Hajmo dati krv!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
LONGMAN

#251 Re: Hajmo dati krv!

Post by LONGMAN »

A kako to da ne vode evidenciju gore? Meni su znali koji mi je put kad sam zadnji put bila :roll: i jos su znali gdje sam davala, i sjecali me se (valjda sto sam padala u nesvijest :lol: )
Dr.Cuddy

#252 Re: Hajmo dati krv!

Post by Dr.Cuddy »

LONGMAN wrote:A kako to da ne vode evidenciju gore? Meni su znali koji mi je put kad sam zadnji put bila :roll: i jos su znali gdje sam davala, i sjecali me se (valjda sto sam padala u nesvijest :lol: )
(valjda sto sam padala u nesvijest :lol: )
to je to! :thumbup:
Zoya

#253 Re: Hajmo dati krv!

Post by Zoya »

Pitanje: Mogu li davati krv ako nemam dovoljno vitamina D u sebi? :-D
Crni pijjuun

#254 Re: Hajmo dati krv!

Post by Crni pijjuun »

I ja sam davala krv. Vec dva puta i imam knjizicu :)
Ali Bogami glava malo boli poslije :)
Zoya wrote:Pitanje: Mogu li davati krv ako nemam dovoljno vitamina D u sebi?
Oni to ispitaju cas u plavoj cas u crvenoj vodi :D
kolobok

#255 Re: Hajmo dati krv!

Post by kolobok »

HITNO POTREBNA KRVNA GRUPA O RH NEGATIVNA (0-) ZA NAŠEG SUGRAĐANINA KEŠKO MIRZADA, ROĐENOG 1993. GODINE. SVI SA NAVEDENOM KRVNOM GRUPOM MOLIMO DA SE ŠTO PRIJE JAVE NA TRANSFUZIOLOGIJU...
Ovo je kopija poruke od večeras sa podforuma humanitarne akcije. :(
kolobok

#256 Re: Hajmo dati krv!

Post by kolobok »

Mirzadu je iznenada dijagnosticiran neki oblik leukemije i potrebni su dobrovoljni davaoci krvi. Mirzad Kesko je '93-će godište i potrebna mu je krvna grupa 0 rh negativna. Mole se svi oni koji su u stanju da daruju krv da se jave od 08.30 na transfuziologiju, ili idućih dana, i da striktno naglase da se krv daruje za Mirzada. Darovaoci mogu biti i drugih krvnih grupa, tako da će oni tamo da zamjene za 0 neg.
flojd

#257 Re: Hajmo dati krv!

Post by flojd »

Prije 3 godine nisam uopšte znao koja sam krvna grupa. Pitao sam starce, ali ni oni nisu znali, niti znaju svoju krvnu grupu. Otišao sam na transfuziju i od tad sam 9 puta dao krv. Za 12 dana moći ću dati i 10. jubilarni put. Krvna grupa A (-)negativan. U Evropi je jako malo negativne krvne grupe, oko 15 % stanovništva, u Aziji i Africi skoro da i ne postoji negativan Rh faktor.

Ovdje u Banjaluci transfuzija je fenomenalna, odjel je simpa, vodi se evidencija, osoblje je toliko opušteno i uvijek se ispričamo i zezamo tokom tih 20ak minuta. Međutim, imam jednu zamjerku.

Uvijek mi daju upitnik da popunim. Sve odgovaram sa NE. Jeste li imali pirsing, NE. Jeste li putovali u inostranstvo, NE, Jeste li vadili zub, NE Da li ste ikad koristili drogu, NE ?!, Da li ste imali homoseksulne odnose, NE, Da li ste imali rizičan seks, NE ?!

Još uvijek je diskriminacija prema homićkoj populaciji. Ako je čovjek zdrav i ima dobru krv, nije važno koji spol preferira.

Zadnji put kad sam davao krv smo pričali o fenomenu direktne transfuzije, iz venu u venu. Dešavalo se tokom rata u izuzetno kritičnim situacijama da su doktori dozvoljavali transfuziju direktno, iz vene darivatelja u venu pacijenta. Kao u filmu Život je čudo. Naravno da to nije bila praksa i da je medicinski neprihvatljivo, ali je bilo nekoliko takvih slučajeva.

U Zagrebu je moguće dati krvnu plazmu i zato dobiti 150 kuna (nešto manje od 40 maraka) što ne zvuči loše. http://danas.net.hr/hrvatska/page/2011/ ... 67006.html
Moram vas razočarati. Primaju samo one sa RH dokumentima.

pozz svima i sretni praznici
Mr. Brightside

#258 Re: Hajmo dati krv!

Post by Mr. Brightside »

nisi u pravu, pitanja su na mjestu. ako malo bolje pogledas statistike vidjet ces koja seksualna orijentacija ima najvise problema sa spolno prenosivim(a i ostalim) bolestima :roll:
mariposa

#259 Re: Hajmo dati krv!

Post by mariposa »

Danas sam isla da darujem krv, prvi put i osjecaj je jako dobar :) Vidjeh na predhodnim stranicama da je neko napisao da se moze uzeti fotokopija krvnih nalaza, jer je oni navodno rade. Zanima me je li to stvarno tako, obzirom da mi niko nista danas nije spomenuo, a svakako bih voljela da imam uvid u svoju krvnu sliku?!
kolobok

#260 Re: Hajmo dati krv!

Post by kolobok »

S podforuma hum. akcije poruka od jučer:
Mene su jutros zvali sa transfuziologije, treba im krvi.
Ne znam koje im krvne grupe ne dostaje, nisam čula...iza sna sam bila. :oops: :oops:
Ja sam 0+.
Uglavnom....ko god ima voljan nek ode, svaka kap ja zauhar a nekome možete život spasiti.
Felidae

#261 Re: Hajmo dati krv!

Post by Felidae »

znam da sam vidjela negdje na ovoj temi, ali nemam vremena da sve citam....Gdje se vadi potvrda da si dobrovoljni davalac krvi? radi placanja odnosno neplacanja participacija...Hvala
Mr.Penguin

#262 Re: Hajmo dati krv!

Post by Mr.Penguin »

Placa li se ovdje krv? :D
alibaba_i_30_godina

#263 Re: Hajmo dati krv!

Post by alibaba_i_30_godina »

Felidae wrote:znam da sam vidjela negdje na ovoj temi, ali nemam vremena da sve citam....Gdje se vadi potvrda da si dobrovoljni davalac krvi? radi placanja odnosno neplacanja participacija...Hvala
Kakvih participacija? Vjerovatno se potvrda vadi gore u transfuziologiji.

btw. jucer me zvali da doniram krv, posto sam bio na poslu mislio sam da necu moci, ali eto, dodjose opet po mene i vratise me i svi sretni!
Felidae

#264 Re: Hajmo dati krv!

Post by Felidae »

ma participacija za kojekakve usluge, tipa UZ,RTG i sl. svi koji su u radnom odnosu su duzni to placati, ali ako imas potvrdu da si dobrovoljni davaoc, onda si oslobodjen.
alibaba_i_30_godina

#265 Re: Hajmo dati krv!

Post by alibaba_i_30_godina »

Felidae wrote:ma participacija za kojekakve usluge, tipa UZ,RTG i sl. svi koji su u radnom odnosu su duzni to placati, ali ako imas potvrdu da si dobrovoljni davaoc, onda si oslobodjen.
Nisam to znao ... hajd' ako saznas gdje se dobija ta potvrda napisi pa da odem i izvadim.
poznanik

#266 Re: Hajmo dati krv!

Post by poznanik »

Felidae wrote:ma participacija za kojekakve usluge, tipa UZ,RTG i sl. svi koji su u radnom odnosu su duzni to placati, ali ako imas potvrdu da si dobrovoljni davaoc, onda si oslobodjen.
Ko je nadležan za izdavanje potrda o dobrovoljnom davaocu krvi, u Sarajevu, npr.?
flojd

#267 Re: Hajmo dati krv!

Post by flojd »

Nosite knjižicu sa sobom i to je to. Ne treba vam potvrda, samo pokažeš knjižicu. Mislim da su oslobođeni plaćanja participacije samo dobrovoljni davaoci sa 10 i više davanja, ali u praksi dovoljno je da imaš i jedno.
Felidae

#268 Re: Hajmo dati krv!

Post by Felidae »

flojd wrote:Nosite knjižicu sa sobom i to je to. Ne treba vam potvrda, samo pokažeš knjižicu. Mislim da su oslobođeni plaćanja participacije samo dobrovoljni davaoci sa 10 i više davanja, ali u praksi dovoljno je da imaš i jedno.
nije dovoljno nositi knjizicu sa sobom, upravo zbog toga i pitam kako doci do potvrde.
Riddle

#269 Re: Hajmo dati krv!

Post by Riddle »

Recimo da redovno dajem krv. Jednom davno sam sa svojim razredom otisao da dam krv, i nakon toga nikad nisu prestali zvati. Nekoliko puta su cak poslali i auto da me pokupi iz grada. :D
kolobok

#270 Re: Hajmo dati krv!

Post by kolobok »

Apel za pomoć! Potrebni su donatori krvi grupa B- i 0- grupe za Dragojlu Davidović iz Tuzle koja je sinoć imala tešku operaciju. Trenutno se nalazi na aparatima i krvari dosta. Ako znate nekog ili ste ta grupa kontaktirajte Dragojlinog sina Igora na broj 065/059-917

http://gec.ba/pomozimo-dragojli-davidovic-darujmo-krv/
Mr.Penguin

#271 Re: Hajmo dati krv!

Post by Mr.Penguin »

azurna_obala wrote:Ne znam gdje da stavim ovo:

Hitno potrebna 0 krvna grupa RH negativna
Crveni križ Novi Grad
EVO GAA

062 385 216
holowey

#272 Re: Hajmo dati krv!

Post by holowey »

Mr.Penguin wrote:
azurna_obala wrote:Ne znam gdje da stavim ovo:

Hitno potrebna 0 krvna grupa RH negativna
Crveni križ Novi Grad
EVO GAA

062 385 216
nulta negativna, peh ili blagoslov?

i sam je imam, i nadam se da meni nikad nece zatrebati... cuo sam da iz novog grada traze nultu negativno za nekog djecaka, '90. godiste... mene su 31.1. zvali iz zavoda, isto nekome trebalo... ako ima jos ko sa nultom negativnom, sevap je, javite se, ja nazalost ne mogu tako brzo ponovo davati krv
Rosebud_

#273 Re: Hajmo dati krv!

Post by Rosebud_ »

I kod mene je isto nulta negativna, ali nema sanse da se probijem do Sarajeva. Nit mogu auta, nit autobusi :(
Pikaboo

#274 Re: Hajmo dati krv!

Post by Pikaboo »

Vrlo rado bi dala krv.Svi u kuci smo 0-,ali nema sanse da dodjemo do grada.
djetelina_

#275 Re: Hajmo dati krv!

Post by djetelina_ »

jel moze 0+?? :roll:
Post Reply