Hamo i Gafa

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
_BosanaC

Post by _BosanaC »

A ja sam slucajno bio gore sest sati nakon dojave o nesreci, kada GSS nije htjeo ni da cuje o odlasku gore.

Citiram Hamu tu noc "Gdje ces spasavati nekoga po ovakvom kijametu".

A onda nakon tri dana s helikopterom stize ekipa za slikanje i jos s novinarom. Zanimljivo 8-)
dado77

Post by dado77 »

bosanac koji si ti ,pa mi se onda znamo. Pretpostavljam da si ti Pašin. Dok vako na hamu
Prvo što se novinara tiče ;on nam je "uvaljen".
Drugo niko nije ni našta čekao , već je u organizaciji.
Prenj

Post by Prenj »

dado77 wrote:bosanac koji si ti ,pa mi se onda znamo. Pretpostavljam da si ti Pašin. Dok vako na hamu
Prvo što se novinara tiče ;on nam je "uvaljen".
Drugo niko nije ni našta čekao , već je u organizaciji.
Hamo i Gafa, dva supersujetna lika :sad:
dado77

Post by dado77 »

Ma oni su pravo fini .Al samo sebi. Degradacija alpinizma za 10 godina najmanje.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Vjerovatno se znamo. Al to Pasin, Hamin itd. mi vec pomalo ide na zivce.

Ne znam koliko si upoznat, ali nas cetvero smo dobili dojavu u 1900. Odemo do jetija, popricamo s Hamom, koji kaze da mu ne pada na pamet da vodi ljude po noci na Prenj. Posebno je interesantno to sto je bila jos jedna potencijalna zrtva, ona cura, koja je cijelu noc provela pored trupla a svi znamo kako je lako sam puci na planini, pogotovo u toj situaciji, pa eto jos jedan belaj.

U 2h ujutro su dosla cetvorica iz Atoma iz Zavidovica, pored nas sest koji smo otisli (plus njih cetvorica) bila je jos ekipa iz Jablanice i Mostara, koja se prva uputila gore, a GSS-a, koji bi trebao biti alfa i omega u tim situacijama, nigdje.

I onda izadje Dnevni avaz, Hamina slika, usranuse... Ako se mi sami necemo organizovati nego vazda zivjeti na relaciji Haminih i Pasinih, odnosno i Gafinih prepucavanja, onda bolje da se manemo coravog posla.
Prenj

Post by Prenj »

Kad su Gafa i Hamo isli na Everest u sklopu YU ekspedicije '70-ih, jedan, ne sjecam se tacno koji, je uspio da se popne na 7000m, a drugi se onda popeo na 7010m, samo nek je bolji od onog drugog.

Unazadili su cijelu generaciju BH alpinista :(
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Pretjeruju, sto jest jest. Meni vec dugo smeta to razdvajanje po nekakvim pripadnostima, a oni su najglasniji propagatori bas toga - ili si sa mnom ili protiv mene.
dado77

Post by dado77 »

Imam dobru sliku kada smo išli zimus onu pomoć po istoćnoj bosni dijeliti. uspio sam ih zajedno slikati. (ko nezna , oni se ni na slici ne podnose)

Nisu oni ni blizu 7000 na everestu bili. Opravdanje slovenci mu nisu dali . šuplja po običaju
Prenj

Post by Prenj »

Zasluzili su posebnu temu
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Mozda bi bolje bilo obratiti paznju na mladju raju koja bira jednu od dvije ovdje navedene strane; nama valja nastavit' zivjeti i sutra i skupa hodati, spasavati, te uvoditi nove ljude u ove hobije, a njihovo nije jos dugo.
dado77

Post by dado77 »

uh
neda mi se pisati sada večeras ću se pozabaviti stime
hananah

Post by hananah »

Mozete li samo napisati uvodni komentar ono cisto da znamo o kakvom se spasavanju radi i sta se desilo
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Nekad u julu sjedimo predvece na kafi, i jaranicu zove nekakva Cehinja, dosla do njenog broja telefona, cula da je ona spasilac, kaze momak joj se povrjedio na Prenju, ostavila ga je krvavog i u besvjesnom stanju, i to je bio i jedini kontakt s njom. Nas sest za pola sata sa dzipom i stvarima vec je u Jetiju, pricamo sa Hamom koji daje nebulozne izjave.
U glavnom, frajeru nije bilo spasa, tek ujutro oko 6 sati su locirani, kraj lesa se dezuralo tri puna dana, i nakon tri dana tek je odobren helikopter, i na lice mjesta izlazi Hamo sa ekipom iz GSSa i novinarom iz Avaza, koji usput lomi nogu pa je valjalo i njega spasavati. Ali je zato Hamina slika u novinama, GSSa puna usta, a o ekipi koja je u stvari stvarno otisla gore i odradila akciju nigdje ni jednog jedinog slova. Eto, kratko koliko sam mogao :)
dado77

Post by dado77 »

Nisi Bogami upravu .
da smo nakon 3 dana izašli. Istina je da je na početku zakazali Tj. hamo ali smo mi čekaliso vrijeme da ako ne bude mogao helikopter ići.
Na kraju krajeva da nije nas bilo teško bi ga i do helikoptera donijeli a kamoli do đipa. Što se izlaska u novinama tiče izuzev što je hamo na slici bio dan ranije. sutradan se samo u zadnjim redovima spomenuo GSS.
Što se tiče novinara avazovog isto tako. Mogli smo samo da ga ne povedemo.
I nije problemu u helikopteru(bio je ranije odobren ,nije mogao sletiti loše vrijeme) već u vještaku koji nije htio izaći ,ići pješke, a nesmiješ
dirati bez njega leš.
Ne branim Hamu ali nije do nas!
dado77

Post by dado77 »

Usput hamo nije ni bio gore!

Imat ešć skupštinu i dođi reci šta imaš reći i podržat ćemo te.

Može?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Malo sam se pogresno izrazio, a i preracunao. Nije tri dana nego dva, cetvrtak ujutro.
A na pameti mi je i bilo to sto bas Hamo koji je najglasniji nije izasao. Svjestan sam da mu je bilo dovoljno da okrene par vasih brojeva i da bi dobar dio ekipe bio gore jos utorak navece, medjutim to ti je procedura k'o i kod Pase i Gafe, oni su "glavni" i ako oni ne daju opremu, dzipove itd, mozes lagano zaboraviti na akciju.
Zato sam i rekao ranije da se treba raja skupiti, nebitno iz kojeg kluba, i izorganizovati, jer od staronja nema izgleda vise nista.
Post Reply