Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Plavo-bijeli

#2926 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Plavo-bijeli »

Blue1 wrote:Joj plavo-bijeli kako si ti meni smijesan, isto ko da si pitar :D

Cuj isao u dzamiju i bio pravi musliman, pa onda postao ateista... Ti da si pronasao slast i zadovoljstvo u namazu i islamu nikad ti islam nebi napustio, ali ti se jednostavno nisi pronasao u tome... Niti je ateizam na dobitku, niti je islam na gubitku zbog tvoje odluke !
Jbg teško je to prihvatiti da je neko napusto Islam. Mene su isto mozak punili, Einstein bio musliman, Mr.Bean i Ronaldo prešli na Islam, koji god naučnik pročita Kur'an odmah pređe na Islam, to neka nadnaravna čuda, barijere u moru, stvarno sam se čudio što nisu svi muslimani. Kad god bi naletio na neki članak da je neko napustio islam bio sam uvjeren da je taj članak obična laž. Zato vas u potpunosti shvaćam i shvatam zašto pokušavate da spustite moje mišljenje i da ukažete da sam napravio pogrešku i slično. Ja sam to isto radio sa drugim ateistima, doduše ja sam se malo bolje spremao, čak sam prošle godine počeo i arapski da učim kako bi moje znanje o Islamu još veće bilo. Eh onda jednom čovjek krene gledati videoe koje nisu postavile neke islamske stranice u kojima čuješ šta misle današnji najveći naučnici koji jesu dosta čitali o Islamu i čuješ njihovo razmišlanje. Očekuješ da će dati neke glupe dokaze, a onda kad ih čuješ duša te zaboli jer ti bace ogromnu sumnju na vjeru. Zatim pokušaš još više da uđeš u vjeru. Klanjaš više, moliš se više, čitaš Kuran više, hadise i tako dalje, međutim, u tebi mora ostati mala sumnja, te kako bi otklonio tu sumnju počinješ tražiti odgovore na pitanja od ateista, kako bi pojačao svoju vjeru, a ne kako bi je umanjio. Što više tražiš odgovore, vidiš da ima sve više pitanja, a odgovora nema. Onda ti postane jasno da oni i ne postoje, te shvatiš da je ono što su te učili u školi, što su te roditelji podučavali, samo ono što se širilo s koljena na koljeno. Malo krenem čitati i srpske stranice i vidim da tamo isto pišu, kao naši muslimani, protiv ateista i čude se kako oni ne vjeruju u sveto trojstvo. Zamjetio sam jednu stvar, većina ateista piše sa lažnih imena, jer se boje, boje se izaći javno sa svojim mišljenjem. Ista je stvar i sa homoseksualcima. Zašto se boje, zato što su vjernici spremni ubiti i poginuti, jer smatraju da ih gore svakako čeka bolji život. Sve što se kosi sa njihovim vjerovanjem je laž i izmišljotina. Tako su se ubijali i oni koji su smatrali da je zemlja okrugla. Vidimo da danas nismo puno odmakli od tog razmišljanja, jer siguran sam da se o evoluciji ne smije podučavati u potpuno religijskim zemljama. Dobro je rekao Dawkins Richard, kada bi ljudi shvatili da Bog ne postoji i da ne postoji život poslije smrti još više bi se cijenili i trudili da jedni drugima uljepšaju život, a ne obrnuto. Vama je to teško razumiti, a i meni je bilo. Kako to da u zemljama gdje najviše ima vjernika je najgore stanje, najviše ratova i ubistava?! Tamo gdje ima dosta ateista situacija je dosta bolja. Dok sam bio vjernik smatrao sam da je Allah tako odlučio, da vidi hoćemo li u najtežim situacijama ostati vjernici.
Države u kojima najviše ima ateista:
Image

Države u kojima najviše ima vjernika :
Image

Usporedite te zemlje. Izgleda da je Bog pravo okrutan, jer vjernici žive u dosta goroj situaciji nego nevjernici, na svim mogućim kontinentima. Vi se tješite da je ovaj život prolazan, da je dosta bolji život poslije smrti, te da ova situacija uopšte nije ni bitna, ja neću. Neću jer nema nikakvih dokaza o budućem životu.

Drago mi je što poznajem engleski pa sam uspio pogledati dosta debata i pročitati dosta literature na engleskom jeziku uz čiju sam pomoć shvatio dosta nekih stvari. Za one koji ne znaju engleski, a imaju sumnju i sumnjaju u Boga, pa i za vjernike koji nemaju sumnju, a žele da nauče argumente ateista, pa poslije nađu odgovore za njih, da povečaju svoju vjeru, neka pročitaju dvije knjige, od Richarda Dawkinsa koju upravo sada čitam, "Iluzija o Bogu", te od Christophera Hitchensa "Bog nije veliki". Postoje prijevodi na našem jeziku, pa slobodno mi se javite na pm da vam proslijedim knjigu. :thumbup:
Kikibombona

#2927 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Kikibombona »

asurbanipal wrote:
W0rM wrote: Kolike su sanse da su naucnici fulili o postojanju Zemlje i kad je ona nastala? Zar nije npr. moguce da ljudski mozak nesto ne moze pojmiti, jer je to van njegovog dometa, jer je ogranicen? Zasto su sve tri monoteisticke religije imaju neke zajednicke korijene, sve priznaju Adema a.s., Nuha a.s., Ibrahima a.s. itd. Sumnjam da su to izmisljeni likovi. Mnogo njih imaju i slične priče. Prekopirano? Jedan Muhammed a.s. koji nije mrdnuo iz Mekke, koji nije znao čitati ni pisati.

Koliko je tebi godina ? 15-16 ?
Dijete!

Al nije on jedini koji od Muhameda pokusava napraviti debila i zaostalog covjeka, kako bi ojacao argumentaciju.

Muhamed je bio genijalac svoga vremena. Evidentno je bio karizmatican i uticajan u drustvu. Njegova supruga Hatidza je bila bogata i uticajna. On je, koliko znam, 'mrdao' iz Meke. Mislim da je isao u Damask koji je u to vrijeme bio jedan od svjetskih centara. Nije li?

Da li je Muhamed bio pismen ili ne, to je manje vazno. Sigurno je bio itekako upoznat sa judaizmom i krscanstvom. U Arabiji je u to vrijeme bilo jevreja... ne znam za krscane!? Putovao je, upoznavao nove ljude. Evidentno je bio zeljan znanja.

Muhamed je impozantna, velika licnost! Pametan, mudar, karizmatican covjek. Niposto debil i neznalica, kao sto neki pokusavaju predstaviti!
Mohamad Sissoko

#2928 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Mohamad Sissoko »

@plavo-bijeli.. je li ti tvrdis da Bog ne postoji?
Plavo-bijeli

#2929 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Plavo-bijeli »

Kikibombona wrote:
asurbanipal wrote:
W0rM wrote: Kolike su sanse da su naucnici fulili o postojanju Zemlje i kad je ona nastala? Zar nije npr. moguce da ljudski mozak nesto ne moze pojmiti, jer je to van njegovog dometa, jer je ogranicen? Zasto su sve tri monoteisticke religije imaju neke zajednicke korijene, sve priznaju Adema a.s., Nuha a.s., Ibrahima a.s. itd. Sumnjam da su to izmisljeni likovi. Mnogo njih imaju i slične priče. Prekopirano? Jedan Muhammed a.s. koji nije mrdnuo iz Mekke, koji nije znao čitati ni pisati.

Koliko je tebi godina ? 15-16 ?
Dijete!

Al nije on jedini koji od Muhameda pokusava napraviti debila i zaostalog covjeka, kako bi ojacao argumentaciju.

Muhamed je bio genijalac svoga vremena. Evidentno je bio karizmatican i uticajan u drustvu. Njegova supruga Hatidza je bila bogata i uticajna. On je, koliko znam, 'mrdao' iz Meke. Mislim da je isao u Damask koji je u to vrijeme bio jedan od svjetskih centara. Nije li?

Da li je Muhamed bio pismen ili ne, to je manje vazno. Sigurno je bio itekako upoznat sa judaizmom i krscanstvom. U Arabiji je u to vrijeme bilo jevreja... ne znam za krscane!? Putovao je, upoznavao nove ljude. Evidentno je bio zeljan znanja.

Muhamed je impozantna, velika licnost! Pametan, mudar, karizmatican covjek. Niposto debil i neznalica, kao sto neki pokusavaju predstaviti!
Na sjeveru Arabijskog poluotoka, u redovima plemena Tagleb, Kudaa i Gassan, te na jugu poluotoka, u Jemenu, dok su ti krajevi bili potčinjeni hrišćanskim Bizantijcima, vjera je bila hrišćanska. I u drugim krajevima Arabijskog poluotoka bilo je malih skupina i utjecajnih pojedinaca koje je sebi privukla ta vjera. Takav je bio Osman ibn el-Huvejril ibn Esed Abduluzza koji je napustio idolopoklonstvo i prešao na hrišćanstvo u kome je i umro.

I tako dalje da ne pišem dalje imena. Dakle bilo je pristuno i Kršćanstvo.
Muhammed je sigurno putovao i "mrdao" iz Meke. Sa 12 godina je zajedno sa Ebu Talibom putovao u Siriju koja je bila kršćanska zemlja, gdje je sreo svećenika Behiru.
Drugi put je Muhammed putovao u Grad Busru u Siriju, bilo mu je 25 godina, na tom putovanju mu je pravio društvo Mejsere, Hatidžin sluga.
Plavo-bijeli

#2930 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Plavo-bijeli »

Mohamad Sissoko wrote:@plavo-bijeli.. je li ti tvrdis da Bog ne postoji?
Ne tvrdim. Tvrdim da ne postoji onakav Bog, ili Bogovi, kakvim ga današnje, a i izumrle religije predstavljaju. Znači može postojati nešto što je stvorilo beskonačni svemir i uredilo zakone u njemu, ali o tome mi pojma nemamo i možda nikad nećemo ni imati.
Mohamad Sissoko

#2931 Re: Hajmo malo o religijama..

Plavo-bijeli wrote:
Ne tvrdim. Tvrdim da ne postoji onakav Bog, ili Bogovi, kakvim ga današnje, a i izumrle religije predstavljaju. Znači može postojati nešto što je stvorilo beskonačni svemir i uredilo zakone u njemu, ali o tome mi pojma nemamo i možda nikad nećemo ni imati.
Tvrdiš da Bog kakvog ga krščani vide ne postoji?
Koje dokaze imas za tu tvrdnju?
Plavo-bijeli

#2932 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Plavo-bijeli »

Mohamad Sissoko wrote:
Plavo-bijeli wrote:
Tvrdiš da Bog kakvog ga krščani vide ne postoji?
Koje dokaze imas za tu tvrdnju?
Onaj ko tvrdi da nešto postoji, njegovo je da dokazuje, a ne moje da opovrgavam. Primjerice radi, ja mogu reći da Superman postoji, jer ima toliko stripova i filmova o njemu, daj mi dokaz da on ne postoji?
Nisam dovoljno upućen u Bibliju, nemam toliko vremena, ali smatram da ako je Bog slao knjigu kao uputu narodu, sigurno bi se potrudio da ta knjiga ne bude izmijenjena od čovjeka(Biblija, a možda je i Qur'an promijenjen, postoje određeni dokazi) i da u njoj ne bude grešaka(Biblija i Qur'an).
Mohamad Sissoko

#2933 Re: Hajmo malo o religijama..

Nije tačno, ti ako nešto tvrdis da ne postoji na tebi je da dokazes.Drugo je ako vjerujes da ne postoji.
chupacabra

#2934 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by chupacabra »

Od pocetka pisane istorije prije 6000 godina do danas, istoricari su dokumentovali 2870 bogova u raznim kulturama. Danasnji ateisti i agnostici ne vjeruju u 2870 bogova, dok vjernici ne vjeruju u 2869 bogova. Samim tim su i danasnji vjernici 99.97% ateisti, a da nisu ni svjesni te cinjenice. Mi smo u stvari veoma slicni, i jedina razlika je sto mi ne vjerujemo u jos jednog boga. :)
chupacabra

#2935 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by chupacabra »

Mohamad Sissoko wrote:Nije tačno, ti ako nešto tvrdis da ne postoji na tebi je da dokazes.Drugo je ako vjerujes da ne postoji.
Vracamo se opet na logiku argumenta Rusellovog nevidljivog cajnika koji orbitira oko Zemlje. Mozes li dokazati da ga nema?
Mohamad Sissoko

#2936 Re: Hajmo malo o religijama..

chupacabra wrote:
Mohamad Sissoko wrote:Nije tačno, ti ako nešto tvrdis da ne postoji na tebi je da dokazes.Drugo je ako vjerujes da ne postoji.
Vracamo se opet na logiku argumenta Rusellovog nevidljivog cajnika koji orbitira oko Zemlje. Mozes li dokazati da ga nema?
Ne mogu, nit tvrdim da ga nema.
Plavo-bijeli

#2937 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Plavo-bijeli »

Rekao sam ti da ja ne tvrdim da Bog ne postoji, tvrdim da ne postoji Bog onakav kakvim ga Kršćani i Muslimani smatraju da postoji. Razloge, tj dokaze sam ti naveo. Ne znam šta ti nije jasno?
Hoćeš da kažeš da vjernici ne tvrde da Bog postoji, već samo vjeruju, jer nemaju nikakve dokaze da on postoji. Ako je tako neka onda zadrže svoje vjerovanje za sebe i neka ga ne nameću svojoj djeci i ljudima oko sebe. Isto kao što i ja neću svome dijetetu nametati da bude ateista, neka samo istražuje i šta god da odluči, to će biti njegova odluka.

P.S pogledajte savjete muslimana kako djecu od malih godina masovno tjerati da uče o vjeri, idu u džamiju itd...
Mohamad Sissoko

#2938 Re: Hajmo malo o religijama..

Plavo-bijeli wrote:Rekao sam ti da ja ne tvrdim da Bog ne postoji, tvrdim da ne postoji Bog onakav kakvim ga Kršćani i Muslimani smatraju da postoji. Razloge, tj dokaze sam ti naveo. Ne znam šta ti nije jasno?
Hoćeš da kažeš da vjernici ne tvrde da Bog postoji, već samo vjeruju, jer nemaju nikakve dokaze da on postoji. Ako je tako neka onda zadrže svoje vjerovanje za sebe i neka ga ne nameću svojoj djeci i ljudima oko sebe. Isto kao što i ja neću svome dijetetu nametati da bude ateista, neka samo istražuje i šta god da odluči, to će biti njegova odluka.

P.S pogledajte savjete muslimana kako djecu od malih godina masovno tjerati da uče o vjeri, idu u džamiju itd...
Knjiga sa greskama nije dokaz da takav Bog ne postoji, tu knjigu su ljudi napisali a to ne znaci da takav Bog ne postoji.
Jos uvijek cekam i dokaze o tvrdnji da ukoliko bi bio Islam jedina religija da bi matematika bila izbacena iz skola i tehnologije ne bi postojalo?
Vezano za dokazivanje negacije, mozes to dokazat poput dokazivanja da ne postoji kockasti krug i slicno.
chupacabra

#2939 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by chupacabra »

Vjera se i odrzava na taj nacin zato sto se djeci od malih nogu ispira mozak i usadi taj porok kojega se tesko rijesiti. Za oslobadjanje treba dugo vremena, a bilo bi puno lakse i jednostavnije da nam nisu ispirani mozgovi po mejtefima od malih nogu.
chupacabra

#2940 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by chupacabra »

Plavo-bijeli wrote:Rekao sam ti da ja ne tvrdim da Bog ne postoji, tvrdim da ne postoji Bog onakav kakvim ga Kršćani i Muslimani smatraju da postoji. Razloge, tj dokaze sam ti naveo. Ne znam šta ti nije jasno?

Teret dokazivanja je uvijek na onome ko iznosi neku tvrdnju o necemu, a pogotovu kada govorimo o postojanju raznoraznih bozanstava. Stari Grci su bili ubijedjeni da Zeus sjedi na Olympusu i odozgo baca strijele u vidu munje kada je ljut. Ja isto tako ne mogu dokazati postojanje Zeusa, ali to nije ni bitno jer se jednostavno ponasam kao da ga i nema. Slicno je i sa ovim zadnjim bogom Abrahamskih religija, koje vuku korijene od covjeka koji je htio rodjeno dijete zaklati da zaradi bozju milost.
Plavo-bijeli

#2941 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Plavo-bijeli »

Mohamad Sissoko wrote:

Knjiga sa greskama nije dokaz da takav Bog ne postoji, tu knjigu su ljudi napisali a to ne znaci da takav Bog ne postoji.
Jos uvijek cekam i dokaze o tvrdnji da ukoliko bi bio Islam jedina religija da bi matematika bila izbacena iz skola i tehnologije ne bi postojalo?
Vezano za dokazivanje negacije, mozes to dokazat poput dokazivanja da ne postoji kockasti krug i slicno.
Pa kako Bog očekuje da mi vjerujemo da je to njegova knjiga ako u njoj se nalaze greške. Smatram da tako pametno i Svemoguće biće bi razmišljalo o tome, osim ako mu je cilj da na svijetu bude što više nevjernika i da ih on što više muči? Ali Bog bi trebao biti milostiv, a možda i nije?
Što se tiče matematike, rekao sam ti da je ona smatrana zbog Al Ghazalia šejtanovim djelom. Pošto su ga toliko cijenili i njegovo mišljenje, izučavanje svemira je prestalo, jer bez matematike ništa nije moguće. Na osnovu toga sam siguran da bi takav zakon o matematici se proširio i na druge dijelove svijeta, samim time matematika ne bi bila uvažena i bila bi zabranjena, jer je šejtanovo djelo! Ovo je sve pretpostavka, što ne znači da sam u pravu. Možda nisam, možda jesam. Za jedno sam siguran. Muslimani nisu doprinijeli naučnim otkrićima u posljednjih 10 stoljeća. Ako bi živjeli u svijetu u kojem je Islam jedina vjera, značilo bi da za 1000 godina nismo ništa napredovali. Ljudi bi se i dalje liječili samo uz pomoć Kur'ana i nekih prirodnih lijekova, trava. Kad pogledaš kako su nastala prva prijevoza sredstva, struja, prvi kompjuteri, operativni sistemi, programski jezici, internet, nigdje nećeš vidjeti muslimane da su zaslužni za bilo šta od tog. Zašto? Zato što se nema vremena za izučavanje nećega "nebitnog" na ovom svijetu, samo je bitno Kur'an čitati i učiti ga na pamet. Ne kažem ja da nema jako pametnih i muslimana, programera, fizičara, doktora, ali kad se pogleda njihov broj i poredi sa ukupnim brojem muslimana, taj procenat je vrlo, vrlo mali. Očigledno Bogu nije bitno bilo da muslimani budu priznati u cijelom svijetu zbog svog znanja, jer da jeste, onda bi na više mjesta spomenuo koliko je bitno učiti i izučavati sve.
Plavo-bijeli

#2942 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Plavo-bijeli »

chupacabra wrote:

Teret dokazivanja je uvijek na onome ko iznosi neku tvrdnju o necemu, a pogotovu kada govorimo o postojanju raznoraznih bozanstava. Stari Grci su bili ubijedjeni da Zeus sjedi na Olympusu i odozgo baca strijele u vidu munje kada je ljut. Ja isto tako ne mogu dokazati postojanje Zeusa, ali to nije ni bitno jer se jednostavno ponasam kao da ga i nema. Slicno je i sa ovim zadnjim bogom Abrahamskih religija, koje vuku korijene od covjeka koji je htio rodjeno dijete zaklati da zaradi bozju milost.
Da.. Vjernici i njihovo "imaš li ti dokaze za to što tvrdiš(negiraš)". Isto kao kad je Richard Dawkins pitao vjernika, da li ti stvarno misliš da je Muhammed na letećem konju otišao do raja, te mu je ukazao da je njegovo mišljenje pogrešno, a vjernik je odgovorio, koji je dokaz da je pogrešno?
Ehh..
Mohamad Sissoko

#2943 Re: Hajmo malo o religijama..

Plavo-bijeli wrote:
Mohamad Sissoko wrote:

Pa kako Bog očekuje da mi vjerujemo da je to njegova knjiga ako u njoj se nalaze greške. Smatram da tako pametno i Svemoguće biće bi razmišljalo o tome, osim ako mu je cilj da na svijetu bude što više nevjernika i da ih on što više muči? Ali Bog bi trebao biti milostiv, a možda i nije?
Što se tiče matematike, rekao sam ti da je ona smatrana zbog Al Ghazalia šejtanovim djelom. .
Šta je Al Ghazali, jedan covjek, mislio o matematici nije nikakav dokaz da bi ista bila izbacena iz skola, a fakti su da matematika nije izbacena u dominantno muslimanskim zemljama.Dakle "dokaz" ti je= 0
To sto su ljudi napisali, srocili Bibliju i sto ima gresaka ne znaci da ne postoji Bog koji je svemoguc i milostiv.Ljudi jednostavno vjeruju da takav Bog postoji, ne tvrde.

Plavo-bijeli wrote: Za jedno sam siguran. Muslimani nisu doprinijeli naučnim otkrićima u posljednjih 10 stoljeća. Ako bi živjeli u svijetu u kojem je Islam jedina vjera, značilo bi da za 1000 godina nismo ništa napredovali. Ljudi bi se i dalje liječili samo uz pomoć Kur'ana i nekih prirodnih lijekova, trava. Kad pogledaš kako su nastala prva prijevoza sredstva, struja, prvi kompjuteri, operativni sistemi, programski jezici, internet, nigdje nećeš vidjeti muslimane da su zaslužni za bilo šta od tog. Zašto? Zato što se nema vremena za izučavanje nećega "nebitnog" na ovom svijetu, samo je bitno Kur'an čitati i učiti ga na pamet.
Ovo sto si napisao je jednostavno smijesno.
Plavo-bijeli

#2944 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Plavo-bijeli »

Mohamad Sissoko wrote:
Plavo-bijeli wrote: Za jedno sam siguran. Muslimani nisu doprinijeli naučnim otkrićima u posljednjih 10 stoljeća. Ako bi živjeli u svijetu u kojem je Islam jedina vjera, značilo bi da za 1000 godina nismo ništa napredovali. Ljudi bi se i dalje liječili samo uz pomoć Kur'ana i nekih prirodnih lijekova, trava. Kad pogledaš kako su nastala prva prijevoza sredstva, struja, prvi kompjuteri, operativni sistemi, programski jezici, internet, nigdje nećeš vidjeti muslimane da su zaslužni za bilo šta od tog. Zašto? Zato što se nema vremena za izučavanje nećega "nebitnog" na ovom svijetu, samo je bitno Kur'an čitati i učiti ga na pamet.
Smiješno na koji način? Naveo sam ti na prošloj stranici o broju Nobelovih nagrada koje su pripale muslimanima u posljednih 100 godina u odnosu na druge vjere. Jeste smiješno i žalosno je. Ako imaš kakve dokaze da bi situacija bila drugačija, zamolio bih te da mi ih prezentuješ.
Mohamad Sissoko

#2945 Re: Hajmo malo o religijama..

Plavo-bijeli wrote:
Mohamad Sissoko wrote:
Smiješno na koji način? Naveo sam ti na prošloj stranici o broju Nobelovih nagrada koje su pripale muslimanima u posljednih 100 godina u odnosu na druge vjere. Jeste smiješno i žalosno je. Ako imaš kakve dokaze da bi situacija bila drugačija, zamolio bih te da mi ih prezentuješ.
Vjersko opredjeljenje nobelovaca nije apsolutno nikakav dokaz za tvoj tvrdnju da ukoliko bi Islam bio jedina religija da bi matematika bila izbacena iz skola i da tehnologije ne bi bilo.
Dokaz da bi situacija bila drugacija je realnost, a to je da u dominantno islamskim zemljama postoji tehnologija i ljudi se bave njom te matematika postoji u skolama i nije izbacena.
I vezano za lijecenje Kur anom, isto tako u dominantno muslimanskim zemljama postoji moderna medicina i ljudi se ne lijece samo Kur anom, a znamo i gdje su prve ustanove koje su preteca modernih bolnica nastale.
Blue1

#2946 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Blue1 »

GEOGRAFIJA I TOPOGRAFIJA
Hodocašce u Mekku i trgovina uticali su na razvoj komunikacija kroz prostrano islamsko carstvo. Najstarije muslimanske geografske karte predstavljale su Zemlju u kružnom obliku. Ibn Madžid, koji je bio kormilar na brodu Vaska da Game do Indije, vec tada spominje kompas, kao poznatu stvar. Rijeci "admiral", "arsenal", "kabl", "tarifa" itd. koje su izvorne arapske, jasno govore o uticaju muslimana na modernu zapadnu civilizaciju.

ASTRONOMIJA
Astronomija je nauka kojoj su muslimani dali veliki doprinos. Mnoge zvijezde i danas u evropskim jezicima imaju arapska imena. Reforma kalendara koju je izvršio drugi halifa Omer ibn Hatab radijallahu anhu prevazilazi po svom savršenstvu reformu gregorijanskog kaledara. Za vrijeme halife Me'muna, izmjeren je opseg Zemlje, sa iznenadujucim stepenom tacnosti. Pisana su djela o plimi i oseki, o izlasku i zalasku Sunca, o sutonu, a narocito o kretanju Sunca i Mjeseca. Allah subhanehu ve te'ala je istinu rekao:"I sve u kosmosu plovi." Jasin 40 Do otkrica da se u svemiru sve krece došlo je tek krajem sedamnaestog stoljeca. Kada se vratimo kroz historiju naci cemo da je crkva spaljivala naucnike zbog toga što su govorili: "Zemlja se krece!" Bili bi ovo samo neki od primjera koji govore o doprinosu muslimana društvenim znanostima.Karakteristika prirodnih znanosti u islamskoj nauci je u tome što je težište stavljeno na oglede i istraživanja. Dakle, i na polju prirodnih znanosti muslimani su ostvarili velike rezultate, ali je zapad vecinu tih otkrica pripisao svojim "naucnicima".

BOTANIKA
Botanika je kod muslimana bila posebno istraživana. Izuzev imena nekih biljaka, koje nisu rasle u tadašnjem muslimanskom svijetu, nije bilo nijednog naziva stranog porijekla. Botanicka enciklopedija od Dinaverija (umro 899.), u šest velikih tomova, sacinjena je cak prije nego što je na arapski prevedeno prvo grcko djelo o botanici. Dinaveri je opisivao ne samo izgled biljki, nego ih je i klasificirao, te opisivao njihove hranjive kvalitete, farmakološke i druge osobine.

MEDICINA
Medicina je kod muslimana doživjela veliki napredak u anatomiji, farmaciji, organizaciji bolnica, obucavanju medicinskih kadrova itd. Medicinska djela islamskih lijecnika ostala su temelj cjelokupne medicine, ukljucujuci i zapadnu. Kaže Allah subhanehu ve te'ala: "Izlazi iz utroba njihovih (utroba pcela) pice razlicitih boja, u kome je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." Nahl 69 Ako hocete da sacuvate komad mesa, stavite ga u med i nece se pokvariti, zato što med ima svojstvo uništavanja bakterija, u njemu je lijek ljudima, a poznata je upotreba meda od davnina u svrhu lijecenja. Kaže Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem: "Da se ne bojim poteškoce mojim sljedbenicima, naredio bih im uz svaki namaz (pet puta dnevno) da peru zube (i to misvakom)." (Sahih). Misvak ima višestruko jace svojstvo cišcenja i dezinfekcije nego ono što se nalazi u mnogim pastama za zube.

OPTIKA
Optika ima narocito mjesto u islamskoj nauci. Poznato je djelo Knjiga o zracima od El-Kindija, koja je uveliko prevazilazila u tom podrucju grcku nauku.

MINERALOGIJA I MEHANIKA
Mineralogija je privlacila pažnju naucnika, koliko zbog medicinskih svrha, toliko zbog poznavanja dragog kamenja koje je bilo veoma traženo. Djela Birunija i drugih se koriste na tom polju. Ibni Finas je izumio aparat za letenje. Poginuo je nesretnim slucajem, ne ostavljajuci nasljednika, koji bi usavršio njegovo djelo. Drugi naucnici su u okviru mehanike izumili sprave za vadenje nasukanih brodova, cupanje velikih stabala itd. U oblasti istraživanja mora napisana su mnoga djela o ribama i o obradi bisera.

HEMIJA I FIZIKA
Kur'an traži da ljudi razmišljaju o stvaranju svemira i da proucavaju kako su nebo i zemlja podredeni covjeku. Muslimani su se vrlo rano poceli baviti ozbiljnim proucavanjem na podrucju hemije i fizike. Karakteristika njihovog rada jeste eksperiment. Svojim proucavanjem i posmatranjem oni su sakupili ogroman broj cinjenica. Njihovim uticajem i stara alhemija se preobrazila u nauku zasnovanu na cinjenicama koje se mogu dokazati. Džabir je poznavao hemijske procese kalcinacije i redukcije. On je, takoder, razradio metode evaporizacije, sublimacije i kristalizacije. Mnogi latinski prevodi Džabira i drugih mogu pokazati koliko moderna nauka duguje muslimanskim naucnicima i kako za svoj razvoj može prvenstveno zahvaliti arapsko-islamskoj metodi eksperimenta.

MATEMATIKA
Matematicke znanosti imaju neizbrisive tragove arapsko-islamskog doprinosa. Rijeci "algebra", "zero", "cifra", "šifra", "ta'rifa", itd. arapskog su porijekla. Zasluga za otkrivanje trigonometrije pripada muslimanskim matematicarima. Na kraju treba znati da su ovo samo neki od brojnih primjera koji govore o zasluzi muslimana u razvoju i napretku ljudske civilizacije. "Civilizovani" Zapad ih je omeo u njihovom daljem napretku. Barbarska razaranja pogodila su dva islamska glavna intelektualna centra: Bagdad na istoku i Kordovu-Granadu na zapadu. Mnoge biblioteke sa stotinama hiljada knjiga i rukopisa, zajedno sa ovim gradovima, su spaljene. Pokolji nisu poštedili ni naucnike. Ono što je stvarano stoljecima, barbari su uništili za nekoliko dana. Ovaj primjer nam oslikava stvarnost istoka i zapada. I to nije sve. Naprotiv, zapadnjaci se danas ponose onim što su dali u razvoju civilizacije. Po njima sva zasluga pripada samo njihovim naucnicima, a muslimani se i ne pominju. Koliko su oni zaista dali govori i cinjenica da je njihov filozof Engels izjavio da je spaljivanje biblioteka u Bagdadu i Kordovi-Granadi unazadilo ljudsku civilizaciju za 1000 godina. Na kraju, s pravom možemo istaci da predstavnici islamske nauke nisu zaostajali ni za jednim od velikih imena u historiji nauke, mada se to i dan danas pokušava, i u dobroj mjeri uspjeva, prikriti. S pravom možemo reci da je Istok prednjacio nad Zapadom, kako na polju nauke tako i na polju kulture. XX-to stoljece Zapadnjaci nazivaju stoljecem tehnologije, ali se može nazvati i stoljecem u kojem su oni "zahvaljivali" muslimanima Cecenije, Bosne, Kosova, Eritreje, Filipina, Palestine... na svemu onome što su im njihovi prethodnici dali na polju nauke i kulture. (c/p, fb)

Naša posljednja dova je: "Reci, Gospodaru moj, znanje moje proširi!"
Plavo-bijeli

#2947 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Plavo-bijeli »

Ja non stop pričam o doprinosu Islama i muslimanskih naučnika u posljednih 10 stoljeća, a ti opet o doprinosu prije 1000 godina. Sada jevreji dosta više doprinose i kršćani, htjeli vi to priznati, ili ne. Da ne kažem o ateistima.
Lopov-eliminator

#2948 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Lopov-eliminator »

Današnjim muslimanima je veliki problem taj što previše vjeruju vjerskim autoritetima.

To što je neko vrhovni poglavar ne znači da treba biti nekakav predmet svetkovanja. Kakva pravila vrijede i za sve druge ljude takva vrijede i za njega. Kad političar prođe najnovijim Mercedesom običan puk mu jebe sve po spisku, a kad s tim autom prođe vjerski poglavar onda to još i pozdravljaju pa kažu E neka ga, nek ima on je naš čoek, a to što je time prekršio više principa islama nikome nije bitno. Isto kao što nije bitno ni to što se niko nikada nije ni u šali obračunao sa problemima dijeljenja predizbornih pamfleta po džamijama od strane samog osoblja i pozivanja na hutbama da se glasa za neku stranku.

Kad političar nešto izjavi od njega se traže debeli dokazi a kad vjerski poglavar nešto kaže onda se to olako prihvata.

Još sebe poistovijete s islamom, pa ispadne da ako šta kažeš protiv velikog poglavara ili vjerske zajednice odmah napadaš kompletan islam i sve muslimane na planeti. Ako se neko ne slaže s vjerskim autoritetom to ne znači odmah da je manji/lošiji musliman.

Islam je mnogo više od bilo koje organizacije koja sebi uzima za pravo da ga zastupa. Vjerske organizacije nisu niti smiju biti po bilo čemu privilegovane u odnosu na bilo koju drugu organizaciju.
harač

#2949 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by harač »

Plavo-bijeli wrote:... a ti opet o doprinosu prije 1000 godina...
i to je većinom pokradeno od indijaca i grka :-)
alibegoa

#2950 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by alibegoa »

harač wrote:
Plavo-bijeli wrote:... a ti opet o doprinosu prije 1000 godina...
i to je većinom pokradeno od indijaca i grka :-)
Haleluja
Post Reply