Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
dustaban

#2576 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by dustaban »

Nemojte se patiti religija i nauka ne idu zajedno (ja bih cak rekao religija i razum).
A i kako ce. Religija je "nauka sputavanja".

Religija popusta samo kad mora i koliko mora a i tad nastoji da se retroaktivno opere i da to sto je teskom mukom prihvatila... a sto ju je natjeralo da se promjeni... a svaka promjena je poraz i ponizenje religije... znaci i u tim trenucima podmece pricu kako je to sve na tragu i u skladu sa Knjigom.

How yes no.

Ne moze se brate istovremeno biti i istrazivac i vjernik. Umjetnik da, religija je poticala umjetnost, naravno onu koja je bila u njenu korist, ali hvala joj i na tome.

Nepromjenjivost je naprosto neodrziva. Vezati se jedne knjige, taman da je i od Boga (a znamo da nije :mrgreen: ) je zaista suluda ideja. Zato teisti pribjegavaju tezi "istrazivackog citanja" svetih Knjiga.
U redu je i to sto se mene tice, ali to nije nista drugo nego "Nostradamusizam" - naknadno otkrivanje necega u prastarom tekstu tek kad se to nesta desi!

Ali eto i ja sam spreman da odam veliko priznanje svim svetim knjigama, yebiga nije to bilo lako napisati i odrzavati sve ove godine.
Medjutim vrijeme je da shvatimo da je Knjiga svih knjiga ipak ovo sto upravo nastaje. Tu knjigu pise COVJECANSTVO a ne jedan covjek ili jedan ogranicen tim.

Internet je taj dramaticni dogadjaj koji je covjecanstvo doveo pred odluku: da li cemo ostati na citanju prastarih navodno bozjih knjiga pisanih za nas, ili cemo preuzeti ulogu koautora knjige koju pise covjecanstvo... za Njega?!
Istina-True

#2577 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Istina-True »

dustaban wrote:Ne mojte se patiti religija i nauka ne idu zajedno (ja bih cak rekao religija i razum).
A i kako ce. Religija je "nauka sputavanja".

Religija popusta samo kad mora i koliko mora a i tad nastoji da se retroaktivno opere i da to sto je teskom mukom prihvatila... a sto ju je natjeralo da se promjeni... a svaka promjena je poraz i ponizenje religije... znaci i u tim trenucima podmece pricu kako je to sve na tragu i u skladu sa Knjigom.

How yes no.

Ne moze se brate istovremeno biti i istrazivac i vjernik. Umjetnik da, religija je poticala umjetnost, naravno onu koja je bila u njenu korist, ali hvala joj i na tome.

Nepromjenjivost je naprosto neodrziva. Vezati se jedne knjige, taman da je i od Boga (a znamo da nije :mrgreen: ) je zaista suluda ideja. Zato teisti pribjegavaju tezi "istrazivackog citanja" svetih Knjiga.
U redu je i to sto se mene tice, ali to nije nista drugo nego "Nostradamusizam" - naknadno otkrivanje necega u prastarom tekstu tek kad se to nesta desi!

Ali eto i ja sam spreman da odam veliko priznanje svim svetim knjigama, yebiga nije to bilo lako napisati i odrzavati sve ove godine.
Medjutim vrijeme je da shvatimo da je Knjiga svih knjiga ipak ovo sto upravo nastaje. Tu knjigu pise COVJECANSTVO a ne jedan covjek ili jedan ogranicen tim.

Internet je taj dramaticni dogadjaj koji je covjecanstvo doveo pred odluku: da li cemo ostati na citanju prastarih navodno bozjih knjiga pisanih za nas, ili cemo preuzeti ulogu koautora knjige koju pise covjecanstvo... za Njega?!
Ne znam kako da ti odgovorim na teze koje nikako ne stoje. Ako imas stav prema religiji (vjerovanju, ne znam da li to dvoje izjednacavas), ne mozes reci da je tvoja percepcija religija jednaka kao moja. Ako ti kazes da religija i nauka ne idu zajedno i ne ponudis mi argument zasto je to tako, onda ne znam sta da ti odgovorim... Ne vidim niti jedan argument kako religija je 'nauka sputavanja'.. Ti zapravo zelis da budes ucitelj i nauke i religije. Ili da mi kazes sta je religija i da je sam definises i da me ubjedis da je tvoja deinicija religije jednaka mojoj. Svakako da nije.

Ja sam uvjeren da je tvoja percepcija religije jako nazadna, nekompatibilna sa naukom, ali to je irelevatno za mene. Moja predjba i tvoja su jako razlicite..
zlokruhovic

#2578 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by zlokruhovic »

Istina-True wrote:
zlokruhovic wrote:Ako je nauka komptibilna sa verom u nadnaravno biće i religiju onda kako vernici objašnjavaju religijska čuda jer prosto je glupo samo za te(verske) slučajeve ignorisati nauku a za sve drugo biti razuman i pomoću nauke raskrinkavati neistine i laži.
Vjernik je po definiciji dualista. Nauka se ne bavi dualnoscu.

Da li moguce odstupanje od fizikalnih zakona? Da, moguce je. Ali to ne znaci da ti fizikalni zakoni ne postoje. Nauka je jedan od covjekovih metoda spoznaje istine i kao takva je ogranicena, jer je covvjek ogranicen. Tacna (ili principijelno tacna), ali ogranicena. To je stav vjernika (dualiste). I taj stav nije nekompatibilan sa naukom.
:lol:

Znači "dualizam" je zapravo prava nauka?? :lol: , kod nauke nemaju dve,tri,šest,... istina niti neproverenih istina?! , znači jel Hrist vaskrao ili ne , i jel Muhameda posećivao anđeo celih 20 godina ili ne???

Ako je to tačno onda je reinkarnaicija budista takođe tačna i svaki batman i deda mraz,... , jer ne znam zašto bi nečija nebuloza bila tačnija od druge?!

Čim jedna bajka je proglašena tačnom sve druge bajke su konkurentne i imaju pravo da budu konkuretntne , i one sve se zasnivaju na iracionalnom temelju morala kao što je bog i na osnuvu svog ludog ubeđenja hoće podčiniti druge.

Ništa od pojma ultimativnog boga i religije nema nemoralnijeg!
Istina-True

#2579 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Istina-True »

zlokruhovic wrote:
Istina-True wrote:
zlokruhovic wrote:Ako je nauka komptibilna sa verom u nadnaravno biće i religiju onda kako vernici objašnjavaju religijska čuda jer prosto je glupo samo za te(verske) slučajeve ignorisati nauku a za sve drugo biti razuman i pomoću nauke raskrinkavati neistine i laži.
Vjernik je po definiciji dualista. Nauka se ne bavi dualnoscu.

Da li moguce odstupanje od fizikalnih zakona? Da, moguce je. Ali to ne znaci da ti fizikalni zakoni ne postoje. Nauka je jedan od covjekovih metoda spoznaje istine i kao takva je ogranicena, jer je covvjek ogranicen. Tacna (ili principijelno tacna), ali ogranicena. To je stav vjernika (dualiste). I taj stav nije nekompatibilan sa naukom.

Znači "dualizam" je zapravo prava nauka?? :lol: , kod nauke nemaju dve,tri,šest,... istina niti neproverenih istina?! , znači jel Hrist vaskrao ili ne , i jel Muhameda posećivao anđeo celih 20 godina ili ne???

Ako je to tačno onda je reinkarnaicija budista takođe tačna i svaki batman i deda mraz,... , jer ne znam zašto bi nečija nebuloza bila tačnija od druge?!

Čim jedna bajka je proglašena tačnom sve druge bajke su konkurentne i imaju pravo da budu konkuretntne , i one sve se zasnivaju na iracionalnom temelju morala kao što je bog i na osnuvu svog ludog ubeđenja hoće podčiniti druge.

Ništa od pojma ultimativnog boga i religije nema nemoralnijeg!
prvo sam poceo da ti odgovaram... jer u svakoj tvojoj recenici postoji nesto sto nije racno, znaci u svakoj... ali onda sam se sjetio da sam na tebe vec jednom potrosio dosta svog vremena i truda. Sjecam se liste od odprilike 40+ referenci koju si trazio i kao obecao da je to jedino sto pitas, pa objasnjenje, pa odgovor na jedno, drugo... peto pitanje... kako mi je zao tog potrosenog vremena. sve sto sam od tebe dobio bile su neke prostote zbog kojih si ako se dobro sjecam zamalo bio banovan i neke reference sa blic-a... huh..

no isto toliko mi je sada drago sto znam da ne moram trositi svoje vrijeme na tebi.
Dovoljno mi je da ti kazem da to sto si napisao je ridikolozno i nema nikakve veze niti sa istinom, a niti sa mojim postom... treba se dobro zamisliti i zapitati kako je uopste moguce da ti iz moje recenice "Vjernik je po definiciji dualista. Nauka se ne bavi dualnoscu." izvues "Znači "dualizam" je zapravo prava nauka??"... uh... :-)

no hvala na ustedi vremena :thumbup:

ljepota.. :)
apsidejzi

#2580 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by apsidejzi »

Istina-True wrote:
prvo sam poceo da ti odgovaram... jer u svakoj tvojoj recenici postoji nesto sto nije racno, znaci u svakoj... ali onda sam se sjetio da sam na tebe vec jednom potrosio dosta svog vremena i truda. Sjecam se liste od odprilike 40+ referenci koju si trazio i kao obecao da je to jedino sto pitas, pa objasnjenje, pa odgovor na jedno, drugo... peto pitanje... kako mi je zao tog potrosenog vremena. sve sto sam od tebe dobio bile su neke prostote zbog kojih si ako se dobro sjecam zamalo bio banovan i neke reference sa blic-a... huh..

no isto toliko mi je sada drago sto znam da ne moram trositi svoje vrijeme na tebi.
Dovoljno mi je da ti kazem da to sto si napisao je ridikolozno i nema nikakve veze niti sa istinom, a niti sa mojim postom... treba se dobro zamisliti i zapitati kako je uopste moguce da ti iz moje recenice "Vjernik je po definiciji dualista. Nauka se ne bavi dualnoscu." izvues "Znači "dualizam" je zapravo prava nauka??"... uh... :-)

samo ga ubaci u foe. Forumski zivot odmah biva ljepsi :)
zlokruhovic

#2581 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by zlokruhovic »

Istina-True wrote:

Ti i ne možeš meni ništa ni reći jer ja imam argumente ,a argumenti svakog lažova i vernika bole , pa zato nikad ne odgovaraju na ono što sam napisao i na moje argumente već se hvataju moje ličnosti koju onda pljuju.

Čuj dualizam?? :-) , šta to znači koji klinac?? , to je obična gluporija i izmišljotina koja ništa ne vredi sem lažovima i vernicima.

Ako je nauka ono što je istina i ono što funkcionište samo i iskjlučivo pomoću istine , onda svaka ovakva budalaština gde se hoće pomiriti LAŽ(vera i religija) sa ISTINOM(naukom) je samo za prezir i za ismejavanje.

Ono kao poštujem fiziku,hemiju,biologiju,....ali eto u određejnim trenucima kroz ljudsku istoriju se desila "NEOBJAŠNJIVA ISTINA" poput vaskrsnuća Isusa ili posete anđela Muhamedu u pećini. :-)

Ti ne možeš biti dualista već "pitajbogakojibrojalista" jer nije samo se jedno čudo desilo već hiljeda do sada , tako da ne lupetaj.

Da te sad pitam zašto baba Vanga ili Milan Tarot nisu istiniti ti bi mi morao dati naučni dokaz da su prevaratni jer drugog dokaza ne može biti.
Ali eto kad je u pitanju Isus ili Muhamed , e tu dolazimo do dualizma i naravno bez problema se pomiruje nauka sa ovom "drugom istinom". :-)

Ma vas takve driblam kako hoću , zato mi i na ovakav način i odgovarate jer znate da govortim samo ISTINU i UVEK IMAM ARGUMENTE , a vas vernike uvek boli samo istina jer sve vaše počiva na laži i zabludi.
NIN

#2582 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by NIN »

zlokruhovic wrote:Ma vas takve driblam kako hoću...

da driblas, i ne driblas vala! :lol:
zlokruhovic

#2583 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by zlokruhovic »

NIN wrote:
zlokruhovic wrote:Ma vas takve driblam kako hoću...

da driblas, i ne driblas vala! :lol:
E vala driblam , što i govori u prilog tvoje "tihovanje" na moj post o vlasti i religiji. :izet:

Crni NINe da nisi i ti dualista?? :D

Dualisti je inače novopečeni naziv za one koji pomiriju nauku i religiju.
Doduše ne sve religije već samo neke tri sa bliskog istoka koje sticajem okolnosti imaju jednog ćaću , inače najvećeg naučnika među naučnicima. :D

Ili kako bi forumaš Aharon rekao da nije bilo "ćaće" i njegove religije ne bi bilo ni nauke,ni demokaratije,...ma ničega. :D
Istina-True

#2584 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Istina-True »

zlokruhovic wrote: Dualisti je inače novopečeni naziv za one koji pomiriju nauku i religiju.
hahaha, ojojoj :lol:

History

Dualism has its written origins with Plato and Aristotle.

E sta mu je taj dualizam, neki novopeceni pojam... Sta li nece sve ovi taroti izmisliti :D
Ma driblas ko Messi! :mrgreen:
zlokruhovic

#2585 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by zlokruhovic »

Istina-True wrote:
zlokruhovic wrote: Dualisti je inače novopečeni naziv za one koji pomiriju nauku i religiju.
hahaha, ojojoj :lol:

History

Dualism has its written origins with Plato and Aristotle.

E sta mu je taj dualizam, neki novopeceni pojam... Sta li nece sve ovi taroti izmisliti :D
Ma driblas ko Messi! :mrgreen:
Kad se vernici uhvate bilo koje istine uvek po običaju lažu!

Ti kao vernik jednog ULTIMATIVNOG tvorca koji šatro priznaje nauku ne možeš biti DUALISTA nikako!!

Zato si ti postavio neku tupavu formulaciju "dualista" koja protivreči po samoj logici pojmu boga jer nisi u stanju reći istinu da "bar ne znaš" dal' bog postoji ili ne.
A razlog tome je klasični ljudski kukavičluk koji se odražava kroz grozno htenje da se živi večno.

Znači postoji bog onaj sa bliskog istoka i eto evolucija je tačna usput?! :lol:

Tačno mi dođe da budem "dualista" čisto da vidim kako je biti onaj koji ujedno priznaje nauku a ujedno je i negira. :D
Istina-True

#2586 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Istina-True »

zlokruhovic wrote:

Tačno mi dođe da budem "dualista" čisto da vidim kako je biti onaj koji ujedno priznaje nauku a ujedno je i negira.
Hajd nauci sta znaci dualizam... Zar nisi u skoli imao filozofiju :? Nevjerovatno kako nisi imao prilike da to nacis negdje... cudno skroz.. :shock:

Na stranu druge netacnosti koje govoris, ali za ovih par izjava bi u bilo kojoj iole ozbiljnijoj srednjoj skoli dobio jedinicu... :roll:
zlokruhovic

#2587 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by zlokruhovic »

Istina-True wrote:
zlokruhovic wrote:

Tačno mi dođe da budem "dualista" čisto da vidim kako je biti onaj koji ujedno priznaje nauku a ujedno je i negira.
Hajd nauci sta znaci dualizam... Zar nisi u skoli imao filozofiju :? Nevjerovatno kako nisi imao prilike da to nacis negdje... cudno skroz.. :shock:

Na stranu druge netacnosti koje govoris, ali za ovih par izjava bi u bilo kojoj iole ozbiljnijoj srednjoj skoli dobio jedinicu... :roll:
Ne znam majke mi šta znači dualista , al' znam da dualizam nije moguć kod nekoga koji veruje u JEDNOG I JEDINOG tvorca gde se istina i stvarnost negira zarad tripova nekih ljudi upravo zato da ne bi bilo DUALIZMA ili multizma u verovanju u nedokazano.

Kao što rekoh , vernici su jedni veliki lažovi kroz ceo svoj život i zato ne čudi da ne prekidaju sa krađom nečeg što je u opozitu sa onim što oni jesu čisto da bi se sebe dokazivali.
Prva laž i gadost vernika je u 10 božijih zapovesti tako što govore "Ja sam Gospod Bog tvoj, nemoj imati drugih bogova uz mene".
A islam sebe dokazuje na osnovu negiranja drugih.

O kakvoj ti nauci pričaš i još nekoj dualnosti?? , pa ovo je presmešno.
Istina-True

#2588 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Istina-True »

zlokruhovic wrote:
Ne znam majke mi šta znači dualista , al' znam da dualizam...
:-) :-)

ovdje si se trebao zaustaviti. nemoj koristiti rjeci kojima ne znas znacenje...

'ja ne znam sta je dualizam, ali dualizam znaci da.... i jos znaci da... i jos....' :run:

P.S. dualizam i 'multizam' :mrgreen: :mrgreen:
ovo me podsjeca kad dijete ne zna sta znaci neka rijec ali onda pocne izmisljati. Slatko i kreativno :D naravno za dijete...
zlokruhovic

#2589 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by zlokruhovic »

NINe brate napaćeni , evo ti dualista pa sa njima gloginje mlati , ja VALA nisam sposoban i nemam naučno objašnjenje za taj slučaj. :-D
pussysmoke

#2590 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by pussysmoke »

Koliko vidim, o religijama samo žustro... :roll:
kerima1

#2591 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by kerima1 »

pussysmoke wrote:Koliko vidim, o religijama samo žustro... :roll:
Naravno..

@zlokruhovic

Kakvo je kod vas pravoslavaca stanje sto se tice vjere,ide li mladja raja u crkve ili sikljucivo stariji?
Znam da ti ne ides,ali reko imas stare rodbine garant,komsije itd.
zlokruhovic

#2592 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by zlokruhovic »

kerima1 wrote:
pussysmoke wrote:Koliko vidim, o religijama samo žustro... :roll:
Naravno..

@zlokruhovic

Kakvo je kod vas pravoslavaca stanje sto se tice vjere,ide li mladja raja u crkve ili sikljucivo stariji?
Znam da ti ne ides,ali reko imas stare rodbine garant,komsije itd.
Svi se nakupe kad su praznici , al' u ordinarnom periodu su uglavnom prisutni babe i bledoliki kljucatori.

Prim.prev

Babe su stare žene koje žive svoj život misleći da će se susreti sa rodbinom na onom svetu.

Bledoliki kljucatori su ljudi mlađe životne dobi koji misle da ih je ogrejalo sunce tako što čame ispred ikone i oltara mažući telo "kremom za sunce" pod nazivom "bog".
I onda zabradate i bledolikost im izbija pri njihovoj pojavi , a inače su u rečima tako blagi da ih jedva čuješ. :-D
nasa

#2593 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by nasa »

pa idu da se vjencaju, krste itd.budu vidjeni znaci ispune ono sto im i jeste domet :D
a tako ti je to na Balkanu inace nije samo kod pravoslavnih
kerima1

#2594 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by kerima1 »

Ma ja pitam cisto onako radoznalo,pretezno je rijec o islamu na ovoj temi,reko da malo ogovorimo i pravoslavce.
Kljucatori ? jos nisam razumila,jel mislis na mladje popove,jer spominjes bradu,a popovi nose bradu.
Tako kako opisujes sad crkvene srbe su kod nas prije rata isli u dzamije samo stariji ljudi i zene,vecinom.
kerima1

#2595 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by kerima1 »

nasa wrote:pa idu da se vjencaju, krste itd.budu vidjeni znaci ispune ono sto im i jeste domet :D
ne ide vecina,ni kod nas se vecina en vjenca u dzamiji pred hodzom.

Zlokruhovic nestade cim se spominju njegovi srbi,da li se o islamu nagkaba on bi zadnji otisao sa foruma :lol:
nasa

#2596 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by nasa »

pa sreco pitala si o onim koji idu ili si zaboravila sta si pitala, a ne onim koji ne idu pa bili vecina ili manjina...
zlokruhovic

#2597 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by zlokruhovic »

kerima1 wrote:
nasa wrote:pa idu da se vjencaju, krste itd.budu vidjeni znaci ispune ono sto im i jeste domet :D
ne ide vecina,ni kod nas se vecina en vjenca u dzamiji pred hodzom.

Zlokruhovic nestade cim se spominju njegovi srbi,da li se o islamu nagkaba on bi zadnji otisao sa foruma :lol:
Nisam nestao nego se odjednom isčuđavam čudu da postoji "venčanje" kod muslimana?! , a đe su vijenci tj.đe nestadoše?? :D

Izrazito mi je smešan pojam "Šereijatsko vjenčanje", to je valjda sva ironija monoteizma kroz sva pokoljenja ovoga sveta.
kerima1

#2598 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by kerima1 »

Ne znam sto se cudis,ista stvar postoji i kod vas crkvena vjencanja.si pao sa marsa pa ne znas? :D
hajib

#2599 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by hajib »

imam jedno pitanje.Posto u Svetim Knjigama pise da smo nastali od jednog covjeka i jedne zene netko je morao napraviti incest,tj rodoskrvnice.A posto znamo da se iz takvih odnosa radjaju ljudska bica sa deformitetima kako je nastalo onda covjecanstvo? :-D
pussysmoke

#2600 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by pussysmoke »

hajib wrote:imam jedno pitanje.Posto u Svetim Knjigama pise da smo nastali od jednog covjeka i jedne zene netko je morao napraviti incest,tj rodoskrvnice.A posto znamo da se iz takvih odnosa radjaju ljudska bica sa deformitetima kako je nastalo onda covjecanstvo? :-D
Nije od čovjeka i žene, već od čovjeka i shemale (ili čega već), s obzirom da je Evu (Evca) svemogući, jedan i jedini, napravio od muškog rebra...

Ali... nije mu bilo lako...
But more than that, it was not a simple cloning procedure, since that would have resulted in another man. Instead, God chose to perform a molecular-genetic operation upon the DNA retrieved from the rib so that the Y-chromosome of the X-Y pair was converted to X, giving the X-X pattern that characterises a female.
Post Reply