http://www.islam21c.com/islamic-thought ... -of-islam/Islamic history is replete with examples of Muslims who embraced this balanced approach, using the teachings of the Qur’ān and the Sunnah. This not only saw them develop into some of the greatest minds in history, but their work helped to change the face of modern society around the world. The reign of the Abbasid Caliphate up until the conquest of Baghdad is considered to be one of the brightest chapters in Islamic History. The Muslims of that time made such enormous academic and inventive progress, that it is referred to as the Golden Age of Islām [7]. Their advancement and dominance in physics, mathematics, medicine and architecture, led to the Muslim World becoming the intellectual centre of that time. It was during this period that Ibn Sina penned his magnum opus, ‘al-Qānūn fil-Tibb’, an encyclopaedic overview of medicine that was used as a text of study in many medieval universities [8]. Abu Abdullāh Muhammad b. Musa al-Khwārizmi’s insights into mathematics helped him invent algebra and algorithms that contributed towards the invention of modern technology, such as the Internet [9]. Al-Zahrawi, regarded as the father of modern surgery, made innovative contributions to the field of surgical procedures and instruments [10], and Ibn al-Haytham, viewed as the founder of modern optics and ophthalmology, made pioneering efforts in mathematics, visual perception and scientific methodology [11]. However, these contributions by Muslims weren’t limited to just studies and inventions, but factored on a general appreciation of knowledge. It was during the early years of the Abbasid era that Fātima al-Fihri established the first ever degree-granting university in Morocco [12], highlighting the importance Islām places on seeking all forms of beneficial knowledge. Therefore, if Islām did not promote the importance of balancing worldly and religious duties, such feats would not have been possible by some of the greatest Muslim minds in history.
Not only did the Muslims of the past make a significant impact on advancements in academia, but through their work, they helped strengthen and elevate the status of Islām and Muslims. They were so influential that their success across various fields of science, art, theology, and technology influenced research and education in academic institutions throughout Europe. For this reason, even Western and non-Muslim social commentators have acknowledged how Muslims were once some of the leading minds in the world. French thinker Gustave le Bon believed if the Arabs of old had taken over France, Paris would have been the centre of the world’s civilization and knowledge [13]. The German orientalist Sigrid Hoeneker mentioned how the light of Islām illuminated over Western civilisation, as Muslims were some of the greatest intellectual minds in history [14]. Russian intellectual Leo Tolstoy declared that Prophet Mohammad (sallAllāhu ‘alayhi wasallam) was the light of truth, and was responsible for the advancement of modern civilisations [15]. Finally, the British writer Dr Herbert George Wells mentioned that Muslims were the pioneers and greatest contributors to modern medicine, and Islām was the only religion suited to civilisation [16].
Hajmo malo o religijama..
- Towelie
#2326 Re: Hajmo malo o religijama..
A propo price o Abasijama
-
Aharon
#2327 Re: Hajmo malo o religijama..
Da, ali budimo realni, današnja islamska vjerska misao odbacuje učenja mu'tezila. Sve što danas sunije znaju o mu'tezilama jeste da je njihov izvanredni imam Ahmed ibn-Hanbel izdurao abasijske zatvore i bičevanja da bi očuvao sunijski redukcionizam...
Ako je Me'mun negdje pogriješio, pogriješio je u tome što je pokušao silom iskorijeniti redukcionističku misao među muslimanima. Tim je redukcionistima samo dao krila da od sebe prave žrtve i mučenike - svete ljude.
Nakon abasijskog sloma "mučenici" su spremno poveli muslimane u "pravu vjeru"... Čini mi se da nema govora o tome da je ovo "pravi put". Muslimani jedini po svojim halifama ne nazivaju ništa, umjesto njih to danas rade kršćani. Bit će da su postali pametniji od njih.
Ako je Me'mun negdje pogriješio, pogriješio je u tome što je pokušao silom iskorijeniti redukcionističku misao među muslimanima. Tim je redukcionistima samo dao krila da od sebe prave žrtve i mučenike - svete ljude.
Nakon abasijskog sloma "mučenici" su spremno poveli muslimane u "pravu vjeru"... Čini mi se da nema govora o tome da je ovo "pravi put". Muslimani jedini po svojim halifama ne nazivaju ništa, umjesto njih to danas rade kršćani. Bit će da su postali pametniji od njih.
-
kerima1
#2328 Re: Hajmo malo o religijama..
Sta kazes za Mojsiju-Musa'a,kako ti vidis nastanak Judaizma i Tevrata?
- pussysmoke
#2329 Re: Hajmo malo o religijama..
Fascinantno! Skandalozno!NIN wrote:Moje isprike i zal sto sam Vas uvrijedio svojom gluposcu!kerima1 wrote:Pitam Aharona o velikim stvarima,necem tvoj odogovr iš iš

P.s. Cornholio se uozbiljio.
-
Aharon
#2330 Re: Hajmo malo o religijama..
Moše! Pa, ne znam šta da ti kažem, tek o njemu nema mnogo izvora. Upitno je, uopće, da su Jevreji bili porobljeni u Egiptu. Možeš li ti povjerovati da je oko 600.000 jevrejskih porodica, prešlo Sinaj a nije ostavilo niti jedan jedini arheološki trag, tipa neke grnčarije sa hebrejskim pismom?kerima1 wrote:Sta kazes za Mojsiju-Musa'a,kako ti vidis nastanak Judaizma i Tevrata?
Ta priča iz Tore, koju svi znamo, jednostavno teško da je istinita - želim reći da je neistinita sa stanovišta zdravog razuma. Sa druge strane, niti jedan egipatski spis ne spominje da je trećina stanovnika Egipta zapalila preko Sinaja put Crvenog mora i profurala kroz njega. U najmanju ruku propali bi instantno kada bi tako mnogo radnika nestalo u par dana... To je demografska katastrofa koja se spominje samo u Egzodusu.
Tora predstavlja mitologiju, misli i filozofiju jevrejskog naroda. Muslimani posredno prihvataju jevrejske mitove sa još manje preispitivanja nego što preispituju vlastitu historiju, tako da je kur'anska priča o Musau i njegovom čudesnom prolasku sa svojim narodom kroz Crveno more - MIT!
Vjerovatno je Moše neka patrijarhalna figura, stavljena u apsolutno nestvaran kontekst, a po uzoru na mitove koje su Jevreji preuzimali od drugih naroda, sami kreirali i sl.
- NIN
#2331 Re: Hajmo malo o religijama..
mogul ja?kerima1 wrote:Sta kazes za Mojsiju-Musa'a,kako ti vidis nastanak Judaizma i Tevrata?
nego, kolega, kad si vec voljan, de ti njima objasni koncept vremena, istorijski kontekst, esenciju reforme, itd.
-
kerima1
#2332 Re: Hajmo malo o religijama..
Kako da se onda spominje Faraon i sve u vezi njega(Kur'an),sto se cak i dokazalo naucno?
-
kerima1
#2333 Re: Hajmo malo o religijama..
Ne mozes,ateisticko videnje religija me ne zanimaNIN wrote:mogul ja?kerima1 wrote:Sta kazes za Mojsiju-Musa'a,kako ti vidis nastanak Judaizma i Tevrata?![]()
nego, kolega, kad si vec voljan, de ti njima objasni koncept vremena, istorijski kontekst, esenciju reforme, itd.
Aharon iako nije religijas poznaje dobro ovu problematiku.
I mene zanima sad to pitanje koje si postavio Aharonu hvala sto ga upita mjesto mene:)
- Towelie
#2334 Re: Hajmo malo o religijama..
Mene zanima kako je Muhammed mogao da zna da se u kozi nalaze receptori za bol shodno ajetu
"One koji ne veruju u dokaze Nase Mi cemo sigurno u Vatru baciti; kad im se koze ispeku, zamenicemo im ih drugim kozama da osete pravu patnju." (An-Nisa, 56)?
"One koji ne veruju u dokaze Nase Mi cemo sigurno u Vatru baciti; kad im se koze ispeku, zamenicemo im ih drugim kozama da osete pravu patnju." (An-Nisa, 56)?
-
Aharon
#2335 Re: Hajmo malo o religijama..
Nema nikakvih arheoloških niti naučnih nalaza, tragova u vezi s bilo čim oko "Jeci'at Micrajima" - Egzodusa. Sve ti je to jedan veliki mit.kerima1 wrote:Kako da se onda spominje Faraon i sve u vezi njega(Kur'an),sto se cak i dokazalo naucno?
Da je neko nešto naučno dokazao s tim u vezi, Menahem Begin bi do sada ustao iz groba da to potvrdi.
- fatamorgana
#2336 Re: Hajmo malo o religijama..
Pa kad se opržimo boli, zar ne, zar je to mudrost? I kad nas neko uštine isto tako ....Towelie wrote:Mene zanima kako je Muhammed mogao da zna da se u kozi nalaze receptori za bol shodno ajetu
- Towelie
#2337 Re: Hajmo malo o religijama..
Zar tebi izraz "zamenicemo im ih drugim kozama" ne govori nesto?fatamorgana wrote:Pa kad se opržimo boli, zar ne, zar je to mudrost? I kad nas neko uštine isto tako ....Towelie wrote:Mene zanima kako je Muhammed mogao da zna da se u kozi nalaze receptori za bol shodno ajetu
-
kerima1
#2338 Re: Hajmo malo o religijama..
Pitam za Faraona koji je progonio narod Musaov i za kojeg se tvrdi da se nalazi u muzeju?Aharon wrote:Nema nikakvih arheoloških niti naučnih nalaza, tragova u vezi s bilo čim oko "Jeci'at Micrajima" - Egzodusa. Sve ti je to jedan veliki mit.kerima1 wrote:Kako da se onda spominje Faraon i sve u vezi njega(Kur'an),sto se cak i dokazalo naucno?
Da je neko nešto naučno dokazao s tim u vezi, Menahem Begin bi do sada ustao iz groba da to potvrdi.
-
Aharon
#2339 Re: Hajmo malo o religijama..
Gdje se spominju receptori za bol?Towelie wrote:Mene zanima kako je Muhammed mogao da zna da se u kozi nalaze receptori za bol shodno ajetu
Ajet nema veze sa receptorima za bol. To što mi znamo da u koži maju receptori za bol ne znači da ljudi to nisu znali "praktično" prije nego što su čuli za receptore.
Ovdje se samo opisuje strašna kazna - kad izgore, opet će biti vraćeni u prvobitno stanje da ponovo gore. Ne treba biti hirurg pa da znaš da vatra peče. Ti vidiš tu čudo, kao biva ljudi nisu znali da peče dok nisu otkrili da se u koži nalaze receptori za bol.
Taberi ne bilježi niti jedno predanje da peče zato što su receptori u koži, ali bilježi predanja da će dnevno biti spaljeni 70000 puta i vraćeni u prvobitno stanje.
Dakle, situacija je ozbiljna.. Nemojte nevjerovati, vjerujte, a ako posumnjate - bit ćete prženi i pečeni... Eto, to ajet znači. Ne radi se o medicinskom tekstu, receptorima...
- Towelie
#2340 Re: Hajmo malo o religijama..
Ali otkud bas taj izraz "zamenicemo im koze drugim kozama"? Sta bi se desilo da se ne zamene koze drugim kozama? Ugljenisale bi se i onda nema osecaja bola jer nema receptora za bol, a samim tim nema ni bola.Aharon wrote:Gdje se spominju receptori za bol?Towelie wrote:Mene zanima kako je Muhammed mogao da zna da se u kozi nalaze receptori za bol shodno ajetu
Ajet nema veze sa receptorima za bol. To što mi znamo da u koži maju receptori za bol ne znači da ljudi to nisu znali "praktično" prije nego što su čuli za receptore.
Ovdje se samo opisuje strašna kazna - kad izgore, opet će biti vraćeni u prvobitno stanje da ponovo gore. Ne treba biti hirurg pa da znaš da vatra peče. Ti vidiš tu čudo, kao biva ljudi nisu znali da peče dok nisu otkrili da se u koži nalaze receptori za bol.
Taberi ne bilježi niti jedno predanje da peče zato što su receptori u koži, ali bilježi predanja da će dnevno biti spaljeni 70000 puta i vraćeni u prvobitno stanje.
Dakle, situacija je ozbiljna.. Nemojte nevjerovati, vjerujte, a ako posumnjate - bit ćete prženi i pečeni... Eto, to ajet znači. Ne radi se o medicinskom tekstu, receptorima...
Ne pise o receptorima u ajetu, ali se moze razumeti iz savremenog tumacenja istog. To sto Taberi nije reako nista u svom tefsiru je vrlo logicno, jer se u to vreme za ovo nije znalo.
Kao sto se nije znalo do skora sta je Tariq, nego je Korkut preveo kao zvezda Danica.
-
Aharon
#2341 Re: Hajmo malo o religijama..
Nema nikakvog faraona koji je progonio Mošea sa Bnei Israelom, koji je to faraon? Gdje se nalazi?kerima1 wrote:Pitam za Faraona koji je progonio narod Musaov i za kojeg se tvrdi da se nalazi u muzeju?Aharon wrote:Nema nikakvih arheoloških niti naučnih nalaza, tragova u vezi s bilo čim oko "Jeci'at Micrajima" - Egzodusa. Sve ti je to jedan veliki mit.kerima1 wrote:Kako da se onda spominje Faraon i sve u vezi njega(Kur'an),sto se cak i dokazalo naucno?
Možda se prodaju te neke pseudonaučne priče naivnim ljudima kojima je dovoljno da im daš "nešto" i to postaje neprikosnoveni naučni dokaz, ali nema nikakvih dokaza...
- Optimus Prime
#2342 Re: Hajmo malo o religijama..
Ne znam bili se smijao, ili plakao

- fatamorgana
#2343 Re: Hajmo malo o religijama..
Znači ipak Monsanto (čitaj istorijski GMO) usjev ili remix u DJ žargonu ... kao i sve ostale religije doduše pa i mi kao ljudska rasa .... snaga majke prirode, i ponekad oca karikaturiste,Aharon wrote:
Da se razumijemo, ja ne mislim da je islam zbog toga istinska vjera, on je to što jeste, modificirani ortodoksno-gnostički judaizam sa primjesama kršćanstva ...
- fatamorgana
#2344 Re: Hajmo malo o religijama..
Očito da ne, iz jednostavnog razloga što niasm sklon sujevjerju,Towelie wrote:Zar tebi izraz "zamenicemo im ih drugim kozama" ne govori nesto?fatamorgana wrote:Pa kad se opržimo boli, zar ne, zar je to mudrost? I kad nas neko uštine isto tako ....Towelie wrote:Mene zanima kako je Muhammed mogao da zna da se u kozi nalaze receptori za bol shodno ajetu
- fatamorgana
#2345 Re: Hajmo malo o religijama..
Imaš sve fino prikazano u čuvenom filmu "Deset zapovijesti" sa Charlton Hestonom u glavnoj ulozi, uh šta sam ga puta vidio, više nego Bitku na Neretvi i Sutjesku,kerima1 wrote:Sta kazes za Mojsiju-Musa'a,kako ti vidis nastanak Judaizma i Tevrata?
-
kerima1
#2346 Re: Hajmo malo o religijama..
interesantno,cudi me da se to moglo podvaliti u muzeje,mislim kako to neki slobodni mislioci koji su realni ne ukazu javno na to?!Nema nikakvog faraona koji je progonio Mošea sa Bnei Israelom, koji je to faraon? Gdje se nalazi?
Možda se prodaju te neke pseudonaučne priče naivnim ljudima kojima je dovoljno da im daš "nešto" i to postaje neprikosnoveni naučni dokaz, ali nema nikakvih dokaza...
- fatamorgana
#2347 Re: Hajmo malo o religijama..
Možda bi onda opala posjeta u te muzeje, eto i naš zatvoriše radi slabe posjete,kerima1 wrote:interesantno,cudi me da se to moglo podvaliti u muzeje,mislim kako to neki slobodni mislioci koji su realni ne ukazu javno na to?!Nema nikakvog faraona koji je progonio Mošea sa Bnei Israelom, koji je to faraon? Gdje se nalazi?
-
kerima1
#2348 Re: Hajmo malo o religijama..
fatamorgana wrote:Možda bi onda opala posjeta u te muzeje, eto i naš zatvoriše radi slabe posjete,kerima1 wrote:interesantno,cudi me da se to moglo podvaliti u muzeje,mislim kako to neki slobodni mislioci koji su realni ne ukazu javno na to?!Nema nikakvog faraona koji je progonio Mošea sa Bnei Israelom, koji je to faraon? Gdje se nalazi?
-
Aharon
#2349 Re: Hajmo malo o religijama..
Tarik je, kako Ibn-Atije objašnjava, svaka zvijezda koja se pojavljuje na nebu, isprva nije tu, a onda kao pridošlica kad pokuca na vrata počne lagano bljeskati, a potom njen sjaj postaje jači i jači pa je "nedžmun sakib", zvijezda prodorne svjetlosti. Arapi su opisivali što su vidjeli, a ti želiš danas povezati imenicu "Tarik", metaforički pridošlica koja kao da kuca na vrata i pojavljuje se, sa pulsarom koji "kuca", kao biva izaziva "udaranje". Pulsar ne "udara", niti "kuca", ljudi samo mogu njegovo "pulsiranje", zapravo strahovitu rotaciju, pretvoriti u zvuk sa adekvatnim aparatima, i to nema nikakve, ali baš nikakve veze sa ajetom.
Zašto se spominje obnavljanje koža, zato što se želi naglasiti ponavljanje kazne - 70.000 puta dnevno prema predanjima - a ne ukazati na receptore bola, svi znaju da prženje kože boli; od vremena kad su ljudi sa močugama hodali okolo i imali vokabular od 15-ak riječi.. Ali svi znaju kad koža izgori, gotovo je, čovjek kolabira i umre; ovdje ne, sve se obnavlja i ide ispočetka... Samo je to u pitanju, nikakvi receptori i čudesa; to ti želiš vidjeti tamo gdje ga nema.
Sve što ti radiš je da projiciraš moderna saznanja u tekstove, isto to rade svi drugi vjernici u svim drugim vjerama..
Kanonska tumačenja ne znaju ništa o tome, ona su također znala sve o svijetu, da je zasvođen i sl., sve iz Kur'ana... Svi vide što hoće u tim tekstovima.
Zašto se spominje obnavljanje koža, zato što se želi naglasiti ponavljanje kazne - 70.000 puta dnevno prema predanjima - a ne ukazati na receptore bola, svi znaju da prženje kože boli; od vremena kad su ljudi sa močugama hodali okolo i imali vokabular od 15-ak riječi.. Ali svi znaju kad koža izgori, gotovo je, čovjek kolabira i umre; ovdje ne, sve se obnavlja i ide ispočetka... Samo je to u pitanju, nikakvi receptori i čudesa; to ti želiš vidjeti tamo gdje ga nema.
Sve što ti radiš je da projiciraš moderna saznanja u tekstove, isto to rade svi drugi vjernici u svim drugim vjerama..
Kanonska tumačenja ne znaju ništa o tome, ona su također znala sve o svijetu, da je zasvođen i sl., sve iz Kur'ana... Svi vide što hoće u tim tekstovima.
-
Aharon
#2350 Re: Hajmo malo o religijama..
I meni je jedan od omiljenih.fatamorgana wrote:Imaš sve fino prikazano u čuvenom filmu "Deset zapovijesti" sa Charlton Hestonom u glavnoj ulozi, uh šta sam ga puta vidio, više nego Bitku na Neretvi i Sutjesku,kerima1 wrote:Sta kazes za Mojsiju-Musa'a,kako ti vidis nastanak Judaizma i Tevrata?