Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
BlooQ.

#601 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

Ateista wrote:
BHF_Manijak wrote:Ljencugo jedna...mora da si dio ove moderne internet generacije,mislim nisam ni ja staronja,ali eto zadrza se u meni gen citanja! :D
a ni u sta ne mozes bit ubjedjen 100% da se razumijemo,a posebno ne nakon ovih rasprava,mroas dublje odgovore potraziti i od kompetentnijih ljudi,jer su ovdje vecinom ljudi koji se ne bave "profesionalno" religijom i vecina misljenja,jesu licna misljenja,dakle ne strucna,tako da ti je bezze tvrdit siguran sam nakon ovih rasprava... ;-)
obzirom da ne volis plaho knjige,bolje reci nikako,onda me nick i en cudi,ne volis da istrazujes i citas,a islama malo ima u internet izdanju i youtubeovima,ako i ima amaterski su uradci i slabo fajde od tog ima... knjiga je knjiga! :wink:
Pa nisam bas toliko, cinjenica je da sam se susreo sa kompjuterom kada vecina nije znala da tako nesto postoji, igrao na njemu sah, star Test Drive i Digger, te ucio kako se te igrice pokrecu u Dos-u, ali internet mi i nije toliko bitan dio zivota, cak bojkotujem Facebook i slicno. :D
U principu, sebe nadogradjujem razgovorom sa ljudima, tako najvise ucim, a imao sam prilike razgovarati sa pametnim ljudima pa mislim da mi nisu tako neophodne knjige. :D

Inace, procitao sam dio nekog prevoda kur'ana, i vjerujem da se mnogi nece sloziti, ali mislim da mi je to dovoljno. Inace, svoje zakljucke ne temeljim samo na osnovu toga, vec uopste na osnovu moje slike svijeta i stvari koje znam iz raznih oblasti i samog zivota te razgovora sa ljudima, na osnovu toga sam dovoljno shvatio o religiji kao drustvenoj pojavi i odatle i moji stavovi.

To 100%, naravno, nista ne mogu biti 100% siguran, ali sam prilcno siguran, dovoljno da ne postoji nista sto bih mogao procitati u bilo kakvoj knjizi sto bi me navelo da pocnem vjerovati, ne zato sto bih to u startu negirao, vec sto jednostavno vjerujem u prave i opipljive dokaze, a za mene takvih nema.

Eto. :D
eeeeee........raznjezih se :D i sanjao si kodove u pythonu i perlu

anyway, sto se tice stvarnih i opipljivih dokaza, mislim da je prilicno suludu traziti ukazanje boga kao dokaz (da se ukazuje svakome i stalno ne bi bilo interestantno)
a s druge strane, ako si pobornik one Spinozine da su Bog i Priroda jedno, onda su opipljivi dokazi svuda oko nas, od našega tijela, funkcionisanja istog, vodopadi, gejziri,m biljke i životinje, crne rupe i Andromeda---
Ateista

#602 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

BlooQ. wrote:
Ateista wrote:
BHF_Manijak wrote:Ljencugo jedna...mora da si dio ove moderne internet generacije,mislim nisam ni ja staronja,ali eto zadrza se u meni gen citanja! :D
a ni u sta ne mozes bit ubjedjen 100% da se razumijemo,a posebno ne nakon ovih rasprava,mroas dublje odgovore potraziti i od kompetentnijih ljudi,jer su ovdje vecinom ljudi koji se ne bave "profesionalno" religijom i vecina misljenja,jesu licna misljenja,dakle ne strucna,tako da ti je bezze tvrdit siguran sam nakon ovih rasprava... ;-)
obzirom da ne volis plaho knjige,bolje reci nikako,onda me nick i en cudi,ne volis da istrazujes i citas,a islama malo ima u internet izdanju i youtubeovima,ako i ima amaterski su uradci i slabo fajde od tog ima... knjiga je knjiga! :wink:
Pa nisam bas toliko, cinjenica je da sam se susreo sa kompjuterom kada vecina nije znala da tako nesto postoji, igrao na njemu sah, star Test Drive i Digger, te ucio kako se te igrice pokrecu u Dos-u, ali internet mi i nije toliko bitan dio zivota, cak bojkotujem Facebook i slicno. :D
U principu, sebe nadogradjujem razgovorom sa ljudima, tako najvise ucim, a imao sam prilike razgovarati sa pametnim ljudima pa mislim da mi nisu tako neophodne knjige. :D

Inace, procitao sam dio nekog prevoda kur'ana, i vjerujem da se mnogi nece sloziti, ali mislim da mi je to dovoljno. Inace, svoje zakljucke ne temeljim samo na osnovu toga, vec uopste na osnovu moje slike svijeta i stvari koje znam iz raznih oblasti i samog zivota te razgovora sa ljudima, na osnovu toga sam dovoljno shvatio o religiji kao drustvenoj pojavi i odatle i moji stavovi.

To 100%, naravno, nista ne mogu biti 100% siguran, ali sam prilcno siguran, dovoljno da ne postoji nista sto bih mogao procitati u bilo kakvoj knjizi sto bi me navelo da pocnem vjerovati, ne zato sto bih to u startu negirao, vec sto jednostavno vjerujem u prave i opipljive dokaze, a za mene takvih nema.

Eto. :D
eeeeee........raznjezih se :D i sanjao si kodove u pythonu i perlu

anyway, sto se tice stvarnih i opipljivih dokaza, mislim da je prilicno suludu traziti ukazanje boga kao dokaz (da se ukazuje svakome i stalno ne bi bilo interestantno)
a s druge strane, ako si pobornik one Spinozine da su Bog i Priroda jedno, onda su opipljivi dokazi svuda oko nas, od našega tijela, funkcionisanja istog, vodopadi, gejziri,m biljke i životinje, crne rupe i Andromeda---
To vec nisam igrao. Prvi kompjuter je bio 286, jos prije rata, onda za vrijeme rata nista, pa nakon rata 96-te odmah Pentium i Duke Nukem. :D Vjerovatno sam tako preskocio neke stvari.

Sto se tice dokaza, ne vidim razlog zasto to mora biti tako misteriozno, nema mi logike.
Ako poredis prirodu i boga, ja smatram da postoji priroda kao sila, koja funkcionise po svojim zakonima, zakonima fizike, hemije i slicno, to bi u stvari bio citav svemir kao jedan slozeni zivi organizam koji je samoodrziv. Medjutim, pod pojmom boga se podrazumijeva svjesno bice koje je svemoguce i koje nas kaznjava i nagradjuje za ono sto uradimo, a prirodu ne vidim ni blitu tako. Prirodu ne vidim kao neko svjesno bice, ne vidim kao nekog ko ce nas kaznjavati i nagradjivati, niti vidim kao nekog ko ocekuje da mu se molimo i slicno. Zato je tu jedna ogromna razlika, jer koliko znam, u apsolutno svim religijama su zastupljene te osnovne osobine boga, samo sa malim varijacijama, zavisno od religije.
staticx

#603 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by staticx »

Neseri matereti
BlooQ.

#604 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

staticx wrote:Neseri matereti

sadržajan post
višeznačan
elokventan postač
andrija2007

#605 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

BlooQ. wrote:

sadržajan post
višeznačan
elokventan postač
I nadasve istancanog ukusa! (drugim rijecima sladokusac gore pomenutog)
BlooQ.

#606 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

BHF_Manijak wrote:Nikad ti nas nisi uspio pohvatati na vjerskim temama osim ako ne uletis klizeci sa nakvim pitanjem il svojom teorijom! :D :P
da pocnemo sa vjerskim terminima jos bi se vise izgubio,zahvaljuj sto smo fini :D
nego,na jednoj od tema velis,ne vjerujes 100% u postojanje Boga,a vidim Bogami da si mi aktivan na 99% tema na forumu,i to sa ili bez pitanja,ma vuce srce tebe znam bolan...ima sumnje uvijek,ne mozes biti ubjedjen za nepostojanje...
a knjigu si mi ostao duzan :P

wtf su vjerski termini?
BHF_Manijak

#607 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

Pa vjerki termini,eto sta :D kao npr kad je neki dan Najljepsa zatrokirala na "nefsu"...
beautyfool

#608 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by beautyfool »

BHF_Manijak wrote:Pa vjerki termini,eto sta :D kao npr kad je neki dan Najljepsa zatrokirala na "nefsu"...
Eno prica se po mahali :P da bi mozda Najljepsa i novi pravopis da pise, ko veli sta se to u NASKE koristi termin belaj i raskutarisati, dZe to ima :D
Haj MashaAllah sto nam je Najljepsa aktivna hanuma :D
BHF_Manijak

#609 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

Celjade moderne generacije moja ti...nisam star ni ja Bog zna,ali brate volim muhabet,havu,kaHvu,basamke,rahat.... ;-)
BlooQ.

#610 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

BHF_Manijak wrote:Pa vjerki termini,eto sta :D kao npr kad je neki dan Najljepsa zatrokirala na "nefsu"...

da vjerski termini jedne vjere...koji su u suštini arapski i turcizmi

mada bi bilo lakše komunicirati ne na kolokvijalnom jeziku, ne na jeziku jedne određene grupacije (ako podijelimo ljude na vjere, gradove, zemlje itd itd) već na književnom koji smo učili u školi

i znam da tebi isto tako bi bilo teško da ja u obrazlaganju svojih stavova koristim izraze koje ne možeš da razumiješ jer vjerovatno nisi studirao filozofiju niti se susretao sa tim pojmovima
BlooQ.

#611 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

BHF_Manijak wrote:Celjade moderne generacije moja ti...nisam star ni ja Bog zna,ali brate volim muhabet,havu,kaHvu,basamke,rahat.... ;-)

volim i ja to sve ali prilikom diskusije koristim književni standardni jezik :)
BHF_Manijak

#612 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

Aaaa vidi spamerke sto se upali,ma zezam ba ja malo Ateistu a ona fakat konta... :D ja tebe,iznenadi me svojom ozbiljnoscu majekmi!neka te bona... :D
BlooQ.

#613 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

BHF_Manijak wrote:Aaaa vidi spamerke sto se upali,ma zezam ba ja malo Ateistu a ona fakat konta... :D ja tebe,iznenadi me svojom ozbiljnoscu majekmi!neka te bona... :D

jah zezancija zezancija onda krenu prijetnje upakovane u celofan i obećanja prosvijetljenja :D

pošto je ovo ipak topic o religijama a ne o islamu, da smo krenuli pričati o katoličanstvu i da se diskusija razvila o prirodi Boga, trojstvu i svim kerefekama koje postoje, i ti bi bio zbunjen

ali u svrhu dijaloga i međusobnog razumijevanja, mislim da je najpametnije da se ne koriste lokalizmi niti izrazi specifični za tu vjeru jer nismo svi nit išli u mekteb, nit na vjeronauku u crkvu, niti na kurs o osnovama filozofskih principa...:D

i nisam se upalila :D
Last edited by BlooQ. on 18/06/2009 13:33, edited 1 time in total.
arzuhal

#614 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

bofa ti? :D
BlooQ.

#615 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

arzuhal wrote:bofa ti? :D

Sanele mi moje, nisam :D
BHF_Manijak

#616 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

Nije u celofan upakovano,vec u fini,sareni papir,nemoj tako.... :P
sto se izraza tice,to sam malo Atiesti pilao,vidis da i dosad niko nije upotrebljavao neke izraze samo manjoj grupaciji poznate,vec su sve poznati izrazi a ako i naleti neki nepoznat kao sto je to Najljepsem celjadetu bilo,onda se fino to objasni...vidis da nije tako ni lose... :D
Ateista

#617 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

BlooQ. wrote:

sadržajan post
višeznačan
elokventan postač
I veoma dubokouman.

Mislim da smo mi previse plitki da ga shvatimo. :D
Ateista

#618 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

BlooQ. wrote:

Allaha t'? :D
BlooQ.

#619 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

Ateista wrote:
BlooQ. wrote:

Allaha t'? :D

joj nemoj to od toga se najezim kad cujem maloljetne šanere kak se deru All'a i Kuraaaaaaaaaanaaaaaa mi...grozno :T

zamisli da neko ko zakletvu koristi Poslanice mi svetog Pavla upućene Korinćanima :D
MoHiKaNaC

#620 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by MoHiKaNaC »

Nego sta ima u drugim religijama? Ima li ko kakvu pikantnost?

Nemojte temu samo na Islam ogranicavat...
BlooQ.

#621 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

ima tu svegaaaaaaaaa :D oklen da se počne :D

od statusa Marije Magdalene kao Isusove ljubavnice :D to toga da je Apokalipsa tj Otkrovenje napisano od strane starog ogorčenog čičice.....a mogao bi se iskopati i kakav youtube video sa naučnim otkrićima potvrđenim u Bibliji :D
MoHiKaNaC

#622 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by MoHiKaNaC »

BlooQ. wrote:ima tu svegaaaaaaaaa :D oklen da se počne :D

od statusa Marije Magdalene kao Isusove ljubavnice :D to toga da je Apokalipsa tj Otkrovenje napisano od strane starog ogorčenog čičice.....a mogao bi se iskopati i kakav youtube video sa naučnim otkrićima potvrđenim u Bibliji :D
A nesto izvan Da Vincijevog Koda? :)
BlooQ.

#623 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

MoHiKaNaC wrote:

http://www.biblestudy.org/basicart/scie ... ble-2.html
Sedam nevjerovatnih dokaza da Biblija je the one and only objava od Boga il let's follow the same pattern :D

The Encyclopedia Americana (28) tells us this about a flat earth,

"The earliest known image that men had of the earth was that it was a flat, rigid platform at the center of the universe".

So where did the knowledge in this Bible statement come from?

"It is he who sits upon the circle of the earth." (29) Isaiah 40:22

That verse was written about two thousand eight hundred years ago, written when it was believed the earth is flat.

Not until 200 years after Isaiah’s writing did a man start to think the earth might not be flat after all.. Notice as we are told this,

"As early as the 6th century B.C., however, some Greek thinkers such as Pythagoras had progressed far enough beyond this simple image to realize that the earth might be a sphere".

So it wasn’t until two hundred years after Isaiah that Pythagoras considered the earth might be a sphere. And his version was not accepted by many of the people living in his time.
BlooQ.

#624 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

MoHiKaNaC wrote:

a o tome da većinu ljudi buni pojam Trojstva :D
BlooQ.

#625 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

MoHiKaNaC wrote:Nego sta ima u drugim religijama? Ima li ko kakvu pikantnost?

Nemojte temu samo na Islam ogranicavat...

okay ne ide...okruženi smo muslimanima i ateistima :D katolici rade trenutno :D
Post Reply