Hadždž

Rasprave o vjerskim temama.
Ciprol

#51 Re: Hadždž

Post by Ciprol »

selam alejk. sad vidjeh temu. ma samo polako, pripremi se psihički ovdje, tamo onda neće biti problema.

ako imaš tamo koga od studenata ili poznanika, drž' se njih. valjaju plaho oko obreda.

da bude hadždž mebrur. sjeti se i nas u dovama ;-)
El_comadante

#52 Re: Hadždž

Post by El_comadante »

jucer su hadije koje idu autobusima krenule ispred Fahdove dzamije u 9h. oko 14h bili su na granici sa Srbijom. ove godine se isli preko Bugarske i trenutno se nalaze u Turskoj.
vazi

#53 Re: Hadždž

Post by vazi »

neka im je sretno i hairli , da im bude hadz mebrur akBd
bijela

#54 Re: Hadždž

Post by bijela »

haman da su u istanbul stigli :-D
El_comadante

#55 Re: Hadždž

Post by El_comadante »

hadzije koje idu kopnom su hairli stigli jucer u medini a jucer je i prvi avion iz tuzle stigao za medinu danas ima jedan iz sarajeva a sutra insAllah 3 aviona
ideja

#56 Re: Hadždž

Post by ideja »

jos 31 sat do polaska insAllah
vazi

#57 Re: Hadždž

Post by vazi »

sretno i hairli akBd svima i prenesite nase selame :)
Bosnian1980

#58 Re: Hadždž

Post by Bosnian1980 »

El_comadante wrote:Selam alejkum. nisam našao temu o Hadždžu pa je evo otvram a razlog je taj što inšAllah planiram ići na Hadždž pa eto da vidimo koje još od forumaša bio na hadždžu da malo ispriča svoja iskustva i doživljaje i naravno da razgovaramo o propisima Hadždža. čitam mnogo oko toga, treba se pripremiti.
Da bude kabul :)
Spremaj se odmah i za drugi jer ces sada najbolje znati gdje, sta i kako :)
vazi

#59 Re: Hadždž

Post by vazi »

jesu li otisli, je li neko bio na ispracaju, kako je bilo, ima li slika :)

edit:

vazi

#60 Re: Hadždž

Post by vazi »

amin da svi obave 40 i vise namaza u ovoj ljepoti

Image
El_comadante

#61 Re: Hadždž

Post by El_comadante »

hadzije se polagano vracaju u bih i ja sam stigao danas
ema_

#62 Re: Hadždž

Post by ema_ »

El_comadante wrote:hadzije se polagano vracaju u bih i ja sam stigao danas

Hadždž mebrur, inšaAllah! :)
bijela

#63 Re: Hadždž

Post by bijela »

napiši par utisaka :)
šta te se posebno dojmilo, šta ti je bilo teško?
vazi

#64 Re: Hadždž

Post by vazi »

El_comadante wrote:hadzije se polagano vracaju u bih i ja sam stigao danas
hadz mebrur @elkomandante!

e pa hadzija sta ima, kako je bilo, jesi li zadovoljan uradjenim, vidjenim, dozivljenim?
El_comadante

#65 Re: Hadždž

Post by El_comadante »

mah bilo je odlicno organizacija dosta dobra nema se covjek sta mnogo tu zaliti a hotel u Medini je bio 3 minute od Poslanikove dzamije nemoze bolje nikako. a Meki je bio fantastican hotel nije bio plaho daleko od Kabe oko 2 km. bio sam 5 dana u Medini 10ak u Meki. u Medini su ljudi odlicni, susretljivi zovu na svakom cosku "Bosna haj vamo" sta cs naucili koju rijec naseg i odmah zovu. a i dozivo sam tu prvi put da na namazu efendija place kad uci suru. citava dzmija suti nista se necuje a recimo minut prije toga pola dzamije kaslje. bas se tada nesto oko srca stegne...
vazi

#66 Re: Hadždž

Post by vazi »

El_comadante wrote:mah bilo je odlicno organizacija dosta dobra nema se covjek sta mnogo tu zaliti a hotel u Medini je bio 3 minute od Poslanikove dzamije nemoze bolje nikako. a Meki je bio fantastican hotel nije bio plaho daleko od Kabe oko 2 km. bio sam 5 dana u Medini 10ak u Meki. u Medini su ljudi odlicni, susretljivi zovu na svakom cosku "Bosna haj vamo" sta cs naucili koju rijec naseg i odmah zovu. a i dozivo sam tu prvi put da na namazu efendija place kad uci suru. citava dzmija suti nista se necuje a recimo minut prije toga pola dzamije kaslje. bas se tada nesto oko srca stegne...
i ja sam to dozivjela, bilo je toga u Medini ali bijase jednom i u Mekki i onda skoro citava dzamija u plac...onaj tihi...
a bilo je ono " zar misle kad zemlja postanu..." - tako nekako, da sad ne trazim (@bijela sigurno zna ajet :) )

Kako je bilo na Arefatu i silazak na Minnu? Jesi li vidio osjecaja kad prvi put ugledas Kabu :)

eee, da mi je jos barem jednom, ako nista Umru...akBd..
El_comadante

#67 Re: Hadždž

Post by El_comadante »

vazi wrote:
El_comadante wrote:mah bilo je odlicno organizacija dosta dobra nema se covjek sta mnogo tu zaliti a hotel u Medini je bio 3 minute od Poslanikove dzamije nemoze bolje nikako. a Meki je bio fantastican hotel nije bio plaho daleko od Kabe oko 2 km. bio sam 5 dana u Medini 10ak u Meki. u Medini su ljudi odlicni, susretljivi zovu na svakom cosku "Bosna haj vamo" sta cs naucili koju rijec naseg i odmah zovu. a i dozivo sam tu prvi put da na namazu efendija place kad uci suru. citava dzmija suti nista se necuje a recimo minut prije toga pola dzamije kaslje. bas se tada nesto oko srca stegne...
i ja sam to dozivjela, bilo je toga u Medini ali bijase jednom i u Mekki i onda skoro citava dzamija u plac...onaj tihi...
a bilo je ono " zar misle kad zemlja postanu..." - tako nekako, da sad ne trazim (@bijela sigurno zna ajet :) )

Kako je bilo na Arefatu i silazak na Minnu? Jesi li vidio osjecaja kad prvi put ugledas Kabu :)

eee, da mi je jos barem jednom, ako nista Umru...akBd..
naravnop da je toga bilo i u Meki. na Arefatu je bilo dobro kazu da su ove godine i najbolji satori bili za nase hadije do sada. a silazak na Minu smo isli zadnji jer je rukovodstvo tako odlucilo krenuli smo oko ponoci manji dio autobusom zapravo du Muzdelife a odatle do Mine veci dio puta pjeske po noci. ali svi su izdrzali nije bilo vecih probelma.
udrch

#68 Re: Hadždž

Post by udrch »

Da ti Allah dž.š. okabuli i primi..
bijela

#69 Re: Hadždž

Post by bijela »

mašaAllah :) ,
da bude kabul svim ovogodišnjim hadžijama, a i mi u BiH da imamo koristi od hadža naših bh. hadžija :)
El_comadante

#70 Re: Hadždž

Post by El_comadante »

evo polagano vrijeme odmiče haman je prošlo dva mejseca od kada sam bio dole. imam sad osječaj da sam bio duže od 5 dana u Medini. uglavnom sada su ostala lijepa sječanja.
El_comadante

#71 Re: Hadždž

Post by El_comadante »

eh ova tema izgleda zamrla... da malo počnem pričau kako je bilo. znaći skupili smo se to juro u FAhdovoj džamiji na sabahu i Muderiz Halilović nam je dao upute šta i kako. odatle smo sjeli u autobuse i krenuli na aeodrom. bilo je 20 grupa po 50 ljudi. znaći 4 grupe po avionu jer je avion primao 200 putnika. došli mo na aeodrom oko pola 8. to je bilo prvi put da idem avionom. bili smo tu oko sat vremena i nema veče kontrole na našem aeodromu. i krenuli smo oko pola 10 a nije let kasnio kao dan prije kad je kasnio 2h. u avionu nije loše koliko su me bili isprepadali...
bijela

#72 Re: Hadždž

Post by bijela »

Bašeksija:
Popis hadžija koji su 14. džumadel- ahira 1184, 23. ejlula kada je sunce bilo u sazvježđu Vage 13. dan (6. X 1770.) otišli iz Sarajeva u časnu Mekku: mladi hadži Avdija Mačković (Maçko-ogli),
Topalović (Topalogli),
šejh Alija
mula Osman Aračandžlija,
Muharem Lezitetka (Lezitetkaogli),
Čekricin zet (Cekricaoglinin domadi),
Salih Brko, kazaz,
Muho Kapić (Kapaogli), bravadžija.
Svega 8 hadžija.

Maçko-ogli i Lezitetkaogli :D
wewa

#73 Re: Hadždž

Post by wewa »

bijela wrote:Bašeksija:
Popis hadžija koji su 14. džumadel- ahira 1184, 23. ejlula kada je sunce bilo u sazvježđu Vage 13. dan (6. X 1770.) otišli iz Sarajeva u časnu Mekku: mladi hadži Avdija Mačković (Maçko-ogli),
Topalović (Topalogli),
šejh Alija
mula Osman Aračandžlija,
Muharem Lezitetka (Lezitetkaogli),
Čekricin zet (Cekricaoglinin domadi),
Salih Brko, kazaz,
Muho Kapić (Kapaogli), bravadžija.
Svega 8 hadžija.

Maçko-ogli i Lezitetkaogli :D
baska sve, al' ovaj sesti jadnik osta zapamcen samo kao neciji zet :cry: :lol:
bijela

#74 Re: Hadždž

Post by bijela »

vala i to što kažeš :lol:
BHF_Manijak

#75 Re: Hadždž

Post by BHF_Manijak »

Haj' dobro i to, jos bi vece ofiranje bilo da stavise "od te i te co'ek"! :mrgreen: :run:
Post Reply