evo čitam članak i baš mi je šega. Zaista ne bih da generaliziram, ali većinski (ne svi, postoje izuzeci) ovi ljudi su tolike siledžije da to nije normalno. Ja ne znam stvarno je li to zbog stereotipa da su glupi, možda neki kompleks niže vrijednosti, ili čak više vrijednosti...ko će znat.
Predstavljaju klasičan primjer onih džuturuma iz osnovne i srednje što maltretiraju slabije od sebe
Drugi primjer je bio prije tri četiri godine.
Moje društvo se skupilo na standardnom mjestu, obično igralište gdje smo znali odigrati nogometa, košarke ili jednostavno sjesti i ubijati vrijeme pričom. Nikad problema nismo napravili. Jednu noć smo nešto baš bili u elementu, i oko 22 sata smo, ruku na srce, bili bučni, od provala i smijanja. I tako tu stojimo nas šaka muškaraca i prstohvat djevojaka, sjedimo na klupi i razglabamo, a preko puta nas, na šetalištu stoji hrpa starijih ljudi (što jalijaša, narkomana) i duvaju gandžu. Policajci prolaze pored njih, direktno, i ne može mi niko reći da ne prepoznaje karakterističan miris... no, na njih se ne obaziru, već ide pravo na nas i tjeraju nas zato što smo eto glasni. A da se razumijemo nije to bilo urlikanje ili nešto tako, već obično smijanje i priča.
Dalje...
Ima pola godine, na Alipašinom oko 2h ujutro kod Binga iz meni nepoznatog razloga džip se zapucao u kučicu čuvara parkinga ispod Binga. Bio sam kod prijatelja i čuo sam buku te izađoh na prozor i gledam. Ljudi izvukoše lika, prebiše ga i vratiše se u džip i pobjegoše. Čovjek zove policiju, i čeka najmanje 20 minuta. Kasnije prolaze dva policijska auta i prolaze pored Binga i odoše u b fazu. Treće ide izanjih i skreće u ulicu ispod Binga, parkira tu. Izašli su iz auta i počeli se okretati oko svoje ose, tražeći valjda čovjeka. U tom se vraćaju ona 2 auta iz b faze i OPET prolaze pored Binga i skreću u SUPROTNU ulicu od ove gdje su im kolege. Znači u ovom trenutku 40 minuta je prošlo od incidenta. Čovjek sjedi i maše im, valjda nema snage da ustane. Kada su se dohavizali, skontali gdje su, sastali su se na raskrsnici i isto lolek i bolesk - naprijed, nazad, okreni se- i napokon skontaju gdje trebaju da odu...
Na kraju svega, jutros prelazim preko ulice na skenderiji i gledam kako dva policajca zaustavljaju ljude i pišu im kazne. Mislim, zar ne bi bilo logično da zaustave ljude, održe im bukvicu, i pošalju ih u školu... To su većinom djeca iz srednjih škola i sa fakulteta...
Ali zato kad treba zaustaviti kabadahiju koji krči 120 na sat, i spriječiti ga da zgazi dijete onda ih nigdje nema.
Nek je on napisao kaznu zato što je neko imao slušalice dok prelazi ulicu...wtf