Hamas pobjednik na izborima u Palestini
-
digger
#1 Hamas pobjednik na izborima u Palestini
Prema izvjestajima, Hamas je dobio vecinu glasova u Palestinskom parlamentu i tako po prvi put prekinuo tradiciju glasanja za Fatah, ciji je lider bio Arafat.
Razlozi zasto je Hamas pobijedio leze najvjerovatnije u dosadasnjoj neefikasnosti vladajuce partije Fatah kao i totalne korumpiranosti koja je zapocela u vrijeme Arafata a nastavila se i nakon njegove smrti.
Po svemu sudeci, Amerika nema namjeru da prihvati Hamas kao soluciju.
Cak i umjerena palestinka Hanan Ashrawi koja je izabrana i koja je bila i raniji clan Palestinskog parlamenta, zabrinuta je sta Hamas militanti mogu da ucine u Palestini obzirom da ih ona smatra "fundametalistima."
Istovremeno, proces mira je prekinut Sharonovom bolescu, i tek ce sada da dodje u corsokak.
Ja sam na forumu prije par mjeseci predvidjeo pobjedu Hamasa, jer Fatah bez Arafata--korumpiranog i neodlucnog vodje koji cak nije htio da ostavi "naslijednika"--nije imao sansu. S druge strane, ne-militantna strana Hamasa je cinila dosta za palestince gradeci bolnice i skole, pomazuci one kojima je pomoc trebala.
Sta sada?
Razlozi zasto je Hamas pobijedio leze najvjerovatnije u dosadasnjoj neefikasnosti vladajuce partije Fatah kao i totalne korumpiranosti koja je zapocela u vrijeme Arafata a nastavila se i nakon njegove smrti.
Po svemu sudeci, Amerika nema namjeru da prihvati Hamas kao soluciju.
Cak i umjerena palestinka Hanan Ashrawi koja je izabrana i koja je bila i raniji clan Palestinskog parlamenta, zabrinuta je sta Hamas militanti mogu da ucine u Palestini obzirom da ih ona smatra "fundametalistima."
Istovremeno, proces mira je prekinut Sharonovom bolescu, i tek ce sada da dodje u corsokak.
Ja sam na forumu prije par mjeseci predvidjeo pobjedu Hamasa, jer Fatah bez Arafata--korumpiranog i neodlucnog vodje koji cak nije htio da ostavi "naslijednika"--nije imao sansu. S druge strane, ne-militantna strana Hamasa je cinila dosta za palestince gradeci bolnice i skole, pomazuci one kojima je pomoc trebala.
Sta sada?
-
digger
Cekaj, ako je citava ideologija da Izrael "ne postoji", sta je slijedece? Radilo se na pregovorima o teritorijama, o prestanku terorizma, o stvaranju dvije drzave... mislis da ce militanti biti srecni kada budu na vlasti?gavrilo wrote:nista ... hamas ce se smiriti zbog eu donacija i to je to
Lako ce biti naci par politicara, ali ne vidim kako zaustaviti militarizam. A tek sta je sa drugim frakcijama: Al Akbar brigada, Islamski Front i slicnim?
-
Vozdra_123
pobjedili republikanci... hocu reci konzervativci u kanadidigger wrote:Pala vlada Republike Srpske...![]()
Hamas dobio vecinu na izborima...![]()
...Niko nista, ha...
-
Sarafcina
gavrilo wrote:digger sjeti se koje predvodio prvu intifadu i napade prije nje i koje posle priznao izrael i poceo da se vozi u skupocjenim automobilima
kao sto smo se cudili kada su militantni desnicari uzeli vlast u Izraelu, pa malo po malo "nadosli"
ko je sporazume potpisao s izraelske strane
ma politika je cudna stvar
Hamas je vec sad rijesen problem.
-
da pamtis
JOS JEDNA SAO PAO??? sam pao sam se ubio
Berlin, Podgorica -- Zoran Žižić nije isključio mogućnost otcepljenja dela Crne Gore u slučaju da bude proglašena nezavisnost te republike.
"U mnogim regionima severne Crne Gore već se diskutuje o referendumu koji bi se u tom slučaju održao i na kojem bi se odlučilo o priključivanju Srbiji", rekao je Žižić.
- Drvosjeca iz Dejcica
#15 Re: Hamas pobjednik na izborima u Palestini
Sta Palestinci imaju da izgube, apsolutno nista. 60 godina su pod okupacijom Izraela, ugnjetavani, ubijani i progonjeni. Sa Hamas-om ili ce izginuti svi i rijesiti se patnje ili ce se izboriti za svoja prava, treceg nema.digger wrote: Hamas pobjednik na izborima u Palestini
Sta sada?
-
digger
#16 Re: Hamas pobjednik na izborima u Palestini
Nakon nekoliko desetljeca ratova, nemira, nereda, ekonomskih problema, nedostatka svega... nije li bilo vrijeme da se palestinci pocnu osjecati "normalnim" u funkcionalnoj drzavi?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Sta Palestinci imaju da izgube, apsolutno nista. 60 godina su pod okupacijom Izraela, ugnjetavani, ubijani i progonjeni. Sa Hamas-om ili ce izginuti svi i rijesiti se patnje ili ce se izboriti za svoja prava, treceg nema.
Hamas bi trebao da se okrene 180 stepeni da bi bio prihvacen od drugih. A "drugi" su ti koji su spremni da za trajan mir u regiji uloze novac i potpomognu stvaranja drzave.
Po tvome, sada bi trebali da nastave da salju samoubice i da budu bombardovani za odmazdu? Da "izginu svi" i na taj nacin stvore drzavu i obezbijede mir?
-
Smrt fasizmu
#17 Hamas pobjednik na izborima..
Smrt fasizmu-Sloboda narodu !!!
- DiplomataSaSela
#18 Re: Hamas pobjednik na izborima..
na koje sarajlije mislis...je li na one koji su zivjeli u SA prije rata...kao npr.karadzic,krajisnik,ekmecic,raznorazni cecuri,renovice,tode kurtovici...dusko zgonjanin,neda ukraden,nemanja kusturica...ima ih koliko hoces"sarajlija"...da ne pominjem predsjednike opstina,"milicionere" sa romanije,nevesinja,durmitora...je li njima...Smrt fasizmu wrote: TAKO BI SE SARAJEVO MOZDA VRATILO OPET SARAJLIJAMA I OPET POSTALO GRAD!!!![]()
Smrt fasizmu-Sloboda narodu !!!
a Hamasu nek je sretno
- Ahmmed
Smrt fašizmu, nisu ni svi Sarajlije,prave, rođene, baš po tvom kontu
Ima nas svakakvih
I vehabija, i zamisli, članova SDA i SDP, pa Stranke za BiH, pa pokrivenih i otkrivenih, bogatih,siromašnih, pametnih, manje pametnih...itd...itd....
Osim,ako i tebi mjera za prave Saralije nisu potomci onih koji su 1945,ujahali na konjima u našu čaršiju, recimo,kojekakvi Bjelice i Zgonjanini,pa se emancipovali, obrazovali, smjestili se na Marin Dvoru,postali "roDŽene" Sarajlije,pa onda, kad je vakat došao, 1992, otišli, pucali, pljuvali, po svemu što im je Sarajevo dalo.Pustite više Sarajevo i Sarajlije.Nisam"najrođeniji", jer mi je samo jedna nana iz Sarajeva,ali sam dovoljno Sarajlija,da mogu tvrditi da ekskluzivno pravo na Sarajevo nema niko. Ili, imaju svi oni koji ga vole, koji žele da žive u njemu,pa makar i jučer došli ovdje.
Ima nas svakakvih
Osim,ako i tebi mjera za prave Saralije nisu potomci onih koji su 1945,ujahali na konjima u našu čaršiju, recimo,kojekakvi Bjelice i Zgonjanini,pa se emancipovali, obrazovali, smjestili se na Marin Dvoru,postali "roDŽene" Sarajlije,pa onda, kad je vakat došao, 1992, otišli, pucali, pljuvali, po svemu što im je Sarajevo dalo.Pustite više Sarajevo i Sarajlije.Nisam"najrođeniji", jer mi je samo jedna nana iz Sarajeva,ali sam dovoljno Sarajlija,da mogu tvrditi da ekskluzivno pravo na Sarajevo nema niko. Ili, imaju svi oni koji ga vole, koji žele da žive u njemu,pa makar i jučer došli ovdje.
- Macuser
Citirat cu sebe ovdje:
Hamas je najgore moguce rjesenje. Kada vjerske vodje zamijene profesionalne politicare nastaje rat, nadojen i preeksponiran sa mrznjom. Mrznja stvara masakr i genocid (vidjeti pod Ausvic ili Srebrenica). Ne pise se dobro, niti moze biti dobro.
Hamas je najgore moguce rjesenje. Kada vjerske vodje zamijene profesionalne politicare nastaje rat, nadojen i preeksponiran sa mrznjom. Mrznja stvara masakr i genocid (vidjeti pod Ausvic ili Srebrenica). Ne pise se dobro, niti moze biti dobro.
- Bosanac sa dna kace
Rabbi Hirsch predstavnik Neturei Karta of the Orthodox Jewry je uputio pismo podrske Hamasu. Neturei Karta se dugo odupirala cionistickoj okupaciji koju sprovodi Izraelska vlada i zbog koje je ubijeno hiljadama palestinaca. Netruei Karta je jedna od jakih anti-cionistickih zidovskih grupa koja podrzava palestince. Oni priznaju da cionizam se suprotstavlja originalnom ucenju i principima Torah. Organizacija je putem faksa poslala al-Jazeeri pismo koje su poslali novom premijeru Haniyeh, izrazavajuci podrsku palestincima u njihovoj borbi protiv okupacije.
- seljak_cojek
#23 Re: Hamas pobjednik na izborima u Palestini
Nije li malo naopako da, (bez obzira što se i meni čini da Hamas nije najbolje rješenje). Amerikanci koji demokratizuju Irak, ne priznaju volju Palestinskog naroda.digger wrote:Po svemu sudeci, Amerika nema namjeru da prihvati Hamas kao soluciju.
Trebaju li se sad palestinci izvinjavati amerikancima (mislim na vladu a ne američki narod), ili je cio svijet trebao reći amerikancima kad su izabrali Bush-a za predsjednika - "to nije dobro rješenje i mi nećemo sarađivati sa vama".