HALAL HRANA U BIH

Rasprave o vjerskim temama.
rekla-kazala

#26 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by rekla-kazala »

almir90 wrote:Da vam je serijat i stare obicaje, a pase vam metak, koji tada nije postojao. Pa znas valjda po insanu da metak nije uvijek brza smrt.
A kad napola preklan kurban ustane pa niz polje krene bježati to je brza smrt ?
Sigurno nema brže od metka među oči.
almir90

#27 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by almir90 »

Kad ne znas nesto raditi, ne petljaj se. Napisao sam gore, radim u prehrambenoj industriji, nisam klao licno, ali sam pomagao vise puta, i onaj ko se razumije u svoj posao to bude brzo gotovo. Ja licno to nisam mogao uraditi, vec hocu reci, da se mora znati odraditi pravilno, kao i bilo koji drugi posao.
insomnia78

#28 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by insomnia78 »

Nema sanse da bude brze a posebno bezbolnije od metka u mozak

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
NIN

#29 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by NIN »

insomnia78 wrote:Nema sanse da bude brze a posebno bezbolnije od metka u mozak

Pa reko cojk, tad nije bilo metaka, ha ja. :D
insomnia78

#30 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by insomnia78 »

Na stranu Oto

almir90

#31 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by almir90 »

Metak se ne smatra ispravnim ubijanjem, i mi se mozemo do sutra natezati. Ja govorim da sam bio tu, i pomagao, kad posao obavlja covjek koji zna kako ide sve, vi cete mene ubjedjivati da nije tako.
safran

#32 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by safran »

Priča je bezveze. Halal kao koncept nije namijenjen dobrobiti životinja već dugoročnoj zaštiti zdravlja konzumenata. Primarno je oticanje krvi iz tijela životinje pa sad, neko će reći da je to zbog toga što nisu imali frižidere a neko u tome vidi dalekovidost preporuke jer se kroz krv eliminišu otpadni produkti metabolizma. Dobrobit životinja je sekundarna i svakako da se treba potruditi da se životinje što manje pate.
insomnia78

#33 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by insomnia78 »

Koju bi ti radije smrt odabrao, klanje ili metak u potiljak?

NIN

#34 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by NIN »

safran wrote:Priča je bezveze. Halal kao koncept nije namijenjen dobrobiti životinja već dugoročnoj zaštiti zdravlja konzumenata. Primarno je oticanje krvi iz tijela životinje pa sad, neko će reći da je to zbog toga što nisu imali frižidere a neko u tome vidi dalekovidost preporuke jer se kroz krv eliminišu otpadni produkti metabolizma. Dobrobit životinja je sekundarna i svakako da se treba potruditi da se životinje što manje pate.
Sto ti je car tumacenja. Ali neka, jer ovo ipak ima smisla, samo sta cemo onda sa prvobitnim tumacenjem koje je mnogo cesce od ovog tvog? :D

Nego, ako je bit da hajvan iskrvari, to se savrseno da uraditi i nakon metka (igle iz pistolja pod kompresovanim zrakom), posto je zivotinja vec ubijena, vjesajuci je naglavacke na za to predvidjenu konstrukciju. :wink:
Bosanac sa dna kace

#35 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by Bosanac sa dna kace »

NIN wrote:
safran wrote:Priča je bezveze. Halal kao koncept nije namijenjen dobrobiti životinja već dugoročnoj zaštiti zdravlja konzumenata. Primarno je oticanje krvi iz tijela životinje pa sad, neko će reći da je to zbog toga što nisu imali frižidere a neko u tome vidi dalekovidost preporuke jer se kroz krv eliminišu otpadni produkti metabolizma. Dobrobit životinja je sekundarna i svakako da se treba potruditi da se životinje što manje pate.
Sto ti je car tumacenja. Ali neka, jer ovo ipak ima smisla, samo sta cemo onda sa prvobitnim tumacenjem koje je mnogo cesce od ovog tvog? :D

Nego, ako je bit da hajvan iskrvari, to se savrseno da uraditi i nakon metka (igle iz pistolja pod kompresovanim zrakom), posto je zivotinja vec ubijena, vjesajuci je naglavacke na za to predvidjenu konstrukciju. :wink:
Zadavljenje i ugusene zivotinje nisu halal, ne znam kako se tretira upucana zivotinja, mislim upucat i odmah u narednoj minuti preklat, mislim da tako moze.
Jeste, primarni cilj halal koncepta je dugorocna zastita konzumenata.
safran

#36 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by safran »

NIN wrote:

Ne znam o kojem je prvobitnom tumačenju riječ?
A nisam sigurna da je to moguće uraditi ovako kako si opisao. Mislim da kontrakcije srca i sudova imaju bitnu ulogu tokom eliminacije krvi. Rekoh, nisam sigurna, a na kraju ti opet ostaje istorijski kontekst ;-) .
hrastov žižak

#37 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by hrastov žižak »

Šta je sa životinjama koje su ulovljene u divljini, po tadašnjim običajima lukom ili, šta ja znam, sokolovom vještinom :D Jel to halal. Nekako mi nezamislivo da se ne jedu životinje koje su ulovljene :? Ribe? Ima li za njih propis procedure?
safran

#38 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by safran »

hrastov žižak wrote:Šta je sa životinjama koje su ulovljene u divljini, po tadašnjim običajima lukom ili, šta ja znam, sokolovom vještinom :D Jel to halal. Nekako mi nezamislivo da se ne jedu životinje koje su ulovljene :? Ribe? Ima li za njih propis procedure?
Dobro pitanje, mislim da se tako ulovljene životinje (samo biljojedi) moraju preklati. A ribe, vidiš, to također nije jasno, većina su mesojedi a meso mesojedih sisara nije dozvoljeno. Sigurno objašnjenje ima u Halal standardu, no mi mrsko ....
EDIT: ipak mi ne bi mrsko ali su ga sklonili - sad se mora kupiti

http://www.halal.ba/site/index.php?opti ... 81&lang=ba
Last edited by safran on 23/07/2014 21:50, edited 1 time in total.
rekla-kazala

#39 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by rekla-kazala »

hrastov žižak wrote:Šta je sa životinjama koje su ulovljene u divljini, po tadašnjim običajima lukom ili, šta ja znam, sokolovom vještinom :D Jel to halal. Nekako mi nezamislivo da se ne jedu životinje koje su ulovljene :? Ribe? Ima li za njih propis procedure?
A i ova piletina, zamišljam scenu u kojoj dobavljač Argete, koja ima hahal certifikat, sjedi na stolici,.. ispred njeg panj,... žena mu dodaje koke a on im odsjeca glave i tako 10.000 komada dnevno. :roll:
@safran,
ako smrt treba biti brza onda i srce brzo prestane pumpati tako da se i kod klanja glavnina, vjerovatno preko 90% tjelesnih tečnosti ocijedi upravo poslije vješanja.
Last edited by rekla-kazala on 23/07/2014 21:50, edited 1 time in total.
Bosanac sa dna kace

#40 Re: HALAL HRANA U BIH

safran wrote:
Dobro pitanje, mislim da se tako ulovljene životinje (samo biljojedi) moraju preklati. A ribe, vidiš, to također nije jasno, većina su mesojedi a meso mesojedih sisara nije dozvoljeno. Sigurno objašnjenje ima u Halal standardu, no mi mrsko ....
Halal je sve sto je iz mora, i ne moraju se klat.
bosn.om

#41 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by bosn.om »

Uh, al' ga pojedini lupaju - ocito ne znas da milimetar pored prave rute i metak ode u mozak tamo gdje ce te ostaviti da se satima patis - vjerovatno ne znas neke stvari, i bolje je da ne znas. Klanje isto, kad je lose i nekompetentno uradjeno je uzas zivi. Ali norma u klaonicama donedavno je bila cekic u celo, a to je jos posebna prica sto se tice brutalnosti, pogotovo na kraju dana i ako govedo ima jacu lobanju. Elektro sok je najstabilnije, ali i tu zna da bude promasaja.

Ali ubijanje zivotinje da bi im meso postalo halal, to jeste dozvoljeno za ishranu (postujuci halal precepte) ne drzi zivotinjsku dobrobit u centru paznje, kao ni uzgoj iste (da se razumijemo, ovo je vazno, zivotinja ne smije biti maltretirana pri uzgoju niti ubijana iz ikakvog drugog razloga osim za ishranu, ne pred malom djecom, ali ovo sve nije striktno najbitniji dio), nego se odnosi na cist/higijenski pristup ubijanja zivotinje koja bi mogla da postane zarazna/parazitarna u slucaju nepazljivog pristupa, pa stoga opasna za covjeka. Krv mora da se odstrani od mesa odmah, ne nakon nekoliko minuta, i zato je najefikasnji nacin iskoristiti prirodnu pumpu koja je srce i koja ce litre krvi izbaciti maltene instantno (relativno naravno), dovod kicmene mozdine se ostavlja jer trzanje ubrzava izbacivanje krvi, trzanje je nervno samo, mozak je vec gotov. I treba izgovoiti Bismillah/Allah Uekber da bi se naznacilo da je ubijanje u pravednom cilju (za ishranu) i eto. Cilj ovoga je da se umanji rizik zaraze mesa za covjeka, nista drugo, ne radi se niokakvoj idolizaciji zivotinje.

Vise univerzitetskih radova (univerziteti Zapadne Evrope) su pokazali da uprkos naizglednoj barbariji, ovaj nacin je najmanje bolan za zivotinju od svih poznatih nacina (dokazano mjerenjem mozdanog elektroencelofagrama). Samucenje zivotinje prije klanja postaje sve vise tolerirano od strane Islamskih Zajednica, pa ce to vjerovtno da bude neka vrsta kompromisa za one koji nalaze klanje brutalno.

A sada, iz licnog iskustva, jer nisam neko kome je ovo bitno, meso zaklane zivotinje je dosta kvalitetnije i duze drzi svoje kvalitetne karakteristike; krv u mesu ga kvari i ostavlja onaj uus lesa, zeljeznastosti (ko je osjetljiv na lose meso zna o cemu pricam). A sem toga, halal meso, osim cisceg nacina ubijanja i manjeg rizika zaraze tokom tog cina, nije uopste zdravije od obicnog, ne treba mjesati meso porijeklom iz organske poljoprivrede sa nacinom ubijanja da meso postane halal - uzgoj moze biti industrijalni i to nema nikakve veze s tim, iako recimo nije dozvoljeno muciti zivotinju, kao recimo hraneci biljozdera kostanim brasnom, sto je vec nesto kad se covjek sjeti haosa koji je nastao ovom tehnikom.
Kemal Malovčić

#42 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by Kemal Malovčić »

Bosanac sa dna kace wrote:
safran wrote:
Halal je sve sto je iz mora, i ne moraju se klat.
A morske svinje?
Bosanac sa dna kace

#43 Re: HALAL HRANA U BIH

Kemal Malovčić wrote: A morske svinje?
i morskje svinje i morski psi su halal....

haj sad tamo nedje o Isusu pitaj je'l po islamu hazreti Merjema umrla kao djevica :oops:
hrastov žižak

#44 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by hrastov žižak »

rekla-kazala wrote:
A i ova piletina, zamišljam scenu u kojoj dobavljač Argete, koja ima hahal certifikat, sjedi na stolici,.. ispred njeg panj,... žena mu dodaje koke a on im odsjeca glave i tako 10.000 komada dnevno. :roll:
@safran,
ako smrt treba biti brza onda i srce brzo prestane pumpati tako da se i kod klanja glavnina, vjerovatno preko 90% tjelesnih tečnosti ocijedi upravo poslije vješanja.
10000 bismila pod znojem
safran

#45 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by safran »

rekla-kazala wrote:
@safran,
Ne baš. Ako ti nije mrsko pogledaj - dobro objašnjena regulacija rada srca
http://husovic.files.wordpress.com/2013 ... dnosti.ppt
Kemal Malovčić

#46 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by Kemal Malovčić »

Kemal Malovčić wrote: A morske svinje?
i morskje svinje i morski psi su halal....

haj sad tamo nedje o Isusu pitaj je'l po islamu hazreti Merjema umrla kao djevica :oops:
:mrgreen:
Bosanac sa dna kace

#47 Re: HALAL HRANA U BIH

rekla-kazala wrote: A i ova piletina, zamišljam scenu u kojoj dobavljač Argete, koja ima hahal certifikat, sjedi na stolici,.. ispred njeg panj,... žena mu dodaje koke a on im odsjeca glave i tako 10.000 komada dnevno. :roll:
pa ima i tu lijeka, koke se poredaju u vrstu, ima neki ogroman noz, jedna bismila, 100njak koka...

p.s. na Argeti pise da je garantovano bez svinjetine a ne da je halalo :skoljka:
manekenka u penziji

#48 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by manekenka u penziji »

Restoran Terasa ima halal certifikat
safran

#49 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by safran »

rekla-kazala wrote: A i ova piletina, zamišljam scenu u kojoj dobavljač Argete, koja ima hahal certifikat, sjedi na stolici,.. ispred njeg panj,... žena mu dodaje koke a on im odsjeca glave i tako 10.000 komada dnevno. :roll:
pa ima i tu lijeka, koke se poredaju u vrstu, ima neki ogroman noz, jedna bismila, 100njak koka...

p.s. na Argeti pise da je garantovano bez svinjetine a ne da je halalo :skoljka:
Argeta iz Hadžića ima halal certifikat - neophodan im je zbog izvoza u arapske zemlje.
bosn.om

#50 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by bosn.om »

Da, ovako to izgleda, objese ih zive i idu na noz. A istina je da Argeta ima halal varijantu, i ne samo ona iz BiH, vec i slovenska.
Post Reply