Od kovine moje duše biće skovan ključ
što otvara vrata pred kojim on urliče. Hajjam
Mi stvaramo čovjeka i znamo šta mu sve duša njegova haje, jer Mi smo njemu bliži od vratne žile kucavice.BlooQ. wrote:Sufija se tome ruga – koga se to tiče.
Od kovine moje duše biće skovan ključ
što otvara vrata pred kojim on urliče. Hajjam
ovo je odgovor na sva pitanja ove teme, da ne tražimo odgovore iz Vanjskoga (svetih knjiga, bogova, drugih ljudi itd), odgovor je već u nama
Seven of NineBorg-Resistence is FUTILE wrote:Zar je bilo konkretnih pitanja na ovoj temi?
gdje to?
Borg-Resistence is FUTILE wrote:Zar je bilo konkretnih pitanja na ovoj temi?
gdje to?
Nesavršenost čovjekovog tumačenja savršene Božije naravi nije mjerilo savršenstva Boga nego nesavršenstva čovjeka.BlooQ. wrote:Borg-Resistence is FUTILE wrote:Zar je bilo konkretnih pitanja na ovoj temi?
gdje to?
Evo Mohikanac posljednji:
Moze jedno pitanje? Cini mi se da ne dovodis u pitanje postojanje Boga. Da li smatras da su religiju izmislili ljudi ili Bog zaista stoji iza iste? Ako stoji Bog, po tebi savrseno bice, koji je stvorio religiju koja je tako nesavrsena zar to nije pomalo kontradiktorno, tj. zar to ne dovodi u pitanje savrsenost Boga?
znači ako se odreknem slobodne volje, i počnem slijediti uputu ima nade za upgrade na vjernik Vista?Borg-Resistence is FUTILE wrote:Nesavršenost čovjekovog tumačenja savršene Božije naravi nije mjerilo savršenstva Boga nego nesavršenstva čovjeka.BlooQ. wrote:Borg-Resistence is FUTILE wrote:Zar je bilo konkretnih pitanja na ovoj temi?
gdje to?
Moze jedno pitanje? Cini mi se da ne dovodis u pitanje postojanje Boga. Da li smatras da su religiju izmislili ljudi ili Bog zaista stoji iza iste? Ako stoji Bog, po tebi savrseno bice, koji je stvorio religiju koja je tako nesavrsena zar to nije pomalo kontradiktorno, tj. zar to ne dovodi u pitanje savrsenost Boga?
Jer je bog objavio svoju narav i namjeru za čovjeka, ali ako čovjek iz jednostavnog razloga slobode izbora ne slijdi tu uputu nego je koplicira i zanemaruje suštinu, te igra za raju, nije ni čudo da završi u Božijem obliku "nižerazrednog Vratnika"
BlooQ. wrote:arzuhal wrote:Uspjet će onaj koji se odvaži i djeluje brzo, dok tragalac može gajiti samo nadu.
hazreti Alija b. Ebi Talib, kerremellahu vedžheh.
možda ni tragalac ne zna šta traži
a odvažni možda treba da promisli
(ev me ko Yoda)
BRisF , mozes li malo konkretnije obrazloziti svoju misaoBorg-Resistence is FUTILE wrote:Nesavršenost čovjekovog tumačenja savršene Božije naravi nije mjerilo savršenstva Boga nego nesavršenstva čovjeka.BlooQ. wrote:
Jer je Bog objavio svoju narav i namjeru za čovjeka, ali ako čovjek iz jednostavnog razloga slobode izbora ne slijdi tu uputu nego je koplicira i zanemaruje suštinu, te igra za raju, nije ni čudo da završi u Božijem obliku "nižerazrednog Vratnika"
Ustvari, ti se nikad ne možeš odreći slobodne volje. A sve i kad bi mogla, opet bi to u svom temelju bio čin slobodne voljeBlooQ. wrote: znači ako se odreknem slobodne volje, i počnem slijediti uputu ima nade za upgrade na vjernik Vista?
a sta ako je upravo obrnuto? jaci nemaju potrebu da se mijenjaju i prilagodjavaju, a slabi moraju da bi opstali u agrsivnoj sredin. tako da su upravo slabi oni koji razvijaju nove mogucnosti i karakteristike.ice-cream man wrote:Jači opstaju!
thank you ever so much Mr. Ice-cream Man.arzuhal wrote:Obzirom da Gaia veoma poštuje Mevlanu Dželaludina Rumija, rahimehullahu te'ala, evo još stihova...[/i]
upravo! a ako je tako zasto Ga uopce trazimo vani?BlooQ. wrote:... odgovor je već u nama
ček da me prestanu hvatati epileptični tikovi od spomena Whitmana (%$#"!!!$#"$)arzuhal wrote:Ustvari, ti se nikad ne možeš odreći slobodne volje. A sve i kad bi mogla, opet bi to u svom temelju bio čin slobodne voljeBlooQ. wrote: znači ako se odreknem slobodne volje, i počnem slijediti uputu ima nade za upgrade na vjernik Vista?. Slobodna volja je naš belaj, tovar koji nosimo, naša muka, naše pravo da budemo što želimo i da radimo po svom, po svojoj pameti. Obično ljudi misle da rade po svojoj volji a zapravo primaju i usvajaju tuđa iskustva kao svoja. Nefs je duša (sklona sebi, svojoj pameti, slobodi da čini šta želi, zadovoljenju svojih prohtjeva, ma kakvi oni bili), a Ruh je duh, ono božansko spušteno u svakog čovjeka, kao trag, kao potpis (što reko Whitman). Ruh postoji u svima nama tek kao klica, kao sjeme, u hladu razgranate Duše Koja Hoće Sebe. Da bi se Duh razvio, poveo Čovjeka ka Bogu, valjalo bi sasjeći korov kojeg Duša posija. Inače će Duh postojati samo kao mogućnost, nikad odabrana, nikad ispoljena, nikad kušana. Pa, ipak, duša će nastojati da nadomjesti taj nedostatk duha i iznova će nuditi tisuće svojih šarenih izloga...
Dakle, nećeš se ti te slobode nikad morati odreći, baš kao i ja. Jedino što se ta Sloboda može odreći nas. Ona ima tu šansu
To je i veliki Hegel, kroz svoju dijalektiku zastupao (odnos Gospodar-Sluga). Naravno, nisam ja Nietzscheov advokat pa da ti odgovaram na to. Ali je čika N. ima odgovore i na to: Volja Za Moć traži Samu Sebe i Vječnim Vraćanjem Jednakog stalno i iznova se potvrđuje i raste, razvija se sve više i više! I to je fakat. Dakle, gdje je jači Život, to opstaje. Jači imaju potrebu da im se moć sve više i više razvija i raste, a ne da miruje. Jači sataru slabije na tom putu.Gaia wrote:a sta ako je upravo obrnuto? jaci nemaju potrebu da se mijenjaju i prilagodjavaju, a slabi moraju da bi opstali u agrsivnoj sredin. tako da su upravo slabi oni koji razvijaju nove mogucnosti i karakteristike.ice-cream man wrote:Jači opstaju!
E odavno ne pročitah pametniji postarzuhal wrote:Ustvari, ti se nikad ne možeš odreći slobodne volje. A sve i kad bi mogla, opet bi to u svom temelju bio čin slobodne voljeBlooQ. wrote: znači ako se odreknem slobodne volje, i počnem slijediti uputu ima nade za upgrade na vjernik Vista?. Slobodna volja je naš belaj, tovar koji nosimo, naša muka, naše pravo da budemo što želimo i da radimo po svom, po svojoj pameti. Obično ljudi misle da rade po svojoj volji a zapravo primaju i usvajaju tuđa iskustva kao svoja. Nefs je duša (sklona sebi, svojoj pameti, slobodi da čini šta želi, zadovoljenju svojih prohtjeva, ma kakvi oni bili), a Ruh je duh, ono božansko spušteno u svakog čovjeka, kao trag, kao potpis (što reko Whitman). Ruh postoji u svima nama tek kao klica, kao sjeme, u hladu razgranate Duše Koja Hoće Sebe. Da bi se Duh razvio, poveo Čovjeka ka Bogu, valjalo bi sasjeći korov kojeg Duša posija. Inače će Duh postojati samo kao mogućnost, nikad odabrana, nikad ispoljena, nikad kušana. Pa, ipak, duša će nastojati da nadomjesti taj nedostatk duha i iznova će nuditi tisuće svojih šarenih izloga...
Dakle, nećeš se ti te slobode nikad morati odreći, baš kao i ja. Jedino što se ta Sloboda može odreći nas. Ona ima tu šansu
sve sto jeste je prozeto duhom!; i mineralni, biljni, zivotinjski i svaki drugi svijet!BlooQ. wrote:Životinje nemaju duh pa prema tome ne traže Boga. Biljke imaju 'tijela'', životinje tijela i dušu (u mogućnosti su 'komunicirati' sa životinjama i ljudima), dok samo čovjek ima duh (i zato teži nadnaravnom, shvaćanju života i Boga).
Gaia wrote:sve sto jeste je prozeto duhom!; i mineralni, biljni, zivotinjski i svaki drugi svijet!BlooQ. wrote:Životinje nemaju duh pa prema tome ne traže Boga. Biljke imaju 'tijela'', životinje tijela i dušu (u mogućnosti su 'komunicirati' sa životinjama i ljudima), dok samo čovjek ima duh (i zato teži nadnaravnom, shvaćanju života i Boga).
zar je UVIJEK takoarzuhal wrote:Obično ljudi misle da rade po svojoj volji a zapravo primaju i usvajaju tuđa iskustva kao svoja.
Tačno tako. Duša znači život. Pa kada nam dođu po tu dušu, sa životom je fajronat. I ta duša hoće sebe, neće Boga. U osnovi je ona Nefsul-emmarete bi-sui/Duša sklona zlu i to je njena priroda. A sklona zlu jer je nesklona Bogu. Valja njoj preći put od Duše koja sebe kori (čitala si MešuBlooQ. wrote:ček da me prestanu hvatati epileptični tikovi od spomena Whitmana (%$#"!!!$#"$)arzuhal wrote:Ustvari, ti se nikad ne možeš odreći slobodne volje. A sve i kad bi mogla, opet bi to u svom temelju bio čin slobodne voljeBlooQ. wrote: znači ako se odreknem slobodne volje, i počnem slijediti uputu ima nade za upgrade na vjernik Vista?. Slobodna volja je naš belaj, tovar koji nosimo, naša muka, naše pravo da budemo što želimo i da radimo po svom, po svojoj pameti. Obično ljudi misle da rade po svojoj volji a zapravo primaju i usvajaju tuđa iskustva kao svoja. Nefs je duša (sklona sebi, svojoj pameti, slobodi da čini šta želi, zadovoljenju svojih prohtjeva, ma kakvi oni bili), a Ruh je duh, ono božansko spušteno u svakog čovjeka, kao trag, kao potpis (što reko Whitman). Ruh postoji u svima nama tek kao klica, kao sjeme, u hladu razgranate Duše Koja Hoće Sebe. Da bi se Duh razvio, poveo Čovjeka ka Bogu, valjalo bi sasjeći korov kojeg Duša posija. Inače će Duh postojati samo kao mogućnost, nikad odabrana, nikad ispoljena, nikad kušana. Pa, ipak, duša će nastojati da nadomjesti taj nedostatk duha i iznova će nuditi tisuće svojih šarenih izloga...
"ako sama hebrejska riječ nephesh označava dušu, a znači također i ''život'' (čovjekovu bit). Riječ se koristila za životinje (Post 1,20-24) i čovjeka kao cijelu osobu (Jš 2,13; Post 21,23). Bitno je spomenuti kako se u starozavjetnim tekstovima spominje i riječ ruach, a odnosi se na nematerijalni dio jedinstven samo čovjeku (Br 16,22).
U Novom zavjetu stvar postaje bistrija jer se u grčkom jeziku jasno može vidjeti razlika između duše (psyche) i duha (pneuma) kao što je primjerice vidljivo u Hebrejima 4,12: ''Uistinu je živa i djelotvorna riječ Božja. Ona je oštrija od svakog dvosjeklog mača i prodire do rastavljanja duše i duha…''
Duh u svakom slučaju uvijek uključuje nematerijalni dio čovjeka, dok je duša nešto što čini svakog čovjeka jedinstvenim (moj prijatelj, moj brat ili sestra je različit od mene). Duša je sve ono što uključuje tebe kao osobu, tvoje želje, emocije i razmišljanja, a manifestira se u tvom odnosu s drugima i samom razumijevanju sebe. Duh te čini svjesnim sebe (probuđena savjest), s odnosi se na razumijevanje i komunikaciju s Bogom jer oživljava prilikom ponovnog rođenja (Iv 3,5-6). Nakon novog rođenja ne moramo se ravnati po onome što nam duša govori (emocije, misli), već možemo duhovno rasti u skladu s Božjom voljom budući da imamo duhovni uvid u stvari koje drugi ne razumiju.
Životinje nemaju duh pa prema tome ne traže Boga. Biljke imaju 'tijela'', životinje tijela i dušu (u mogućnosti su 'komunicirati' sa životinjama i ljudima), dok samo čovjek ima duh (i zato teži nadnaravnom, shvaćanju života i Boga).
"(http://kontakt.bloger.hr/post/duh-i-dus ... 07400.aspx)
De ti, po svojoj voljiJa predlažem da zaboravimo sve objave i sva saznanja učinjena do sada i krenemo ispočetka?
lijepo si ovo rekao. samo bih rekla da nije dusa ta koja "sije korov kojeg treba sasjeci" vec covjekov ego koji se boji pripojiti svojoj dusi iz straha da ga onda nece biti. covjek ima dusu, cije sjediste je u srcu, ali to ne znaci da je nje covijek svijestan niti da ju je inkorporirao u svoj zivot i tijelo.arzuhal wrote:Ustvari, ti se nikad ne možeš odreći slobodne volje. A sve i kad bi mogla, opet bi to u svom temelju bio čin slobodne volje. Slobodna volja je naš belaj, tovar koji nosimo, naša muka, naše pravo da budemo što želimo i da radimo po svom, po svojoj pameti. Obično ljudi misle da rade po svojoj volji a zapravo primaju i usvajaju tuđa iskustva kao svoja. Nefs je duša (sklona sebi, svojoj pameti, slobodi da čini šta želi, zadovoljenju svojih prohtjeva, ma kakvi oni bili), a Ruh je duh, ono božansko spušteno u svakog čovjeka, kao trag, kao potpis (što reko Whitman). Ruh postoji u svima nama tek kao klica, kao sjeme, u hladu razgranate Duše Koja Hoće Sebe. Da bi se Duh razvio, poveo Čovjeka ka Bogu, valjalo bi sasjeći korov kojeg Duša posija. Inače će Duh postojati samo kao mogućnost, nikad odabrana, nikad ispoljena, nikad kušana. Pa, ipak, duša će nastojati da nadomjesti taj nedostatk duha i iznova će nuditi tisuće svojih šarenih izloga...
ovdje ima kvaka, dobro i zlo su neodvojivi od Boga (mislim da sam nesto napisala o tome u nekom od postova, gdje postojanje Boga isključuje postojanje đavla)A sklona zlu jer je nesklona Bogu.
Haj razmisli, al' dobro razmisli o sebi i kaži koliko si puta nešto učinila ili i sad činiš, odnosno nisi učinila i sad ne činiš, jer su ti tako rekli, jer si tako pročitala, jer ti je leglo tako, mada sama nisi to lično, osobno i personalno iskusila, nemaš svoje navlastito iskustvo nečega? Mnogo je toga što mi nesvjesno usvojimo kao svoje i stvarno smo uvjereni da je tako, kao da smo to iskusili, a ustvari nismo.ljubav_aha wrote:zar je UVIJEK takoarzuhal wrote:Obično ljudi misle da rade po svojoj volji a zapravo primaju i usvajaju tuđa iskustva kao svoja.![]()
a sto je sa ostalim faktorima koji usmjeravjau osobnu volju i razmisljanje
![]()
To je tvoje mišljenje, tvoj stav i ok. Za mene je taj Ego samo prestolje duše, njen komandni centar, njeno najsvečanije odijelo u kojem zagleda sopstvenu ljepotu i veličinu. A njeno mjesto nije u srcu već grudima. Duhovnim grudima. U srcu je mjesto Spoznaje i Susreta i ne smije biti zaprljano duševnim šupljiranjima. I stalno se na tom megdanu ogledaju Vojske Srca i Vojske Duše.Gaia wrote:lijepo si ovo rekao. samo bih rekla da nije dusa ta koja "sije korov kojeg treba sasjeci" vec covjekov ego koji se boji pripojiti svojoj dusi iz straha da ga onda nece biti. covjek ima dusu, cije sjediste je u srcu, ali to ne znaci da je nje covijek svijestan niti da ju je inkorporirao u svoj zivot i tijelo.arzuhal wrote:Ustvari, ti se nikad ne možeš odreći slobodne volje. A sve i kad bi mogla, opet bi to u svom temelju bio čin slobodne volje. Slobodna volja je naš belaj, tovar koji nosimo, naša muka, naše pravo da budemo što želimo i da radimo po svom, po svojoj pameti. Obično ljudi misle da rade po svojoj volji a zapravo primaju i usvajaju tuđa iskustva kao svoja. Nefs je duša (sklona sebi, svojoj pameti, slobodi da čini šta želi, zadovoljenju svojih prohtjeva, ma kakvi oni bili), a Ruh je duh, ono božansko spušteno u svakog čovjeka, kao trag, kao potpis (što reko Whitman). Ruh postoji u svima nama tek kao klica, kao sjeme, u hladu razgranate Duše Koja Hoće Sebe. Da bi se Duh razvio, poveo Čovjeka ka Bogu, valjalo bi sasjeći korov kojeg Duša posija. Inače će Duh postojati samo kao mogućnost, nikad odabrana, nikad ispoljena, nikad kušana. Pa, ipak, duša će nastojati da nadomjesti taj nedostatk duha i iznova će nuditi tisuće svojih šarenih izloga...