Hajmo realno - ko je kriv?

Post Reply
He1972

#401 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by He1972 »

Alfons Kauders wrote:
The 51st State wrote:uredjivati ovu svoju prciju kolko se moze i posmatrati sa strane "prosperitet" komsija.
jbg serb brothers vec ste podijelili spil, nema varanja sad, ups!
I ovi juzni i oni... Nakon 25 godina pocinju kontati da se bolje zivi u Sarajevu nego u Rudom ili Grudama

Da su to shvatili prije 25 godina, svima bi nam bilo bolje, ali sta je tu je. Tike tike tacke, nema vise vracke.
samo distancirano i oprezno, sa koljačima drugačije ne ide
LBVIEW

#402 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by LBVIEW »

General War wrote:
LBVIEW wrote:
General War wrote: Pa gdje se proslavljalo 600 godina kosovske bitke? U Karlovcu, Zagrebu ili na Kosovu polju ako na kosovu polju da li je to u Hrvatskoj ili Srbiji?...A mislim da su nazocili i mnogi drugi... :?
Cuj mozda opravdan...isto kao sto mogu i ja reci, secesija hrvatske je mozda opravdana ali u ustavu konstitutivnost imaju narodi a ne republike.
I ja spominjem Loru i ostala stratista kao ideju ciscenja hrvatske od srba...i sta je preovladalo, RAM ili ovo moje u hrvatskoj (a i u HZHB samo drugi najebali kad vise nisu bili potrebni)?
Raspitaj se malo, nisu samo balvandjije se pobunile, bilo je tu policijskih kompletnih stanica...isto i ja tebe mogu pitat, otkuda ZNG-u oruzje?
Ne pricam o brcanskoj malti vec sam sam ti spomenuo Split, a eto dodat cu trpinjsku cestu...i mnoge druge, dok je hrvatski kadar bio na rukovodecim mjestima u JNA...nemoj djaba pokusavat da mi kacis pricu o B.Malti, znam ja dobro o cemu pricam.
Ostaje da vidimo, koliko kome ostaje da se odrapi u tih 6000 slucajeva...
Kosovo polje -selo kod Knina 1989-e. A na onom drugom, drug Sloba je pozivao na oruzane bitke. Ako je to tebi normalno, kao sto ti je izgleda i normalno stavljanje pod kontrolu JNA, onda. :-)
Opet ti kazem, i u BiH su imali nekakve strahove, pa iz istih pocinise genocid u UZP. U Hrvatskoj im je presudjen UZP(slucaj Martic). Dakle, mogli su se osjecati kako
su htjeli, a sto je dobrim dijelom instrumentalizirano ranije, samo nisu imali pravo na zapocinjanje rata i zlocine. A za Ustav to ne mozes reci, jer narodi nisu imali pravo na referendum vec republike, no to jos jedino lafo Srbima nije jasno.
Sto se ZNG tice, sta su trebali, gledati kako "narodna" armija naouruzava knindze?
Trpinjska cesta je u Vukovaru i tu su im unistili bruku tenkova :D , one armije sto je napadala zajedno s kokardasima. I kako se to razlikuje od Malte?
Za 6000, kratko i jasno - lazes.
Slobo slavio 600 godina bitke u kninu i pozivao na oruzje? :?
Jna po kontrolom slobe, a vamo slavite Bogicevica sto nije glasao za vanredno stanje :-)
Potpuno iz svog razloga mjesas dogadjaje po hronologiji...
Ok ja sam se zezno, mislio sam na zlocin na koranskom mostu a ne na trpinjskoj cesti...do mene, al to je tebi najvjerovatnije ionako svejedno.
Ako moze ZNG ( paravojna formacija) se pripremati, sta ti je problem da se i drugi naoruzaju, pa ko koga?
Da su srbi toliko u krivu, nebi bio plan Z4, njihov problem je sto su se naknadno drugacije dogovorili sa partnerima.
Kako mislis, koja je razlika?...pa u imenu one u hrvatskoj i one na brcanskoj malti.
Izvinjavam se, mislio sam na 6000 lica protiv se istrazuje za ratne zlocine...
Da, Sloba je obecavao nove bitke, "gde ni one oruzane nisu iskljucene".
Fakticki je Srbija vec imala kontrolu nad JNA, a Bogic im je trebao da legalno donesu odluku o vojnoj upravi, zbog toga su i postavili svoje ljude u AP i Crnoj Gori.
Sto se tice formiranja ZNG, ne valja ti hronologija. Nakon izvodjenja tenkova na ulice Pristine, Hrvatima i Slovencima, u kojima su jos uvijek bili komunisti na vlasti, postalo je jasno kuda se vodi, tj. kako bi se isti sutra mogli naci u Ljubljani i Zagrebu. A nakon one famozne sjednice, bilo je ocigledno da Srbija zeli dominaciju nad ostalima. Poslije je krenula propaganda o ugrozenoj nejaci, huskanje iste po Hrvatskoj, formiranje "saveza srpskih opstina", preuzimanje policijskih stanica, balvani i SAO Krajina, kako smo iz snimaka vidjeli 1989-1990, dakle prije i uoci prvih demokratskih izbora. Paralelno je teklo, od strane te iste JNA, naouruzavanje Srba, tako da je forniranje ZNG logican odgovor Hrvatske. Hrvatski odgovor je ocekivan i Sloba je s istim racunao kako bi dobio izgovor za svoje postupke - tipican primjer "selffullfiling prophecy". Istu matricu su koristili u BiH, kada su ucjenama, prijetnjama nestankom jednog naroda, zveckanjem oruzjem, ukratko bahatoscu i primitivizmom fakticki "prizvali" Referendum" kao odgovor. Poslije im je to bio izgovor za agresiju i genocid.
Sto se JNA tice, isti kurac i Vukovaru i u Tuzli - okrenuli cijevi na narod koji su trebali braniti. Brani se neidbranjivo i laze o "golobradim.mladicima", eno Duka kmeci o zlocinu nad nejaci na Malti.
Z4 je bio odraz stanja na terenu, nikakav dokaz ispravnosti srpske politike. Naprotiv, na zapadu se niko nije ni pocesao kad su im Hrvati priredili "Oluju", toliko su Srbi bili u pravu. A V Korpusu posebno priznanje na ucescu u slamanju velikosrpske agresije. :bih:
I nemoj meni hinjski prisivati nekakvo opravdavanje zlocina nad Srbima, samo zbog toga sto ne sutim o visestruko brojniijim sistematskim srpskim
arzuhal

#403 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by arzuhal »

E, svašta.. :-) :lol:
Duka Dizel

#404 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Duka Dizel »

He1972 wrote:
Duka Dizel wrote:
LBVIEW wrote: Cetnikovanja u Hrvatskoj (snimci par postova ranije), propaganda o ugrozenoj nejaci i naoruzavanje srpskih sela su pocela jos za vakta pokojnog Racana
Pretpostavljam da za ovo imaš neke dokaze ili si lično video to oružje kao i balvane...pošto je to vrlo zanimljiv fakt u toj tvojoj hronologiji.
ja vidio svojim očima na slunju samo što ti ne čitaš što ne paše, preskočiš, čitaš samo ono što vodu na tvoj mlin navodi, ko vas ne zna, haha
Pa koliko si ti služio tu JNA, s obzirom da si na Slunju bio i 1991 i 1989 godine?
General War

#405 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by General War »

Jbt cika i vriska po temama da bosnjaci finansiraju od drzavnih institucija pa do entiteta...krediti se dizu, banke zatvaraju...a ovdje se tvrdi da treba vise metnut za kmecanje...mislim... :-) ..realno.
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#406 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by prljavi Hare »

Alija,Alija,gdje će ti duša Alija? :oops:

Ono realno... :izet:
He1972

#407 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by He1972 »

Pretpostavljam da za ovo imaš neke dokaze ili si lično video to oružje kao i balvane...pošto je to vrlo zanimljiv fakt u toj tvojoj hronologiji.
ja vidio svojim očima na slunju samo što ti ne čitaš što ne paše, preskočiš, čitaš samo ono što vodu na tvoj mlin navodi, ko vas ne zna, haha

Pa koliko si ti služio tu JNA, s obzirom da si na Slunju bio i 1991 i 1989 godine?
šta bulazniš koja 89ta, šta mi stavljaš riječi u usta, koji hinjaluk ili si nepismen ne znaš čitati, lijepo ti piše 91, a pušku je dobio daleko ranije
LBVIEW

#408 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by LBVIEW »

Duka Dizel wrote:
LBVIEW wrote:
Nisu se ni Srbi bas proslavili 40-tih kad su u cetntickim formacijana pocinili genocid nad Bosnjacima. Zlocine u Balkanskim ratovima, seljackoj buni i periodu izmedju dva rata da ne pominjemo.
No, tema nije strah od drugog, koji su, kako vidimo, imali svi, vec krivnja za rat.
Pa tako, na jednoj strani imamo demokratske metode borbe za svoje interese i volju vecine gradjana da odlucuju o istim, koju je priznao demokratski svijet, dok na drugoj agresiju, UZP i genocid.
Dakle, Srbi, koristeci JNA, su ignorirajuci demokratsku volju vecine zapoceli rat s ciljem stvaranja Velike Srbije.
Samo nemoj o demokratskoj volji većine u BiH.
Toga nema ni danas u BiH. Nije toga bilo nikad.
Uopšte, nema toga u složenim višenacionalnim zemljama poput BiH.
Eno ti recimo Belgije, koja je civilizacijski dva koplja iznad BiH i ostalih balkanskih vukojebina. Ni tamo se manjinski Valonci ne povinuju prostoj demokratskoj većini, pa se oko nekih elementarnih stvari ne mogu dogovoriti 100 godina.

A ovamo je bilo za očekivati da se Srbi povinuju demokratskoj volji većine koju su garantovali Mladi Muslimani i ustaše s kamenjara. Pa to je ekipa sa dokazanim demokratskim instiktom i tradicijom.
Još kad demokratsku većinu na demokratskom referendumu, proslaviš prigodno tako što upucaš nekog randoma Srbina na Baš Čaršiji, pa to je festival demokratije u čije kolo se ne bi uhvatio samo Srbin ispranog mozga od guslarske mitomanije.
Kako god, na jednoj strani demokratska praksa, a na drugoj brutalna sila, agresija i genocid. A sto je po tebe i takve kao ti najgore, ovaj put je svev presudjeno i zapisano gdje treba, dakle histirijska cinjenica. Ljagu jedinog naroda nakon II Svjetskog koji je dao legitimitet politici za koju je genocid legitiman oblik politicke borbe nosit cete za vijek vijekova, sjedi pa placi, ko vas jebe.
Sto se svata tice, jeftin i, kako ti ustvrdi, infantilan pokusaj opravdanja - prije "random" Srbina, bilo je i "random" Bosnjaka i Hrvata, pa ne poce rat zbog toga.
horkesh

#409 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by horkesh »

LBVIEW wrote: Da, Sloba je obecavao nove bitke, "gde ni one oruzane nisu iskljucene".
Fakticki je Srbija vec imala kontrolu nad JNA, a Bogic im je trebao da legalno donesu odluku o vojnoj upravi, zbog toga su i postavili svoje ljude u AP i Crnoj Gori.
Sto se tice formiranja ZNG, ne valja ti hronologija. Nakon izvodjenja tenkova na ulice Pristine, Hrvatima i Slovencima, u kojima su jos uvijek bili komunisti na vlasti, postalo je jasno kuda se vodi, tj. kako bi se isti sutra mogli naci u Ljubljani i Zagrebu. A nakon one famozne sjednice, bilo je ocigledno da Srbija zeli dominaciju nad ostalima. Poslije je krenula propaganda o ugrozenoj nejaci, huskanje iste po Hrvatskoj, formiranje "saveza srpskih opstina", preuzimanje policijskih stanica, balvani i SAO Krajina, kako smo iz snimaka vidjeli 1989-1990, dakle prije i uoci prvih demokratskih izbora. Paralelno je teklo, od strane te iste JNA, naouruzavanje Srba, tako da je forniranje ZNG logican odgovor Hrvatske. Hrvatski odgovor je ocekivan i Sloba je s istim racunao kako bi dobio izgovor za svoje postupke - tipican primjer "selffullfiling prophecy". Istu matricu su koristili u BiH, kada su ucjenama, prijetnjama nestankom jednog naroda, zveckanjem oruzjem, ukratko bahatoscu i primitivizmom fakticki "prizvali" Referendum" kao odgovor. Poslije im je to bio izgovor za agresiju i genocid.
Sto se JNA tice, isti kurac i Vukovaru i u Tuzli - okrenuli cijevi na narod koji su trebali braniti. Brani se neidbranjivo i laze o "golobradim.mladicima", eno Duka kmeci o zlocinu nad nejaci na Malti.
Z4 je bio odraz stanja na terenu, nikakav dokaz ispravnosti srpske politike. Naprotiv, na zapadu se niko nije ni pocesao kad su im Hrvati priredili "Oluju", toliko su Srbi bili u pravu. A V Korpusu posebno priznanje na ucescu u slamanju velikosrpske agresije. :bih:
I nemoj meni hinjski prisivati nekakvo opravdavanje zlocina nad Srbima, samo zbog toga sto ne sutim o visestruko brojniijim sistematskim srpskim
Fino čovjek sve to pobroja. Svi su se osjećali ugroženim, ali samo je jedan narod prijetio drugom narodu - nestankom. Uostalom, dobro je kasnije i zasukao rukave i radio na tome.

decembar2017

#410 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by decembar2017 »

Raspravljati se sa tipovima kojima je "strah od ustasa " odgovor i opravdanje za sve ono sto je velikosrpska masinerija isplanirala i uradila je potpuno gubljenje vremena.

Misljenje takvih tipova se ne moze da promjeni, jedino sto se moze da promjeni je mogucnost da li ce da ponove isto ono sto su do sada isti takvi ili slicni tipovi nekoliko puta uradili, sistematski i masovno a to se jedino moze promjeniti promjena u nama a ne u njima.

Jedini nacin da se onemoguce ciljevi politike koje predstavljaju takvi tipovi je da se ulaze u nase ekonomsko, edukativno, politicko, sigurnosno jacanje , od licnog pa do drzavnog/narodnog nivoa.
Rasprave sa takvim tipovima su pokusane ne samo godinama vec evo vidimo decenijama, ne samo od 1990 vec i mnogo ranije i vidimo svi da to ne daje rezultate.
Duka Dizel

#411 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Duka Dizel »

horkesh wrote: Ti to možeš napisati, ali to bi bila laž. Srbi u BiH su mogli nastaviti biti konstitutivni narod...
:D
A to bi značilo šta, konkretno?
Ono kao, konstituTIvan si...ali biće onako kako Bošnjaci i Hrvati odluče demokratskom većinom. :D
Da li ti shvataš da su se Bošnjaci na konstitutivnost Srba u BiH već ispišali onim raspisivanjem onog referenduma o otcepljenju.

Da, jer Srbi bi vratili svo oružje i zatrpali rovove te prekrižili spiskove za odstrijel. Svi znamo koliko je Miloševiću bilo stalo do obećanja :) Rekao je Karadžiću da e Izetbegoviću bio voljan ponuditi sve, samo da se BiH ne otcijepi. Još bi imali dva miliona Bošnjaka za regrutaciju i slanje u rat u Hrvatskoj, milina. Nakon što bi prilika za nezavisnost nepovratno prošla, baš je teško zamisliti kako bi Srbi to uredili.
Bošnjaci su isto mogli biti konstitutivni u krnjoj Jugoslaviji. Časna reč.
Kao i Srbi u BiH.
Dva miliona Bošnjaka nije ratovalo u Hrvatskoj ni 1991 godine. Zašto bi ratovali posle, kad je Franjo već izduvao?

To ista Srbija koja 20 godina ne može da osudi ljude koji su kamerom zabilježeni kako strijeljaju nenaoružane civile? Pa u Srbiji se masovno negira bosanski jezik. Na televiziji, u svim javnim institucijama itd... ga nazivaju bošnjačkim. Čak je i SANU donijela proglas o tome da ne postojao. Baš je teško zamisliti kako bi ga priznali 1993. godine.
To što pišeš ništa nije tačno.
Jezik koji uče deca u Sandžaku zvanično se naziva bosanskim jezikom. SANU može da priča šta hoće.
Škorpioni u Srbiji su osudjeni.

Došli smo dotle da ti sve što ja napišem nazivaš patetičnim i jadnim. Relativiziraš stvari, po običaju.

Nedićeva Srbija je organizaciona jedinica Srba koja je bila pokorna nacistima. Evo, nećemo primjer Nedićeve Srbije, dovoljni su nam četnici. Nisam rekao da Bošnjaci nisu imali svojih zločinaca, ali, vala, sigurno nisu. U ustašama je bio mali broj, a i to većinom u Podrinju kako bi se borili protiv četnika. Dosta njih je bilo u domobranima, jer su regrutovani i jer su se nadali da će tako zaštiti svoje domove. Ponajviše ih je bilo u lokalnim milicijama. Opet ponavljam, Bošnjaci su procentualno najviše stradali u tom ratu.
Ma ne relativiziram uopšte...Dobro, nije toliko patetično kad Bošnjaci i Hrvati pominju Judenfrei grad, koliko je licemerno.
Osnovne škole nazivate po nekim istaknutim antisemitima, a ovamo naričete zbog sudbine Jevreja u Beogradu, iako je svima poznato da je Srbija tokom WWII bila okupirana zemlja i rasparčana na okupacione zone. Ne ide to u isti koš sa NDH.
Pusti to Jevrejima, njima bar nije problem da upru prstom u sve svoje krvnike. Pa kad oni Srbima ne nabijaju Judenfrei grad na nos, ne znam zašto to rade oni koji su ih zaista tamanili.
I ta teza o Bošnjacima kao procentualno najvećim žrtvama na ovim prostorima mi je poznata. U pitanju je klasična relativizacija i istorijski revizionizam novije datuma. Ne zbog broja stradalih Bošnjaka, već zato što se umanjuje broj stradalih Srba.
Isto kao i teze da su Bošnjaci masovno bili u ustašama i drugim fašističkim jedinicama, jer su morali da se brane od četnika, baš kao što su i šuckorima bili jer su morali Austro-Ugarsku braniti od komšija Srba.
Duka Dizel

#412 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Duka Dizel »

He1972 wrote:

šta bulazniš koja 89ta, šta mi stavljaš riječi u usta, koji hinjaluk ili si nepismen ne znaš čitati, lijepo ti piše 91, a pušku je dobio daleko ranije
Pa ja pitao čoveka za to naoružavanje Srba 1989 godine, a ti uleti opet klizeći "Video sam ja u Slunju".
Reko da nisi bio u JNA tri godine ko moj ćaća.
zilog

#413 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by zilog »

Duka Dizel wrote:
zilog wrote:Da bi se stvorili kakvi takvi preduslovi za pomirenje poslije rata i kaznili, za Evropu u doba satelitske televizije i pocetka interneta, nezamislivi zlocini, uspostavljen je haski tribunal. Tamo je, sa 90% tacnosti, odredjena proporcija krivice i pocinjenih zlocina.

Ko hoce da supljira pricom: "Ko nas bre zavadi?", siroko mu polje.

BTW, da su se Bosnjaci opredjelili za ostanak u Federaciji, bili bi uvuceni u rat i zlocine protiv Hrvata. Samim tim bi izgubili simpatije MZ i postali jos laksa meta za genocid.
Nisu uvučeni u rat i zločine protiv Hrvata dok je trajao rat u Hrvatskoj tokom 1991 godine. Zašto bi bili uvučeni kad je rat u Hrvatskoj stao Sarajevskim primirjem iz januara 1992.
Rat u Hrvatskoj nije stao '92, nego Olujom '95.
'92.-'94. je tinjao zbog zauzetosti velikosrpske masinerije genocidom u BiH.

Da su Bosnjaci ostali u Federaciji, prvo bi ratovali u Hercegovini, zatim bi ratovali u Konavlima (ha kratko sjecanje), a na kraju bi isli na liniju Virovitica-Karlovac-Karlobag.

Sto se 1991. godine tice, pitaj Bosnjake iz BL jesu li slani na ratiste u Hrvatskoj.
bole1st

#414 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by bole1st »

cyprus wrote: Ono što me naročito nervira jeste činjenica da maltene svaka tema gdje bi se trebalo pričati prvenstveno o žrtvama i odati svako moguće poštovanje prema ubijenim, mučenim, silovanim, maltretiranim, protjeranim, bude kontaminirana nacionalističkom retorikom mi vs oni, pri čemu žrtve padaju, ne u drugi, nego u deseti plan... Dakle, zbog toga evo onda jedna tema koja nije o žrtvama, nego isključivo o zločinima i krivcima...
Ako sam dobro razumio, spojio si temu o krivnji za otpocinjanje rata i temu o krivnji za zlocine u jednu zajednicku, a narocite te nervira sto se te dvije stvari uvijek spajaju. :D

Otpocinjanje rata je komplikovana stvar i vise je u domeni spekulacija o scenarijima koji su mozda mogli dovesti do mirnog rjesenja problema. Ko je kriv za rat je u stvari pitanje ko je kriv sto nije ostvaren neki alternativni scenario u kome se rat nije desio. Tu prava istina moze samo da se nasluti jer je u domeni paralelnog svijeta koji se nije desio. Sa druge strane, krivnja za zlocine je jednostavna matematicka cinjenica. Uzmes broj zrtava stradalih od svake strane i podijelish sa ukupnim brojem zrtava. Mozda neke situacije mogu biti na granici ratnog dejstva i zlocina, al to nece bitno promijeniti generalnu sliku koja se dobije pogledom na dokumentaciju IDC (Mirsad Tokaca).

Ako ti je cilj istina nije dobro mjesati tvrde cinjenice (o zlocinima) sa spekulacijama (o alternativnim povijesnim zbiljnostima u kojima se rat nije desio).
Duka Dizel

#415 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Duka Dizel »

MuaDib wrote:
Pojava Tuđmana je reakcija hrvatske javnosti na pritisak koji je Srbija od Titove smrti naovamo koristila prema Hrvatskoj, uvijek potencirajući njenu ustašoidnu i genocidnu politiku prema Srbima, istovremeno Račana prikazujući nesposobnim da zastupa hrvatske interese.
Uf...da,da...naravno...A prethodna pojava Franje Tudjmana i ostalih MASPOK-ovaca ustaške provenijencije je bio odgovor na strahovit pritisak jagnjećih brigada i liberala iz Srbije.
Pa kakvi bi bili da se zaista potencirala ustašoidna i genocidna politika prema Srbima. Da je recimo Srbima u Hrvatskoj data autonomija koju su po svemu zasluživali. I po žrtvama i po doprinosu NOB-u u Hrvatskoj.
A ovako, 20 godina niko u Jasenovac nije smeo otići i cveće ostaviti, da se ne bi povredila osećanja Hrvata.

Možete li zamisliti da se na odlazak u Srebrenicu stavio moratorijum sve ove godine.
Duka Dizel

#416 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Duka Dizel »

LBVIEW wrote: Kako god, na jednoj strani demokratska praksa,a na drugoj brutalna sila, agresija ...
:lol:
Nemoj više, života ti...
A Dodik kad pomene referendum o jebenom prazniku...ovde se momentalno preseca koridor kod Brčkog
LBVIEW

#417 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by LBVIEW »

Duka Dizel wrote:
LBVIEW wrote: Kako god, na jednoj strani demokratska praksa,a na drugoj brutalna sila, agresija ...
Nemoj više, života ti...
A Dodik kad pomene referendum o jebenom prazniku...ovde se momentalno preseca koridor kod Brčkog
Nakon pocinjenog genocida mozete samo na traktorima.
horkesh

#418 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by horkesh »

Duka Dizel wrote: :D
A to bi značilo šta, konkretno?
Ono kao, konstituTIvan si...ali biće onako kako Bošnjaci i Hrvati odluče demokratskom većinom. :D
Da li ti shvataš da su se Bošnjaci na konstitutivnost Srba u BiH već ispišali onim raspisivanjem onog referenduma o otcepljenju.
Bolan, SAO pokrajine u BiH su osnovane 1991. godine, a srpska republika proglašena u januaru 1992. godine. Ali jok, ostali su krivi za rat jer su preglasali Srbe, dok ovi nisu uopšte preglasavali nikoga - sami samcijati izglasali šta hoće, bez da pitaju ikoga, a naročito nebošnjačko stanovništvo na području zamišljenog srpskog prostora. Mogli su odabrati da žive s drugima, a i BiH se mogla preurediti. Dovoljan bi bio Dom naroda i mirna Bosna. Ali jok, Srbi su željeli da žive bez drugih naroda, ali na prostorima gdje su živjeli drugi narodi.

Enter, genocid.
Duka Dizel wrote: Bošnjaci su isto mogli biti konstitutivni u krnjoj Jugoslaviji. Časna reč.
Kao i Srbi u BiH.
Dva miliona Bošnjaka nije ratovalo u Hrvatskoj ni 1991 godine. Zašto bi ratovali posle, kad je Franjo već izduvao?
Bošnjaci nisu ratovali jer je Alija pozvao da se ne odazovu regrutaciji. Milošević je često lagao sve, baš smo trebali vjerovati njegovim (usmenim, nikada pismenim) obećanjima Filipoviću. Najvjerovatniji scenarij - tortura kakvu su trpjeli Albanci na Kosovu, a lako je moguće i masovni progon Bošnjaka, kakav je također uslijedio na Kosovu 1999. godine. Dakle, ne moramo ništa zamišljati - dovoljno je pogledati kako su se Srbi, pa i Srbija, ponašali prema drugima.

Sila, sila i samo sila.
Duka Dizel wrote:To što pišeš ništa nije tačno.
Jezik koji uče deca u Sandžaku zvanično se naziva bosanskim jezikom. SANU može da priča šta hoće.
Škorpioni u Srbiji su osudjeni.
Bošnjaci izučavaju bosanski jezik, ali ga Srbi i dalje negiraju. Šta tu nije tačno, molim te? Isto kao da ja tebi sad kažem da možeš ovdje u BiH učiti srpski u školi, samo ga u javnosti ne smiješ tako nazivati. I još se digne BANU i kaže da je srpski jezik izmišljotina. Ma divno i tolerantno. Onda ga još samoinicijativno preimenujemo u srpskoslavski jezik i objasnimo Srbima zašto pojma nemaju i zašto je za njih bolje da im mi odredimo pravi naziv jezika.

Negira se i samo nazivanje Sandžaka - Sandžakom. Šta je to, čude se jadnici tamo, mi znamo samo za Rašku oblast.

Pomiješao sam za kameru, mislio sam na zločine u Kravici. O skrivanju osuđenih ratnih zločinaca od pravde te neprocesuiranju brojnih drugih, evo, nećemo pričati. Sve divni primjeri toga šta se moglo očekivati da je BiH ostala u Srboslaviji.
Duka Dizel wrote:Ma ne relativiziram uopšte...
I onda o Drugom svjetskom ratu, opet. Već sam rekao, Srbi su se osjećali ugroženo nakon toga, OK. Taj osjećaj ugroženosti je raspirivala čitava propagandna mašinerija iz Srbije, na čelu s akademicima SANU-a, nakon čega je počela osveta zlim Bošnjama i Hrvatima. Sve braneći srpsku nejač, poput one babe koja s puškom stere veš :?

Srbi su željeli rat, Srbi su bili spremni za rat, Srbi su (a ne Bošnjaci) prijetili drugom narodu potpunim nestankom. Srbi su, na kraju, i započeli rat. Tako je zapisano, tako će i sva buduća pokoljenja učiti.

Počeo si s tezom da se Srbi nisu spremali za rat, a sad si već došao do toga da su Srbi bili primorani na rat. Napredujemo.
horkesh

#419 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by horkesh »

Duka Dizel wrote:
Nemoj više, života ti...
Dodik je prekršio odluku Ustavnog suda BiH, ili ako ti je draže, sam referendum je neustavan.

Obzirom da se ti zalažeš za vladavinu prava (pa napisao si već, sud je sud), siguran sam da ćeš se i ti ograditi od neustavnih poteza.

Inače smo već vidjeli da Srbi (moram da se izvinem pojedincima Srbima zbog ovog generaliziranja - govorim o vladajućim srpskim strukturama i institucijama, ali prosto - kraće je) preferiraju model demokratije u kojem oni nikoga ništa ne pitaju, sami proglašavaju šta hoće, a po raznim ustavima pišaju čim stignu. Ako neko ugrozi to njihovo pravo da sami gaze sve druge, onda je to napad na vaskoliko srpstvo.
Last edited by horkesh on 20/12/2017 11:50, edited 1 time in total.
Duka Dizel

#420 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Duka Dizel »

Povlačim se iz rasprave i ostajem na najobjektivnijem vaspostavljenom mišljenju.

Image
arzuhal

#421 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by arzuhal »

Tako je!

Image
Tomahawk11
Globalni moderator

#422 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Tomahawk11 »

Duka Dizel wrote:Povlačim se iz rasprave i ostajem na najobjektivnijem vaspostavljenom mišljenju.

Image
Ovo realno?
Da ne kažem - objektivno.
Duka Dizel

#423 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Duka Dizel »

Tomahawk11 wrote: Ovo realno?
Najobjektivnije od ponudjenih mišljenja.
Pri tom mislim samo na krivicu za rat, a ogradjujem se od krivice za zločine jer se ta dva dela mere različitim aršinima.
Što bi se reklo, jel, postoje presude.
Tomahawk11
Globalni moderator

#424 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Tomahawk11 »

Duka Dizel wrote:
Pri tom mislim samo na krivicu za rat, a ogradjujem se od krivice za zločine jer se ta dva dela mere različitim aršinima.
Al u panjevima.
No dobro, ovo je kao i navijački svijet u fudbalu - vazda su oni drugi krivlji.
Duka Dizel

#425 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Duka Dizel »

Tomahawk11 wrote:
Duka Dizel wrote:
Al u panjevima.
No dobro, ovo je kao i navijački svijet u fudbalu - vazda su oni drugi krivlji.
Ja sam ušao otvorenog srca i uma u polemiku, ali kolege su bile neubedljive.
Dozvoljam da su možda izgoreli u želji.
Post Reply