HALAL HRANA U BIH

Rasprave o vjerskim temama.
almeyda

#1 HALAL HRANA U BIH

Post by almeyda »

Možda i nije pravo mjesto, ali pošto je klix forum jako posjećivan možda se nađe neko ko bi znao o tome koju progovoriti.

Naime, nikako i niotkle da nađem informaciju kako do halal hrane u bih. Tu ne mislim na paštete, salame i piletinu, nego gdje bi insan mogao odvest porodicu na dobro jelo (roštilj, kuhanje ili nešto slično)

Vidim ovaj podforum religija je pun ovakvih i onakvih ''jakih'' muslimana koji sve fetve i mes'ele znaju, pa da vas ja upitam braćo i sestre. Šta vi jedete? Jel živite od vazduha?

Meni nije problem kupiti 2 kile piletine (da ne reklamiram OVAKO) ili salamu ili paštetu kada ljetujem u BiH. Niti je problem kada nana napravi burek ili spremi za gulaš (kaže sine kurbansko je) ali gdje da ja u Bosni izađem jesti vani a da mi ne posluži ćevape sve lijepo upakovano, lepinja, kajmak sve, a pitam ga otkle mu mesu jel halal on kaže jest halal. Pa dobro gdje uzimaš meso koja je mesnica, on meni rukom eno onaj tamo preko puta.
Vlasnik mesnice nit izgleda musliman nit je musliman.
Hem konzumira alkohol, hem ne obavlja namaz. E sad koliko ja znam osoba koja ne obavlja namaz a zakolje kravu,
tele, june šta hoš - to meso nije halal. Niti može biti halal. To je isto ko da je zaklao Ilija ili Jozo.
Zato i postoje neki halal certifikati, koji se dijele u BiH i jedan od uslova za pridobivanje takvog certifikata jeste da koljači budu muslimani (od namaza, posta, i tako dalje)

Neke kompanije su tako dobile halal certifikate za pileće proizvode i meso i sve super.
Neke kompanije su pak dobile halal certifikate za goveđe proizvode i meso i sad tu nešto ne štima, kada znam provjereno, da BiH mnogo goveđeg mesa uvozi iz inostranstva, čak i kompanije koje se hvale da imaju HALAL certifikat za govedinu, večinu toga mesa uvezu iz inostranstva ili kupuju od nekih ix klaonica.
Helem nejse nek je neko pokupio pare za taj certifikat.

da ne bude ovako: Tako odemo u Sarajevo, neko nam preporuči mesnicu gdje je halal meso. I stvarno mi tamo velika tabla HALAL.
Mi unutra. Selam alejk, alejkumu selam, kako je. Eto de mi bi nešto za ćevape ako ima ali da je halal, al 100 % da je halal.
Može može evo ovo evo friško uzmi uzmi. A ovo,
(kobasice, sudžukice) možel i ovoga malo?
:roll: emmm nemoj brate to znaš to nije baš za tebe !!! :cry: :?:

I sad ja odem u Sarajvo i nemam gdje pojest halal .
Znam da ima ispod Fahdove džamije jedan restorančič (da ne reklamiram) gdje sam dobio informaciju da su jim sva mesna jela halal.
Isto tako negdje kod Stupa je otvoren restoran gdje navodno sve jim je halal.
Znam za ćevabdžinicu kod Brčkog gdje jim je halal, i isto tako u Bihaću ima jedan grill restoran halal.

Ali sa obzirom koliko ima ''muslimana'' u bih ne može bit da svi jedu u ta tri ili četiri restorana.
Znači ili jedete što jedu i Petar i Ilija, ili imate neke svoje restorane i ćevabđinice gdje odete pojesti halal.

Ako je tako, zamolio bih sve koji znaju provjereno, neka slobodno reklamiraju ovdje gdje i kako se može dobro i halal pojesti u BIH jer se bliži odmor a ja obiđem cijelu skoro BiH za vrijeme odmora i brate sirnica mi više na uši izašla.

Zahvaljujem i da Allah nagradi svakim dobrom svakoga.

P.S.: Ova tema nije otvorena da se sad prepucavate šta je halal i šta nije, niti je otvorena da se koga vrijeđa, jednostavno ako ima kakvo mjesto po kriterijima koje sam naveo da nas sve obavijestite.
Mustafapasa

#2 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by Mustafapasa »

oni koji budu zeljeli praviti kolace i bilo sta od slatka, a zele halal, ova firma nudi 100% halal sirovine
www.asemsolar.com
sinuhe

#3 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by sinuhe »

Halal certifikate su imale i firme u komunistickoj Jugoslaviji.
To govori nesto o certifikatima i muslimanima uopste.
U-zap

#4 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by U-zap »

Imas cevabdzinicu blizu Begove dzamije, ja mislim da se zove specijal, tu ti je meso halal. Ali provjeri za svaki slucaj prije nego budes jeo.

Nevezano za temu, zar tamo odakle dolazis nema cevapa sa halal certifikatom?
almeyda

#5 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by almeyda »

U-zap wrote:Imas cevabdzinicu blizu Begove dzamije, ja mislim da se zove specijal, tu ti je meso halal. Ali provjeri za svaki slucaj prije nego budes jeo.

Nevezano za temu, zar tamo odakle dolazis nema cevapa sa halal certifikatom?
Tamo odakle ja dolazim nema ništa sa halal certifikatom.
Ima po koja sudžuka i suho meso ali su to kupljeni certifikati tako da su nevažeći.

Sve u svemu hvala za info za taj Specijal. Provjerit ću..
rekla-kazala

#6 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by rekla-kazala »

Dakle u redu je da 11,5 mjeseci jedeš hranu koja nije halal, da izlaziš u restorane u kojim nije halal, da živiš u zemlji u kojoj ništa nije halal a onda je bitno u ovih 15 dana na odmoru u BiH da sve bude halal. :roll:
Volio bi vidjeti kravu koja je mesaru halalila prije klanja. :lol:
Pol_Pot

#7 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by Pol_Pot »

rekla-kazala wrote:Dakle u redu je da 11,5 mjeseci jedeš hranu koja nije halal, da izlaziš u restorane u kojim nije halal, da živiš u zemlji u kojoj ništa nije halal a onda je bitno u ovih 15 dana na odmoru u BiH da sve bude halal. :roll:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

To su ti novopećeni vjernici, nek selo vidi i zna da on jede halal, a u mačkanje može i svinjetina.
safran

#8 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by safran »

Zvanično, halal certifikat u BiH dodjeljuje Agencija za certificiranje halal kvalitete i na njihovoj stranici halal.ba imaš listu proizvoda a i nekih ugostiteljskih objekata, mesnica i sl. kojima je dodijeljen halal certifikat. Mada, iako imaju halal certifikat za dosta proizvoda, ja bih ti preporučila da zaobićeš Ovako.
rekla-kazala

#9 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by rekla-kazala »

safran wrote:Zvanično, halal certifikat u BiH dodjeljuje Agencija za certificiranje halal kvalitete i na njihovoj stranici halal.ba imaš listu proizvoda a i nekih ugostiteljskih objekata, mesnica i sl. kojima je dodijeljen halal certifikat. Mada, iako imaju halal certifikat za dosta proizvoda, ja bih ti preporučila da zaobićeš Ovako.
Sjećam se prije par godina kad su kontrolisani kamioni sa uvezenim mesom 5. klase. Meso smrznuto u blokovima, na paletama,.. ne može se više prepoznati ni od koje životinje a kamoli koji dio,.. Jedan od kupaca je bio i firma OVAKO i od tada više nikad nisam kupio ni jedan njihov proizvod.
almeyda

#10 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by almeyda »

Pol_Pot wrote:
rekla-kazala wrote:Dakle u redu je da 11,5 mjeseci jedeš hranu koja nije halal, da izlaziš u restorane u kojim nije halal, da živiš u zemlji u kojoj ništa nije halal a onda je bitno u ovih 15 dana na odmoru u BiH da sve bude halal. :roll:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

To su ti novopećeni vjernici, nek selo vidi i zna da on jede halal, a u mačkanje može i svinjetina.
Gdje stoji da ja 11,5 mjeseci jedem halal? !? :-?
Ja već nekoliko godina jedem iskljućivo halal meso (provjereno) i ostalu hranu koja je halal. Prije toga sam jeo meso i mesne proizvode koje je imal oznaku halal (a bog zna jel bilo halal)
A dok sam živio s roditeljima jeo sam ono što je mati spremala u porodičnoj kuhinji.

No svinjetinu nisam nikada u životu jeo.

Interesantno da u Austriji Holandiji, Francuskoj Italiji Njemačkoj čovjek može naći halal restoran i mesnicu, gdje je procenat muslimana jako mali u odnosu na Bosnu. A u Bosni halala ni za lijeka, gdje bi Bošnjo jeo i dinosaurusa samo da ga ima gdje naći i naravno da je nekako jeftiniji od onoga što je do sada jeo.

Još jednom - znam i vjerujem da ste svi humoristi, puni fora i folova, ali već sam napisao, dobrodošli komentari i savjeti gdje bi mogao jesti bujrum, a ostali koji pate od čega god pate, zaobiđite ovu temu.
Kemal Malovčić

#11 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by Kemal Malovčić »

Pozzelam, brate mumine.

Na Pofalićima imaš halal mesnicu. Možeš tu kupiti mesa, pa ili sebi sam upržiti ili odnijeti u ćevabdžinicu i reći da ti od toga naprave ćevape, ti ćeš čekati.
madner

#12 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by madner »

Pa ako vjerujes halal certifikatu u Austriji, vjeruj i u Bosni. Tako i tako mi dajemo tefter.

Inace sto se tice teme, imas jedan restoran jedno 74 kilometra od skretanja za Dejcice.
Kemal Malovčić

#13 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by Kemal Malovčić »

Povrće i voće su najbolja hrana.
m_l

#14 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by m_l »

@Kemal Malovčić je dao najbolje prijedloge:
Kemal Malovčić wrote:Na Pofalićima imaš halal mesnicu. Možeš tu kupiti mesa, pa ili sebi sam upržiti ili odnijeti u ćevabdžinicu i reći da ti od toga naprave ćevape, ti ćeš čekati.
Kemal Malovčić wrote:Povrće i voće su najbolja hrana.
:thumbup: :mrgreen:
almir90

#15 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by almir90 »

Vi sto pitate za halal proizvode nemate pojma ni sta je to. Gdje to pise da vlasnik mora obavljati namaz? U pitanju je nacin ubijanja tj. klanje, ne smije se pucati u glavu, naravno ne smije biti bolesna, o uginutim zivotinjama ne treba ni pisati. Znaci svaki mesar koji ima klaonicu, testira stoku radi bolesti, pazi na ishranu stoke, kolje, ne ubija, ostavlja nakon toga da se sva krv iscijedi, i nakon toga ide u prodaju, to je pravilan nacin. A, halal pastete i salame, ne budi smijesan, tu se melje hamelj koji se nikako ne jede, otpad koji ne smrdi sto bi rekli, i to halalom zaklano se ne koristi, iznutrica se ne jede.
safran

#16 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by safran »

Postoji HALAL standard registrovan kod BATA - može se pročitati šta sve podrazumijeva halal certifikat. Ne da mi se čitati ali imajući u vidu da halal certifikat imaju Argeta, Podravka, Perutnina, Pik Vrbovec itd. biće da je almir90 u pravu što se tiče klanja.
almir90

#17 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by almir90 »

Vezan sam poslom i popelo mi se na glavu. Klanje je najvaznije, to je taj faktor, ne smije se ubiti metkom, niti bilo koji drugi nacin. Noz mora biti sto ostriji da se hajvan sto manje pati, i striktno klanje vrata, nijedno drugo mjesto ne smije biti. Pastete i salame, tu se mijesa meso (halal zaklano) sa svim hameljom (iznutrica itd.) i to u principu ne moze se smatrati halalom, jer se iznutrica ne jede, jedino ako su 100% napravljene od mesa. A, ko to radi? Niko.
almeyda

#18 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by almeyda »

safran wrote:Postoji HALAL standard registrovan kod BATA - može se pročitati šta sve podrazumijeva halal certifikat. Ne da mi se čitati ali imajući u vidu da halal certifikat imaju Argeta, Podravka, Perutnina, Pik Vrbovec itd. biće da je almir90 u pravu što se tiče klanja.
Argeta, Perutnina, i još nekoliko kompanija u Sloveniji imaju ''halal'' certifikat. Uzimajući u obzir da je u Sloveniji zakonom zabranjeno klanje stoke haj mi sad objasni kako sad to može proći. to je pod broj jedan.

Pod broj dva. "Sporazum koji je između nas i njih je namaz, pa ko ga ostavi je uznevjerovao." kako to objašnjava Muhammed s.a.w.s. u hadisu.
"Između čovjeka i između Širka i Kufra je ostavljanje namaza."
Namaz je dakle razlika između Muslimana i nevjernika. Musliman se ističe svojim namazom pet puta dnevno. Nevjernik se ističe tako što ga ne obavlja. Ovo je jedna od istaknutih odlika namaza, naime da čini razliku između Muslimana i nevjernika. Što znači onaj ko ne obavlja namaz spad u skupinu ko i Ilija i Pero pa bujrum neka ti Ilija drugi puta kurban zakolje.

Zato u Evropi kompanije koje žele da uspunjavaju uslove pridobivanja halal certifikata zapošljavaju muslimane na mjesto koljača.
A pod musliman znamo šta znači i prošlog paragrafa.
staradis

#19 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by staradis »

Mislim da pretjeruješ. Na ovaj način se samo distanciras od sredine. Važno je da je Halal naravno ali ako je neka firma dobila certifikat a nije Halal to je problem islamske zajednice a ne mene.
almir90

#20 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by almir90 »

Vidi drug, ja ne vjerujem hadisima, kao selefije, vec vjerujem samo u Kur'an. Klanje je jedini pravilan nacin, i samo za vrat, sto ostriji noz, da se zivotinja sto manje pati, jer ako smrt traje dugo, smatra se mucenjem. U Kur'anu ne pise da ce u dzehenem onaj koji nije redovno klanjao, a cinio je dobra djela, i klonio se poroka. Jer se najvise spominje cinjene dobrih dijela, ne jesti ni piti zabranjeno, cinjenje bluda, niko osim Allaha ne moze reci nekome kakav je vjernik, odnosno nevjernik, al' odosmo sa teme.
Last edited by almir90 on 23/07/2014 20:10, edited 1 time in total.
safran

#21 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by safran »

almeyda wrote:
safran wrote:Postoji HALAL standard registrovan kod BATA - može se pročitati šta sve podrazumijeva halal certifikat. Ne da mi se čitati ali imajući u vidu da halal certifikat imaju Argeta, Podravka, Perutnina, Pik Vrbovec itd. biće da je almir90 u pravu što se tiče klanja.
Argeta, Perutnina, i još nekoliko kompanija u Sloveniji imaju ''halal'' certifikat. Uzimajući u obzir da je u Sloveniji zakonom zabranjeno klanje stoke haj mi sad objasni kako sad to može proći. to je pod broj jedan.

Pod broj dva. "Sporazum koji je između nas i njih je namaz, pa ko ga ostavi je uznevjerovao." kako to objašnjava Muhammed s.a.w.s. u hadisu.
"Između čovjeka i između Širka i Kufra je ostavljanje namaza."
Namaz je dakle razlika između Muslimana i nevjernika. Musliman se ističe svojim namazom pet puta dnevno. Nevjernik se ističe tako što ga ne obavlja. Ovo je jedna od istaknutih odlika namaza, naime da čini razliku između Muslimana i nevjernika. Što znači onaj ko ne obavlja namaz spad u skupinu ko i Ilija i Pero pa bujrum neka ti Ilija drugi puta kurban zakolje.

Zato u Evropi kompanije koje žele da uspunjavaju uslove pridobivanja halal certifikata zapošljavaju muslimane na mjesto koljača.
A pod musliman znamo šta znači i prošlog paragrafa.
Ja se ne smatram kompetentnom da bih tumačila bilo šta vezano za šerijat. Međutim, ako se ti izjašnjavaš kao musliman onda je za tebe Islamska zajednica BiH jedino referentno tijelo za sve nedoumice a upravo IZ stoji iza Agencije za certificiranje halal kvalitete. Agencija je registrovala Halal Standard kod BATA a u pripremi standarda su učestvovali i stručnjaci za područje šerijata. Stoga mi tvoja dilema nije jasna.
NIN

#22 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by NIN »

almir90 wrote:Klanje je najvaznije, to je taj faktor, ne smije se ubiti metkom, niti bilo koji drugi nacin. Noz mora biti sto ostriji da se hajvan sto manje pati, i striktno klanje vrata, nijedno drugo mjesto ne smije biti.
Pa, da budemo iskreni, ako je poenta halal klanja da se hajvan sto manje pati onda je metak u glavu mnogo bezbolniji jer smrt nastaje odmah dok kod klanja to mnogo duze traje.

Problem s raznoraznim tumacenjima iz proslosti je to da se redovno zanemaruje istorijski kontekst vremena i istrajava na formalnostima. Doduse, neke religije su prilagodile tumacenja vremenu.
rekla-kazala

#23 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by rekla-kazala »

almir90 wrote:Vidi drug, ja ne vjerujem hadisima, kao selefije, vec vjerujem samo u Kur'an. Klanje je jedini pravilan nacin, i samo za vrat, sto ostriji noz, da se zivotinja sto manje pati, jer ako smrt traje dugo, smatra se mucenjem. U Kur'anu ne pise da ce u dzehenem onaj koji nije redovno klanjao, a cinio je dobra djela, i klonio se poroka. Jer se najvise spominje cinjene dobrih dijela, ne jesti ni piti zabranjeno, cinjenje bluda, niko osim Allaha ne moze reci nekome kakav je vjernik, odnosno nevjernik, al' odosmo sa teme.
Reci mi da su u vrijeme pisanja kurana znali za metak ili elektrošok koji je daleko manje mučenje i od najoštrijeg noža da li bi bio propisan metak ili nož ?
Jer ako je poenta da se životinja ne pati onda bi trebalo prihvatiti najbrži i najbezbolniji način.
Šteta,.... što sveznajući Bog nije znao da će tehnika i tehnologija ići dalje od noža. :roll:
almir90

#24 Re: HALAL HRANA U BIH

Post by almir90 »

Da vam je serijat i stare obicaje, a pase vam metak, koji tada nije postojao. Pa znas valjda po insanu da metak nije uvijek brza smrt.
insomnia78

#25 HALAL HRANA U BIH

Post by insomnia78 »

almir90 wrote:Da vam je serijat i stare obicaje, a pase vam metak, koji tada nije postojao. Pa znas valjda po insanu da metak nije uvijek brza smrt.
Pa sad, ako ga pogodis u stomak onda nije
Isto tako i noz ako ti zabiju u trbuh neces tako brzo umrijeti

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Post Reply