Naime, nikako i niotkle da nađem informaciju kako do halal hrane u bih. Tu ne mislim na paštete, salame i piletinu, nego gdje bi insan mogao odvest porodicu na dobro jelo (roštilj, kuhanje ili nešto slično)
Vidim ovaj podforum religija je pun ovakvih i onakvih ''jakih'' muslimana koji sve fetve i mes'ele znaju, pa da vas ja upitam braćo i sestre. Šta vi jedete? Jel živite od vazduha?
Meni nije problem kupiti 2 kile piletine (da ne reklamiram OVAKO) ili salamu ili paštetu kada ljetujem u BiH. Niti je problem kada nana napravi burek ili spremi za gulaš (kaže sine kurbansko je) ali gdje da ja u Bosni izađem jesti vani a da mi ne posluži ćevape sve lijepo upakovano, lepinja, kajmak sve, a pitam ga otkle mu mesu jel halal on kaže jest halal. Pa dobro gdje uzimaš meso koja je mesnica, on meni rukom eno onaj tamo preko puta.
Vlasnik mesnice nit izgleda musliman nit je musliman.
Hem konzumira alkohol, hem ne obavlja namaz. E sad koliko ja znam osoba koja ne obavlja namaz a zakolje kravu,
tele, june šta hoš - to meso nije halal. Niti može biti halal. To je isto ko da je zaklao Ilija ili Jozo.
Zato i postoje neki halal certifikati, koji se dijele u BiH i jedan od uslova za pridobivanje takvog certifikata jeste da koljači budu muslimani (od namaza, posta, i tako dalje)
Neke kompanije su tako dobile halal certifikate za pileće proizvode i meso i sve super.
Neke kompanije su pak dobile halal certifikate za goveđe proizvode i meso i sad tu nešto ne štima, kada znam provjereno, da BiH mnogo goveđeg mesa uvozi iz inostranstva, čak i kompanije koje se hvale da imaju HALAL certifikat za govedinu, večinu toga mesa uvezu iz inostranstva ili kupuju od nekih ix klaonica.
Helem nejse nek je neko pokupio pare za taj certifikat.
da ne bude ovako: Tako odemo u Sarajevo, neko nam preporuči mesnicu gdje je halal meso. I stvarno mi tamo velika tabla HALAL.
Mi unutra. Selam alejk, alejkumu selam, kako je. Eto de mi bi nešto za ćevape ako ima ali da je halal, al 100 % da je halal.
Može može evo ovo evo friško uzmi uzmi. A ovo, (kobasice, sudžukice) možel i ovoga malo?
I sad ja odem u Sarajvo i nemam gdje pojest halal .
Znam da ima ispod Fahdove džamije jedan restorančič (da ne reklamiram) gdje sam dobio informaciju da su jim sva mesna jela halal.
Isto tako negdje kod Stupa je otvoren restoran gdje navodno sve jim je halal.
Znam za ćevabdžinicu kod Brčkog gdje jim je halal, i isto tako u Bihaću ima jedan grill restoran halal.
Ali sa obzirom koliko ima ''muslimana'' u bih ne može bit da svi jedu u ta tri ili četiri restorana.
Znači ili jedete što jedu i Petar i Ilija, ili imate neke svoje restorane i ćevabđinice gdje odete pojesti halal.
Ako je tako, zamolio bih sve koji znaju provjereno, neka slobodno reklamiraju ovdje gdje i kako se može dobro i halal pojesti u BIH jer se bliži odmor a ja obiđem cijelu skoro BiH za vrijeme odmora i brate sirnica mi više na uši izašla.
Zahvaljujem i da Allah nagradi svakim dobrom svakoga.
P.S.: Ova tema nije otvorena da se sad prepucavate šta je halal i šta nije, niti je otvorena da se koga vrijeđa, jednostavno ako ima kakvo mjesto po kriterijima koje sam naveo da nas sve obavijestite.