Hadžibajriću ukloni ruglo grada!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

alica.k

#26 Re: Hadžibajriću ukloni ruglo grada!

Post by alica.k »

eh, neki ljudi bi se trebali skulirati malo :D
sta fali standovima, to svugdje ima...

trebalo bi im samo dat lijepe standove, pa da to kulturnije izgleda, ko sto beogradjani urade u knez mihajlovoj.
leo_

#27 Re: Hadžibajriću ukloni ruglo grada!

Post by leo_ »

imam osjecaj da vishe nije problem sto nesto smeta ili ne smeta, vec je problem sto se nema sta raditi preko dana, pa hajde makar ovdje trunimo. treba, dakako, skloniti sve one ljude s ulice, ne zato sto smetaju, vec sto je sramota da se mrznu ondje na minusima. po citavoj europi od ulicnih plesaca, zivih kipova, svakakvih nekakvih performansa, do kradje novcanika i mobitela i mi sad ovdje nasli palamuditi nesto.
metronom

#28 Re: Hadžibajriću ukloni ruglo grada!

Post by metronom »

Eto sad odjednom neka socijalna prica, kao opstina pomaze jadnim prodavcima time sto im omogucava da otvore buvljak u sred centra grada, u setackoj zoni... Ovim se ne rjesavaju nikakvi socijalni problemi, vec se pokusava usicariti sta love za opstinu. Bas ce ti ljudi rijesiti svoje egzistencijalne probleme u tih par dana... Opstina je kriva jer nije napravila adekvatne tezge, koje bi zadovoljile kako estetske kriterije, tako i pruzile zadovoljavajucu zastitu od vremenskih nepogoda za prodavce. A pravljenje takvih tezgi kosta. Lakse je naravno uvaliti tezge sa buvljaka i ubirati pare, a koga briga sto nam grad izgleda ko Arizona...

Ne znam samo kog vraga su onda pravili onaj holiday market, koji uzgred budi receno, izgleda predivno. A ovaj buvljak je jedno obicno ruglo, koje nam sramoti grad. Dascare oblozene folijama, a sve natrpano kineskim kapama, salovima, lampicama i ukrasima za jelke... prava slika jednog centra glavnog grada.

Posebna prica je silna pirotehnika koja se prodaje bez ikakve kontrole... Stotine kilograma eksplozivnih sredstava u vidu petardi, raketa i sl. se prodaju bez ikakvih mjera zastite, bez ikakvih uslova skladistenja, uz isprobavanje na licu mjesta... Ma opsti haos. I kao i svake godine, niko nije nadlezan da to sprijeci... i naravno svake godine se iz istih razloga friziraju izvjestaji iz hitne da se ne vidi koliko je nerad opstina, policije i inspekcija odnio zrtava u novogodisnjoj noci i koju noc prije i kasnije...
r_faruk

#29 Re: Hadžibajriću ukloni ruglo grada!

Post by r_faruk »

pa otvoreni su i kafici po setalistima haman citavu godinu pa "nikom" ne smeta. a to sto se izmedju njih ne mozes provuci nema veze. ili tamo kod vjecne vatre, sto je ono katastrofa.................. pa ja bih vise volio da uklone one baste na sred setalista nego ove standove.................
shady

#30 Re: Hadžibajriću ukloni ruglo grada!

Post by shady »

Dajte ljudi malo suosjecanja, ljudi koji rade na tim standovima sigurno to ne rade jer im je dosadno kuci, ti ljudi barem posteno zaradjuju! :x
Naravno da grad treba da obezbjedi lijepe standove, ali to je u ovom trenutku bacanje para jer imamo ogroman broj siromasnih kojima je taj novac potrebniji nego sto su nama potrebni "urbani standovi". :bih:
VjecitiStudent

#31 Re: Hadžibajriću ukloni ruglo grada!

Post by VjecitiStudent »

shady wrote:Dajte ljudi malo suosjecanja, ljudi koji rade na tim standovima sigurno to ne rade jer im je dosadno kuci, ti ljudi barem posteno zaradjuju! :x
Naravno da grad treba da obezbjedi lijepe standove, ali to je u ovom trenutku bacanje para jer imamo ogroman broj siromasnih kojima je taj novac potrebniji nego sto su nama potrebni "urbani standovi". :bih:
Da, svi standovi su odreda fiskalizovani i na njima se nista osim novogodisnjiih cestitiki ne prodaje :oops:
Imal' jos kakav izgovor za nase olako pristajanje na izgled selendre?
nihil_

#32 Re: Hadžibajriću ukloni ruglo grada!

Post by nihil_ »

Uh boga ti a kad je to Sarajevo bilo uredjen i cist grad.

Trebali smo se brinuti sta ce turisti reci prije 10 godina a ne neki dan...
metronom

#33 Re: Hadžibajriću ukloni ruglo grada!

Post by metronom »

shady wrote:Dajte ljudi malo suosjecanja, ljudi koji rade na tim standovima sigurno to ne rade jer im je dosadno kuci, ti ljudi barem posteno zaradjuju! :x
odlicno, hajmo nagomilane socijalne probleme u drzavi rijesiti tako sto cemo grad pretvoriti u Arizonu...
metronom

#34 Re: Hadžibajriću ukloni ruglo grada!

Post by metronom »

r_faruk wrote:pa otvoreni su i kafici po setalistima haman citavu godinu pa "nikom" ne smeta. a to sto se izmedju njih ne mozes provuci nema veze. ili tamo kod vjecne vatre, sto je ono katastrofa.................. pa ja bih vise volio da uklone one baste na sred setalista nego ove standove.................
Joj sto "volim" ove argumente tipa "ne valja ni ono pa sto bi ovo valjalo". Evo meni smetaju i ljetne baste koje zauzmu i po vise od pola ulice. To ne mijenja sustinu ove price. Uzrok je isti. Opstina ubire lovu i od grada pravi ruglo. Ove godine je grad pokusao napraviti iskorak, da to sve izgleda puno ljepse i urbanije, al nema sanse... Arizona dream...
shady

#35 Re: Hadžibajriću ukloni ruglo grada!

Post by shady »

VjecitiStudent wrote:
Da, svi standovi su odreda fiskalizovani i na njima se nista osim novogodisnjiih cestitiki ne prodaje :oops:
Imal' jos kakav izgovor za nase olako pristajanje na izgled selendre?
To nije izgovor, ti ljudi uglavnom ne mogu priustiti bolje standove, a prodaje se ono sto raj zeli da kupi i moze da priusti.

A sto se tice socijalnih problema i arizone...pa zar smo toliki neljudi da bi radije da se slikamo sa nekim fensi standovima, nego da neko nahranimo nekog :-) :-)

Ja se slazem da je ruglo i da treba rijesiti taj problem, ali cisto sumnjam da nam eto najvise od svega smetaju ti standovi. Ako vec hocemo da uljepsamo zbog turista, ajde da prvo popravimo fasade na Ferhadiji, da im barem balkon ne padne na glavu dok kupuju na nasim fensi standovima.
BHF_Manijak

#36 Re: Hadžibajriću ukloni ruglo grada!

Post by BHF_Manijak »

Ruglo jeste, da se ne lazemo, no meni licno vise smeta kad mi po onom zvizdanu ljeti, na +40, kad masa ljudi seta gradom, zakrcena Ferhadija bukvalno, dodje papak i jos pola ulice zauzme sa svojom ljetnom bastom, i to mi posebno smeta onaj kafic(ne znam ni odakle lik izvlaci one kafe, fakat kojem kaficu pripada ona basta :-? :roll: :shock: ) nize Katedrale prema Ekonomiji, te kafic nize Ekonomije, monolog, dijalog ili kako se vec zove! A ovo sto ce ljudi metar ulice zauzet u sirinu i to na 10-tak dana, ne smeta mi(sem sto ruzno standovi izgledajU) koliko kabadahijsko i seljacko mahanje repinom "ja mogu zauzet cijelu ulicu ako treba svojom bastom"! :oops: :x
leo_

#37 Re: Hadžibajriću ukloni ruglo grada!

Post by leo_ »

ama nigdje niko nije napisao da to nije ruglo, ali ne treba ukinuti, nego napraviti da bude bolje. kako ide ona prica, kad se u njemackoj u nekom gradu izgradila prva kuca na nelegalnom mjestu, nisu je srusili, nego su donijeli zakon o gradnji. nemoj rusiti, to je najlakse, napravi bolje! grad nece dati nista, ako ne moze naplatiti, a sta ce naplatiti od onog sto prodaje prskalice. s druge strane, on MORA to prodavati, jer nema izlaza. prodji pored poste na Ilidzi i vidjeces svaki dan stoji covjek i prodaje 100 flastera za 1KM :( :roll: , jel' on tu zato sto mu se stoji 10-12 sati i jel' ga treba sad neko otjerati da crkne ko ker? svi se mi slazemo da on ne bi trebao tu stajati, trebao bi raditi normalan posao, ili biti zbrinut u ustanovi, ali ...

nije da sit gladnom ne vjeruje, sitog zaboli polni organ za gladnim.
nihil_

#38 Re: Hadžibajriću ukloni ruglo grada!

Post by nihil_ »

Halo ba ljudi, moralisti, estete, prosetajte malo kroz grad, standovi su najmanji problem kad je u pitanju izgled grada. Sta vam je ba ljudi, izvucite glavu iz dupeta ffs...
Post Reply