Hajmo malo o ovome....
- Hantraga
BiH muslimani su uvjek bili za to da se odreknu "bosnjastva" i da se integruisu u bosance...
Medjutim BiH katolici i pravoslavci su rastom nacionalizma u svojim maticama obrgrlili svoje maticne nacionalnosti...
Tako da se u Bosni krajam osamdesetih i pocetkom devedesetih pojavljuje da u BiH imamo Hrvate, Srbe i Bosance...
Zasto onda BiH muslimani nebi dosli nacionalne svijesti i dobili pravo na svojuj bosnjacku naciju, kad vec druge dvije grupe naroda obgrljavaju svoje...
Bosnjacka nacija daje muslimanima podrucja BiH bar neku garanciju da u slucaju podjele BiH oni ipak imaju pravo na neki dio svoje teritorije...
Sto bi u slucaju da nema bosnjacke nacije, Bosna mogla da se podjeli na dva dijela, i muslimani bi bili manjina i nebi dobili pravo na svoj samostalni teritorij...
kao sto su manjina U RS trenutno...
Medjutim BiH katolici i pravoslavci su rastom nacionalizma u svojim maticama obrgrlili svoje maticne nacionalnosti...
Tako da se u Bosni krajam osamdesetih i pocetkom devedesetih pojavljuje da u BiH imamo Hrvate, Srbe i Bosance...
Zasto onda BiH muslimani nebi dosli nacionalne svijesti i dobili pravo na svojuj bosnjacku naciju, kad vec druge dvije grupe naroda obgrljavaju svoje...
Bosnjacka nacija daje muslimanima podrucja BiH bar neku garanciju da u slucaju podjele BiH oni ipak imaju pravo na neki dio svoje teritorije...
Sto bi u slucaju da nema bosnjacke nacije, Bosna mogla da se podjeli na dva dijela, i muslimani bi bili manjina i nebi dobili pravo na svoj samostalni teritorij...
-
Vozdra_123
ne lupaj majke ticyprus wrote:
Vezano za vaše razmišljanje o Bošnjacima i Bosancima. Moje mišljenje je da Srbi i Hrvati se ne žele deklarirati kao Bosanci, upravoiz razloga što neki od Bošnjaka Muslimana (neki svjesno, neki nesvjesno) stavlja znak = između Bošnjaka i Bosanca.
ako je ovo jedan od razloga on je zadnji na listi
-
MystiC
Izvini Hantraga, ali tvoji stavovi su mi krajnje smijesni. Vjerovatno ni ti ne smatras moje izjave nekakvom ambrozijom, no ja cu ipak pokusati tebe da negiram...
Kazes da ne postoji nacija bosanac, jer bi se isto tako moglo reci balkanac? A zasto molim te ne bi mogla postojati ta nacija, kad i drzava postoji? Drzava nam se zove Bosna i Hercegovina, koja je bila savezna republika u Jugi, bas kao i sve druge republike. Mislim, nije bila nekog podredjenog statusa u odnosu na druge drzave. Dakle, zasto ne bi postojala nacija bosanac, kad imamo drzavu. Postoji i Hrvatska u kojoj zive hrvati, Srbija u kojoj zive srbi....pa sto onda ne i BiH i bosanci-hercegovci?
Onda druga stvar, vezana za komentar od Liske....ta vjecita rasprava kako u BiH zive BiH-hrvati, BiH-srbi i bosnjaci....eh pa izvinuces, hrvati i srbi isto tako zive i u njemackoj ili USA, pa se tamo nazivaju Amerima ili Njemcima. Ne do im Bog da se ne izjasne tako. Ovo naravno vrijedi za one koji preuzmu to drzavljanstvo. Kako onda da u medjunarodno priznatoj drzavi BiH oni mogu da se nazivaju drukcije, iako su rodjeni u BiH. Ja smatram da, ukoliko nisi imigrirao u neku drzavu (dakle, ako si rodjen u toj drzavi), onda si naravno i drzavljanin te drzave. Znam npr da u Njemackoj vazi, kad bih ja kao stranac zivio gore sa svojom zenom i dobio dijete - to nase dijete bi bilo njemac, iako smo mi auslenderi!!!
Prema tome Liska, srbi u Hrvatskoj jesu srbi, ukoliko su doselili na te prostore. Isto to vazi i za bosnjake u Sandzaku. Al vala, ako si rodjen u srbiji, a musliman si po vjeri onda to valjda nema veze s tim da si ipak srbin. Zasto ti Liska poistovjecujes naciju i religiju? Zasto ne bi moglo biti muslimana u srbiji, ili pak pravoslavaca u Hrvatskoj? Ti kazes srbin u Hrvatskoj nije hrvat? Pa jeste hrvat (ako je rodjen tu), a to nema veze ako je pravoslavac. ili ti to nekako impliciras?
Ne mogu se opametit od ovoga...
Kazes da ne postoji nacija bosanac, jer bi se isto tako moglo reci balkanac? A zasto molim te ne bi mogla postojati ta nacija, kad i drzava postoji? Drzava nam se zove Bosna i Hercegovina, koja je bila savezna republika u Jugi, bas kao i sve druge republike. Mislim, nije bila nekog podredjenog statusa u odnosu na druge drzave. Dakle, zasto ne bi postojala nacija bosanac, kad imamo drzavu. Postoji i Hrvatska u kojoj zive hrvati, Srbija u kojoj zive srbi....pa sto onda ne i BiH i bosanci-hercegovci?
Onda druga stvar, vezana za komentar od Liske....ta vjecita rasprava kako u BiH zive BiH-hrvati, BiH-srbi i bosnjaci....eh pa izvinuces, hrvati i srbi isto tako zive i u njemackoj ili USA, pa se tamo nazivaju Amerima ili Njemcima. Ne do im Bog da se ne izjasne tako. Ovo naravno vrijedi za one koji preuzmu to drzavljanstvo. Kako onda da u medjunarodno priznatoj drzavi BiH oni mogu da se nazivaju drukcije, iako su rodjeni u BiH. Ja smatram da, ukoliko nisi imigrirao u neku drzavu (dakle, ako si rodjen u toj drzavi), onda si naravno i drzavljanin te drzave. Znam npr da u Njemackoj vazi, kad bih ja kao stranac zivio gore sa svojom zenom i dobio dijete - to nase dijete bi bilo njemac, iako smo mi auslenderi!!!
Prema tome Liska, srbi u Hrvatskoj jesu srbi, ukoliko su doselili na te prostore. Isto to vazi i za bosnjake u Sandzaku. Al vala, ako si rodjen u srbiji, a musliman si po vjeri onda to valjda nema veze s tim da si ipak srbin. Zasto ti Liska poistovjecujes naciju i religiju? Zasto ne bi moglo biti muslimana u srbiji, ili pak pravoslavaca u Hrvatskoj? Ti kazes srbin u Hrvatskoj nije hrvat? Pa jeste hrvat (ako je rodjen tu), a to nema veze ako je pravoslavac. ili ti to nekako impliciras?
-
dzanum
ma nema zbunjbe . treba samo uvesti bosance u ustav i sve ce biti ok. nego i mene more takva razmisljanja i onda jednom tako citajuci jergovica u danima nadodjem na rjesenje. parafraziram njegove rijeci: za bosnu se uvijek govorilo da je jugoslavija u malom, a nikad niko nije smio reci za jugoslaviju da je velika bosna.uvjek dobar gost wrote:Ja jesam i osjećam se Bosancem, vlast mi ne da da se tako izjašnjavam...
Sad je pitanje zašto i kako ili kome to odgovara....
Ne bih sad da brabonjam, pozivam se na istoriju ili šta već.. mislim na uticaje istoka i zapada koji su uvijek bili ljubomorni na dugu tradiciju naše države i same državnosti... pa su htjeli i voljeli da bosanaca nema, da nema hercegovaca....
No mi priglupi, lakovjerni i neobrazovani kakvi smo i danas jedva smo dočekali ...... e sad neka nam i ako se okrenemo danas oko sebe i vidimo šta nam je donijela il odnijela nacionalna osvješćenost... odnosno šta smo dobili a šta izgubili kad postali smo veliki S, H i B......
Jeli nam danas konačno dobro i jesmo li konačno došli na svoje....
I za kraj mislim da su zakazali intelektualci, profesori i svi učeni ljudi koji su suviše tihi... odnosno da su i oni popustili pod pritiskom neuke svjetine....
I mene je stid što mi ne daju da budem Bosanac... i zato sam ja po nacionalnosti Bosanac, a inače pripadam OSTALIMA... i osjećam se sve ugroženijim pod pritiskom SRBA, HRVATA i BOŠNJAKA... i zato im hvala....
fakat, ja jos nisam cula za termin velika bosna i hercegovina. i tu ja odlucim (po sistemu klin se klinom izbija) da postanem velikobosanski nacionalista
nesto se mislim, neko je postavio post o bunjevcima i njima je hrvatska maticna drzava. kojom logikom?! njima bi bih trebala biti maticna drzava...
i onim bosnjacima u turskoj, i onim iz 8 ofanzive po vojvodini naseljenim kozarcanima i sta ti ja znam. umjesto da bih brine o svojim gradjanima ili potomcima svojih gradjana ona ih ni ne vidi , i jos prepusta svoje sopstvene gradjane koji zive na njenom tlu nekakvim velikodrzavnim interesima, te tako hercegovci (koji iz hercegovine pomakli nisu) postadose nekakava hrvatska dijaspora. nidje logike....
eto, mislim da je to na tragu rjesenja nasih problema - da se odmah razumijemo - nisam za teritorijalne pretenzije prema drugim drzavama, samo human resources. ( a ima nas mashallah) mada ne bi bilo lose malo pokazati zube, tek da se (ne znam ko) prepadnu
ps. a vidio bi onda ucene glave i intelektualce kako bi se pomamili, cini mi se da nazalost velika vecina njih samo pali na ''grandiozne ideje''
- cyprus
Ja ponavljam: bio bih najsretniji kad ne bi bilo tako, ali pojam bosanca kao nacionalnost ili narodnost ne postoji, kao niti nema šanse da u skorije vrijeme postane.MystiC wrote:Izvini Hantraga, ali tvoji stavovi su mi krajnje smijesni. Vjerovatno ni ti ne smatras moje izjave nekakvom ambrozijom, no ja cu ipak pokusati tebe da negiram...
Pojam Bosanac i dalje se može samo vezat za pripadnost državi, kao i Švicarac, Belgijanac, Španac, Iračanin, Kinez, Ujedinjeni Arapski Emiraćanin (
A stvarno, zar nemislite da su SRBI, HRVATI, BOŠNJACI i CRNOGORCI gdje god da žive ustvari jedan te isti narod samo različite religije.
-
babo_Atif
Eto ja opet nikako ne volim da sudim (procjenjujem) covjeka po tome odakle dolazi. Jasno ja da nam podrucija u kojima zivimo daju odredjene osobine ali to nije niako presudna cinjenica po pitanju da li je neko, npr. za mog drustva ili ne.
Meni je, sto je vec neko spomenuo, naj bitnije da je taj neku u filozofiji zivota i shvatanju istog blizak nekim mojim razmisljanjima.
A sad dal´ se krsti, klanja ili nista od tog manje-vise.
Religija je i onako individualan pojam......
Meni je, sto je vec neko spomenuo, naj bitnije da je taj neku u filozofiji zivota i shvatanju istog blizak nekim mojim razmisljanjima.
A sad dal´ se krsti, klanja ili nista od tog manje-vise.
Religija je i onako individualan pojam......
- GandalfSivi
Ovo kako je neki dan St. Patrick's day bio, ja sam odlucio da se izjasnjavam kao Irac. Ionako zivim na Guinnessu, pa sto nebih.
- Hantraga
Svicarska je dobar primjer, jel ne postoji nacionalnost (narodnost) Svicarac...cyprus wrote:Ja ponavljam: bio bih najsretniji kad ne bi bilo tako, ali pojam bosanca kao nacionalnost ili narodnost ne postoji, kao niti nema šanse da u skorije vrijeme postane.MystiC wrote:Izvini Hantraga, ali tvoji stavovi su mi krajnje smijesni. Vjerovatno ni ti ne smatras moje izjave nekakvom ambrozijom, no ja cu ipak pokusati tebe da negiram...
Pojam Bosanac i dalje se može samo vezat za pripadnost državi, kao i Švicarac, Belgijanac, Španac, Iračanin, Kinez, Ujedinjeni Arapski Emiraćanin (), Meksikanac, Brazilac itd, itd.
A stvarno, zar nemislite da su SRBI, HRVATI, BOŠNJACI i CRNOGORCI gdje god da žive ustvari jedan te isti narod samo različite religije.
U Svicarskoj zive tri nacionalnosti, Italijani, Francuzi i Njemci...
Svi imaju jedno zajednicko drzavljanstvo Svicarsko...
NAravno da Njemac kad dodje u Bosnu nece se diciti svojom Njemackom nacionalnoscu, vec ce raci da je Svicarac... Jel je njemu drzavnost ispred nacionalnosti...
Kod nas je obratno, nacionalnost je bitnija od drzavnosti. Iz tog razloga se uvjek mjenja pomutnja kod nas...
Mi moramo da razgranicimo da Drzavnost, nacionalnost i vjera su tri razlicite stvari...
- cyprus
Mystic i Hantraga, 100% ste u pravu. I moja primarna ideja je da se pripadnost državi treba staviti ispred pripadnosti narodu (pročitajte moju misao negdje sa početka ove teme).MystiC wrote:nisi tu upravu jarane, ja zasigurno znam da se svicarci ne izjasnjavaju po tome da li su ustvari francuzi ili ne. Znam npr da kad dodju vamo kod mene u njemacku i mi ga pitamo odakle je on, a on na to odgovori "Ich bin Schweizer". 100% !!!
Pa, i ja se prvo osjećam kao Bosanac, zatim kao katolik, a tek onda kao Jugoslaven (što je moja nacionalnost).
Ali to što se svi trebamo najprije osjećat kao Bosanci, ne znači da se trebaju ukinut narodnosti. Naravno, ponavljam, narodnost ne smje bit ispred države. Ali, to je kod malo koga tako,kod nas. Kad ne bude, tek tada stvari mogu krenut naprijed.
I još nešto: tu ideju da smo svi Bosanci (koja je istinski dobra), nikako ne bi smjeli gurat bošnjački nacionalisti (Silajdžić i SDA) jer će to Hrvate i Srbe još više udaljavat od ove ideje.
- Hantraga
u tome i jeste poenta, svi trebamo da prvo budemo bosanci, pa onda ostalo srbi, bosnjaci ili hrvati...a za vjersku pripadnost, mislim da ne bi trebalo ni obracati paznju...liberal wrote:Ja se uvijek izjasnnjavam kao bosanac i srbin...i jel u tome problem?
Nedam nikom da mi nista kaze protiv bosne ali nedam nikom da mi kaze da nisam ni srbin?
Kad me neko pita sta si? ja kazem bosanac!!!
Kad me pita, pa dobro, a koje si nacionalnosti? e onda mu mogu otkriti da sam bosnjak...
No kod nas je nazalost obrnuto...
-
Regnum_Bosnae
vlado986 wrote:Evo malo pogleda iz Hrvatske. Ja kao osoba koja je rođena i živi u Zagrebu, gledam na to da su i katolici i pravoslavci i muslimani iz centralnog dijela BiH zapravo Bošnjaci. Međutim, katolici i pravoslavci, iz povijesnih razloga su se izjašnjavali kao Hrvati i Srbi. Mislim da treba ovdje napraviti razliku između takvih katolika i katolika Hrvata u Hercegovini (posušje, široki b. grude itd.). Oni jesu pravi Hrvati i katolici i oni nisu Bošnjaci, jer su se oni naselili u 7. st., kao i Hrvati u Dalmaciji. Međutim, današnju granicu u tom prostoru (dalmacija - hercegovina) odredila su Mlećanska osvajanja: Dalmaciju su osvojili (dijelom i prodali), a Hercegovinu su držali Turci i nisu je osvojili, a mnogi Hrvati u tom dijelu Hercegovine nisu se dali islamizirati.
Da bi danas neki Srbin ili Hrvat u BiH počeo izjašnjavati kao Bošnjak, treba proći 200 godina, a prvi korak je taj da Bošnjački (muslimanski) političari i javnost ne stavljaju znak jednakosti između Bošnjaka i muslimanske vjeroispovjedi.
Slazem se za ovo zadnje. To jest da bi se trebala brisati jednakost izmedju Bosnjak i musliman.
Prije su se vecina ljudi izjasnjavali kao bosnjaci bez obzira na religiju.
Naprimjer Ivan Franjo Jukic (katolik)
-
seiko22
- Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle
...odakle ti otac, odakle ti mater, odakle ti djed, odakle ti pradjed??liberal wrote:jok ti si_BosanaC wrote:Ti nisi Srbinliberal wrote:Ja se uvijek izjasnnjavam kao bosanac i srbin...i jel u tome problem?
Nedam nikom da mi nista kaze protiv bosne ali nedam nikom da mi kaze da nisam ni srbin?
Ako su dosli iz Srbije, ti mozes biti Srbin - ako su iz Bosne - ti bi treb'o biti Bosanac, pravoslavac!!
Sta mislis, sad o situaciji u Crnoj Gori?? Crnogorci traze uspostavu i priznanje svoje Crnogorske crkve!! Ogranak privrzen Srbiji, sa SPC na celu, im to negira !!
Sa tvoje tacke gledista, reci mi, jesu li oni Srbi?? Postoje li Crnogorci uopste??
,
- jeza u ledja
Kako vam se da ....
Ja sam Srbin!
- Nisi!
Ja sam Hrvat!
- Nisi, ja sam.
Ja sam Bosnjak!
- Nisi, ti si Musliman!
Ja sam Bosanac!
- Nisi, nema to...
Pa onda ponovo...
Vi ste pravoslavci!
- Nismo!
Oni su pickamaterina........
itd, itd....
Ja sam Srbin!
- Nisi!
Ja sam Hrvat!
- Nisi, ja sam.
Ja sam Bosnjak!
- Nisi, ti si Musliman!
Ja sam Bosanac!
- Nisi, nema to...
Pa onda ponovo...
Vi ste pravoslavci!
- Nismo!
itd, itd....
-
rashid
Ja sam po mjestu rodzenja bosanac, po mjestu boravka slovenac, nacionalno se deklarisem islamista, po vjeri sam musliman, po drustvu sam bosnjak,po kupovini sam konzumator(kupujem u konzumu), a po mjestu smrti rupetar, posto cu u rupi zavrsiti. Volim komplicirati stvari.cyprus wrote:Ja sam po mjestu rođenja Bosanac, nacionalno se deklariram kao Jugoslaven, a po vjeri sam katolik. Da li je to kakav problem?
P.S. Iako je 1.april, ne zajebavam se.
P.P.S. A i ne znam zašto bi te ko napado.
Sala na kraj ... ja sam samo BOSANAC!
- Fair Life
Jedan citat...jeza u ledja wrote:Kako vam se da ....![]()
Ja sam Srbin!
- Nisi!
Ja sam Hrvat!
- Nisi, ja sam.
Ja sam Bosnjak!
- Nisi, ti si Musliman!
Ja sam Bosanac!
- Nisi, nema to...
Pa onda ponovo...
Vi ste pravoslavci!
- Nismo!
itd, itd....
"...
Sve u svemu, narod je zahvaljujući novoj politici nadošao da je zapravo, i ne znajući, decenijama bio ugrožavan i izrabljivan od ostalih, "onih drugih". Ta "istorijska činjenica" iznošena je sa podjednakom količinom argumenata kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji, Sloveniji i drugim krajevima Juge. Ozbiljnost tog problema naročito je teško padala u Bosni, gdje su ti jadni narodi, "izrabljivani i ugrožavani od ostalih", bili izmješani kao sastojci kakve čorbe. Trenutak je, zapravo, bio došao da se pokažu zubi prije svega onima koji nikada nisu osjećali opasnost od svog susjeda. Tako je, iznenada, najveći od mogućih grijehova postalo nepripadanje "svome stadu". Čim su osvojili vlast i podijelili je po šavovima, novi su "demokrati", dali do znanja da po napredak zemlje nema ništa gore od onih glava kojima njihova nacionalnost ne piše na čelu.
..."
-
_BosanaC
Kad bih ja krenuo nabrajati odakle je ko dosao, od ovih mojihj koji bas i nisu domicilni, mozda bih i EU pasos uspio izganjati do sadaseiko22 wrote:...odakle ti otac, odakle ti mater, odakle ti djed, odakle ti pradjed??liberal wrote:jok ti si_BosanaC wrote: Ti nisi Srbin
Ako su dosli iz Srbije, ti mozes biti Srbin - ako su iz Bosne - ti bi treb'o biti Bosanac, pravoslavac!!
Sta mislis, sad o situaciji u Crnoj Gori?? Crnogorci traze uspostavu i priznanje svoje Crnogorske crkve!! Ogranak privrzen Srbiji, sa SPC na celu, im to negira !!
Sa tvoje tacke gledista, reci mi, jesu li oni Srbi?? Postoje li Crnogorci uopste??
,
-
Regnum_Bosnae
Hantraga wrote:BiH muslimani su uvjek bili za to da se odreknu "bosnjastva" i da se integruisu u bosance...
Ne bih bas rekao da su uvijek za integrisanje u bosance bili BiH muslimani, buduci da se termin Bosnjanin ili Bosnjak koristio puno duze i sto je mozda najvaznije bez obzira na religiju. Znaci nije diskriminirajuce. Volio bi da znam kako da se neko iz Hercegovine deklarise? Jer ako ima termin Bosanac valjda onda treba da postoji i Hercegovac. Posto nam najmanje trebaju jos neke podjele medju narodom smatram da je Bosnjak potpuno ispravan naziv. Slazes li se sa mnom?
-
Liska
Procitah kako netko napisa da se Hrvati i Srbi tako deklarisu od pocetka 80-tih godina. Smijesno, pa i ZAVNOBIH je govorio da postoje Srbi, Hrvati i Muslimani. Dakle, u cemu je sada stvar. Netko napisa kako je identitet drzave ispred nacionalnog. U redu, ali pitam onda tog je li on bio Jugosloven u SFRJ. Ako jeste bio Jugosloven, znaci li to da cemo sa svakim mijenjanjem drzave mi morati mijenjati nacionalni identitet. Jucer Jugosloven, danas Bosanac, tek tako i preko noci. Tko moze tako, neka izvoli. Mystic, najveci dio Hrvata u Njemackoj je i dan-danas s hrvatskom putovnicom a ako hoce njemacku moraju se odreci hrvatskog. Tek tada postaju Nijemci, a ne prije. S obzirom da gore imam nekoliko desetina rodjaka, mogu ti samo reci da su oni i dan-danas Hrvati na radu u Njemackoj. Hrvati u Americi su drugacija prica i oni su Amerikanci prije svega ali se smatraju i Hrvatima. Tko sam ja da im kazem da nije tako ako im vec i drzava priznaje to pravo i da su Amerikanci i da rade i lobiraju za Hrvatsku jer se osjecaju i Hrvatima. Sto se mene tice ja sam ti Hrvat, a nisam katolik, vise agnostik. A sve drugo sto pises, izvoli na teren pa reci Srbinu u Kninu, povratniku da on nije Srbin nego Hrvat. Ispade da ti bolje od samih ljudi znas tko su po nacionalnoj pripadnosti. Jedini je problem sto ta teorija ne korespondira s realnoscu vec jedno par stotina godina. Da su Srbi u Kninu Hrvati i da se tako osjecaju ne bi bilo bejala ni u II svjetskom ratu ni u ovom zadnjem. To ti vazi i za sve ostale. Da smo svi isti i jedno, ne bi ni ratovali jer smo jedan narod.
- Isabell
#50 Re: Hajmo malo o ovome....
MystiC wrote:Pozdrav svima,
znam da ce me mnogi sad sigurno napasti, kritikovati i sta ja znam sta vec sa mnom raditi, zato sto sam ovakvu temu zapoceo, ali me jednostavno zanima stav nekih ljudi. Da ipak jos naglasim, da ovime ne zelim nikoga uvrijedit, nego bas suprotno tome - zelim da razumijem ovu medjunacionalnu mrznju u BiH, koja je ustvari tako nepotrebna. Ali da konacno dodjem do poente.
Naime, malo sam se zabavljao temama na pincomu i vidio da se najcesce ljudi krenu "castit" svakakvim nazivima, ogradjuju se svojim nacijama i stajaznam. A meni sad nece u glavu sljedeca stvar: Raspravljao sam sa jednim tipom kako je on ustvari bosanac a ne hrvat. A on meni na to kaze - ja sam bosanac po mjestu rodjenja, hrvat po naciji a katolik po vjeri.
Na kraju je nekako konstatovao, s obzirom da je katolik, onda automatski mora biti i hrvat, jer pobogu - imaju istu kulturu i ista imena!!!!
Moje pitanje je sad, zasto ti ljudi koji su ustvari rodjeni u BiH, sebe ne smatraju bosancima nego se nazivaju hrvatima i srbima. To sto ima ime koje je cesto u hrvatskoj, i sto je katolik ne mora znacit automatski da on mora biti hrvat. Pa pobogu, mogu se i ja zvat Muhamed, biti musliman, a ne mora znaciti da sam Egipcanin! Ha ja!
A ne slazem se ni sa onom tackom da ima hrvatsku kulturu, jer kao prvo - ako u svojim recenicama dodaje rjecicu "ba", zivi na bosanski nacin itd ne moze biti hrvat. Valjda razumijete moju poentu! Uzrastao je u BiH, koja ima voju kulturu i jednostavno nije moguce da kaze da je uzrastao uz hrvatsku kulturu, jer se npr dalmacija i Bosna ne mogu uopste poredit. Ako pak smatra da je njegov stav potvrdjen time sto katkad zna okrenuti svinjski razanj - pa pobogu, to i njemci rade! Znaci isto tako bi mogao biti i njemac
Eh pa zelio bih da vidim stav cijenjenih hrvata na ovom forumu, te argumente s kojima mogu pobiti moje misljenje. jos jednom da kazem - nisam nikoga htio da vrijedjam, nego mi jednostavno nije jasno a zelio bih da razumijem. Respekt svima i hvala unaprijed na odgovoru!
Evo mislim se vec neko vrijeme da li da se ukljucim u ovu raspravu ili ne. Ali ipak ne mogu ostati ravnodusna na neke tvoje izjave.
Prije svega, da razjasnimo za pocetak, ja sam Hrvatica iz Bosne. I ne vidim zasto to nekome smeta, i zasto uporno potezete jednu te istu temu godinama kada se nista tu nece promijeniti. Toliko o tome.
A sto se tice toga da ti ako si musliman nisi odmah Egipcanin je smjesno poredjenje sa ovim. Da se ne bismo vracali u povijest i pricali o tome da su Hrvati u Bosni i u HR jedan narod. Sve to znas i ti a ipak potezes te teme. Ali na kraju krajeva ne kontam sto te to muci??? A sto se tice nekih kulturnih jednakosti i sl stvari, istina je da imamo malo slicnosti sa Dalmosima, jer se zivi na drugacijem podneblju ali su nam Slavonci identicni po svemu. Mozemo i u detalje ako zelis... No i to ti znas i bez mene.
I samo jedno pitanje, sto ti pobogu znaci ovo:
Ako pak smatra da je njegov stav potvrdjen time sto katkad zna okrenuti svinjski razanj - pa pobogu, to i njemci rade! Znaci isto tako bi mogao biti i njemac