Hajmo realno - ko je kriv?

Post Reply
Maraschino

#176 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Maraschino »

muha_sa wrote:
Maraschino wrote:Glupa tema, glupa tema od zanimljivo inteligentnog forumasa. Sta mu je namjera, ne znam.

Sta ja imam da razmisljam sta ste se desavalo iza kulisa i tamo gdje me nije bilo.
Kada pogledam Haske presude, sve mi je jasno i sta mi tu jos imamo da dodamo osim naprdjivanja ili ne smijem ni da pomislim, izjednacavanja krivice.
ovo treba progurat :lol:
Zaboli me karina sta misle Milos iz Vlasenice i Krusevca i Jure iz Livna i Karlovca o tome ko je kriv za pocetak sukoba. :D
muha_sa

#177 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by muha_sa »

Maraschino wrote:
muha_sa wrote:
Maraschino wrote:Glupa tema, glupa tema od zanimljivo inteligentnog forumasa. Sta mu je namjera, ne znam.

Sta ja imam da razmisljam sta ste se desavalo iza kulisa i tamo gdje me nije bilo.
Kada pogledam Haske presude, sve mi je jasno i sta mi tu jos imamo da dodamo osim naprdjivanja ili ne smijem ni da pomislim, izjednacavanja krivice.
ovo treba progurat :lol:
Zaboli me karina sta misle Milos iz Vlasenice i Krusevca i Jure iz Livna i Karlovca o tome ko je kriv za pocetak sukoba. :D
+1
baš tako
Edin H.

#178 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Edin H. »

tandmand wrote:
Edin H. wrote:Kriv je Ustavni sud BiH sto je dozvolio nacionalne stranke i narod koji je za iste glasao na prvim visestranackim izborima.
Pa, čak kada bi se dekretom MZ zabranile nacionalne stranke, našlo bi se načina da dođe do razdvajanja na etničkoj osnovi. Vratimo se u prošlost kada smo imali nenacionalni Savez komunista i JNA, pa se opet našlo načina za nacionalističko djelovanje iza krinke borbe za Jugoslaviju ili borbe za nezavisnost Republika. Preneseno na postDejton to je borba za BiH ili borba za njenu podjelu a danas je to malo drugačije: borba za hrvatsku BiH, bošnjačku BiH i srpska borba za održavotvorenje RSa. Mogao bi neko zabraniti etničke prefikse u nazivu stranaka ali to ne bi ništa promijenilo ili uvesti etničke kvote za sastav stranaka ali to bi samo takav haos bio (Sejde Bbajramovići, papci ..) ili kako bi to u Nevesinju napravili lokalnu nenacionalnu, etnički mješovitu stranku? :-)
Tacno je to sto govoris, ali moglo se uraditi uz ozbiljniju intervenciju Medjunarodne zajednice. Medjutim njih je najvise interesovalo zavadi pa vladaj (kapitalom), pa su to i ostvarili. Ako nista dobilo bi se na vremenu, te potencijano izbjegao sukob, kao posljedica desavanja u regionu, dok se stvari ne iskristalisu. BiH je uvijek bilo trusno podrucje.
Maraschino

#179 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Maraschino »

muha_sa wrote:priznajem--krivi smi mi koji pružismo otpor golorukom agresoru--sjebasmo mu planove

najebali smo--nikad nam to oprostit nece :(
:lol: :lol:

izbora nismo imali ali smo makar skupo prodali kozu... :izet:
muha_sa

#180 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by muha_sa »

šta bi bilo da je bilo ostavimo strucnijim osobama

Image

laHko je sad naprdivat :-)
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#181 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by pici »

Image
Edin H.

#182 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Edin H. »

Oj Pici. :lol:
ljevoruki

#183 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by ljevoruki »

Vidis, kako, malo-pomalo nadolazis i fakticki priznajes zasto ste -zbog nepriznavanja republickih granica- rat i zapoceli. Jebi ga, celi svet nije hteo primenjivati "gde su serpski grobovi tu je i serpska zemlja" a "one druge cemo pod zemlju" vec MP i zakljucke Badtinterove komisije.
I taj Badinter sa svojim lakomislenim zaključcima je jedan od krivaca za rat.
Gde je sad da šara po Španiji i Ukrajini?
Gde je bio četresprve?
Imamo odgovor, gasi temu.
:run:
Ovako se tumaci pravo kod nasih komsija.
Duka Dizel

#184 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Duka Dizel »

tandmand wrote:
Duka Dizel wrote:
ljevoruki wrote:
Pises gluposti. Yu je bila prvenstveno interes srbije i srba, ostali su tu bili vecinom statisti.
Pa dobro...Nisam ni ja daleko od tog mišljenja.
YU je nekima trebala samo da predju na pobedničku stranu, malo se okite antifašizmom i izbegnu devastiranje poraženih u dva svetska rata.

Takvima i njihovim sledbenicama, od AVNOJ-a su najsvetije samo republičke granice.
Misliš na veliki prelazak četnika u partizane kada je Crvena armija ušla u Beograd a dosta ih je prešlo oko Blajburga. Ni oni zarobljeni na Neretvi nisu otičli čuvati krave ... Zarobljene četnike je čekala petokraka i brijanje a ustaše metak. To je jedan veliki uzrok raspada Jugoslavije - četništvo u partizanima a kasnije u JNA.
Jeste dosta četnika promenilo uniformu, baš kao i domobrana...ali to pitaj Tita zašti je njih amnestirao, a ustaše nije.

Kako god, bez obzira što su uglavnom izbegli sudbinu ustaša, ni perspektiva četnika u SFRJ nije bila sjajna.
O tom pedigreu se itekako vodilo računa. Da budu oficiri JNA, članovi partije...na to su mogli zaboraviti i četnici i njihovi potomci.
Tako da je smešna ta priča o četničkim kadrovima u JNA.
Pa u Srbiji i dan danas kadriraju Crnogorci i Bosanci. To su uglavnom partizanska deca.
mO k3

#185 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by mO k3 »

svi su krivi osim srba , tocka!!!
kljucaj temu...
zunazu

#186 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by zunazu »

Edin H. wrote:
zunazu wrote:
Edin H. wrote:Kriv je Ustavni sud BiH sto je dozvolio nacionalne stranke i narod koji je za iste glasao na prvim visestranackim izborima.
Ništa lično, ali ovo je mišljenje ljudi koji ništa nisu vidjeli, čuli, naučili. Tužno.
Bio, glasao (zasigurno ne za nacionalnu stranku), rat dozivio i prezivio.
Svako ko je zaukruzio na listicu nacionalne stranke, glasao je za rat i to je tada bilo jasno.

Najvise su Hrvati procentualno glasali za HDZ, pa Srbi za SDS, a potom Muslimani za SDA, ali svi su velikim procentom glasali za "svoje". Kraj price.
Rata bi bilo i bez toga, korijeni zla sežu mnogo dalje od toga, a vežu se za SANU.
zunazu

#187 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by zunazu »

emmir1 wrote:Pa da krenemo samo od toga da su Srbi ratovali i u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Kosovu

Pa ne može niko da ne valja samo oni valjaju.

Niko nije Beograd napadao.

E sada druga je stvar što je naša odgovornost odnosno politika možda mogla biti mudrija pa poput Crne Gore izaći iz Juge
Bosna to ne bi mogla izvesti na isti način. Imala bi vlast dirigiranu iz Beograda koja bi svojim smradom to onemogućila.

A onda opet ide i priča zlikovaca iz jugozapadne Bosne.
Drvosjeca iz Dejcica

#188 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

hAZNADAR wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
cyprus wrote:Na otvaranje ovakve teme me ponukala činjenica da se kroz raspavu o praktično svakom domaćem društveno-političkom pitanju uvijek poteže priča o ratu...
Potpuno bespotrebna tema, Međunarodni sud u Hagu je rekao svoje. Svako može imati svoje subjektivno mišljenje ali ono je irelevantno u tom nekom istorijskom kontekstu.
Tema nije bospotrebna i ima itekako smisla. Dzaba argumenti i cijeli svijet da vjeruje u istinu ako u Banjaluci vecina u to ne vjeruje i zbog toga sprovodi aparthejd. Isto kao sto je dzaba sva argumentacija o historiji ako se negdje uci pogresna i mitomanska.
Nepotrebno se tema razvodnjava i ide u off.

Poenta teme je koliko narodi u BiH vjeruju u istinu o krivici. Sve ostalo dokazivanje istine je totalno nepotrebno.

Neka me cyprus ispravi ako grijesim.
Hiljadu i jedna ovakva tema neće promijeniti mišljenje političke Banjaluke. Po meni je puno bitnije šta je rekao HAG a ne šta ko privatno i osobno misli.
LBVIEW

#189 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by LBVIEW »

Duka Dizel wrote: I taj Badinter sa svojim lakomislenim zaključcima je jedan od krivaca za rat.
Gde je sad da šara po Španiji i Ukrajini?
Gde je bio četresprve?
Ma, naravno, svi krivi osim vas.
A Badinter vas naoruzao i nagovorio na genocid i UZP.
Rampage

#190 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Rampage »

Jbte kakve sve teme ovdje neće osvanut' :-)

Šta je naredna tema? Da li je mlijeko bijelo? Ili možda da raspravljamo o tome da li je Zemlja okrugla
:-)
cyprus

#191 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by cyprus »

hAZNADAR wrote:Poenta teme je koliko narodi u BiH vjeruju u istinu o krivici. Sve ostalo dokazivanje istine je totalno nepotrebno.

Neka me cyprus ispravi ako grijesim.
Taj dio si shvatio :thumbup:

Ali ovaj opet nisi:
hAZNADAR wrote:I srpsku pitu predstavio kao najobjektivniju eto imaju kao podijeljena misljenja o krivici.

A sto se tice bosnjacke koja ti izgleda dosta jednostrana i jednoobrazna - ili si pogrijesio u tome zaboravljajuci na razlike u bosnjackom korpusu koje su najvece. Ili ti jednostavno nedostaje jos jedna pita za sve one koji se ne smatraju dijelom B/H/S korpusa.
Ne, ovim ne tvrdim da Srbi imaju naročito podjeljena mišljenja o krivici... Nego da prosječan Srbin krivicu za zločine otprilike raspodjeljuje ravnomjerno... To je ona priča: "svi su činili zločine"... I još jednom - ne, ne govorim time da su im mišljenja podjeljena, da jedni misle ovako, drugi onako... Javno mnijenje kod bosanskih Srba je prilično homogeno u ovom pogledu... Ovo zaključujem na osnovi stvari koju javno govore i pišu... Da li tako zaista i misle, e to već pouzdano ne znam...

I pogotovo mi je nejasno otkud ti zaključak da sam stav prosječnog Srbina predstavio kao najobjektivniji :-) Otkad je tvrdnja da je krivnja otprilike podjednaka objektivna i jesam li je gdje ja takvom ocijenio? :-)
cyprus

#192 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by cyprus »

Nego, bez obzira što rasprava nije onakva kako sam je zamislio, mogu reći da sam donekle i prijatno iznenađen jednim aspektom... Osim nekih bespotrebno ironičnih postova, zatim ocjena kako sam ovo hinjski odradio, dva primjerka citata izvađenog iz konteksta i samo zavrzlamine ad hominem optužbe da sam salonac, nisam dobio neke naročite uvrede na vlastiti račun (kakve sam znao dobivati u prošlosti)...

Ono što me posebno interesuje, jeste argumentacija forumaša Duke Dizel... Dakle, @dizelaš, da li je ovo što sam ja napisao odražava u potpunosti ili većim dijelom i tvoje viđenje? Ako se u nečemu ne slažeš, volio bih da mi kažeš u čemu...
cyprus wrote:Prosječan Srbin smatra nepravednim da se samo Srbe optužuje da su krivi za ono što se događalo i da su samo oni činili zločine... On smatra da je Srbima nametnut rat, jer su preglasani i samim tim ugroženi od strane druga dva naroda, te smatra legitimnim težnju srpskog naroda da se ujedini sa svojom maticom... Što se tiče zločina, Srbi su u većoj ili manjoj mjeri svjesni da su brojni zločini počinjeni u njihovo ime, ali na pokretanje te priče odgovaraju gotovo uvijek sa "a šta je sa zločinim nad Srbima?"... Često će reći kako nisu ni Srbi nisu bili cvjećke u ratu, ali da ne padaju na priču o nevinosti Bošnjaka i Hrvata, koji su samo imali jaču propagandu na svojoj strani, potpomognutu antisrpskim zapadnim medijima... Prosječan Srbin smatra da su mnogi srpski zločini ili preuveličani (npr. Srebrenica) ili potpuno iscenirani (npr. Markale), dok se istovremeno zločini nad Srbima prikrivaju i zanemaruju... Pri tome se voli referisati i na Drugi svjetski rat, odnosno stradanje Srba od strane ustaškog režima, kao i na dalju prošlost (npr. turski zulum), kao dokaz kontinuirane ugroženosti srpskog naroda na ovim prostorima... Njegova vizija pomirenja se ogleda u potrebi da svi konstatuju kako je krivica približno podjednaka, ili bar da se Srbima ne nameće daleko najveći teret krivice...

Stavove i argumentaciju ostalih manje-više dobro znam, ali me interesuje samo ovo: ako mislite da je ova tema nepotrebna (bilo je više forumaša koji su to naglasili), zašto onda provlačite istu tematiku maltene kroz svaku temu koja se dotakne međuetničkih odnosa u Bosni i Hercegovini?
manijak1

#193 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by manijak1 »

Kako god da okreneš , ne možemo realno , stvari su i očite i kompleksne , istovremeno.
Ono što se konstantno dešava je izvrtanje istine .I traži se izjednačenje u svemu.To ne može .
Krivci su kao prvo , ovi koji se zovu EU , SAD i nekom da a nekom ne bratska Rusija, kojima nije odgovarala SFRJ ni pod razno , kao drugo , današnja Republika Srbija koja je htjela postati na Balkanu ono što je Rusija postala u svijetu danas nakon raspada SSSR-a , i JNA koja se šutke i nakon decenije planiranja u trenu okrenula na jednu tj. najbližu stranu , pa onda idu svojekakva razvlačenja sve do današnjeg vakta.
A ti sad :D rezimiraj temu, dok je još ovako čista , zaganjaj Chmolju ključara.
Duka Dizel

#194 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Duka Dizel »

cyprus wrote:Zakuhalo se :oops: Nije baš da sam ovako zamislio temu, ali mogao sam pretpostaviti kako će izgledati i da će nastati kakofonija... Mislim da neki nisu dobro razumjeli šta sam mislio reći i pitati kroz uvodni post...

1) Tema nije samo početak rata, nego i njegov čitav tok...
Pa onda si temu trebao imenovati sa "Ajd realno-ko je najviše zasrao u ratu?".

Ja u tom slučaju priznajem da sam omašio temu, jer sam mislio da želiš zaista akcenat staviti na neke dublje uzoke rata u bivšoj Jugoslaviji.
Verovatno se ni tad ne bi uključio da nisam letimično pročitao post kako su neke bradonje napale Sloveniju.

A baš je Slovenija po tom pitanju interesantna, jer nisu se Slovenci samo prvi latili oružja, već su i slovenački komunistički ideolozi kreatori nacional komunizma u bivšoj SFRJ.

Možda najbolji rezime uloge Slovenaca u jugoslovenskom ratu dao je poslednji američki ambasador u Jugoslaviji Warren Zimmerman, koji kaže:

„U suprotnosti s prevladavajućim stajalištem, Slovenci su bili ti koji su započeli rat. Njihova deklaracija o neovisnosti, koja je bila prihvaćena bez najmanjih pokušaja pregovora, dovela je do toga da su i čitava granica i granični prijelazi s njezine dvije susjede Austrijom i Italijom došle pod njihov nadzor. To je značilo da je Slovenija bila jedini međunarodni prijelaz između Zapada i Jugoslavije i da je jednostrano prisvojila prava na robu namijenjenu drugim republikama kao i prihode od carine, koji su predstavljali oko 75% saveznog proračuna. Čak bi i manje gruba vojska od JNA reagirala na to. Najgore od svega bilo je to da je razumljiva želja Slovenaca za neovisnošću osudila ostatak Jugoslavije na rat.“ (The Last Ambassador: A Memoir of the Collapse of Yugoslavia, The Foreign Affairs, ožujak/travanj 1995.)

„U svojoj želji da odu iz Jugoslavije naprosto su ignorirali 22 milijuna državljana Jugoslavije koji nisu bili Slovenci. Oni nose prilično veliku odgovornost za prolijevanje krvi koje je uslijedilo nakon njihovog odcjepljenja“
spreca

#195 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by spreca »

Duka Dizel wrote:ožujak/travanj 1995.)

„U svojoj želji da odu iz Jugoslavije naprosto su ignorirali 22 milijuna državljana Jugoslavije koji nisu bili Slovenci. Oni nose prilično veliku odgovornost za prolijevanje krvi koje je uslijedilo nakon njihovog odcjepljenja“
Nisam znao da su slovenski lovci sa sesirima na glavi napali srbiju mirnodopsku srbiju...izgleda nisam prave knjige citao
Challenger__

#196 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Challenger__ »

manijak1 wrote:Krivci su kao prvo , ovi koji se zovu EU , SAD i nekom da a nekom ne bratska Rusija, kojima nije odgovarala SFRJ ni pod razno...
Touché!

Najbitniji detalj koji u cijeloj priči nedostaje.
exliberal-ex

#197 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by exliberal-ex »

Da vas nesto sad pitam

Da sutra srbi ili hrvati kazu znas mi nevolimo ovu drzavu i mi se otcjepljujemo
kako bi bosnjaci reagovali, pogotovo oni koji su ginuli za ovu drzavu?

Sva moja familija je bila u svim zadnjim ratovima...od prapra djeda koji je bio solunac, od veoma jake partizanske familije koja je izgubila 2 clana u wwII (jedan uhapsen kao ilegalac i deportovan u Norvesku u konc logor, drugi objesen dan prije oslobodjenja grada na M.Dvoru...ustase ih uhapsile i ubile)...treci izasao kao pukovnik....do zadnjeg rata gdje smo izgubili dva clana u sred Sarajeva samo sto smo srbi....gdje smo bili hapseni zato sto smo ostali u gradu...."a sto niste izasli ko drugi...sta cekate"

E sad da vas pitam da ste vi bili u mojoj kozi sta bi vi mislili ....?
Kejn

#198 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by Kejn »

exliberal-ex wrote:Da vas nesto sad pitam

Pa probali su već jednom... zna se šta sljedi...
exliberal-ex

#199 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by exliberal-ex »

Kejn wrote:
exliberal-ex wrote:Da vas nesto sad pitam

Pa probali su već jednom... zna se šta sljedi...
I koja bi onda bila razlika izmedju bosnjaka i srba.....moja familija je ginula za tu zajednicku drzavu i onda se odjednom nasli izbaceni na marginu djelimicno od istih drzava/naroda koji su radile na nestanku srba....i recimo tvaje familije koja je nastradala od srba ili hrvata?

Male nijanse jel tako?
ultrajvosa 1987

#200 Re: Hajmo realno - ko je kriv?

Post by ultrajvosa 1987 »

Ko je kriv ? Srbi

UBISTVO SVATA

Ramiz Delalic, mesto rodjenja Priboj/Srbija.

Srbin islamske veroispovesti ubio Srbina pravoslavne veroispovesti Nikolu Gardovica.

ZNACI SRPSKA POSLA

Onda tek posle dolaze lavovi iz Pionirske, Hanka Paldum jer je stiklom gazala po srpskim mosnjama itd itd.
Post Reply