Mutazilah wrote:Dragi moj Bosnjace!
Nekoliko bi pitanje postavio tebi, iako daleko od toga da ocekujem odgovor, shvati ih kao retoricka:
1. Kako ti utvrdjujes pogresno, a kako ispravno znacenje neke rijeci? Ti dakle od mene ocekujes da prihvatim hadise, koji mi tumace Kuran onako kako bi prihvatao hadise. Ukoliko tebi, brate moj, nije dovoljno sto Kuran zabranjuje "Hadise" da odbacis hadise, onda ti nista vise nece pomoci. Jer sve sto ti pokusavas prezentirati su tefsiri i tumacenja utemeljena na hadisima, kako bi dokazao hadise.
2. O kakvim je alimima rijec? Sunitski alimi koje ti ovdje vjerovatno izdizes su u prvim stoljecima islama bili jedna sektaska manjina koja je zbog svoje nekuranske teologije bivala proganjana od muslimana. Nadalje ocigledno nisi citao te alime, jer da si primjerice procitao Shafiju, znao bi da on upravo govori o tome da u njegovo vrijeme veliki broj muslimana nije prihvatao hadise kao vjerski izvor.
3. O tumacenju Kurana iskljucivo Kuranom ja ovdje cijelo vrijeme i pricam.
1. zašto potcjenjuješ mene i sve ostale na ovom forumu? Meni ne smeta, tj. nisam uvrijeđen, ali to nije način razgovora i diskusije.
2. Nisam spomenuo hadise, nismo do toga još došli, tek smo na razini jezika, je li tako, naveo sam ti primjer, ne bi li uvidio da si ti pogrešno koristio taj metod kada si ostalima tumačio šta znači riječ hadis u ajetima koje si citirao. Naveo sam ti primjer šta se desi ako uzmeš pogrešno značenje riječi. Šta je, onda, tebi odrednica koje značenje ćeš uzeti, kad eto ne priznaješ hadise, niti tefsire (tefsire niko nije pisao po svom nahođenju!), niti eto uzimaš jezičke odrednice. Ako ideš na to da se Kur'an tumači SAMO Kur'anom, tj. jedni ajeti tumače druge, onda si riječ hadis trebao prevesi kao govor, jer je to značenje koje ta riječ nosi u ostalim ajetima, nije li tako?
3. Ako je tako rekao imami Šafija, je li to dokaz da su svih ili većina hadisa - izmišljeni? Meni, iskreno, nije potpuno jasno šta si želio reći sa ovim, no, to svakako ama baš ništa ne znači. Onaj ko je iole izučavao hadis zna koji su napor uložili učenjaci da ocijene osobu koja prenosi hadis. O tome i ne moramo raspravljati.
4. O kojim to sunnijskim alimima govoriš?
5. Koje bi, alime, i njihova mišljenja, učenja, iskustva, istražovanja (ne puka mišljenje) trebao uvažavati? Jer, svijet ne počinje od nas, niti nauka niti znanje, ono se prenosi.