Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dozer

#1451 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Dozer »

@salko_dinamitas
Evo ima tamo tema evolucija religija. Mene baš interesuje kako je istraženo i dokazano to što ti govoriš. Ustvari da li je uopšte dokazano, ili su to samo pretpostavke. I čime se dokazuje evolucija religija. Pazi DOKAZUJE ne pretpostavlja.
Ma nema se tu sta dokazivati jer pricam o poznatim cinjenicama, pobogu si... :)
Fakat nemam zivaca traziti i postirati linkove, ali nepobitno je utvrdjeno da su i Kur'an i Bibija od svog postanka pretrpjeli izmjene od skoro 50% izvornih sadrzaja. Kako je koji prevod nastajao, tako su se pomalo mijenjali sadrzaji i "definicije".

I nisam se ja zabunio ni u cemu - kad je napisan Kur'an? Dovoljno je znati koja je Hidzretska godina, zar ne?
A ljudi, Homo Sapiens, postoje vec 25.000 godina...
Bilo bi logičnije kada bi se moglo dokazati spontano porijeklo života. Ovako nikako nije logičnije. Ako to prihvatiš i dalje imaš isti problem - nastanak tih istih vanzemaljaca.
Da, znam svasta, pratim to, ali - nije li malo smijesno, da ne upotrijebim neki drugi izraz, sve sto ne razumijemo i na sta trenutno nemamo odgovor, automatski pripisati nekom nadnaravnom bicu? Opet se vracam na vatru, kao odlican primjer ovoga. Danas o vatri znamo sve, i odavno smo iskljucili boga koji baca vatru s neba, zar ne? Isto tako su nestali i mnogi drugi bogovi mora, planina, neba, rijeka, suma, Mjeseca, itd., pa ce, prije ili kasnije, isto tako biti iskljuceni i danasnji "postojeci" bogovi.
SugarCookie

#1452 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by SugarCookie »

Nostromo wrote:Za sve ove koji se ubise dokazati da u svetim knjigama leze naucna otkrica:

Scientific Errors in the Qur'an
http://wikiislam.net/wiki/Scientific_Er ... the_Qur'an

Scientific errors in the Bible
http://rationalwiki.org/wiki/Scientific ... _the_Bible
Neću komentarisati ništa vezano za link vezan Biblijskim greškama jer nisam upućen uopšte o istoj, jedino neke osnove, koje je sramota, ako ne znaš.

A za Kur'an. Potrudit' ću se da pročitam svaku "grešku" što je pronađena, ali već sam sad pronašao fin broj grešaka unutar elaboracije grešaka (failception), zapisanih ovdje; između ostalog, gafovi veliki.
Nostromo

#1453 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Nostromo »

SugarCookie wrote:
Nostromo wrote:Za sve ove koji se ubise dokazati da u svetim knjigama leze naucna otkrica:

Scientific Errors in the Qur'an
http://wikiislam.net/wiki/Scientific_Er ... the_Qur'an

Scientific errors in the Bible
http://rationalwiki.org/wiki/Scientific ... _the_Bible
Neću komentarisati ništa vezano za link vezan Biblijskim greškama jer nisam upućen uopšte o istoj, jedino neke osnove, koje je sramota, ako ne znaš.

A za Kur'an. Potrudit' ću se da pročitam svaku "grešku" što je pronađena, ali već sam sad pronašao fin broj grešaka unutar elaboracije grešaka (failception), zapisanih ovdje; između ostalog, gafovi veliki.
Da ti pomognem:
Scientific errors in the Quran (response)
http://wikiislam.net/wiki/Responses_to_ ... _the_Quran

Ipak, imaj u vidu da je dovoljna samo jedna kontradikcija pa da bilo koja "sveta knjiga" prestane da izgleda toliko sveta i bezgresna.
Moja poenta je da je ocigledno da su svete knjige pisali ljudi za ljude u kontekstu tog prostora i tadasnjeg vremena.
salko_dinamitas

#1454 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by salko_dinamitas »

Dozer wrote: Ma nema se tu sta dokazivati jer pricam o poznatim cinjenicama, pobogu si... :)
:jbt: O kakvim činjenicama govoriš, ba? Apsolutno ne razumijem koja to činjenica može potvrditi šta i kako je bilo prije 25 k godina i više, a i manje.
Fakat nemam zivaca traziti i postirati linkove, ali nepobitno je utvrdjeno da su i Kur'an i Bibija od svog postanka pretrpjeli izmjene od skoro 50% izvornih sadrzaja. Kako je koji prevod nastajao, tako su se pomalo mijenjali sadrzaji i "definicije".
Prevođenje Kur'ana nema nikakve veze sa njegovim izvornim značenjem. Ni jedno slovo iz nije izmjenjeno u njegovom izvornom tekstu.
Da, znam svasta, pratim to, ali - nije li malo smijesno, da ne upotrijebim neki drugi izraz, sve sto ne razumijemo i na sta trenutno nemamo odgovor, automatski pripisati nekom nadnaravnom bicu? Opet se vracam na vatru, kao odlican primjer ovoga. Danas o vatri znamo sve, i odavno smo iskljucili boga koji baca vatru s neba, zar ne? Isto tako su nestali i mnogi drugi bogovi mora, planina, neba, rijeka, suma, Mjeseca, itd., pa ce, prije ili kasnije, isto tako biti iskljuceni i danasnji "postojeci" bogovi.
Prvo nije smiješno i nije automatski, nego je to nužno zbog silnih, naučnih dokaza, koji upućuju na taj zaključak.
Ono što je stvarno smiješno je tvrditi da znaš kako je tekla ta silna evolucija u svim segmentima, pa i u religiji, uz nikakve dokaze i uz mnoštvo, veliko mnoštvo, pretpostavki. Odličan primjer je ta tvoja vatra. Kao kada bi neko za 10 k godina pokušavao da otkrije naše vrijeme. Oni što budu kopali u amazoniji naći će iste dokaze. Oni koji budu kopali na mjestu Londona, naći će nešto sasvim drugo. Ista situacija je i danas. Samo što tvoji koriste jednu vrstu dokaza, opet uz silne pretpostavke podešene kako njima odgovara.
Dozer

#1455 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Dozer »

@salko_dinamitas
Ti si, izgleda, pravi dinamitas :)
:jbt: O kakvim činjenicama govoriš, ba? Apsolutno ne razumijem koja to činjenica može potvrditi šta i kako je bilo prije 25 k godina i više, a i manje.
Govorim o cinjenicama nastanaka i nestanaka cijele plejade bogova. Ti, ako smatras da to nije tacno, onda nam svima ovdje lijepo pojasni gdje su nestali Grcki, Rimski, Vikinski bogovi, itd. itd. itd.
Dakle, vjerovanja ljudi su se mijenjala kroz ljudsku istoriju, i to je NEPOBITNA CINJENICA. Vjerovanja oko nastanka vatre, kao nesto od prije 25 K godina, su iscezla. Ili ti, mozda, i danas vjerujes da je prva vatra nastala jer je Allah bacio s neba?
Ja, eto, ne vjerujem, a ti bujrum. Ali, onda nam moras pojasniti i kako je to Allah uradio prije 25K godina, a za njega smo "culi" i "saznali" tek prije 1500...?
Prevođenje Kur'ana nema nikakve veze sa njegovim izvornim značenjem. Ni jedno slovo iz nije izmjenjeno u njegovom izvornom tekstu.
Nadam se da se salis...
Proguglaj malo, vidjeces XY naucnih cinjenica o tim promjenama, i Kur'ana i Biblije. Izvorna verzija je izvorna verzija, ali - da li ti imas tu verziju? Na sve ovo, arapski jezik i pismo su vrlo ziva opisna materija koja ostavlja mogucnost vise interpretacija. I kako onda ti, ili bilo ko, mozes znati da citas ispravan prijevod?
Prvo nije smiješno i nije automatski, nego je to nužno zbog silnih, naučnih dokaza, koji upućuju na taj zaključak. Ono što je stvarno smiješno je tvrditi da znaš kako je tekla ta silna evolucija u svim segmentima, pa i u religiji, uz nikakve dokaze i uz mnoštvo, veliko mnoštvo, pretpostavki. Odličan primjer je ta tvoja vatra. Kao kada bi neko za 10 k godina pokušavao da otkrije naše vrijeme. Oni što budu kopali u amazoniji naći će iste dokaze. Oni koji budu kopali na mjestu Londona, naći će nešto sasvim drugo. Ista situacija je i danas. Samo što tvoji koriste jednu vrstu dokaza, opet uz silne pretpostavke podešene kako njima odgovara.
Da, sad sam potpuno ubijedjen da se zafrkavas. Budi ljubazan i daj nam link(ove) na te naucne dokaze koji upucuju da je Allah (ili bilo koji drugi bog) stvoritelj svega, pa i nas samih. Koliko je meni poznato, a jeste, NAUKA negira postojanje bilo cega sto se naziva "bog". Pri tome, kod nas se termin "vjeronauka" koristi u pogresnom smislu, jer to nije nikakva nauka, nego nauk. Pretpostavljam da znas ralziku izmedju ova dva termina, pa necu trositi prostor na to pojasnjavanje.
Btw, poredjenje vatre i arheoloskih iskopina je malo...khm...ili, kako bi ti rekao - :jbt:

A kako je tekla evolucija...pa valjda do sada postoji obilje pravih naucnih dokaza. A evolucija religija je ista stvar.
salko_dinamitas

#1456 Re: Hajmo malo o religijama..

Da ne dužim post citiranjem. Gore kažeš "nastanak" bogova. Koja činjenica govori kako je nastao ovaj pojam? Nagađanje!
Dalje kako se razvijala? Nagađanje! Nije u svim dijelovima svijeta bilo isto. Nastanak vatre? Nagađanje! I tako u nedogled - nagađanje.
Vjerovanje u Jednog Boga datira mnogo više nego što tvrdiš. Ima o tome i pisanih dokumenata.
Imaš originalni Kur'an iz vremena halife Osmana. Ne znam šta bi više trebalo pričati. Čak sam čitao podavno da su jedan primjerak iz tog vremena čuvali ruski carevi (neka familija) i skoro su ga pokazali ili poklonili javnosti.
NAUKA negira postojanje bilo cega sto se naziva "bog".
Drago mi je da si to rekao tako, jer koliko ja znam, obično vi tvrdite da se nauka ne bavi takvim stvarima. Znači dio naučne zajednice nikako ne želi da prizna/prihvati ovu mogućnost. A imaš more stvari koje prisiljavaju nauku da prizna Tvorca. Nedavno je neko na ovoj temi postao link o nekom starom naučniku koji je priznao to i prihvatio tu ideju. Vrati se malo unazad pa pogledaj. A ovdje isto imaš zanimljivu izjavu koja traje jednu minutu, pola minute poslije početka ovog videa, pa pogledaj.
http://www.youtube.com/watch?v=4hLgZX_o ... E0228B7C2F
Vatra i arheološke iskopine - nagađanje kako je i šta bilo. I ponavljam, tumačenje kako "meni" odgovara.
Dozer

#1457 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Dozer »

Znači dio naučne zajednice nikako ne želi da prizna/prihvati ovu mogućnost.
Sasvim logicno, jer jednostavno ne postoje apsolutno nikakvi dokazi za tako nesto.

Opet ti kazem - to sto mi trenutno ne znamo objasniti neke stvari, a najveca i najbitnija je sam nas postanak, ne znaci da nas je stvorilo neko nadnaravno bice, tj. neki bog.
I opet - poznate cinjenice o vjerovanjima ljudi u razne vrste bogova kroz istoriju nisu izmisljotine niti nagadjanja, nego cinjenice. Odina, Zeus, Posejdon, ovaj, onaj...gdje su danas?
Bogovi su, po "definiciji", besmrtni, zar ne?
Ali, kako su se ljudi razvijali, tako su i spoznavali stvari za koje nisu znali zasto se i kako desavaju, pa su shvatili da s neba niko ne baca munje i ne lupa gore kamenjem ili premjesta namjestaj pa tutnji, nego da je to sasvim normalna prirodna pojava - elektriciteti i tako to.
Skontalo se da gore nema nikoga ko zijeva, pa kad izdahne puse tako jako da dole ljudi padaju po zemlji, nego da je to, u stvari, stvar promjena pristiska i temperatura zraka na razlicitim visinama. I tu padose kojekakvi Zeusi, Gromovnici, itd. itd.

Imas odlican film, snimljen po istinitom dogadjaju, pa ako nisi, pogledaj - Covjek koji je tuzio Boga.
Last edited by Dozer on 16/08/2013 15:28, edited 1 time in total.
salko_dinamitas

#1458 Re: Hajmo malo o religijama..

miki.ba wrote:Hvala na detaljnom objasnjenju, ne skontah da se radi o embrijologiji, kontam neki recept za cufte ili nesto sl. :D
Da ti čika salko objasni, kad već ne kontaš. Majka mu stara, nije sramota ne zna't. Sramota je ne pitat'.
Ovakvim i sličnim riječima se Kur'an obraća ljudskom srcu. Kako? Na taj način što ga poziva/navodi na razmišljanje. Kako je čovjek mizeran, kako nije bio pomena vrijedan, kako je svijet oko njega velik i začuđujuć' i tako. I to nema veze sa naukom. Konkretno ovdje gore je opisao na način kako njemu priliči, obzirom da nije naučna knjiga, način stvaranja čovjeka. Što hoće reći da malo razmislimo u kakvim stanjima smo bili prije nego smo dobili pamet i ostale osobine kojima se divimo. I to tako k'o da smo ih mi sebi dali.
Ovakvo razmišljanje otvori srce (proširi) te je sposobno primiti u se niz pozitivnih osobina. Najlakše ćeš shvatiti ako ti navedem primjer "ljubav" kako se srce proširi pa u njega stane svako koga voliš. A može stati cijeli i svijet, ako ga voliš svakako. Takve osobine u srcu, prvenstveno ljubav, proizvedu "želju" za Onim ko je poslao taj govor.
S druge strane, ako neko ne shvati (ili ne želi da shvati) namjenu ovakvih ajeta, ismijava se i pita "šta se to ovim hoće", njegovo srce se stegne i učini umornim, te se ispuni mržnjom prema ovim riječima. A mržnja, poznato je je'l dostatna je sama sebi.
Eh sad, kada se ovi ajeti "poklope" sa naučnim otkrićima (a moraju se poklopiti) onda se ona proširena srca još više prošire i poveća im se želja (a nije ni nužno da bude ovako).
S druge strane stegnuta srca se još više stegnu i postanu zapečaćena upravo mržnjom koja, povremeno, vidljivo izbija iz njih.
I onda takvi ljudi imaju velilki problem sa tim riječima, pa govore nemoguće i dokazuju nedokazivo i na sve moguće načine nastoje obezvrijediti ovaj govor.
Eto, nadam se da sam ti lijepo objasnio. :D
I onda vidiš da je moguće kako On neke u propast odvodi i pečati im srca nevjerovanjem, a da je to taj čovjek sam sebi "isposlov'o". Mislim ovo samo navodim zato što su neki ovdje pisali baš o ovome, a znat će oni koji su to.
animals

#1459 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by animals »

Najlakse je napisati neki dugi, dosadni tekst, koji niko ne procita..svasta napises, a nista ne kazes.. :D to se zove mlacenje prazne slame..
miki.ba

#1460 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by miki.ba »

salko_dinamitas wrote:
miki.ba wrote:Hvala na detaljnom objasnjenju, ne skontah da se radi o embrijologiji, kontam neki recept za cufte ili nesto sl. :D
Da ti čika salko objasni, kad već ne kontaš. Majka mu stara, nije sramota ne zna't. Sramota je ne pitat'.
Ovakvim i sličnim riječima se Kur'an obraća ljudskom srcu. Kako? Na taj način što ga poziva/navodi na razmišljanje. Kako je čovjek mizeran, kako nije bio pomena vrijedan, kako je svijet oko njega velik i začuđujuć' i tako. I to nema veze sa naukom. Konkretno ovdje gore je opisao na način kako njemu priliči, obzirom da nije naučna knjiga, način stvaranja čovjeka. Što hoće reći da malo razmislimo u kakvim stanjima smo bili prije nego smo dobili pamet i ostale osobine kojima se divimo. I to tako k'o da smo ih mi sebi dali.
Ovakvo razmišljanje otvori srce (proširi) te je sposobno primiti u se niz pozitivnih osobina. Najlakše ćeš shvatiti ako ti navedem primjer "ljubav" kako se srce proširi pa u njega stane svako koga voliš. A može stati cijeli i svijet, ako ga voliš svakako. Takve osobine u srcu, prvenstveno ljubav, proizvedu "želju" za Onim ko je poslao taj govor.
S druge strane, ako neko ne shvati (ili ne želi da shvati) namjenu ovakvih ajeta, ismijava se i pita "šta se to ovim hoće", njegovo srce se stegne i učini umornim, te se ispuni mržnjom prema ovim riječima. A mržnja, poznato je je'l dostatna je sama sebi.
Eh sad, kada se ovi ajeti "poklope" sa naučnim otkrićima (a moraju se poklopiti) onda se ona proširena srca još više prošire i poveća im se želja (a nije ni nužno da bude ovako).
S druge strane stegnuta srca se još više stegnu i postanu zapečaćena upravo mržnjom koja, povremeno, vidljivo izbija iz njih.
I onda takvi ljudi imaju velilki problem sa tim riječima, pa govore nemoguće i dokazuju nedokazivo i na sve moguće načine nastoje obezvrijediti ovaj govor.
Eto, nadam se da sam ti lijepo objasnio. :D
I onda vidiš da je moguće kako On neke u propast odvodi i pečati im srca nevjerovanjem, a da je to taj čovjek sam sebi "isposlov'o". Mislim ovo samo navodim zato što su neki ovdje pisali baš o ovome, a znat će oni koji su to.
Hvala kolega, prosirio si mi srce, mislim vidike. :D
shmizlica

#1461 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by shmizlica »

nego kad bi meni neko objasnio taj dolazak ljudi na zemlju :-? jel i dalje važeća ona o ono dvoje protjeranih iz raja da smo svi se razmnožili? malo me zabrinjava opetovana incestuoznost tog čina........znamo šta incesti učiniše europskim dinastijama nekoć :-?

recite mi da postoji logično objašnjenje jer meni je ovo horor čisti :shock:
pussysmoke

#1462 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by pussysmoke »

shmizlica wrote:nego kad bi meni neko objasnio taj dolazak ljudi na zemlju :-? jel i dalje važeća ona o ono dvoje protjeranih iz raja da smo svi se razmnožili? malo me zabrinjava opetovana incestuoznost tog čina........znamo šta incesti učiniše europskim dinastijama nekoć :-?

Ako me pamćenje dobro služi, Evu je svevišnji sklepao od Adamovog rebra, koje je, po logici naravno, nosilo muški gen, što znači da je Eva vjerovatno bila malo muškobanjasta. :mrgreen:
Dozer

#1463 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Dozer »

Ima i ona o 2 brata... pa tek nekad kasnije se spominju i neke sestre, a u medjuvremenu ova dvojica stvorise sve nas ostale... :D

Bolje je siriti vidike srceTom, nego razvijati mozdane vijuge. A vala, kad covjek malo bolje razmisli, mozda sve to i nije tako lose... mislim, ovo Salkino... U zivotu je uvijek lakse "razmisljati" tudjom glavom, pa ma kako se to nazivalo, nego se malo napregnuti i probati skontati vlastitom.

Ali, kako Salko fino kaze - srcem treba razmisljati. Jebo mozak..
Last edited by Dozer on 16/08/2013 22:03, edited 3 times in total.
animals

#1464 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by animals »

shmizlica wrote:nego kad bi meni neko objasnio taj dolazak ljudi na zemlju :-? jel i dalje važeća ona o ono dvoje protjeranih iz raja da smo svi se razmnožili? malo me zabrinjava opetovana incestuoznost tog čina........znamo šta incesti učiniše europskim dinastijama nekoć :-?

E sad ti postavljas svakakva pitanja :D
shmizlica

#1465 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by shmizlica »

hebajiga....dva sata čekam odgovor :-? kako ću zaspati :D
animals

#1466 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by animals »

shmizlica wrote:hebajiga....dva sata čekam odgovor :-? kako ću zaspati :D
Nema odgovora, jer ti od koji ocekujes odgovor, ne koriste razum, vec samo slijepo sljede tudje razmisljanje i ucenje..
Montana1

#1467 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Montana1 »

nema odgovora, al je ipak tako bilo, sta vam je, pobogu ste :-D
tesanj

#1468 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by tesanj »

http://www.smesne-slike.net/detaljno/majmuni/2153 :mrgreen: Imas uvdje u detalje, nemoras zurit :mrgreen:
shmizlica

#1469 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by shmizlica »

tesanj wrote:

http://www.smesne-slike.net/detaljno/majmuni/2153 :mrgreen: Imas uvdje u detalje, nemoras zurit :mrgreen:
dragi moj tešanj.....u nedostatku adekvatnog odgovora pokušaj lošeg humora, ccccc :oops: :mrgreen:
salko_dinamitas

#1470 Re: Hajmo malo o religijama..

http://www.youtube.com/watch?v=GdzCTbvEvkA
Pratiš ti nauku ili samo lupaš napamet. Eto ti sad i po nauci incest. Horor se nastavlja. :D
Dozer wrote: Bolje je siriti vidike srceTom, nego razvijati mozdane vijuge. A vala, kad covjek malo bolje razmisli, mozda sve to i nije tako lose... mislim, ovo Salkino... U zivotu je uvijek lakse "razmisljati" tudjom glavom, pa ma kako se to nazivalo, nego se malo napregnuti i probati skontati vlastitom.
Ali, kako Salko fino kaze - srcem treba razmisljati. Jebo mozak..
A ja taman pomislio ti ho'š ozbiljno da pričaš. Ne znam iz čega si skonto ovo boldirano da sam kaz'o, osim što niko ne želi priznati poruku koja se razmumije iz toga: muslimanima je razmišljanje najviše cijenjena/potencirana osobina. Naime kroz cijeli Kur'an se "prijeti" većini sa onima koji pameti imaju. Ovo je po meni pedagoška prijetnja i podsticaj da se što više razmišlja "svojom glavom" i pokuša svrstati/dosegnuti u tu skupinu koja se naziva "oni koji pamet imaju." Osim toga fino sam naglasio "osjećaje" srca koji se javljaju kao posljedica razmišljana, a ne onako kako si ti boldir'o. :D
miki.ba wrote: Hvala kolega, prosirio si mi srce, mislim vidike. :D
Ma ništa ba. Drago mi je da mogu pomoći. Žao mi kad se neko provaljuje, a da toga nije ni svjestan. :D
salko_dinamitas

#1471 Re: Hajmo malo o religijama..

Dozer wrote: Sasvim logicno, jer jednostavno ne postoje apsolutno nikakvi dokazi za tako nesto.
Vidiš to je nametnuto mišljenje. A pravda se ovim što si rekao:
Opet ti kazem - to sto mi trenutno ne znamo objasniti neke stvari, a najveca i najbitnija je sam nas postanak, ne znaci da nas je stvorilo neko nadnaravno bice, tj. neki bog
Prirodno pitanje koje svako sebi postavlja je kako je ovo oko mene i ja sam postalo. Otkud ja u tome svemu sa tim osobinama koje imam i tako. Zahtjev za ovim odgovorom se izbija demagoškim putem iz glave upravo na način kako vi prezentujete stvari. Ono: "nemoj ba bit' "seljak" pa pitat' tak'e gluposti, kad imamo sad nauku koja sve objašnjava i objasnti će." Nit' je šta objasnila, nit' će šta objasnit. Nauka po svojoj prirodi otvara niz novih pitanja koja nemaju odgovor, te se na taj način može i dalje vrlo uspješno "demagogirat' ljude.
Dokaza o stvaranju imaš gdje god pogledaš. Samo treba gledati bistre glave, a ne opterećene glupostima i predrasudama. Što više nauka istražuje, sve je više činjenica i normalno sve je puno manje jasno i može se naglabati godinama o svemu ako ne priznaš stvaranje, kao jedini mogući logičan odgovor. Evo ti primjer genom. U toj mirkskopskoj jedinici sadržana je cijela tvoja historija. Ili ovo sada o teoriji struna što govore. MATERIJE NEMA. A ti i dalje govoriš kako će nauka nešto otkriti.
I onda ta evolucija religija. Ono što se može upratiti, onako odoka, je unazad par hiljada godina otkad postoje zapisi o vjerovanju u Jednog Boga. Prije toga i otkud pojam Bog - naglabanje do besvijesti.
shmizlica

#1472 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by shmizlica »

salko_dinamitas wrote:

http://www.youtube.com/watch?v=GdzCTbvEvkA
Pratiš ti nauku ili samo lupaš napamet. Eto ti sad i po nauci incest. Horor se nastavlja. :D
pratim li ja šta ili si ti samo nabacio prvo što ti je palo pod ruku i mene naučio pameti? :-?

jer nisi me prosvjetlio nimalo, a još manje mi ukazao gdje sam tačno lupila šta......ajd ti lijepo svojim riječima reci šta si htio da kažeš, a nemoj me tlačiti ovako, da trebam 36 i kusur minuta svog života bacati na gledanje klipova poput ovog :mrgreen:
belfy

#1473 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by belfy »

salko_dinamitas wrote:
Dozer wrote: Sasvim logicno, jer jednostavno ne postoje apsolutno nikakvi dokazi za tako nesto.
Vidiš to je nametnuto mišljenje. A pravda se ovim što si rekao:
Opet ti kazem - to sto mi trenutno ne znamo objasniti neke stvari, a najveca i najbitnija je sam nas postanak, ne znaci da nas je stvorilo neko nadnaravno bice, tj. neki bog
Prirodno pitanje koje svako sebi postavlja je kako je ovo oko mene i ja sam postalo. Otkud ja u tome svemu sa tim osobinama koje imam i tako. Zahtjev za ovim odgovorom se izbija demagoškim putem iz glave upravo na način kako vi prezentujete stvari. Ono: "nemoj ba bit' "seljak" pa pitat' tak'e gluposti, kad imamo sad nauku koja sve objašnjava i objasnti će." Nit' je šta objasnila, nit' će šta objasnit. Nauka po svojoj prirodi otvara niz novih pitanja koja nemaju odgovor, te se na taj način može i dalje vrlo uspješno "demagogirat' ljude.
Dokaza o stvaranju imaš gdje god pogledaš. Samo treba gledati bistre glave, a ne opterećene glupostima i predrasudama. Što više nauka istražuje, sve je više činjenica i normalno sve je puno manje jasno i može se naglabati godinama o svemu ako ne priznaš stvaranje, kao jedini mogući logičan odgovor. Evo ti primjer genom. U toj mirkskopskoj jedinici sadržana je cijela tvoja historija. Ili ovo sada o teoriji struna što govore. MATERIJE NEMA. A ti i dalje govoriš kako će nauka nešto otkriti.
I onda ta evolucija religija. Ono što se može upratiti, onako odoka, je unazad par hiljada godina otkad postoje zapisi o vjerovanju u Jednog Boga. Prije toga i otkud pojam Bog - naglabanje do besvijesti.
a kako ti znas za genom ili to da "materije nema"? jel to negdje u svetoj knjizi pise? odakle ti na internetu, na forumu i jos sa, kao, nekim znanjem? jesi i njega samo iz svetih spisa uzimao?

ja bih rekao da tu negdje ima nauke i na koju si naisao, samo mi nije jasno kako je onda negiras... i nauka nikada i nigdje nije rekla "nemoj ba bit' "seljak" pa pitat' tak'e gluposti", nego to upravo svete knjige rade. recimo, smijes li se ti zapitati sta je bila ideja boga kada je ovo sve "stvarao"?

kada se pitas otkud pojam "Bog" evo ti i jedno interesantnije zapazanje: "mozak je sam sebi dao ime." razmislis o ovome, pa nadodjes odakle "Bog".
Dozer

#1474 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Dozer »

@Salko
Ovakvim i sličnim riječima se Kur'an obraća ljudskom srcu. Kako? Na taj način što ga poziva/navodi na razmišljanje.
Ti napisao, sorry. Ja razumijem metafore, pjesnicko izrazavanje i te stvari, ali ako hocemo da pricamo konkretno, onda ipak moramo izbaciti ovakve stvari iz te komunikacije.
Zahtjev za ovim odgovorom se izbija demagoškim putem iz glave upravo na način kako vi prezentujete stvari. Ono: "nemoj ba bit' "seljak" pa pitat' tak'e gluposti, kad imamo sad nauku koja sve objašnjava i objasnti će." Nit' je šta objasnila, nit' će šta objasnit. Nauka po svojoj prirodi otvara niz novih pitanja koja nemaju odgovor, te se na taj način može i dalje vrlo uspješno "demagogirat' ljude.
Ovdje, ipak, malo obrces stvari, jer nije nauka ta koja stigmatizira, dogmatizira i/ili demagogira bilo sta, nego je upravo suprotno - to je "posao" religija.
Bold 1: Ako moze samo jedan od tih "dokaza", ali konkretan, sa detaljnim pojasnjenjem zasto ga to cini dokazom.
Bold 2: A da pokusas iskociti iz kontradiktornosti, bar nakratko? Ako je sve vise CINJENICA, kako je onda moguce da je istovremeno "sve manje jasno"? :) I, naravno, po cemu je onda tu bog jedini logican odgovor?
Bold 3: Cini mi se da ti nisi bas najbolje shvatio "Teoriju struna" :D. Read again, please. Ta teorija, koliko je meni poznato, spada u domen kvantne fizike, tj. kvantne gravitacije, a bavi se proucavanjem visedimenzionalnosti prostora oko nas, odnosno u njoj se tvrdi da oko nas postoji vise dimenzija od onoga sto mi vidimo. Koliko sam upoznat, tu se sada proucavaju MATERIJE koje se mjere velicinama koje imaju preko 30 nula, ali u minusu :D. Dakle, ipak postoji ta materija, samo je mi naprosto ne vidimo. Ali, istovremeno to ne znaci da, ukoliko zaista te dimenzije postoje, neko ili nesto iz njih - ne vidi nas. I mozda cak ima i neuporedivo veci uticaj na nas nego mozemo i zamisliti. Mozda je otamo, u stvari, i sam bog? Nisi razmisljao o tome,a?
Bold 4: Tacnije - unazad skoro 4500 godina. Tada se za Allaha nije znalo, zar ne? Tacnije, tada niko na planeti nije ni spominjao to ime niti je iko vjerovao u njega. Ista je stvar i sa Isusom. Ali, opet ti kazem, tada su vjerovali u Odina, Zeusa, Ra, Halvalu, Posejdona, Manitua, i ko zna koje sve ne "bogove". Danas...ni jednog od njih vise "nema". Ti meni objasni - zasto?
salko_dinamitas

#1475 Re: Hajmo malo o religijama..

belfy wrote: a kako ti znas za genom ili to da "materije nema"? jel to negdje u svetoj knjizi pise? odakle ti na internetu, na forumu i jos sa, kao, nekim znanjem? jesi i njega samo iz svetih spisa uzimao?
Ovo je već ustaljena praksa da se ljudi koji vjeruju u Boga imaju automatski smatrati za pećinske ljude. Svaka daljnja rasprava je osuđena na propast, jer si automatski pripisao neznanje bilo kome ko ne misli kao ti.
Nauka je ipak svima dostupna stvar koja se bavi izučavanjem činjenica. Samo to. Ali je nauka ispolitizovana u korist ateizma. Pa ljudi tako govore gluposti, upravo kao ti.
ja bih rekao da tu negdje ima nauke i na koju si naisao, samo mi nije jasno kako je onda negiras... i nauka nikada i nigdje nije rekla "nemoj ba bit' "seljak" pa pitat' tak'e gluposti", nego to upravo svete knjige rade.
Nije rekla nauka, nego kako već rekoh, politika koja se primjenjuje u svijetu, po ovom pitanju, ili bolje rečeno "demagogija".
recimo, smijes li se ti zapitati sta je bila ideja boga kada je ovo sve "stvarao"?
Glupo mi je ovo. Normalno da smijem, ali iz svoje pozicije, ne iz Božije. Ne zato što ne smijem, nego zbog toga što o tome ne mogu ništa dokučiti.
kada se pitas otkud pojam "Bog" evo ti i jedno interesantnije zapazanje: "mozak je sam sebi dao ime."
Možda. :)
Post Reply