BHF_Manijak wrote:Ali cekaj malo.....slate su knjige,jedna za drugm,u razlicitim vrmenskim periodima,ISTOG SADRZAJA samo razlicitim ljudima,Indzil Isau,Tevrat Musau itd,eh sad te knjige kako Kur`an su poslane s istim ciljem kao i zadnja objava Kur`an,dakle da budu objava tom narodu i Kur`an kaze da su bile iste poruke kao i sam Kur`an,i na kraju dolazi Kur`an kao pecat objava ostalih!eh sad,nije Bog a vise vjera,ono da je slao razlicite objave i da su sve kontradiktorne jedna drugoj,vec su ljudi ti,oji su izmjenili objave,(gledaj Krcani i Biblija)i od toga nastaju razlicite religije....u tom smislu se misli "vise vjera",a ne da su one od Allaha poslane kako bi smutnja bile pa da eto vjernici nabasaju na pravu.....
Za ovakvu bi izjavu trebao imati više nego samo navode iz Qur'ana.
A koliko je meni poznato sam Qur'an ne govori o izmjeni teksta ni Tore a ni Biblije, nego o namjernom izvrtanju "usmenog" učenja Jevreja.
Osim toga, na osnovu ovako generalne izjave bi bio dovoljan samo jedan .... recimo arheološki ili dokaz antičke ili drevne književnosti da se ta tvrdnja pobije, iako sama izjava ima korijen u Qur'anu. Zar ne?
Izjava jednog recimo Tacita (prvi vijek), Svetonija(glavni tajnik cara Hadrijana 117-138 AD), ili Josipa Flavija(37-100 AD), koji su bili nekrščanski istoričari tog vremena (čije dokumente imamo u posjedu) a koji bilježe određene stvari iz života tog vremena.
-Tacit: ".... koje je narod zvao krščanima.
Kristus, iz čijeg su imena vukli svoje porijeklo, pretrpio je žestoku kaznu tokom vladavine Tiberija, iz ruku upravitelja Poncija Pilata, ......" (Tacit - A, 15:44)
-Svetonije (Potvrđuje izvještaj iz dijela Apost. 18:2 o istjerivanju Židova iz Rima ) " ...Kako su Židovi stalno stvarali gužvu na potijecanje na Kresta, bili su istjerani iz Rima...." (Svetonije - Life of Claudius, 25,4)
Itd.
Ima toga još za one koji žele da malo traže i da razumiju.