Halifat/kalifat da ili ne?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
PRO testant

#151 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by PRO testant »

miskin wrote:uredu je sve super doviđenja, prijatno
E vala svaka čast, ovo ti je najpametnije što si do sada rekao. :thumbup: :run:
miskin

#152 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by miskin »

DaysleepeR wrote:
miskin wrote:"vjerska ispravnost i opravdanost hilafeta upitna"

Dragi Allahu pa kako da to bude upitno ljudi moji pa cital iko ista o onome sto ga zanima ili svi lupaju onako sta im dođe
haj ti nauči tumačiti pročitano bez da ti se crta

vjerska ispravnost = niđe ga u Kur'anu koji je jedini od allaha jel tako

opravdanost = gledaj iznad

ovi ajeti koje je momak stavio su previše generalni i mogu se primijeniti na bezbroj različitih tema, nažalost takva vam knjiga šta ću vam ja
pa vidim da ovdje kazes "takva vam knjiga" sto mi govori da nisi musliman samo da te pitam zasto me maltretiras onda oko ove teme kad nisi ni musliman imaju prece stvari da naucis od islama od ovoga ako te bas zanima

to je isto ko nista ne zna o racunarima da pita sta je md5, ako razumijes sta hocu da kazem
DaysleepeR

#153 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by DaysleepeR »

zato što ja kao nemusliman prvo neću da živim u halifatu, drugo neću dozvoliti da neko samo zato što vjeruje u nešto totalno apstraktno uzima za pravo da meni određuje u kakvoj ću državi da živim

kontaš profesore?

a maltretiram te zato što misliš da je dovoljno osjećati se muslimanom da bi postavljao ozbiljna pitanja a nisi dovoljno vjerski potkovan da ulaziš u rasprave, pa budeš deklasiran.

kontaš efendija?
miskin

#154 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by miskin »

DaysleepeR wrote:zato što ja kao nemusliman prvo neću da živim u halifatu, drugo neću dozvoliti da neko samo zato što vjeruje u nešto totalno apstraktno uzima za pravo da meni određuje u kakvoj ću državi da živim

kontaš profesore?

a maltretiram te zato što misliš da je dovoljno osjećati se muslimanom da bi postavljao ozbiljna pitanja a nisi dovoljno vjerski potkovan da ulaziš u rasprave, pa budeš deklasiran.

kontaš efendija?
vidi da ti kaze profesor nesto ako insistiras

Kod ljudi ne volim jednu stvar a to je kad ga pitas o određenim pitanjima on sve zna, ti se tako ponasas nemozes ti doci meni i pricati/pisati o islamu kad veze nemas o istom sto se tice tog "potkivanja" stoji da nisam i to me nije sramota jer to nisam ni studirao ali znam dosta stvari puno,puno vise od tebe tako kad mi neko dođe pametovati kao ti to mi bude smijesno al hajd nema veze
A da ti pravo kazem nisam neki efendija(gospodin) ali ako bas zelis mozes me i tako zvati

imas mahanje od mene i do skorog cavrljanja :run:
Quaresma

#155 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Quaresma »

Moras se dobro naoruzati znanjem ako.mislis u diskusiju s Miskinom o islamu :)

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2
miskin

#156 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by miskin »

ma ne treba al brate pusti me na miru ako ti ne vjerujes radis to sebi zasto omalozavas ovo moje i zasto me smatras manje vrijednim od sebe i neznalicom i zaostalim vjeruj da me poznajes ne bi tako mislio

mozda sam gore malo bio grub, ali fakat neznam sta vam znaci ta vasa prica ja sam ponosan na svoju vjeru bez obzira sta ko govorio o njoj i ne volim da mi se to dira ni pod razno

ne da mi vise pisati o ovome jer ne vodi nicemu
miskin

#157 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by miskin »

evo jedan lijep text na kraju svega

Mnogi se često pitaju šta dobivaju slijeđenjem istine, a odgovor je veoma jasan: onaj koji se pokori Uzvišenom Allahu dobiva sve što mu treba na ovome svijetu i sve što poželi na onome svijetu. Onaj koji je pokoran Allahu, Gospodaru svih svjetova, na ovaj svijet ne obazire se previše, pa što god dobije, zadovoljan je, i na taj način dobiva sve što mu treba na ovome svijetu. Pogledaš li u ljude oko sebe, one čiji životi nisu uređeni po islamu, uvidjet ćeš da konstantno tragaju za nečim, konstanto ih neki nemir proganja, gdje god da se sklone od njega, uvijek ih pronađe i ovlada njima. Oni traže mir i spokoj, sreću u životu.

Sve su metode isprobali, sve što se skriva u đavoljoj kutiji igračaka, sve moguće strasti, ovosvjetska uživanja, provode, ali ništa od toga, praznina unutar njihovih prsa i dalje je tu.

Na tren, dok su na vrhuncu uživanja, zaborave na nju, ali čim prestane ovosvjetsko uživanje kojim pokušavaju da ispune tu prazninu, ona se ponovno vrati, kao stara loša navika, tek što si pomislio da si je se riješio, eto je nazad. I sve ponovno ispočetka.

Jadan li je to život, vječito tragaš za nečim što nikada, ama baš nikada nećeš naći tu gdje tražiš.

Ružan je to osjećaj za čovjeka, kao da uvijek sa sobom nosi nekakav teret, izjeda te iznutra, najradije bi iščupao sam sebi sve što se nalazi u grudnom košu, samo da to prestane.

Nemaš mira u snu, nemaš mira na javi, sve ti smeta, svakog mrziš, sam si sebi neprijatelj. Uokolo hodaš sa gorkim osjećajem na licu, prezireš sve što vidiš i sve što se kreće, bez ikakvog razloga. Jednostvno, mrsko ti je sve oko tebe.

Ponekad se upustiš u neki od ovosvjetskih užitaka koji Bog zabrani, a šejtan te posavjetova da ga uzmeš. Ponekad je to poneko piće koje pamet oduzima, ili možda neka droga koja te odvede u neku drugu stvarnost, ili možda neki ekstremni sport od kojeg ti cijelo tijelo preplavi adrenalin, zbog mogućnosti da se pogine prilikom upuštanja u takve sportove, ali sve to kratko traje.

Piće popusti, dejstvo droge prođe, adrenalinski šok nestane, i eto te opet, u svijetu duševne praznine, svi ti krivi, a ni sam ne znaš zašto.

Čovjek je stvoren kao takav, jedino u pokornosti Bogu nalazi mir, gdje god drugdje da potraži, zalupit će mu se vrata duševnog mira i spokoja.

Stoga, insanu ne preostaje ništa drugo osim da se pokori Allahu, pored kojeg nema drugog boga, u potpunosti, iskrenom pokornošću, samo Njemu da robuje i samo od Njega, Milostivog, Samilosnog pomoć da traži.

Nadalje, da slijedi Njegovog Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, onako kako tome priliči, bez dodavanja bilo čega vjeri od sebe, ili oduzimanja, iskreno i čvrsto Poslanikovog, sallallahu alejhi ve sellem, sunneta da se drži.

Eto, ko traži mir i sreću na ovome svijetu, uspjeh na onome svijetu, spokoj u srcu i duši, ovo je recept za to, a ko odbije ovaj recept, drugog neće naći koliko god se trudio, i kada bi hiljadama godina živio i zemlju uzduž i poprijeko pretražio, osim u islamu sreću ne bi našao.

Živjeti van okvira islama veoma je mučno i teško za čovjeka, uvijek se nalazi u nekim duševnim tminama, nema osjećaja ugodnosti i smirenosti, nikako se ne može opustiti.

U islamu, kada je čovjek potpuno pokoran, gleda na svijet potpuno drugim pogledom.

Za njega ne postoje tmine niti tjeskoba, uvijek je smiren i raspoložen, ali takav je slučaj samo sa onima koji su potpuno pokorni, i najmanja nepokornost uzrokuje nestabilost i neravnotežu, smirenost i spokoj je od osobina iskrenih i pokornih.

Zamisli da konstantno nosiš sa sobom tako snažaj osjećaj da u prsima osjećaš takvu lahkoću i rasterećenost, kao da ćeš da poletiš. Potpuna svježina i bistrina uma, kao da se nalaziš na prekrasnoj zelenoj livadi usljed ljetnog dana i gledaš izlazak sunca. Eto, to je osjećaj koji prati Allahu pokorne robove, a i bolje od toga. Nije to izmišljotina, niti su to riječi luđaka, nadrogiranog ili opijenog čovjeka: ako ne vjeruješ, pokori se Allahu, i vidjet ćeš da je to istina.

Pokornost Allahu odnosi sve brige, samo to oni koji su nepokorni ne mogu razumjeti.

Isti je slučaj sa zdravim i bolesnim čovjekom. Zdravom čovjeku je hrana uvijek ukusna, a bolesnom čovjeku ni najukusnija hrana nije privlačna.

Koristi pravog puta su mnogobroje, ni pobrojati se ne mogu.

Život je čovjeku mnogo uređeniji, staloženiji, ima smisla, zna za što živi.

Primjer čovjeka pokornog Allahu i primjer čovjeka nepokornog Allahu je kao primjer dva vrta.

Jedan je uredan, sređen, gdje god pogledaš vidiš prekrasno bilje i raznorazno drveće.

Zamisli da šetaš prekrasnim vrtom čiji je put posut laticama raznovrsnog cvijeća, gdje god da se okreneš, privlači te sve ljepši od ljepšeg prizora. Prekrasni mirisi te privlače sa svih strana, pa pomisliš da te za odjeću vuku svaki sebi kako bi u njemu uživao. Čak ni životinje ne mogu odoljeti takvom vrtu, naprosto takav vrt mami svakog svojom pojavom, poput duge koja se pojavi u ljetnim danima kada se sunce i kiša sastanu.

Vrt ljepote neopisive, kada god uđeš u njega, obuzme te neopisivo zadovoljstvo i smiraj i ne želiš uopće da ikada više izlaziš iz njega.

Zamisli samo kako izgleda vrt u koji jednom kada uđeš ne želiš nikada da ga napustiš, ispunjen prekrasnim prizorima, živopisnim bojama i neopisivo ugodnim mirisima. Sklonište od buke i nesređenosti ostatka svijeta, uvijek mirno, uvijek sređeno, i danju i noću.

Tu imaš raznovrsnog voća i raznih biljaka, sve ljepša od ljepše, sve mirisnija od mirisnije.

Briga tu nestaje, glavobolje tu ne postoje, za ovosvjetske probleme tu mjesta nema, samo mir i smiraj, rasterećenost od svega što ostatak svijeta muči, oaza smiraja i sreće.

To je život onoga koji je Uzvišenom Allahu pokoran, u potpunosti, i slijedi sunnet Njegovog poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, isto tako, u potpunosti. To ne može postići osim onaj koji se u potpunosti posveti pokornosti Gospodaru svih svjetova i prestane tragati i ginuti za ovim svjetom. To je njegov život na ovome svijetu, na ovome bezvrijednom svijetu, a šta ga čeka na onome, vječnom svijetu, Allah jedino zna...

Dok s druge strane, život onoga koji živi u nepokornosti Uzvišenom Allahu daleko je od ovoga. Njegov život je poput tmurnog hladnog vrta čija neugodna pojava ubija volju za životom, sreće tu nema, to je teren koji je natovaren na one koji su umjesto pokornosti Bogu izabrali nepokornost.

Sve je tu nesređeno, hladno i bez topline, drveće je truhlo i u raspadu, cvijeće uvelo i istruhlo, mirisi užasni i nepodnošljivi. Strah i očaj kruže tim vrtom i konstantno uznemiruju njegova vlasnika, tjeraju svakog ko se tom vrtu približi, sve je jedan loš san iz koje se ne možeš probuditi. Vlasniku tog vrta život je besmislen, jad i gorčina su sveprisutni, smiraja nema, ljepote ne postoje, rasterećenost je tu samo izmišljeni pojam, još jedan mit, još jedna bajka, tu nešto takvo ne postoji. Glavobolje ne prestaju, mučnine ne odustaju da muče vlasnika vrta koji je ispunjen očajem i nema nade za bolje, jednostavno se pomirio s tim što je ga snašlo.

To je život onoga koji je nepokoran Uzvišenom Allahu, pa niti sluša Njegove naredbe, niti slijedi Njegovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Poput zatvorenika je, koji je osuđen na doživotnu robiju u tamnici jada i očaja.

A to njegovo stanje nije uzrokovalo ništa drugo osim slijeđenje strasti i ljubav prema ovom svijetu. Proklet li je ovaj svijet, prokleta tamnica jada, očaja i gorčine, živ si, a života na njemu nemaš.

Pa šta izabrati onda, koji vrt posjedovati.

Da li da imaš vrt smiraja ili vrt gorčine?

Svako sebi bira, pa ti pametan budi i pravi put izaberi, i koristi i ovoga i onoga svijeta ćeš vidjeti.

Ako ti treba dokaz, pogledaj u živote onih koji su Uzvišenom Allahu u potpunosti pokorni i pogledaj u živote onih koji se ubiše za ovaj svijet, i eto ti dokaza.

Ako pitaš za koristi slijeđenja pravoga puta, mnogobrojne su, a dosta ti je to što je slijeđenje pravoga put ključ koji skida sve okove tamnice jada, očaja i gorčine.

I tako, izborom pravoga puta strgnuti ćeš okove ovoga svijeta sa sebe, otjerati tamne oblake iluzija koje nudi ovaj svijet i tek tada ćeš shvatiti zbog čega si stvoren i koji je cij tvog postojanja.

A upitaj one koji vole ovaj svijet zbog čega žive i šta je cilj njihovog postojanja, pa vidi koji ćeš odgovor dobiti, a odgovora neće biti, samo pravdanje za ono na čemu su...
miskin

#158 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by miskin »

samo jos nesto :D

Ateizam je negiranje Božije egzistencije ili bezbožništvo. Metodi dokazivanja Božijeg postojanja koje smo predhodno naveli su samo neki od mnogobrojnih dokaza Božije egzistencije. Analogno tome nema niti jednog sina Ademovog koji u suštini negira postojanje Boga, iako su u dalekoj i skoroj historiji postojali i postoje ljudi koji se deklarišu kao pristalice ateizma.

Prva vrasta ateizma je filozofija materijalista (dehrijja) koji govore: “I oni vele: ‘Postoji samo život naš zemaljski, živimo i umiremo, jedino nas vrijeme uništi.’ A oni o tome baš ništa ne znaju, oni samo nagađaju.” (El-Džasije, 24.)

Oni smatraju da se svijet održava sam od sebe i bez ikakvog uzroka, da je oduvijek i da nije prolazan! Također govore postoji samo ovozemaljski život, jedni narodi izumiru, a drugi ih smjenjuju. Niječu postojanje Tvorca. Zato su govorili: “Jedino nas vrijeme uništi.” A Uzvišeni im odgovara: “A oni o tome baš ništa ne znaju.”

Njihova negacija Boga se ne zasniva na znanju niti na zdravoj pameti niti na opažanjima koja se primjećuju u svakodnevnom životu, ovu njihovu tvrdnju takođe negira razum i odbacuje ljudska priroda. To su njihove prazne misli i puste želje. Kao što Uzvišeni kaže “…oni samo nagađaju.”

Druga vrsta je naturalizam, filozofski pogled na svijet koji smatra prirodu kao jedino što stvarno postoji, i duh njegove tvorevine svodi pod pojam prirode, te da je svijet djelo prirode, to jest da su sve biljke, životinje, neživa bića nastala sama od sebe i posljedica unutarnjih kretanja.

Odgovor ovoj vrsti ateista je jednostavan, nemoguće je da jedna stvar bude u isto vrijeme stvorenje i Stvoritelj. Kaže Uzvišeni: “Zar su oni bez Stvoritelja stvoreni ili su oni sami sebe stvorili?” (Et-Tur, 35.)

Priroda kojoj je se pripisuje Božanska osobina stvaranja, je spoj nepokretnih bića, slijepa, gluha, ne vidi ne osjeća, pa kako može stvoriti živo biće koje govori, vidi, čuje, opaža, osjeća bol i nadu. Ko nešto nema ne može ga drugome dati.

Treća vrsta ateista su evolucionisti, pristalica evolucione teorije, filozofije koja se zasniva na tezi da je svijet postao „slučajno“. Sjedinjavanjem molekula i atoma igrom slučaja je došlo, na čist naturalistički način, do nastanka živih bića, te nastanka raznih vrsta stvorenja i to bez predhodnog planiranja i ustrojiteljstva kroz splet srećnih okolnosti. (Skoro sva zapadno-evropska filozofija zasniva se na tezi da je svijet postao „slučajno“ i da će vječno trajati.)

Za pobijanje ove teorije dovljno je shvatiti njeno osnovno pitanje koje od samog početka poništava teoriju evolucije. Savršeno stvorena nebesa, veličanstveno ustrojstvo koje vidimo u prirodi, precizna ravnoteža i tijek svega na ustaljenim pravilima koja se ne mijenjaju poništava evolucionizam.

Kaže Uzvišeni: “To je djelo Allaha, Koji je sve savršeno stvorio; On, doista, zna ono što radite.” (En-Neml, 88.)

Kaže Uzvišeni: “Allah je sedam nebesa i isto toliko zemalja stvorio; Njegovo naređenje do svih njih dospijeva da biste vi znali da je Allah kadar sve i da Allah znanjem Svojim sve obuhvaća!” (Et-Talak, 12.)

Četvrta vrsta ateizma je komunizam, komunisti govore: Nema Boga. Prestanite brinuti i uživajte u svome životu. Postojali su kroz historiju i pojedinaci koji su negirali postojanje Gospodara.

Primjer Faraona “‘A ko je Gospodar svjetova?’, upita Faraon.” (Eš-Šu‘ara, 23.) [Tj. ko je taj za koga ti Musa tvrdiš da je Gospodar svjetova osim mene.]

Kao što je bio Nemrud kralj Babilona, koji se prepirao s Ibrahimom o Gospodaru. Kaže Uzvišenog: “Zar ne znaš za onoga koji se s Ibrahimom o Gospodaru njegovu prepirao, kada mu je Allah carstvo dao?! Kad Ibrahim reče: ‘Gospodar moj je Onaj Koji život i smrt daje!’, on odgovori: ‘Ja život i smrt dajem!’ Ibrahim reče: ‘Allah čini da Sunce izlazi s istoka, pa učini ti da iziđe sa zapada!’ I nevjernik se zbuni! Allah doista silnike ne upućuje na Pravi put!” (El-Bekare, 258.)

Sve nabrojane vrste ateista su u suštini kontradiktorne sa onim što njihove duše osjećaju, pokušavaju ugušiti fitret i potrebu za Bogom koju je Allah Uzvišeni stvorio u svakome pojedincu.

Kao što kaže Uzvišeni “I oni ih, nepravedni i oholi, porekoše, ali su u sebi vjerovali da su istinita, pa pogledaj kako su skončali smutljivci.’” (En-Neml, 14.)

Ibnul-Kesir u svom tefsiru kaže: “I oni ih, nepravdni i oholi, porekoše”, bjelodano i javno, “ali su u sebi vjerovali da su istinita”, tj. spoznali su da su oni istina od Allaha, dž.š., ali su ostali tvrdoglavo odbili “nepravedni i oholi”, tj. nepravedni prema samima sebi a tvrdoglavi u odbijanju da slijede Istinu, te zbog toga Uzvišeni kaže: “pa pogledaj kako su skončali smutljivci“, tj. pa pogledaj kakva ih je stigla kazna, uništenje i potapanje do posljednjeg ujutro jednog dana. Sadržaj Allahovog upozorenja Kurejšima, mušricima uopće i ostalim nevjernicima sljedbenicima Knjige i svima drugima koji niječu Muhammeda, s.a.v.s., je da će ih zadesiti ono što je zadesilo one prije njih, i to je preče da im se desi. Jer, Muhammed, a.s., veći je od Musaa, njegovi dokazi su bjelodaniji i jači. Usto su raniji poslanici najavljivali radosnu vijest o njegovom dolasku, neka je na njega i uopće na sve poslanike najvredniji salavat i najpotpuniji pozdrav.

:thumbup:
Obskurni

#159 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Obskurni »

Joj što volim kad ovako ruše postulate i nađu rupu u sekundi a pojma nemaju o cemu pricaju :lol:
harač

#160 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by harač »

ja, pak, ne razumijem zašto ljudi demonstriraju "znanje" kopiranjem desetina stranica, kad mogu staviti link. izgleda je i ove prosvjetljene zahvatila plagiratorska kultura :(
Teea

#161 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Teea »

miskin wrote: Oni smatraju da se svijet održava sam od sebe i bez ikakvog uzroka, da je oduvijek i da nije prolazan!
miskine ovo si slagao i ti i ovi cije neznanje prenosis.Oni ne misle da se sve odrzava samo od sebe vec zakonima fizike hemije, biologije.. daju odgovore.
Ja nisam neki fizicar ali eto procitaj zakon gravitacije, kvantnu teoriju ,nuklearnu fiziku, fuktuacije u vakumu, bariogenezu,o kvarkovima leptonima neutronima,nukleonima, protonima ,elektormagnetnoj sili,termodinamika,fuzija nukleona sve je to prije 1400 godina bio bog, jer drugo objasnjenje nisu imali.A oni koji stagniraju i tapkaju u mjestu,pa cak i nazaduju sve je to i dalje samo bog.Ko da razbija glavu time kad ovaj svjet ne vrjedi koliko ni krilo musice valja se spremati za onaj svijet dok drugi prave komputere,atomske bombe.

samo da ti nabrojim vrste genetike biokemijske genetike, imunogenetike, citogenetike, populacijske genetike, razvojne genetike, farmakogenetika, molekularna genetika, eticka i juridicka genetika, cak i ekoloska genetika i genetika ponasanja.
zamisli da na svakoj od njih rade profesori doktori naucnici,a ti mozda nisi ni za pola od njih nikada ni cuo.Nemas kad valja se spremati za "onaj" svijet.Bices pitaj sto si u wc usao desnom nogom a ne lijevom i sto si jeo lijevom rukom a ne desnom i sto si pogledao neku zgodnu trebu i jel mestv dozvoljen po carapama kad ima vode i jeli zeni dozvoljeno da putuje bez mahrema 60 km ili jedan dan ili 3 dana.I ko je kjafir ko je musrik a ko samo dzahil i vjernik i mumin i i ii od koga smijes uzmat fetve a od koga ne i jel hadis sahih ili , jel neka stvar farz ili vadzib ili haram ili mekruh ...
Last edited by Teea on 28/06/2012 13:26, edited 2 times in total.
long.road

#162 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by long.road »

miskin wrote: Živjeti van okvira islama veoma je mučno i teško za čovjeka, uvijek se nalazi u nekim duševnim tminama, nema osjećaja ugodnosti i smirenosti, nikako se ne može opustiti.
:-) :lol:
long.road

#163 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by long.road »

miskin wrote: Treća vrsta ateista su evolucionisti, pristalica evolucione teorije, filozofije koja se zasniva na tezi da je svijet postao „slučajno“. Sjedinjavanjem molekula i atoma igrom slučaja je došlo, na čist naturalistički način, do nastanka živih bića, te nastanka raznih vrsta stvorenja i to bez predhodnog planiranja i ustrojiteljstva kroz splet srećnih okolnosti. (Skoro sva zapadno-evropska filozofija zasniva se na tezi da je svijet postao „slučajno“ i da će vječno trajati.)
wow, odavno nisam vidio trivijalnije shvatanje evolucije, uzmi udžbenik iz biologije za srednju skolu, nađi poglavlje evolucija, bar da osnove naucis...i čuj zapadnoeuropska filozofija se zasniva na tezi da će svijeti trajati vječno :lol: :lol:
miskin

#164 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by miskin »

nista nije miskin lagao evo link pa bujrum http://www.akos.ba/vrste-ateizma/

nisam ni ja neki fizicar zato sam se bio opredjelio za medicinu svojevremeno :D

vidi islam nema nista protiv nauke cak naprotiv ali mislim da ti je to pozanto jer vidim dole nabrajas mesele oko mahrema ili mestvi.

Samo govorim da to je to Allah stvorio i On tim upravlja i sve se odvija po tacno utvrđenim zakonima nama poznatim pod ovim imenima i svakako da to treba istrazivati i napredovati u svakom tom polju zbog milion razloga, ali hocu da kazem to nije samo od sebe jer je tako islamsko ucenje kojem ja pripadam neznam na cemu si ti nebitno sad

Sve ovo gore nabrojano nije vaznije od ahireta jer je to cilj stvaranja covjeka jer Uzvišeni kaže: “Džine i ljude sam stvorio samo da Mi robuju.” (Ez-Zarijat, 56)
Chisum

#165 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Chisum »

long.road wrote:
miskin wrote: ....
wow, odavno nisam vidio trivijalnije shvatanje evolucije, uzmi udžbenik iz biologije za srednju skolu, nađi poglavlje evolucija, bar da osnove naucis...i čuj zapadnoeuropska filozofija se zasniva na tezi da će svijeti trajati vječno :lol: :lol:
Kakvo sramotno neznanje, i to, ali ZAISTA, onih elementarnih stvari koje bi neko ko pozeli da iz dana u dan naklapa o ljudskoj dusi, bicu i bitku, nastanku svijeta, razlozima zasto smo tu i kuda idemo, trebao znati k'o pjesmicu... :)

Pregledavsi dio one video kolekcije koju su postavljali na jednoj od tema, te shvativsi od koga uce i na koji nivo je osudjen citav taj diskurs, od svog pocetka pa do kraja, vidjevsi ko sve nosi titule magistara i doktora - polupismeni "predavaci" sa gardom i kapacitetom k'o prosjecan seoski ucitelj iz Donjeg Brijanja (koji je ujedno i domar i lozac, po potrebi) - onda ne cudi sto su im ucenici tu gdje jesu...

Sve se svodi na automatsko bombardovanje papagajski naucenim citatima, u kontekstu rasprave cesto potpuno neadekvatnim i besmislenim/smijesnim, koji samo jos u njihovim glavama i samo jos po njihovoj logici - tj. u nedostatku iste - nesto "dokazuju"... i sve to, naravno, naustrb vlastitog stava, artikulacije sopstvene misli koja ostaje neizgradjena, krzljava, naivna i nespretna, pa onda imamo "cast" biti svjedocima ovakvog javnog pokazivanja neznanja i nespretnosti, kada god dodje do rasprave u kojoj uloga Bozje telefonske sekretarice, koja automatski izbacuje citate, vise ne pije vode...

Strahovito, porazavajuce lose vjerske skole, opste znanje svedeno na minimum - na, kako vidimo, dovoljnost jedne jedine knjige - do imbecilnosti pojednostavljena, na najnizi moguci nivo svedena retorika, kojoj je sljedeca stepenica jos samo nemusti jezik, pa da i telad, o istom trosku, mogu u skolu - rame uz rame sa nama ljudima...

Ne znam gdje ih to vodi, ali znam gdje su sada... I ne cudi onda sto, u ovakvom miljeu, i onaj katolicki pamfletic za osnovce, postavljen neki dan na jednoj od slicnih tema, zvuci silno kao Sartrov L'etre et le neant...

Tuga... da se barem radi o nekim Eskimima, pa da me boli kurac, ali se radi o mom narodu, pa 'em mi je zivjeti s njima jer moji su, 'em me cesto bude stid u njihovo ime.
Smail Aga

#166 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Smail Aga »

Chisum wrote:
long.road wrote:
miskin wrote: ....
Kakvo sramotno neznanje, i to, ali ZAISTA, onih elementarnih stvari koje bi neko ko pozeli da iz dana u dan naklapa o ljudskoj dusi, bicu i bitku, nastanku svijeta, razlozima zasto smo tu i kuda idemo, trebao znati k'o pjesmicu... :)

Pregledavsi dio one video kolekcije koju su postavljali na jednoj od tema, te shvativsi od koga uce i na koji nivo je osudjen citav taj diskurs, od svog pocetka pa do kraja, vidjevsi ko sve nosi titule magistara i doktora - polupismeni "predavaci" sa gardom i kapacitetom k'o prosjecan seoski ucitelj iz Donjeg Brijanja (koji je ujedno i domar i lozac, po potrebi) - onda ne cudi sto su im ucenici tu gdje jesu...

Sve se svodi na automatsko bombardovanje papagajski naucenim citatima, u kontekstu rasprave cesto potpuno neadekvatnim i besmislenim/smijesnim, koji samo jos u njihovim glavama i samo jos po njihovoj logici - tj. u nedostatku iste - nesto "dokazuju"... i sve to, naravno, naustrb vlastitog stava, artikulacije sopstvene misli koja ostaje neizgradjena, krzljava, naivna i nespretna, pa onda imamo "cast" biti svjedocima ovakvog javnog pokazivanja neznanja i nespretnosti, kada god dodje do rasprave u kojoj uloga Bozje telefonske sekretarice, koja automatski izbacuje citate, vise ne pije vode...

Strahovito, porazavajuce lose vjerske skole, opste znanje svedeno na minimum - na, kako vidimo, dovoljnost jedne jedine knjige, do imbecilnosti pojednostavljena, na najnizi moguci nivo svedena retorika, kojoj je sljedeca stepenica jos samo nemusti jezik, pa da i telad, o istom trosku, mogu u skolu - rame uz rame sa nama ljudima...

Ne znam gdje ih to vodi, ali znam gdje su sada... I ne cudi onda sto, u ovakvom miljeu, i onaj katolicki pamfletic za osnovce, postavljen neki dan na jednoj od slicnih tema, zvuci silno kao Sartrov L'etre et le neant...

Tuga... da se barem radi o nekim Eskimima, pa da me boli kurac, ali se radi o mom narodu, pa 'em mi je zivjeti s njima jer moji su, 'em me cesto bude stid u njihovo ime.
Tako nekako :thumbup: U stvari bolje odgovara ovaj smajli :( :( :(
asurbanipal

#167 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by asurbanipal »

Znao sam ja čim se pojavi Chisum odmah slijedi salva uvreda, "ad hominem" argumenata, baljezgarija. Mora se priznati, čovjek je maštovit, nema šta :D ...Znam da mu nije lahko jer ga "ova sredina smrada, loja, lenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši".
Savjetovao bih mu da ode malo do Begiša, al' avaj, i tamo ima muslimana, pa čak i džamija... :D
Evo kad već spominje Eskime, neka malo prohoda do Laponije...
miskin

#168 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by miskin »

koga te bude stid i koga se to stidis i zbog cega se stidis ako ti se ne sviđa bujrum mozes otic pa da se odmoris od "nas" ali vjerovatno ce i tamo negdje biti neko slican nama pa ces opet imati problema nije lahko takvim ka tebi naprednim sa nama ovako nazadnim sramotimo te na svakom cosku, jadnik nece ni u EU zbog toga sto smo nazadni.

P.S.
Ne razumijem ljude koji se stide( ne mislim na tebe) svoje vjere svog naroda i koji poginju vrat svakome, savijaju se kako vjetar puse nemaju nikakvih principa, misle da ce se tako svidjeti nekome, a nece , danas te niko ne voli zbog toga samo ti se smjeska u lice a kad mu leđa okrenes ponizava te.

Budi ponosan na sebe, svoju vjeru, i ne trazi milostinju od njih i njihove kredite koji te ukopavaju jos vise i uzimaju ti crno pod noktima, budi ponosan bar ce te postovati ovo govorim iz iskustva, niko ne voli one koji se uvlace nekome pa ni oni kojima se uvlacis
mirage77

#169 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by mirage77 »

asurbanipal wrote:Znao sam ja čim se pojavi Chisum odmah slijedi salva uvreda, "ad hominem" argumenata, baljezgarija. Mora se priznati, čovjek je maštovit, nema šta :D ...Znam da mu nije lahko jer ga "ova sredina smrada, loja, lenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši".
Savjetovao bih mu da ode malo do Begiša, al' avaj, i tamo ima muslimana, pa čak i džamija... :D

Ni ja nisam odavno vidio veceg neprijatelja Islama i muslimana, a prosao sam svasta. Volio bih ga upoznati licem u lice. Kada vidim ovakvu mrznju, ona mi daje dodatnu snagu i motiv.
Chisum

#170 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Chisum »

asurbanipal wrote:Znao sam ja čim se pojavi Chisum odmah slijedi salva uvreda, "ad hominem" argumenata, baljezgarija. Mora se priznati, čovjek je maštovit, nema šta :D ...Znam da mu nije lahko jer ga "ova sredina smrada, loja, lenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši".
... a tek sto padate na pokusajima humora... e to me najvise brine i boli.... :-D

Narod koji je uvijek bio poznat po svom duhu, cilom i veselom duhu, po svom smislu za humor, koji mu je, prolazeci bezbroj puta kroz Scilu i Haridbu, i u najcrnjim vremenima cesto bivao jedina utjeha i skloniste - ko je bio ovdje i pregrmio posljednji rat zna o cemu govorim - i to ste uspjeli, lozeci se ovih zadnjih godina na one dosadne, bezivotne, autisticne arapske pustinjake i talibane, da srozate do dna. Opet kazem - tuga. Jebiga...

P.S. Eki u "Begis"... jos mu i tepa :-) .... U Pashaluk - samo poslom... kada se mora.
Svjet je mnoooooogo, mnogo veci i od vas takvih, zaglavljenih u 1433. (i to, nazalost, ne samo po Hidzri, nego po gregorijanskom kalendaru), a i od onih majmuna u 1389...
Chisum

#171 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Chisum »

miskin wrote:koga te bude stid i koga se to stidis i zbog cega se stidis ako ti se ne sviđa bujrum mozes otic pa da se odmoris od "nas" ali vjerovatno ce i tamo negdje biti neko slican nama pa ces opet imati problema nije lahko takvim ka tebi naprednim sa nama ovako nazadnim sramotimo te na svakom cosku, jadnik nece ni u EU zbog toga sto smo nazadni.

P.S.
Ne razumijem ljude koji se stide( ne mislim na tebe) svoje vjere svog naroda i koji poginju vrat svakome, savijaju se kako vjetar puse nemaju nikakvih principa, misle da ce se tako svidjeti nekome, a nece , danas te niko ne voli zbog toga samo ti se smjeska u lice a kad mu leđa okrenes ponizava te.

Budi ponosan na sebe, svoju vjeru, i ne trazi milostinju od njih i njihove kredite koji te ukopavaju jos vise i uzimaju ti crno pod noktima, budi ponosan bar ce te postovati ovo govorim iz iskustva, niko ne voli one koji se uvlace nekome pa ni oni kojima se uvlacis
Ja sam itekako ponosan na sebe i ono sto jesam - BOSNJAK, stanovnik BOSNE - covjek ciji su korijeni ovdje bili i prije nego su im se na ledja natovarili krst i polumjesec.

Tvoje me VJERA U VJERU i bogove zanima k'o lanjski snijeg.... ja u Boga ne vjerujem, pa se nemam zasto ponositi istom na nacin na koji ti to cinis... :)

Sto se tice identiteta, o tome sam vec pisao:
Chisum wrote: Ja ne kazem da je rjesenje u tome da sada svi zaboravimo ko smo, da zaboravimo vijekove i naslijedje koje JESTE I BICE dio nas (mi to moramo njegovati kao dio sopstvene tradicije, kulture i autenticnog identiteta) pa pribjegnemo naprasnom mijenjanju dresova poput one ulojene vagine Kusturice - meni kao atesiti nema nista smjesnije od toga - ali se moramo presabrati, jer nije sve izgubljeno, i poceti prepisivati i uciti od svijeta KOJEG SMO DIO
Sve se u ovoj prici svodi na kalendar, ne na opredjeljenje za ovu ili onu vjeru.... kod mene je 21. vijek, a kod nekih, bogami, citajuci "uputstva i pravila" - srednji.
Last edited by Chisum on 28/06/2012 17:52, edited 2 times in total.
Chisum

#172 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Chisum »

mirage77 wrote:

Ni ja nisam odavno vidio veceg neprijatelja Islama i muslimana, a prosao sam svasta. Volio bih ga upoznati licem u lice. Kada vidim ovakvu mrznju, ona mi daje dodatnu snagu i motiv.
Sto? Hoces to da me kaznis? :lol:

Hoces odmah da me upoznas?
asurbanipal

#173 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by asurbanipal »

Chisum wrote:... a tek sto padate na pokusajima humora... e to me najvise brine i boli.... :-D
Ko kaže da se humor zaboravlja... :D
Došao Vasa Kisa sa magarcem u Sarajevo, i sad sarajlije hoće da ga prevare i uhvate na trehu. Pita ga jedan sarajlija: "Je li to mostarski tramvaj "?
Vasa se zamisli i reče: "Jeste" - podiže rep, "izvolite ući." :lol:
Chisum

#174 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Chisum »

asurbanipal wrote:
Chisum wrote:... a tek sto padate na pokusajima humora... e to me najvise brine i boli.... :-D
Ko kaže da se humor zaboravlja... :D
Došao Vasa Kisa sa magarcem u Sarajevo, i sad sarajlije hoće da ga prevare i uhvate na trehu. Pita ga jedan sarajlija: "Je li to mostarski tramvaj "?
Vasa se zamisli i reče: "Jeste" - podiže rep, "izvolite ući." :lol:
Taj nije tvoj... vidis, u tome je problem!

Daj nam neki vas, nov. :D

Pa, jeb'o ga ti, novi muslimani - novi vicevi! Ha ja...
Smail Aga

#175 Re: Halifat/kalifat da ili ne?

Post by Smail Aga »

Laponija je u Evropi :D i tamo zive Laponci, :D koji nemaju veze sa Eskimima :D . Stvarno vas ta vasa jedina knjiga gusi ! :D :D
Post Reply