Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Ateista

#101 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

arzuhal wrote:@Compact

U ajetu Inne-d-dine 'indellahi-l-islam nema riječi priznata To je apsolutno suvišno i pogrešno jer ostavlja vrata za neke bespotrebne rasprave. Dakle, jasna prevod je Zaista je vjera kod Allaha - islam.
Mislim da tako jos vise otvara vrata raspravama. Ako bi bilo "jedina priznata", to bi znacilo da ne ostavlja mogucnost ni za kakvu drugu, dok "Zaista je vjera kod Allaha - islam" ostavlja mogucnost da je jos neka, jer se to odnosi na islam, ali nicim ne iskljucuje mogucnost jos neke.

To bi bilo moje zapazanje.
BHF_Manijak

#102 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

@Ateista,nije Compact nikoga pozivao nit nametao misljenje,vec je samo dao odgovor kolegici Ljubav_aha! :wink: koja je pitala "a gdje to pise da je islam jedina priznata vjera kod Allaha sawt!
ljubav_aha

#103 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ljubav_aha »

Compact wrote:
ljubav_aha wrote:
skolarac wrote:Jedina ispravna vjera kod Boga je Islam,pa to je On objavio u Ku'ranu.Covjek je ovde na ovom dunjaluku poslan da bi ga Bog iskusao raznim zivotnim situacijama,i u dobru i u zlu,i On kaze da ga covjek spozna,da vjeruje u Njega,da radi dobra djela i da ce biti spasen i na ovom i na buducem svijetu.On je Objave slao u razlicitom vremenskom razdoblju,samo sto su prijasnje Objave brisalo se i dopisivalo sta je se htjelo,pa tako ova zadnja Objava(Ku'ran)do danjasnjeg dana ostala je zasticena od bilo kakvih devijacija.Sve ovo ti lijepo pise u Ku'ranu,mozes da pogledas.
skolarac,gdje konkretno pise u Kur'an :?:

Image
“A onaj ko želi neku drugu vjeru osim islama, nece mu biti primljena, i on ce na onom svijetu nastradati” (“Ali Imran”, 85).

Image
"...Kod Allaha je jedino priznata vjera islam" (Ali 'Imran,19)

Image
"...Danas sam vam usavrsio vjeru i blagodat Svoju upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera." (El-Maide, 3)

"Ova vasa vjera - jedina je prava vjera, a Ja sam - vas Gospodar, zato se samo meni klanjajte." (El-Enbija',92)
hvala,znaci prethodne religije nemaju istu "vrijednost " kao Islam,i stoga, kompletno cojvecanstvo treba preci na Islam :!: :?:
Compact

#104 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Compact »

@aha, Tako je!

@arzuhal dobro bi bilo da pročitaš cijeli moj post! ;-)

“A onaj ko želi neku drugu vjeru osim islama, nece mu biti primljena, i on ce na onom svijetu nastradati” (“Ali Imran”, 85).

Nadam se da ovaj ajet zatvara sve te rasprave o kojima govoriš! ;-)
Compact

#105 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Compact »

I još nešto! Nema "spasenja" (kako kažu kršćani) izvan islama! :)

Ja ništa ne namećem, čak mi je to zabranjeno, već samo kažem ono što drugi neće, a dobro znaju! Valjda vole filozofirati! :D

Svako sebi, a kada umremo vidjećemo jesmo li bili u pravu ili nismo! Evo npr. ja sam spreman poginuti za svoje vjerovanje, a ti ateista?
HAVANA

#106 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by HAVANA »

Mogu l ja :roll:
Nisam,dje ću bolan ginut?Ošta mi je to. :D
arzuhal

#107 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

Compact wrote:@aha, Tako je!

@arzuhal dobro bi bilo da pročitaš cijeli moj post! ;-)

Nadam se da ovaj ajet zatvara sve te rasprave o kojima govoriš! ;-)
Pročitao sam cijeli. I znam te ajete veoma dobro. Zato i kažem. Ne tebi već radi drugih: u navedenom ajetu nema riječi priznata (u arapskom tekstu). Dakle, nisu nake religije nastajale vremenom, takmičeći se, a onda Allah odlučio da među njima prizna islam kao najbolju religiju.
Islam je oduvijek bio vjera kod Allaha. I u vrijeme Mojsija, i u vrijeme Davida i Solomona, i u vrijeme Isusa, i u vrijeme Muhammeda, alejhimu-selam, i tako će biti do Sudnjeg dana.
Ono o čemu NIKAKO ne mogu da ni dvije-tri misli prometnu neki forumaši je terminologija islam, iman, musliman, pa misle da su to tek nazivi, jezikoslovlje, terminologija još jedne religijske skupine. Dakle, šta ja treba da uradim da imam zaista dobar razgovor? Pa da nađem ljude poput fra Marka Oršolića koji potpuno razumiju ovo o čemu pričam, koji jednom reče:"Obzirom da musliman znači predan Bogu i ja za sebe mogu reći da sam musliman! :D
Al' da ne kuhamo. Allahimanet ;-)
frla

#108 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by frla »

Vrlo je jednostavno svi poslanici su bilo obicni ljudi koji su isto govorili i pozivali ljude da vjeruju u jednog Boga uzvisenog.
Najljepsa

#109 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

Sad mi se nametnulo jedno pitanje ,ne znam da li da otvaram novu temu ili da li da ovdje nastavim..
uglavnom..pitam se da li i u jednoj od tih svetih knjiga pise o tome kako ljudi mogu duze da zive na ovom svijetu..Da li pisu o tome kako ljudi mogu da si nadju lijek za razne bolesti isl..Sjetih se kad sam citala Kremansko prorocanstvo (Tarabice)..tamo je MItar rekao da ce mnogi ljudi umirati od bolesti a nece znati da se lijek nalazi svuda oko njih i u njima samima..
E da li tako nesto ima u svetim knjigama..
Pa je pisao tj opisao TV, rekao da ce biti kutija koja ce moci da prilkazuje stvari koje ce biti daleko od njih ili tako nesto ,a onda je zanimljivo rekao vezano za TV…rekao je da ce biti tako blizu meni ovako mrtvome ,ali me nece moci vidjeti…
Sto ja tumacim..raznim frekvencijama ,ako ste primjetili da kamera ima mnogo izostrenije oko nego sto je covjecije...
Jednom kada sam snimala nesto kamerom po kuci ,uzela sam daljinski i stisala TV..Zrake koje su isle iz daljinskog prema TV koje obicnim okom ne vidimo su zabiljezene na kameri kao zelena laserska zraka.

Dakle , da li svete knjige imaju tako neke savjete za zdrav, dug i sretan zivot, ili neka predskazanja ili sve samo vezano za zagrabni zivot i naredbe kako se mora vjerovati u jednoga boga i ako se ne vjeruje da ce se zavrsiti u paklu.
Najljepsa

#110 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

citala sam na nekoj temi dole, kako je Bog stvorio da se voda ne mijesa..ali to svi mi vidimo , meni nista ne znaci to nabrajanje sta je sve Bog stvorio...sto neko rekao mogli bismo do sutra da nabrajamo sta je sve covjek stvorio, pa sta ...nego ima li u tim knjigama nesto sto nam moze pomoci ovdje na svijetu...

Neko je na nekoj temi prije pisao kako su pcele i med pomenuti u Kuranu ja mislim i da se opisuje njihova upotreba kod covjeka ..Tako nesto je za mene recimo vrijedno paznje u tim knjigama i voljela bih kada bi se neki citati takvih stvari ostavili mozda ovdje na ovoj temi.
Borg-Resistence is FUTILE

#111 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Borg-Resistence is FUTILE »

BHF_Manijak wrote:Ali cekaj malo.....slate su knjige,jedna za drugm,u razlicitim vrmenskim periodima,ISTOG SADRZAJA samo razlicitim ljudima,Indzil Isau,Tevrat Musau itd,eh sad te knjige kako Kur`an su poslane s istim ciljem kao i zadnja objava Kur`an,dakle da budu objava tom narodu i Kur`an kaze da su bile iste poruke kao i sam Kur`an,i na kraju dolazi Kur`an kao pecat objava ostalih!eh sad,nije Bog a vise vjera,ono da je slao razlicite objave i da su sve kontradiktorne jedna drugoj,vec su ljudi ti,oji su izmjenili objave,(gledaj Krcani i Biblija)i od toga nastaju razlicite religije....u tom smislu se misli "vise vjera",a ne da su one od Allaha poslane kako bi smutnja bile pa da eto vjernici nabasaju na pravu.....
Za ovakvu bi izjavu trebao imati više nego samo navode iz Qur'ana.
A koliko je meni poznato sam Qur'an ne govori o izmjeni teksta ni Tore a ni Biblije, nego o namjernom izvrtanju "usmenog" učenja Jevreja.
Osim toga, na osnovu ovako generalne izjave bi bio dovoljan samo jedan .... recimo arheološki ili dokaz antičke ili drevne književnosti da se ta tvrdnja pobije, iako sama izjava ima korijen u Qur'anu. Zar ne?

Izjava jednog recimo Tacita (prvi vijek), Svetonija(glavni tajnik cara Hadrijana 117-138 AD), ili Josipa Flavija(37-100 AD), koji su bili nekrščanski istoričari tog vremena (čije dokumente imamo u posjedu) a koji bilježe određene stvari iz života tog vremena.

-Tacit: ".... koje je narod zvao krščanima. Kristus, iz čijeg su imena vukli svoje porijeklo, pretrpio je žestoku kaznu tokom vladavine Tiberija, iz ruku upravitelja Poncija Pilata, ......" (Tacit - A, 15:44)

-Svetonije (Potvrđuje izvještaj iz dijela Apost. 18:2 o istjerivanju Židova iz Rima ) " ...Kako su Židovi stalno stvarali gužvu na potijecanje na Kresta, bili su istjerani iz Rima...." (Svetonije - Life of Claudius, 25,4)
Itd.

Ima toga još za one koji žele da malo traže i da razumiju.
MoHiKaNaC

#112 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by MoHiKaNaC »

Najljepsa wrote:Sad mi se nametnulo jedno pitanje ,ne znam da li da otvaram novu temu ili da li da ovdje nastavim..
uglavnom..pitam se da li i u jednoj od tih svetih knjiga pise o tome kako ljudi mogu duze da zive na ovom svijetu..Da li pisu o tome kako ljudi mogu da si nadju lijek za razne bolesti isl..Sjetih se kad sam citala Kremansko prorocanstvo (Tarabice)..tamo je MItar rekao da ce mnogi ljudi umirati od bolesti a nece znati da se lijek nalazi svuda oko njih i u njima samima..
E da li tako nesto ima u svetim knjigama..
Pa je pisao tj opisao TV, rekao da ce biti kutija koja ce moci da prilkazuje stvari koje ce biti daleko od njih ili tako nesto ,a onda je zanimljivo rekao vezano za TV…rekao je da ce biti tako blizu meni ovako mrtvome ,ali me nece moci vidjeti…
Sto ja tumacim..raznim frekvencijama ,ako ste primjetili da kamera ima mnogo izostrenije oko nego sto je covjecije...
Jednom kada sam snimala nesto kamerom po kuci ,uzela sam daljinski i stisala TV..Zrake koje su isle iz daljinskog prema TV koje obicnim okom ne vidimo su zabiljezene na kameri kao zelena laserska zraka.

Dakle , da li svete knjige imaju tako neke savjete za zdrav, dug i sretan zivot, ili neka predskazanja ili sve samo vezano za zagrabni zivot i naredbe kako se mora vjerovati u jednoga boga i ako se ne vjeruje da ce se zavrsiti u paklu.
Pa nisu svete knjige pisane u stilu uputstva za koristenje ves masine...
Najljepsa

#113 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

svete knjige treba da pisu o tajnama o necemu sto mi ljudi svojim ocima ne mozemo da vidimo a nesto sto nam moze pomoci da lakse i bolje shvatimo ovaj svijet...a ne da nam pise o onome sto i sami vidimo a bez objasnjenja ili jos gore o necemu za sta mi imamo objasnjenje a predstavlja se kao cudo..
Dakle sveta knjiga bi trebala da objasnjava cuda a ne da obicne stvari koje su u danjasnje vrijeme objasnjiva predstavlja kao cuda.
donBeton

#114 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by donBeton »

Postoji jedna stvar koja je odgovor na tolika pitanja i tolike teme na ovom forumu.

Pripadnost religiji nije obavezna u modernom društvu.
Što bi značilo da ta majka i kćerka dobrovoljno gledaju sliku (iako si dosta neprecizan) i da se taj sveštenik svjesno odriče porodice.
Religija isključuje takve vrste "promjena" i prilagodbi. Ko voli, nek izvoli, i gotova priča.
black

#115 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by black »

....

- Religija?
- Moderan nadomjestak vjere.
- Vi ste jedan skeptik.
- Nikada! Skepticizam je početak vjere.
- Šta ste vi?
- Definisati znači ograničiti...

Oscar Wilde „ Slika Doriana Graya“

;-)
Najljepsa

#116 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

donBeton wrote:Postoji jedna stvar koja je odgovor na tolika pitanja i tolike teme na ovom forumu.

Pripadnost religiji nije obavezna u modernom društvu.
Što bi značilo da ta majka i kćerka dobrovoljno gledaju sliku (iako si dosta neprecizan) i da se taj sveštenik svjesno odriče porodice.
Religija isključuje takve vrste "promjena" i prilagodbi. Ko voli, nek izvoli, i gotova priča.
Koliko one 'dobrovoljno 'gledaju tu sliku to je pitanje, pogotovo u zemljama kao sto su Iran ,Avganistan i sl.
arzuhal

#117 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

još jednom :)

Ateista

#118 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

BHF_Manijak wrote:@Ateista,nije Compact nikoga pozivao nit nametao misljenje,vec je samo dao odgovor kolegici Ljubav_aha! :wink: koja je pitala "a gdje to pise da je islam jedina priznata vjera kod Allaha sawt!
Nisam ni rekao da jeste, samo sam dao svoje zapazanje da ovaj drugi prevod daje jos vise prostora za slobodno tumacenje nego prvi, a koji je tacan, u to ne ulazim.
Ateista

#119 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

Compact wrote:I još nešto! Nema "spasenja" (kako kažu kršćani) izvan islama! :)

Ja ništa ne namećem, čak mi je to zabranjeno, već samo kažem ono što drugi neće, a dobro znaju! Valjda vole filozofirati! :D

Svako sebi, a kada umremo vidjećemo jesmo li bili u pravu ili nismo! Evo npr. ja sam spreman poginuti za svoje vjerovanje, a ti ateista?
Pa samim tim sto sam ateista, znaci da nisam vjernik i da ne mogu poginuti za svoje vjerovanje. :D
Postoje ideologije koje postujem i ljudi koje postujem, ali ne postoji ni jedna ideologija za koju bih dao svoj zivot, ne znam zasto bih. Posto mislim da je ovaj zivot sve sto imam, nastojim da ga iskoristim i prozivim, ne da ginem zbog bilo cega.
Najljepsa

#120 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

Ali da je religija dobrovoljna u vecini zemalja to je tacno i to je hvala Bogu dobro:)
Ateista

#121 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

Najljepsa wrote:citala sam na nekoj temi dole, kako je Bog stvorio da se voda ne mijesa..ali to svi mi vidimo , meni nista ne znaci to nabrajanje sta je sve Bog stvorio...sto neko rekao mogli bismo do sutra da nabrajamo sta je sve covjek stvorio, pa sta ...nego ima li u tim knjigama nesto sto nam moze pomoci ovdje na svijetu...

Neko je na nekoj temi prije pisao kako su pcele i med pomenuti u Kuranu ja mislim i da se opisuje njihova upotreba kod covjeka ..Tako nesto je za mene recimo vrijedno paznje u tim knjigama i voljela bih kada bi se neki citati takvih stvari ostavili mozda ovdje na ovoj temi.
Ja sam cuo da istocnjackie religije kao budizam i slicne imaju puno vise konkretnih stvari i savjeta vezanih za covjeka, koje mu pomazu u konkretnim zivotnim stvarima, za razliku od ove tri vodece koje se po mom misljenju vise svode na zaplasivanje i kontrolu. Tako sam cuo, ne mogu tvrditi 100%.
Najljepsa

#122 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Najljepsa »

Ukriscanstvu je dati svoj zivot tj ubiti se je smrtni grijeh..noprostiv, au Islamu je ok dati zivot ili ubiti se za vjeru..Negdje nesto ne stima..tj Bog/Alah kad je pisao svete knjiga bas ga je smuckao.
arzuhal

#124 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

Najljepsa wrote:Ukriscanstvu je dati svoj zivot tj ubiti se je smrtni grijeh..noprostiv, au Islamu je ok dati zivot ili ubiti se za vjeru..Negdje nesto ne stima..tj Bog/Alah kad je pisao svete knjiga bas ga je smuckao.
Jes to ti zonbirile?
arzuhal

#125 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

arzuhal wrote:
Najljepsa wrote:Ukriscanstvu je dati svoj zivot tj ubiti se je smrtni grijeh..noprostiv, au Islamu je ok dati zivot ili ubiti se za vjeru..Negdje nesto ne stima..tj Bog/Alah kad je pisao svete knjiga bas ga je smuckao.
Jes to ti zonbirile?
Ne, ne može bit zonbirile. On je, koliki god bio kritičar religijskih institucija, ipak imao neku granicu u priči prema vjerskim svetinjama miliona ljudi...
Post Reply