Halid Kolenda - pomozimo ovom dječaku

Forum za humanitarne akcije.
Post Reply
User avatar
bajadera7
Posts: 44
Joined: 24/10/2013 14:19

#1 Halid Kolenda - pomozimo ovom dječaku

Post by bajadera7 » 04/03/2015 10:57

Hajmo ljudi, budimo humani 4000 KM nije puno!
http://www.avaz.ba/clanak/166860/pomozi ... a-progleda
Halid Kolenda je devetogodišnji dječak, koji živi sa majkom Šemsom, ocem Suljom, bratom i tri sestre u sarajevskom naselju Jezero. Izuzetno pametan i veseo dječak koji uživa u stvarima kao i svi njegovi vršnjaci.

Halid, međutim, nema ono što većina druge djece ima.

- Majko, sanjao sam da te vidim, rekao je Halid budeći se na trosjedu u dnevnom boravku svog skromnog, ali dušom ispunjenog doma.

Nisam htio da ga roditelji bude, već sam, dok je Halid spavao, uz kafu sa Suljom i Šemsom razgovarao o njihovoj životnoj priči. Teško žive. Skoro sva djeca u porodici imaju zdravstvenih problema sa vidom. Odlasci ljekaru, bolne terapije, krediti, borba za vid, sve to dio je života ove porodice i halidovog djetinjstva.

Sjećam se prije godinu dvije, kada bih došao sa čokoladom kod Halida, on je ponosno pokazivao kako vidi slova pojedinačno isprintana na A4 papiru. Danas to Halid više nije u mogućnosti. Njegov vid drastično se pogoršao. A 2012 godine, doktori su bili primorani blokirati mu lijevo oko zbog uništenih živaca i kako bi se dala bar neka šansa desnom oku da ima neku funkciju.

Halid nastavlja svoju borbu za desno oko. Najvažniji korak u toj borbi i otvarenju njegovog sna da vidi majku i svoju porodicu je operacija katarakte koja košta oko 4.000 KM, ne uključujući ostale troškove liječenja, smještaja u bolnici, putovanja u Beograd gdje bi se izvršila operacija.

Kontakt telefon Halidovih roditelja: 061 323 795 (Suljo I Šemsa)

Adresa stanovanja: Aleksandra Puškina 37, Sarajevo (naselje Jezero)


Post Reply