Hajmo malo pogledati na Makedoniju :(

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Kemal_S

#1 Hajmo malo pogledati na Makedoniju :(

Post by Kemal_S »

Da bi privukli stane investicije, Makedonci su napravili neke ekstra dobre poteze. Napravili su tako da se za samo tri dana moze registrovati firma i krenuti s poslom. Porez su smanjili na 10% i u reklamama sirom svijeta propagiraju da imaju slobodno trziste EU od oko 600 miliona ljudi i da im je radna snaga jeftina.

Zamisli sad, neki investitor iz EU, kad uporedi BiH, koja je bliza EU i takodje ima slobodan pristup tristu EU, jer EU kad uvozi iz BiH ne mora placati carinu, i dakle, kad uporedi BiH gdje se firma registruje 3 mjeseca, gdje je u Federaciji porez 30% na godisnjem nivou i nesto skuplja radna snaga nego u Makedoniji. Gdje bi vi investirali?

Hitno moramo smanjiti registraciju firmi na najvise sedam dana, ako vec nemozemo tri kao Makedonci, hitno moramo smanjiti porez sa 30% na 9 (ne na 10 nego na 9%) tako da se to malo procuje. Moramo iskoristiti sto smo blize Europi od njih. Ljudi, mi mozemo biti dzennet za investiranje. Ni sami ne znamo kako Evropljani i biznismeni sirom svijeta zele investirati a mi tu nista ne radimo osim sto otezavamo.

Molim vas prodrmajte nekog od ovih nasih sto rade u vlasti da porade nesto na ovom pa nek onda razmisle o policiji i sl.

Selam
mostarac

Post by mostarac »

aaaaaaa pa ne moze bola to. jesi ti lud? U trenutku opste dezorganizacije bosnjacke zajednice u Seattlu ti bi da se bavimo tako marginalnim stvarima kao sto su investicije u Bosnu i Hercegovinu. Sram te bilo. Pravi si cetnik :D
Drvosjeca iz Dejcica

#3 Re: Hajmo malo pogledati na Makedoniju :(

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Kemal_S wrote: Hitno moramo smanjiti registraciju firmi na najvise sedam dana, ako vec nemozemo tri kao Makedonci...
Ovo je vec uradjeno, bar sto se tice Sarajeva. :)
U prostorijama Kantonalnog suda u Sarajevu jučer je prezentiran novi sistem registracije preduzeća za pet dana, koji će biti primjenjivan od iduće sedmice. Jedinstveni proces registracije iskorijenit će fiktivne firme, a kratki rok za...

osnivanje firme privući će strane investicije, naglasio je predsjednik Općinskog suda Goran Salihović.

- BiH je između 175 zemalja na 95. mjestu po lakoći poslovanja. Još je potrebno u prosjeku 44 dana u FBiH, odnosno 32 u RS za registraciju firme. Do sada su procedure registracije firme bile duge i opsežne, a nedostajala im je i kontrola - istakao je britanski ambasador u BiH Metju Rajkroft (Matthew Rycroft). Visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Shilling) kazao je da će novi sistem omogućiti sve kao i stari, samo mnogo bolje i brže.

- Uvođenje ovog sistema promijenit će poslovnu klimu, a povećanjem broja preduzeća bit će povećan i broj zaposlenih - naglasio je Šiling. Rješenje i registracija bit će jednoobrazni i vrijediti za cijelu BiH. Podaci o registriranim preduzećima svim zainteresiranim bit će dostupni u elektronskoj formi.
Britanci u projekt uložili 2,7 miliona maraka
U projekt reforme registracije preduzeća Ured za međunarodni razvoj Vlade Velike Britanije u protekle četiri godine uložio je 2,7 miliona KM.
kustah

Post by kustah »

Ja nikako nemogu da skontam ovu pricu sa registracijom firmi. Registracija se mogla uvijek obaviti brzo,barem u Sarajevu. OHR i njegovi clanovi traze problem gdje ga nema,kao i obicno,a Siling je obican klaun.

I evo da mozes firmu registrovati i za cetiri (4) sata,sta onda? Nista! I dalje cemo imati Federaciju i RS. I dalje cemo imati najskuplju drzavu u Evropi,mozda i u svijetu. Trziste/a velicnie opstine ili kantona. Isto kao da imamo normalnu, funckcionalnu vlast i drzavu bez korupcije.
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

kustah wrote:Ja nikako nemogu da skontam ovu pricu sa registracijom firmi. Registracija se mogla uvijek obaviti brzo,barem u Sarajevu.

I evo da mozes firmu registrovati i za cetiri (4) sata,sta onda? Nista! I dalje cemo imati Federaciju i RS. I dalje cemo imati najskuplju drzavu u Evropi,mozda i u svijetu. Trziste/a velicnie opstine ili kantona. Isto kao da imamo normalnu, funckcionalnu vlast i drzavu bez korupcije.
To i ja govorim prijateljima. Ako neko zeli ozbiljno i dugorocno investirati, potpuno je svejedno da li ce firmu registraovati za 5 dana ili za 20 dana. Po meni je bitnije da troskovi registracije budu minimalni, simbolicni. Jos kada bi se uveo dodatni poticaj drzave tipa da drzava ucestvuje sa 20-50% doprinosa za radnike u odredjenom periodu, svi bi ozbiljno razmislili o BiH kao mjestu za investiranje.
kustah

Post by kustah »

Ja nisam do kraja ni procitao ove citate,sada jesam. Koji je ovaj Siling prevarant! Kao i svi politicari:

"Uvodjenje ovog sistema promjenit ce poslovnu klimu (sic):?, a povecanjem broje preduzeca biti ce povecan i broj zapolenih.

Britanci u projekat ulazu 2.7 miliona maraka.:shock: Koli je od kraljicnih kosultanata dobio ovaj kontrakt? Tako oni investiraju u nas!

Jadna nam majka sa Kraljicom,Blerom i Braunom. Eto oni nama ponovo pomazu! :oops:
Mislilac

Post by Mislilac »

kustah wrote:Ja nisam do kraja ni procitao ove citate,sada jesam. Koji je ovaj Siling prevarant! Kao i svi politicari:

"Uvodjenje ovog sistema promjenit ce poslovnu klimu (sic):?, a povecanjem broje preduzeca biti ce povecan i broj zapolenih.

Britanci u projekat ulazu 2.7 miliona maraka.:shock: Koli je od kraljicnih kosultanata dobio ovaj kontrakt? Tako oni investiraju u nas!

Jadna nam majka sa Kraljicom,Blerom i Braunom. Eto oni nama ponovo pomazu! :oops:
Ode makar 2 miiončeka nazad u GB. Ipak su to kraljičine rode listovi... :D
parafin

#8 Re: Hajmo malo pogledati na Makedoniju :(

Post by parafin »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
ne kontam, sto ne i u drugim dijelovima drzave?
Panasonic

Post by Panasonic »

Svi se pale za strane investicije a da ne znaju sta to ustvari znaci i koje posljedice ima. Ako recimo Argeta otvori ovdje fabriku (sto je vec uradila), i proda 100.000 argeta, ona sa tom zaradom (sto su nase pare) ide u Sloveniju ili negdje drugo tako da se ukupna cirkulacija para u BiH smanjuje i postajemo kolektivno siromasniji! Dakle takve strane investicije nam ne trebaju.

Idite na google i raspitajte se o pozitivnim/negativnim stvarima stranog ulaganja.

I ja sam jos uvijek skeptican, evo zasto: Japan je odbijao sve strane investicije i furao svoje firme i ekonomiju(sto bi i mi trebali), dok je recimo Amerika zamjerila Japanu zasto u SAD-u ne otvori fabriku Toyote. Ta fabrika Toyote bi najvjerovatnije sve napravljene proizvode prodavala u SAD-u, dakle sta SAD ima konkretno od tvornice Toyote ako sva zarada ponove ide u Tokijo u sjediste Toyote?

Zasto su SAD ovo radile i trazile japanske investicije ne znam, ali je svakako bolje da ako neko drustvo ima svoj finansijski kapital da otvara i svoje fabrike. Ako nema kapitala (kao sto je slucaj sa nama) onda ljudi jedva cekaju da se zaposle pa makar bila i strana firma/investicija...
Leonid Breznjev

Post by Leonid Breznjev »

nemojte mi zamjeriti raja al' ne mogodoh se suzdrzati kad procitah makedonija!

nije ni njima ekonomski puno gore nego nama.. i kod njih ovaki vladaju!

http://www.youtube.com/watch?v=-dTBmozP ... ed&search=

:D :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#11 Re: Hajmo malo pogledati na Makedoniju :(

Post by mIRCerka »

Kemal_S wrote:Da bi privukli stane investicije, Makedonci su napravili neke ekstra dobre poteze. Napravili su tako da se za samo tri dana moze registrovati firma i krenuti s poslom. Porez su smanjili na 10% i u reklamama sirom svijeta propagiraju da imaju slobodno trziste EU od oko 600 miliona ljudi i da im je radna snaga jeftina.

Zamisli sad, neki investitor iz EU, kad uporedi BiH, koja je bliza EU i takodje ima slobodan pristup tristu EU, jer EU kad uvozi iz BiH ne mora placati carinu, i dakle, kad uporedi BiH gdje se firma registruje 3 mjeseca, gdje je u Federaciji porez 30% na godisnjem nivou i nesto skuplja radna snaga nego u Makedoniji. Gdje bi vi investirali?

Hitno moramo smanjiti registraciju firmi na najvise sedam dana, ako vec nemozemo tri kao Makedonci, hitno moramo smanjiti porez sa 30% na 9 (ne na 10 nego na 9%) tako da se to malo procuje. Moramo iskoristiti sto smo blize Europi od njih. Ljudi, mi mozemo biti dzennet za investiranje. Ni sami ne znamo kako Evropljani i biznismeni sirom svijeta zele investirati a mi tu nista ne radimo osim sto otezavamo.

Molim vas prodrmajte nekog od ovih nasih sto rade u vlasti da porade nesto na ovom pa nek onda razmisle o policiji i sl.

Selam
ne moRe!
Makedonci su prvenstveno MAKEDONCI, a tek onda su ovakvi ili onakvi....
Makedonija je Makedonija, a nije unija dva entiteta sa jednim distriktom i jednim mogucim distriktom...
makedonija ima JEDNOG predsjednika, a mi imamo cijeli prvi tim predsjednika....

i da, u nasoj zemlji je zvanicno pustena u promet ONE STOP SHOP registracija firmi, tako da je taj argument nidje veze.
karanana

Post by karanana »

Koliko god makedonci bili makedonci, tamo ima 40ak posto albanaca koji su prvo albanci i postoje ozbiljni nacionalni problemi. Tamo jedni druge ne mogu pa skoro ko sto se mi ne mozemo ovdje, tako da nije argument ni da su oni politicki stabilni(ji) od nas.

Mislim da ovi faktori razvoja odnosno povlastica prilikom ulaganja igraju vaznu ulogu. Ne kazem da trebamo da se ugledamo na Makedoniju ali slazem se s kemalom da treba povuci neke poteze koji bi privukli investicije a to je moguce uraditi cak i pod ovakvim politickim uredjenjem kakvo je nase. A mislim da taj one stop shop ne fercera jer i dalje uzme vjecnost da se otvori firma i da se srede sve pravne i zakonske peripetije.
miop

#13 Re: Hajmo malo pogledati na Makedoniju :(

Post by miop »

parafin wrote:
ne kontam, sto ne i u drugim dijelovima drzave?
Registracija preduzeća u Bosni i Hercegovini od 18.06.2007. traje pet dana, što je omogućeno četverogodišnjim projektom reforme registracije poslovnih subjekata u BiH, koji je sa 2,7 miliona KM finansirao Ured za međunarodni razvoj Vlade Velike Britanije.

U svim dijelovima drzave registracija firme traje 5 dana. Sad mozemo uz rame sa Makedonijom :)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

karanana wrote:Koliko god makedonci bili makedonci, tamo ima 40ak posto albanaca koji su prvo albanci i postoje ozbiljni nacionalni problemi. Tamo jedni druge ne mogu pa skoro ko sto se mi ne mozemo ovdje, tako da nije argument ni da su oni politicki stabilni(ji) od nas.

Mislim da ovi faktori razvoja odnosno povlastica prilikom ulaganja igraju vaznu ulogu. Ne kazem da trebamo da se ugledamo na Makedoniju ali slazem se s kemalom da treba povuci neke poteze koji bi privukli investicije a to je moguce uraditi cak i pod ovakvim politickim uredjenjem kakvo je nase. A mislim da taj one stop shop ne fercera jer i dalje uzme vjecnost da se otvori firma i da se srede sve pravne i zakonske peripetije.
karanana, ako trebam da nacrtam, evo nacrtacu...prije 15ak dana su pusteni u promet novi uredi ya REGISTRACIJU POSLOVNIH PREDUZECA po sistemu ONE STOP SHOP...
Registracija preduzeća u BiH trajat će samo pet dana

U Kantonalnom sudu u Sarajevu sutra će biti predstavljen novi sistem za registraciju poslovnih subjekata u BiH koji će omogućiti registraciju novih preduzeća za samo pet dana. Sistem će se početi primjenjivati od naredne sedmice i rezultat je četvorogodišnjeg rada i uloženih oko 2,7 miliona KM koje je osigurao Ured za međunarodni razvoj Vlade Velike Britanije - DFID.

Sistem će se početi primjenjivati od naredne sedmice i rezultat je četvorogodišnjeg rada i uloženih oko 2,7 miliona KM koje je osigurao Ured za međunarodni razvoj Vlade Velike Britanije - DFID.

Korištenje novog računarskog programa koji uvezuje 16 registarskih sudova u BiH ima uporište u Zakonu o registraciji poslovnih subjekata u BiH i entitetskim zakonima, odnosno zakonu Brčko Distrikta o registraciji poslovnih subjekata.

Ovaj novi sistem predstavit će ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft. Pored njega na prezentaciji, odnosno konferenciji za novinare učestvovat će i visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling, premijer Federacije BiH Nedžad Branković, potpredsjednik Vlade RS-a Anton Kasipović i predsjednik Općinskog suda Sarajevo Goran Salihović.

(FENA)

Da, albanci u mkd su prvenstveno albanci, ali nisam upratila da imaju dva predsjednika, po dva ministra itd itd....
to je ono na sta sam aludirala :D
karanana

Post by karanana »

Ok, ok, nisam znao da je ovaj one stop shop tek krenuo. Vidjecemo kako ce to raditi. Ali uz to se i druge stvari moraju promjeniti da se napravi klima da dodje do toga da ljudi pocnu otvarati firme. Dzaba i da je isti dan mozes otvoriti kad poslovni uvjeti i beneficije koje ti drzava daje nisu povoljni.
kustah

Post by kustah »

Panasonic wrote:Svi se pale za strane investicije a da ne znaju sta to ustvari znaci i koje posljedice ima. Ako recimo Argeta otvori ovdje fabriku (sto je vec uradila), i proda 100.000 argeta, ona sa tom zaradom (sto su nase pare) ide u Sloveniju ili negdje drugo tako da se ukupna cirkulacija para u BiH smanjuje i postajemo kolektivno siromasniji! Dakle takve strane investicije nam ne trebaju.

Idite na google i raspitajte se o pozitivnim/negativnim stvarima stranog ulaganja.

I ja sam jos uvijek skeptican, evo zasto: Japan je odbijao sve strane investicije i furao svoje firme i ekonomiju(sto bi i mi trebali), dok je recimo Amerika zamjerila Japanu zasto u SAD-u ne otvori fabriku Toyote. Ta fabrika Toyote bi najvjerovatnije sve napravljene proizvode prodavala u SAD-u, dakle sta SAD ima konkretno od tvornice Toyote ako sva zarada ponove ide u Tokijo u sjediste Toyote?

Zasto su SAD ovo radile i trazile japanske investicije ne znam, ali je svakako bolje da ako neko drustvo ima svoj finansijski kapital da otvara i svoje fabrike. Ako nema kapitala (kao sto je slucaj sa nama) onda ljudi jedva cekaju da se zaposle pa makar bila i strana firma/investicija...
Ovo o stranim investicijama kao nekom mjerilu je zapadno-prevarantska prica. Neokolonijalni odnos je srz stvari i iznosenje novca iz zemlje kroz kamate ili kako se naziva "servisiranje spoljneg duga"

Niko od njih nece otvoriti neki visoko-tehnoloski ili strateski pogon i da obogati sa znanjem BiH. Zapad je ex-Yu rasturio da radi ono sto sad radi.

Tvornice tipa Argete, da i kojekavi shoping centri, ali dijelovi za Airbus ili Boing,kao sto je radio prije rata Soko kod Mostara,to ne. Gdje ce oni dozvoliti da nam sve pare ostanu u drzavi. Nama prodaju pricu o ekologiji i turizmu!
Last edited by kustah on 26/06/2007 16:43, edited 1 time in total.
manki

#17 Re: Hajmo malo pogledati na Makedoniju :(

Post by manki »

Kemal_S wrote: Hitno moramo smanjiti registraciju firmi na najvise sedam dana, ako vec nemozemo tri kao Makedonci...
To je svugdje ne samo u SA
Sogan

Post by Sogan »

Ovo je supljak :roll: valjana trzisna analiza, procjena rizika, kadrovska identifikacija, infrastukturna i poreska kalkulacija uzimaju najmanje nekoliko mjeseci... vrijeme registracije je totalno irelevantan detalj za strane investitore. Dinamika po tom pitanju moze biti od vaznosti iskljucivo pri parcijalnim poslovnim projektima, jednokratnoj kupo-prodaji sirovina i sl. sto je susta suprotnost investicijama.
bilyu

#19 Re: Hajmo malo pogledati na Makedoniju :(

Post by bilyu »

Kemal_S wrote:Da bi privukli stane investicije, Makedonci su napravili neke ekstra dobre poteze. Napravili su tako da se za samo tri dana moze registrovati firma i krenuti s poslom. Porez su smanjili na 10% i u reklamama sirom svijeta propagiraju da imaju slobodno trziste EU od oko 600 miliona ljudi i da im je radna snaga jeftina.

Selam
Hej pa zar nevidite da "RS" sljedi makedonce.Sve sto je bilo vlasnistvo R BiH a sada je u njihovim rukama su prodali.Pocevsi od telekoma,Rafimerije pa nadalje.
Post Reply