i vi mu plješćete,pa sam naravno slobodan pitati za dokaze u vezi ovoga,a mene zanima zbog čega su četnici radili onako masovne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u BIH baš u tom ranom periodu nove države,dali zbog toga što je BIH priključena Hitlerovoj Njemačkoj,ili to sve ima još dublje historijske korijene?
Jablane,
ne znam zaista sta ti hoces. Pricamo ovdje citavo vrijeme o tome kako je i pod kakvim uslovima formirana 13. SS Divizija zvana Handzar. Ja sam na ovom forumu poceo da pisem o Handzar diviziji pocetkom 2011, tacnije od stranice br.12 na temu Handzar. Samo od mojih postova bi mogao komotno dobar diplomski rad napraviti. Nekad sam i off-Topic pisao i o korijenima mrznje i sukoba na nasim prostorima . Nekad sam pisao i o zadnjem ratu i cesto bio sa pravom ukoren(od administratora) da se drzim teme. O zlocinima cetnika, o snu o velikoj Srbiji, o Moljevicevoj platformi, ali i "radu "na terenu Pavla Djurisica, sve sam do u tancine izlozio. E sad dolazis ti i trazis da pisemo off Topic ponovo o tome. A nasao si se uvrijedjen jer sam naveo podatke Haralda Turnera o 200 000 bestijalno pobijenih Srba u NDH. Nisu to moji podaci , vec citati. A dali su istiniti. Ja licno mislim da jesu jer se radi o sluzbenoj prepisci izmedju glavnokomandujuceg covjeka za civilna pitanja u Srbiji (i kako si pravilno izguglo, covjeka koji je izjavio:Serbien is Judenfrei) i glavnokomandujuceg Wehrmachta za Jugoistok Evrope generala Gleise-Horstenau. Povod za tu prepisku je bilo protjerivanje Srba(104 000) iz NDH u Srbiju. Kad covjek glavnokomandujuci za civilna pitanja se sluzbeno zali i obavjestava o tome glavnokomandujuceg za vojna pitanja i ako taj izvjestaj postoji u Vojnom arhivu, koji bi, po tebi bili razlozi da o tome Turner laze. Ima tu jos vise izvjestaja o zlocinima NDH nad srbskim stanovnistvom koje je pisao zamjenik njemackog ambasadora u NDH Troll(Heribert von Troll-Obergfell) ministarsvu vanjskih poslova(Auswertige Amt) u Berlin. I ne samo on. O tome pise i von Krempler, centrali SS u Berlin. Bio bih jako zadovoljan ako imas drukcije podatke, naravno ako nisu pisani rukom Dr Mile Budaka, Andrije Artukovica ili Lorkovica.

Drugo. Treba znati da je tema ovdje Handzar divizija a ne zlocini NDH, a ako zelis zainteresovati pucanstvo otvori novu temu, pa i o zlocinima cetnika. Zlocini NDH su vazni za temu Handzar divizije i ja sam ih pomenuo u tom kontekstu, jer su cesto pominjani u Muslimanskim rezolucijama i ti zlocini(kako pise u rezolucijama)su bili povod za pokolj muslimanskog stanovnistva u Istocnoj Bosni i Hercegovini od strane cetnika(ali ne i jedini). U rezolucijama pise da su ustase, kad su isli u svoje koljacke pohode protiv srpskog stanovnistva namjerno stavljale fesove na glavu i dozivali se muslimanskim imenima, da Srbi pomisle da su te ustase muslimani. A da ne lazem , evo ti link:
http://www.miz-mostar.com/index.php/his ... 941-godine
Trece. Kad sam pomenuo zlocine NDH, oni su opisani i u Memorandumu koji su napisali Autonomasi Adolfu Hitleru. Tu se pise Hitleru da je NDH najnemirnije podrucje u citavom Trecem rajhu, jer su upravo vojne i civilne vlasti NDH, progonom i ubistvima , prije svega srpskog stanovnistva, izazvale revolt i otjerali narod u sumu da bi (taj narod)potom posegli za oruzjem. Na mnogo mjesta i u rezolucijama a i u Memorandumu je navedeno da vlasti NDH nisu sposobne da odrzavaju javni red i mir , niti da sacuvaju zivote nenaoruzanog stanovnistva. Zbog toga i mole Hitlera da omoguci stvaranje jedne takve vojne sile(ovdje se misli na Handzar diviziju)koja ce uspjeti da zavede javni red i mir i da svakom pojedincu garantuje mir i slobodu. Eto u kom sam ja kontekstu pomenuo , opste poznatu tezu o zlocinima NDH protiv srpskog stanovnistva(kasnije i protiv muslimanskog).
Na kraju da dodam. Zar ti ne vidis da ljudi ovdje na forumu, vise tebi zvizde, nego sto meni aplaudiraju? Sta mislis zasto?
Zokipfc

#1290 Re: Handzar divizija

Post by Zokipfc »

to ti je to kad ulazis u diskusiju kao navijac
visokijablan

#1291 Re: Handzar divizija

Post by visokijablan »

Jablane,
ne znam zaista sta ti hoces. Pricamo ovdje citavo vrijeme o tome kako je i pod kakvim uslovima formirana 13. SS Divizija zvana Handzar. Ja sam na ovom forumu poceo da pisem o Handzar diviziji pocetkom 2011, tacnije od stranice br.12 na temu Handzar. Samo od mojih postova bi mogao komotno dobar diplomski rad napraviti. Nekad sam i off-Topic pisao i o korijenima mrznje i sukoba na nasim prostorima . Nekad sam pisao i o zadnjem ratu i cesto bio sa pravom ukoren(od administratora) da se drzim teme. O zlocinima cetnika, o snu o velikoj Srbiji, o Moljevicevoj platformi, ali i "radu "na terenu Pavla Djurisica, sve sam do u tancine izlozio. E sad dolazis ti i trazis da pisemo off Topic ponovo o tome. A nasao si se uvrijedjen jer sam naveo podatke Haralda Turnera o 200 000 bestijalno pobijenih Srba u NDH. Nisu to moji podaci , vec citati. A dali su istiniti. Ja licno mislim da jesu jer se radi o sluzbenoj prepisci izmedju glavnokomandujuceg covjeka za civilna pitanja u Srbiji (i kako si pravilno izguglo, covjeka koji je izjavio:Serbien is Judenfrei) i glavnokomandujuceg Wehrmachta za Jugoistok Evrope generala Gleise-Horstenau. Povod za tu prepisku je bilo protjerivanje Srba(104 000) iz NDH u Srbiju. Kad covjek glavnokomandujuci za civilna pitanja se sluzbeno zali i obavjestava o tome glavnokomandujuceg za vojna pitanja i ako taj izvjestaj postoji u Vojnom arhivu, koji bi, po tebi bili razlozi da o tome Turner laze. Ima tu jos vise izvjestaja o zlocinima NDH nad srbskim stanovnistvom koje je pisao zamjenik njemackog ambasadora u NDH Troll(Heribert von Troll-Obergfell) ministarsvu vanjskih poslova(Auswertige Amt) u Berlin. I ne samo on. O tome pise i von Krempler, centrali SS u Berlin. Bio bih jako zadovoljan ako imas drukcije podatke, naravno ako nisu pisani rukom Dr Mile Budaka, Andrije Artukovica ili Lorkovica.

Drugo. Treba znati da je tema ovdje Handzar divizija a ne zlocini NDH, a ako zelis zainteresovati pucanstvo otvori novu temu, pa i o zlocinima cetnika. Zlocini NDH su vazni za temu Handzar divizije i ja sam ih pomenuo u tom kontekstu, jer su cesto pominjani u Muslimanskim rezolucijama i ti zlocini(kako pise u rezolucijama)su bili povod za pokolj muslimanskog stanovnistva u Istocnoj Bosni i Hercegovini od strane cetnika(ali ne i jedini). U rezolucijama pise da su ustase, kad su isli u svoje koljacke pohode protiv srpskog stanovnistva namjerno stavljale fesove na glavu i dozivali se muslimanskim imenima, da Srbi pomisle da su te ustase muslimani. A da ne lazem , evo ti link:
http://www.miz-mostar.com/index.php/his ... 941-godine
Trece. Kad sam pomenuo zlocine NDH, oni su opisani i u Memorandumu koji su napisali Autonomasi Adolfu Hitleru. Tu se pise Hitleru da je NDH najnemirnije podrucje u citavom Trecem rajhu, jer su upravo vojne i civilne vlasti NDH, progonom i ubistvima , prije svega srpskog stanovnistva, izazvale revolt i otjerali narod u sumu da bi (taj narod)potom posegli za oruzjem. Na mnogo mjesta i u rezolucijama a i u Memorandumu je navedeno da vlasti NDH nisu sposobne da odrzavaju javni red i mir , niti da sacuvaju zivote nenaoruzanog stanovnistva. Zbog toga i mole Hitlera da omoguci stvaranje jedne takve vojne sile(ovdje se misli na Handzar diviziju)koja ce uspjeti da zavede javni red i mir i da svakom pojedincu garantuje mir i slobodu. Eto u kom sam ja kontekstu pomenuo , opste poznatu tezu o zlocinima NDH protiv srpskog stanovnistva(kasnije i protiv muslimanskog).
Na kraju da dodam. Zar ti ne vidis da ljudi ovdje na forumu, vise tebi zvizde, nego sto meni aplaudiraju? Sta mislis zasto?

Tema je Handžar divizija te međunarodne,a pogotovo okolnosti u ondašnjoj BIH.
Nisam navijački nastrojen niti bilo šta opravdavam nego stvari pokušavam sagledati očima jednog Bošnjaka ili Hrvata iz ist.Bosne ili Hercegovine gdje je u periodu koji si naveo(03.09.1941g) protjerano ili pobijeno stanovništvo,radi se o desetinama tisuća uglavnom muslimanskih i ono malo hrvatskih civila.

A što se tiče izvješća vidjeli smo u ovom ratu šta znače kriva ili lažna svjedočanstva raznih novinara ili političkih guvernera..Srebrenica se prešućivala ili nastojala skriti sve do pronalaska masovnih grobnica,a neki to i danas čine.a da ne spominjem Vukovar,Prijedor i druga mjesta o kojima su izvještaji govorili da je sve u redu.
Naravno da je brojka o srbskim žrtvama u periodu koju si naveo čista glupost i manipulacija,pri tom ne kažem da u tom periodu Srbi nisu bili ubijani.
Last edited by visokijablan on 18/04/2015 11:12, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#1292 Re: Handzar divizija

Post by VjecitiStudent »

visokijablan wrote: Tema je Handžar divizija te međunarodne,a pogotovo okolnosti u ondašnjoj BIH.
Nisam navijački nastrojen niti bilo šta opravdavam nego stvari pokušavam sagledati očima jednog Bošnjaka ili Hrvata iz ist.Bosne ili Hercegovine gdje je u periodu koji si naveo(03.09.1943g) protjerano ili pobijeno stanovništvo,radi se o desetinama tisuća uglavnom muslimanskih i ono malo hrvatskih civila.

A što se tiče izvješća vidjeli smo u ovom ratu šta znače kriva ili lažna svjedočanstva raznih novinara ili političkih guvernera..Srebrenica se prešućivala ili nastojala skriti sve do pronalaska masovnih grobnica,a neki to i danas čine.a da ne spominjem Vukovar,Prijedor i druga mjesta o kojima su izvještaji govorili da je sve u redu.
Naravno da je brojka o srbskim žrtvama u periodu koju si naveo čista glupost i manipulacija,pri tom ne kažem da u tom periodu Srbi nisu bili ubijani.
:-)
Demokratizacija interneta je jedna od najgorih tekovina moderne civilizacije.
wolf07

#1293 Re: Handzar divizija

Post by wolf07 »

Ne bih da se petljam u stvar za koju nemam ni argumente, a ni kontraargumente. No ipak, izgleda da je za nekih 150 dana dnevno ubijano više od 1000 Srba ako je izvještaj tačan. Nije to fizički neizvodivo na tako velikom prostoru kao što je prostor NDH, ali ipak!?!? Da je to tačno mislim da bi postojao neki trag o masovnijem stradanju iz tog perioda osim tog spornog izvještaja. Naravno da bi se u tom slučaju negdje desilo da strada nekoliko hiljada ljudi i to bi bilo manje-više poznata stvar. Samo primjera radi, svi znaju za strijeljanja u Kragujevcu i Kraljevu koja bi se nekako mogla uklopiti u tu brojku, a takvih primjera u NDH iz prvih pet mjeseci rata jednostavno - nema! Stradanje Srba u NDH jeste bilo masovno ali imam utisak da je ova brojka prenapuhana iz ko zna kojih razloga.
goodbar

#1294 Re: Handzar divizija

Post by goodbar »

Prvo,uz četnička klanja,prije svega,muslimana,' 41.god.u istočnoj Bosni i zapadnom Sandžaku,osnovaše se oni koji pobjegoše ispred četnikog noža,tih godina.I osnovaše "Crnu Legiju",osvjetnika i onih koji htedoše vratiti milo za drago četnicima,koji po Podrinju ugasiše muslimanska i hrvatska sela i gradove.I,konačno, "Handžar"Diviziju,zaštitare muslimanske,osnovaše oni koji su samo htjeli zaštititi mislimanski narod.Muslimani i Hrvati su samo kolateralna šteta,samo ljudi koji su su se desili na pogrešnom mestu,u pogrešno vreme.
AkHolic

#1295 Re: Handzar divizija

Post by AkHolic »

Handzar divizija je esencija antifašizma :mrgreen:
gonič zmajeva

#1296 Re: Handzar divizija

Post by gonič zmajeva »

wolf07 wrote:Ne bih da se petljam u stvar za koju nemam ni argumente, a ni kontraargumente. No ipak, izgleda da je za nekih 150 dana dnevno ubijano više od 1000 Srba ako je izvještaj tačan. Nije to fizički neizvodivo na tako velikom prostoru kao što je prostor NDH, ali ipak!?!? Da je to tačno mislim da bi postojao neki trag o masovnijem stradanju iz tog perioda osim tog spornog izvještaja. Naravno da bi se u tom slučaju negdje desilo da strada nekoliko hiljada ljudi i to bi bilo manje-više poznata stvar. Samo primjera radi, svi znaju za strijeljanja u Kragujevcu i Kraljevu koja bi se nekako mogla uklopiti u tu brojku, a takvih primjera u NDH iz prvih pet mjeseci rata jednostavno - nema! Stradanje Srba u NDH jeste bilo masovno ali imam utisak da je ova brojka prenapuhana iz ko zna kojih razloga.
Kažu za rat da je igra brojki. Kod nas se zna za svaki zločin, streljanje. Ali ovih 200.000 pobijenih nema ni jedan spomenik ni svjedoka.
Brojke su sigurno lažne. Zanimljivo kako neki forumaši vjeruju samo nacističkim izvještajima. :roll: Oni ne lažu.
Kaligrafija

#1297 Re: Handzar divizija

Post by Kaligrafija »

Toliko je istinit izvjestaj iz Jasenovca, da se na njemu naslo desetine clanova moje familije, da su ubijeni od strane ustasa, ustvari su ih ubili cetnici u istocnoj Bosni! Pricao sam sa jos dosta ljudi koji su na tim spiskovima, nasli imena rodbine ubijene u istocnoj Bosni od strane cetnika! Jasenovac jeste zlocin i genocid, ali da je uvelican, jeste 100%! 850 hiljada, od toga 700 hiljada Srba... Ako uzmemo parametar da je u svim republikama i pokrajinama bivse Jugoslavije kad je bila na vrhuncu 90ih , kad je natalitet bio najaci, zivjelo 21 milion svih naroda i narodnosti, ova cifra u vrijeme drugog svjetskog rata, kad je po mom skromnom misljenju, citavo podrucje Jugoslavije brojalo (ne mislim na kraljevinu, nego geografsko podrucje) 7-8 miliona stanovnika maksimalno, a ako uzmemo da je broj poginulih u borbama jednak broju pobijenih u logorima, i ako uzmemo neke druge logore, dosli bi do cifre od cca 2,5 miliona ubijenih u 2 svjetskom ratu, sto bi iznosila trecinu ubijenih od ukupnog broja stanovnistva... Pridodajmo broj ubijenih NDH domobrana i ustasa, kad su partizani pobijedili, ukupna cifra ide jos gore... Moje misljenje je, da su Jugoslaviji u tom vremenu trebale masovne zrtve, da se pokaze stradanje i da vise nikad nijednom narodu ne padne napamet, nacionalizam, protiv drugih naroda...Nazalost zajebali su se, umro Broz, i sve po starom...Mislim da je u Jasenovcu ubijeno 100 hiljada ljudi max... Doduse partizani su im to vratili na Blajburgu, gdje je ubijeno mozda cca 50 hiljada, a ne milion, kako neki revizionisti pokusavaju prikazati, mada ta dva dogadjaja ne mozemo poredit... Dovoljno je uzeti brojke demografije, godinu desavanja, moguci natalitet i prirastaj, kvalitet zivota, velicinu i ekvivalent razaranja u ratu i doci cete do istinskih brojki...Brojevi ne lazu... Uzmite samo Hirosimu i Nagasaki, broj stradalih, uporedite sa ovim i sve ce vam biti jasno...

A Handzar divizija, nebitna organizacija za 2 svjetski rat na podrucju ex Yu i NOB-a, a i za Nijemce i ustase, ni u kom slucaju nije mogla promijeniti tok rata, pa tako ne vidim razlog da o njoj se raspravlja i pise, jedino ako je postavljac teme htjeo da je postavi kao sramotu za nas narod i da nam se to zlo vise ne ponovi nikad, onda OK! Mislim da je nastala u HR da bi pridobila muslimane u borbi protiv Srba i partizana, i zelje muslimana da odbrane sela od cetnika...To prijateljstvo sa NDH, je nas muslimane jako kostalo u ovome ratu, gdje se na nas gledalo po automatizmu kao na "ustase" od strane Srba...Nidje veze, al haj...Nedo Bog nikome rat...
seln

#1298 Re: Handzar divizija

Post by seln »

Kaligrafija wrote:Ako uzmemo parametar da je u svim republikama i pokrajinama bivse Jugoslavije kad je bila na vrhuncu 90ih , kad je natalitet bio najaci, zivjelo 21 milion svih naroda i narodnosti, ova cifra u vrijeme drugog svjetskog rata, kad je po mom skromnom misljenju, citavo podrucje Jugoslavije brojalo (ne mislim na kraljevinu, nego geografsko podrucje) 7-8 miliona stanovnika maksimalno
Jugoslavija je pred WW2 imala ca. 17 miliona stanovnika.
Kaligrafija

#1299 Re: Handzar divizija

Post by Kaligrafija »

seln wrote:
Kaligrafija wrote:Ako uzmemo parametar da je u svim republikama i pokrajinama bivse Jugoslavije kad je bila na vrhuncu 90ih , kad je natalitet bio najaci, zivjelo 21 milion svih naroda i narodnosti, ova cifra u vrijeme drugog svjetskog rata, kad je po mom skromnom misljenju, citavo podrucje Jugoslavije brojalo (ne mislim na kraljevinu, nego geografsko podrucje) 7-8 miliona stanovnika maksimalno
Izvor???
seln

#1300 Re: Handzar divizija

Post by seln »

Kaligrafija wrote:
seln wrote:
Izvor???
Istorija za 8. razred osnovne skole, izdanje 1983.
Post Reply