ako imaš tamo koga od studenata ili poznanika, drž' se njih. valjaju plaho oko obreda.
da bude hadždž mebrur. sjeti se i nas u dovama
Da bude kabulEl_comadante wrote:Selam alejkum. nisam našao temu o Hadždžu pa je evo otvram a razlog je taj što inšAllah planiram ići na Hadždž pa eto da vidimo koje još od forumaša bio na hadždžu da malo ispriča svoja iskustva i doživljaje i naravno da razgovaramo o propisima Hadždža. čitam mnogo oko toga, treba se pripremiti.

El_comadante wrote:hadzije se polagano vracaju u bih i ja sam stigao danas
hadz mebrur @elkomandante!El_comadante wrote:hadzije se polagano vracaju u bih i ja sam stigao danas
i ja sam to dozivjela, bilo je toga u Medini ali bijase jednom i u Mekki i onda skoro citava dzamija u plac...onaj tihi...El_comadante wrote:mah bilo je odlicno organizacija dosta dobra nema se covjek sta mnogo tu zaliti a hotel u Medini je bio 3 minute od Poslanikove dzamije nemoze bolje nikako. a Meki je bio fantastican hotel nije bio plaho daleko od Kabe oko 2 km. bio sam 5 dana u Medini 10ak u Meki. u Medini su ljudi odlicni, susretljivi zovu na svakom cosku "Bosna haj vamo" sta cs naucili koju rijec naseg i odmah zovu. a i dozivo sam tu prvi put da na namazu efendija place kad uci suru. citava dzmija suti nista se necuje a recimo minut prije toga pola dzamije kaslje. bas se tada nesto oko srca stegne...
naravnop da je toga bilo i u Meki. na Arefatu je bilo dobro kazu da su ove godine i najbolji satori bili za nase hadije do sada. a silazak na Minu smo isli zadnji jer je rukovodstvo tako odlucilo krenuli smo oko ponoci manji dio autobusom zapravo du Muzdelife a odatle do Mine veci dio puta pjeske po noci. ali svi su izdrzali nije bilo vecih probelma.vazi wrote:i ja sam to dozivjela, bilo je toga u Medini ali bijase jednom i u Mekki i onda skoro citava dzamija u plac...onaj tihi...El_comadante wrote:mah bilo je odlicno organizacija dosta dobra nema se covjek sta mnogo tu zaliti a hotel u Medini je bio 3 minute od Poslanikove dzamije nemoze bolje nikako. a Meki je bio fantastican hotel nije bio plaho daleko od Kabe oko 2 km. bio sam 5 dana u Medini 10ak u Meki. u Medini su ljudi odlicni, susretljivi zovu na svakom cosku "Bosna haj vamo" sta cs naucili koju rijec naseg i odmah zovu. a i dozivo sam tu prvi put da na namazu efendija place kad uci suru. citava dzmija suti nista se necuje a recimo minut prije toga pola dzamije kaslje. bas se tada nesto oko srca stegne...
a bilo je ono " zar misle kad zemlja postanu..." - tako nekako, da sad ne trazim (@bijela sigurno zna ajet)
Kako je bilo na Arefatu i silazak na Minnu? Jesi li vidio osjecaja kad prvi put ugledas Kabu![]()
eee, da mi je jos barem jednom, ako nista Umru...akBd..
___________________________________Popis hadžija koji su 14. džumadel- ahira 1184, 23. ejlula kada je sunce bilo u sazvježđu Vage 13. dan (6. X 1770.) otišli iz Sarajeva u časnu Mekku: mladi hadži Avdija Mačković (Maçko-ogli),
Topalović (Topalogli),
šejh Alija
mula Osman Aračandžlija,
Muharem Lezitetka (Lezitetkaogli),
Čekricin zet (Cekricaoglinin domadi),
Salih Brko, kazaz,
Muho Kapić (Kapaogli), bravadžija.
Svega 8 hadžija.
baska sve, al' ovaj sesti jadnik osta zapamcen samo kao neciji zetbijela wrote:Bašeksija:
___________________________________Popis hadžija koji su 14. džumadel- ahira 1184, 23. ejlula kada je sunce bilo u sazvježđu Vage 13. dan (6. X 1770.) otišli iz Sarajeva u časnu Mekku: mladi hadži Avdija Mačković (Maçko-ogli),
Topalović (Topalogli),
šejh Alija
mula Osman Aračandžlija,
Muharem Lezitetka (Lezitetkaogli),
Čekricin zet (Cekricaoglinin domadi),
Salih Brko, kazaz,
Muho Kapić (Kapaogli), bravadžija.
Svega 8 hadžija.
Maçko-ogli i Lezitetkaogli