HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Da li sarajevska Hagada treba da bude izložena na neodređeno u Metropolitan muzeju u NY?

DA
22
25%
NE
62
70%
NE ZNAM
1
1%
SVEJEDNO MI JE
4
4%

Total votes: 89

iz dna duše

#1 HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by iz dna duše »

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ha ... li-javnost

Metrpolitan muzej iz NY je zatražio da izlože na neodređeno vrijeme sarajevsku Hagadu...
Finci je ZA, jer smatra da je šteta da Hagada ne bude dostupna javnosti...
Komisija za očuvanje nacionalinih spomenika odbila da privremeno ustupi Hagadu...

S obzirom koliko malo polažemo na kulturu u našoj zemlji - a očit je primjer je Zemaljski muzej, koji je zatvoren i u kojem je Hagada pohranjena, šteta je ne samo za Hagadu, nego mnoge druge eksponate, da nisu dostupni javnosti...
Je li važnije da Hagadu vidi cca 6 mil posjetitelja, koliko ih posjeti navedeni muzej (što je Fincijevo mišljenje) ili da ona ostane kod nas "na sigurnom"...

Ipak, meni je bilo drago da Hagada ostaje kod nas...možda sam u krivu, ali ovo je bilo moje prvo osjećanje, nakon što sam čula vijest o odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Ja sam zato da se što prije omogući rad, ne samo Zemaljskog muzeja, gdje sarajevska Hagada treba da bude izložena,,, što kada ovako kažem i u ovakvoj državi djeluje dosta iluzorno....

Šta je vaše mišljenje?

Image
Last edited by iz dna duše on 05/02/2013 20:18, edited 2 times in total.
JoeyTribbiani

#2 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by JoeyTribbiani »

NE.
blue033

#3 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by blue033 »

Jednom kad ta Hagada ode preko granica BiH, više se nikad neće vratiti.
Morales

#4 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by Morales »

To ako urade i ako se desi da se nikad Hagada ne vrati u BiH, onda bi neko trebao krivicno odgovarati.... Apsolutno NE!!!
dert

#5 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by dert »

Ne i ne , ko hoce da je vidi bujrum u Sarajevo.
racionalista

#6 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by racionalista »

nema govora o izmjesatnju. ko to propagira drzavni je neprijatelj
OpusDei

#7 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by OpusDei »

Greskom glasao da.

NE NARAVNO!
vazna

#8 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by vazna »

Ne bolje je da ostane ovdje i da je godisnje vidi 5-10 ljudi,nema potrebe da je gleda 6.000.000 ljudi. :oops:
Naravno da je treba ustupiti na neko odredjeno vrijeme,ali da muzej trazi novcanu naknadu i da se tako proba izvuci iz ove sramne situacije.
Gray

#9 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by Gray »

Da, da bude izložena do daljnjeg ali da se može vratiti po zahtjevu. Ustvari najbolje da napravi turneju po raznim muzejima, ne samo da bude u Metu.
iz dna duše

#10 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by iz dna duše »

Primjer Nefretiti - Nije isto, ali:
Bivši egipatski ministar za antikvitete Zahi Havas zatražio je povratak biste, ali nemački zvaničnici tvrde da je bista u zemlju doneta legalno i da je previše krhka da bi je pomerali.

http://www.b92.net/kultura/vesti.php?na ... _id=638086
Tvrtko II Kotromanić

#11 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by Tvrtko II Kotromanić »

apsolutno ne !!!

da vec dodam ovdje, kad nema teme, jel iko zna dokle se stiglo ( i jel se uopste krenulo i ima li ikakvog govora) o vracanju povelje Kulina bana u BiH ?
seln

#12 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by seln »

Nama ionako svako oduzima sta god mu se svidi, ko bebi zvecku...
jebat nas bezmude.
karanana

#13 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by karanana »

da.

zasto ne?
ovo moze samo pojacati prepoznatljivost nase zemlje kod relevantnih svjetskih chimbenika.

i mene interesuje sta je s poveljom?
jedna je u dubrovniku, druga u rusiji. je li to to?
Casual's

#14 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by Casual's »

NE! Treba se boriti da vrate povelju Kulina bana tamo gdje joj je mjesto.

Sent from my Tabure using Tapatalk
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#15 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by Truba »

da
uz kauciju da će biti vraćena ( njezina vrijednost x 5)
:D

ako je neprocjenjiva :D onda 5 neprocjenjivih :lol:
krompir i riza

#16 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by krompir i riza »

karanana wrote:

i mene interesuje sta je s poveljom?
jedna je u dubrovniku, druga u rusiji. je li to to?
To je to. I šipak ćemo je ikad dobiti nazad.
Morales wrote:To ako urade i ako se desi da se nikad Hagada ne vrati u BiH, onda bi neko trebao krivicno odgovarati.... Apsolutno NE!!!
:thumbup:
karanana

#17 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by karanana »

otkud ono povelja u rusiji?

cuj necemo dobiti hagadu nazad. pa ne dajemo je iz ruke u ruku nekom na pijaci ili i pawn shopu.
dajemo je americkom drzavnom muzeju. ko bi tu izradio i na koji nacin? a vjerovatno bi se i zaradilo na davanju a plus bi je milioni vidjeli i culi o njoj. a znate kako su njujorski zidovi bitni u globalu.
krompir i riza

#18 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by krompir i riza »

Dva primjerka Povelje su u Dubrovniku, jedan u Rusiji (taj se smatra originalom). BiH je tražila njeno vraćanje, ali je Rusija odbila jer smatraju da ona pripada i njima, obzirom da drugi dokument po starosti a koji se tiče ''svih Slavena''.

Vjerujem da bi slična stvar bila i sa Hagadom. Vjerovatno se sjećaš pokušaja njene krađe i izmještanja tokom i netom poslije rata i šta se sve radilo da se ona sačuva i zadrži u BiH. Ogromna je zainteresovanost za nju u cijelom svijetu.
a znate kako su njujorski zidovi bitni u globalu.
I baš zbog ovoga, našao bi se način da ona ostane u njihovom vlasništvu. Razumljivo je i zašto Finci želi da im udovolji.

Ja sam u svakom slučaju protiv. Može se fino profitirati od njenog eksponiranja i tu, samo treba malo više rada na promociji. Ko želi da vidi- bujrum u Sarajevo. Svi mogu vidjeti, Hagada ostaje gdje i treba biti + potencijalna dobit koja bi pogurala muzej.
Casual's

#19 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by Casual's »

Dok je zemaljski muzej zatvoren,trebalo bi je malo izloziti i u ostalim gradovima koji imaju normalan muzej.

Sent from my Tabure using Tapatalk
Logovan

#20 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by Logovan »

Ja bih odgovorio "da" da znam da će je sigurno vratiti nakon nekog kratkog vremena ali pošto nemam nikako povjerenja u Amerikance a ni u ostale zemlje onda je odgovor "ne".
Morales

#21 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by Morales »

karanana wrote:otkud ono povelja u rusiji?

cuj necemo dobiti hagadu nazad. pa ne dajemo je iz ruke u ruku nekom na pijaci ili i pawn shopu.
dajemo je americkom drzavnom muzeju. ko bi tu izradio i na koji nacin? a vjerovatno bi se i zaradilo na davanju a plus bi je milioni vidjeli i culi o njoj. a znate kako su njujorski zidovi bitni u globalu.
S obzirom na vrijednost Hagade, mislis da bi cifutski lobi dozvolio da bude vracena u BiH? Ne budi naivan molim te....
nicaze_072

#22 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by nicaze_072 »

Smisao nasih ljudi za biznis je nevjerovatan. :lol:

Ne bi me cudilo da je neko od nasih miseva ponudio Hagadu Metropolitanu i sad se nada nekakvoj proviziji u cijelom poslu.

Zar nije jednostavnije uloziti novac i opremiti adekvatno jednu prostoriju da se Hagada izlaze u Sarajevu cijele godine. Pa koliko god to kostalo siguran sam da bi se isplatilo. Platis kartu 5 KM da dodjes vidjet. Tako to u svijetu hoda. Cijena od 5 KM je i bagatelna za ono sta bi platio u svijetu.

Ovako hajmo mi to dat Metropolitanu da oni biznis prave. :-)
filozofija

#23 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by filozofija »

Apsolutno NE. Niti jedan eksponat koji je manja drzava posudila nekoj vecoj drzavi nikada nije vracen ili ja jos nisam cuo. Uvjek se nadje neki razlog zasto da ostane. Ako Hagada jednom izadje iz Sarajeva, nikada se nece vratiti.
Religious Fantastic wrote:Apsolutno DA. To je dio svjetskog kulturnog naslijedja i treba je trajno izmjestiti odavde, jer ako ovdje ostane, kako je krenulo ima da zavrsi u privatnoj kolekciji nekog "kontroverznog bizMisMena" koji ce je koristiti za hvalisanje ortacima kako ima "pravo staru knjigu"
Da, Hagada je svjetska bastina, ali i Sarajevo je svjetski grad. Kome se gleda bujrum!
karanana

#24 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by karanana »

dajte mi primjer slican ovome kada nesto nije vraceno nekome.
uostalom, zar tu ne bi bio neki ugovor, osiguranje.......? mislim, ako te neko zajebe za ovo onda te komotno moze jebat kad hoce i kako hoce.

i nece niko maksuz doci u bosnu da bi vidio hagadu. u new yorku bi bila u centru desavanja gdje milioni ljudi dolaze iovako ionako.
Gray

#25 Re: HAGADA DA ili NE u Metropolitan NY

Post by Gray »

karanana wrote:dajte mi primjer slican ovome kada nesto nije vraceno nekome.
uostalom, zar tu ne bi bio neki ugovor, osiguranje.......? mislim, ako te neko zajebe za ovo onda te komotno moze jebat kad hoce i kako hoce.

i nece niko maksuz doci u bosnu da bi vidio hagadu. u new yorku bi bila u centru desavanja gdje milioni ljudi dolaze iovako ionako.

Upravo, baš će neko u Bosnu dolaziti samo da vidi Hagadu.

Postojao bi ugovor, sve bi se tačno propisalo, postojalo bi osiguranje i nema problema (osim ako ne bude ukradena). Muzeji širom svijeta stalno rade slične stvari.
Post Reply