Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ABH017

#2876 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ABH017 »

Plavo-bijeli wrote:Ne znam šta je toliko smiješno? :?
Čuj šta hoću da kažem? Pa ako smatraš da ne treba, to onda znači da smatraš da je poslanikovo mišljenje pogrešno, pa nešto razmišljam, kako te nije stid, tebe kao vjernika, da smatraš da ti bolje znaš od Božijeg poslanika? Ti kao vjernik si dužan da pratiš, slijediš,vjeruješ u sve što ti Kur'an i poslanik kažu, a ne da uzimaš iz njihovih uputstava samo ono što ti se sviđa.

Hoću da kažem da je meni dovoljna, a i svakome normalnom, jedna pogreška u Kur'anu da znamo da to nije Božija knjiga, kao i jedan nemoralan hadis da znamo da ta osoba nije stvarno poslata od Boga. Dok vjernici na te stvari zatvaraju oči i smatraju da ih "šejtan došaptava", da su se ljudi "urotili protiv Islama", da je to pogrešno prevođenje sa arapskog, izmišljeni hadisi i tako dalje. Eto šta hoću da kažem.

Doduše i jeste malo smiješno.
Jedino što je meni ovdje smiješno si ti i tvoji postovi.
ABH017

#2877 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ABH017 »

kerima1 wrote:Sto se 'rasuo' po forumu ovaj ABHO17 :D
Pa covjece cijelo vrijeme kritiziras druge ko da si sam Bog i znas sve :-)
Samo komentarišem. :D valjda imam pravo ko i ovi drugi, ili bi ti malo da se "igraš Boga" i određuješ pravila. Nikog ne provociram i ne raspravljam o onome što me se ne tiče i što ne poznajem.
A ti kolutaj očima i dalje. :roll:
Plavo-bijeli

#2878 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Plavo-bijeli »

zagortenej wrote:Ma to je sve namjesteno, ta Nobelova nagrada, samo da je jevreji dobiju. Imaju i muslimani inovacija, ali neće da im priznaju. Urota :|
A i ovaj dunjaluk je ionako prolazan, treba osigurati dzenet, vječni život, ne birajuci sredstva za ostvarenje tog cilja.
U pravu si, ne znam ni što pišem, što se nešto trudim da naučim, najbolje da se ubijem kako bi što prije dočekao džennetske ljepote, ali čekaj, samoubistvo se smatra grijehom :shock: :o . OK! Najbolje onda da se ubijem tako da to samoubistvo ispadne kao način ratovanja, strategija, na taj način ću kao šehid dobiti još više dobiti hurija.

Na ove dole komentare nema smisla odgovarati, ne znam da li su smješni, ili tužni. Žalosno je ko danas predstavlja muslimane, kako u svijetu, tako i po forumima. Od svoje mržnje( a i bogobojaznosti, kako im moj komentar ne bi stvorio sumnju) ne mogu i neće da pročitaju cijeli moj komentar. Ka kažem da muslimani od 10-12 stoljeća pa na ovamo nisu ništa doprinijeli što se tiče nauke i otkrića, a oni meni pričaju o nehigijeni ljudi koji su nekad u srednjem vijeku živjeli u Evropi, kakve to veze ima sa ateistima, koji nisu tad ni postojali? Bilo je onih doduše koji su sumnjali u vjeru, ali u Boga i Bogove nisu, ehh... Kakve veze ja imam sa kršćanima i moje tvrdnje imaju veze sa kršćanima iz Evrope?

Naveo sam Zakira Naika, a ako znate nekog boljeg "naučnika" muslimana, čije klipove bi trebao i trebali pratiti i gledati, slobodno napišite, da čujemo njihovo mišljenje o nastanku svemira i o teoriji evolucije, teoriji gravitacije i tako dalje. Hoćeš da ti iz Kur'ana izvlacim ajete za koje danas uz pomoć nauke znamo da nisu tačni?

Mah, sve je to do mojih kompleksa moj ABH017.
kerima1

#2879 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by kerima1 »

ABH017 wrote:
Samo komentarišem. :D valjda imam pravo ko i ovi drugi, ili bi ti malo da se "igraš Boga" i određuješ pravila. Nikog ne provociram i ne raspravljam o onome što me se ne tiče i što ne poznajem.
Ok je komentarisati,nego kad ti neko postavi pitanje ne pravi ga blesavim zato sto nemas odgovarajuceg odgovora.
Raspravljas se ti itekako o onome sto ne poznajes,zato sam i rekla da se rasipas i plus izbjegavas odgovore na pitanja te pravis budalom sagovornika.
Radije onda ne pisi nista kad vec ne smijes potvrdiit da nesto pise u Kur'anu i lijepo reci da pise tako,a mozes reci Allah zna sto je to nesto objavio.
nasa

#2880 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by nasa »

zagortenej wrote:Ma to je sve namjesteno, ta Nobelova nagrada, samo da je jevreji dobiju. Imaju i muslimani inovacija, ali neće da im priznaju. Urota :|
A i ovaj dunjaluk je ionako prolazan, treba osigurati dzenet, vječni život, ne birajuci sredstva za ostvarenje tog cilja.
A neki ni nobelovci, a ni dzeneta, sto kazu ima uvijek gore og goreg :D
ABH017

#2881 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ABH017 »

kerima1 wrote:
ABH017 wrote:
Ok je komentarisati,nego kad ti neko postavi pitanje ne pravi ga blesavim zato sto nemas odgovarajuceg odgovora.
Raspravljas se ti itekako o onome sto ne poznajes,zato sam i rekla da se rasipas i plus izbjegavas odgovore na pitanja te pravis budalom sagovornika.
Radije onda ne pisi nista kad vec ne smijes potvrdiit da nesto pise u Kur'anu i lijepo reci da pise tako,a mozes reci Allah zna sto je to nesto objavio.
Nema potrebe. Evo odgovora:
http://putem-islama.com/kazna-za-napustanje-islama/

Ako mi je mrsko tražiti ajete, ne znači da raspravljam o onome što ne poznajem.
Pitanje upućeno meni bilo je Zašto? A ne Da li je?
Zato i nisam smatrao da trebam davati dokaze onome ko bez dokaza piše odokativno sopstveno mišljenje kao univerzalnu istinu.
Nikog ne pravim blesavim, ako on to sam sebi ne radi.
RNG_25

#2882 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by RNG_25 »

Plavo-bijeli wrote:Da ne spominjem njegovo brukanje sa objašnjenjima zašto je evolucija izmišljena, a kad bi je neko uspio negirati, odmah bi dobio Nobelovu nagradu.
Evolucija nije ni dokazana, pa prema tome nema se šta negirati. Riječ je o teoriji, koja se dalje može prihvatiti kao tačno objašnjenje stvarnosti, privremeno prihvatiti kao "ponajbolje" objašnjenje (mada ne a priori ispravno) ili ne prihvatiti uopšte jer kao teorija jasno je da nije dokazana (da jeste dokazana, ne bi bila teorija već činjenica).

Ali nastavi sa ispraznom euforijom.
Hadzi Lojo

#2883 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Hadzi Lojo »

A ovaj mora da se upuco brosurama raznoraznih krscanskih propovjednika pa umislio da je poslanik!
Plavo-bijeli

#2884 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Plavo-bijeli »

RNG_25 wrote:
Plavo-bijeli wrote:Da ne spominjem njegovo brukanje sa objašnjenjima zašto je evolucija izmišljena, a kad bi je neko uspio negirati, odmah bi dobio Nobelovu nagradu.
Evolucija nije ni dokazana, pa prema tome nema se šta negirati. Riječ je o teoriji, koja se dalje može prihvatiti kao tačno objašnjenje stvarnosti, privremeno prihvatiti kao "ponajbolje" objašnjenje (mada ne a priori ispravno) ili ne prihvatiti uopšte jer kao teorija jasno je da nije dokazana (da jeste dokazana, ne bi bila teorija već činjenica).

jaooooooo pa hoćete li vi ikad naučiti razlikovati teoriju od naučne teorije? Je li stvarno trolate da još ne shvatate razliku između njih? Jel moguće da pored googlea i toliko literature ne možete pročitati i naučiti nešto novo?

Evolucija je teorija i činjenica. Često se može čuti tvrdnja da “evolucija nije dokazana, jer da jeste, onda bi bila zakon evolucije, a ne teorija evolucije”. U svakodnevnom govoru, ljudi koriste reč “teorija” da označe neku maglovitu ideju koju imaju o nekoj stvari ili događaju. U nauci reč “teorija” označava sistem objašnjenja, model koji najbolje odgovara svim činjenicama. Reč “zakon” označava kratku formulu ili definiciju neke naučne činjenice.
Otud imamo Teoriju Gravitacije, Mikrobiološku Teoriju Bolesti, i Teoriju Evolucije. Teorija evolucije je jedna od najbolje dokazanih ideja u modernoj nauci, i predstavlja kamen temeljac moderne biologije, biohemije i medicine.
Čuj evolucija nije dokazana, pa se nema šta negirati :lol: :lol: !
RNG_25

#2885 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by RNG_25 »

Plavo-bijeli wrote:
RNG_25 wrote:

jaooooooo pa hoćete li vi ikad naučiti razlikovati teoriju od naučne teorije? Je li stvarno trolate da još ne shvatate razliku između njih? Jel moguće da pored googlea i toliko literature ne možete pročitati i naučiti nešto novo?

Evolucija je teorija i činjenica. Često se može čuti tvrdnja da “evolucija nije dokazana, jer da jeste, onda bi bila zakon evolucije, a ne teorija evolucije”. U svakodnevnom govoru, ljudi koriste reč “teorija” da označe neku maglovitu ideju koju imaju o nekoj stvari ili događaju. U nauci reč “teorija” označava sistem objašnjenja, model koji najbolje odgovara svim činjenicama. Reč “zakon” označava kratku formulu ili definiciju neke naučne činjenice.
Otud imamo Teoriju Gravitacije, Mikrobiološku Teoriju Bolesti, i Teoriju Evolucije. Teorija evolucije je jedna od najbolje dokazanih ideja u modernoj nauci, i predstavlja kamen temeljac moderne biologije, biohemije i medicine.
...? Hvala na potvrdi mojih navoda? To jeste, ako si uopšte pročitao čitav moj post. A očito nisi, jer:

"U nauci reč “teorija” označava sistem objašnjenja, model koji najbolje odgovara svim činjenicama."

Koji "najbolje odgovara" ne znači i da je tačan. Teorija evolucije svakako ima zgodnih i smislenih pretpostavki, ali do daljnjeg nije iznad bilo koje naučne teorije ikada definisane o bilo čemu, odnosno, svi njeni postulati do daljnjeg se ne mogu prihvatiti kao tačni.

Odnosno, neke stvari u okviru evolucije nikada nisu dokazane, premda se tim stvarima mnogi razmahuju kao da je nesumnjiva istina.
ABH017

#2886 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ABH017 »

Plavo-bijeli wrote: Sad zamislite da islam doprinosi sada nauci kao što doprionose jevreji, ili kao što je islam doprinosio prije 1000 godina, gdje bi nam bio kraj. A sad zamislite da nije jevreja, ateista, kršćana, agnostika, gdje bi mi danas bili i sa kakvom tehnologijom bi raspolagali.

Istina boli, a muslimani mogu još živjeti u 10 stoljeću i hvaliti se podvizima u tim vremenima, a od tad do nas nisu ništa doprinijeli, a zašto? Zato što je manipulacija brojevima šejtansko djelo, tj matematika, eh barem je tako smatrao islamski učenjak, Hamid al-Ghazali(1058-1111), koji je podučavao muslimane pravom islamu i tumačenju Kur'ana.
Eh sad sam se evo zamislio.
Kontam da nije jevrejske države tu gdje jeste, da su se neke stvari u historiji dešavale drugačije, da djeca u Palestini, Iraku, Siriji, Egiptu, Nigeriji, Somaliji i cijelom islamskom svijetu mogu slobodno pohađati škole, gdje bi nam bio kraj... (pade mi na pamet današnja situacija u školama u manjem entitetu).
Da amerikanci Sadama Huseina pred očima cijelog svijeta ne objesiše za prvi dan Kurban Bajrama, bez suđenja i dokaza o krivici, ljudi sa ovih prostora bi i danas hljeb zarađivali u toj bogatoj zemlji. Ovako njeno bogatstvo crpe ti isti nobelovci.
Eto, pa razmisli malo, šta je razlog pa Izrael ima tako mnogo nobelovih nagrada.
Kikibombona

#2887 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Kikibombona »

ABH017 wrote: Da amerikanci Sadama Huseina pred očima cijelog svijeta ne objesiše za prvi dan Kurban Bajrama, bez suđenja i dokaza o krivici, ljudi sa ovih prostora bi i danas hljeb zarađivali u toj bogatoj zemlji. Ovako njeno bogatstvo crpe ti isti nobelovci.
Na stranu zapadnjacka imperijalisticka politika, njihove lazi i podvale... Sadam je davno zasluzio da bude strpan u rupu, velicine 1x1... Ako se pitas zasto, ukucaj u google 'kampanja al-Anfal'. Jedan od vecih zlocinaca koji je hodao planetom zemljom.

Nije vama vjernicima mrzak zlocin, jer te vas vjere se i jesu sirile zlocinom...
ABH017

#2888 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ABH017 »

Kikibombona wrote:
ABH017 wrote: Da amerikanci Sadama Huseina pred očima cijelog svijeta ne objesiše za prvi dan Kurban Bajrama, bez suđenja i dokaza o krivici, ljudi sa ovih prostora bi i danas hljeb zarađivali u toj bogatoj zemlji. Ovako njeno bogatstvo crpe ti isti nobelovci.
Na stranu zapadnjacka imperijalisticka politika, njihove lazi i podvale... Sadam je davno zasluzio da bude strpan u rupu, velicine 1x1... Ako se pitas zasto, ukucaj u google 'kampanja al-Anfal'. Jedan od vecih zlocinaca koji je hodao planetom zemljom.

Nije vama vjernicima mrzak zlocin, jer te vas vjere se i jesu sirile zlocinom...
Uprošćavanje. O zločinima možemo pričati kol'ko hoćeš. Niko, pa ni budisti sa Nepala nisu čisti od toga, pa niti jedna ljudska skupina. Nije religijama u osnovi zločin, već bolesnim umovima iz svih pora društva.
Znam ja dobro ko je bio Sadam Husein, i zaslužio je davno to što je dobio, ali si ti izvukao njega iz cijelog konteksta. Od kud amerikancima pravo da dolaze u njegovu zemlju, i u bilo koju drugu.
Htio sam da ukažem na ponašanje civilizovanog, razvijenog, demokratskog društva prema "islamskim zemljama", zato što se tehnološki napredak tog društva počeo koristiti kao argument za dokazivanje neispravnosti jedne vjere (u ovom slučaju). Pri tom se svakako zaobilazi tehnološki napredak Malezije, Indonezije, Turske, Irana.. Hoću reći, da bi opravdali svoje mišljenje i uvjerenje koristimo potpuno irelevantne činjenice, nekad i netačne, a nekad (u nedostatku fakata) i predrasudama koje su nam od rođenja usađene.
ABH017

#2889 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ABH017 »

Plavo-bijeli wrote:
RNG_25 wrote:

Hoćeš reći da je dokazana? Ne znam odakle ti ovaj citat koji u isti koš trpa "teoriju" gravitacije i TEORIJU evolucije. Hoćeš reći da je teorija evolucije dokazana kao i teorija (kakva maestralna zloupotreba termina) gravitacije???
Plavo-bijeli

#2890 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Plavo-bijeli »

Postoji na milione dokaza da smo svi nastali od evolucije.
Toliko ih ima da se moraju podijeliti u grupe :
-Molekulsko-biohemijski i genetički dokazi
-Citološki dokazi
-Fiziološki dokazi
-Embriološki dokazi
-Morfološko–anatomski dokazi
-Paleontološki dokazi
Nadam se da razumiješ engleski, a ako ne razumiješ ima i naše literature koliko hoćeš.

Evo navesti ću ti primjer kako su nastali psi. Jesi li se ikad zapitao otkud oni? Je li njih Bog odvojeno stvorio, jeste je li? Jesi ikad vidio vuka i pomislio kako oni podsjećaju što konstrukcijom, što ponašanjem na pse? Prije 30ak hiljada godina ljudi su živili u plemenima, te su se najviše bavili lovom, kako bi mogli preživjeti. Probleme su im pravili ostale šumske životinje , kao što su vuk i medvjed. Vukovi imaju veliki procenat hormona stresa u krvi, te zbog toga imaju strah od ljudi, međutim, kod nekih vukova taj nivo stresa je bio dosta manji. Vukovima samo trebaju ostaci od mesa, tj kosti. Ljudi su im počeli davati te kosti, a određeni parovi vukova su shvatili da im je najbolje da se tu zadrže. Čuvali bi ljude, a ljudi bi im za uzvrat davali hranu. Sa svakom novom generacijom vukova ti isti vukovi su imali manji strah od ljudi i tako nakon tih 30ak hiljada godina imamo današnje pse. Čist primjer evolucije.
P.S ja studiram informatiku, pa sam slabo upućen u ovu temu, tj znam samo za ono što odgledam i pročitam, pa zapamtim. Šta misliš kako bi ti neko ovo mogao objasniti ko se bavi time čitav život ;-)
RNG_25

#2891 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by RNG_25 »

Plavo-bijeli wrote:[1] Postoji na milione dokaza da smo svi nastali od evolucije.
[2] Toliko ih ima da se moraju podijeliti u grupe :
-Molekulsko-biohemijski i genetički dokazi
-Citološki dokazi
-Fiziološki dokazi
-Embriološki dokazi
-Morfološko–anatomski dokazi
-Paleontološki dokazi

Nadam se da razumiješ engleski, a ako ne razumiješ ima i naše literature koliko hoćeš.

[3] Evo navesti ću ti primjer kako su nastali psi. Jesi li se ikad zapitao otkud oni? Je li njih Bog odvojeno stvorio, jeste je li? Jesi ikad vidio vuka i pomislio kako oni podsjećaju što konstrukcijom, što ponašanjem na pse? Prije 30ak hiljada godina ljudi su živili u plemenima, te su se najviše bavili lovom, kako bi mogli preživjeti. Probleme su im pravili ostale šumske životinje , kao što su vuk i medvjed. Vukovi imaju veliki procenat hormona stresa u krvi, te zbog toga imaju strah od ljudi, međutim, kod nekih vukova taj nivo stresa je bio dosta manji. Vukovima samo trebaju ostaci od mesa, tj kosti. Ljudi su im počeli davati te kosti, a određeni parovi vukova su shvatili da im je najbolje da se tu zadrže. Čuvali bi ljude, a ljudi bi im za uzvrat davali hranu. Sa svakom novom generacijom vukova ti isti vukovi su imali manji strah od ljudi i tako nakon tih 30ak hiljada godina imamo današnje pse. Čist primjer evolucije.
[4] P.S ja studiram informatiku, pa sam slabo upućen u ovu temu, tj znam samo za ono što odgledam i pročitam, pa zapamtim. Šta misliš kako bi ti neko ovo mogao objasniti ko se bavi time čitav život ;-)
[1] Netačno. Ne postoji niti jedan. Nadam se da razumiješ pojam *dokaza*?

[2] Ovo nisu dokazi za (Darvinističku) evoluciju.

[3] Fina priča. Ali gdje je ovdje dokaz transpecijacije, odnosno prelaska "vuka" u "psa"? Ko je vidio tu transformaciju, ko ju je dokazao, dokumentovao, testirao, validirao, reproducirao? Kratak odgovor - niko. A ova tvoja bajka za odrasle se ne razlikuje mnogo od religijskih bajki.

[4] Ah, znači nemaš pojma. Ne da to nije bilo očito i bez tvog priznanja.

Nikada, nigdje, niko nije dokazao prelazak ma bilo koje vrste u drugu vrstu. Svi "dokazi" za evoluciju su ništa drugo doli pretpostavka, izvedena iz nekih drugih stvari. Tačno je, postoji selekcija (koja ne mora uopšte biti pozitivna stvar za određenu populaciju). Tačno je, mutacije genetskog materijala su činjenica i dešavaju se. Ali nigdje nije zabilježen slučaj prelaska jedne vrste u drugu *napredniju* vrstu.
Plavo-bijeli

#2892 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Plavo-bijeli »

Hajde nam ti objasni molim te objasni pojam dokaza? Znaš li ti da je Zemlja stara oko 4 biliona godina? Šta je Bog čekao tolike godine, pa nas je stvorio i sve ostalo. Kako zamišljaš to stvaranje? Aha prvo ću malo bacit ovdje koju vrstu u more, koju na zemlju, drveće, eh sad ću i prvog čovjeka stvoriti, ali on će biti u raju, pa ću ga ja kazniti :lol: . Ne znam ni što ljudi raspravljaju uopšte sa vama oko bilo čega. Imaš primjere evolucije baš na psima tj način na kako su uzgajivači tih istih stvorili na hiljade različtih vrsta, od pudlica do pit bullova. I mi idalje evolviramo, ljudi za 200 godina će biti dosta slabiji od ljudi prije 100 godina, najviše zbog kompjutera i konstantnog sjedenja.

Kakve ti dokaze tražiš još ne shvatam, ali je zanimljivo da je vama dovoljna knjiga od prije 1500 godina i jedan čovjek koji tvrdi da je poslat od Boga da vam to bude jedini dokaz da sve što piše u njoj je istinito,a nama je dovoljan taj jedan primjer da shvatimo način na koji vi razmišljate.
Vi vjerujte u anđele, demone, u letećeg konja sa kojim je Muhammed išao u raj, u mjesec koji je raspolovljen, u Boga koji mrzi svinju, homofoba(zanima me da li životinje koje imaju homoseksualno ponašanje idu u dzehennem, haha, možda i njih šejtan nagovara). Boga kojeg zanima šta ljudi pričaju na kafi, šta gledaju kad su sami na monitoru, te koji je sve osim milostivog. Kako sa vama onda čovjek da ima ikakvu raspravu? To je razlika vjere/religije sa naukom. Mi sve preispitujemo i u svemu tražimo grešku, za razliku od vas vjernika koji automatski prihvataju sve iz Kur'ana i iz Biblije, pa i danas kad znamo da one sadrže greške. Čudi me od Boga svemogućeg i sveznajućeg da pravi greške, zar ne?!

36:36 "Neka je hvaljen Onaj koji u svemu stvara pol: u onome što iz zemlje niče, u njima samima, i u onome što oni ne znaju!"
http://www.todayifoundout.com/index.php ... f-females/ pametnome dosta! Da ne spominjem biljke.

Dovoljna je jedna greška u svetoj knjizi da se negira Bog te iste religije i to je to, a o evoluciji neka raspravljaju oni koji se time bave i ona je nebitna, samo jedan od dokaza da su sve religije izmišljene, ponajviše iz straha od smrti.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#2893 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by W0rM »

Plavo-bijeli wrote:Hajde nam ti objasni molim te objasni pojam dokaza? Znaš li ti da je Zemlja stara oko 4 biliona godina? Šta je Bog čekao tolike godine, pa nas je stvorio i sve ostalo. Kako zamišljaš to stvaranje? Aha prvo ću malo bacit ovdje koju vrstu u more, koju na zemlju, drveće, eh sad ću i prvog čovjeka stvoriti, ali on će biti u raju, pa ću ga ja kazniti :lol: . Ne znam ni što ljudi raspravljaju uopšte sa vama oko bilo čega. Imaš primjere evolucije baš na psima tj način na kako su uzgajivači tih istih stvorili na hiljade različtih vrsta, od pudlica do pit bullova. I mi idalje evolviramo, ljudi za 200 godina će biti dosta slabiji od ljudi prije 100 godina, najviše zbog kompjutera i konstantnog sjedenja.

Kakve ti dokaze tražiš još ne shvatam, ali je zanimljivo da je vama dovoljna knjiga od prije 1500 godina i jedan čovjek koji tvrdi da je poslat od Boga da vam to bude jedini dokaz da sve što piše u njoj je istinito,a nama je dovoljan taj jedan primjer da shvatimo način na koji vi razmišljate.
Vi vjerujte u anđele, demone, u letećeg konja sa kojim je Muhammed išao u raj, u mjesec koji je raspolovljen, u Boga koji mrzi svinju, homofoba(zanima me da li životinje koje imaju homoseksualno ponašanje idu u dzehennem, haha, možda i njih šejtan nagovara). Boga kojeg zanima šta ljudi pričaju na kafi, šta gledaju kad su sami na monitoru, te koji je sve osim milostivog. Kako sa vama onda čovjek da ima ikakvu raspravu? To je razlika vjere/religije sa naukom. Mi sve preispitujemo i u svemu tražimo grešku, za razliku od vas vjernika koji automatski prihvataju sve iz Kur'ana i iz Biblije, pa i danas kad znamo da one sadrže greške. Čudi me od Boga svemogućeg i sveznajućeg da pravi greške, zar ne?!

36:36 "Neka je hvaljen Onaj koji u svemu stvara pol: u onome što iz zemlje niče, u njima samima, i u onome što oni ne znaju!"
http://www.todayifoundout.com/index.php ... f-females/ pametnome dosta! Da ne spominjem biljke.

Dovoljna je jedna greška u svetoj knjizi da se negira Bog te iste religije i to je to, a o evoluciji neka raspravljaju oni koji se time bave i ona je nebitna, samo jedan od dokaza da su sve religije izmišljene, ponajviše iz straha od smrti.
Kolike su sanse da su naucnici fulili o postojanju Zemlje i kad je ona nastala? Zar nije npr. moguce da ljudski mozak nesto ne moze pojmiti, jer je to van njegovog dometa, jer je ogranicen? Zasto su sve tri monoteisticke religije imaju neke zajednicke korijene, sve priznaju Adema a.s., Nuha a.s., Ibrahima a.s. itd. Sumnjam da su to izmisljeni likovi. Mnogo njih imaju i slične priče. Prekopirano? Jedan Muhammed a.s. koji nije mrdnuo iz Mekke, koji nije znao čitati ni pisati.

Gdje pise da Bog mrzi svinju? Zabranio je njeno meso, je li to mrznja? Kao sto je zabranio les i ostale necistote.

da te pitam, koliko je star ateizam, a koliko religije?
Blue1

#2894 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Blue1 »

Zanimljivo je da kao kritikujes sve religije, ali u svojim postovima ismijevas stvari u koje vjeruju pripadnici islama...

Kakve se sve gluposti mogu procitati ovdje pa to nije normalno. Ja bih ti preporucio da sjednes i dobro zagrijes stolicu i da pocnes uciti o islamu... Kad citam tvoje postove u kojima iskazujes svoje misljenje o islamu, sticem utisak da ti nisi upoznat ni sa osnovama islama... Ne samo ti vec i tvoji istomisljenici, ovaj prica da se islam sirio ratom, ismijavate se sa Zakirom Naikom, Ghazalijem, pripisujete Allahu s.w.t. ljudska svojstva... PA KAKO SA VAMA DA COVJEK IMA BILO KAKVU RASPRAVU !?

Kur'an jasno kaže da je Allah stvoritelj svega, pa i čovjeka. Da li je to stvaranje bilo trenutno ili kroz evolutivni proces nije decidno naglašeno. Stvaranje kosmosa i Zemlje se odvijalo u etapama i fazama, kroz evolutivni proces, pa ako se naučno dokaže da je kroz sličan proces teklo stvaranje čovjeka, islam nikada nije bio protiv naučnih istina.
Nemamo potrebu ni da potvrđujemo ni da negiramo spomenutu teorijunim krugovima, posebno nak sve dok ne bude nedvojbeno potvrđena naučna istina. Napominjemo da je spomenuta teorija osporena u naučnom otkriću genetske strukture ćelije, a u posljednje vrijeme se pokušava ponovo oživjeti kao ideološka matrica antireligijskih učenja. (rijaset)
asurbanipal

#2895 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by asurbanipal »

W0rM wrote: Kolike su sanse da su naucnici fulili o postojanju Zemlje i kad je ona nastala? Zar nije npr. moguce da ljudski mozak nesto ne moze pojmiti, jer je to van njegovog dometa, jer je ogranicen? Zasto su sve tri monoteisticke religije imaju neke zajednicke korijene, sve priznaju Adema a.s., Nuha a.s., Ibrahima a.s. itd. Sumnjam da su to izmisljeni likovi. Mnogo njih imaju i slične priče. Prekopirano? Jedan Muhammed a.s. koji nije mrdnuo iz Mekke, koji nije znao čitati ni pisati.

Koliko je tebi godina ? 15-16 ?
Plavo-bijeli

#2896 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Plavo-bijeli »

Jeste čuj ismijavamo Zakira Naika, kako čovjek može raspravljati sa nama, a da takvu ličnost i naučnika ne poštujemo?!?! Čuj pripisujemo Bogu ljudska svojstva, a to najviše rade muslimani. http://ikc-berlin.de/bosnisch/html/lail ... -imena.htm
Znam dosta o Islamu jer sam dugo godina proveo u njemu, kao veliki vjernik! Da sam bio katolik pisao bi najviše o kršćanstvu.

Šta kažeš crve, sumnjaš da su izmišljeni likovi? :lol:
Ima toliko dokaza o njima da su postojali, nema šta da sumnjaš. Samo se čeka još brod da pronađu na kojem su bile životinje i to je to :-D .
Naveo sam ti prošli put dokaze da je Muhammed bio itekako pismen. Ako hoćeš posuditi ću ti knjigu o njegovom životu, pa kad pročitaš vratiš mi je nazad :-D .
Ja sam siguran da su kola, fanta, sprite, razne mliječne čokolade, pomfrit, dosta štetniji od svinjskog mesa, a muslimani ih redovno konzumiraju.
KAkve veze ima kolko je star "ateizam", a koliko ostale religije?
RNG_25

#2897 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by RNG_25 »

Plavo-bijeli wrote:Hajde nam ti objasni molim te objasni pojam dokaza? Znaš li ti da je Zemlja stara oko 4 biliona godina? Šta je Bog čekao tolike godine, pa nas je stvorio i sve ostalo. Kako zamišljaš to stvaranje? Aha prvo ću malo bacit ovdje koju vrstu u more, koju na zemlju, drveće, eh sad ću i prvog čovjeka stvoriti, ali on će biti u raju, pa ću ga ja kazniti :lol: . Ne znam ni što ljudi raspravljaju uopšte sa vama oko bilo čega. Imaš primjere evolucije baš na psima tj način na kako su uzgajivači tih istih stvorili na hiljade različtih vrsta, od pudlica do pit bullova. I mi idalje evolviramo, ljudi za 200 godina će biti dosta slabiji od ljudi prije 100 godina, najviše zbog kompjutera i konstantnog sjedenja.

O čemu ti pričaš? I jesi li se meni obratio? Kakve veze ima ovo sve što si ti napisao, a o čemu niti riječi nisam rekao u okviru svog gornjeg posta, sa onim šta sam zaista i napisao?

Niti sam spomenuo boga, niti religijske knjige, niti tobožnje dokaze u tim knjigama za ovo ili ono.
perfekcionista1

#2898 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by perfekcionista1 »

Plavo-bijeli wrote: Znam dosta o Islamu jer sam dugo godina proveo u njemu, kao veliki vjernik! Da sam bio katolik pisao bi najviše o kršćanstvu.
Najjaca mi je ova vasa spika, svi ste bivsi muslimani ko biva. Jel vas poducavaju toj taktici u komunikaciji sa muslimanima na vasim kursevima?? Svi imate slicnu spiku, bezobrazni ste u komunikaciji, ne postujete osjecaje pripadnika druge religije i provocirate izmisljajuci. Meni to ne mozes prosipati, tanak si.
Plavo-bijeli

#2899 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Plavo-bijeli »

perfekcionista1 wrote:
Plavo-bijeli wrote: Znam dosta o Islamu jer sam dugo godina proveo u njemu, kao veliki vjernik! Da sam bio katolik pisao bi najviše o kršćanstvu.
Najjaca mi je ova vasa spika, svi ste bivsi muslimani ko biva. Jel vas poducavaju toj taktici u komunikaciji sa muslimanima na vasim kursevima?? Svi imate slicnu spiku, bezobrazni ste u komunikaciji, ne postujete osjecaje pripadnika druge religije i provocirate izmisljajuci. Meni to ne mozes prosipati, tanak si.
Ne znam za ostale znam za sebe. Do prošle godine sam redovno klanjao namaze u džamiji. Počeo sam preispitivati islam i gledati debate kako bi što bolje mogao braniti islam, a ne obrnuto. Nakon određenog vremena sam shvatio da ono što ateisti pričaju i objašnjavjau je dosta logičnije od onog što nas vjere uče. Prelazak je bio težak. Gdje tačno provociram i šta izmišljam?
perfekcionista1

#2900 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by perfekcionista1 »

Plavo-bijeli wrote: Ne znam za ostale znam za sebe. Do prošle godine sam redovno klanjao namaze u džamiji. Počeo sam preispitivati islam i gledati debate kako bi što bolje mogao braniti islam, a ne obrnuto. Nakon određenog vremena sam shvatio da ono što ateisti pričaju i objašnjavjau je dosta logičnije od onog što nas vjere uče. Prelazak je bio težak. Gdje tačno provociram i šta izmišljam?
ama lazes bolan i prestani to raditi, takve kao ti dobro poznajem, upoznao sam takvih more, svi imate istu spiku i svi ste vrlo agresivni a pricate da su religiozni ljudi agresivni.

Nemas ti pojma o islamu. Da imas nebi palamudio tu na forumu, zastidio bi se svojih rijeci i pokajao prije nego bude kasno za kajanje.
Post Reply