Dok su Bosnjacka elita "mudro" podrzala NDH i tako se jos jednom nepogresivo nasla na strani gubitnika, bez da je imala neke koristi od toga.JoseMujica wrote:ma nisu oni ništa zahebali...Četnici su kao Kraljevska vojska samo nastavili politiku Kraljevine
Hamdija Pozderac
- madner
#176 Re: Hamdija Pozderac
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#177 Re: Hamdija Pozderac
upravo takodetroit-mercy wrote: A nemaju zato sto nisu uspjeli da kreiraju istinsku elitu niti institucije koje ce da nose taj nacionalni program. IZ voli ili cak stavise zarko zeli da joj se pripise taj atribut (nosioca nacinalnog programa) ali izostavlja iz vida da je IZ samo IZ, tj okuplja odredjenu interesnu skupinu a drustvo je ipak skup interesnih skupina.
-
detroit-mercy
#178 Re: Hamdija Pozderac
Mislim da se ovdje radi o necemu druogme, jer doskora kada bi neko rekao da stvari i nisu bile tako idilicne u bivsoj drzavi bio bi tako popljuvan od nekolicine forumasa.Chmoljo wrote:ja tebi maloprije jedno, ti drugo. običan narod je Maršala slušao bezpogovorno, ali znaš li šta je bilo sa Đilasom i Rankovićem? pa čovječe to su mu bili najbliži suradnici. nije dovoljno reći, bio je na čelu. treba i ostati na tom čelu. a kako rekoh, mnogi ga iz iste CK KPJ nisu voljeli. Tito je svoju moć crpio iz autoriteta, ne znam zašto misliš da mu se masa stvari nije radila iza leđas_bjelava wrote:
@Chmoljo, Tito nije bio pojedinac, bio je na celu ogromnog aparata i imao je kontrolu nad vojskom i partijom (dok nije odjuturumio pa se poceli zajebavati sa njim).![]()
Ova za Djemu, Hamdiju i ostale moze i ne mora biti tacno - jesu bili pojedinci ali nisu uradili nista da stvore odbrambeni mehanizam od navale komsijskih nacionalizama i na koncu fasizama.
Nije ni SANU nastala sama od sebe, i nju su pokrenuli pojedinci, mogli smo i mi da smo znali, umjeli i imali muda.
To je nas najveci problem, nas kao naroda, nemamo dugorocni nacionalni cilj, sta nam je prioritet u narednih 50-100 godina, nismo ga nikad ni imali. Zato pominjem vodje i viziju - duznost vodje jednog naroda u odredjenom historijskom periodu je da gleda unaprijed, predvidi poteze svojih protivnika i saveznika. Da planira unaprijed 50 godina a ne tri mjeseca, da zna sta znaci prihvatanje kompromisa danas ili borba za puno ostvarenje svojih interesa bez obzira koliko to trajalo i kakve kratkorocne posljedice mogu biti.![]()
ta SANU nije nastala 1945. nego mnogo ranije, i nacionalne politike i ciljevi su bili definisani mnogo ranije. štaviše, dok su komunisti bili na vlasti, te su ideje bile reterirale. Hamdija i Džema su ljudima dali hljeb u ruke i ŠKOLU, ZNANJE. prije toga su te zaglupljivali pa nisi mogao pravilno rezonovati i bio si bezoblična masa.
sa znanjem si postao neko i nešto. možeš artikulirati svoj interes, možeš se boriti za sebe, možeš stvoriti te institucije. pa nisu njih dvojica mogli živjeti po 200 godina da nam sve to serviraju dok se mi gladimo po *udima.ko da od svojih roditelja tražiš da ti u 35-oj peru guzicu jarane...
Sada odjednom, dolazimo do toga da stvari stvarno nisu bile tako idilicne, nego prije bi se reklo gomila razlicitih interesa na kamari pa ciji proguli proguli.
-
detroit-mercy
#179 Re: Hamdija Pozderac
Wrong, mislim da smo to ipak apsolvirali. Ustatvo nikada u toj mjeri nije preovladalo medju Bosnjacima i mnogi malo umniji Bosnjaci su prepoznali dvolicnu politiku Pavelica i Ustasa, koji nakon velikih cetnickih zlocina u Istocnoj Bosni i Hercegovini od strane cetnika 1941 pokusali da prikazu ustastvo kao optimalno rjesenje za BiH Muslimane. Velika se je vecina ipa drzala po strani ovogo Srpsko-Hrvatskog sukobamadner wrote:Dok su Bosnjacka elita "mudro" podrzala NDH i tako se jos jednom nepogresivo nasla na strani gubitnika, bez da je imala neke koristi od toga.JoseMujica wrote:ma nisu oni ništa zahebali...Četnici su kao Kraljevska vojska samo nastavili politiku Kraljevine
-
detroit-mercy
#180 Re: Hamdija Pozderac
Da ali u isto vrijeme ne mozes sve lose u danasnjoj drzavi posmatrati izvan konteksta bivse drzave i tih nekih problema koji su bili gurnuti pod tepih a koji su kasnije isplivali na povrsinuChmoljo wrote:nije uopšte istinadetroit-mercy wrote: Mislim da se ovdje radi o necemu druogme, jer doskora kada bi neko rekao da stvari i nisu bile tako idilicne u bivsoj drzavi bio bi tako popljuvan od nekolicine forumasa.
Sada odjednom, dolazimo do toga da stvari stvarno nisu bile tako idilicne, nego prije bi se reklo gomila razlicitih interesa na kamari pa ciji proguli proguli.to u Švedskoj nema problema? jok
radi se o tome da se pokušava prodati muda za bubrege od onih koji pljuju po toj državi i tim ljudima. porivi su obično oni najniži.
kako može biti isto kada ti je predsjednik, vođa, države čovjek koji je vodio ustanak i revoluciju protiv Nijemaca u Drugom svjetskom ratu, diplomata svjetskog ranga, koji je jednoj od dvije najveće svjetske sile okrenuo prkno (što Marko reče). ili kad ti je predsjednik bivši zatvorenik, jer je bio autor osrednjeg pamfleta, radnik GP Puteva, i matičar.
kada ti je šef diplomatije čovjek koji je bio briljantan general i intelektualac još u periodu između dva rata, ili tukac koji krade vlastitu zemlju i ne zna pravilno jezik zemlje koju kao predstavlja. ili student prištinskog univerziteta.
ovdje sam samo išao od pojedinaca, mjerenje ostavštine... daj čovječe...
pa ne pričamo o apsolutnom dobru i državi i društvu iz Zvjezdanih staza. nego poredimo ono šta smo imali i šta imamo.
a šta imamo? ovi svi problemi o kojima smo govorili, dešavali su se na visokim nivoima, i generalno nismo ih proživljavali, niti smo bili okupirani njima. običan čovjek, pojedinac, je mogao živjeti svoj život ne obazirući se na ove stvari.
sada nam je politika ušla tamo i gdje treba i gdje ne treba. došla je i do vrtića.
![]()
ona država je imala problema. teških, hroničnih. nekada su rješenja bila nepravedna. ali kao i sve, stavi na tas njihovo vrijeme i njihova dostignuća u datom okruženju i današnja. ona su potpuno nemjerljiva.
Previse je tu subjektivnih i objektivnih okolnosti, kontekst vremena, ipak treba odredjena vremenska distanca sa koje cemo suditi o bliskoj proslosti i licnostima iz nje. Ovako prebrzo ulazimo u kojekakve kavlifikacije.
- Chmoljo
#181 Re: Hamdija Pozderac
znam na šta ciljaš... ali, ALI, ni komunisti nisu bili van tog istog konteksta. njih su također dočekali srpski nacionalizam, hrvatski nacionalizam - bolje rečeno ustašluk. valjda znaš da "škripari" nisu samo navijači Širokog Brijegadetroit-mercy wrote: Da ali u isto vrijeme ne mozes sve lose u danasnjoj drzavi posmatrati izvan konteksta bivse drzave i tih nekih problema koji su bili gurnuti pod tepih a koji su kasnije isplivali na povrsinu.
Previse je tu subjektivnih i objektivnih okolnosti, kontekst vremena, ipak treba odredjena vremenska distanca sa koje cemo suditi o bliskoj proslosti i licnostima iz nje. Ovako prebrzo ulazimo u kojekakve kavlifikacije.
kada su otišle 'komunjare" i upalili nam svjetlo, vidjeli smo kakvi smo uistinu. samo što mnogi nemaju hrabrosti i dan danas da se pogledaju u ogledalo i za sve krive one druge.
ja isto tako ne tvrdim da nam neće biti bolje, i da bi nam bolje bilo SAMO ako budu komunisti ili oni slični njima. ali kritike na njih su još uvijek mahom neutemeljene i samo bih odgovorio jednom jedinom rečenicom: gospodo, izvolite vi bolje.
- nosara
#182 Re: Hamdija Pozderac
Kleronacista, tacnije, a kao sinonim za kleronacionalistu, modeli 90, 91, 92...detroit-mercy wrote:Da li onda dolazimo da toga da je bratstvo i jedinstvo svih nasin naroda i narodnosti u stvari bila samo jedna zabluda. U principu izgleda da nije sve pocelo 90tih, sa dolaskom klerofaista (omiljeni Nosarin atribut) nego se je od ranije kuhalo (nikada nije prestajalo) i samo je cekalo povoljan trenutak da explodira. Da li to znaci da je Jugoslavija zaista imala ogranicen vjek trajanja. Opet cu se pozvati na Madnera i njegov post o kvalitetu konstrukcije.Chmoljo wrote:pa niko nije lud da vjeruje da Tito nije mnogima smetao u KPJoseMujica wrote:pošteno![]()
samo malo možda prejednostavno mislimo o tim vremenima. U SFRJ, posebno nakon 1974. niti jedan čovjek nije imao apsolutnu moć da nešto nametne, pa ni Tito. A Hamdija još manje. Jednostavno, bilo je tu raznih interesnih grupa koje su navlačile vodu na svoj mlin.ali hajde stisni, pa se usprotivi Starom. površina je bila mirna, ali ispod je bila prava bitka.
pojedinci i danas žive sa uvjerenjem da Tito, jedino čim se bavio jeste ganjanje Sofije Loren, opijanje na Brijunima i šupljiranje sa nesvrstanim.
![]()
ne boj se, nisu se objavljivali suptilni pokušaji atentata.
Ipak znaci da ta monolitnos nikada nije postojala, nego je samo bila rezultat jedne vrste represije (politicke) gdje dok je Stari bio u punoj snazi ona je postojala cim je poceo gubiti snagu vecina je bila za nesto drugo.
Last edited by nosara on 11/04/2011 18:36, edited 1 time in total.
- nemam_ideje
#183 Re: Hamdija Pozderac
palermo wrote:
uostalom, nebitno je sasvim, istorijska distanca je dala pozitivnu ulogu i Hamdiji Pozdercu, i Džemalu Bijediću i Branku Mikuliću.....sasvim je druga stvar što sam ja prilično siguran da će istorijska distanca isto takvu ocjenu dati i primjerice Aliji Izetbegoviću i Ejupu Ganiću.
Haj Alija, ne slažem se al eto. Mogao je i gori da bude. Nije bajan al eto.
Staviti Ejupa Ganića u istu rečenicu sa Hamdijom, Džemom, Brankom, Alijom je
Jedini uspijeh jugoslovena Ganića jeste oteta vila, školovanje kćerke na Harvardu ili nekom sličnom prestižnom univerzitetu, njen prvi posao u MVP i univerzitet koji je otvorio. Ako je to dovoljno da se ravna sa navedenim
-
palermo
#184 Re: Hamdija Pozderac
Whatever, nije uopšte moja želja bila da gradiram bilokoga.nemam_ideje wrote:palermo wrote:
uostalom, nebitno je sasvim, istorijska distanca je dala pozitivnu ulogu i Hamdiji Pozdercu, i Džemalu Bijediću i Branku Mikuliću.....sasvim je druga stvar što sam ja prilično siguran da će istorijska distanca isto takvu ocjenu dati i primjerice Aliji Izetbegoviću i Ejupu Ganiću.![]()
Staviti Ejupa Ganića u istu rečenicu sa Hamdijom, Džemom, Brankom, Alijom je![]()
Jedini uspijeh jugoslovena Ganića jeste oteta vila, školovanje kćerke na Harvardu ili nekom sličnom prestižnom univerzitetu, njen prvi posao u MVP i univerzitet koji je otvorio. Ako je to dovoljno da se ravna sa navedenim
jedino sam htio reći da se u vrijeme dok su Branko i Hamdija bili na vlasti isto pričalo za njih kao što se danas priča za Ganića. Doduše, tada potajno i na zatvorenim sijelima.
- nemam_ideje
#185 Re: Hamdija Pozderac
Imam osjećaj da poznaješ historiju kao što ja poznajem kvantnu fizikupsydelija wrote:to bi mu slicno doslo kada bi me pitao kako bi nakon II WW rata nakon hitlera-hitler dosao...Vitez Koja wrote:a, sada ti nam objasni, razvoj dogadjaja, da je poslije drugog svjetskog rata, umjesto komunista, na vlast opet dosao kralj!? Sta bi bilo sa BiH, bez AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a!?psydelija wrote:@nemam ideje,
zaboravio si aleksandra rankovica spomenuti...
inace, ne sami sto nemas ideje, vec i koncept replike ti je bez ideje.![]()
Svoje raskošno neznanje dokazuješ time da porediš poraženi nacistički režim i hitlera sa odnosima u Jugoslaviji i velikosrpskim uticajem koji se nije puno promijenio nakon rata u odnosu na Kraljevinu Jugoslaviju. Dokaz za to sam ti naveo. Zagovaranje 5 federalnih jedinica bez BiH.
Pametnom dosta.
To što su tebe naučili da je komunizam fuj i što ti nisi provjerio "krive navode" je isključivo do tebe. Problem je što misliš da nešto znaš a u suštini veze nemaš. Sa par postova si dokazao svoje raskošno neznanje i neupućenost
Al eto, čovjek uči dok je živ
- nemam_ideje
#186 Re: Hamdija Pozderac
Samo, Branko, Hamdija i Džema su nas izgradili. Ganić je izgradio svoju vilu i kćerkinu karijeru. Razlika je drastična i vrlo jasna. Ganić NE MOŽE sa njima u istu rečenicu. Nema tog poređenja koje bi to dopustilopalermo wrote:Whatever, nije uopšte moja želja bila da gradiram bilokoga.nemam_ideje wrote:palermo wrote:
uostalom, nebitno je sasvim, istorijska distanca je dala pozitivnu ulogu i Hamdiji Pozdercu, i Džemalu Bijediću i Branku Mikuliću.....sasvim je druga stvar što sam ja prilično siguran da će istorijska distanca isto takvu ocjenu dati i primjerice Aliji Izetbegoviću i Ejupu Ganiću.![]()
Staviti Ejupa Ganića u istu rečenicu sa Hamdijom, Džemom, Brankom, Alijom je![]()
jedino sam htio reći da se u vrijeme dok su Branko i Hamdija bili na vlasti isto pričalo za njih kao što se danas priča za Ganića. Doduše, tada potajno i na zatvorenim sijelima.
-
palermo
#187 Re: Hamdija Pozderac
Dobro, kad kažeš.....to su mi i jutros rekal, pa da se ne ponavljamo.nemam_ideje wrote: Samo, Branko, Hamdija i Džema su nas izgradili. Ganić je izgradio svoju vilu i kćerkinu karijeru. Razlika je drastična i vrlo jasna. Ganić NE MOŽE sa njima u istu rečenicu. Nema tog poređenja koje bi to dopustiloTačka
A najsmješnije je zapravo što ja uopšte njih ne želim ni da poredim, ovo je više poređenje odnosa nas prema onima koji nas vode i odnosa njihovog prema nama koje su vodili......
Al eto......
- nosara
#188 Re: Hamdija Pozderac
E, brate, ovo je toliko indikativno... Jedna dobra analiza otkrila bi vise nego sto mozemo i pretpostavit... Sta smo, sta smo bili i sta smo mogli bit' a nikada biti necemo...palermo wrote:Dobro, kad kažeš.....to su mi i jutros rekal, pa da se ne ponavljamo.nemam_ideje wrote: Samo, Branko, Hamdija i Džema su nas izgradili. Ganić je izgradio svoju vilu i kćerkinu karijeru. Razlika je drastična i vrlo jasna. Ganić NE MOŽE sa njima u istu rečenicu. Nema tog poređenja koje bi to dopustiloTačka
A najsmješnije je zapravo što ja uopšte njih ne želim ni da poredim, ovo je više poređenje odnosa nas prema onima koji nas vode i odnosa njihovog prema nama koje su vodili......
Al eto......
-
detroit-mercy
#189 Re: Hamdija Pozderac
Ja nigdje ne poricem zasluge komunista ili Pozderca i Mikulica za razvoj BiH, nego izlazimo iz konteksta. Ovdje se ne radi samo o BiH nego i o njenom okruzenju, ovdje se ne radi samo o Bosancima i Hercegovcima nego i o druga dva naroda koja bi se najradije vidila izvan BiH. E tu dolazimo do onoga sta i kako.Chmoljo wrote:znam na šta ciljaš... ali, ALI, ni komunisti nisu bili van tog istog konteksta. njih su također dočekali srpski nacionalizam, hrvatski nacionalizam - bolje rečeno ustašluk. valjda znaš da "škripari" nisu samo navijači Širokog Brijegadetroit-mercy wrote: Da ali u isto vrijeme ne mozes sve lose u danasnjoj drzavi posmatrati izvan konteksta bivse drzave i tih nekih problema koji su bili gurnuti pod tepih a koji su kasnije isplivali na povrsinu.
Previse je tu subjektivnih i objektivnih okolnosti, kontekst vremena, ipak treba odredjena vremenska distanca sa koje cemo suditi o bliskoj proslosti i licnostima iz nje. Ovako prebrzo ulazimo u kojekakve kavlifikacije.razrušena zemlja, rasturena građanskim ratom, agrarna itd. itd.
kada su otišle 'komunjare" i upalili nam svjetlo, vidjeli smo kakvi smo uistinu. samo što mnogi nemaju hrabrosti i dan danas da se pogledaju u ogledalo i za sve krive one druge.
ja isto tako ne tvrdim da nam neće biti bolje, i da bi nam bolje bilo SAMO ako budu komunisti ili oni slični njima. ali kritike na njih su još uvijek mahom neutemeljene i samo bih odgovorio jednom jedinom rečenicom: gospodo, izvolite vi bolje.
Iskreno, komunistima je bilo puno lakse nakon rata, jer su imali silu i aparat da sve ono sto zamisle provedu. Pojave se skripari u Hercegovini, posaljes OZNU i skripare mozes naci samo u skripama.
A gledaj danas, ti sa skriparima moras vlast praviti.
Ili, glede opsteg interesa, prije je bilo ovdje se gradi hidrocentrala pa kome se svidjalo ne svidjalo svejedno. Ima da je bude. Danas, hoce deponiju smeca da gradis, ne mozes je nigdje postaviti jer niko nece deponiju u svojoj mejsnoj zajednici. Da ne duzim, tako je sa mnogim drugim stvarima, i vjeruj me nemisli da branim ovu sadasnju nomenklaturu ali ponekad pomislim da u ovako nakaradno skrojenoj drzavi i pametan bi poludio.
BiH jeste nakaradno skrojena, ali ne treba zaboraviti da smo dobili drzavu u medjunarodno priznatim granicama, sada kako cemo je mi napraviti je na nama. Svake cetiri godine mi imamo mogucnost (koju nismo prije imali) da ako nam se nesto ne svidja da to i promijenimo, sada da li to mogucnost koristimo je drugo pitanje
- Chmoljo
#190 Re: Hamdija Pozderac
zar je bilo lako reći "ne" Staljinu
kralju, zar je bilo lako na Neretvi i Sutjesci?
ništa nije lako, i tako to što su komunisti imali, nije im sa neba palo, nego su to krvavo ostvarili...
znaš kako je napisao Vladimir Nazor:
"Sve prste na ruci u jadu i muci
Partizanska stvorila je svijest.
Pa sad kad i treba, do sunca do neba
Visoko mi dižemo pest."
i znam dobro kakva je danas situacija... a mogla je biti i bolja, i bez obzira na to kako je skrojena... ali hajde.
to je za neku drugu temu svakako...
ništa nije lako, i tako to što su komunisti imali, nije im sa neba palo, nego su to krvavo ostvarili...
Visoko mi dižemo pest."
i znam dobro kakva je danas situacija... a mogla je biti i bolja, i bez obzira na to kako je skrojena... ali hajde.
-
detroit-mercy
#191 Re: Hamdija Pozderac
Zar je bilo lako u opkoljenom Sarajevu, Gorazdu, Srebrenici, Bihcu, Zepi.Chmoljo wrote:zar je bilo lako reći "ne" Staljinukralju, zar je bilo lako na Neretvi i Sutjesci?
Visoko mi dižemo pest."
![]()
i znam dobro kakva je danas situacija... a mogla je biti i bolja, i bez obzira na to kako je skrojena... ali hajde.to je za neku drugu temu svakako...
A i Staljinu se nije reklo tek tako ne da se nije vec osigurala zaledjina
- nosara
#192 Re: Hamdija Pozderac
A u trezoru...? E tu je tek bilo jebeno, posebno kad nestane teletine... 
- Chmoljo
#193 Re: Hamdija Pozderac
jest meni i tebi.detroit-mercy wrote: Zar je bilo lako u opkoljenom Sarajevu, Gorazdu, Srebrenici, Bihcu, Zepi.
A i Staljinu se nije reklo tek tako ne da se nije vec osigurala zaledjinaali to je za drugu temu
.
kao što nosara reče, gdje je bila guza onih koje porediš sa onima koji su redom bili na prvim linijama? Tito, Džema, Koća Popović, Ivo Lola Ribar...
koga danas ljudi cijene iz zadnjeg rata? Dudakovića, Nanića, Imamovića, Zajku, Vikića, Divjaka... sve ljudi koji su bili sa svojim vojnicima na ratištu. misliš da bi i oni sranja radili kao što ih rade ovi podrumaši?
pa ko je čitao "Bore oko očiju" od rahmetli Pospanka, kada mu odmah poslije rata neki lešinar sprema deložaciju. a bogami, tako se nije postupalo sa nosiocima partizanske spomenice. to možda najbolje oslikava razliku između komunista i ovih zadnjih. odnos prema vlastitim ljudima.
istina, zaplatili su mnogi (ne)opravdano kao IB-ovci, ali teško da su se kola lomila preko običnih vojnika
osim toga, treba staviti ruku na srce, pa reći da se kataklizma '39 -'45 ne može ni porediti sa ovom zadnjom. i kada bi se gledao samo prostor Jugoslavije. minimalno deset puta više žrtava i praktično izgradnja države iz temelja.
-
michio
#194 Re: Hamdija Pozderac
Da, trebao je Alija povesti vojsku u sumu 
-
palermo
#195 Re: Hamdija Pozderac
Chmoljo wrote:jest meni i tebi.detroit-mercy wrote: Zar je bilo lako u opkoljenom Sarajevu, Gorazdu, Srebrenici, Bihcu, Zepi.
A i Staljinu se nije reklo tek tako ne da se nije vec osigurala zaledjinaali to je za drugu temu
.
kao što nosara reče, gdje je bila guza onih koje porediš sa onima koji su redom bili na prvim linijama? Tito, Džema, Koća Popović, Ivo Lola Ribar...
koga danas ljudi cijene iz zadnjeg rata? Dudakovića, Nanića, Imamovića, Zajku, Vikića, Divjaka... sve ljudi koji su bili sa svojim vojnicima na ratištu. misliš da bi i oni sranja radili kao što ih rade ovi podrumaši?
pa ko je čitao "Bore oko očiju" od rahmetli Pospanka, kada mu odmah poslije rata neki lešinar sprema deložaciju. a bogami, tako se nije postupalo sa nosiocima partizanske spomenice. to možda najbolje oslikava razliku između komunista i ovih zadnjih. odnos prema vlastitim ljudima.
istina, zaplatili su mnogi (ne)opravdano kao IB-ovci, ali teško da su se kola lomila preko običnih vojnika
U prvim borbenim redovima
Pretjerujete brate, i to bez potrebe, nitko ovdje ne negira ogromne zasluge BH komunista za državnost BiH, posebno Hamdije Pozderca, Džemala Bijedića i Branka Mikulića.
- psydelija
#196 Re: Hamdija Pozderac
iskljuci osecaje (emocije), ukljuci mozak! gde ti vidis da ja uporedjujem hitlera sa jugoslavijom i odnosima unutar iste?!nemam_ideje wrote:Imam osjećaj da poznaješ historiju kao što ja poznajem kvantnu fizikuJa veze nemam sa kvantnom fizikom kao što ti veze nemaš sa historijom
![]()
Svoje raskošno neznanje dokazuješ time da porediš poraženi nacistički režim i hitlera sa odnosima u Jugoslaviji i velikosrpskim uticajem koji se nije puno promijenio nakon rata u odnosu na Kraljevinu Jugoslaviju. Dokaz za to sam ti naveo. Zagovaranje 5 federalnih jedinica bez BiH.
Pametnom dosta.
To što su tebe naučili da je komunizam fuj i što ti nisi provjerio "krive navode" je isključivo do tebe.
Problem je što misliš da nešto znaš a u suštini veze nemaš. Sa par postova si dokazao svoje raskošno neznanje i neupućenost
lik (@vitez koja) me je pitao da probam da zamislim sta bi bilo kada bi umesto komunjara nakon rata kralj tu bio... poredjenja sa hitlerom nema... hitlera sam spomenuo da doticnom priblizim da je nemoguce uporedjivati situaciju koja ne postoji... komunjare su kralja oterali van otadzbine, a nacisticku nemacku su koalicione snage porazile.
dalje, marksisticka doktrina je neprirodna coveku i zato je komunizam 0 (NULA) od sistema.
ima jedna stara koja kaze: "nije bitno sta vam je receno, vec ko vam to govori!"... zato me puno i ne doticu tvoji zakljucci o mom (ne)znanju.
ja iskreno nemam problema sa tim "da li ista znam ili ne znam"... kako si provalio toliki sebicluk u meni?
ps: covek uci dok je ziv! tacno, ja sam danas jos nesto naucio, ali ti necu reci sta...
- nosara
#197 Re: Hamdija Pozderac
Kljucaj ti ovo dok se brat s bratom nije za vratove uhvatio...Chmoljo wrote:jest meni i tebi.detroit-mercy wrote: Zar je bilo lako u opkoljenom Sarajevu, Gorazdu, Srebrenici, Bihcu, Zepi.
.
osim toga, treba staviti ruku na srce, pa reći da se kataklizma '39 -'45 ne može ni porediti sa ovom zadnjom. i kada bi se gledao samo prostor Jugoslavije. minimalno deset puta više žrtava i praktično izgradnja države iz temelja.
Svaka cast drugu Hamdiji, slava i hvala...
- nosara
#198 Re: Hamdija Pozderac
Idi, bre...!psydelija wrote:iskljuci osecaje (emocije), ukljuci mozak! gde ti vidis da ja uporedjujem hitlera sa jugoslavijom i odnosima unutar iste?!nemam_ideje wrote:Imam osjećaj da poznaješ historiju kao što ja poznajem kvantnu fizikuJa veze nemam sa kvantnom fizikom kao što ti veze nemaš sa historijom
![]()
Pametnom dosta.
To što su tebe naučili da je komunizam fuj i što ti nisi provjerio "krive navode" je isključivo do tebe.
Problem je što misliš da nešto znaš a u suštini veze nemaš. Sa par postova si dokazao svoje raskošno neznanje i neupućenost
lik (@vitez koja) me je pitao da probam da zamislim sta bi bilo kada bi umesto komunjara nakon rata kralj tu bio... poredjenja sa hitlerom nema... hitlera sam spomenuo da doticnom priblizim da je nemoguce uporedjivati situaciju koja ne postoji... komunjare su kralja oterali van otadzbine, a nacisticku nemacku su koalicione snage porazile.
dalje, marksisticka doktrina je neprirodna coveku i zato je komunizam 0 (NULA) od sistema.
ima jedna stara koja kaze: "nije bitno sta vam je receno, vec ko vam to govori!"... zato me puno i ne doticu tvoji zakljucci o mom (ne)znanju.
ja iskreno nemam problema sa tim "da li ista znam ili ne znam"... kako si provalio toliki sebicluk u meni?![]()
ps: covek uci dok je ziv! tacno, ja sam danas jos nesto naucio, ali ti necu reci sta...
- Bosnolog
#199 Re: Hamdija Pozderac
Najbolji su mi ovi kakatori koji kakaju po svemu sto se ne uklapa u njivove duhovno ideoloske cale po ljudima koji su dali ogroman doprinos ekonomskom razvoju,prosperitetu i industrijalizaciji BiH i koliko toliko popravili tadasnji nezavidan polozaj danasnjih Bosnjaka pocevsi od ZAVNOBIH-a preko priznavanja nacije ne u onom izvornom nazivu Bosnjaci kojima je Kraljevina SHS ukinula naciju i bosasnki jezik 1920 godine,ali zasigurno je vjerska komonenta bila kod mnogih njih bila jaca od nacionalne sto je bilo pogresno i rezultirlo priznavanjem muslimanske nacije sa velikim slovom "M" sto je bilo pogresno jer se time ne vezes za svoju zemlju kao vjerska skupina medunarodnog imena za pripadnike islamske vjere,Nacionalno ne smije biti podredeno nicemu duhovno vjerska je nadgradnja i bogastvo ali ne smije iskljucivati nacionalne odrednice i interese jer se time odrices drzavotvornosti i vezivanja za vlastitu drzavu Bosnu sto i danas neki ublehasi noseni vjerskim ispred nacionalnog zagovaraju,.....
Ja bih malo poodsjetio iste da se prisjete Mehmeda Spahe kojeg otrovase u Beogradu velikosrpski saradnici kao i na sramotu njegovog danasnjeg unuka koji je u Srbiji i Seseljevoj cetnickoj radikalnoj stranci nesto poput Abdica u Krajini i mnogo goria fukara.Takode bih da ih podsjetim o nekim efedijama i hodzama koji su surovali i cak bili u cetnicima koljaca Draze Mihajlovic,..Mozda je njima takvo nesto bilo prihvatljivije umjesto partizana ili da su umjesto Partizana pobjedili cetnici koljaca Draze MIhajlovica,......
Hamdija Pozderac (Pozderci),Dzemal Bijedic,Avdo Humo ali i drugi su biki pozitivne bosasnkohercegovacke historijske licnost u tom vremenskom periodu,bez obzira na kontraverznosti koje neki pokusavaju ovdje proturiti,......Oni su sacuvali cijelu BiH,...Zloupotrebe i raspad Yugoslavije je posljedica masovnog izliva neofasistickih i nacionalistickih fekalija koje su preplavile ex YU nako smrti Tite krajem osamdesetih i devedesetih godina,a koje su potekle iz zemlje zla Srbije i njenog do tada uspavanog velikosrpskog bolesnog projekta koji je jednostavno cunamijskom snagom pomeo pet decenija potisnu fasisticku ideologiju u ilegalu koja se povampirila uvodenjem visestranacja krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih godina,.....
Bravar je najvecu grasku napravio sto nije za svog zivota uveo visestranacje i zemlju prikljucio NATO savezu cime bi zasigurno bilo izbjegnuto krvoprolice devedesetih godina a danas bi bili jedna od respektabilnijih zemalja clanica EU,...
Ja bih malo poodsjetio iste da se prisjete Mehmeda Spahe kojeg otrovase u Beogradu velikosrpski saradnici kao i na sramotu njegovog danasnjeg unuka koji je u Srbiji i Seseljevoj cetnickoj radikalnoj stranci nesto poput Abdica u Krajini i mnogo goria fukara.Takode bih da ih podsjetim o nekim efedijama i hodzama koji su surovali i cak bili u cetnicima koljaca Draze Mihajlovic,..Mozda je njima takvo nesto bilo prihvatljivije umjesto partizana ili da su umjesto Partizana pobjedili cetnici koljaca Draze MIhajlovica,......
Hamdija Pozderac (Pozderci),Dzemal Bijedic,Avdo Humo ali i drugi su biki pozitivne bosasnkohercegovacke historijske licnost u tom vremenskom periodu,bez obzira na kontraverznosti koje neki pokusavaju ovdje proturiti,......Oni su sacuvali cijelu BiH,...Zloupotrebe i raspad Yugoslavije je posljedica masovnog izliva neofasistickih i nacionalistickih fekalija koje su preplavile ex YU nako smrti Tite krajem osamdesetih i devedesetih godina,a koje su potekle iz zemlje zla Srbije i njenog do tada uspavanog velikosrpskog bolesnog projekta koji je jednostavno cunamijskom snagom pomeo pet decenija potisnu fasisticku ideologiju u ilegalu koja se povampirila uvodenjem visestranacja krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih godina,.....
Bravar je najvecu grasku napravio sto nije za svog zivota uveo visestranacje i zemlju prikljucio NATO savezu cime bi zasigurno bilo izbjegnuto krvoprolice devedesetih godina a danas bi bili jedna od respektabilnijih zemalja clanica EU,...
- Chmoljo
#200 Re: Hamdija Pozderac
pa nasmij se kralju. ti govoriš o šbb-kbb, a ja te pitam šta je to Tito ostavio svojoj djeci? koja imanja i koje kule i gradove?palermo wrote:
moram se nasmijati, a šta misliš gdje bi bili sinovi Hamdije ili Branka da su nas kojim slčučajem tada vodili.
U prvim borbenim redovima.
Pretjerujete brate, i to bez potrebe, nitko ovdje ne negira ogromne zasluge BH komunista za državnost BiH, posebno Hamdije Pozderca, Džemala Bijedića i Branka Mikulića.