Hadždž
-
El_comadante
#1 Hadždž
Selam alejkum. nisam našao temu o Hadždžu pa je evo otvram a razlog je taj što inšAllah planiram ići na Hadždž pa eto da vidimo koje još od forumaša bio na hadždžu da malo ispriča svoja iskustva i doživljaje i naravno da razgovaramo o propisima Hadždža. čitam mnogo oko toga, treba se pripremiti.
- bijela
- liliput
#4 Re: Hadždž
I ja kazemHomeArt wrote:Blago tebi
Da ti Allah olaksa odlazak i ukubuli hadz. Amin
-
El_comadante
#5 Re: Hadždž
pa evo onda da napišem i par stvari. planiram iči inšAllah avionom. šta češ kad nemam mnogo slobodnih dana (godišnjji odmor) a planirano je krenuti u tri dana 23. 24. i 25. 10. i to u Medinu i tu provesti 8 dana odnosno do 1. 11. . a prije je se išlo u Džidu. ovako je lakše jer Ihrami nemoraju oblačiti u avionu nego u Medini. i uveli su da se obavlja Temetu hadždž, a do prije koju godinu to je bio mislim kiran. znači ovde se obavlja posebno umra pa odna hadždž u mjesecima hadždža. znači 1. 11. planirana je umra...
- vazi
#6 Re: Hadždž
sretno i hairli akBd, da ti hadz bude primljen, amin.
ponesi vrecu para, pet vreca strpljenja:)))))
salim se, naravno
nesto najljepse sto se moze dozivjeti. maksimalne pripreme obavi tj raspitaj se sta i kako da budes spreman na:
guzve kod ibadeta
guzve u hotelu i redovi cekanja za rucak
guzve za lift, idi stepenicama koliko god mozes i prepusti lift starijima...
znaci stvarno treba puno strpljenja.
sto god vidis kao mahanu u organizaciji ili na ulici, ne obaracaj plaho paznju , gledaj pred sebe u cilju ispravnosti hadz...a i da te manje glava boli...
U Medini klanjaj sto mozes vise nafila, naravno sve namaze u dzamiji kao i nafile...Pij sto mozes vise zem zem-a
uzivaj u svemu i pisi dnevnik, zaboravi se...Slikaj sto vise, slike te podsjecaju na dozivljeno i poslje sve ponovo prozivljavas listajuci iste...
ponesi mali prirucnik za obavljanje hadza i dok tavafis cuta/uci dove iz knjige
ako si muskarac (cini mi se da jeis) dok tavafite pokusajte vi muskarci napraviti halku oko zena i starijih, ne razdvajajte se u ibadetima...
uzivaj i zahvaljuj Milostivom i kad budes u Rewdi poselami Muhammeda asws , reci cu ti na pp od koga
zapisi sve za koga zelis doviti i ponesi sa sobom spisak na Arefat, i za zive i za one koji to vise nisu...
zapisi sve sta zelis moliti i za sebe i svoje...uzbudjenje je a i umor je tu..;insan lahko zaboravi ili ode na nesto drugo...
poklone u medini sve kupi, bolji je omjer zamjene novca , bolji izbor i jeftinije a u Mekki svo vrijeme pokusaj provoditi u ibadetu...
hairli ti bilo akBd pa kad se akBd vratis da nam ispricas, neke podjetis i ozivis nam uspomene.
za ihrame se takodjer ne sekiraj i za garderobu, ne nosi puno, tamo je jeftino a prakticno za muskarce one pantale i tunike lagane..;ne zauzimaju mjesta u prtljagu i neces kuburiti s kilazom kofera...Kofer dobro obmotaj celofanom, moze i onim filom sto se koristi za namirnice u kuhinji, pa nekoliko puta oko kofera..Ti koferi koje dobijete su prilicno mlohavi a i bacaju ih prilikom utovara u autobuse pa zamotaj i utegni kanapom...
izvini, zurim pa sam sve s brda s dola pisala
salim se, naravno
nesto najljepse sto se moze dozivjeti. maksimalne pripreme obavi tj raspitaj se sta i kako da budes spreman na:
guzve kod ibadeta
sto god vidis kao mahanu u organizaciji ili na ulici, ne obaracaj plaho paznju , gledaj pred sebe u cilju ispravnosti hadz...a i da te manje glava boli...
U Medini klanjaj sto mozes vise nafila, naravno sve namaze u dzamiji kao i nafile...Pij sto mozes vise zem zem-a
uzivaj u svemu i pisi dnevnik, zaboravi se...Slikaj sto vise, slike te podsjecaju na dozivljeno i poslje sve ponovo prozivljavas listajuci iste...
ako si muskarac (cini mi se da jeis) dok tavafite pokusajte vi muskarci napraviti halku oko zena i starijih, ne razdvajajte se u ibadetima...
uzivaj i zahvaljuj Milostivom i kad budes u Rewdi poselami Muhammeda asws , reci cu ti na pp od koga
zapisi sve za koga zelis doviti i ponesi sa sobom spisak na Arefat, i za zive i za one koji to vise nisu...
zapisi sve sta zelis moliti i za sebe i svoje...uzbudjenje je a i umor je tu..;insan lahko zaboravi ili ode na nesto drugo...
poklone u medini sve kupi, bolji je omjer zamjene novca , bolji izbor i jeftinije a u Mekki svo vrijeme pokusaj provoditi u ibadetu...
hairli ti bilo akBd pa kad se akBd vratis da nam ispricas, neke podjetis i ozivis nam uspomene.
za ihrame se takodjer ne sekiraj i za garderobu, ne nosi puno, tamo je jeftino a prakticno za muskarce one pantale i tunike lagane..;ne zauzimaju mjesta u prtljagu i neces kuburiti s kilazom kofera...Kofer dobro obmotaj celofanom, moze i onim filom sto se koristi za namirnice u kuhinji, pa nekoliko puta oko kofera..Ti koferi koje dobijete su prilicno mlohavi a i bacaju ih prilikom utovara u autobuse pa zamotaj i utegni kanapom...
- Nele9
#7 Re: Hadždž
Allah te nagradio i neka ti je On na pomoći, amin.
Kao što su i ostali rekli, kad se ako Bog da vratiš, podijeli malo svoja iskustva s nama.
Kao što su i ostali rekli, kad se ako Bog da vratiš, podijeli malo svoja iskustva s nama.
-
El_comadante
#8 Re: Hadždž
Allah te nagradio.vazi wrote:sretno i hairli akBd, da ti hadz bude primljen, amin.
salim se, naravno![]()
guzve kod ibadeta
U Medini klanjaj sto mozes vise nafila, naravno sve namaze u dzamiji kao i nafile...Pij sto mozes vise zem zem-a![]()
uzivaj i zahvaljuj Milostivom i kad budes u Rewdi poselami Muhammeda asws , reci cu ti na pp od koga![]()
-
El_comadante
#9 Re: Hadždž
znaći imam dovoljno vremena i polagano učim čitam o propisima Hadždža mada znam i od prije mnoge stvari i vjerujem mnogi od nas znaju o propisima hadždža dosta. onda IZ BIH je ostavila dovoljno vremena da čovjek sve to ponovi/nauči jer se prijeave primaju u 5 i 6 mjesecu dakle 5-6 prije Hadždža sasvim dovoljno vremena da se čovjek pripremi.
- vazi
#10 Re: Hadždž
El_comadante wrote:znaći imam dovoljno vremena i polagano učim čitam o propisima Hadždža mada znam i od prije mnoge stvari i vjerujem mnogi od nas znaju o propisima hadždža dosta. onda IZ BIH je ostavila dovoljno vremena da čovjek sve to ponovi/nauči jer se prijeave primaju u 5 i 6 mjesecu dakle 5-6 prije Hadždža sasvim dovoljno vremena da se čovjek pripremi.
upravo tako, imas dosta vremena za pripreme a i IZ ce vam podijeliti brosure gdje ces naci sve sto ti treba...Ja sam kupila sebi malu brosuri, vazne stranice isfotokopirala s uvecanjem slova tako da sam mogla citati u tavafu bez naocala (ko starost
inace, sve to ide glatko i fino, nimalo se ne sekiraj. isto tako sto se tice fizickog napora nije strasno. na dzemretima je sve tako uredjeno da nema guzve kao sto je nekada bilo vec sve ide lijepo...tu je kratko zadrzavanje tako da mjesto moze primiti veliki broj hadzija. meni je bilo najvaznije na mini da se ne razdvajam od grupe jer je noc i masa je svijeta, ide se pjeske s Arafata (jedan dio busom pa onda pjeske) ali osjecaj je stalno fantastican tako da nema mjesta nikakvoj zabrinutosti. vidjet ces, nema se puno rijeci da se to sve opise...
Isto tako poslje obavljenog hadz...kaze neko tesko je ocuvati hadz i to...ja bih rekla da hadz cuva nas
Sigurno ce ti se javiti i ostali forumasi/hadzije ili su to vec ucinili na pp.
a do tvog polaska bice toga jos akbd
-
read!
#11 Re: Hadždž
Ja rabbi! Nema ljepšeg osjećaja...
Hvala allahu pa nam je dao da "na vakat" odemo i molim Ga da pozove sve iskrene robove, kako bi doživjeli tu ljepotu, i taj osjećaj.
@vazi ti je rekla veoma bitne stvari, da je Allah nagradi i hadždž mebrur učini. Ja ću se negdje i ponoviti, što znači da je pravo bitno.
3 su ti najbitnije stvari da poneseš: 1. sabur, 2. sabur i 3. sabur! Jedan za sebe dok ne obaviš hadždž, jedan za ostale oko sebe, a jedan... reći ću ti na kraju posta
A ono što je još bitnije je pravi nijet i cilj! Dakle, na hadždž ideš samo radi Allaha swt, da ispuniš obavezu i da se očistiš Inšaallah, i niti jedan drugi te razlog ne zanima (turističke atrakcije, trgovina, razgovori i priče koji nisu ibadet...)... to jeste ponekad teško: često u namazu nemožemo ostati 3 minute koncentrisani na Stvoritelja, a kamoli 20 dana biti u ibadetu, ali eto, zato imaš par mjeseci da "frekvenciju" podesiš da očistiš misli i udaljiš šejtana od sebe. Pokušaj da zaboraviš na ovaj svijet (posao, materijalne stvari, problemi,...).
Medina je predivan ambijent za pripreme, i hvala organizatorima što su se pobrinuli da se tamo prvo boravi. Poslanikova džamija (harem, rewda i mezar Poslanika a.s.) je mjesto na kojem trebaš provoditi maksimalno vremena.
Za tehniku se ne sekiraj, imaš priručnik IZ, imaš vodića, imaš internet, imaš nas koji smo već bili...nema fule. Ovdje si najbitniji ti i tvoj nijet, a sve ostalo Allah će ti poslati, inšaallah.
Zapamti i ovaj hadis: "Hadždž je Arefat", sigurno će ti zatrebati. Ja sam ga pročitao stotinu puta dok sam se spremao, ali mi je Allah njegovo značenje (i značaj) tek spustio u srce jedan dan pred polazak na Arefat, posredstvom jednog brata, da mu Allah podari svaki hajr. Zaista je bitno da se otvoriš pred Njim, poželiš sve što ti je naduši, i naravno zahvališ što je baš tebe, od 6 milijardi ljudi izabrao...
Da ti Allah pomogne, da svu svoju energiju toga dana usmjeriš samo prema Stvoritelju. Pokušaj prošetati oko šatora i pronaći prigodan kutak na osami, kako te drugi ne bi ometali...
A kada se, inšaalah budeš vraćao, sačuvaj onaj 3. sabur, pa da nam svima (posebno svojim najmilijim) doneseš malo nura. Što manje sekirancije i nervoze, posebno na kraju kada su svi umorni i jedva čekaju da se vrate...
Eto, ovo su neke, po meni bitne stvari, a biće mi zadovoljstvo ako mogu još nešto da pomognem...
Selam
Hvala allahu pa nam je dao da "na vakat" odemo i molim Ga da pozove sve iskrene robove, kako bi doživjeli tu ljepotu, i taj osjećaj.
@vazi ti je rekla veoma bitne stvari, da je Allah nagradi i hadždž mebrur učini. Ja ću se negdje i ponoviti, što znači da je pravo bitno.
3 su ti najbitnije stvari da poneseš: 1. sabur, 2. sabur i 3. sabur! Jedan za sebe dok ne obaviš hadždž, jedan za ostale oko sebe, a jedan... reći ću ti na kraju posta
A ono što je još bitnije je pravi nijet i cilj! Dakle, na hadždž ideš samo radi Allaha swt, da ispuniš obavezu i da se očistiš Inšaallah, i niti jedan drugi te razlog ne zanima (turističke atrakcije, trgovina, razgovori i priče koji nisu ibadet...)... to jeste ponekad teško: često u namazu nemožemo ostati 3 minute koncentrisani na Stvoritelja, a kamoli 20 dana biti u ibadetu, ali eto, zato imaš par mjeseci da "frekvenciju" podesiš da očistiš misli i udaljiš šejtana od sebe. Pokušaj da zaboraviš na ovaj svijet (posao, materijalne stvari, problemi,...).
Medina je predivan ambijent za pripreme, i hvala organizatorima što su se pobrinuli da se tamo prvo boravi. Poslanikova džamija (harem, rewda i mezar Poslanika a.s.) je mjesto na kojem trebaš provoditi maksimalno vremena.
Za tehniku se ne sekiraj, imaš priručnik IZ, imaš vodića, imaš internet, imaš nas koji smo već bili...nema fule. Ovdje si najbitniji ti i tvoj nijet, a sve ostalo Allah će ti poslati, inšaallah.
Zapamti i ovaj hadis: "Hadždž je Arefat", sigurno će ti zatrebati. Ja sam ga pročitao stotinu puta dok sam se spremao, ali mi je Allah njegovo značenje (i značaj) tek spustio u srce jedan dan pred polazak na Arefat, posredstvom jednog brata, da mu Allah podari svaki hajr. Zaista je bitno da se otvoriš pred Njim, poželiš sve što ti je naduši, i naravno zahvališ što je baš tebe, od 6 milijardi ljudi izabrao...
Da ti Allah pomogne, da svu svoju energiju toga dana usmjeriš samo prema Stvoritelju. Pokušaj prošetati oko šatora i pronaći prigodan kutak na osami, kako te drugi ne bi ometali...
A kada se, inšaalah budeš vraćao, sačuvaj onaj 3. sabur, pa da nam svima (posebno svojim najmilijim) doneseš malo nura. Što manje sekirancije i nervoze, posebno na kraju kada su svi umorni i jedva čekaju da se vrate...
Eto, ovo su neke, po meni bitne stvari, a biće mi zadovoljstvo ako mogu još nešto da pomognem...
Selam
-
El_comadante
#12 Re: Hadždž
Allah te nagradio. sve je vrlo bitno. a i Ramazan je jedna priprema duhovna pred ovaj događaj. taman da se čovjek malo očisti i malo ramisli i svemu.read! wrote:Ja rabbi! Nema ljepšeg osjećaja...
3 su ti najbitnije stvari da poneseš: 1. sabur, 2. sabur i 3. sabur! Jedan za sebe dok ne obaviš hadždž, jedan za ostale oko sebe, a jedan... reći ću ti na kraju posta![]()
Selam
- alternativna
#13 Re: Hadždž
Selam alejkum,
da ti hadzdz bude mebrur i da ga provedes onako kako ce Gospodar biti zadovoljan sa tobom, a i ti sam zadovoljan sa svojim ibadetom. Amin.
Koban je osjecaj vratiti se i onda tek shvatiti: "sto nisam ovo, sto nisam ono, zaboravio sam ovo itd." - a u onoj guzvi i uzbudjenju, umoru i razlicitim emocijama covjek puno zaboravlja.
Sama sam bila i procitala sam ovdje par vrlo dobrih savjeta. Ako se moji budu ponavljali, izvinjavam se unaprijed
Najvise potrebno je strpljenja, strpljenja i strpljenja! Ne pretrpavaj kofer na putu ka tamo, jer ces se tamo natrpati. Zapisi unaprijed listu sta trebas kupiti, da izbjegnes trosenje dragocijenog vremena na kupovinu. Isto tako zapisi dove i selame na listu - sta zelis doviti, tko je poselamio Poslanika, savs, tko je zamolio za dovu itd. - to je emanet, bices pitan jesi li prenjeo selam, a zaboravit ces pola stvari dok stignes tamo.
Lista sa lijepim dovama nije za bacit - ja sam sebi napravila kartice sa dovama iz hisnul muslima i raznih zbirki.
Kad budes obavljao sajj, idi na 2 sprat - gore je puno manja guzva, jer svi idu na prvi sprat.
Nosi sa sobom kesu u koju ces staviti svoje cipele/papuce i nositi sa sobom. Gdje god ih ostavis u haremu, sansa je 95% da ih neces naci u tom kaoticnom stanju. Kupi sebi tamo sedzadu da je imas - na sabah obavezno u carapama, jer neces biti jedini koji ce se prehladiti na hladnom marmoru tako i odbolovati hadzdz. A svi su bili pametni, pogotovo muskarci, jer sta ce im carape - a odozdo udari hladni marmor, odozgo klima i ojha, selo veselo
Ne pij zemzem vodu iz hladne buradi, nego mjesaj - pola tople, pola hladne. 90% je hladna zemzem voda, a ostali 10% buradi sa plavim natpisom je topla voda. Mjesaj 50/50 ako neces skroz toplo. tu se ljudi isto prevare vrlo brzo i razbole se.
Mekka je skupa, poklone kupi u Medini. Imas jeftinu pijacu tamo iza bab-as-salama izlaza, pred sherijatskim sudom - one niske duge kucice pune trgovina, unutra je jeftino. Inace u hotelu Taiba imas u podrumu i prizemlju dobru shoping mall sa pristupacnim cjenama & kvalitetom (od svih shopping malla u tom redu - Möwenpick je preskupo i nema velik izbor).
Ako bas u Mekki zelis nesto kupiti, ili u shopping mall od hotela Hilton (onaj desni kraj abradz al bejta, onaj toranj sa satom).
ako zelis datule, kupi ih u Medini. Farme datula su u Medini, tu je jeftinije, veci izbor i najnovija beridba (se tako kaze? donno). datule 'adzve su datule koje je Poslanik savs spomenuo u hadisu - one su i najskuplje: izmedju 60 i 80KM/kg. - naravno ih ima i jeftinijih, npr. 20KM/kg, ali one su od prije par godina, suhe i nisu mesnate. A same 'advze su kao suhe sljive, nisu uopste nesto plaho mesnate. Ja sam prvih par puta kupila te jeftine i ispostavilo se da su 60% crvale, pa sam onda kupila za 40KM/kg, pa sam i te bacila i onda smo se nas par skupili, otisli i kupili one skupe i dobili makar stvar koja vrijedi novca. Ako kupite vas par vise, dobijete bolju cjenu. U Tajbi u Medini, u podrumu imam dobra trgovina datula. Preporucujem.
Uzmi deblje ihrame, ne tanke - smrznut ce se i ovako najkasnije na Muzdelifi kad budes nocio u pustinji.
to be continued ako mi nesto padne na um.
hajirli put i hadzdzd mebrur
ah, lebbejk allahumme lebbejk...
da ti hadzdz bude mebrur i da ga provedes onako kako ce Gospodar biti zadovoljan sa tobom, a i ti sam zadovoljan sa svojim ibadetom. Amin.
Koban je osjecaj vratiti se i onda tek shvatiti: "sto nisam ovo, sto nisam ono, zaboravio sam ovo itd." - a u onoj guzvi i uzbudjenju, umoru i razlicitim emocijama covjek puno zaboravlja.
Sama sam bila i procitala sam ovdje par vrlo dobrih savjeta. Ako se moji budu ponavljali, izvinjavam se unaprijed
Najvise potrebno je strpljenja, strpljenja i strpljenja! Ne pretrpavaj kofer na putu ka tamo, jer ces se tamo natrpati. Zapisi unaprijed listu sta trebas kupiti, da izbjegnes trosenje dragocijenog vremena na kupovinu. Isto tako zapisi dove i selame na listu - sta zelis doviti, tko je poselamio Poslanika, savs, tko je zamolio za dovu itd. - to je emanet, bices pitan jesi li prenjeo selam, a zaboravit ces pola stvari dok stignes tamo.
Lista sa lijepim dovama nije za bacit - ja sam sebi napravila kartice sa dovama iz hisnul muslima i raznih zbirki.
Kad budes obavljao sajj, idi na 2 sprat - gore je puno manja guzva, jer svi idu na prvi sprat.
Nosi sa sobom kesu u koju ces staviti svoje cipele/papuce i nositi sa sobom. Gdje god ih ostavis u haremu, sansa je 95% da ih neces naci u tom kaoticnom stanju. Kupi sebi tamo sedzadu da je imas - na sabah obavezno u carapama, jer neces biti jedini koji ce se prehladiti na hladnom marmoru tako i odbolovati hadzdz. A svi su bili pametni, pogotovo muskarci, jer sta ce im carape - a odozdo udari hladni marmor, odozgo klima i ojha, selo veselo
Ne pij zemzem vodu iz hladne buradi, nego mjesaj - pola tople, pola hladne. 90% je hladna zemzem voda, a ostali 10% buradi sa plavim natpisom je topla voda. Mjesaj 50/50 ako neces skroz toplo. tu se ljudi isto prevare vrlo brzo i razbole se.
Mekka je skupa, poklone kupi u Medini. Imas jeftinu pijacu tamo iza bab-as-salama izlaza, pred sherijatskim sudom - one niske duge kucice pune trgovina, unutra je jeftino. Inace u hotelu Taiba imas u podrumu i prizemlju dobru shoping mall sa pristupacnim cjenama & kvalitetom (od svih shopping malla u tom redu - Möwenpick je preskupo i nema velik izbor).
Ako bas u Mekki zelis nesto kupiti, ili u shopping mall od hotela Hilton (onaj desni kraj abradz al bejta, onaj toranj sa satom).
ako zelis datule, kupi ih u Medini. Farme datula su u Medini, tu je jeftinije, veci izbor i najnovija beridba (se tako kaze? donno). datule 'adzve su datule koje je Poslanik savs spomenuo u hadisu - one su i najskuplje: izmedju 60 i 80KM/kg. - naravno ih ima i jeftinijih, npr. 20KM/kg, ali one su od prije par godina, suhe i nisu mesnate. A same 'advze su kao suhe sljive, nisu uopste nesto plaho mesnate. Ja sam prvih par puta kupila te jeftine i ispostavilo se da su 60% crvale, pa sam onda kupila za 40KM/kg, pa sam i te bacila i onda smo se nas par skupili, otisli i kupili one skupe i dobili makar stvar koja vrijedi novca. Ako kupite vas par vise, dobijete bolju cjenu. U Tajbi u Medini, u podrumu imam dobra trgovina datula. Preporucujem.
Uzmi deblje ihrame, ne tanke - smrznut ce se i ovako najkasnije na Muzdelifi kad budes nocio u pustinji.
to be continued ako mi nesto padne na um.
hajirli put i hadzdzd mebrur
ah, lebbejk allahumme lebbejk...
Last edited by alternativna on 27/07/2011 14:45, edited 1 time in total.
- alternativna
#14 Re: Hadždž
error
-
Sehro1
#15 Re: Hadždž
Da ti Allah ukabuli, iskoristi vrijeme sto bolje, ponesi fotic pa nam donesi slika

-
hadzun
#16 Re: Hadždž
hairli bilo
imas ti vodica u njih se za vecinu stvari mozes pouzdati...sabura i nosikiriki (lijepo je vazi opisao
)
u medini gledaj sto vise u dzamiji da budes (u noci je manja guzva),
a vecinom nasa IZ obavlja temetu (kiran ne znam ikad da je, jer je to hajj gdje vodis kurban sa sobom), ifrad nekad mozda prije... (nebitno) Temmetu je i najlaksi...obuces ihram i kad dodjes u mekku oobavis umru (tavaf i sajj) i skidas ihram i onda si ko turista
, boravi sto vise u kabi (ifrad hadzi je stalno do bajrama u ihramu, ponaporno je), dan ili 2 prije arefata oblacis ihram i lagano kreces na arefat, gore si cijeli dan, ucis dove klanjas podne i icindiju...nakon toga silazis na minu/muzdelifu kamencici, pa bajram, pa tavaf...i eto
al ne opterecuj se sitnicama
sve ces ti to obavit hairli, samo se opusti i uzivaj 
imas ti vodica u njih se za vecinu stvari mozes pouzdati...sabura i nosikiriki (lijepo je vazi opisao
u medini gledaj sto vise u dzamiji da budes (u noci je manja guzva),
a vecinom nasa IZ obavlja temetu (kiran ne znam ikad da je, jer je to hajj gdje vodis kurban sa sobom), ifrad nekad mozda prije... (nebitno) Temmetu je i najlaksi...obuces ihram i kad dodjes u mekku oobavis umru (tavaf i sajj) i skidas ihram i onda si ko turista
al ne opterecuj se sitnicama
- vazi
#17 Re: Hadždž
samo da ti jos jednom kazem - blago tebi akBd!
vidis kako stizu iskustva forumasa
sto se tice garderobe, zavisi kad se ide. I meni su lani rekli ponesi bilesi vrecu za spavanje, hladno na Arefatu
Jeste preklani je bilo hladno , ali lani nije
Imas ovo, pa provjeri prije puta:
http://www.lalibre.be/meteo/pays/106/vi ... ecque.html
da vidim ide li mi postavljanje slika
ovo je ispred Poslanikove saws dzamije
[URL=http://imageshack.us/photo/my-imag ... .jpg[/img]
Uploaded with ImageShack.us[/url]
vidis kako stizu iskustva forumasa
sto se tice garderobe, zavisi kad se ide. I meni su lani rekli ponesi bilesi vrecu za spavanje, hladno na Arefatu
http://www.lalibre.be/meteo/pays/106/vi ... ecque.html
da vidim ide li mi postavljanje slika
[URL=http://imageshack.us/photo/my-imag ... .jpg[/img]
Uploaded with ImageShack.us[/url]
- vazi
#18 Re: Hadždž
ove slike ferceraju
salim se, puno sam ih nakacila, ako usporava ili smeta neka moderatori slobodno izbrisu
zeljela bih da ti kazem da s ena slikama cini da nemas gdje iglu baciti, toliko svijeta ima i mene su nekako te guzve najvise zanimale tj pitala sam se kako cu i sl...
Medjutim, nije to tako "u zivo" , ima mjesta za svakoga...nekad treba malo vise paziti i voditi racuna da se ne izdvajamo od nase grupe, svugje su vodici ispred nas s tablama i brojem grupe kojoj pripadamo, sve je zaista fantasticno organizovano
moram li slike jednu po jednu ili moze ovako?
http://img688.imageshack.us/img688/1945/ispred.jpg
http://img199.imageshack.us/img199/91/dvokibletska.jpg
http://img847.imageshack.us/img847/3448/kubap.jpg
http://img190.imageshack.us/img190/1786 ... ihrama.jpg
http://img263.imageshack.us/img263/2168/ararl.jpg
http://img844.imageshack.us/img844/2527/arafat.jpg
http://img706.imageshack.us/img706/206/arefa.jpg
http://img225.imageshack.us/img225/3471/dzemreta.jpg
http://img813.imageshack.us/img813/9697/kaba1.jpg
http://img30.imageshack.us/img30/6026/kabban.jpg
http://img684.imageshack.us/img684/890/mekami.jpg
http://img838.imageshack.us/img838/4695 ... vakuca.jpg
http://img849.imageshack.us/img849/1377/pijaca.jpg
http://img713.imageshack.us/img713/7706/80977293.jpg
http://img801.imageshack.us/img801/4731/uhug.jpg
salim se, puno sam ih nakacila, ako usporava ili smeta neka moderatori slobodno izbrisu
zeljela bih da ti kazem da s ena slikama cini da nemas gdje iglu baciti, toliko svijeta ima i mene su nekako te guzve najvise zanimale tj pitala sam se kako cu i sl...
Medjutim, nije to tako "u zivo" , ima mjesta za svakoga...nekad treba malo vise paziti i voditi racuna da se ne izdvajamo od nase grupe, svugje su vodici ispred nas s tablama i brojem grupe kojoj pripadamo, sve je zaista fantasticno organizovano
moram li slike jednu po jednu ili moze ovako?
http://img688.imageshack.us/img688/1945/ispred.jpg
http://img199.imageshack.us/img199/91/dvokibletska.jpg
http://img847.imageshack.us/img847/3448/kubap.jpg
http://img190.imageshack.us/img190/1786 ... ihrama.jpg
http://img263.imageshack.us/img263/2168/ararl.jpg
http://img844.imageshack.us/img844/2527/arafat.jpg
http://img706.imageshack.us/img706/206/arefa.jpg
http://img225.imageshack.us/img225/3471/dzemreta.jpg
http://img813.imageshack.us/img813/9697/kaba1.jpg
http://img30.imageshack.us/img30/6026/kabban.jpg
http://img684.imageshack.us/img684/890/mekami.jpg
http://img838.imageshack.us/img838/4695 ... vakuca.jpg
http://img849.imageshack.us/img849/1377/pijaca.jpg
http://img713.imageshack.us/img713/7706/80977293.jpg
http://img801.imageshack.us/img801/4731/uhug.jpg
- alternativna
#19 Re: Hadždž
Ti koji idu sa grupama sa preko 30 osoba i vodicima najvise sherra ucine na hadzdzu - nadam se da ce jednom nauciti hadzije propisima i da ce u malim grupama obavljati hadzdz, a ovako su ljudi u panici ako izgube vodica i grupu i spremni su u tavafu ili negdje drugo svaki zulum uciniti, samo da ne izgube vodica iz ociju.
Nas vodic je rekao, naucite sve, bio seminar i po 3-4 ljudi obavljalo hadzdz. Ja sam samo u dvoje i rahat. Ali su me takve dvije grupe - turska i iranska - tesko ozlijedile u tavafu, jer su se bojale izgubiti vodica.
LJudi zaborave ibadet, postaje im samo okupacija: gdje mi je vodic, ajme meni ako se izgubim.
Neodgovorno!
Nas vodic je rekao, naucite sve, bio seminar i po 3-4 ljudi obavljalo hadzdz. Ja sam samo u dvoje i rahat. Ali su me takve dvije grupe - turska i iranska - tesko ozlijedile u tavafu, jer su se bojale izgubiti vodica.
LJudi zaborave ibadet, postaje im samo okupacija: gdje mi je vodic, ajme meni ako se izgubim.
Neodgovorno!
- vazi
#20 Re: Hadždž
ja ne bih generalizovalaalternativna wrote:Ti koji idu sa grupama sa preko 30 osoba i vodicima najvise sherra ucine na hadzdzu - nadam se da ce jednom nauciti hadzije propisima i da ce u malim grupama obavljati hadzdz, a ovako su ljudi u panici ako izgube vodica i grupu i spremni su u tavafu ili negdje drugo svaki zulum uciniti, samo da ne izgube vodica iz ociju.
Neodgovorno!
-
hadzun
#21 Re: Hadždž
budala ima svukuda, nažalost...
zato je prva preporuka "sabur"
druge zajednice se malo bolje i pripremaju (mozda jer ih je vise, il vise iskustva imaju), pa na ledini kabu naprave i trening...što nije bezze....al eto, niko nije fulio, pa nećeš ni ti aBd...čitaj literaturu, šta treba i kako, pa će se posložit sve
zato je prva preporuka "sabur"
druge zajednice se malo bolje i pripremaju (mozda jer ih je vise, il vise iskustva imaju), pa na ledini kabu naprave i trening...što nije bezze....al eto, niko nije fulio, pa nećeš ni ti aBd...čitaj literaturu, šta treba i kako, pa će se posložit sve
-
El_comadante
#22 Re: Hadždž
ma čitam, pa onda sam nabavio par predavanja o Hadžu pa i njih slušam, ali eto uvijek nešto promakne jer ipak je drugačije kadač pročitaš i čuješ nego kada tamo odeš. i nažalost postoji mogučnost da uvijek nešto promakne, međutim bitno je da ne promaknu krupne stvari poput Saja, Tavafa i Arefat. a ostalo je također bitno ali manje. i onda eto čitam po par puta jer treba to zapmatiti. uglavnom sitan je problem što je to meni prvi put da idem na put sam, avionom, u toliko gužvu itd. uglavnom pripremam se, učim, čitam.
-
fenjer1982
#23 Re: Hadždž
Selam,
evo da podijelim jedan link sa vama.
Cini mi se da je dobar.
http://www.youtube.com/watch?v=qd4v1NQYvhk
evo da podijelim jedan link sa vama.
Cini mi se da je dobar.
http://www.youtube.com/watch?v=qd4v1NQYvhk
-
hadzun
#24 Re: Hadždž
tamam tako!El_comadante wrote:ma čitam, pa onda sam nabavio par predavanja o Hadžu pa i njih slušam, ali eto uvijek nešto promakne jer ipak je drugačije kadač pročitaš i čuješ nego kada tamo odeš. i nažalost postoji mogučnost da uvijek nešto promakne, međutim bitno je da ne promaknu krupne stvari poput Saja, Tavafa i Arefat. a ostalo je također bitno ali manje. i onda eto čitam po par puta jer treba to zapmatiti. uglavnom sitan je problem što je to meni prvi put da idem na put sam, avionom, u toliko gužvu itd. uglavnom pripremam se, učim, čitam.
ideš sam, ali sjeti se one "isti se pronalaze"
dok dođeš do hotela upoznaćeš nekoga s kim ćeš dijelit da'l sobu il šta već...i kome isto tako treba društvo
a bar dole ste, može se reći, bez interesa i otvorenih srca prilazit jedni drugima...
- bijela
#25 Re: Hadždž
čuh da se ove godine ide samo avionima, ne idu autobusi
jer sirija ne može garantovati siguran prolazak...
e moj ummete, grdne rane
jer sirija ne može garantovati siguran prolazak...
e moj ummete, grdne rane