hajde strucnjaci, da vas cujem....

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

photo

#1 hajde strucnjaci, da vas cujem....

Post by photo »

kako okrenuti auto pod rucnom? mislim, objasnite mi kao malom djetetu, ono das gas, pa kada bude to, onda povuci rucnu, pa pusti tada i slicne stvari....

i ima li ikakve veze ako je pogon auta na prednjim ili zadnjim tockovima?
nineac

Post by nineac »

Evo ovako:
1. Provjeri fatal rucna ravnomjerno
2. Provjeri kakve su ti gume (uzmi u obzir starost, novije ces teze okrenuti)
3. Dovoljnu przinu, ako je zadnja vuca, onda obavezno kvacilo i gas daj tek kada otpustis rucnu nakon okretanja, a ako hoces samo okrenuti auto, brate zaleti se, i povuci, ali kvacilo stisni prije toga!
edu

Post by edu »

e cirkusa..teta A na ovoj temi..ja kont'o sad ce ga popljuvati..a njoj "skroz zabavno"..cccc :-) :D
JD

Post by JD »

Uzmes zaleta koliko hoces, smotas puni desno ili lijevo i dignes rucnu do kraja.

Ja recimo po snijegu ga mogu 3-4 puta okrenuti u komadu tacnije, smotam puni desni dignem rucnu i cim auto pocne klizati pustim rucnu i brzo smotam puni lijevi i opet dignem rucnu onda auto ode na drugu stranu, i onda opet, i cetvrti put ga okrenem skroz za 180°... mozes i vise puta ga zanositi desno-lijevo sve zavisi koliko zaleta uzmes...

Po snijegu ti je najbolje da se izvjebzas, em ne trosis gume em je puno lakse auto zanijeti i nauciti kako se ponasa.

Kod mene je prednji pogon :-D

Uglavnom sta je bitno je to da smotas prvo volanom pa onda dignes rucnu a ne obratno.
neko iz mase

Post by neko iz mase »

Zasto se okretati? Pravac u drvo!
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

neznam jesu li ti odgovorili ali evo ovako:

mozes ovo uraditi sa oba pogona

zaleti auto na nekih 30 kmh
volanom zalomi u jednu stranu- jednom rukom i u tome trenutku povuci rucnu. kada je rucna povucena samo dodirni noznu kocnicu tako da se zadnji tockovi zaustave.
ovo ti je najbolje vjezbati na pjesku ili ledu. u vecini auta rucna nije jaka dovoljno da sama zablokira zadnje tockove i radi toga moras stisnuti noznu kocnicu.
ako ti je auto sa manualnim mjenajcem i zadnjim pogonom - onda nemoj zaboravityi stisnuti kvacilo. ako je prednji pogon mislim da je najzabavnije drzati gas dok ljevom nogom drzis kocnicu (samo ne prejako).
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:roll: Mene interesira, ... :roll: ... koja je svrha ovog "skracenog kursa", sa velikom sansom da se zavrsi na krovu? ... :roll:
Jel` to samo za one sto bi, zbog nedostatka kvalitetnog sexa, .... da osjete malo uzbudjenja, ... :oops: ... povisenog adrenalina u krvi ili u cilju dokazivanja "muskosti" kao prije par noci sa onim Mitsubishijem na Alipasinu !? :oops: :zzzz:
eHost

Post by eHost »

crash kurs :D nosi ime sa pravom :D hehe.. uglavnom.. tehnike brzog mjenjanja pravca svi znamo iz hollywoodskih filmova gdje frajeri bjeze od policije ili slicno. Dok u drugom slucaju se radi o profesionalnim vozacima kad je u pitanju zastita fizickih lica ( faca, politicara ili kako vec ).

okretanje auta je poseban nacin da smugnes onom ko te prati ( osim ako taj ne barata bolje sa svojim autom pa te jos i zezne tok se ti mucis sa rucnom ;) )... adrenalin se dize kad auto vise nije pod kontrolom i onda ti treba svo znanje da ga usmjeris u pravom pravcu.

recimo ako idete velikom brzinom i zelite proci raskrsnicu bez da vam auto sleti i nabije se na trotoar, jednostavno smotas prije raskrsnice, povuces rucnu, kad se auto zarotira za 90°, spustis rucnu, "udaris kontru" tj. usmjeris tockove ( po mogucnosti pogonske ) u suprotnom pravcu ( jer prema fizici, auto i dalje drifta u pogresnom pravcu ) i lupis po gasu :D i voila :D

Pozdrav

E:S
eHost

PS: ne podrzavam nikakva ludovanja autom pri velikoj brzini, pogotovo pri poledici. racunajte da vam se auto moze lako i brzo oteti kontroli i unistiti ili vas ili neciji nevini zivot !!!
JD

Post by JD »

pape wrote::roll: Mene interesira, ... :roll: ... koja je svrha ovog "skracenog kursa", sa velikom sansom da se zavrsi na krovu? ... :roll:
Jel` to samo za one sto bi, zbog nedostatka kvalitetnog sexa, .... da osjete malo uzbudjenja, ... :oops: ... povisenog adrenalina u krvi ili u cilju dokazivanja "muskosti" kao prije par noci sa onim Mitsubishijem na Alipasinu !? :oops: :zzzz:
Pa vidi se da ne znas nista o ovome cim spominjes prevrtanje na krov, nema teoretske sanse da zavrsis a krovu ako rucnu podignes na 50km/h!

A ovo ostalo o dokazivanju ima jos manje smisla jer niko jos nije napisao da se okrece pod rucnom nasred glavne ulice u gradu!

I kakve veze ima sex sa ovim ? Znaci i onaj ko vozi malo brze nema kvalitetan sex pa se tako ispucava ? Nidze veze! Eto ti jedini ispravan, savjestan vozac, nikad preko 60km/h u gradu, uvijek zmigavac dajes, uvijek svezan, ali zato imas kvalitetan sex... da, to bas ima neke veze i smisla uopste.... :roll: :roll:
pape

Post by pape »

JD wrote: Pa vidi se da ne znas nista o ovome cim spominjes prevrtanje na krov, nema teoretske sanse da zavrsis a krovu ako rucnu podignes na 50km/h!

A ovo ostalo o dokazivanju ima jos manje smisla jer niko jos nije napisao da se okrece pod rucnom nasred glavne ulice u gradu!

I kakve veze ima sex sa ovim ? Znaci i onaj ko vozi malo brze nema kvalitetan sex pa se tako ispucava ? Nidze veze! Eto ti jedini ispravan, savjestan vozac, nikad preko 60km/h u gradu, uvijek zmigavac dajes, uvijek svezan, ali zato imas kvalitetan sex... da, to bas ima neke veze i smisla uopste.... :roll: :roll:
:) Ne znam puno o tome, a pravo da ti kazem i ne zelim da znam. I zasto bih se okretao pod rucnom, ... bilo to "nasred glavne ulice" ili na nekoj livadi. :roll:
Naravno da uredan sex ima veze sa ovim. :oops: Kad dobro zegas, ... nisi isfrustriran i samim tim ti ove vratolomije ne padaju na pamet. :zzzz:
Svakodnevno sam za volanom, ... na puno brzim cestama nego ti, .... i bas tako, ... 120 na brzim auto-cestama, 50-ak u gradu, 30-ak u naseljima, ... uvijek svezan, .... uvijek zmigavac. :)
I sto je bitno, ... dobro zegam i zegat cu, ... ako me ne pokupi kakav Schumacher koji "dobro skrece pod rucnom". :oops:
PS. - Pred sami rat dolazili neki na parking kod stadiona Kosevo i trenirali to "pod rucnom", .... momcina zavrsi na krovu, ... novog golfa sjeba hajvan i kaze: "Jebo mater, ... negdje sam se zajebo." :oops: :zzzz:
JD

Post by JD »

Pa dobro taj je vozio Golfa... :lol: :lol: zar Golf nije uvijek izuzetak :lol: :lol:

Normalnom autu se to ne moze desiti na 50km/h...

A za sex fakat pretjerujes, ispade sex i voznja direktno povezani i medjusobno zavisni. Nidze veze stvarno, sto je Schumacheru (pravom) ceif da vozi 300+km/h, eto on nema kvalitetan sex ... :roll: :D
Ispade sad nijedan vozac koji brzo vozi nema sex, pa kako se radjaju tolika djeca majke ti, ili ih samo tako savjesni vozaci kao ti stancaju, a ovi ostali umru nevini ??? :lol: :lol: Joj provala :lol:

Ili samo koristis priliku da se pohvalis kako "dobro zegas", samo ne znam kakve koristi od iznosenja toga na forumu, ocekujes neku medalju ? :D :roll:
pape

Post by pape »

:-) E covjeka, ... opet on meni ne vjeruje da sex i voznja imaju vezu jedno sa drugim. :oops:
Nemoj sada pravog Schumi-ja petljati u ovo, ... to je staza za F-1 i tamo se moze voziti koliko dozvoljavaju uvjeti i vozaceva spretnost. Govorim o ovim "Schumi-jima" sa nasih ulica. Nisam ja reko da oni ne mogu zegati, ali slabo to oni rade. Sve ti je to isfrustrirano, ... sve su to cvake. Naprave oni i djecu, ali .... geni su cudo. :oops: Dijete gleda sta mu babo radi, .... raste uz babuku hajvana, ... babuka mu sutra kupi Mitsubishija i on 150 kroz grad, ... bjezi policiji i napravi sranje. :oops:
O`sta palo, ... na to i gledalo. :oops: :zzzz:
JD

Post by JD »

Pa svejedno mislis da ga Schumi ne stisce i van staze F1, bar on ima i uslove i znanja za to :roll: :D

A Schumiji sa nasih ulica su posebna prica, oni svrsavaju na spomen GTIja tako da i nemaju priliku da yebu... ebga istrose se pa nemoze poslije da se digne. :D
edu

Post by edu »

strumfe..vidio sam te neki dan kako se okreces pod rucnom.. :D :D ..opet nista ne zegas! :D :D :D
dugi

#15 Re: hajde strucnjaci, da vas cujem....

Post by dugi »

photo wrote:kako okrenuti auto pod rucnom? mislim, objasnite mi kao malom djetetu, ono das gas, pa kada bude to, onda povuci rucnu, pa pusti tada i slicne stvari....

Dobro mali djecace :D

Nadji prazan parking, ubrzaj na 30-40 km/h, okreni volan u jednu stranu i trenutak poslije trzni rucnu, kad auto pocne klizati zadnjim krajem i dodjes otprilike na 45 stepeni ( ne cekati da dodjes na 90 stepeni jer tad je kasno, jer dok spustis rucnu sa 45 vec ces biti na 90 stepeni) od prvobitnog kretanja pusti rucnu, okreni volan na kontra stranu daj jaci gas i auto ce se ispraviti. Ovo se odnosi ako hoces da skrenes pod pravim uglom, za puno okretanje duze drzis rucnu uz vise gasa.
Za auta sa zadnjim pogonom rucna nije potrebna, samo jak motor :D
Ovo sam radio na praznim parkinzima bez "publike" u autu ili vani i to cisto radi svog cejfa, a ne da nekoga impresioniram.

ps. jesam ovo dobro objasnio sa stepenima :D :D
Drumer

Post by Drumer »

Cccccccccccccc, kome je cejf i ko ima novce da plati popravke eventualnih prevrtanja i ostecenja na autu samo nek izvoli.. Al nek to radi na livadi ili poligonu do mile volje. Nista kurcenje po gradu i sl.
dugi

Post by dugi »

Naravno da sam isao do auto poligona i tamo sam to radio, bez ugrozavanja bilo koga. Pri brzini od 30-40 km/h sa ispravnim amortizerima sanse da se prevrnes su 0,001%. Ko je probao zna da je tako.
Sad su to prosla vremena, ali lijepo je znati kako reagovati kad se auto zanese ne tvojom voljom, i ovo bi preporucio svakom da proba jer moze ne daj Boze zatrebati.
U Svedskoj je prije polaganja vozackog obavezan kurs voznje na ledu i kisi. Ovo znam jer sam morao polagati vozacki ponovo jer bosanska ne vazi.
U taj kurs ulazi slalom izmedju cunjeva na klizavoj cesti pri 50-70 km/h, kocenje punom snagom na mokroj i suhoj cesti, kocenje u krivini na mokroj i suhoj cesti, brza voznja u krivini na klizavoj cesti i doslovno te tjeraju da se okrenes par puta da osjetis kako se auto ponasa u tim situacijama itd...
Last edited by dugi on 20/01/2006 16:08, edited 1 time in total.
eHost

Post by eHost »

dugi wrote: U taj kurs ulazi slalom izmedju cunjeva na klizavoj cesti pri 50-70 km/h, kocenje punom snagom na mokroj i suhoj cesti, kocenje u krivini na mokroj i suhoj cesti, brza voznja u krivini na klizavoj cesti i doslovno te tjeraju da se okrenes par puta da osjetis kako se auto ponasa u tim situacijama itd...
kamo srece da hoce barem kod nas napraviti stazu sa tim uvjetima da mladim vozacima pokazu sta znaci kad auto pocne klizati i izmicati kontroli.. nebi bilo vise ovih Schumija sto znaju samo pritisnuti gas i ugrozavati tudje zivote...

Pozdrav

E:S
eHost
photo

#19 Re: hajde strucnjaci, da vas cujem....

Post by photo »

dugi wrote:
photo wrote:kako okrenuti auto pod rucnom? mislim, objasnite mi kao malom djetetu, ono das gas, pa kada bude to, onda povuci rucnu, pa pusti tada i slicne stvari....

Dobro mali djecace :D

Nadji prazan parking, ubrzaj na 30-40 km/h, okreni volan u jednu stranu i trenutak poslije trzni rucnu, kad auto pocne klizati zadnjim krajem i dodjes otprilike na 45 stepeni ( ne cekati da dodjes na 90 stepeni jer tad je kasno, jer dok spustis rucnu sa 45 vec ces biti na 90 stepeni) od prvobitnog kretanja pusti rucnu, okreni volan na kontra stranu daj jaci gas i auto ce se ispraviti. Ovo se odnosi ako hoces da skrenes pod pravim uglom, za puno okretanje duze drzis rucnu uz vise gasa.
Za auta sa zadnjim pogonom rucna nije potrebna, samo jak motor :D
Ovo sam radio na praznim parkinzima bez "publike" u autu ili vani i to cisto radi svog cejfa, a ne da nekoga impresioniram.

ps. jesam ovo dobro objasnio sa stepenima :D :D

hvala dugi. sve sam shvatio.
JD

Post by JD »

Drumer wrote:Cccccccccccccc, kome je cejf i ko ima novce da plati popravke eventualnih prevrtanja i ostecenja na autu samo nek izvoli.. Al nek to radi na livadi ili poligonu do mile volje. Nista kurcenje po gradu i sl.
Kakvi popravci bolan i kakvo prevrtanje, najgore sto ti se moze desiti jeste da istrosis gume, ali na ledu se ne trose, zato...
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

JD wrote:
Drumer wrote:Cccccccccccccc, kome je cejf i ko ima novce da plati popravke eventualnih prevrtanja i ostecenja na autu samo nek izvoli.. Al nek to radi na livadi ili poligonu do mile volje. Nista kurcenje po gradu i sl.
Kakvi popravci bolan i kakvo prevrtanje, najgore sto ti se moze desiti jeste da istrosis gume, ali na ledu se ne trose, zato...
moze se i prevrnuti... jednom mi jaran posudio auto, da mu pokazem kako da to odradi, parking iznad banje, zna drumer gdje, i ja se zaletim, rucna, i tako nekako s dva tocka u zraku skontam da vozim skodu feliciju, zadnji krs od auta, i to tudju, i jos ucim majmuna da se okrece pod rucnom... ja se sjebo, stanemo mi, a on mrtav hladan "e de sad da ja probam" ... :D
JD

Post by JD »

Pa dobro ja sam govorio za neko normalno auto, sto Felicija svakako nije.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

JD wrote:Pa dobro ja sam govorio za neko normalno auto, sto Felicija svakako nije.
moje se ne prevrce.... :D
putnik

Post by putnik »

Meni ručna ne treba, malo cimnem volanom volanom, jači gas i loma kočnice i i stražnji dio drifta ko lud. Još ako je mokro, mogu pravit olimpijske krugove. :D
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Ja interesantne igre, lično probala kad sam polagala na ledu....a to je bilo na poligonu...znači nisam nikoga ugrozila, ali sam shvatila da auto služi za prevoz sa jednog na drugo mjesto, a ne za igru.... :x :x :x
Post Reply