HALAL HRANA U BIH

Rasprave o vjerskim temama.
NIN

#51 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by NIN »

Bosanac sa dna kace wrote:
Kemal Malovčić wrote: A morske svinje?
i morskje svinje i morski psi su halal....

haj sad tamo nedje o Isusu pitaj je'l po islamu hazreti Merjema umrla kao djevica :oops:
:lol:
basicm

#52 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by basicm »

Halal proizvodi prolaze svugdje jer su dodatna garancija kvaliteta hrane.
Prvi post mi je izbrisan, i neka je, ali zelio bih malo otvoriti oci postavljacu teme, jer nije ovo prvi put da se susrecem sa ljudima iz dijaspore koji imaju ekstreman stav po pitanju halal hrane. Pored dobre i iskrene zelje da se takva hrana konzumira u sredini u kojoj zivite, cesto odredjene grupe tu zelju iskoristavaju da bi uskim razmisljanjem i komplikovanim pravilima naveli ljude da kupuju odredjene proizvode i od odredjenih trgovaca. Svako malo se potenciraju E oznake, zelatin, klanje zivotinja da bi se usput preporucilo gdje ima kupiti halal. I kazem, mnogo vise se ovo potencira u dijaspori ne go kod nas, a turci prednjace u ucestvovanju u ovim stvarima.

Sent from my iPhone using Tapatalk
almeyda

#53 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by almeyda »

Jao Bošnjo Bošnjo.

Na jednostavno pitanje dobio sam 48 postova.
U tih 48 postova 2 predloga gdje bi u Bih mogao pojesti te 1 predlog za mesnicu.

Sve ostalo prepucavanje šta jest halal šta nije halal. Ko šta misli, kome se šta čini, kako bi ko volio.
Znači, meso životinje koja je ubijena (elektro, igla, metak, malj) nije halal. Tu nema rasprave.
Meso životinje koja je zaklana sa strane nemuslimana nije halal. I tu nema rasprave.
Šta se ribe i ostaloga tiče ovako
(“Životinje koje žive samo u vodi od riba i onoga što im slici - dozvoljene su, ne znam
da postoji razilažnje medju islamskim ucenjacima u pogledu toga.“ Allah, dž. š., kaže: „Vama se dopušta da u moru lovite i da njegovu hranu jedete“ (prijevod znacenja, El-Maide, 96) Allahov Poslanik, s.a.v.s., kada je upitan o propisu vode mora,
odgovorio je: „Njegova voda je cisteca, a njegova uginula životinja je dozvoljene.“ (Ebu Davud, Tirmizi i dr., Tirmizi tvrdi da ga Buharija smatra autenticnim))

Što se tiče piletine i odgovora da neko hiljade komada kolje na ruke, to je nepoznavanje mesne industrije i halal certificiranja. Naime sva piletina se okači za noge, i tako okačena putuje po liniji, i u jednom momentu prolazi pored elektro šokera koji je udari samo toliko da se za tih nekolik sekundi smiri dok ne dođe do noža koji je isto tako mašinski. Jer inače bi kokoš mahala krilima i glavom i izmakla bi nožu. Tako ''šokirana'' dođe do noža koji prereže vrat i nervni sistem odradi svoje pri iscrpavanju krvi kako je to lijepo opisao bosn.om
Problem nastaje jedino kada nestane struje u pogonu.

E sad šta se tiče posta gdje je neko napisao da ispred halal certificiranja stoji IZ i da treba njima vjerovat odgovor je ovakav.
Ako je dotična organizacija dala halal certifikat kompaniji koja je u zemlji gdje je zabranjeno vjersko klanje, koliko moraš biti glup i zaostao da bi nakon toga reko da je to problem IZ i da oni stoje iza toga. Nadalje šta je sa primjerom gdje je IZ dala certifikat kompaniji koja se bavi i sa preradom svinjetine (zapad) te se tako desi da na police stigne lijepo upakovan komad svinjskih leđa a na pakovanju veliki znak halal. Nadalje šta se desi kada je halal certifikat dat kompaniji koja ima zaposlen mali ili neznatan broj muslimana (koljača) pa kada taj ili ti muslimani odu na godišnji ili na bolovanje znači može zaklati i Hans i Jurgen. Isto tako poznavajući halal standard znači ne može biti halal meso ako se u pogonu prerađuje i govedina, piletina i pored toga svinjetina. Isto tako u samoj hladnjači nakon klanja ne smije biti zajedno svinjsko i halal meso. itd itd.
Ali naša IZ i agencija za HALAL certificiranje ima naumu samo jednu stvar a to je zarada, zarada i opet zarada.
I tako se desi da jedna kompanija dobije halal certifikat, no kada dođe do sljedećeg pregleda i produživanja toga certifikata jednostavno kažu nećemo mi to više (jer je potrebno platiti taj certifikat i to ne malo) i od toga momenta njihov pogon nije halal ali nećete doživjeti da Agencija javno saopšti taj i taj proizvođać više nije halal.

Neko je spomenuo Argetu. Jeste, prije je bila argeta samo u Sloveniji. I imali su halal certifikat.(ko fol) I izvozili arapima. Ali kada su arapi obišli pogon ...gledaju tamo vamo..pa dobro ovdje se prave paštete a odakle dolazi meso?
Paaa iz druge fabrike. Hajmo tamo...Kad oni tamo...u fabrici samo jedan musliman (po imenu) a ostalo sve Slovenci.
Ajjjjj panike. I tako se Arapima šalje samo iz pogona u Bih a muslimani u Sloveniji mogu jesti i što Slovenci kolju.

Eto da ne duljim i da ne ljutim koga.
Hvala za ta dva predloga, i mesnicu, svi ostali imajte na umu jednu stvar samo.
U Islamu ne postoji: ja mislim da ovako, ja mislim da onako. Vjera nije poljoprivreda pa kako se dogovorimo.
Postoje pravila, propisi i mimo toga se ne može.

Al opet Bošnjo ko Bošnjo...
Altsa

#54 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by Altsa »

posto svakakve stvari pisete da malo pojasnim...halal certifikat izdaje Agencija za certificiranje halal kvalitete koja se nalazi u Tuzli http://www.halal.ba/site/... Standard po kojem se vrsi certificiranje je BH standard BAS 1049 - Halal hrana - zahtijevi i mjere koji je donesen u Institutu za standardizaciju BiH http://www.bas.gov.ba ...U njemu je navedeno sta sve halal proizvod mora da zadovoljava kako bi dobio obiljezje halal...sve vam je pojasnjeno na stranici Agencije, gdje se moze nabaviti standard i ostale stvari...u standardu ima dosta toga sto se mora ispostovati kako bi nesto bilo halal, od pripreme za klanje, do toga koje zivotinje mogu biti halal meso a koje ne, na koji se nacin kolje perad mehanicki a na koji nacin rucno itd. neke firme u hrvatskoj i srbiji imaju halal certifikat i to sto pise na pasteti da je halal nije nista cudno jer proizvodac kupuje meso od klaonice koja vrsi klanje prema halal standardu...nije tu u pitanju samo meso vec i zitarice, jaja, mlijecni proizvodi, pica, med i GMO itd...nacin pakovanja - ambalaza, serviranje hrane i usluzni objekti itd..osoba koja kolje mora biti musliman i mora imati certifikat za halal klanje tj. ne moze svaki mesar-koljac :D Inace IZ je ucestvovala u izradi halal standarda ali IZ kako ovaj bosnjo pise koji dode iz dijaspore da bi se malo ohalalio ne izdaje nikakve halal certifika vec samo pomenuta Agencija po odredbama BAS standarda...firma koja nakon eksternog audita vise ne zadovoljava uslove halal proizvoda gubi certifikat i vise se ne smije predstavljati kao halal proizvodac...besmisleno je razmisljati svaki put kada uzmes halal proizvod da li je musliman koji radi u toj mesari bio na bolovanju ili godisnjem pa da je umjesto njega klao Hans :-) ako ces u to sumnjati svaki put onda se ti mani halal hrane nego obezbjedi sam sebi certifikat kupi standard pa kolji u privatnoj reziji
almeyda

#55 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by almeyda »

Altsa wrote: Inace IZ je ucestvovala u izradi halal standarda ali IZ kako ovaj bosnjo pise koji dode iz dijaspore da bi se malo ohalalio ne izdaje nikakve halal certifika vec samo pomenuta Agencija po odredbama BAS standarda...fi
Sve si lijepo napisao Altsa ma gdje si mi bio do sada.

Ali jedno ako može samo da te popravim.

Ako odeš na stranicu halal.ba to jest agencija za certificiranje halal kvalitete i scroll-aš do kraja dole vidjet ćeš da piše ISLAMSKA ZAJEDNICA U BOSNI I HERCEGOVINI
Agencija za certifiranje halal kvalitete,

Tako da je to specijalna ustanova islamske zajednice. Znači od rijaseta.
A pod nadležnost Rijaseta spada i IZ u Republici Sloveniji.
A u R Sloveniji jedan hodža samovoljno dijeli ceritifikate Slovenskim kompanijama, i za to mastno naplaćuje.
Da o tome, da dijeli certifikate kome stigne a pri tome njegov šef (muftija) niti da ga spriječi niti da ga skine ni ne govorim.
A kome muftija odgovara i ko mu je nadležan ako ne Rijaset.
Taj isti Rijaset koji stoji iza otvaranja halal.ba.

Haj sad budi pametan.

Al sve u svemu Altsa dobar si post stavio.

Nadam se da se je raja malo informisala sada
Altsa

#56 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by Altsa »

almeyda wrote:
Altsa wrote: Inace IZ je ucestvovala u izradi halal standarda ali IZ kako ovaj bosnjo pise koji dode iz dijaspore da bi se malo ohalalio ne izdaje nikakve halal certifika vec samo pomenuta Agencija po odredbama BAS standarda...fi
Sve si lijepo napisao Altsa ma gdje si mi bio do sada.

Ali jedno ako može samo da te popravim.

Ako odeš na stranicu halal.ba to jest agencija za certificiranje halal kvalitete i scroll-aš do kraja dole vidjet ćeš da piše ISLAMSKA ZAJEDNICA U BOSNI I HERCEGOVINI
Agencija za certifiranje halal kvalitete,

Tako da je to specijalna ustanova islamske zajednice. Znači od rijaseta.
A pod nadležnost Rijaseta spada i IZ u Republici Sloveniji.
A u R Sloveniji jedan hodža samovoljno dijeli ceritifikate Slovenskim kompanijama, i za to mastno naplaćuje.
Da o tome, da dijeli certifikate kome stigne a pri tome njegov šef (muftija) niti da ga spriječi niti da ga skine ni ne govorim.
A kome muftija odgovara i ko mu je nadležan ako ne Rijaset.
Taj isti Rijaset koji stoji iza otvaranja halal.ba.

Haj sad budi pametan.

Al sve u svemu Altsa dobar si post stavio.

Nadam se da se je raja malo informisala sada
Pa svakako da je IZ formirala Agenciju jer od njih se to moglo jedino i ocekivati. Sto se tice Slovenaca tu su vece budale slovenacke firme a nasi lopovi tu glupost koriste
salik79

#57 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by salik79 »

manekenka u penziji wrote:Restoran Terasa ima halal certifikat

:thumbup: Imaju i dostavu, tako da :)
madner

#58 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by madner »

Eto sada mu nije dovoljno dobro da skrene kod Dejcica ljevo i vozi se 73 km. Hos da ti nacrtam?
safran

#59 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by safran »

Almeyda, tvoj je, dakle, problem što nemaš povjerenja u IZ. U redu je to, nemam ni ja ali ja sam, prema tvom tumačenju, svakako Ilinka. Međutim, IZ je jedina referentna institucija za sva pitanja u islamu, koga onda pitati za savjet i tumačenje jer ne može svako biti stručnjak za pitanja šerijata?
kerima1

#60 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by kerima1 »

safran wrote:Almeyda, tvoj je, dakle, problem što nemaš povjerenja u IZ. U redu je to, nemam ni ja ali ja sam, prema tvom tumačenju, svakako Ilinka. Međutim, IZ je jedina referentna institucija za sva pitanja u islamu, koga onda pitati za savjet i tumačenje jer ne može svako biti stručnjak za pitanja šerijata?
Moja Safran sve se to pretvorilo u trgovinu pa i vjerski propisi.Tako sam i ja gledala halal neke mesnice ,a ovi sto to prodaju podvaljuju meso puno loja (mljeveno),onda meni pukne sto filmova nadjem neki hadis da se smije jesti meso koje zakolju i druge vjere,reko bujrum bujrum u sve mesnice za svoje pare nece tebe neko praviti budalom.Sad gledam gdje je fino meso,a svi mesari su posteni kad naplate. :)
safran

#61 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by safran »

kerima1 wrote:
safran wrote:Almeyda, tvoj je, dakle, problem što nemaš povjerenja u IZ. U redu je to, nemam ni ja ali ja sam, prema tvom tumačenju, svakako Ilinka. Međutim, IZ je jedina referentna institucija za sva pitanja u islamu, koga onda pitati za savjet i tumačenje jer ne može svako biti stručnjak za pitanja šerijata?
Moja Safran sve se to pretvorilo u trgovinu pa i vjerski propisi.Tako sam i ja gledala halal neke mesnice ,a ovi sto to prodaju podvaljuju meso puno loja (mljeveno),onda meni pukne sto filmova nadjem neki hadis da se smije jesti meso koje zakolju i druge vjere,reko bujrum bujrum u sve mesnice za svoje pare nece tebe neko praviti budalom.Sad gledam gdje je fino meso,a svi mesari su posteni kad naplate. :)
Znam ja to kerima ali poenta je u tome da je za vjernike IZ krovno tijelo i utiče na formiranje mišljenja i po drugim pitanjima. Nedavno sam čitala jedan članak o GMO koji je izašao u Glasniku Rijaseta u kojem autor daje mišljenje i preporuku. Ne ulazeći u dio koji se odnosi na šerijat, ovaj dio koji se odnosi na GMO vrvi pogrešnim tumačenjima i nebulozama. Oni tim člankom upućuju vjerske službenike koji dalje uputu prenose i tumače džematu.
kerima1

#62 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by kerima1 »

safran wrote:
kerima1 wrote:
Znam ja to kerima ali poenta je u tome da je za vjernike IZ krovno tijelo i utiče na formiranje mišljenja i po drugim pitanjima. Nedavno sam čitala jedan članak o GMO koji je izašao u Glasniku Rijaseta u kojem autor daje mišljenje i preporuku. Ne ulazeći u dio koji se odnosi na šerijat, ovaj dio koji se odnosi na GMO vrvi pogrešnim tumačenjima i nebulozama. Oni tim člankom upućuju vjerske službenike koji dalje uputu prenose i tumače džematu.
Nije svim vjernicima,mada komenije IZ jeste sta kazu iz KSA i slicno im dodje,a narod u Bosni niko ne pita moze li ikako uzeti i kilu mesa kakvog bilo.Ja sam sebe oslobodila sta drugi naredjuju sta cu ja jesti i gdje kupiti i mirna sam.
4zr4

#63 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by 4zr4 »

Ja sam cula da Mesnica Bajra ima certifikat.
manekenka u penziji

#64 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by manekenka u penziji »

Ima i Bajra halal certifikat mada je meni njihovo meso zaista čudno okusom.
Pol_Pot

#65 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by Pol_Pot »

manekenka u penziji wrote:Ima i Bajra halal certifikat mada je meni njihovo meso zaista čudno okusom.
Zato što nabavlja ubjedljivo najnekvalitetnije meso. Zavalio se dobro u izgradnju pogona, i zaista je napravio vrhunski pogon. Velike, čiste, uredne hale sa najnovijim mašinama. Ali će zato neko vrijeme kvalitet malo da trpi, dok se on ne ispravi :D
rekla-kazala

#66 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by rekla-kazala »

manekenka u penziji wrote:Ima i Bajra halal certifikat mada je meni njihovo meso zaista čudno okusom.
Koliko znam sve je iz uvoza, kao i većina mesa koje jedemo.
Uglavnom se meso uvozi iz istočnoevropskih zemalja i ponešto ilegalno iz Srbije preko skele. :lol:
E sad ko, kako i čim hrani krave u tim zemljama to je pitanje svih pitanja.
safran

#67 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by safran »

rekla-kazala wrote:
Koliko znam sve je iz uvoza, kao i većina mesa koje jedemo.
Uglavnom se meso uvozi iz istočnoevropskih zemalja i ponešto ilegalno iz Srbije preko skele. :lol:
E sad ko, kako i čim hrani krave u tim zemljama to je pitanje svih pitanja.
sojom, kukuruzom, otpadom iz industrije ulja i šećera - ko svugdje u svijetu
bosn.om

#68 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by bosn.om »

Nije istina da mora klanje izvoditi musliman da bi meso bilo halal. Ne bih sad da ulazim u detalje, dosta smo ovu temu zaprljali svakako, koga zanima, lako je naci informacije.
Kroksica

#69 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by Kroksica »

Znaci, ludilo.
ema_

#70 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by ema_ »

Kroksica wrote:Znaci, ludilo.

+1
kerima1

#71 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by kerima1 »

Kakvo ludilo,mislis kravlje :D
Last edited by kerima1 on 24/07/2014 23:28, edited 1 time in total.
Kroksica

#72 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by Kroksica »

kerima1 wrote:
Kkavo ludilo,mislis kravlje :D
I gore.
kerima1

#73 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by kerima1 »

Kroksica wrote:
kerima1 wrote:
Kkavo ludilo,mislis kravlje :D
I gore.
Hajd ba bas nas briga nama sve ravno do mora. :kiss:
Last edited by kerima1 on 25/07/2014 00:55, edited 1 time in total.
fatamorgana

#74 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by fatamorgana »

kerima1 wrote:
Kroksica wrote:
I gore.

Hjd ba bas nas briga nama sve ravno do mora. :kiss:
Do Neuma, :lol:
kerima1

#75 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by kerima1 »

fatamorgana wrote: