halo ba dijaspora

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
DDR400

#1 halo ba dijaspora

Post by DDR400 »

Radite li vi išta da nama bude bolje? Pa dokle ćemo ovako??

Hajmo sad fino, evo plana:
-Ko je završio neku korisnu školu odmah nek se vraća i širi znanje u BiH
-Ko ima veze sa politikom i ekonomijom nek lobira i svraća vodu na našu stranu
-Ko još ništa nije uradio nek se odrekne Bosanstva da nas ne bruka

Dokle smo gospodo?
uozo

Post by uozo »

Trebal' fitness trenera? Slucajno znam jednog??? :-)
AenemA

Post by AenemA »

Ja dosao da prevedem diplomu, gospoda kazu ne vrijedi to ovo ovdje...diploma je sa Pennsylvania State Univeristy, USA....a kako tek posao da dobijem...sretno vama dole sa takvim "mozgovima" na kormilu....
ulicar

Post by ulicar »

Ova je odlicna. Bolje tragikomedije nisam odavno cuo :) :( Penstate ne priznaju :) :( Koje zvanje, ako nije tajna?
AenemA wrote:Ja dosao da prevedem diplomu, gospoda kazu ne vrijedi to ovo ovdje...diploma je sa Pennsylvania State Univeristy, USA....a kako tek posao da dobijem...sretno vama dole sa takvim "mozgovima" na kormilu....
AenemA

Post by AenemA »

Mech.Engineering
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Ama gori si ti i tvoja pamet - koja je otisla diplomu prevoditi u BiH. Sto nisi otisao kod Svabe, Australca il' Japanca? To ako si ti ko neki - namudaj inzinjerski. Ako si mislio u BiH - mogao si komotno kod Amish-a, se vratiti - isti ti djavol. Hem bi bio blizi famaliji u Pensilvaniji, hem nebi morao da brines se hoce li ti djete ici ratovati za neke budale, sto im se kara nije digla na Maru evo treci dan, pa ne mogasmo drukcije nego da stignemo Mogadishu i Nagornji Karabah po stoli drzavnim stoli ekonomskim pitanjima.

I da odgovorim pokretacu teme. Jebe mi se jaro - sto Madjarska mora nema. A ne moze kuja - zeca nikad stici. Niti mogu ja Bosnu izvoditi na selamet. Ako necu ja, ko ce? Nece niko. Ko sto nije do sada, i nije kroz istoriju, nece ni od sad. Imam precih stvari u zivotu - kao prva - izvest sebe samoga na pravi put, kao druga, uzivati u svom selametu. Da proslavim svaki dan kako sam pobjegao s uzice genetici tora i tri zajednice babuna crvenoguzih. Ja ne igro za raju, niti fildzana viska ne ostavljao. A Bosanstvinu ostavi djetetu u amanet, kad ga budes po sehidlucima setao i pokazivao mu sve one koji vjerovase da je bolje glavu ostaviti za kucni prag, umjesto hinjski pobjeci negdje u svjet i steci za 5 godina sve ono sto ti je familija u 500 ostavila u BiH.
novel

Post by novel »

Bosno moja, divna mila lijepa gizdava
A a a u tebi je Sarajevo cehar sevdaha
A a a u tebi je Sarajevo cehar sevdaha

Radite li vi išta da nama bude bolje? Pa dokle ćemo ovako??
:D evo me radim :oops: na poslu sam :D poslao sam para za bajram....sta hocete vise :shock: :oops:
ulicar

Post by ulicar »

Hehehehehe! E, fakat, ovo je k'o iz vica, stare mi :lol: :lol: :lol: Daj stare ti, de nam opisi malo taj dogadjaj, ono kada si ti dosao i oni ti rekli da ne priznaju Penstate. Ja fakat crkoh od sege ovdje, evo me ljudi gledaju k'o mahnitova sta mi je, a nemozes im objasniti, na glavu da se nasadis :lol: :lol: :lol:
AenemA wrote:Mech.Engineering
karanana

Post by karanana »

ulicar wrote:Hehehehehe! E, fakat, ovo je k'o iz vica, stare mi :lol: :lol: :lol: Daj stare ti, de nam opisi malo taj dogadjaj, ono kada si ti dosao i oni ti rekli da ne priznaju Penstate. Ja fakat crkoh od sege ovdje, evo me ljudi gledaju k'o mahnitova sta mi je, a nemozes im objasniti, na glavu da se nasadis :lol: :lol: :lol:
sta je smijesno? reciprocitet (ako sam ovo dobro napisao) brate! Priznaju li Amerikanci diplome sa sarajevskih univerziteta? Pa sto bi onda mi priznali americke?!
ulicar

Post by ulicar »

karanana wrote:
ulicar wrote:Hehehehehe! E, fakat, ovo je k'o iz vica, stare mi :lol: :lol: :lol: Daj stare ti, de nam opisi malo taj dogadjaj, ono kada si ti dosao i oni ti rekli da ne priznaju Penstate. Ja fakat crkoh od sege ovdje, evo me ljudi gledaju k'o mahnitova sta mi je, a nemozes im objasniti, na glavu da se nasadis :lol: :lol: :lol:
sta je smijesno? reciprocitet (ako sam ovo dobro napisao) brate! Priznaju li Amerikanci diplome sa sarajevskih univerziteta? Pa sto bi onda mi priznali americke?!
Onog trenutka kada na UNSA budu predavali nobelovci, kao sto to redovito rade na Penstate, kada UNSA proizvede nobelovca, kada... onda ce prestati biti smijesno. Do tada, ja se evo valjam od sege.
guardian

Post by guardian »

karanana wrote:
Da, priznaju -- s diplomom univerziteta iz BiH (ili univerziteta iz bilo koje od zemalja bivse Jugoslavije) se moze upisati postdiplomski studij na bilo kojem americkom sveucilistu. Nekad i bez ikakve specijalne i skupe verifikacije; umjesto toga, ovjeren prevod diplome i ovjeren prevod prepisa ocjena su dovoljni.

Naravno, ovo se odnosi na BiH (i ostale ex-Yu) univerzitete s tradicijom, a ne na nedavno nastale privatne univerzitete.
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

karanana wrote:
Koji si ti hadžija. Posljednja država koja je furala "reciprocitet" u odnosima sa SAD zvala se SSSR, i pukla je k'o ledenica, od tog reciprociteta.

Što se diploma tiče: svojim očima sam gledao i slušao prije nekoliko godina kako "tetkica" u studentskoj službi handri neku Mirsadu...

"Neka" Mirsada, ispostavit će se, bila je Mirsada Burić - Adam, ko se sjeća ratnog sporta znat će bolje od mene, žena je nastupala za BiH u nekoj atletskoj disciplini... LM, gospođa je Mirsada prije odlaska u SAD bila očistila 2 godine žurnalistike na FPN.... Onda su joj negdje u Georgiji, mislim na čuvenoj Columbia School ali ne sjećam se posigurno, te DVIJE GODINE PRIZNALI, pa je završila još dvije i postala dipl. žurnalista po zakonu SAD. Ovdje je tetkica poslala u pičku mater'nu, i nju i njenu diplomu.

Dan-danji sam zgrožen time. Ja sam u SAD bio na razmjeni godinu dana: umalo me nisu otjerali s faxa zavidni dinosaurusi.

A kad sam sa MA konkuris'o za asistenta, proljetos u napadu očaja, uzeli su klinca koji je aktivist u SDP Fojnica, inače hidrocefal. A poslije i kći jedne od profesorica.

Zakon o visokom obrazovanju (koji sam po sebi ništa ne rješava, samo daje pristup sadakama EU i šire) u proceduri je presjedio čitav mandat od 2002 do ovih izbora!?!?!?!?!

I sad dođe džoha njatike o reciprocitetu.

Dobro je nama, kako će nam biti.
karanana

Post by karanana »

Ocima sam i ja svojim vidio kako jedan uvazeni doktor sa godinama iskustva u BiH (stecenih prije rata, a bogami i za vrijeme rata u vrlo teskim okolnostima kad se kalilo znanje) sjeda u svoj chevrolet caprice taxi i voza ljude od downtown chicaga do o'hare airporta, dok se neke wasp-ovske americke zuche uvaljuju u raznorazene bolnice i kod svojih "operacija" ostavljaju makaze, skalpele itd. itd. u utrobama ljudi koje operisu.
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

A možda je malo i do doktora?

Na tvog jednog, ako ćemo mak na konac, mogu ti dati dvoje naših diplomaca koji rade svoj pos'o u struci u SAD, a odstudirali su u SA.

Al' star se ker ne uči lajati.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Nosferatu wrote: Da proslavim svaki dan kako sam pobjegao s uzice genetici tora i tri zajednice babuna crvenoguzih.
Na ovome ti zavidim...

DDR, sta ti radis za bosnu ba? Shalu na stranu, nisam ja neki veliki ljubitelj dijasporaca, ali ti upravo radis ono sto mnogi dijasporci rade PROZIVAS ONE DRUGE NE RADECI NISTA LICNO...
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

Da je samo pola dijspore glasalo na izborima danas Dodik ne bi mogao formirati sam vlast u RS-u...
guardian

Post by guardian »

Kruske i jabuke. Nije rijec o pronalasku posla s diplomom stecenom u inostranstvu vec o priznavanju te diplome. Kao sto rekoh, s nasom diplomom se moze upisati postdiplomski u SAD-u sto znaci da se diploma priznaje. Naci posao s tom diplomom (bez ikakvog doskolovavanja) je dosta teze.

Reciprocitet bi bio "ispostovan" da su covjeku verifikovali diplomu, on se javio na konkurs za posao i tamo mu reklo: "Mi nikad nismo culi za tvoj Penn State pa te necemo zaposliti."
Reina

Post by Reina »

sigurno znam 5 do 6 ljudi koji su zavrsili u Americi, ovdje nostrificirali diplomu
i rade i to sve super poslove ...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Grom iz vedra neba wrote:Da je samo pola dijspore glasalo na izborima danas Dodik ne bi mogao formirati sam vlast u RS-u...
Da li znas da dosta dijasporaca mora birati izmedju bh. drzavljanstva i drzavljanstva zemlje u kojoj su trenutno?
A Nosferatu fino napisa: pratis SVOJ selamet i tacka.
Plus, ja se licno ne slazem sa pricom da dijaspora MORA glasati, jer, uz svo duzno postovanje mojoj familiji i prijateljima vani, NECE MENI VLAST KROJITI NEKO KO GUZU PERE U ATLANTSKOM OKEANU.
Reina

Post by Reina »

pa ima ih koji nisu svojom voljom otisli i nije to mali broj, zasto im ne bi
dozvolili glasati, gluposti, ovo je i njihova zemlja, ali eto slab je bio odaziv
a znaju ovdje pricati, ovako treba onako treba.... :oops:
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

mIRCerka wrote:
Grom iz vedra neba wrote:Da je samo pola dijspore glasalo na izborima danas Dodik ne bi mogao formirati sam vlast u RS-u...
Da li znas da dosta dijasporaca mora birati izmedju bh. drzavljanstva i drzavljanstva zemlje u kojoj su trenutno?
A Nosferatu fino napisa: pratis SVOJ selamet i tacka.
Plus, ja se licno ne slazem sa pricom da dijaspora MORA glasati, jer, uz svo duzno postovanje mojoj familiji i prijateljima vani, NECE MENI VLAST KROJITI NEKO KO GUZU PERE U ATLANTSKOM OKEANU.
Sada ti kroje oni koji su napravili genocid. Jel ti to draze?
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

znam hrpu nasih ljudi u dijaspori i moram priznat da sam jedino ja izasla na bh. izbore :-)
a sto, nemam pojma :-)
talijan

Post by talijan »

Nosferatu wrote:Ama gori si ti i tvoja pamet - koja je otisla diplomu prevoditi u BiH. Sto nisi otisao kod Svabe, Australca il' Japanca? To ako si ti ko neki - namudaj inzinjerski. Ako si mislio u BiH - mogao si komotno kod Amish-a, se vratiti - isti ti djavol. Hem bi bio blizi famaliji u Pensilvaniji, hem nebi morao da brines se hoce li ti djete ici ratovati za neke budale, sto im se kara nije digla na Maru evo treci dan, pa ne mogasmo drukcije nego da stignemo Mogadishu i Nagornji Karabah po stoli drzavnim stoli ekonomskim pitanjima.

I da odgovorim pokretacu teme. Jebe mi se jaro - sto Madjarska mora nema. A ne moze kuja - zeca nikad stici. Niti mogu ja Bosnu izvoditi na selamet. Ako necu ja, ko ce? Nece niko. Ko sto nije do sada, i nije kroz istoriju, nece ni od sad. Imam precih stvari u zivotu - kao prva - izvest sebe samoga na pravi put, kao druga, uzivati u svom selametu. Da proslavim svaki dan kako sam pobjegao s uzice genetici tora i tri zajednice babuna crvenoguzih. Ja ne igro za raju, niti fildzana viska ne ostavljao. A Bosanstvinu ostavi djetetu u amanet, kad ga budes po sehidlucima setao i pokazivao mu sve one koji vjerovase da je bolje glavu ostaviti za kucni prag, umjesto hinjski pobjeci negdje u svjet i steci za 5 godina sve ono sto ti je familija u 500 ostavila u BiH.
Lijep gol iz kontranapada... Jednostavno i nazalost istinito.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Reina wrote:pa ima ih koji nisu svojom voljom otisli i nije to mali broj, zasto im ne bi
dozvolili glasati, gluposti, ovo je i njihova zemlja, ali eto slab je bio odaziv
Reina, ako su Srebrenicani, Bratuncani i Zvornicani mogli u onakvom egzodusu doci i u Sarajevo i u Tuzlu i u Vogoscu, ni moja rodica sa Bistrika nije morala "bjezati" u inostranstvo. Ako je vec otisla, onda zaista ne vidim poentu da ona odlucuje ko ce MENI sefovati. Drago mi je da je sa ovim izborima registracija glasaca promijenjena, pa se makar malo ljudi opekose, jer svi bi pobogu da ureduju TAMO NEGDJE a da zive OVAMO NEGDJE. I tu vise nema zalbi i zalopojki. Sve se znalo kako ce biti sa registracijom na ovim izborima.
Znaci, meni je suludo da se ja trajno nastanim u Kaknju, da osnujem porodicu tamo, da mi djeca u KAknju rastu, a da glasam u Mostaru.

Grome, ako je tebi Dodik jedini problem u ovom sranju u kojem smo, skidam ti kapu s glave.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

mIRCerka wrote:
Reina wrote:pa ima ih koji nisu svojom voljom otisli i nije to mali broj, zasto im ne bi
Reina, ako su Srebrenicani, Bratuncani i Zvornicani mogli u onakvom egzodusu doci i u Sarajevo i u Tuzlu i u Vogoscu, ni moja rodica sa Bistrika nije morala "bjezati" u inostranstvo. Ako je vec otisla, onda zaista ne vidim poentu da ona odlucuje ko ce MENI sefovati. Drago mi je da je sa ovim izborima registracija glasaca promijenjena, pa se makar malo ljudi opekose, jer svi bi pobogu da ureduju TAMO NEGDJE a da zive OVAMO NEGDJE. I tu vise nema zalbi i zalopojki. Sve se znalo kako ce biti sa registracijom na ovim izborima.
Znaci, meni je suludo da se ja trajno nastanim u Kaknju, da osnujem porodicu tamo, da mi djeca u KAknju rastu, a da glasam u Mostaru.

Grome, ako je tebi Dodik jedini problem u ovom sranju u kojem smo, skidam ti kapu s glave.
mirci, pa neki ljudi planiraju zivjeti u BiH. Nisu svi "trajno" odselili. :oops:
Post Reply