Halid Ibn Welid r.a

Rasprave o vjerskim temama.
AjnurSoA

#1 Halid Ibn Welid r.a

Post by AjnurSoA »

Sta znate o ovom velikom Vojskovodji ?

Halid je jedini covjek koji je takticki pobijedio cak i Allahovog Poslanika,alejhisellam,na Uhudu.Bio je prvi muslimanki vojskovodja koji je osvajao strane zemlje.Bio je prvi musliman koji je ponizio dvije velike imperije (Bizantijsko carstvo i Perzijsko carstvo dva najjaca carstva u to vrijeme) i to jednu za drugom.Mnoge njegove bitke su proucavane na vojnim akademijama,posebno Uhud,Veledza,Muzeja,Edznadin i Jermuk.Njegova najbrilijantnija bitka je bila ona kod Veledze,a najveca svakako Jermuk (gdje je sa svojih 40000 vojnika pobijedio bizantijsko carstvo koje je imalo 150000.U toj bitci je ubijeno 80000 biznatijaca.Odtada Jermuk polje se zove Krvavo polje.).

Halidovo bice je bilo vojnicko .Takodje se pokazao kao izvrstan namjesnik i administrator.Ipak,on je bio cisti,nerazblazeni i apsolutni vojnik.Njegova sudbina je bila bitka,napad,osvajanje.Od bitke na Uhudu pa do penzionisanja,Haid je ratovao 15 godina.Borio se u 41 bitci (ne racunajuci sitne angazmane) od kojih je 35 bilo u posljednjih sedam godina.NIKADA NIJE IZGUBIO NIJEDNU OD NJIH.

Last edited by AjnurSoA on 01/11/2010 22:34, edited 1 time in total.
BHF_Manijak

#2 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by BHF_Manijak »

Da je covjek gigant bio i da nikad u zivotu bitke nije izgubio, sto u doba djahilijjeta sto u islamu :mrgreen: :thumbup:
AjnurSoA

#3 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by AjnurSoA »

BHF_Manijak wrote:Da je covjek gigant bio i da nikad u zivotu bitke nije izgubio, sto u doba djahilijjeta sto u islamu :mrgreen: :thumbup:
Da , upravu si u potpunosti se slazem sa tobom .Cekamo sta ce ostali da kazu :D
therrarrius

#4 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by therrarrius »

Ajnure, ako ti nesto znas o covjeku o kom su temu pokrenuo onda napisi pokoju rijec, za ljude koji nisu upoznati u lik i djelo Halida Ibn Welida r.a. Necemo cekati da ljudi popunjavaju djelice o njegovom zivotu kao kakav album sa slicicama.
AjnurSoA

#5 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by AjnurSoA »

therrarrius wrote:Ajnure, ako ti nesto znas o covjeku o kom su temu pokrenuo onda napisi pokoju rijec, za ljude koji nisu upoznati u lik i djelo Halida Ibn Welida r.a. Necemo cekati da ljudi popunjavaju djelice o njegovom zivotu kao kakav album sa slicicama.
Znam i u narednom periodu cu gledati da napisem , u u pitanju sam naveeo da se radi o velikom vojskovodji nego me interesovalo koliko ljudi su upoznati sa ovom osobom . ! ;)
black

#6 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by black »

AjnurSoA wrote: Znam i u narednom periodu cu gledati da napisem , u u pitanju sam naveeo da se radi o velikom vojskovodji nego me interesovalo koliko ljudi su upoznati sa ovom osobom . ! ;)
de reci nam onda od kakve je vaznosti to da li je neko upoznat sa ibn Velidom
AjnurSoA

#7 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by AjnurSoA »

black wrote:
AjnurSoA wrote: Znam i u narednom periodu cu gledati da napisem , u u pitanju sam naveeo da se radi o velikom vojskovodji nego me interesovalo koliko ljudi su upoznati sa ovom osobom . ! ;)
de reci nam onda reci od kakve je vaznosti to da li je neko upoznat sa ibn Velidom
Ljudi su npr upoznati sa djelom junaka iz Gospodara prstenova i druzine gdje se stvara neRealna iluzija u borbi . Dok je Halid Ibn Velid napravio veliki napredak u Borbi protiv neprijatelja Islama i to je nesto sto je historija zabiljezila.

Upravo sam uradio edit svog Posta, i postavio nekoliko detalja o Ovom velikom Vojskovodji.
therrarrius

#8 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by therrarrius »

AjnurSoA wrote:
black wrote:
de reci nam onda reci od kakve je vaznosti to da li je neko upoznat sa ibn Velidom
Ljudi su npr upoznati sa djelom junaka iz Gospodara prstenova i druzine gdje se stvara neRealna iluzija u borbi . Dok je Halid Ibn Velid napravio veliki napredak u Borbi protiv neprijatelja Islama i to je nesto sto je historija zabiljezila.

Upravo sam uradio edit svog Posta, i postavio nekoliko detalja o Ovom velikom Vojskovodji.
E vidis, ovo sto si naveo je krivica muslimana, samo njih i nikoga vise, oni su namjerno ili slucajno potisnuli u zaborav neke od znacajnih ljudi iz svoje historije, primjer je i Salahudin za kog da nije bilo ''Kingdom of heaven''-a mnogi nebi niti culi.
Arapi su od otkrica nafte uglavnom zauzeti pravljenjem zlatnih solja uz znacajno zanemarivanje svoje historije koja je i vise nego zanimljiva.
AjnurSoA

#9 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by AjnurSoA »

Djelimicno se slazem sa tobom , nesto sam proucavao djelo Salahudina ibn ejuba i tacno je to sto kazes , da ljudi nisu ggledali film nebi znali za njega, ali opet TO JE AMERICKI film , i kako je taj lik prikazan , kao Terorista .

Mada isto da se vratim na temu , Salahudin ibn Ejub je ucio iz djela Halida IBn welida, tako da se moze osjetiti takticka i vojna slicnost ove dvojce.

za zaboravljanje ovh ljudi krivu su ljudi koje si ti naveo i slazem se sa tobom .
BHF_Manijak

#10 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by BHF_Manijak »

Ma sto o vojskovodjama pricati kad su zaboravljeni mnogi eminentni fizicari, astrolozi, medicinari, matematicari, historicari, filozofi itd itd itd... :( :wink: A ko je kriv?!Zapad nije sigurno...Vjerujem da danas, da se ne uci biografija Avicene, mnogi bi od studenata pomislili da je Grk, Rimljanin itd a ne Arap Ibn SIna u pitanju!
bijela

#11 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by bijela »

BHF_Manijak wrote: Arap Ibn SIna
uh, da te čuju perzijanci :D
hadzironaldo

#12 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by hadzironaldo »

covjek bio prvo ucitelj pa onda iz nuzde postao vojnik (eto sta se desi kad das profi sablju)
uostalom je bio prvi musliman koji je koristio katapulte, sto mu je ubrzalo uspjeh
black

#13 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by black »

sjedi 1
BHF_Manijak

#14 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by BHF_Manijak »

bijela wrote:
Ma dobro, zna se na sta sam mislio :mrgreen: :skoljka:
strongwoman

#15 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by strongwoman »

bijela wrote:
Bijela psssssssssss!!! Nece ga valjda cuti :-D

Meni se recimo vise doimaju duhovni velikani koji su uspjeli ustrojiti na hiljade dusa zarobljenih nefsom i osloboditi njihove duse i ukrotiti njihov nefs ...

Recimo ... Gejlani :D
AjnurSoA

#16 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by AjnurSoA »

hadzironaldo wrote:covjek bio prvo ucitelj pa onda iz nuzde postao vojnik (eto sta se desi kad das profi sablju)
uostalom je bio prvi musliman koji je koristio katapulte, sto mu je ubrzalo uspjeh
Uopste se ne slazem sa tobom , on je od djetinstva gajio interes za ratovanje i za takticko nadmudrivanje protivnika.
u doba kad je bio djecak a i kasnije , medju djecom naravno bio je rivalitet ko je najjaci i ko je najbolji borac pa je Halid ibn Velid jednom prilkom slomio nogu Omeru. r.a a ovaj mu je to oprostio.

Jednostavno on nije isao u Borbu iz interesa ( mislim bilo je kasnije interesa tipa sirenje islama itd) al on je osjecao neku posebnu odabranost da bude Vojskovodja

Sto se tice katapulata ili bilo kojih drugi sprava koje se do tad nisu koristile medju arapima, Halid ibn Velid je u svojim odredima imao i posebne ljude kao sto je bio jedan perzijanac koji mu je pokazao nacin ratovanja njegovog naroda, i odatle ti katapulti .

Sta time zelim reci , da je bio poseban covjek prije svega i castan pa je privlacio u svoje odrede ljude razlicitih nacija a i mogucnosti ,a to sve dovelo je do idealne borbene masinerije
strongwoman

#17 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by strongwoman »

pastirck wrote:Ne treba zaboraviti ko je kojem vremenu pripadao. Pocetak islama i pojava poslanika
iziskivala je i upotrebu sile u svrhu odbrane islama i muslimana. Nakon sto se islam
prosirio i pokorio mnoga carstva, muslimani su se mogli mirno posvetiti promisljanju
islama, duhovnosti i sl...
:thumbup: slazem se
bijela

#18 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by bijela »

strongwoman wrote:
pastirck wrote:Ne treba zaboraviti ko je kojem vremenu pripadao. Pocetak islama i pojava poslanika
iziskivala je i upotrebu sile u svrhu odbrane islama i muslimana. Nakon sto se islam
prosirio i pokorio mnoga carstva, muslimani su se mogli mirno posvetiti promisljanju
islama, duhovnosti i sl...
:thumbup: slazem se
onda je mogao gejlani doći 8-)
statix

#19 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by statix »

Samo vi velicajte vojskovodje, pa kad sutra protumace islam kao agresivnu vjeru ili propagiranje dzihada, onda cete ratovanje i nasilje ogradjivati i pravdati sa raznim "ako" i "ali"... :-)
Svaki rat je rezultat ljudske gluposti i zelje za moci.
Desert Wind

#20 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by Desert Wind »

Ja bih samo da napravim disclaimer da budem crna ovca ove teme i da pokvarim ovu idilu koja je vec podobro u historiji a blage veze sa sadasnjoscu nema.

Sve je to sjajno al' danas su muslimani na svijetu obicno topovsko meso znaju vec i ptice na grani kome kako i zbog cega.

A ne zato sto su "oni tamo" krivi - nego zato sto su ih vlastiti ljudi koji vise po dzamijama i vaze o islamu 24 sata prodali direktno i indirektno pojedinacno i kolektivno za sitni šićar...

Halid ibn Velid je bio majstor ratovanja - ali to danas nista ne pomaze muslimanima kada su u svakoj sferi zivota porazeni i ponizeni.

Umjesto konstantnog hvatanja za slamku prohujalih vremena pametnije bi bilo da se posvete obrazovanju kojeg su zapustili a sto je bila prva Objava.....

Od prica pricica i bajki se ne zivi - to je davno proslo vrijeme i treba se posvetit buducnosti...

Zivi bili
Last edited by Desert Wind on 01/11/2010 23:22, edited 1 time in total.
hadzironaldo

#21 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by hadzironaldo »

AjnurSoA wrote:
hadzironaldo wrote:covjek bio prvo ucitelj pa onda iz nuzde postao vojnik (eto sta se desi kad das profi sablju)
Uopste se ne slazem sa tobom , on je od djetinstva gajio interes za ratovanje i za takticko nadmudrivanje protivnika.
u doba kad je bio djecak a i kasnije , medju djecom naravno bio je rivalitet ko je najjaci i ko je najbolji borac pa je Halid ibn Velid jednom prilkom slomio nogu Omeru. r.a a ovaj mu je to oprostio.

Jednostavno on nije isao u Borbu iz interesa ( mislim bilo je kasnije interesa tipa sirenje islama itd) al on je osjecao neku posebnu odabranost da bude Vojskovodja

Sto se tice katapulata ili bilo kojih drugi sprava koje se do tad nisu koristile medju arapima, Halid ibn Velid je u svojim odredima imao i posebne ljude kao sto je bio jedan perzijanac koji mu je pokazao nacin ratovanja njegovog naroda, i odatle ti katapulti .

Sta time zelim reci , da je bio poseban covjek prije svega i castan pa je privlacio u svoje odrede ljude razlicitih nacija a i mogucnosti ,a to sve dovelo je do idealne borbene masinerije

eh vidis tu mjesas tradiocionalno islamsko vjerovanje i historijske fakte. zanimame samo ovo drugo. ako imas mogucnost otvori "Encyclopaedia of Islam" pa ces se uvjeriti,
katapulte je preuzeo od bizantijaca, uostalom preuredio je (tradicionalno)arapsko uredjenje vojske po uzoru na bizantijce, bez kojeg bi manje bio uspjesan,valjda se bar stim slazes:)
AjnurSoA

#22 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by AjnurSoA »

Desert Wind wrote:Ja bih samo da napravim disclaimer da budem crna ovca ove teme i da pokvarim ovu idilu koja je vec podobro u historiji a blage veze sa sadasnjoscu nema.

Sve je to sjajno al' danas su muslimani na svijetu obicno topovsko meso znaju vec i ptice na grani kome kako i zbog cega.

A ne zato sto su "oni tamo" krivi - nego zato sto su ih vlastiti ljudi koji vise po dzamijama i vaze o islamu 24 sata prodali direktno i indirektno pojedinacno i kolektivno za sitni šićar...

Halid ibn Velid je bio majstor ratovanja - ali to danas nista ne pomaze muslimanima kada su u svakoj sferi zivota porazeni i ponizeni.

Umjesto konstantnog hvatanja za slamku prohujalih vremena pametnije bi bilo da se posvete obrazovanju kojeg su zapustili a sto je bila prva Objava.....

Od prica pricica i bajki se ne zivi - to je davno proslo vrijeme i treba se posvetit buducnosti...

Zivi bili
Muslimani nisu niti ce ikag biti porazeni niti ponizeni !!!
navedi samo jednu stvar u kojima smo to potlaceni i ponizeni ! Nema !!!
bijela

#23 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by bijela »

e moje dijete...
AjnurSoA

#24 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by AjnurSoA »

hadzironaldo wrote:
AjnurSoA wrote:

eh vidis tu mjesas tradiocionalno islamsko vjerovanje i historijske fakte. zanimame samo ovo drugo. ako imas mogucnost otvori "Encyclopaedia of Islam" pa ces se uvjeriti,
katapulte je preuzeo od bizantijaca, uostalom preuredio je (tradicionalno)arapsko uredjenje vojske po uzoru na bizantijce, bez kojeg bi manje bio uspjesan,valjda se bar stim slazes:)
sto se tice ove moje fraze u vezi Primanja znanja od perzijanac u jednom djelu sam procitao da je imao u svojim redovima jednog perzijanca od kojeg je preuzeo , znanje u vezu masina hocu reci katapulti i slicno , od bizantika je isto preuzeo dosta stvari kad ih je pokorio i naravno slazem se sa tobom brate :)
AjnurSoA

#25 Re: Halid Ibn Welid r.a

Post by AjnurSoA »

bijela wrote:e moje dijete...
Ocigledno si potlacena pa imas misljenje malo drugacije i pesimisticno
Locked