Ne znam zašto se račun za raspad Jugoslavije isporučuje Bošnjacima i Aliji. Ta zajednička država za koju je tvoja familija ginula, počela se raspadati dolaskom Slobodana Miloševića na vlast, ukidanjem autonomija pokrajinama, te raznim antibirokratskim i jogurt revolucijama, što su objeručke dočekali Slovenci i Hrvati. Zaboravljaš da su Bošnjaci uglavnom pasivno promatrali Kosovo, izlazak Slovenije i početak rata u Hrvatskoj. Ta nije Alija u Vukovar poslao ni ZNG ni srpske paravojne snage i JNA. Ne spominješ da su Srbi prije referenduma o nezavisnosti BiH proglasili Republiku Srpsku Krajinu 1991.god a u BiH "Poslanici Narodne skupštine 9. januara 1992. godine usvojili su Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH i taj dan se u Republici Srpskoj obilježava kao Dan Republike." Gdje ti je ta, zajednička država koju su rasturili Bošnjaci? Umjesto neke vizije zajedničkog života sa Bošnjacima, makar u nekoj okrnjenoj Jugoslaviji, Srbi su Bošnjacima pred nosom proglasili dvije "srpske Krajine" - i kako to tumačiti nego kao slaganje puzzli Velike Srbije.exliberal-ex wrote:I koja bi onda bila razlika izmedju bosnjaka i srba.....moja familija je ginula za tu zajednicku drzavu i onda se odjednom nasli izbaceni na marginu djelimicno od istih drzava/naroda koji su radile na nestanku srba....i recimo tvaje familije koja je nastradala od srba ili hrvata?
Male nijanse jel tako?
Hajmo realno - ko je kriv?
- tandmand
#201 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
- horkesh
#202 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Eee da, to je spin koji u posljednjih par godina često viđam na srbijanskim medijima, gdje se ti, očito, obrazuješ.Duka Dizel wrote: Ma gde je to taj Memorandum prihvaćen kao nacionalni cilj? Šta to znači?
Taj Memorandum nikad nije zvanično ni objavljen.
Neki novinar se dokopao sirove radne verzije i objavio je u Večernjim Novostima...nakon čega je izbio skandal ,o čemu se u javnosti polemisalo godinama i godinama.
I to je cela priča oko Memoranduma.
Znači, kakva je to glupost da tekst koji zvanično nikad nije ni objavljen bude usvojen kao nacionalna strategija. Gde? Kad? Kako?.
"Nije nikad objavljen", "nikad usvojen", "radna verzija" i slično. Moj ti je iskreni savjet da pročitaš neke od medija iz tih vremena, napose Politiku na kojoj su se redovno objavljivali tekstovi članova SANU-a. Imaš i obilje snimaka koji pokazuju da, iako sam memorandum nije bio službeni dokument, svi njegovi ciljevi su bili službeni ciljevi srpske politike. Nadalje, SANU je bila usko povezana s tadašnjim srbijanskim rukovodstvom.
Evo, korisno štivo, jedno od mnogih:
http://www.e-novine.com/srbija/srbija-t ... nosti.html
Evo, jedan mali citat, nadam se da znaš ko je bio Stambolić:
STAMBOLIĆ: U govoru na Beogradskom univerzitetu sam rekao da je Memorandum in memoriam za Jugoslaviju i Srbiju. Zbog toga su me mnogi optuživali. Ostvarile su se te zlokobne slutnje i predviđanja, čemu se najmanje radujem. Međutim, tada nisam mislio da će se ostvariti; više sam opominjao i upozoravao. Vidite: ratni štab zaseda u Akademiji nauka, tamo se crtaju karte, vuku koordinate nove Velike Srbije u kojoj će svi Srbi živeti zajedno. Memorandum je za nas u Srbiji značajan i po tome što s njim počinje rascep u novom srpskom rukovodstvu, onom koje sam u velikoj meri sam kreirao i sastavljao. Taj tim počinje da se cepa na pitanju Memoranduma.
Ti se stvarno praviš blesav. Ćosić je bio glavni ideolog velikosrpske politike i veoma utjecajna osoba koja je imala i političku funkciju, mada nije to što ga je odlikovalo. U Alijinoj Deklaraciji se BiH i ne spominje, bolan. Nigdje nikada nijedan Bošnjak nije izjavio ili zapisao "mi želimo bošnjačku Bosnu, želimo protjerati sve druge narode i napraviti svoju državu". Ponavljam, to su bukvalno bili srpski ratni ciljevi, prvo zapisani u memorandumu, a potom usvojeni na sjedici NSRS-a 1992. godine kad je čak i Mladić upozoravao da će to značiti genocid.horkesh wrote:Pa jeste smešno.Duka Dizel wrote:Još porediti Ćosića i Aliju? Smiješno.
Jer za razliku od Alije koji je bio autor Deklaracije i ličnost koja je imala političku vlast, Dobrica Ćosić nije autor Memoranduma iako mu se imputira uticaj i nikad nije imao neku stvarnu političku vlast. Ne znam jel sastavio godinu dana na mestu predsednika SRJ pre nego što ga je Milošević šutnuo
Opet, preporučujem da iščitaš sjajan feljton "Mediji i rat: Kako je “Politika” izveštavala 1992. godine".Znamo šta je tad Politika bila.
Jesi li ti ikako odgovorio, jesi li pročitao tu Deklaraciju ili nisi? Jer ako nisi, onda samo citiraš probrane misli koje ti je prenijela velikosrpska propagandna mašinerija. Ako jesi, daj te citate, osim ako misliš da se neka kompletna knjiga može sublimirati u jednu rečenicu.horkesh wrote:U Islamskoj deklaraciji Alija piše da muslimani trebaju imati vlast tamo gde su većina i da to treba biti vlast po šerijatskim nazorima. Jel tako ?Duka Dizel wrote:A tek taj dio da je Islamska deklaracija, a 99,99 posto Bošnjaka nikad nije bilo ni u istoj zgradi s primjerkom te knjige, kamoli je pročitalo, nacionalni cilj Bošnjaka, a što JESTE propagirano u srpskim medijima, tada kao i danas. Uostalom, pročitaj tu strašnu deklaraciju, a koja je žalopojka nad općim stanjem muslimana u svijetu. Nema tamo, Duka, poziva na razdvajanje od druga dva naroda, prisilno izmještanje drugih i iscrtavanja budućih granica samostlane države.
Da li su Bošnjaci čitali? Tja...verovatno nisu.
Ali nisu ni Srbi Memorandum držali pod jastukom i svako veče pred spavanje čitali.
Nekako mi je logičnije da Milošević koji veze sa Memorandumom nije imao, nije toliko držao do njega koliko Alija do svoje Deklaracije.
- horkesh
#203 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Ako su Bošnjaci naoružani do zuba i ako odbiju sve prijedloge za opstanak BiH (što je Milošević i uradio) i ako i ne žele zajedničku državu svih naroda, nego državu svih Bošnjaka, ako započnu rat te ako zacrtaju i u skupštini bošnjačkog naroda usvoje ratne planove koji predviđaju masovno protjerivanje nebošnjačkog stanovništva, a potom počine brojne ratne zločine, tercijarne grobnice i genocid, ako su pri tome Srbi skoro potpuno nenaoružani, a pri tome pola Srba maše vartinim zastavama i poziva na mir te organizuje koncerte...exliberal-ex wrote:I koja bi onda bila razlika izmedju bosnjaka i srba.....moja familija je ginula za tu zajednicku drzavu i onda se odjednom nasli izbaceni na marginu djelimicno od istih drzava/naroda koji su radile na nestanku srba....i recimo tvaje familije koja je nastradala od srba ili hrvata?Kejn wrote:Pa probali su već jednom... zna se šta sljedi...exliberal-ex wrote:Da vas nesto sad pitam
Da sutra srbi ili hrvati kazu znas mi nevolimo ovu drzavu i mi se otcjepljujemo
kako bi bosnjaci reagovali, pogotovo oni koji su ginuli za ovu drzavu?
Male nijanse jel tako?
Onda da, bio bi u istoj situaciji.
- cyprus
#204 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Pa, ne'š mi vjerovati, ali prvo mi je palo na um da je nazovem baš tako... Ali brzo shvatih da bi to zvučalo neozbiljno, a tema je jako ozbiljna...Duka Dizel wrote:Pa onda si temu trebao imenovati sa "Ajd realno-ko je najviše zasrao u ratu?".cyprus wrote:Zakuhalo seNije baš da sam ovako zamislio temu, ali mogao sam pretpostaviti kako će izgledati i da će nastati kakofonija... Mislim da neki nisu dobro razumjeli šta sam mislio reći i pitati kroz uvodni post...
1) Tema nije samo početak rata, nego i njegov čitav tok...
Ja u tom slučaju priznajem da sam omašio temu, jer sam mislio da želiš zaista akcenat staviti na neke dublje uzoke rata u bivšoj Jugoslaviji.
Verovatno se ni tad ne bi uključio da nisam letimično pročitao post kako su neke bradonje napale Sloveniju.
A baš je Slovenija po tom pitanju interesantna, jer nisu se Slovenci samo prvi latili oružja, već su i slovenački komunistički ideolozi kreatori nacional komunizma u bivšoj SFRJ.
Možda najbolji rezime uloge Slovenaca u jugoslovenskom ratu dao je poslednji američki ambasador u Jugoslaviji Warren Zimmerman, koji kaže:
„U suprotnosti s prevladavajućim stajalištem, Slovenci su bili ti koji su započeli rat. Njihova deklaracija o neovisnosti, koja je bila prihvaćena bez najmanjih pokušaja pregovora, dovela je do toga da su i čitava granica i granični prijelazi s njezine dvije susjede Austrijom i Italijom došle pod njihov nadzor. To je značilo da je Slovenija bila jedini međunarodni prijelaz između Zapada i Jugoslavije i da je jednostrano prisvojila prava na robu namijenjenu drugim republikama kao i prihode od carine, koji su predstavljali oko 75% saveznog proračuna. Čak bi i manje gruba vojska od JNA reagirala na to. Najgore od svega bilo je to da je razumljiva želja Slovenaca za neovisnošću osudila ostatak Jugoslavije na rat.“ (The Last Ambassador: A Memoir of the Collapse of Yugoslavia, The Foreign Affairs, ožujak/travanj 1995.)
„U svojoj želji da odu iz Jugoslavije naprosto su ignorirali 22 milijuna državljana Jugoslavije koji nisu bili Slovenci. Oni nose prilično veliku odgovornost za prolijevanje krvi koje je uslijedilo nakon njihovog odcjepljenja“
I temu sam prvenstveno zamislio za diskusiju o onome što se događalo u Bosni i Hercegovini... Širi jugoslavenski kontekst ima nešto drugačije konotacije... Na tom nivou recimo ne krivim srpsku nacionalnu politiku u toj mjeri, u kojoj je krivim na nivou Bosne i Hercegovine... Dok su braneći integritet Jugoslavije imali kakvo-takvo uporište, sa ponašanjem u Bosni i Hercegovini su zasrali, ama baš skroz...
Ali kad već spominješ, zanimljivo je i to sa Slovenijom... Da su Srbi ostali braniti granicu Jugoslavije prema Trstu i Gracu, to bi imalo nekog smisla... Nisam siguran da li bi u konačnici to završilo ostankom Jugoslavije u jednom komadu, ali je sigurno da bi ta priča imala neko utemeljenje... Ovako, pustiti Sloveniju da se odšeta, a onda se boriti za neke granice etnički čiste srpske teritorije, pa to je već na početku bilo jasno da se radi o zločinu u najavi... Ne postoji način da crtaš etničke granice, a da ne okrvaviš ruke... NE POSTOJI!
- BHCluster
#205 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
A tzv "događanje naroda"?
-
svi u napad
#206 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Tandman svaka cast. Cista 10 iz logike i hronologije dogadjaja.tandmand wrote:Ne znam zašto se račun za raspad Jugoslavije isporučuje Bošnjacima i Aliji. Ta zajednička država za koju je tvoja familija ginula, počela se raspadati dolaskom Slobodana Miloševića na vlast, ukidanjem autonomija pokrajinama, te raznim antibirokratskim i jogurt revolucijama, što su objeručke dočekali Slovenci i Hrvati. Zaboravljaš da su Bošnjaci uglavnom pasivno promatrali Kosovo, izlazak Slovenije i početak rata u Hrvatskoj. Ta nije Alija u Vukovar poslao ni ZNG ni srpske paravojne snage i JNA. Ne spominješ da su Srbi prije referenduma o nezavisnosti BiH proglasili Republiku Srpsku Krajinu 1991.god a u BiH "Poslanici Narodne skupštine 9. januara 1992. godine usvojili su Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH i taj dan se u Republici Srpskoj obilježava kao Dan Republike." Gdje ti je ta, zajednička država koju su rasturili Bošnjaci? Umjesto neke vizije zajedničkog života sa Bošnjacima, makar u nekoj okrnjenoj Jugoslaviji, Srbi su Bošnjacima pred nosom proglasili dvije "srpske Krajine" - i kako to tumačiti nego kao slaganje puzzli Velike Srbije.exliberal-ex wrote:I koja bi onda bila razlika izmedju bosnjaka i srba.....moja familija je ginula za tu zajednicku drzavu i onda se odjednom nasli izbaceni na marginu djelimicno od istih drzava/naroda koji su radile na nestanku srba....i recimo tvaje familije koja je nastradala od srba ili hrvata?
Male nijanse jel tako?
- Sanjarko
#207 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Bakir ili Alija ili Soros. Trenutno na broju 1 Srpskih neprijatelja je Bakir po pisanju nekih medija u Srbiji, potisnuo i Sorosa i Aliju. Pa moguce da je on kriv za raspad Jugoslavije i cudi me da ga nisu za to optuzili. Aliju znam da jesu.
PS. Ja kako znam i kako sam cuo Kiro Gligorov i Alija Izetbegovic su radili na tome da se ocuva Jugoslavija kao konfederacija ako sam razumio.
PPS. Sad sto je Alija to prestao, to je pitanje. Vjerovatno su ga pritisli ali pitanje ko.
PS. Ja kako znam i kako sam cuo Kiro Gligorov i Alija Izetbegovic su radili na tome da se ocuva Jugoslavija kao konfederacija ako sam razumio.
PPS. Sad sto je Alija to prestao, to je pitanje. Vjerovatno su ga pritisli ali pitanje ko.
- Sanjarko
#208 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Bilo ih je vise. Na koje ili da budem precizniji koja mislis. Ona su kako sam shvatio pocela da se desavaju kada je umro Tito. Znaci prije mog rodzenja. Kao i inflacije i sve ostalo. Evo neki kazu danas da su te inflacije i ekonomski problemi bili vjestacki izazvani.BHCluster wrote:A tzv "događanje naroda"?
- tandmand
#209 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
horkesh wrote:Ako su Bošnjaci naoružani do zuba i ako odbiju sve prijedloge za opstanak BiH (što je Milošević i uradio) i ako i ne žele zajedničku državu svih naroda, nego državu svih Bošnjaka, ako započnu rat te ako zacrtaju i u skupštini bošnjačkog naroda usvoje ratne planove koji predviđaju masovno protjerivanje nebošnjačkog stanovništva, a potom počine brojne ratne zločine, tercijarne grobnice i genocid, ako su pri tome Srbi skoro potpuno nenaoružani, a pri tome pola Srba maše vartinim zastavama i poziva na mir te organizuje koncerte...exliberal-ex wrote: I koja bi onda bila razlika izmedju bosnjaka i srba.....moja familija je ginula za tu zajednicku drzavu i onda se odjednom nasli izbaceni na marginu djelimicno od istih drzava/naroda koji su radile na nestanku srba....i recimo tvaje familije koja je nastradala od srba ili hrvata?
Male nijanse jel tako?
Onda da, bio bi u istoj situaciji.
Uzalud je njih tući argumentima jer se pri jačem udaru samo resetira na tvorničke postavke i eto ga opet sutra: Alija rušio Jugoslaviju, islamska deklaracija, džamahirija ... niste za pomirenje, bla bla bla
- BHCluster
#210 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Vizionar 1985 wrote:Bilo ih je vise. Na koje ili da budem precizniji koja mislis. Ona su kako sam shvatio pocela da se desavaju kada je umro Tito. Znaci prije mog rodzenja. Kao i inflacije i sve ostalo. Evo neki kazu danas da su te inflacije i ekonomski problemi bili vjestacki izazvani.BHCluster wrote:A tzv "događanje naroda"?
Pricam o slobinom projektu.
- exliberal-ex
#211 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Raspad bivse drzave je krenuo i prije milosevica.....sta sa demonstracijama na kosovu....gdje jr hrrvatsko proljece....tandmand wrote:Ne znam zašto se račun za raspad Jugoslavije isporučuje Bošnjacima i Aliji. Ta zajednička država za koju je tvoja familija ginula, počela se raspadati dolaskom Slobodana Miloševića na vlast, ukidanjem autonomija pokrajinama, te raznim antibirokratskim i jogurt revolucijama, što su objeručke dočekali Slovenci i Hrvati. Zaboravljaš da su Bošnjaci uglavnom pasivno promatrali Kosovo, izlazak Slovenije i početak rata u Hrvatskoj. Ta nije Alija u Vukovar poslao ni ZNG ni srpske paravojne snage i JNA. Ne spominješ da su Srbi prije referenduma o nezavisnosti BiH proglasili Republiku Srpsku Krajinu 1991.god a u BiH "Poslanici Narodne skupštine 9. januara 1992. godine usvojili su Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH i taj dan se u Republici Srpskoj obilježava kao Dan Republike." Gdje ti je ta, zajednička država koju su rasturili Bošnjaci? Umjesto neke vizije zajedničkog života sa Bošnjacima, makar u nekoj okrnjenoj Jugoslaviji, Srbi su Bošnjacima pred nosom proglasili dvije "srpske Krajine" - i kako to tumačiti nego kao slaganje puzzli Velike Srbije.exliberal-ex wrote:I koja bi onda bila razlika izmedju bosnjaka i srba.....moja familija je ginula za tu zajednicku drzavu i onda se odjednom nasli izbaceni na marginu djelimicno od istih drzava/naroda koji su radile na nestanku srba....i recimo tvaje familije koja je nastradala od srba ili hrvata?
Male nijanse jel tako?
Kad je bilo ocito da ce se drzava raspast ( mnogo prije rata) srbi su krenuli da se pripremaju i to se zna i vidi. Sta bi bilo da je alija sjeo sa milosevicem i reko ajde da vidimo kako da napravimo zajednicu drzavu jr sbbkbb ali posto znsmo da je odlucio da slijedi pravac hrvatske politike ....
I zadnnj rat nije krenuo 90...on je bio na snazi od stvaranja kraljevine jugoslavije i kraljeve ideje o toj nekoj panslavenskoj drzavi koju hrvati nisu nikad prihvatili.
Procitao sam negdje kako su kralju nudili poslije WWI da nzpravi veliku srbiju, uzme bosnu otkinr hrvatske djelove gdje su vecinski bili srbi al on vjerovao u neke nad drzave....i vidjeli smo kako je zavrsila ta ideja
-
Fudo387
#212 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Sta su bolan nudili tom samozvanom kralju koji je dvije generacije nazad, lokalni svinjogojac?exliberal-ex wrote:Raspad bivse drzave je krenuo i prije milosevica.....sta sa demonstracijama na kosovu....gdje jr hrrvatsko proljece....tandmand wrote:Ne znam zašto se račun za raspad Jugoslavije isporučuje Bošnjacima i Aliji. Ta zajednička država za koju je tvoja familija ginula, počela se raspadati dolaskom Slobodana Miloševića na vlast, ukidanjem autonomija pokrajinama, te raznim antibirokratskim i jogurt revolucijama, što su objeručke dočekali Slovenci i Hrvati. Zaboravljaš da su Bošnjaci uglavnom pasivno promatrali Kosovo, izlazak Slovenije i početak rata u Hrvatskoj. Ta nije Alija u Vukovar poslao ni ZNG ni srpske paravojne snage i JNA. Ne spominješ da su Srbi prije referenduma o nezavisnosti BiH proglasili Republiku Srpsku Krajinu 1991.god a u BiH "Poslanici Narodne skupštine 9. januara 1992. godine usvojili su Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH i taj dan se u Republici Srpskoj obilježava kao Dan Republike." Gdje ti je ta, zajednička država koju su rasturili Bošnjaci? Umjesto neke vizije zajedničkog života sa Bošnjacima, makar u nekoj okrnjenoj Jugoslaviji, Srbi su Bošnjacima pred nosom proglasili dvije "srpske Krajine" - i kako to tumačiti nego kao slaganje puzzli Velike Srbije.exliberal-ex wrote:I koja bi onda bila razlika izmedju bosnjaka i srba.....moja familija je ginula za tu zajednicku drzavu i onda se odjednom nasli izbaceni na marginu djelimicno od istih drzava/naroda koji su radile na nestanku srba....i recimo tvaje familije koja je nastradala od srba ili hrvata?
Male nijanse jel tako?
Kad je bilo ocito da ce se drzava raspast ( mnogo prije rata) srbi su krenuli da se pripremaju i to se zna i vidi. Sta bi bilo da je alija sjeo sa milosevicem i reko ajde da vidimo kako da napravimo zajednicu drzavu jr sbbkbb ali posto znsmo da je odlucio da slijedi pravac hrvatske politike ....
I zadnnj rat nije krenuo 90...on je bio na snazi od stvaranja kraljevine jugoslavije i kraljeve ideje o toj nekoj panslavenskoj drzavi koju hrvati nisu nikad prihvatili.
Procitao sam negdje kako su kralju nudili poslije WWI da nzpravi veliku srbiju, uzme bosnu otkinr hrvatske djelove gdje su vecinski bili srbi al on vjerovao u neke nad drzave....i vidjeli smo kako je zavrsila ta ideja
Drinu je presao jer su ga drugi prihvatali misleci kako se radi o nekom svejuznoslovenskom spasitelju od svapskog jarma, al’ brzo su skontali koliko su sjebali i o kakvoj se barabi radi.
Cuj, nudili mu...aj bizi.
- Sanjarko
#213 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Ma znam. Samo ja kazem da je izgleda to pocelo i prije Slobe odmah nakon smrti Tite i to planirano izgleda. Pa evo kazem vam pricaju danas mnogi na osnovu pojedinih cinjenica da su one inflacije i ekonomski problemi tada bili vjestacki izazvani. Ja ne znam jesu li samo kazem sta pricaju i lako je moguce da i jesu.BHCluster wrote:Vizionar 1985 wrote:Bilo ih je vise. Na koje ili da budem precizniji koja mislis. Ona su kako sam shvatio pocela da se desavaju kada je umro Tito. Znaci prije mog rodzenja. Kao i inflacije i sve ostalo. Evo neki kazu danas da su te inflacije i ekonomski problemi bili vjestacki izazvani.BHCluster wrote:A tzv "događanje naroda"?
Pricam o slobinom projektu.
- LBVIEW
#214 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Posto smo apsolvirali kako su se Srbi mnogo prije rata za isti poceli pripremati, a za sto ima i previse dokaza da bi mogao tvrditi suprotno, ti tvrdis da je s tim i takvim Srbima zahvacenim kolektivnim nacionalnim ludilom, spremnim za "ispravljanjem vekovnih nepravdi" i prekrajanjem granica po principu "gde je srpski grob tu je srpska zemlja", Alija trebao pregovarati o ostanku u zajednickoj drzavi, tj. Velike Srbiji?exliberal-ex wrote:Raspad bivse drzave je krenuo i prije milosevica.....sta sa demonstracijama na kosovu....gdje jr hrrvatsko proljece....tandmand wrote:Ne znam zašto se račun za raspad Jugoslavije isporučuje Bošnjacima i Aliji. Ta zajednička država za koju je tvoja familija ginula, počela se raspadati dolaskom Slobodana Miloševića na vlast, ukidanjem autonomija pokrajinama, te raznim antibirokratskim i jogurt revolucijama, što su objeručke dočekali Slovenci i Hrvati. Zaboravljaš da su Bošnjaci uglavnom pasivno promatrali Kosovo, izlazak Slovenije i početak rata u Hrvatskoj. Ta nije Alija u Vukovar poslao ni ZNG ni srpske paravojne snage i JNA. Ne spominješ da su Srbi prije referenduma o nezavisnosti BiH proglasili Republiku Srpsku Krajinu 1991.god a u BiH "Poslanici Narodne skupštine 9. januara 1992. godine usvojili su Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH i taj dan se u Republici Srpskoj obilježava kao Dan Republike." Gdje ti je ta, zajednička država koju su rasturili Bošnjaci? Umjesto neke vizije zajedničkog života sa Bošnjacima, makar u nekoj okrnjenoj Jugoslaviji, Srbi su Bošnjacima pred nosom proglasili dvije "srpske Krajine" - i kako to tumačiti nego kao slaganje puzzli Velike Srbije.exliberal-ex wrote:I koja bi onda bila razlika izmedju bosnjaka i srba.....moja familija je ginula za tu zajednicku drzavu i onda se odjednom nasli izbaceni na marginu djelimicno od istih drzava/naroda koji su radile na nestanku srba....i recimo tvaje familije koja je nastradala od srba ili hrvata?
Male nijanse jel tako?
- House
#215 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
SANU i SPC.
realno.
realno.
-
El_comadante
#216 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
ovo počnje u 19 stolječu kad su Srbi dobili državu a kraj je bio 95 mada još traje u nekom obiku. dakle bilo je više džamija u Beogradu do 1857 nego u Sarajevu sada ima samo jedna. gdje su i zašto su uništeni? gdje su muslimani i džamije u Užicu i Šabcu recimo? pokolj u Sjenici. pa onda pokolji muslimana i Abanaca u nekima selima Sanđaka i Kosova u toku balkanskih ratova, pa onda kad su za vrijeme kraljevine jugoslavije poslije WWI pobili kompletno muslimane u selu Šekovići u Sandžaku, ima još jedno selo nemogu sada sjetiti koje. Pa onda u toku WWII pokolji muslimana u Foči i Gacku kao ovako "najpoznatiji". a gdje su to muslimani iz Bosne i bivše SFRJ pobili srbe? ja nešto neznam. dakle ovo 92 je bio nastavak projekta iz 19 stolječa...
- Point.
#217 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Znaci kriv je Alija jer nije htio ostaviti BiH u amanet Slobi, to jest ostati u Velikoj Srbiji. Kakva je to logika, trimana jos od ranih nogu.
- muha_sa
#218 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
jest kad bi gledali pocetak devedesetihPoint. wrote:Znaci kriv je Alija jer nije htio ostaviti BiH u amanet Slobi, to jest ostati u Velikoj Srbiji. Kakva je to logika, trimana jos od ranih nogu.
krivi su Turci i njihov zulum--valjalo je to sad naplatit
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#219 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Kriva Nailova materAlfons Kauders wrote:Sunce ti jebem, godina 2017, tribunal u Hagu radio preko 20 godina, osudili stotinu i kusur ljudi, objavili milione dokumenata:
"Hajmo realno, ko je kriv?"
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- Alfons Kauders
#220 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Ne mogu sad - izvinjavam se Djuri sto me tukaoTomahawk11 wrote:Kriva Nailova materAlfons Kauders wrote:Sunce ti jebem, godina 2017, tribunal u Hagu radio preko 20 godina, osudili stotinu i kusur ljudi, objavili milione dokumenata:
"Hajmo realno, ko je kriv?"
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
zavrzlama
#221 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Pa da sutra srbi i hrvati kazu mi nevolimo ovu drzavu i mi se odcjepljujemo.......sta bi uradili bosnjaci..exliberal-ex wrote:Da vas nesto sad pitam
Da sutra srbi ili hrvati kazu znas mi nevolimo ovu drzavu i mi se otcjepljujemo
kako bi bosnjaci reagovali, pogotovo oni koji su ginuli za ovu drzavu?
Sva moja familija je bila u svim zadnjim ratovima...od prapra djeda koji je bio solunac, od veoma jake partizanske familije koja je izgubila 2 clana u wwII (jedan uhapsen kao ilegalac i deportovan u Norvesku u konc logor, drugi objesen dan prije oslobodjenja grada na M.Dvoru...ustase ih uhapsile i ubile)...treci izasao kao pukovnik....do zadnjeg rata gdje smo izgubili dva clana u sred Sarajeva samo sto smo srbi....gdje smo bili hapseni zato sto smo ostali u gradu...."a sto niste izasli ko drugi...sta cekate"
E sad da vas pitam da ste vi bili u mojoj kozi sta bi vi mislili ....?
Pa vjerovatno krenuli da ubijaju sve redom,otvaraju konc logore za nebosnjake,porusili bi sve i jednu nebosnjacku bogomlju redom mijenjali nazive sela i gradova u imena sa prefiksom"muslimanski" lagali kako se sami nebosnjaci ubijaju,izvrsili jedno 3-4 genocida,hodze nosale kurane i pozivali na istrebljenje nebosnjaka ....
Eto tako bi reagovali bosnjaci....nesto mi poznat ovaj sscenari ili se varam.
- Prpa.ba
#222 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Primjecujem znatan nedostatak prozivanja dijaspore za podgrijavanje nepoverenja medju narodima i spominjanja zlatnih kasika kao motivatora dzihatlijama za borbu protiv pravednog nebosnjackog zivlja na teritoriji "zajednicke" BiH. 
Doduse nisu se svi salonci tuspasili iako im je ovo magnet-tema.
- spreca
#223 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Mozda si mislio na Bihor?El_comadante wrote:ovo počnje u 19 stolječu kad su Srbi dobili državu a kraj je bio 95 mada još traje u nekom obiku. dakle bilo je više džamija u Beogradu do 1857 nego u Sarajevu sada ima samo jedna. gdje su i zašto su uništeni? gdje su muslimani i džamije u Užicu i Šabcu recimo? pokolj u Sjenici. pa onda pokolji muslimana i Abanaca u nekima selima Sanđaka i Kosova u toku balkanskih ratova, pa onda kad su za vrijeme kraljevine jugoslavije poslije WWI pobili kompletno muslimane u selu Šekovići u Sandžaku, ima još jedno selo nemogu sada sjetiti koje. Pa onda u toku WWII pokolji muslimana u Foči i Gacku kao ovako "najpoznatiji". a gdje su to muslimani iz Bosne i bivše SFRJ pobili srbe? ja nešto neznam. dakle ovo 92 je bio nastavak projekta iz 19 stolječa...
- LBVIEW
#224 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
I ne samo to. Srbi su "svedeni na margine od strane drzava/naroda koji su ih htjeli unistiti", te je sasvim logicna njihova reakcija. E sad, kako to "pravo" nemaju i oni kojima su " Srbi radili o glavi", zasto se ne spominje kako su ranije ti drugi marginalizirani srpskim krsenjem Ustava, RAM-ovima, Memorandumom, te SAO gdje god zivi jedan Srbin, salonci naravno nemaju odgovor.Point. wrote:Znaci kriv je Alija jer nije htio ostaviti BiH u amanet Slobi, to jest ostati u Velikoj Srbiji. Kakva je to logika, trimana jos od ranih nogu.
- mO k3
#225 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
sace crni labud prozvati dijaporu , kud ga napomenu poboguPrpa.ba wrote:Primjecujem znatan nedostatak prozivanja dijaspore za podgrijavanje nepoverenja medju narodima i spominjanja zlatnih kasika kao motivatora dzihatlijama za borbu protiv pravednog nebosnjackog zivlja na teritoriji "zajednicke" BiH.