Hahaha - eto koliko znaju

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...
Post Reply
melb26sa
Posts: 2406
Joined: 28/04/2006 10:40
Location: SAD/SA
Contact:

Hahaha - eto koliko znaju

Post by melb26sa » 04/04/2007 12:36

Iz Avaza 04/04
Iz Evropske asocijacije arheologa

Razmotriti pristup BiH Konvenciji o zastiti naslijedja

Kulturno naslijedje BiH integralni je dio zajednickog evropskog naslijedja koje zasluzuje jednaku paznju i brigu bez obzira na to gdje se nalazi.

Ovo je jedan od zakljucaka iz pisma koje je predstavnicima bh. vlasti uputio predsjednik Evropske asocijacije arheologa prof. Anthony Harding, u kojem od njih trazi da razmotre pristupanje BiH Evropskoj konvenciji o zastiti arheoloskog naslijedja, poznatoj kao i Konvencija iz La Valette Vijeca Evrope, javlja Fena.

Nedavno je federalni ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac takodjer pokrenuo inicijativu za pristupanje ovoj konvenciji. Harding navodi da u EAA cvrsto vjeruju da je u najboljem interesu ne samo gradjana BiH nego i svih evropskih gradjana da se nadje pravi nacin za zastitu osjetljivog i ugrozenog arheoloskog naslijedja radi sticanja znanja i osiguranja viseg kvaliteta zivota sadasnje i buducih generacija.


Par nebuloza - ne moze Federacija potpisivati konvencije - nadleznost za to ima drzava.

I ovaj iz EAA a Gavro posebno (koliko je vec ministar) bi trebali znati da je BiH davnih dana ratificirala ovu konvenciju - evo i link: http://conventions.coe.int/Treaty/Commu ... M=3&CL=ENG vidi pod broj 121 - stupila na snagu 1.4.1995!


Post Reply