Hajmo dati krv!
Moderator: anex
- ema_
#226 Re: Hajmo dati krv!
Ima nas najviše
Danas baš čitam onaj opis osoba sa A+, nisu ni promašili puno
-
-
Mandolina
#227 Re: Hajmo dati krv!
Molila bih, ako neko zna da mi odgovori... Redovan sam davalac krvi unatrag par godina, nikad nisam imala nikakvih zdravstvenih problema. Krv sam dala zadnji put prije 3 sedmice.
Interesuje me da li i kako to moze utjecati na rezultate pretraga krvne slike i zeljeza? Radila sam te pretrage prije par dana i zeljezo mi je jako nisko, dok je sve ostalo normalno, znaci i Hb, Er itd. To me je bas zbunilo, ne mogu odmah do svoje doktorice da mi protumaci nalaze, pa ako neko zna...
Interesuje me da li i kako to moze utjecati na rezultate pretraga krvne slike i zeljeza? Radila sam te pretrage prije par dana i zeljezo mi je jako nisko, dok je sve ostalo normalno, znaci i Hb, Er itd. To me je bas zbunilo, ne mogu odmah do svoje doktorice da mi protumaci nalaze, pa ako neko zna...
-
Mr. Brightside
#228 Re: Hajmo dati krv!
po nekoj logici ne bi trebalo biti problemaMandolina wrote:Molila bih, ako neko zna da mi odgovori... Redovan sam davalac krvi unatrag par godina, nikad nisam imala nikakvih zdravstvenih problema. Krv sam dala zadnji put prije 3 sedmice.
- alibaba_i_30_godina
#229 Re: Hajmo dati krv!
I ja sam takodjer vec nekoliko puta darovao krv, posljednji put nekad u augustu/septembru na njihov poziv. Popio sok i dobio one Milka keksice, to za CC je novo i mogu reci da je dobra ideja.
Inace, moja krvna grupa je 0+, dobra za sve osim mene!
- ema_
#230 Re: Hajmo dati krv!
NeyDan wrote:I ja sam takodjer vec nekoliko puta darovao krv, posljednji put nekad u augustu/septembru na njihov poziv. Popio sok i dobio one Milka keksice, to za CC je novo i mogu reci da je dobra ideja.![]()
Taman opet vrijeme za laganini na transfuziologiju
- alibaba_i_30_godina
#231 Re: Hajmo dati krv!
Eh trenutno i meni imuni sistem nije u najboljem stanju, apetit mi je takodjer los tako da bih se sigurno onesvijestio da mi uzmi i 1ml krvi.ema_ wrote:NeyDan wrote:I ja sam takodjer vec nekoliko puta darovao krv, posljednji put nekad u augustu/septembru na njihov poziv. Popio sok i dobio one Milka keksice, to za CC je novo i mogu reci da je dobra ideja.![]()
Taman opet vrijeme za laganini na transfuziologiju.
Za pohvaliti je osoblje koje radi gore, a bome nisu lose ni one kozne fotelje.
- ema_
#232 Re: Hajmo dati krv!
Hjoj, meni bude neugodno kad su onoliko ljubazni
.
A prijevoz je isto super, jednom kad me vozio kući, tip upalio rotaciona, nije mu se stajalo u redovima

A prijevoz je isto super, jednom kad me vozio kući, tip upalio rotaciona, nije mu se stajalo u redovima
-
glockov kolac
#233 Re: Hajmo dati krv!
Ja dao krv prije par dana, dobio jadro keks, onaj bambi integralni keks, i sokiće... uglavnom, nikad bolji artikli da se popraviš poslije darivanja 
- alibaba_i_30_godina
#234 Re: Hajmo dati krv!
A to se desava zato sto nas narod nije navikao na ljubazno osoblje, nazalost.ema_ wrote:Hjoj, meni bude neugodno kad su onoliko ljubazni.
A prijevoz je isto super, jednom kad me vozio kući, tip upalio rotaciona, nije mu se stajalo u redovima![]()
Jos jedna dobra strana darivanja krvi jeste sto se ta ista krv analizira prije nego se da nekom, pa se na taj nacin mogu otkriti neke bolesti i javiti covjeku.
-
faca-ko-kaca
#235 Re: Hajmo dati krv!
redovno dajem krv (čak i trombocite) ali me nervira to što ne rade u dvije smjene da ljudi poslije posla mogu otići...sačekaju samo ako je neki pravo hitan slučaj...mislim da bi trebali imati neku dežurnu ekipu
- Dr.Cuddy
#236 Re: Hajmo dati krv!
slažem se. uvijek moram izaći s posla ili ići subotom ujutro!faca-ko-kaca wrote:redovno dajem krv (čak i trombocite) ali me nervira to što ne rade u dvije smjene da ljudi poslije posla mogu otići...sačekaju samo ako je neki pravo hitan slučaj...mislim da bi trebali imati neku dežurnu ekipu
-
dert
#237 Re: Hajmo dati krv!
Dao sam krv 40x
I ako sam jedan zivot spasio srce mi je ovoliko
I ako sam jedan zivot spasio srce mi je ovoliko
-
Fauja Singh
#238 Re: Hajmo dati krv!
Razmisljam i ja da pocnem davati krv ali me strah da se ne onesvijestim
I jedno pitanje, da li je istina da ako pocnem redovno davati krv, recimo 4-5 puta svako 6 mjeseci, da li cu poslije MORATI davati stalno krv.
I jedno pitanje, da li je istina da ako pocnem redovno davati krv, recimo 4-5 puta svako 6 mjeseci, da li cu poslije MORATI davati stalno krv.
- 600
#239 Re: Hajmo dati krv!
To ti je neko bombu bacio,pusti to.To kazu da te prepadnu da ne dajes krv i ja sam se samo nasmijao kad su mi to rekli.Inace sam do sada dao 3x krv zadnji put u julu ove godine s toga pitanje.Jel mogu sam otici kod njih bez njihovog poziva da odem dati krvstroga normala wrote:Razmisljam i ja da pocnem davati krv ali me strah da se ne onesvijestim![]()
- ema_
#240 Re: Hajmo dati krv!
600 wrote:To ti je neko bombu bacio,pusti to.To kazu da te prepadnu da ne dajes krv i ja sam se samo nasmijao kad su mi to rekli.Inace sam do sada dao 3x krv zadnji put u julu ove godine s toga pitanje.Jel mogu sam otici kod njih bez njihovog poziva da odem dati krvstroga normala wrote:Razmisljam i ja da pocnem davati krv ali me strah da se ne onesvijestim![]()
Naravno, to pogotovo vole
- alibaba_i_30_godina
#241 Re: Hajmo dati krv!
To je cak i pozeljno, pogotovo ako si nulta krvna grupa, ili ona cijih zaliha trenutno nemaju dovoljno.600 wrote:To ti je neko bombu bacio,pusti to.To kazu da te prepadnu da ne dajes krv i ja sam se samo nasmijao kad su mi to rekli.Inace sam do sada dao 3x krv zadnji put u julu ove godine s toga pitanje.Jel mogu sam otici kod njih bez njihovog poziva da odem dati krvstroga normala wrote:Razmisljam i ja da pocnem davati krv ali me strah da se ne onesvijestim![]()
- 600
#242 Re: Hajmo dati krv!
B+ sam.Tih ima na izvozNeyDan wrote:To je cak i pozeljno, pogotovo ako si nulta krvna grupa, ili ona cijih zaliha trenutno nemaju dovoljno.600 wrote:To ti je neko bombu bacio,pusti to.To kazu da te prepadnu da ne dajes krv i ja sam se samo nasmijao kad su mi to rekli.Inace sam do sada dao 3x krv zadnji put u julu ove godine s toga pitanje.Jel mogu sam otici kod njih bez njihovog poziva da odem dati krvstroga normala wrote:Razmisljam i ja da pocnem davati krv ali me strah da se ne onesvijestim![]()
- poznanik
#243 Re: Hajmo dati krv!
U tom periodu dozvoljena su ti samo dva darivanja.stroga normala wrote:Razmisljam i ja da pocnem davati krv ali me strah da se ne onesvijestim![]()
-
Fauja Singh
#244 Re: Hajmo dati krv!
A znam, nego sam se pogresno izrazio.
Hocu reci da 2-3 godine redovno dajem krv, tj jednom u 6 mjeseci, da li bi nakon tog perioda imao obavezu da je stalno dajem?
Ja cuo kao organizam se navikne da nadoknadjuje krv i u slucaju da je vise ne dajem imao bi viska krvi.
Ali evo @600 rece da je to laz.
Hocu reci da 2-3 godine redovno dajem krv, tj jednom u 6 mjeseci, da li bi nakon tog perioda imao obavezu da je stalno dajem?
Ja cuo kao organizam se navikne da nadoknadjuje krv i u slucaju da je vise ne dajem imao bi viska krvi.
Ali evo @600 rece da je to laz.
-
Mr.Penguin
#245 Re: Hajmo dati krv!
koje je najmanje krvi u zalihama?
- Dr.Cuddy
#246 Re: Hajmo dati krv!
Bio bi im sevap uraditi bazu podataka na transfuziologiji (nešto jednostavno) da znaju kad je ko dao krv i ko je 'odradio' pauzu od tri, odnosno četiri mjeseca i može opet davati krv. Mene redovno zovnu 2 mjeseca nakon davanja da dođem opet. Sreća vodim evidenciju u knjižici 
- suncica24
#247 Re: Hajmo dati krv!
Dr.Cuddy wrote:Bio bi im sevap uraditi bazu podataka na transfuziologiji (nešto jednostavno) da znaju kad je ko dao krv i ko je 'odradio' pauzu od tri, odnosno četiri mjeseca i može opet davati krv. Mene redovno zovnu 2 mjeseca nakon davanja da dođem opet. Sreća vodim evidenciju u knjižici
Mene isto tako znaju zvati ni poslije mjesec od darivanja. A, usput, 10-ti put da dajem krv mi je vec neki 10-ti put (nit' evidencije kod njih, nit' evidencije kod mene )
- Dr.Cuddy
#248 Re: Hajmo dati krv!
Ja im knjižicu uvijek dam da mi upišu jer kad bih ja pamtila ne bi to na dobro izašlosuncica24 wrote:Dr.Cuddy wrote:Bio bi im sevap uraditi bazu podataka na transfuziologiji (nešto jednostavno) da znaju kad je ko dao krv i ko je 'odradio' pauzu od tri, odnosno četiri mjeseca i može opet davati krv. Mene redovno zovnu 2 mjeseca nakon davanja da dođem opet. Sreća vodim evidenciju u knjižici![]()
Mene isto tako znaju zvati ni poslije mjesec od darivanja. A, usput, 10-ti put da dajem krv mi je vec neki 10-ti put (nit' evidencije kod njih, nit' evidencije kod mene )
-
saga
#249 Re: Hajmo dati krv!
Ja sam bila ubjeđena da vode evidenciju. Mene su jednom zvali, pitaju mogu li dati krv, reko mogu. U to djevojka što je zvala kaže uh izvinite, ima još 5-6 dana da se napuni 4 mjeseca, pa ne znam smijete li dati... i kao nazvat će doktoricu pa će mi javiti. I nazvala me za par minuta, kaže ipak ništa sada, zvat će me za 7 dana.
Mada ja svejedno i mimo toga vodim svoju evidenciju... eto 'nako, radi sebe.
- alibaba_i_30_godina
#250 Re: Hajmo dati krv!
I ja sam mislio da vode evidenciju, svaki put kad budem gore upisu u onu svoju knjizicu ... a ja to ne pratim, znam uvijek otprilike u kojem sam mjesecu darovao krv, a tacan datum yok.saga wrote:Ja sam bila ubjeđena da vode evidenciju. Mene su jednom zvali, pitaju mogu li dati krv, reko mogu. U to djevojka što je zvala kaže uh izvinite, ima još 5-6 dana da se napuni 4 mjeseca, pa ne znam smijete li dati... i kao nazvat će doktoricu pa će mi javiti. I nazvala me za par minuta, kaže ipak ništa sada, zvat će me za 7 dana.
Al' moram da priznam da je i meni bilo sumnjivo svaki put kada su me pitali koji mi je to put da darujem krv, k'o da pravim recke na ruci pa znam tacno.