Hadždž

Rasprave o vjerskim temama.
Mikro-makro

#101 Re: Hadždž

Post by Mikro-makro »

El_comadante wrote:
Mikro-makro wrote:Ja bih samo da pitam je li hadždž pravilno ili sta? :?
ako mislis na to kako se pise to je tacno kako si ti napisao, dakle tako se pise
Pa da pitao sam da li je pravilno sa 2 dž :)
theTruePath

#102 Re: Hadždž

Post by theTruePath »

Hadz je pravilno
El_comadante

#103 Re: Hadždž

Post by El_comadante »

theTruePath wrote:Hadz je pravilno
ne nije nego je pravilo sa dva dž dakle hadždž. to je arapska riječ i tako se piše na latinici a izgovara se kao jedno dž
novi.dan.nova.nafaka

#104 Re: Hadždž

Post by novi.dan.nova.nafaka »

El_comadante wrote:
theTruePath wrote:Hadz je pravilno
ne nije nego je pravilo sa dva dž dakle hadždž. to je arapska riječ i tako se piše na latinici a izgovara se kao jedno dž
Ma ja, teštid je na harfu džim, tako da se čita kao da ima dva slova Dž. Evo i na engleskom se piše Hajj - http://en.wikipedia.org/wiki/Hajj
crnoplavo

#105 Re: Hadždž

Post by crnoplavo »

sta vam je, da pisem arapskim pismom pisao bih s testidom ovako vozdra, pisem kako izgovaram, nemamo mi ovdje ajn tesdid,k kao sto ni oni u klasicnom nemaju č ć itd ali iamju u savremenom, govornom jeziku
Towelie

#106 Re: Hadždž

Post by Towelie »

Pravilno je hadz, jer tako odgovara nasoj transkripciji. Inace i Dzenet ima tesdid u sebi ali se ne pise sa nn.
Chloe
Photo mod

#107 Re: Hadždž

Post by Chloe »

O Hadžu sam uvijek razmišljala kao obavezi koju bih trebala izvršiti, ali u nekoj budućnosti, kao ima vremena. :( Prošle godine, kad je moja mama otišla na Hadž, redovno sam pratila putem interneta i od tada mi je želja da ga obavim što prije, samo što mi financije ne prate želje. :(
eman

#108 Re: Hadždž

Post by eman »

Kllikker wrote:tek vidjeh ovu temu. uđoh da vidim o čemu se radi, kad pitanje ko je bio na hadžu, pa rekoh da se i ja pohvalim :D

prve parice što sam sakupio, investirao sam u 5 islamski šart. investicija je iznosila 2250 KM: paket 1450 KM i plus 800 stoja za džeparac.

obavio svetu dužnost davne 2000. godine. išao autobusom, jer se za aviona nije imalo. 7 dana do meke i medine, 7 dana do sarajeva, što je ukupno bilo 14 dana putovanja za koje Poslanik s.a.v.s. kaže da je dio kaburskog azaba. spavanje u istanbulu i amanu, u dolasku i povratku, ostatak na točkićima što bi rekao srećko šojić.

autobus na sprat ali bez klime. međutim, kad sve saberem taj put uopće nije bio težak, jer dragi Allah olakša u što su se mnogu do sada uvjerili ili će se aBd uvjariti. svima vama koji ste obavili hadž molim dragog Allaha da bude primljen, a onima koji još nisu da ih Allah pozove sebi kao svoje goste.
Amin :thumbup:
semirizsvemira

#109 Re: Hadždž

Post by semirizsvemira »

Kllikker wrote:tek vidjeh ovu temu. uđoh da vidim o čemu se radi, kad pitanje ko je bio na hadžu, pa rekoh da se i ja pohvalim :D

prve parice što sam sakupio, investirao sam u 5 islamski šart. investicija je iznosila 2250 KM: paket 1450 KM i plus 800 stoja za džeparac.

obavio svetu dužnost davne 2000. godine. išao autobusom, jer se za aviona nije imalo. 7 dana do meke i medine, 7 dana do sarajeva, što je ukupno bilo 14 dana putovanja za koje Poslanik s.a.v.s. kaže da je dio kaburskog azaba. spavanje u istanbulu i amanu, u dolasku i povratku, ostatak na točkićima što bi rekao srećko šojić.

autobus na sprat ali bez klime. međutim, kad sve saberem taj put uopće nije bio težak, jer dragi Allah olakša u što su se mnogu do sada uvjerili ili će se aBd uvjariti. svima vama koji ste obavili hadž molim dragog Allaha da bude primljen, a onima koji još nisu da ih Allah pozove sebi kao svoje goste.
Halali , autobus bez klime . Koji je zlocko to smjestio . Halo pa to je zlocin. Mislim kad vec postoji mogucnost pa autobusi u Svedskoj , Norveskoj i Danskoj imaju klimu . Stvarno ne kontamsta ljudi sve mogu samo da zarde koju marju vise . Pustit ljude da se pate sedam dana puta po vrelinama pustinjskim . Malo sam se iznervirao , halalite
semirizsvemira

#110 Re: Hadždž

Post by semirizsvemira »

Halali ne vidjoh da je to bilo 2000
6saturn6

#111 Re: Hadždž

Post by 6saturn6 »

kladusanka wrote:O Hadžu sam uvijek razmišljala kao obavezi koju bih trebala izvršiti, ali u nekoj budućnosti, kao ima vremena. :( Prošle godine, kad je moja mama otišla na Hadž, redovno sam pratila putem interneta i od tada mi je želja da ga obavim što prije, samo što mi financije ne prate želje. :(
Ne brini se, nije obavezno ici na Hadz, mozes sve isto uraditi i kod kuce, samo se okreni prema crnom kamenu
semirizsvemira

#112 Re: Hadždž

Post by semirizsvemira »

6saturn6 wrote:
kladusanka wrote:O Hadžu sam uvijek razmišljala kao obavezi koju bih trebala izvršiti, ali u nekoj budućnosti, kao ima vremena. :( Prošle godine, kad je moja mama otišla na Hadž, redovno sam pratila putem interneta i od tada mi je želja da ga obavim što prije, samo što mi financije ne prate želje. :(
Ne brini se, nije obavezno ici na Hadz, mozes sve isto uraditi i kod kuce, samo se okreni prema crnom kamenu
Kako nije obavezno ici na hadzdz . Od kada to moj prijatelju . Hadzdz je jedan od temelja Islama i zato svaki musliman koji je punoljetan i zdrav i ima para za putovanja mora obaviti hadzdz , uz neke uslove
theTruePath

#113 Re: Hadždž

Post by theTruePath »

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/prosi ... /130619118

Dok u gradovima Mekki i Medini uveliko traju pripreme za predstojeći mjesec ramazan, saopćeno je da će prva etapa radova na restauraciji i proširivanju haremi-šerifa (prostor oko Kabe), koja uključuje otvaranje prizemnog i prvog sprata, biti gotova do predstojećeg svetog mjeseca.

Glavni muftija Saudijske Arabije Abdulaziz Al-Seikh i ministar za hadždž Hatem Kadi su, zbog velikih gužvi, uputili poziv onima koji su u mogućnosti da posjetu "svetim mjestima" odgode.

Vlada Saudijske Arabija sopćila je da će kod stranih posjetilaca ići na smanjenje kapaciteta od 20 posto, dok će kapacitet domaćih posjetilaca biti smanjen i do 50 posto.

Zbog radova u haremi-šerifu, u toku jednog sata tavaf (obilazak oko Kabe) može obaviti 39 hiljada ljudi, dok će po okončanju ovaj broj biti povećan na 130 hiljada. Saopćeno je također da će uprava grada Mekka, vezano za čišćenje grada, povećati broj uposlenika na osam hiljada.
vazi

#114 Re: Hadždž

Post by vazi »

theTruePath wrote:http://www.klix.ba/vijesti/svijet/prosi ... /130619118

Dok u gradovima Mekki i Medini uveliko traju pripreme za predstojeći mjesec ramazan, saopćeno je da će prva etapa radova na restauraciji i proširivanju haremi-šerifa (prostor oko Kabe), koja uključuje otvaranje prizemnog i prvog sprata, biti gotova do predstojećeg svetog mjeseca.

Glavni muftija Saudijske Arabije Abdulaziz Al-Seikh i ministar za hadždž Hatem Kadi su, zbog velikih gužvi, uputili poziv onima koji su u mogućnosti da posjetu "svetim mjestima" odgode.

Vlada Saudijske Arabija sopćila je da će kod stranih posjetilaca ići na smanjenje kapaciteta od 20 posto, dok će kapacitet domaćih posjetilaca biti smanjen i do 50 posto.

Zbog radova u haremi-šerifu, u toku jednog sata tavaf (obilazak oko Kabe) može obaviti 39 hiljada ljudi, dok će po okončanju ovaj broj biti povećan na 130 hiljada. Saopćeno je također da će uprava grada Mekka, vezano za čišćenje grada, povećati broj uposlenika na osam hiljada.
Sto se tice cistoce ono je cisto, moze i bolje ali sve u svemu cisto je i ja na to bas i nemam primjedbi , ogroman broj ljudstva se nadje na jednom mjestu pa nije to lako ni odrzavati cistim posebno sto narod bas i ne pazi...sve zavisi odakle ko dolazi i kakavi su mu obicaji po tom pitanju...Moze se poboljsati znaci ciscenje ali moze se i senzibilizovati hodocasnike da vise paze tj da manje prljaju :D

A to o broju ljudi u tvafu za sat vremena, pa te su cifre ogromne i 40 000 je puno, ja ne znam koliko je nas bilo, puno svijeta i to je sve sto bih mogla reci.

Ono sto me zanima je sljedece: ako ce utrostruciti broj hodocasnika u tavafu u satu vremena na koji nacin misle rijesiti izlazak iz tavafa?

koliko sam ja o ovome razmisljala dok sam bila na hadzu :D , sve se nadala nacu soluciju :lol: ali nisam matematicar a to bi trebalo dobro izracunati i proracunati pa odrediti kretanje u tvafu u skladu s tim "proracunom" Jer ako se tavaf obavlja npr u 20 krugova kako ce onaj iz prvog kruga izaci ako je zavrsio tavaf? Mora prekidati kretanje ovih 19 redova a posto se vecinom tavafi grupno znaci izlazi cijela grupa i pri tome prekida tvaf ovih 19 grupa koje se ni posto ne zele razdvajati i znaci cvrsto se drze jedni drugih. Koji bi sevab(p) bio rijesiti ovo pitanje da samo znate :D
Eatpraynlove

#115 Re: Hadždž

Post by Eatpraynlove »

...
Last edited by Eatpraynlove on 16/11/2013 19:26, edited 1 time in total.
semirizsvemira

#117 Re: Hadždž

Post by semirizsvemira »

Svim buducim hadzijama zelim hadz mebrur i da im Allah olaksa iskusenja kroz koja ce proci i da Allahovom voljom dodju kuci inshallah kao novorodjencad . Nemojte ni nas koji ne idemo na Hadz zaboraviti u dovama na Arefatu i u tavafu .
semirizsvemira

#118 Re: Hadždž

Post by semirizsvemira »

Danas se hadzije skupljaju u Mekki i mogu zamisliti guzvu sa autobusima a u petak a neki i u subotu idu na Minu i tamo ce provesti odredjeno vrijeme . Koliko mi je poznato da bosanske hadzije koje idu iz BiH to ne praktikuju . Doduse nije to farz nego sunnet .
semirizsvemira

#119 Re: Hadždž

Post by semirizsvemira »

Kad se vracaju nase hadzije ?
Amy82

#120 Re: Hadždž

Post by Amy82 »

..
Last edited by Amy82 on 14/11/2013 15:41, edited 1 time in total.
El_comadante

#121 Re: Hadždž

Post by El_comadante »

Amy82 wrote:Molim vas za savjet.

Sta se kaze hadzijama po povratku, da li se nekako "cestita"?

Hvala unaprijed.
neznam za neko cestitanje ali recimo da je lijepo reci zelim da ti hadz bude mebrur (da bude prmljen) od Allah s.v.t.
Post Reply