Hajmo dati krv!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
ema_

#226 Re: Hajmo dati krv!

Post by ema_ »

Ima nas najviše :D Danas baš čitam onaj opis osoba sa A+, nisu ni promašili puno :-D -
Mandolina

#227 Re: Hajmo dati krv!

Post by Mandolina »

Molila bih, ako neko zna da mi odgovori... Redovan sam davalac krvi unatrag par godina, nikad nisam imala nikakvih zdravstvenih problema. Krv sam dala zadnji put prije 3 sedmice.
Interesuje me da li i kako to moze utjecati na rezultate pretraga krvne slike i zeljeza? Radila sam te pretrage prije par dana i zeljezo mi je jako nisko, dok je sve ostalo normalno, znaci i Hb, Er itd. To me je bas zbunilo, ne mogu odmah do svoje doktorice da mi protumaci nalaze, pa ako neko zna...
Mr. Brightside

#228 Re: Hajmo dati krv!

Post by Mr. Brightside »

Mandolina wrote:Molila bih, ako neko zna da mi odgovori... Redovan sam davalac krvi unatrag par godina, nikad nisam imala nikakvih zdravstvenih problema. Krv sam dala zadnji put prije 3 sedmice.
Interesuje me da li i kako to moze utjecati na rezultate pretraga krvne slike i zeljeza? Radila sam te pretrage prije par dana i zeljezo mi je jako nisko, dok je sve ostalo normalno, znaci i Hb, Er itd. To me je bas zbunilo, ne mogu odmah do svoje doktorice da mi protumaci nalaze, pa ako neko zna...
po nekoj logici ne bi trebalo biti problema :roll:
alibaba_i_30_godina

#229 Re: Hajmo dati krv!

Post by alibaba_i_30_godina »

I ja sam takodjer vec nekoliko puta darovao krv, posljednji put nekad u augustu/septembru na njihov poziv. Popio sok i dobio one Milka keksice, to za CC je novo i mogu reci da je dobra ideja. :D

Inace, moja krvna grupa je 0+, dobra za sve osim mene! :D
ema_

#230 Re: Hajmo dati krv!

Post by ema_ »

NeyDan wrote:I ja sam takodjer vec nekoliko puta darovao krv, posljednji put nekad u augustu/septembru na njihov poziv. Popio sok i dobio one Milka keksice, to za CC je novo i mogu reci da je dobra ideja. :D

Taman opet vrijeme za laganini na transfuziologiju 8-) .
alibaba_i_30_godina

#231 Re: Hajmo dati krv!

ema_ wrote:
NeyDan wrote:I ja sam takodjer vec nekoliko puta darovao krv, posljednji put nekad u augustu/septembru na njihov poziv. Popio sok i dobio one Milka keksice, to za CC je novo i mogu reci da je dobra ideja. :D

Taman opet vrijeme za laganini na transfuziologiju 8-) .
Eh trenutno i meni imuni sistem nije u najboljem stanju, apetit mi je takodjer los tako da bih se sigurno onesvijestio da mi uzmi i 1ml krvi. :D

Za pohvaliti je osoblje koje radi gore, a bome nisu lose ni one kozne fotelje. :mrgreen:
ema_

#232 Re: Hajmo dati krv!

Post by ema_ »

Hjoj, meni bude neugodno kad su onoliko ljubazni :) .

A prijevoz je isto super, jednom kad me vozio kući, tip upalio rotaciona, nije mu se stajalo u redovima :lol: :lol:
glockov kolac

#233 Re: Hajmo dati krv!

Post by glockov kolac »

Ja dao krv prije par dana, dobio jadro keks, onaj bambi integralni keks, i sokiće... uglavnom, nikad bolji artikli da se popraviš poslije darivanja :thumbup:
alibaba_i_30_godina

#234 Re: Hajmo dati krv!

ema_ wrote:Hjoj, meni bude neugodno kad su onoliko ljubazni :) .

A prijevoz je isto super, jednom kad me vozio kući, tip upalio rotaciona, nije mu se stajalo u redovima :lol: :lol:
A to se desava zato sto nas narod nije navikao na ljubazno osoblje, nazalost.

Jos jedna dobra strana darivanja krvi jeste sto se ta ista krv analizira prije nego se da nekom, pa se na taj nacin mogu otkriti neke bolesti i javiti covjeku.
faca-ko-kaca

#235 Re: Hajmo dati krv!

Post by faca-ko-kaca »

redovno dajem krv (čak i trombocite) ali me nervira to što ne rade u dvije smjene da ljudi poslije posla mogu otići...sačekaju samo ako je neki pravo hitan slučaj...mislim da bi trebali imati neku dežurnu ekipu
Dr.Cuddy

#236 Re: Hajmo dati krv!

Post by Dr.Cuddy »

faca-ko-kaca wrote:redovno dajem krv (čak i trombocite) ali me nervira to što ne rade u dvije smjene da ljudi poslije posla mogu otići...sačekaju samo ako je neki pravo hitan slučaj...mislim da bi trebali imati neku dežurnu ekipu
slažem se. uvijek moram izaći s posla ili ići subotom ujutro!
dert

#237 Re: Hajmo dati krv!

Post by dert »

Dao sam krv 40x :D
I ako sam jedan zivot spasio srce mi je ovoliko :bih:
Fauja Singh

#238 Re: Hajmo dati krv!

Post by Fauja Singh »

Razmisljam i ja da pocnem davati krv ali me strah da se ne onesvijestim :-)
I jedno pitanje, da li je istina da ako pocnem redovno davati krv, recimo 4-5 puta svako 6 mjeseci, da li cu poslije MORATI davati stalno krv.
600

#239 Re: Hajmo dati krv!

Post by 600 »

stroga normala wrote:Razmisljam i ja da pocnem davati krv ali me strah da se ne onesvijestim :-)
I jedno pitanje, da li je istina da ako pocnem redovno davati krv, recimo 4-5 puta svako 6 mjeseci, da li cu poslije MORATI davati stalno krv.
To ti je neko bombu bacio,pusti to.To kazu da te prepadnu da ne dajes krv i ja sam se samo nasmijao kad su mi to rekli.Inace sam do sada dao 3x krv zadnji put u julu ove godine s toga pitanje.Jel mogu sam otici kod njih bez njihovog poziva da odem dati krv :?
ema_

#240 Re: Hajmo dati krv!

Post by ema_ »

600 wrote:
stroga normala wrote:Razmisljam i ja da pocnem davati krv ali me strah da se ne onesvijestim :-)
To ti je neko bombu bacio,pusti to.To kazu da te prepadnu da ne dajes krv i ja sam se samo nasmijao kad su mi to rekli.Inace sam do sada dao 3x krv zadnji put u julu ove godine s toga pitanje.Jel mogu sam otici kod njih bez njihovog poziva da odem dati krv :?

Naravno, to pogotovo vole :) .
alibaba_i_30_godina

#241 Re: Hajmo dati krv!

600 wrote:
To je cak i pozeljno, pogotovo ako si nulta krvna grupa, ili ona cijih zaliha trenutno nemaju dovoljno.
600

#242 Re: Hajmo dati krv!

Post by 600 »

NeyDan wrote:
600 wrote:
To je cak i pozeljno, pogotovo ako si nulta krvna grupa, ili ona cijih zaliha trenutno nemaju dovoljno.
B+ sam.Tih ima na izvoz :-)
poznanik

#243 Re: Hajmo dati krv!

Post by poznanik »

U tom periodu dozvoljena su ti samo dva darivanja.
Fauja Singh

#244 Re: Hajmo dati krv!

Post by Fauja Singh »

A znam, nego sam se pogresno izrazio.
Hocu reci da 2-3 godine redovno dajem krv, tj jednom u 6 mjeseci, da li bi nakon tog perioda imao obavezu da je stalno dajem?
Ja cuo kao organizam se navikne da nadoknadjuje krv i u slucaju da je vise ne dajem imao bi viska krvi.
Ali evo @600 rece da je to laz.
Mr.Penguin

#245 Re: Hajmo dati krv!

Post by Mr.Penguin »

koje je najmanje krvi u zalihama?
Dr.Cuddy

#246 Re: Hajmo dati krv!

Post by Dr.Cuddy »

Bio bi im sevap uraditi bazu podataka na transfuziologiji (nešto jednostavno) da znaju kad je ko dao krv i ko je 'odradio' pauzu od tri, odnosno četiri mjeseca i može opet davati krv. Mene redovno zovnu 2 mjeseca nakon davanja da dođem opet. Sreća vodim evidenciju u knjižici :roll:
suncica24

#247 Re: Hajmo dati krv!

Post by suncica24 »

Dr.Cuddy wrote:Bio bi im sevap uraditi bazu podataka na transfuziologiji (nešto jednostavno) da znaju kad je ko dao krv i ko je 'odradio' pauzu od tri, odnosno četiri mjeseca i može opet davati krv. Mene redovno zovnu 2 mjeseca nakon davanja da dođem opet. Sreća vodim evidenciju u knjižici :roll:
:thumbup:
Mene isto tako znaju zvati ni poslije mjesec od darivanja. A, usput, 10-ti put da dajem krv mi je vec neki 10-ti put (nit' evidencije kod njih, nit' evidencije kod mene ) :D
Dr.Cuddy

#248 Re: Hajmo dati krv!

Post by Dr.Cuddy »

suncica24 wrote:
Dr.Cuddy wrote:Bio bi im sevap uraditi bazu podataka na transfuziologiji (nešto jednostavno) da znaju kad je ko dao krv i ko je 'odradio' pauzu od tri, odnosno četiri mjeseca i može opet davati krv. Mene redovno zovnu 2 mjeseca nakon davanja da dođem opet. Sreća vodim evidenciju u knjižici :roll:
:thumbup:
Mene isto tako znaju zvati ni poslije mjesec od darivanja. A, usput, 10-ti put da dajem krv mi je vec neki 10-ti put (nit' evidencije kod njih, nit' evidencije kod mene ) :D
Ja im knjižicu uvijek dam da mi upišu jer kad bih ja pamtila ne bi to na dobro izašlo :lol: :lol: :lol:
saga

#249 Re: Hajmo dati krv!

Post by saga »

Ja sam bila ubjeđena da vode evidenciju. Mene su jednom zvali, pitaju mogu li dati krv, reko mogu. U to djevojka što je zvala kaže uh izvinite, ima još 5-6 dana da se napuni 4 mjeseca, pa ne znam smijete li dati... i kao nazvat će doktoricu pa će mi javiti. I nazvala me za par minuta, kaže ipak ništa sada, zvat će me za 7 dana.
Mada ja svejedno i mimo toga vodim svoju evidenciju... eto 'nako, radi sebe.
alibaba_i_30_godina

#250 Re: Hajmo dati krv!

saga wrote:Ja sam bila ubjeđena da vode evidenciju. Mene su jednom zvali, pitaju mogu li dati krv, reko mogu. U to djevojka što je zvala kaže uh izvinite, ima još 5-6 dana da se napuni 4 mjeseca, pa ne znam smijete li dati... i kao nazvat će doktoricu pa će mi javiti. I nazvala me za par minuta, kaže ipak ništa sada, zvat će me za 7 dana.
Mada ja svejedno i mimo toga vodim svoju evidenciju... eto 'nako, radi sebe.
I ja sam mislio da vode evidenciju, svaki put kad budem gore upisu u onu svoju knjizicu ... a ja to ne pratim, znam uvijek otprilike u kojem sam mjesecu darovao krv, a tacan datum yok.

Al' moram da priznam da je i meni bilo sumnjivo svaki put kada su me pitali koji mi je to put da darujem krv, k'o da pravim recke na ruci pa znam tacno.
Post Reply