Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#6701 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by pici »

piupiu wrote: 01/09/2026 14:55
pici wrote: 25/06/2026 21:27 [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=itLnm3Mlv4A[youtube]

Jad i Čemer je unaske kultura, kakvi oni i mafijaska organizacija, to su sve piČkaste seljačke utvare koje su copy/paste i sisanje budzeta, nizasta drugo nisu sposobni. Ja nisam pogledao predstave da valja dugih niz godina, jedino sto me je nesto ko malo sokiralo i trzlo to je jami distrikt od kokana mladenovica a to je beogradska skola i ukrocena goropad iz podgorickog teatra ovo ostalo živ zaqurac i da postoji ta nastrana lopovska kulturoloska sekta unaske.
A "Naš razred"? To je jedna od najboljih, najsnažnijih predstava koje sam gledala u zadnjih 15 godina. Ima predstava, ima i hiperprodukcije. Ima svega. Dobar je "Jami distrikt", i meni se dopao, s tim što vidiš Kokanov potpis. Čula sam da je "Hypermnesia" Selme Spahić bila dobra predstava, ali nisam gledala. A sada... da pogledamo video.
Ja predstave gledam kao i filmove, sport itd i sve sto je zabavljackog karaktera, sta to znaci. To je sada zrelost koja je nastupila s mojim godinama. Predstava MORA da me drzi da osjetim predstavu ne glumca, recimo Radeta Šerbedziju vec njegov lik koji igra kao i samu predstavu. Jer jebo Radeta ako je predstava tj tema zaqujac. Tu maestralnost mora prvo da dovede dirigentska palica reditelja pa podjela glumaca i prvenstveno njezino velicanstvo tekst tj priča. Ako nema hemije izmedju ta sveta tri trojca, predstava je zaqujac, po meni naravno.

Uglavnom sta vrijedi pogledati, to je Ljubicasto u kamernom i...??? Dalje toČka. Naš razred je teska tematika o drugom svjetskom ratu i okretanju poljaka prema dojucerasnjim komsijama jevrejima. Mislim pogledao sam tih predstava i filmova bukada i skontao sam da se sve tu vodi na deža vu. Mi tobe nismo dosli vec ponavljamo opet i opet i opet i opet sve tako. Predstava je opomena i historijska mracna tacka. Kolko toga je od Naseg razreda bilo takvih slucajeva do danas... bruka. U zvorniku ja sam ostavio svoje srce sa Miralemom Zupcevicem je ono, pamet ti izgori, mada i ova sa lordom chivasom je jaka. Prvo Sidranov tekst, drugo rezija pokojnog/rahmetli Sulejmana Kupusovica i trece podjela glumacka. To je to.
piupiu

#6702 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

pici wrote: 01/09/2026 15:30 Ja predstave gledam kao i filmove, sport itd i sve sto je zabavljackog karaktera, sta to znaci. To je sada zrelost koja je nastupila s mojim godinama. Predstava MORA da me drzi da osjetim predstavu ne glumca, recimo Radeta Šerbedziju vec njegov lik koji igra kao i samu predstavu. Jer jebo Radeta ako je predstava tj tema zaqujac. Tu maestralnost mora prvo da dovede dirigentska palica reditelja pa podjela glumaca i prvenstveno njezino velicanstvo tekst tj priča. Ako nema hemije izmedju ta sveta tri trojca, predstava je zaqujac, po meni naravno.

Uglavnom sta vrijedi pogledati, to je Ljubicasto u kamernom i...??? Dalje toČka. Naš razred je teska tematika o drugom svjetskom ratu i okretanju poljaka prema dojucerasnjim komsijama jevrejima. Mislim pogledao sam tih predstava i filmova bukada i skontao sam da se sve tu vodi na deža vu. Mi tobe nismo dosli vec ponavljamo opet i opet i opet i opet sve tako. Predstava je opomena i historijska mracna tacka. Kolko toga je od Naseg razreda bilo takvih slucajeva do danas... bruka. U zvorniku ja sam ostavio svoje srce sa Miralemom Zupcevicem je ono, pamet ti izgori, mada i ova sa lordom chivasom je jaka. Prvo Sidranov tekst, drugo rezija pokojnog/rahmetli Sulejmana Kupusovica i trece podjela glumacka. To je to.
Kad sam je gledala, igrao je u njoj sjajni, sjajni Dragan Jovičić... glumac kakvih više nema na našoj sceni. Za mene je ta predstava bila otkrovenje, ne samo jer je bila toliko snažna da u Kamernom niko nije mogao progovoriti 15 minuta... već i zbog njenog trnovitog puta kroz poljsku svijest i savjest.

"Noževi u kokoškama" u Kamernom je isto bila odlična predstava, davno je to bilo, doduše.

Inače, problem s kulturom je što mi jednostavno nemamo tržište da bi se ona samofinancirala, posebno pozorište. Isto tako nemamo tržište da bi svake godine proizvodili novu generaciju glumaca, dramaturga, režisera... nije to više isto tržište, niti jednako jaka država. I onda stalno imamo istu priču o nemogućnosti prodora u zaposjednute tvrdjave.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#6703 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by pici »

Pokojni Jovicic je bio stara dramaturska jugoslovenska škola. On moze rame uz rame sa Šerbedzijom, Milanovicem, Nadarevicem, Šovagovicem itd itd. To su glumci koji sebe daju u lik ne da nauce napamet tekst i bifvlaju šlagorte vec bas ga urone duboko do same duše. Ovo danas, prdmahovina. Ima sjajnih glumaca al ipak tanko je to napram ovih umjetnickih titana.
Post Reply