znam da ce me mnogi sad sigurno napasti, kritikovati i sta ja znam sta vec sa mnom raditi, zato sto sam ovakvu temu zapoceo, ali me jednostavno zanima stav nekih ljudi. Da ipak jos naglasim, da ovime ne zelim nikoga uvrijedit, nego bas suprotno tome - zelim da razumijem ovu medjunacionalnu mrznju u BiH, koja je ustvari tako nepotrebna. Ali da konacno dodjem do poente.
Naime, malo sam se zabavljao temama na pincomu i vidio da se najcesce ljudi krenu "castit" svakakvim nazivima, ogradjuju se svojim nacijama i stajaznam. A meni sad nece u glavu sljedeca stvar: Raspravljao sam sa jednim tipom kako je on ustvari bosanac a ne hrvat. A on meni na to kaze - ja sam bosanac po mjestu rodjenja, hrvat po naciji a katolik po vjeri.
Na kraju je nekako konstatovao, s obzirom da je katolik, onda automatski mora biti i hrvat, jer pobogu - imaju istu kulturu i ista imena!!!!
Moje pitanje je sad, zasto ti ljudi koji su ustvari rodjeni u BiH, sebe ne smatraju bosancima nego se nazivaju hrvatima i srbima. To sto ima ime koje je cesto u hrvatskoj, i sto je katolik ne mora znacit automatski da on mora biti hrvat. Pa pobogu, mogu se i ja zvat Muhamed, biti musliman, a ne mora znaciti da sam Egipcanin! Ha ja!
A ne slazem se ni sa onom tackom da ima hrvatsku kulturu, jer kao prvo - ako u svojim recenicama dodaje rjecicu "ba", zivi na bosanski nacin itd ne moze biti hrvat. Valjda razumijete moju poentu! Uzrastao je u BiH, koja ima voju kulturu i jednostavno nije moguce da kaze da je uzrastao uz hrvatsku kulturu, jer se npr dalmacija i Bosna ne mogu uopste poredit. Ako pak smatra da je njegov stav potvrdjen time sto katkad zna okrenuti svinjski razanj - pa pobogu, to i njemci rade! Znaci isto tako bi mogao biti i njemac
Eh pa zelio bih da vidim stav cijenjenih hrvata na ovom forumu, te argumente s kojima mogu pobiti moje misljenje. jos jednom da kazem - nisam nikoga htio da vrijedjam, nego mi jednostavno nije jasno a zelio bih da razumijem. Respekt svima i hvala unaprijed na odgovoru!